maandag 9 maart 2015

'Nachtmerries' van Sharon Bolton

Nachtmerries

Beschrijving:

Wat als je ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt?
De universiteit van Cambridge wordt geteisterd door een verontrustend groeiend aantal zelfmoorden van studenten. Rechercheur Mark Joesbury leidt het onderzoek en moet meer slachtoffers zien te voorkomen. Daarvoor zet hij de jonge en gedreven politieagente Lacey Flint in, die undercover als onzekere studente in het campusleven duikt...

Alleen psychiater Evi Oliver weet wie Lacey echt is, omdat zij ook onderdeel uitmaakt van het onderzoek. Langzaam ontdekken ze een verschrikkelijke trend en als Lacey dezelfde afschuwelijke nachtmerries krijgt als die waarvan de zelfmoordslachtoffers voor hun dood last van hadden, wordt duidelijk dat zij de volgende is.

Mijn mening:

Nooit eerder heb ik iets van deze auteur gelezen en ik heb daar nu spijt van. Als haar eerder werk ook zo geweldig was als dit, heb ik duidelijk wat in te halen. Graag had ik nog het ontstaan van de relatie tussen Mark en Lacey gelezen in een eerder boek, maar het hindert niet als je het niet gelezen hebt, vind ik. Het is het 2e boek met Lacey Flintals hoofdpersoon.

De cover geeft goed de uitputting, teneergeslagenheid en uitzichtloosheid weer van de slachtoffers in deze thriller. Heel goed gekozen!

De proloog brengt je naar een gebeurtenis bijna op het eind van het verhaal, maar laat duidelijk de angst voelen die door het hele boek aanwezig is. Niet bij een, maar bij veel personen die in het boek voorbijkomen. Een psychologische thriller, naar mijn mening.
Het boek leest prettig, ondanks de gruwelijke inhoud.
De afwisseling in de (vaak korte) hoofdstukken tussen de diverse (hoofd)personen en fases is heerlijk om te lezen en heel knap in elkaar gezet. Je groeit op deze manier mee met het verhaal.
Het is zelfs zo, dat je op een gegeven moment als lezer meer weet dan de hoofdpersoon Lacey. Dit brengt ook weer meer spanning en angst met zich mee.
Je moet er zeker niet aan denken dat het misschien wel echt zou kunnen gebeuren. Het is gruwelijk spannend op sommige bladzijden! Dat mensen in welke functie dan ook, dit zouden kunnen doen!

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.

Over de auteur:

Sharon Bolton (1960, Lancashire) volgde een toneelopleiding en haalde vervolgens een MBA. Ze begon een succesvolle carrière in PR en marketing en is inmiddels een fulltime gelauwerd auteur.

Haar werk:
Ze raakte gefascineerd door de Britse traditionele folklore, wat resulteerde in het schrijven van haar eerste boek Offerande, dat meteen internationaal werd opgepikt en genomineerd werd voor de SNCF Prix du Polar voor beste Europese detective 2010, voor de International Thriller Writers Award 2009 en voor de Mary Higgins Clark Award 2009.

Daarna volgde Bezwering, dat de Mary Higgins Clark 2010 Award won en genomineerd werd voor de Barry Award (VS) voor het beste Engelse boek 2010. Haar derde boek Bloedschande werd genomineerd voor de Gold Dagger Award 2010. Zielsgeheim verscheen april 2012 bij A.W. Bruna Uitgevers.
(bron: A.W. Bruna Uitgevers)
Lees ook het interview dat Crimezone.nl over Sharon Bolton gepubliceerd heeft: 'Je kunt nooit een groot schrijver worden, als je geen groot lezer bent geweest'
En bekijk even haar website . De moeite waard! (scary music)

Boekgegevens:
Nachtmerries
Auteur: Sharon Bolton
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 344 pagina's
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, 2014
ISBN: 978 94 005 0277 2
NUR 305
ook als eBook verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.