vrijdag 21 februari 2014

"Bekraste zielen" door Roger Jon Ellory

Auteur: R.J. Ellory
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 430 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein februari 2013
ISBN: 978 90261 3358 9Over de auteur:

R.J. Ellory werd geboren in Birmingham, U.K.(20 juni 1965) waar hij nog steeds woont. Zijn vader is onbekend en zijn moeder overleed toen Ellory zeven jaar oud was. Samen met zijn broer belandde hij in een weeshuis, een gebeurtenis die van grote invloed is geweest op zijn werk.
Hij begon te schrijven in 1987 en werkte 22 romans af, die allemaal geweigerd werden door meerdere uitgevers, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten. Hij kreeg meermalen te horen dat het commercieel niet verantwoord was voor een Britse schrijver romans te publiceren die zich afspelen in Amerika.
Hij noemt Arthur Canon Doyle, Michael Moorcock, J.R.R. Tolkien en Stephen King als zijn grootste invloeden.
Hij brak in 2007 door met zijn boek  Een stilgeloof in engelen (door de Volkskrant verkozen tot beste thriller van 2009), snel gevolgd door inmiddels acht thrillers waarvan Bekraste zielen en Een inktzwart hart de meest recente titels zijn. Naast een veelgeroemd en bekroond auteur, is R.J. Ellory een niet onverdienstelijk gitarist.

Website: www.rjellory.com
Facebook: R.J. Ellory
Twitter: @rjellory

Samenvatting:

Het leven van twee halfbroersClarence Luckman en Elliott Danziger, kortweg Clay en Digger.
Hun vader is nooit in beeld geweest, maar de eerste echte kras op hun ziel krijgen ze als hun moeder voor hun ogen wordt vermoord. Ze zijn dan amper 5 en 6 jaar oud.
De volgende krassen komen van de vuile nagels van de bewakers in de weeshuizen, waarin de jongens worden ondergebracht. Jaar in jaar uit zijn ze overgeleverd aan de grillen van de instituten waar verschoppelingen als Clay en Digger indertijd op waren aangewezen. Hun veilige leven neemt een bizarre wending wanneer ze gegijzeld worden door Earl Sheridan, een veroordeelde moordenaar en psychopaat van het ergste soort. Het trio trekt door Californië en Texas, op de vlucht voor de autoriteiten. De jongens worden geconfronteerd met een groeiende stroom van geweld waar ze beiden totaal anders mee omgaan. De keuzes die ze maken zullen hun levens voor altijd veranderen, evenals hun onderlinge relatie. Bekraste zielen is een thriller over de gevolgen van geweld, loyaliteit en de hoop op redding.

Wat ik er van vond:

“Bekraste Zielen” is het eerste boek dat ik gelezen heb van R.J. Ellory.

Het verhaal speelt zich af in U.S.A in de jaren '50.
Vanaf de eerste bladzijden neemt Ellory je mee op de reis die de twee halfbroers maken. Het is al snel duidelijk dat Clay en Digger het milieu waarin ze geboren zijn, niet zullen ontstijgen.
Het ongeluk treft hen, keer op keer. Kras na kras op hun ziel.
In de jaren '50 is het verschil tussen rijk en arm duidelijk aanwezig en dit is van grote invloed op het leven van de hoofdpersonen.
Al heel snel, zie je waarom voor “Bekraste Zielen” als titel gekozen is. Allebei de jongens maken dingen mee, die voor krassen op hun zielen zorgen, die nooit meer weggehaald kunnen worden. Zelf vinden ze dat wanneer je onder een slecht gesternte geboren wordt, het nooit iets met je zal worden in het leven.
Het boek leest, alsof je in het verhaal aanwezig bent. Of je een toeschouwer bent, die op de stoep staat, als het ware.
Daarom is het ook goed om na het lezen van sommige gebeurtenissen in het verhaal, het boek even weg te leggen en even een glas water te drinken. De rillingen lopen je over de rug, wanneer de ene broer helemaal doorslaat . Dan komt het héél dichtbij !
De andere broer gun je het allerbeste, maar deze komt er ook niet geweldig vanaf. Dit boek is geen kwestie van lezen, maar een kwestie van meemaken !
Het einde is niet wat ik verwacht had.

Ik waardeer dit boek met 5/5 sterren.

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.