maandag 9 maart 2015

'Het land van tranen' van Cees de Baare

Het land van tranen

Deze roman en drie jeugdboeken van Cees zullen uitgegeven worden in U.S.A.,
Canada en U.K., door Free Musketeers in samenwerking met America Star Books.

Samenvatting:

Het verhaal speelt zich af rond de Golfoorlog in zowel in Irak als in Amerika. Sajed, een Irakese student, wil koste wat kost na zijn studie naar Amerika. Als hij na de Golfoorlog naar zijn ouderlijk huis terugreist, ziet hij een jongetje genaamd Hadi op de resten van zijn ouderlijk huis zitten. Zijn hele familie is in deze verschrikkelijke oorlog omgekomen. Sajed adopteert de kleine wees en uiteindelijk komen zij in Amerika terecht om samen een nieuwe toekomst op te bouwen. Maar Hadi zal uiteindelijk in Amerika de gevleugelde woorden van zijn vader moeten herhalen; 'Het land van tranen'.

Wat ik er van vond:

Een sprekende cover die de twee gebieden laat zien, waar het verhaal zich afspeelt: Irak en de Verenigde Staten van Amerika. De kleur blauw, doet denken aan de zee of aan een heel grote tranenpoel.
Een heerlijke roman waarin je mee op reis wordt genomen met Sajed.
Je zult zien dat je soms dingen herkent zoals bepaalde gebeurtenissen, maar bedenk dan ook dat het fictie is wat je leest. Dit is heel goed gedaan, het ene met het andere verweven.
Telkens wordt men in het verhaal met de neus op het feit gedrukt, dat bijna alles in het leven twee kanten heeft, het is maar niet wie er naar kijkt en hoe deze het ervaart.
Wat voor een inwoner van een bepaald land heel normaal is, kan voor een inwoner van een heel andere leefomgeving heel afstotend zijn en niet van deze tijd.
De hoofdpersoon is hartverwarmend, maar soms kun je zijn handelen niet begrijpen en
lijkt het ietwat onwerkelijk. Dit neemt niet weg dat je heerlijk door kunt lezen en kunt genieten van alles wat gebeurt in het leven van deze, inmiddels volwassen geworden persoon.
Aan het begin van het verhaal lees je meer over de titel: 'het land van tranen'. Waarom dat gebruikt is, wordt zeker aan het eind duidelijk. Ik ga daar niet meer over vertellen om niets meer van het verhaal weg te geven.
Aan het eind van het verhaal wordt een stuk werkelijkheid verweven met de hoofdpersoon en diegenen die hij liefheeft. Een onverwachte wending, maar goed gedaan !
Het is een mooie roman, die het zeker ook goed zal doen in de Engelstalige gebieden.(zie boven)
Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 3/5 sterren.

Over de auteur:

Cees de Baare, geboren aan de kust, heeft altijd grote interesse gehad in de nautiek, vandaar dat zijn leven uit water en scheepvaart bestaat. Hij is op later leeftijd begonnen met het schrijven van gedichten. Vervolgens zijn er drie jeugdboeken van hem verschenen.
In alles wat hij schrijft zit wel een nautisch tintje. Na het schrijven dan de jeugdboeken vond hij het tijd om een boek voor volwassenen te schrijven.
Kijk voor meer informatie over Cees op zijn website: http://cees.debaare.nl en lees daar behalve over zijn boeken, ook over zijn gedichten en schilderstukken.


Boekgegevens:
Het land van tranen
Auteur: Cees de Baare
Genre: roman
Uitgave: paperback, 218 pagina's
Uitgever: Free Musketeers, juli 2009

ISBN13: 978-90-484-0662-3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.