vrijdag 7 oktober 2016

'De morgendans', geschreven door Gerrit Sangers

Een roman over leven en dood. Maar vooral over de dood.

De Morgendans

Een man wilde mij mijn agenda ontnemen, hij rukte er wild aan. Maar ik liet niet los.
Niet loslaten, Marlijn, je mag niet loslaten, dacht ik.
Ik was bang dat de man met mijn agenda, mijn ziel zou ontnemen. 
Ik zou onherroepelijk sterven.
Onmiddellijk.

In het eerste hoofdstuk lees je over de gedachten van Marlijn, net voordat ze overlijdt. Ze had haar agenda nog. Ze had veel vragen maar ze was gelukkig.
De hoofdstukken die volgen handelen over de zoektocht van Paul. Een zoektocht naar zichzelf. Na het overlijden van Marlijn heeft hij het gevoel dat hij niet alleen zijn vrouw maar ook zichzelf kwijt is. Ook de Paul die hij geworden was door Marlijn, is er niet meer. Dus wie is hij nu? Hij voelt zich leeg en futloos. Is hij ook dood?
Door het lezen van haar agenda blijkt dat hij Marlijn niet kende,  niet zoals hij dacht dat hij haar kende.
Sommige hoofdstukken zijn in het verleden uit het perspectief van Marlijn geschreven, toen ze contact had met Shirley die ze al kende sinds ze kinderen waren. Ook Shirley houdt van Marlijn, maar als een vriendin.
Wanneer Paul zijn dochter Anja ophaalt bij zijn schoonmoeder valt het hem op dat ze in niets elkaar lijken. 'Er ontbreekt een schakel. De ketting is gebroken.'

Paul en Anja gaan naar het huis van Shirley waar ze blijven slapen. Het valt Paul moeilijk naar zijn eigen huis te gaan, met alle vragen van Anja over wanneer haar moeder weer terug komt. Ze weet nog niet dat ze nooit meer terug zal komen. Paul vertrekt plotseling en laat Anja bij Shirley achter, die zich afvraag of ze hem weer met open armen zal ontvangen als hij terugkomt. 
Morgen. 'Alles opnieuw, de dans?'

Paul is teruggegaan naar zijn huis. Hij ziet Marlijns agenda op de grond liggen maar leest er niet uit. Zijn gedachten gaan terug naar zijn verleden. Marlijn deed hem vergeten. 
'Ze doorkruiste zijn verleden niet, ze maakte er gewoon een eind aan. Het was een verleden dat welbeschouwd aan een einde moest komen, realiseerde Paul zich. Het moest eindigen om een begin te maken met zijn leven.'

De Morgendans is een verhaal over de dood. Maar ook over wat de dood tot gevolg kan hebben; een nieuw leven.

De auteur:
(foto: Uitgeverij Aspekt)

Gerrit Sangers (De Meern) werd in 1954 geboren als jongste uit een gezin van vijf. Al jong begon hij met lezen en in de eerste klas toen hij een verhaal over waterhoentjes las, dacht hij, dat wil ik ook: schrijven.
Het duurde nog wel even voor die gedachte gestalte kreeg. In de eerste klas van de havo kreeg hij een 10 voor een opstel. Het beschreef een droom, aan het eind liep de wekker af.
Ook begon hij gedichten te schrijven. Na de havo ging hij werken, de stichting opleiding leraren had hem afgewezen. Hij wilde geschiedenis studeren. Het is er nooit van gekomen.
In de avonduren schreef hij. Vooral novelles. Van 1974-1976 militaire dienst. Achter de telefooncentrale in de Kromhoutkazerne te Utrecht, na zes weken opleiding in Ede. 

Zijn eerste (Engelstalige) werk werd gepubliceerd in verzamelingen van hedendaagse poƫzie in Groot-Brittanniƫ en de USA in 1974 en 1975. (Regency Press)
Eerst in 1989 verscheen zijn eerste Nederlandstalige werk in De Gids. 152ste jaargang, november. Het verhaal heet Arrangement.
Twee jaar later verscheen bij Uitgeverij Amber (imprint van de Boekerij) de goed ontvangen Lydia Verleine. (1991)

In 2001 verscheen Skated down heights, een serie gedichten die gezamenlijk een verhaal vormen (Gopher UK). 
In 2012 volgde Trance, een novelle (Aspekt). 

Daarna ging het snel:
Het meisje in de toren (2013)  roman 
Het verlaten station (2014) novelle
Helen Draegkragt (2014) gedichten
Een glans van paranoia (2014) novelle
Michelle Welt (2015) roman
De Morgendans (2016) roman
Landing (2016) novelle
(bron: Gerrit Sangers en Uitgeverij Aspekt BV)

Koop De Morgendans bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: De Morgendans
Auteur: Gerrit Sangers
Genre: roman
Uitgave: paperback, 158 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, mei 2016
ISBN: 9789461539724
NUR: 300


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.