maandag 9 maart 2015

'Ontaard' van Paula Daly

Ontaard

Waar gaat het verhaal over?

Lisa's wereld stort in als Lucinda, de 13-jarige dochter van haar beste vriendin Kate, vermist raakt. Zij was immers vergeten dat het meisje zou komen logeren. Hoewel Kate volhoudt dat dit niet haar schuld is, weet Lisa beter. Als Lucinda maar niet gevonden wordt dreigt Lisa' s familie onder de druk te bezwijken. Haar kinderen komen op school in de problemen, en ze ontdekt haar man Joe liegt over waar hij is. Om haar gezin te redden, ziet Lisa maar één uitweg: zelf Lucinda vinden. Maar die zoektocht brengt geheimen aan het licht die elk gezin zouden vernietigen. Uiteindelijk draait alles om de vraag: hoe ver ga je als moeder om je gezin te redden?

Wat ik er van vond:
Ik ben het helemaal eens met Tess Gerritsen: 'Een van de beste en boeiendste boeken die ik in lange tijd gelezen heb. Dit boek kun je niet wegleggen. Een thriller die je met elke plottwist weer versteld doet staan.'

De oorspronkelijke titel:'Just what kind of mother are you?' Dit is heel verhelderend voor de Nederlandse titel: 'Ontaard' (zoals in een ontaarde moeder).

Lisa is een soms wat verward persoon, door al die dingen die ze als moeder en werkende echtgenote wil doen en in de gaten wil houden. Soms komt ze daardoor niet toe aan de belangrijke dingen. Hier baalt ze van. Wanneer dan zoiets gebeurt als in de samenvatting hierboven, geloof ik goed dat ze reageert zoals ze dat doet.
Het personage van Joanne Aspinall, de rechercheur die op de zaak is gezet, wordt heel realistisch beschreven door de auteur. Ik zou graag meer willen lezen over deze dame. Wellicht iets voor een volgend boek?

De verhaallijn uit het gezichtspunt van de dader is in een ander lettertype gedrukt dan de verhaallijn van de andere personages. Het is daardoor meteen duidelijk door wiens ogen je op dat moment kijkt en leest daardoor heel gemakkelijk.
De onderlinge verhoudingen van de personages in het verhaal veranderen net zo gemakkelijk als de verhoudingen in het echte leven. Degene door wie je eerst bewonderd werd, loopt dan met een grote boog om je heen. Heel natuurgetrouw beschreven. Op een gegeven moment ga je denken aan MBP (Münchausen By Proxy) maar dat komt er toch niet helemaal uit.
De emoties van alle personages worden heel goed beschreven en ze lopen soms heel hoog op.

Dit boek wil je uitlezen en nog meer...
Ik ben zeer onder de indruk van deze auteur.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren.

Over de auteur:

Paula Daly woont in Cumbria (Engeland) met haar man, drie kinderen en whippet Skippy. Eerder was ze een freelance fysiotherapeut. Haar debuut Ontaard wordt door de internationale pers geprezen als een van de beste debuten van het jaar, en ze wordt vergeleken met Sophie Hanna en SJ Watson.

Boekgegevens:
Ontaard
Auteur: Paula Daly
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 318 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, maart 2014 (romans en spanning)
ISBN: 978 90 32514 0 37

ook als E-book verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.