woensdag 12 oktober 2016

In de brievenbus: 'Irmina' van Barbara Yelin

Leef je volgens je eigen keuzes of worden die keuzes voor je gemaakt?

Irmina

De ambitieuze en eigenzinnige Duitse Irmina reist midden jaren '30 naar London voor een opleiding tot internationaal secretaresse. Daar leert ze Howard Green kennen, een van de eerste zwarte studenten in Oxford. Ze vinden elkaar in hun streven naar vrijheid en onafhankelijkheid. Hun relatie eindigt abrupt als Irmina, gedwongen door de politieke situatie in Hilter-Duitsland, naar Berlijn terugkeert. 
Naarmate het naziregime haar grip op de maatschappij verstevigt, lijkt een voorspoedige toekomst alleen weggelegd voor hen die zich conformeren. Maar dat past niet bij Irmina. Of toch wel..? 

Irmina vertelt het verhaal van een verloren liefde, een leven vol tegenstellingen en de medeplichtigheid die ontstaat door, bewust of onbewust, weg te kijken. Het is Barbara Yelins meest persoonlijke graphic novel, gebaseerd op dagboeken, gevonden in de nalatenschap van haar grootmoeder. 

De auteur:
(foto: Martin Friedrich)

Barbara Yelin kreeg in mei 2016 de prestigieuze Max & Moritz -prijs voor beste stripauteur van Duitsland uitgereikt. Dat had niet in de laatste plaats te maken met Irmina, haar meesterwerk en meest persoonlijke werk tot nu toe. 

Barbara Yelin werd te Munchen geboren in 1977. Ze studeerde Illustratie aan de Hamburg University of Applied Sciences. Ze woont en werkt in Munchen als illustrator en striptekenaar. 
Haar bekendste werken zijn Le Visiteur (2004), Le Retard (2006), Gift (2010, with Peer Meter) en Irmina (2014), gepubliceerd door Reproduk te Berlijn. Irmina is haar meest persoonlijke werk tot nu toe. 

Op 9, 10 en 11 november bezoekt ze Nederland en BelgiĆ«; Nijmegen, Brussel, Leuven en Antwerpen. Klik hier voor haar complete Soul Food Comics - touragenda.

Koop Irmina bij uw lokale boekhandel of via

Boekgegevens:
Titel: Irmina
Auteur: Barbara Yelin
Genre: graphic novel
Uitgave: hardcover, 288 pagina's
Uitgever: Soul Food Comics, oktober 2016
ISBN: 978 90 82410 73 0
Vertaald door Sigge Stegeman


2 opmerkingen:

 1. hallo Mieke,

  ben je al aan 'Irmina' toegekomen? Zou mooi zijn zo voor de feestdagen...;-)

  Groet, Guus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag op Goodreads en Hebban aangegeven dat ik Irmina gelezen heb. Recensie volgt nog (vanavond of morgen).
   Werkelijk een bijzondere ervaring!
   Warme groet

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.