dinsdag 17 maart 2015

Recensie: 'Alea' van Ria Schopman

Alea

Over het verhaal:
Als Odiel na haar moeder en broer ook nog haar vader verliest, besluit ze haar jachtig bestaan te verruilen voor een periode van bezinning op een dunbevolkt Schots eiland. Zij hoopt dat de stilte haar zal helpen de inzichten waar ze naar op zoek is te vinden. Haar vlucht neemt een verrassende wending als zij daar de verhalen hoort over Alea, een meisje dat al jarenlang door haar moeder opgesloten zou zijn. De dorpelingen zijn er van overtuigd dat Alea alleen in haar moeders hoofd bestaat. Vastbesloten gaat Odiel echter op onderzoek uit. Dan blijkt dat voor mensen die het verleden niet kunnen laten rusten, op dit eiland het gevaar voortdurend op de loer ligt.

Mijn mening:
Een heel mooi gekozen titel: Alea. Behalve dat het de naam van een van de hoofdpersonen is, is het onderdeel van een zegswijze: 'Alea iacta est'. Dit is een Latijnse zegswijze en betekent de teerling is geworpen (een teerling is een dobbelsteen). Tijdens het lezen zul je deze keuze zeker kunnen waarderen.

Het is een aangrijpend verhaal over Odiel, die op een punt in haar leven komt waar verandering nodig is. Behalve dat ze moeite heeft met de verwerking van het verlies van haar overleden ouders en broer valt het haar heel zwaar om te leven, gewoon om het leven zelf.

In dit boek is door de auteur heel goed vastgelegd dat er meer is tussen hemel en aarde. Ook de manier van naar het leven kijken kan op verschillende manieren gebeuren. Wanneer je eenmaal op een andere manier naar iets of iemand gaat kijken, kan dat grote gevolgen hebben voor de manier waarop je naar het leven kijkt.
De spiritualiteit waar je mee wordt geconfronteerd heb ik zeker gewaardeerd, evenals de zin voor avontuur die ook aan bod komt. Niet iedereen neemt de stap, die Odiel genomen heeft. Een gevoel van spanning is steeds aanwezig in het verhaal. Knap gedaan.

Het is een heel sterk debuut van Ria Schopman.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren

Over de auteur:
Ria Schopman (1961) werkte eind jaren tachtig in Spanje en Mexico als Manager Entertainment voor Spaanse hotelketens. Zij bedacht en produceerde thema-avonden, waarbij ze zelf de presentatie voor haar rekening nam. Een droevige persoonlijke gebeurtenis deed echter een nieuw verhaal ontwaken en resulteerde in haar debuutroman: Alea. Ria is getrouwd en woont met haar man en zoon in Den Haag. Naast lezen en schrijven, is zwemmen met wilde dolfijnen haar grote passie. See more at:
http://www.uitgeverijdebrouwerij.nl/alea/ Hier kun je de prachtige trailer bekijken
Kijk op haar website voor meer informatie http://www.riaschopman.nl

Boekgegevens Alea:
Auteur: Ria Schopman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 194 pagina's
Uitgever: Brainbooks Uitgeverij de Brouwerij, maart 2014
ISBN: 978 90 78905 7 21


(Deze recensie schreef ik op 3 april 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.