dinsdag 11 oktober 2016

'Landing', geschreven door Gerrit SangersLanding

`Kom maar, je hoeft niet bang te zijn, niet meer. Ik zal jou door deze hel leiden die ze leven noemen want ik ben het leven. Ik ben jouw tovenares en ik zal je in mijn magie doen verdrinken, je doen vergeten wie je bent, wie je was. Ik zal je het verleden doen vergeten, je vader en je moeder, je zogenaamde vrienden en vriendinnen die uiteindelijk alleen maar om je lachten omdat je niet zo was als zij waren. Je moet opnieuw beginnen en ik zal je leiden.´

De hoofdpersoon in dit verhaal is Renke. Hij heeft een jeugd gehad om niet blij van te worden; geen vrienden en ook in de liefde zit het hem tegen. Zijn vader is overleden en dat is nou net diegene waar hij van hield. 
Daarom is hij ook een beetje bang om lief te hebben, want misschien gaat diegene dan wel dood... 
In dit ietwat onwerkelijke verhaal ontmoet hij op vierentwintigjarige leeftijd de tovenares Virginie. 

'Ik zal je het verleden doen vergeten, je vader en je moeder, je zogenaamde vrienden en vriendinnen die uiteindelijk alleen maar om je lachten omdat je niet zo was als zij waren. Je moet opnieuw beginnen en ik zal je leiden.'

Dat is precies wie en wat Renke op dat moment in zijn leven nodig heeft; iemand die hem de kans geeft opnieuw te beginnen en om naar te kunnen wijzen wanneer iets niet goed gaat. Dan is het ook niet zijn schuld omdat Virginie hem geleid heeft, zo denkt hij.  
Hij wil zijn angsten kunnen vergeten en afrekenen met oude vijanden. Het oude huis waar ze zijn doet aan het leven van Renke denken; aangevallen en verwaarloosd. De soldaten waar steeds sprake van is in Landing geven weer dat er een gevecht gaande is; bedoelt de auteur hier het gevecht met zichzelf?

Een verhaal over een persoon die hulp nodig had en dacht dat hij die zou krijgen, maar dan hulpeloos achter blijft. Wat is werkelijkheid?

Eerder las ik van deze auteur De morgendans.

De auteur:
(foto: Uitgeverij Aspekt)
Gerrit Sangers (De Meern) werd in 1954 geboren als jongste uit een gezin van vijf. Al jong begon hij met lezen en in de eerste klas toen hij een verhaal over waterhoentjes las, dacht hij, dat wil ik ook: schrijven.

Het duurde nog wel even voor die gedachte gestalte kreeg. In de eerste klas van de havo kreeg hij een 10 voor een opstel. Het beschreef een droom, aan het eind liep de wekker af.
Ook begon hij gedichten te schrijven. Na de havo ging hij werken, de stichting opleiding leraren had hem afgewezen. Hij wilde geschiedenis studeren. Het is er nooit van gekomen.
In de avonduren schreef hij. Vooral novelles. Van 1974-1976 militaire dienst. Achter de telefooncentrale in de Kromhoutkazerne te Utrecht, na zes weken opleiding in Ede. 
Zijn eerste (Engelstalige) werk werd gepubliceerd in verzamelingen van hedendaagse poƫzie in Groot-Brittanniƫ en de USA in 1974 en 1975. (Regency Press)
Eerst in 1989 verscheen zijn eerste Nederlandstalige werk in De Gids. 152ste jaargang, november. Het verhaal heet Arrangement.
Twee jaar later verscheen bij Uitgeverij Amber (imprint van de Boekerij) de goed ontvangen Lydia Verleine. (1991)

In 2001 verscheen Skated down heights, een serie gedichten die gezamenlijk een verhaal vormen (Gopher UK). 
In 2012 volgde Trance, een novelle (Aspekt). 

Daarna ging het snel:
Het meisje in de toren (2013)  roman 
Het verlaten station (2014) novelle
Helen Draegkragt (2014) gedichten
Een glans van paranoia (2014) novelle
Michelle Welt (2015) roman
De Morgendans (2016) roman
Landing (2016) novelle
(bron: Gerrit Sangers en Uitgeverij Aspekt BV)

Koop Landing via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Landing
Auteur: Gerrit Sangers
Genre: literatuur, novelle
Uitgave: paperback, 104 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, mei 2016
ISBN: 978 94 61539 73 1


1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.