vrijdag 21 februari 2014

'Een kwestie van zelfbehoud' door Henk Hanssen

Auteur: Henk Hanssen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 460 pagina's
Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam 2013
ISBN: 978 90 234 7412 8

Over de auteur:
Henk Hanssen
(1961) is schrijver, webredacteur en journalist (was verslaggever van misdaad, royalty en reizen).
Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek en de Filmacademie.
Hanssen werkte als verslaggever en eindredacteur voor diverse tijdschriften. Daarnaast schreef hij non-fictieboeken en scenario’s en werkte hij als copywriter voor reclamebureaus.
In 2000 richtte hij IkVader.nl op.
Hanssen publiceerde verschillende boeken over het vaderschap, waaronder 'Babymanagement voor Mannen' en 'Zwangerschapsmanagement voor Mannen', die niet alleen in Nederland maar ook internationaal worden uitgegeven. 'Babymanagement voor mannen' is vertaald in het Engels en Duits.
Voor zijn werk als pleitbezorger voor de betekenis van het vaderschap oogstte Hanssen veel waardering. In 2009 werd Hanssen door het feministische maandblad Opzij gekozen tot Voorbeeldman. In hetzelfde jaar werd hij genomineerd voor de Moderne Man Prijs.
In mei 2013 debuteerde Henk Hanssen als romanschrijver bij Uitgever De Bezige Bij 
met dit boek: 'Een kwestie van zelfbehoud'.
Daarnaast is Hanssen actief als schrijver en webredacteur bij zijn bedrijf KingContent (zie: www.kingcontent.nl ) Neem daar en op zijn officiële website www.hanssen.nl een kijkje om meer over Henk Hanssen te lezen.
Facebook: http://www.facebook.com/henkhanssen 

Bibliografie:
  • 1982: Prins Claus, Heden en Verleden, Loeb uitgevers, Amsterdam.
  • 1988: De Kaalheid Voorbij, Zomer en Keuning, Ede
  • 1994: Kaal zonder kopzorg, Walburg Pers, Zutphen
  • 2003: Scheurkalender voor mannen die vader worden, Van Gennep, Amsterdam
  • 2003: Prins Claus, een talent voor vriendschap, co-auteur, Van Gennep, Amsterdam
  • 2004: Babymanagement voor mannen, IkVader Boeken, Hilversum
  • 2004: Daddy Cool, co-auteur, Van Gennep, Amsterdam
  • 2005: De 9maanden gids voor mannen, IkVader Boeken, Hilversum
  • 2006: Veertig jaar jong, bijdrage verhalenbundel House of Books, Vianen
  • 2007: Kraamkalender voor mannen, IkVader Boeken, Hilversum
  • 2010: Zwangerschapsmanagement voor mannen, IkVaderBoeken, Hilversum
  • 2011: Baby Management für Männer, Droemer Knaur, München
  • 2013: Baby Management for Men, Engelse editie, Pinter & Martin Publishers, Londen
  • 2013: Een kwestie van zelfbehoud, De Bezige Bij, Amsterdam

    Samenvatting:

    De achttienjarige Koen Donkersloot stelt zich ten doel de wereld te veroveren met zijn pen. Op de School voor Journalistiek sluit hij vriendschap met Sybrand Sax, een excentrieke student die zich te goed doet aan Nietzsche en de oude Grieken. Met de publicatie van een reeks verweerschriften maakt het duo zich op school onmogelijk. Ze ontsnappen door op reis te gaan naar Zuid-Libanon, waar ze een reportage willen maken over een doofpotaffaire binnen het internationale Unifil-detachement. 

    De leerling-journalisten belanden in een burgeroorlog, en wat als een vriendenreis begon, loopt uit op een confrontatie tussen morele opvattingen, levensfilosofieën en fysieke kracht.
    Van de achterflap
    'Een kwestie van zelfbehoud' is mede gebaseerd op een waargebeurd incident in Libanon waarbij Nederlandse Unifil-militairen betrokken waren – een incident dat internationaal nogal wat stof heeft doen opwaaien, tot in de hoogste echelons van Den Haag, Jeruzalem en de Verenigde Naties.


    Wat ik er van vond:

    Het boek laat een heleboel veranderingen zien in de journalistiek 
    in die tijd,bovendien komt de generatiekloof aan de orde. Wat is realiteit voor de hoofdpersonen?
    Het was een rustige start in het boek, twee jongens die de kont tegen de krib gooien, als het ware.
    Een niet helemaal onbekend fenomeen. Naarmate het boek vordert, ga je helemaal op in de belevenissen van de jongens, het zijn nog geen mannen.
    Ze denken iets en gaan dat gewoon doen ,ongeacht de consequenties.
    Daar hebben zo nog niet echt over nagedacht, blijkt.
    Kijk ook deze boektrailer:http://www.debezigebij.nl/web/Artikelpagina/Boektrailer-van-Henk-Hanssen-Een-kwestie-van-zelfbehoud.htm
    Dit geeft het verhaal enigszins weer in een notendop
    Leuk om te lezen, waren de plaatsen die genoemd werden in Eindhoven, die waren voor mij heel herkenbaar, omdat ik daar in de buurt opgroeide.
    Ik ben flink geschrokken door het einde van het verhaal, ik had dat liever anders gezien. Maar het gaat niet altijd zoals we willen in dit leven, blijkt maar eens te meer !
    Een geweldig goed geschreven verhaal.

       Ik waarder dit boek met 5/5 sterren.


29 september 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.