vrijdag 21 februari 2014

De Schuldige geschreven door Lisa Ballantyne

Auteur: Lisa Ballantyne
Genre: roman
Uitgave: paperback 400 pagina's
Uitgever: Orlando Uitgevers 2013
ISBN13: 978 90 22962 21 3  
Op de cover staat dit verhaal vermeld als een roman. Het verhaal leest echter meer als een psychologische thriller. Sprekende foto op de cover.

Daniël Hunter, een advocaat in Londen, wordt opgeroepen voor de verdediging van een kleine jongen. Deze wordt verdacht van een moord op een slachtoffer, nog jonger dan hijzelf.
Ben, het slachtoffer, is een 8-jarige jongen die verdween terwijl hij buiten aan het spelen was en gevonden werd onder een berg takken en bladeren, in een speeltuin, vlakbij zij huis.
De verdachte, Sebastiaan, 11 jaar slechts, maar bijzonder intelligent voor zijn leeftijd, doet Daniël veel aan zichzelf denken en hoe hij opgroeide. Sebastiaan groeit op in een niet bijzonder gelukkig gezin, blijkt al snel.

Gedurende het hele verhaal gaan de gedachten van Daniël steeds terug naar zijn eigen jeugd, waar ook niet alles even vlekkeloos verliep. Deze gedachtensprongen zijn niet hinderlijk om te lezen, ze passen er heel goed in.

Daniël voelde zich telkens weer verlaten door zijn eigen moeder. En dan gebeurt er iets als het volgende:
“Daniël kneep een ei kapot zonder dat het zijn bedoeling was en eigenlijk alleen maar zodat zijn eigen palm de harde steek van de gebroken eierschaal en de weeïge stroom van het eiwit zou voelen. De dooier droop als bloed tussen zijn vingers door.
Hij voelde opeens een schok van warmte in zijn nek en onder op zijn rug. Hij raapte het ene ei na het andere op en kneep ze allemaal kapot.”
Bovenstaande maakt ook een heleboel duidelijk over de manier hoe Daniël naar Sebastiaan kijkt. Hij begrijpt sommige dingen van Sebastiaan.

Daniël wordt geadopteerd door Minnie, zijn pleegmoeder, wat een ommezwaai in zijn leven betekend heeft. Hij werd zelfs populair op school, maar hield iedereen, op een enkeling na, ver van de boerderij waar hij met Minnie woonde.
Behalve wat met Sebastiaan gebeurt, brengt ook de dood van Minnie hem steeds terug naar de tijd samen met haar en later, waar hij niets meer met haar te maken wil hebben. Een ontdekking, waardoor hij helemaal van slag was, resulteerde in grote woede voor Minnie.

'De Schuldige' is een meeslepend verhaal, waarin je de personages ziet groeien tot diegenen die ze uiteindelijk zijn aan het eind van het verhaal. Het maakt benieuwd naar het verdere leven van Daniël Hunter.

Het had tegenwoordig in de krant kunnen staan, zo spannend, ontroerend, schokkend en bovenal: zoals mensen kunnen zijn.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.


5. mei, 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.