woensdag 18 maart 2015

Recensie: 'Tulpenfeest' van Greetje van den Berg

Tulpenfeest
Welke prijs betaal je voor de hoofdprijs?

Samenvatting:

Tweelingzussen Iris en Mirte zijn soulmates. In moeilijke tijden kunnen ze bij elkaar terecht en ze zijn blij voor elkaar als de ander het goed heeft. Dat het ook anders zou kunnen, realiseren ze zich pas wanneer Mirtes man Harald zonder dat iemand het weet meespeelt in een grote loterij… en wint.
Het leven van Harald, Mirte en hun gezin verandert ingrijpend. Bij Iris steekt jaloezie de kop op. Na een fikse ruzie verbreken de zussen het contact

Ik las het papieren boek en dit is mijn mening:

Een prachtige cover, omslagontwerp door Liesbeth Thomas.
De titel van het boek Tulpenfeest wordt helemaal duidelijk tijdens het lezen.

Een verhaal om over na te denken. Hoe close is een gezin/familie eigenlijk? Wat gebeurt er wanneer een van de familieleden door een gelukkige omstandigheid anders kan doen dan de anderen?
Is een gezin sowieso een lieve, leuke en vooral aardige gemeenschap? Zit er rek in?
Er is maar een heel klein iets (of in dit geval een groot geldbedrag) nodig om hetgeen wat al een hele tijd verborgen bij iemand leeft, boven water te krijgen. En op wat voor manier!

Je voelt de kilte tussen de personages en dan weer de warme gevoelens voor elkaar, soms heel onverwacht.
De beschuldigingen vliegen over en weer, niet alleen tussen de zussen. Je verbaast je tijdens het lezen over de rol van de ouders, meestal wordt dat verstopt onder de deken der liefde. Heel mooi gedaan.
Een gevoel dat we allemaal herkennen, denk ik: 'Teleurstelling en hoop streden om voorrang toen ze op weg ging naar huis. Hoop won.'
Duidelijk is dat iedereen een eigen waarheid heeft, iedereen ziet een gebeurtenis op zijn/haar eigen manier. Net zoals in ons eigen leven.

Ik heb dit boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via:

Over de auteur:

In 1985 verscheen de eerste roman van Greetje van den Berg (1959, Zwolle) bij uitgeverij West-Friesland. Hoewel ze nooit had gedroomd van een carrière als schrijfster, kan ze zich een leven zonder schrijven niet meer voorstellen.
Inmiddels zijn er drieënveertig titels van haar hand verschenen en heeft zij zich een geheel eigen plaats onder een grote, trouwe lezerskring verworven. De onderwerpen zijn heel divers, zoals bijvoorbeeld zinloos geweld, alcoholisme of onterechte verdenking van kindermisbruik. Je zou kunnen zeggen dat ze haar onderwerpen kiest vanuit een zekere nieuwsgierigheid.
Uiteraard moet er voor elk boek uitgebreid onderzoek worden gedaan en dat vindt ze een belangrijk, maar ook heel prettig onderdeel van haar werk.
Als ze niet met een boek bezig is, schrijft ze korte verhalen, teksten en columns. Ook draagt ze haar kennis via workshops graag over aan anderen en deelt ze haar ervaringen op schrijversgebied tijdens lezingen die ze door het hele land geeft. Ze woont in Emmeloord.

Kijk ook even op haar website.

Meer informatie:
Auteur: Greetje van den Berg
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 224 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Zomer & Keuning, 2014
ISBN: 978 94 01902 19 9
Ook als E-book en Groter Letter-boek verkrijgbaar
NUR 344

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.