vrijdag 1 maart 2024

Ik las: 'SLOW LIVING deel 2' geschreven door Connie Harkema.

Het behouden huis


SLOW LIVING deel 2

In ‘Slow living deel 2 – Het behouden huis’ nemen Connie en Rienk Harkema ons mee op hun reis door Europa in hun camper. 
Rienk en Connie Harkema hebben hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: slow living. 
Ze omarmen een leven van minimalisme en avontuur. Op hun gemak en met een minimum aan spullen trekken ze door Europa. Ze zijn begonnen in Nederland en Duitsland. 
Connie beschrijft de ervaringen van haar en Rienk door de seizoenen heen, van de koude winter in Duitsland tot het voorjaar in het noorden van Italië. Connie deelt haar observaties over de natuur, de mensen die ze ontmoeten en de lokale culturen.

Verklaring van de ondertitel ‘Het behouden huis’. Dit heeft betrekking op het vast woonadres vlak bij het IJsselmeer en doet tijdens de warme zomerdagen dienst als verkoeling en atelier. Het is eigenlijk hun vakantiehuis.

Schrik niet als je ziet dat het eerste hoofdstuk het nummer 61 heeft. De nummering gaat gewoon door na ‘Slow living deel 1 – Van huis naar camper’. 
Ik heb het eerste deel nooit gelezen, maar heb ondanks dat werkelijk kunnen genieten van dit tweede deel met als subtitel ‘Het behouden huis’.
Achter in het boek staat een overzicht van de locaties waarover in deel 1 en deel 2 geschreven wordt; het lijkt hierdoor een beetje op een landkaart en is een mooie aanvulling op de verhalen.

Connie deelt een heleboel ‘weetjes’ met de lezers, zoals wanneer ze beschrijft Murnau verlaten hebben zonder het centrum bezocht te hebben.
NB: Murnau am Staffelsee is een plaats in de Duitse deelstaat Beieren.

“Er schijnt een kwaadaardige tovenares am Staffelsee te hebben geleefd die alles wilde veranderen in sneeuw en ijs. En nog frappanter: de van oorsprong Russische expressionistische kunstschilder Wassily Kandinsky heeft in 1909 het plekje aan de spoorlijn geschilderd, waar wij hebben geluncht.”

De tips die gegeven worden tijdens het lezen zijn belangrijk wanneer je zelf met de camper op pad gaat en op zoek gaat naar een geschikte camperplaats of spullen die je nodig hebt tijdens je reis. Je moet opletten om niet je neus te stoten aan een gesloten deur van een winkel; heb in ieder geval een tweede keuze achter de hand.

Vohenstrauss ligt in Beieren in het zuiden van Duitsland en is de laatste plaats voor de grens aan de snelweg richting Tsjechië.

“Aan de rand van deze stad ligt een mooie ruime en gratis camperplaats. En niet alleen het verblijf is gratis, maar ook het lozen, het water en zelfs de stroom, wat natuurlijk ontzettend bizar is in een wereld vol schaarste en brandstoftekorten.
Wat ik niet wist, is dat Vohenstrauss bekend is om zijn porselein. In 1901 richtten landeigenaar Johann Seltmann en zijn jongere broer Christian hun porseleinbedrijf op. Met zeshonderd medewerkers waren ze de belangrijkste werkgever in de stad.”

Dit tweede deel is meer dan een reisverhaal. Het is een ode aan slow living, aan bewust leven en genieten van de kleine dingen. 
Alle bezochte plaatsen zijn te bekijken in online fotoboeken op haar website. De foto’s zijn zonder meer prachtig en uitnodigend.

Connie's inspirerende teksten die de schoonheid van de natuur, de pittoreske landschappen, de historische gebeurtenissen en de beschrijvingen van mensen die ze ontmoeten vastleggen, smaken naar meer...De auteur:

Als journalist, schrijver en redacteur trad Connie Harkema eerder met woorden naar buiten dan met beelden. De combinatie van tekst (meestal gedichten) met schilderijen en tekeningen is later ontstaan. 
Woorden zijn nog altijd de basis en ook haar beeldend werk vertelt vaak een verhaal. Om die reden noemt zij zich het liefst beeldend woordkunstenaar. 

Na haar zitting in het Verkiezingscomité Stadsdichter Gouda 2006 en het schrijven van de schriftelijke cursus Poëzie Schrijven voor Business School Laudius kreeg Connie pas goed de smaak van het dichten te pakken en geeft vanaf 2017 schrijfworkshops op locatie.
Met haar project ‘Kunstpoëten’ verbond ze de dichtkunst met de beeldende kunst, wat resulteerde in een spraakmakende expositie met voordrachten in haar toenmalige galerie ‘Kunst in Beweging’.
Het reizen is in beide disciplines terug te zien, waarbij fotografie een steeds belangrijker plaats inneemt. Woorden en beelden, blijvend in beweging.

Eerder genoot ik van Reflectie.

SLOW LIVING deel 2 koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: SLOW LIVING deel 2
Auteur: Connie Harkema
Genre: reisverhalen, biografieën
Uitgave: paperback, 280 pagina’s
Uitgever: Brave New Books, januari 2023
ISBN: 9789464801132


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Brave New Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.