vrijdag 13 maart 2015

Recensie van: 'Noodtoestand' van Ellen den Hollander

Noodtoestand
Auteur: Ellen den Hollander
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 292 pagina's
Uitgever: Q is een imprint van Em. Querido's Uitgeverij BV, 2014
ISBN: 978 90 214 5476 4
NUR305

Over het verhaal:

Wim Paardenkoper, de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, wordt dood in zijn huis gevonden. Zijn partij moet met spoed op zoek naar een nieuwe bewindsman. Criminoloog Joost van Bronckhorst lijkt de ideale kandidaat: hij is slim en kent het politiek bedrijf. Maar is hij opgewassen tegen de enorme taak die hem te wachten staat? En loopt hij zelf geen gevaar? Het land wordt hard getroffen door cybercriminelen en er dreigt een noodtoestand uit te breken.
Een mooie quote van de voormalig commandant der strijdkrachten voor je nog te verschijnen thriller, die krijgt niet iedereen. Maar deze auteur is het wel gelukt. Dick Berlijn, oud-generaal en voormalig commandant der strijdkrachten, tegenwoordig cyberveiligheidsadviseur van Deloitte, werd bereid gevonden het manuscript van Den Hollanders derde thriller 'Noodtoestand' alvast te lezen.
Dit is wat Dick Berlijn er van vond: 'In 'Noodtoestand' schetst Ellen den Hollander spectaculair de kwetsbaarheid van onze samenleving en de betrekkelijke eenvoud waarmee die samenleving kan worden ontwricht.'

Wat ik er van vond:

Het is zeker een actueel thema: cybercrime. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken met vaak erg korte zinnen, wat het heel leesbaar maakt voor een groot publiek.
Het boek begint meteen spannend, met een moord.
De hoofdpersoon Joost is een innemend persoon en ik hoop hier meer over te kunnen lezen. Wellicht maakt hij nog iets meer mee in zijn loopbaan of als deskundige? Het is een heel akelig idee dat mensen die je eigenlijk zou willen vertrouwen, niet echt te vertrouwen zijn.
Het is een spannend boek, dat zeker. Maar hier en daar mis ik wat meer diepgang, vooral met betrekking tot de personages. Het instituut FFCAC komt ook maar half aan bod. Of is dat met reden zo gedaan? Komt er misschien nog een vervolg op Noodtoestand?

Ik waardeer dit boek met 3/5 sterren

Over de auteur:
Ellen den Hollander (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werkt als journaliste op de binnenlandredactie van het Algemeen Dagblad. Ze publiceerde eerder de thrillers Door het vuur en De primeur. Vorig jaar won ze de Thrillerauteur 2.0-verkiezing op De Spanningsblog.(bron Spanningsblog, wordt verwacht 13.12.13)

(Recensie van 3 april 2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.