zaterdag 14 maart 2015

Ontvangen: 'Rusteloze benen' van Claudia Biegel - 'Alles liever dan de waarheid' - Alice Miller

Rusteloze benen
'Alles liever dan de waarheid' – Alice Miller

Auteur: Claudia Biegel
Genre: roman
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Aerial Media Company, maart 2015
ISBN: 978 94 0260 30 8
NUR 301
Ook als Ebook beschikbaar

Waar gaat het over?

Hoofdpersoon Rosalie is zich niet bewust van de trauma’s die ze overhield aan haar jeugd. Over het algemeen weet ze zich goed staande te houden. Alleen bij stressvolle gebeurtenissen, zoals de geboorte van haar zoon, laat haar zorgvuldig opgebouwde pantser scheuren zien. In grote lijnen leidt ze echter een rustig leven met haar man Wim, zoon Patrick en haar vrijwilligerswerk in een nabijgelegen vluchtelingencentrum. Aan die rust komt een einde wanneer de jonge Afrikaanse vluchteling Joseph uitgeprocedeerd raakt en Nederland moet verlaten. Vastbesloten om hem niet in de steek te laten, neemt Rosalie hem in huis.

In deze indrukwekkende roman van Claudia Biegel staat Rosalie symbool voor het getraumatiseerde kind. Opgegroeid met een moeder met psychiatrische problematiek is ze al vanaf jongs af aan speelbal van onmacht en onvoorspelbaarheid. Ze is een KOPP kind (kind van ouder met psychiatrische problemen) en heeft nooit in alle onbevangenheid jong kunnen zijn. Rosalie heeft zich, zoals veel getraumatiseerde kinderen, staande weten te houden door ontkenning en verdringing van de waarheid. ‘Alles liever dan de waarheid’, zoals Alice Miller het formuleerde in haar klassieker en bestseller Het drama van het begaafde kind (1979). Een copingstrategie die Rosalie met succes de kindertijd heeft door sleept maar nu tegen haar werkt. Verloochening van het verleden, eist altijd zijn tol in het heden.

Over de auteur:

Claudia Biegel werd geboren in 1957 in Amsterdam als oudste dochter van Indische ouders. Fantasierijk opgevoed, haar vader was een groot verteller, begint zij op de lagere school met schrijven. Haar verhalen leest ze voor aan haar zusje en kinderen in de buurt.
Op het Spinoza Lyceum werkt ze mee aan de schoolkrant en aan verschillende musicals. Met het einddiploma op zak vertrekt ze naar de Italiaanse stad Turijn om Italiaans te studeren en te werken als au pair. Het jaar daarop begint ze in Amsterdam aan de studie culturele antropologie en ze studeert af op een scriptie over het leven van vrouwen op het Italiaanse eiland Sardiniƫ, waar ze ruim een half jaar verblijft om onderzoek te doen.

Bij VluchtelingenWerk Nederland werkt ze onder andere als hoofdredacteur van het relatiemagazine Contouren. Niet veel later begint ze naast deze baan haar eigen tekst en redactiebureau Sashimi. Als freelance journaliste schrijft ze artikelen voor diverse bladen waaronder Plus Woman en brochures voor onder andere de Anne Frank Stichting.

Na een aantal cursussen aan de Schrijversvakschool om het roman genre beter in de vingers te krijgen, begint ze aan een roman. Deze roman getiteld Foute Sarah’s verschijnt in 2011 verschijnen bij uitgeverij Mistral. Kort daarop is Foute Sarah’s omgewerkt tot muzikaal theaterstuk dat in 2013 is opgevoerd in diverse theaters verspreid door Nederland. Bij uitgeverij Mistral werkte ze ook mee aan de publicatie Wintercrime.
Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als redacteur en communicatie adviseur bij het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen in Utrecht. Samen met haar man woont zij in Amsterdam.
(bron: Aerial Media Company)

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Met dank aan Aerial Media Company voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.