zaterdag 22 februari 2014

'Wie wind zaait' door Nele Neuhaus

Auteur: Nele Neuhaus
Genre: roman (thriller naar mijn mening)
Uitgave: paperback, 480 pagina's
Uitgever: uitgeverij Q, november 2013
ISBN: 978 90 214 4999 9
Vertaling: Sander Hoving

De auteur:
Nele Neuhaus, (geboren in Münster, Westfalen 1976) gaf in eerste instantie zelf haar boeken uit in een oplage van 500 exemplaren, met een eigen voorraad in de garage. Sinds haar kindertijd woont ze in Hessen (Taunusgebergte) en zolang schrijft ze ook al. Ze debuteerde in 2005 met 'Unter Haien'. Nu zijn er meer dan tweeëneenhalf miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Ze brak internationaal door met haar roman 'Sneeuwwitje moet sterven' (2011). Ze is een van de populairste Duitse thrillerauteurs van dit moment. Neuhaus woont met haar man in het dorpje Kelkheim, onder de rook van Frankfurt.
Op www.crimezone.nl in februari 2013:'De uitbundige promotie van de Duitse thrillerauteur Nele Neuhaus mist haar uitwerking niet. Ze bezocht Nederland en gaf diverse interviews, bovendien werd ze getipt door het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Haar nieuwste in het Nederlands verschenen thriller 'Diepe wonden' (2013) komt op een verdienstelijke 27ste plaats binnen in De Bestseller 60. '

Hier staan ook mooie foto's van haar meet & greet bij Uitgeverij Q in Amsterdam met een heleboel bekenden.

Een quote op haar website: www.neleneuhaus.de :
'Jeder Mensch ist wie der Mond.
Er hat eine dunkle Seite, die er niemandem zeigt.'
(Ieder mens is zoals de maan. Hij heeft een duistere kant, die hij aan niemand
laat zien).

Samenvatting van het verhaal:

In het kantoor van WindPro, een bedrijf dat windmolens exploiteert, wordt een nachtwaker dood aangetroffen. Wanneer korte tijd later een boer vermoord wordt die voorzitter is van een burgerinitiatief tegen windmolenparken, gaat rechercheur Pia Kirchhoff op onderzoek uit samen met hoofdcommissaris Oliver von Bodenstein. Een perceel grond in de Taunus, is plotseling € 2.000.000,= waard.
De boer blijkt zoveel vijanden te hebben dat bijna iedereen in zijn omgeving verdacht is.
Iedere verdachte, elk zogenaamd vechtend voor de goede zaak, heeft een eigen motief – en niets is wat het lijkt. Tot er iemand moet boeten. De leugens worden ontrafeld, liefde verandert in haat en mensen moeten betalen voor hun hebzucht.
'Wie wind zaait' is een intelligente thriller over een actueel thema, waarin Nele Neuhaus opnieuw laat zien dat gewone mensen niet alleen heel gemakkelijk het slachtoffer van een ernstige misdaad kunnen worden, maar dat ze ook in staat zijn om een bloedige moord te plegen.


Wat ik er van vond:

Zonder meer een aanrader!

Op de cover van haar boeken (Ned.) staat steeds een raaf afgebeeld.
Dat werkt heel intrigerend. Wat zou er gebeuren?
Stelen als raven? Brengers van onheil? In ieder geval duister !
Achter in het boek staat: dit is een roman. Dan toch wel een heeeeeeel spannende roman.
Ik vind hier Thriller beter op zijn plaats. Vooral omdat steeds de nadruk ligt op gevaar en misdaad.
De proloog was voldoende om mijn aandacht te vangen voor het boek.
Dat was nodig. De tijdlijnen wisselden elkaar telkens af wat het lezen niet gemakkelijk maakt. Dat is het enige minpuntje.
Dit wordt weer goed gemaakt door het neerzetten van de personages in het verhaal. Stuk voor stuk geloofwaardig.
Dit verhaal zou zo maar gebeurd kunnen zijn in deze tijd van economische groei en daarna de val van de economie. Alle hebzucht die daarbij komt kijken en het bekonkelen door belanghebbenden wat ook steeds vaker in het nieuws komt.
(Ik zou er niet van staan te kijken als ik het in de krant zou lezen.)

Tijdens het lezen leer je de personages steeds beter kennen en soms ook beter begrijpen. Hierdoor lees je gemakkelijk ondanks het verspringen in tijd.
Nele Neuhaus heeft een prettige schrijfstijl, geen moeilijke woorden die niet nodig zijn. Bovendien heeft ze een mooie manier naar een geweldig slot toe gewerkt.

Het maakt je nieuwsgierig naar hoe het Pia en Oliver zal vergaan.
Ik kijk uit naar het volgende deel !

Ik waardeer dit boek met 4,5/5 sterren5 november 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.