dinsdag 10 maart 2015

Recensie: 'Cruise control' van M.P.O. Books - Een misdaadroman

Cruise Control

Samenvatting:
Op een zomeravond wordt er op recreatieterrein de Treekerpunt een homo doodgeschoten. De Amersfoortse rechercheur Gisella Markus krijgt de leiding over het onderzoek. Haar collega Niels Hanse raakt ervan overtuigd dat de dader een homohater is en dat hij opnieuw zal toeslaan. Markus zoekt de moordenaar vooral in de hoek van cruisende homo's. Zelfs als iemand een tekst achterlaat waarmee hij lucht geeft aan zijn homohaat, blijft ze hetzelfde spoor volgen. Haar onderzoek komt echter geen stap verder. Dan, exact zes weken na de eerste moord, wordt er weer een homo doodgeschoten en het ziet er niet naar uit dat het daarbij zal blijven...

Mijn leeservaring:
Een boek, waarbij tijdens het lezen vaak de rillingen over mijn rug liepen.
Een boek vol verrassingen en vooral een boek met personages die goed uitgewerkt zijn.
De gevoelens van de personages zijn goed beschreven, ze worden daardoor heel menselijk en soms kun je begrijpen hoe de een of ander reageert.

Ook wanneer je, net als ikzelf eerder niets las over deze rechercheur(s) was het goed te volgen.
Hier en daar is de vaart uit het verhaal, maar nergens wordt de spanningsboog laag. Het is een goed geschreven misdaadroman, zonder meer!
Wat ik jammer vond, was het kleine lettertype. Dat maakte het voor mij wat minder prettig om te lezen, maar ook dat is heel persoonlijk.
(Note: lees even bij de lezersreacties de reactie van Marco)

Op een bepaald moment in het verhaal dacht ik wel te weten wie de dader is, maar niets is minder waar. Ik zocht het helemaal in de verkeerde hoek. Ik had dit niet kunnen zien aankomen!
Vreselijk, wanneer iemand uiteindelijk weet dat er toch liefde in het spel was maar door eigen toedoen niets meer kan veranderen aan de omstandigheden waarin verder geleefd moet worden.

Het open einde van het verhaal, maakt me benieuwd naar hoe het verder zal gaan met de hoofdpersonen. Zien we rechercheur Petersen nog terug en hoe gaat het met het huwelijk van Gisella?
Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.
Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

De auteur:
M.P.O. Books, pseudoniem van Marco Books, werd geboren in Doorn (1972) op de Utrechtse Heuvelrug, het gebied waar zijn boeken zich afspelen. Hij is schrijver van de regiothriller, waarbij zijn verhalen in Midden-Nederand en vooral op de Utrechtse Heuvelrug spelen. Hij begon met het schrijven van korte verhalen in 1989. In 1999 bedacht hij de opzet die de basis zou vormen voor zijn boekenserie over politiedistrict Heuvelrug.

Bibliografie (bron: www.mpobooks.nl)

Dit zijn de boeken over politiedistrict Heuvelrug tot nu toe, met tussen haakjes het eerste jaar waarin de betreffende titel werd gepubliceerd:
Bij verstek veroordeeld (2004; herziene uitgave in 2011)
De bloedzuiger (2005)
Gedragen haat (2006)
De blikvanger (2010)
De laatste kans (2011)
Dodelijke hobby (2011; gratis als e-boek/paperback 9,95 euro)
De dood van Callista de Vries (2012)
Een afgesloten huis (2013)
Schrijven is... een afgesloten huis (2014
Cruise control (2014)

Inspiratiebronnen

Inspiratiebronnen voor de schrijver zijn auteurs van weleer, zoals Agatha Christie en Arthur Conan Doyle, maar ook hedendaagse schrijvers als Henning Mankell en Donna Leon. Marco Books haalt ook inspiratie uit bekende detectiveseries, waaronder Midsomer Murders, A touch of Frost en Foyle's War. Terwijl deze series zich in Engeland afspelen, koos M.P.O. Books de Utrechtse Heuvelrug en het Zuidoostelijke deel van de provincie Utrecht als decor voor zijn boeken.

Overige activiteiten
Naast het schrijven van boeken publiceerde Marco Books ook recensies bij Crimezone (van 2002-2008) en KRO Detectives. Bij Ezzulia.nl verschenen diverse columns. Ruim twaalf jaar (1996-2009) was hij als programmamaker betrokken bij Radio 90FM.

Boekgegevens:
Cruise Control
Auteur: M.P.O. Books
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Leeskamer – Crime
ISBN: 978 90 86060 42 9


Met dank aan Uitgeverij De Leeskamer voor het recensie-exemplaar

6 opmerkingen:

 1. Mooie recensie geschreven, Mieke! Nieuwsgierig ben ik nu wel een beetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je bespreking, Mieke. Ik ben het met je eens wat het lettertype betreft. Ik had het graag wat groter gehad. Maar, en dat is de andere kant ervan, door de kleine druk is het boek dunner en daardoor is de winkelprijs gematigd. Bovendien zijn de verzendkosten voor de uitgeverij lager, want nu past het boek net door de brievenbus, anders was het pakketpost geweest. Als kleine uitgever moet er op de centjes gelet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je hier gereageerd hebt, Marco. Ik had er geen enkel idee van waarom voor een kleiner lettertype gekozen wordt. We moeten inderdaad allemaal op de kleintjes letten. Dank voor je reactie, Marco!

   Verwijderen
 3. Aanrader, net als alle andere boeken van Books.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.