zondag 29 maart 2015

Bij Uitgeverij Nobelman verschijnt op 13 april: 'Yaad - Het meisje zonder geschiedenis' een roman geschreven door Sarwar Joanroy


Yaad Het meisje zonder geschiedenis
Roman
Sarwar Joanroy

Het is 1987. Namo, de politiek actieve boekhandelaar, treft voorbereidingen om zijn huwelijk te redden na een ruzie met zijn vrouw die naar haar moeder is vertrokken. Nazdar is thuis aan het repeteren voor haar trouwfeest dat de volgende dag in haar geboortedorp zal plaatsvinden. Friba, de zwangere Koerdische Peshmerga uit Iran, is met haar man Kamaran onderweg naar het ziekenhuis in de stad. De drie weten niets van elkaars bestaan, maar het lot zal hen samenbrengen. De dood zal hen binden. En dan is er nog het meisje Yaad. Wie is zij en wat weet ze van haar eigen geschiedenis?

Sarwar Joanroy volgt de lotgevallen van deze mensen vanaf het moment dat ze uit hun dagelijkse leven weggerukt worden en in de woestijn belanden. Hij beschrijft de ontsnapping van Namo en zijn vlucht door de bergen via Iran naar Nederland waar hij tenslotte in Groningen terechtkomt.

De roman is een reis door de zwarte bladzijden in de geschiedenis van Irak, vóór de inval door de Verenigde Staten. Yaad- Het meisje zonder geschiedenis drukt je met de neus op de feiten en maakt duidelijk wat het regime van Saddam Hussein met de inwoners van Irak heeft gedaan. Het wordt begrijpelijk waarom dit land tot op de dag van vandaag geen rust kent.

De roman begint in Koerdistan (Irak) en eindigt in Nederland. Sarwar Joanroy heeft de gebeurtenissen in zijn boek van dichtbij meegemaakt. Zijn roman schetst niet alleen een beeld van de gruwelen van het Iraakse regime maar laat ook zien in wat voor situatie vluchtelingen in ons land terechtkomen. Niet iedereen past zich even goed aan. Het blijkt niet altijd even gemakkelijk oude gewoonten over boord te zetten, ook al zou je dat willen.

Yaad Het meisje zonder geschiedenis is de debuutroman van Sarwar Joanroy en liet zich inspireren door zijn eigen ervaringen.

Over de auteur:

Sarwar Joanroy is geboren in 1962 in de stad Slemani in Koerdistan (Noord-Irak). Hij woont sinds 1989 in Nederland. In 1986 stuurde hij af aan de medische faculteit van Baghdad. Hij werkte als basisarts in zijn geboortestad Slemani waar hij in aanraking kwam met de slachtoffers van de chemische gifgas bombardementen van de drie jaar durende Anfaal-campagne van het Iraakse regiem tegen de Koerden. Dit gaf aanleiding tot het schrijven van zijn debuutroman Yaad – Het meisje zonder geschiedenis.

In 1992 behaalde Joanroy het Nederlandse artsendiploma en vanaf 1993 werkte hij op diverse plekken als arts(onderzoeker) in de psychiatrie. Vanaf 2002 werkt hij als psychiater. Eerst in Zuidlaren en later in Groningen, in de chronische-, forensische- en ziekenhuispsychiatrie. Naast zijn werk is hij ook maatschappelijk betrokken. Hij gaf diverse lezingen over de (psychiatrische) problemen bij immigranten in onder andere Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Keulen. Hij maakte in 2012 een en videoreportage over de psychiatrie in Nederland voor een Koerdische televisiezender. In 2013 gaf hij twee interviews voor het Dagblad van het Noorden: in april over zijn roman en in augustus over lichamelijke en psychische schade bij de slachtoffers van chemische wapens. Hij werkte als coach bij de internationale medische opleiding van de RuG en bij het organisatieadviesbureau Twijnstra Gudde.


Boekgegevens:

Yaad – Het meisje zonder geschiedenis
Auteur: Sarwar Joanroy
Genre: roman
Uitgave: paperback, 317 blz.
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, april 2014
ISBN: 978 94 91737 11 4
NUR: 301

Ook als e-book verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.