zaterdag 14 maart 2015

Recensie: 'Conflict' van Susan Moonen

Conflict
Auteur: Susan Moonen
Genre: thriller
Uitgave: Ebook, 184 blz. EPUB met digitaal watermerk
Uitgever: De Crime Compagnie, november 2013
ISBN13: 9789461091093
Papieren versie ISBN 9789461091314

Samenvatting:

Is hun vriendschap sterk genoeg om het verraad te overleven? Eva en Lotte zijn al sinds de kleuterschool onafscheidelijk. Hun vriendschap is de wereld. Lotte is getrouwd en moeder van een tweeling. Eva werkt bij een bank en woont samen met Johan, een makelaar in onroerend goed. Dan worden er in Ravenstein, het stadje waar de vriendinnen wonen, dode vrouwen gevonden. De ontzielde lichamen zijn gemarteld, de lompheid van de verkrachtingen is ongekend. Al snel na de vondst ontdekt Eva iets verschrikkelijks. Het gaat haar voorstellingsvermogen volledig te boven. Ze verzet zich tegen de waarheid, maar de feiten stapelen zich op. Hoe kan ze haar vriendin Lotte beschermen?

Wat vond ik er van ?

Wow, wat een super debuut. Ik heb genoten !!

De titel is heel goed gekozen omdat het verhaal bestaat uit conflicten.
Soms een conflict tussen een paar mensen, dan weer binnenin één persoon.
Een heel spannende thriller in een bijzonder prettige schrijfstijl.
De gebeurtenissen in en rond Ravenstein worden zo beschreven dat je op het eind van het verhaal het idee hebt dat je het stadje zelf daadwerkelijk kent. Heel knap gedaan. Bovendien zul je zien dat het een goed opgebouwd verhaal is met een geweldige plot !
De hoofdpersonages zijn duidelijk neergezet en goed uitgewerkt. Zowel het personage van Eva als van de moordenaar zijn in ik-vorm geschreven. De gevoelens van alle betrokkenen zijn duidelijk beschreven. Je weet waar ze onzeker over zijn, waar ze bang voor zijn en wat ze voelen.
De delen waar de moordenaar aan het woord is, zijn cursief gedrukt. Je zult ervaren dat het prettig leest op deze manier.

Vanaf het begin genoot ik van deze fantastische thriller! Ondanks het feit dat ik op een gegeven moment dacht te weten wie de dader was, deed het niets af aan mijn nieuwsgierigheid omdat aan het eind van het verhaal pas zekerheid gegeven wordt. Steeds weer wordt de lezer op het verkeerde been gezet. Je zult zien dat het een heel knap geschreven verhaal is.

De moordenaar is een vreselijk akelig en angstaanjagend persoon. Dat is vanaf het eerste hoofdstuk duidelijk. Hier merk je al hoe krankzinnig hij is, wanneer een gedachte van hem beschreven wordt:
'Haar ogen schieten van links naar rechts, het klamme vocht laat haar voorhoofd glanzen. De dorre bladeren rond haar gezicht vormen een contrast met haar zachte huid. De schoonheid raakt me, het lijkt een olieverfschilderij met diepe kleuren en aardse geuren van olie en lijnzaad. Dit beeld wil ik nooit meer vergeten, het plant zich in mijn hersenpan in dat ene vakje waar ik mijn speciale herinneringen bewaar'.Deze manier van denken hoort niet bij een normale geest, maar bij een abnormaal persoon die enorm veel met zichzelf bezig is. Bijzonder hoogdravend.
Een heel verschil is de manier van denken van de andere betrokkenen, die is heel levensecht.

Zoals gebruikelijk zal ik ook in deze recensie verder niets over de inhoud vertellen. Je moet zelf het boek lezen. De samenvatting hierboven zegt al genoeg naar mijn mening.
Maar de rillingen lopen over mijn rug als ik er over nadenk dat iemand zoals deze moordenaar, gewoon bij jou of bij mij om de hoek kan wonen.

Haar volgende thriller 'Zwarte Aarde' wordt in het najaar van 2014 verwacht. Ik kijk er vol verwachting naar uit.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren.

Over de auteur:

Susan Moonen (1976) is getrouwd, ze heeft twee dochters en een zoon.
Als kind wilde ze maar één ding. Schrijven.
Op haar vijftiende plaatste Lemniscaatkrant haar eerste verhaal.
Ze schreef van 2009 tot 2013 verhalen voor Ik Vertel, in 2010 en 2013 volgden er publicaties in een verhalenbundel. Verhaal 'Gevaarlijk Blauw' won in 2012 de Schrijversprijs. Ze verzorgde precies één jaar lang elke vrijdag een column voor Gezinspiratie.
Ook dichtte ze soms. Haar sonnet 'Kermis' verscheen in 2013 in een bundel van de BernhezerKunstKring.

Zij richt zich nu, als vervolg op de gemaakte schrijfmeters, op het schrijven van boeken. Susan debuteerde in november 2013 met thriller 'Conflict' bij uitgeverij De Crime Compagnie en thriller 'Zwarte Aarde' wordt verwacht in het najaar van 2014. Ze schrijft nog steeds columns voor Gezinspiratie en Vrouwenthrillers. Daarnaast is ze actief op het gebied van interviews, tekstschrijven en manuscriptbeoordelingen.

Ze werkte van 1996 tot 2013 bij Rabobank, studeerde commerciële economie aan Hogeschool
's-Hertogenbosch, behaalde haar NIMA-diploma en volgde verschillende schrijftrainingen, zoals copywriting bij het Centrum voor Communicatie & Journalistiek via Hogeschool Utrecht.

Naast schrijven en haar gezin, houdt ze van hardlopen, schilderen, zingen en biologisch eten & koken, het liefst uit eigen moestuin.
Susan is dagelijks te volgen op Twitter: @SusanMoonen.


(recensie van 4 januari 2014)

6 opmerkingen:

 1. goed boek hé? Ik heb het verleden jaar gelezen voor de Thriller Debuutprijs en vond het ook zeer sterk als debuut

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel knap, zoals sommige auteurs dat kunnen! Dank je voor je reactie, Ingrid. :-)

   Verwijderen
  2. Hallo Ingrid,

   Dat is een mooi bericht om de maandagochtend mee op te starten ; )

   Hartelijke groet,
   Susan Moonen

   Verwijderen
  3. Bedankt Mieke!

   Leuk om ook hier je naam voorbij te zien komen.

   Hartelijke groet,
   Susan Moonen

   Verwijderen
 2. Wat een geweldig goed en spannend verhaal. Ik verheug me op het volgende boek.
  Hopelijk verschijnt dit snel......

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.