vrijdag 13 maart 2015

Recensie: 'Gedane zaken' van Amanda Hodgkinson

Gedane zaken
Auteur: Amanda Hodgkinson
Genre: roman
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Uitgever: A.W. Bruna / Orlando Uitgevers, februari 2014
ISBN: 978 90 229 5993 0

Waar gaat het boek over:

1919: Rose, Nellie en Vivian Marsh wonen in een klein armoedig huisje aan de rand van de rivier in het landelijke East Anglia. Door de overstroming van de rivier en de komst van ene Joe Ferrier verandert hun leven voorgoed.
1939: De twintigjarige Birdie Farr werkt in een pub in Londen. Als ze erachter komt dat ze zwanger is, vraagt ze wanhopig haar moeder Nellie om hulp. Die stuurt haar naar haar tante Vivian, en samen regelen zij een adoptie voor Birdies s dochter.
Wanneer Birdie later trouwt met Charles en een zoontje krijgt, gaat ze op zoek naar het meisje dat ze heeft afgestaan.
Haar zoektocht heeft grote consequenties voor haar familie en de mensen van wie ze houdt.
Gedane zaken is een hartverscheurende roman over moederschap, adoptie en het leven van vrouwen op het Engelse platteland in de vorige eeuw.

Wat vond ik er van:

Ik lees heel graag zo nu en dan een boek dat zich in het verleden afspeelt. Ik kan me altijd heel goed in die tijd verplaatsen en geniet er dan ook van.
Dit verhaal beschrijft heel goed de verhoudingen tussen een aantal familieleden in een heel andere tijd dan de onze. Geheimen zijn een groot onderdeel van het verhaal. Je moet wel een beetje open staan voor het feit dat het zich ongeveer 100 jaar geleden afspeelt. Wanneer je dat niet kunt, moet je niet aan zo'n boek beginnen. Je kunt het verhaal dan niet goed op zijn waarde schatten.
Het is een echte vertelling, die heel beeldend is waardoor je alles wat er gebeurt als het ware kunt zien terwijl je leest en je afvraagt hoe vrouwen het vol hebben kunnen houden. Respect!

Op het voorblad staat: 'We stappen in dezelfde rivier, en ook weer niet. We zijn en we zijn niet.'
Heraclitus (Grieks filosoof)Dit is heel toepasselijk voor dit verhaal: niemand doet twee keer hetzelfde, want de persoon verandert en de omstandigheden veranderen. Daarom kan het niet hetzelfde zijn.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren. Een heel mooie roman!

Over de auteur:
Amanda Hodgkinson is een Britse schrijfster en journaliste die met haar echtgenoot en twee dochters in Frankrijk woont. Ze heeft literatuurwetenschap gestudeerd aan de universiteit van East Anglia, Engeland. Haar debuutroman 'Britannia Road 22' verscheen in meer dan 15 landen in vertaling en werd een internationale bestseller.
In Nederland verscheen 'Britannia Road 22' bij Orlando Uitgevers in mei 2012.
'Grand Central' komt uit in juli 2014 bij Penguin Putnam Inc. (Engelstalig)

(24 maart 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.