zaterdag 22 februari 2014

"Onzichtbaar" van Deon Meyer

Auteur: Deon Meyer
Genre: literaire thriller, 368 pagina's
Uitgever: A.W.Bruna Uitgevers, nov. 2012
ISBN10 9400500025
ISBN13 9789400500020
Ook verkrijgbaar als ebook
Bekroond met 4 sterren in de Vrij Nederland thrillergids 2013


Over de auteur:

Deon Meyer is de internationale bestsellerauteur van misdaadthrillers die zich in Zuid-Afrika afspelen. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, in onder andere Duitsland, Frankrijk en Zweden, en zijn in 25 talen vertaald. In 2012 werd zijn thriller 13 uur door Vrij Nederland Detective en Thrillergids uitgeroepen tot Thriller van het Jaar. Meyer werd op 4 juli 1958 geboren in de Zuid-Afrikaanse stad Paarl, in de wijngebieden van de West-Kaap. Hij groeide op in Klerksdorp in de Noorwest-provincie, het gebied van de goudmijnen. Na zijn diensttijd en zijn studie aan de universiteit van Potchefstroom begon hij als verslaggever bij Die Volksblad, een dagblad in Bloemfontein. Daarna zou hij nog werken als persvoorlichter, tekstschrijver, creative director, webmanager, Internet strategist en merken-consultant. Meyer schreef zijn eerste boek al op 14-jarige leeftijd, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig reeds was gepasseerd. Verscheidene korte verhalen werden gepubliceerd in Zuid-Afrikaanse tijdschriften en in 1994 verscheen zijn eerste boek, alleen in het Afrikaans. Al zijn latere boeken werden in vele talen vertaald. Deon Meyer woont tegenwoordig in Melkbosstrand, aan de westkust van Zuid-Afrika, met zijn vrouw en vier kinderen. Zijn grote passies zijn motoren, muziek (van Mozart tot Rock ’n Roll), lezen, koken en rugby.


Samenvatting:

Emma le Roux is vastbesloten haar vermiste broer te vinden, die al twintig jaar geleden zou zijn gestorven. Le Roux is ervan overtuigd dat ze hem enkele dagen daarvoor op het nieuws heeft gezien, als verdachte van de moord op een medicijnman en vier stropers. Wanneer ze echter hierover vragen begint te stellen, blijkt dat niet iedereen daar even blij mee is. Algauw ziet ze zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van een bodyguard: Lemmer.
Lemmer is een man om wie de meeste mensen met een grote boog heen lopen. Iemand die voor niemand opzij gaat en die altijd zijn zin krijgt. Samen met Le Roux gaat hij op zoek naar aanwijzingen in Lowveld. Wanneer ze worden aangevallen en bijna vermoord, besluit Lemmer om de rollen om te draaien. Hij opent de jacht op degene die het om hun levens heeft voorzien. Tegen beter weten in, want hun vijand is zeer machtig.

Mijn mening:

Het verhaal is goed begrijpbaar geschreven naar mijn mening. Ik was onbekend met het werk van Deon Meyer en in het begin moest ik erg wennen aan het uitgebreid voorstellen van de personages. Dat bleek later wel zinvol te zijn.
Het is zeer onderhoudend geschreven, het houdt de aandacht van de lezer vast. Ook als je niet met Zuid-Afrika bekend bent, leest het heerlijk weg. Gaandeweg leer je het land en de mensen daarin, kennen.
Naarmate het verhaal vordert, roept het meer emoties bij je op.
De liefde van de schrijver voor het land en de mensen daarin, komen duidelijk naar boven zonder opdringerig te worden.
Je kunt genieten van de soepele overgang van de passages met geweld, hebzucht en racisme, naar passages vol van romantiek, gevoelens van lust en liefde.

Wat me enorm aansprak in dit boek was de passage waarin de hoofdpersoon uitlegt waarom hij zichzelf opnieuw wil leren kennen. Daar is ook de reden te vinden voor de keuze van de titel “Onzichtbaar” door de schrijver.
Het is zo herkenbaar voor iedereen denk ik, op zijn/haar eigen manier.
Verder in het verhaal wil de hoofdpersoon zelf “onzichtbaar” worden om duidelijke redenen...hij wil geliefden beschermen tegen onheil wat aangericht zal gaan worden in opdracht van hooggeplaatste personen.
Onzichtbaar wordt op twee verschillende manieren gebruikt door de auteur: ten eerste wanneer het ongewild slaat op de hoofdpersoon, ten tweede wanneer de hoofdpersoon er zelf voor kiest om onzichtbaar te worden. Heel mooi geschreven.

Het achterliggend thema is, het dierenleed dat ontstaat door de hebzucht van de mens. Met name de smokkel van ivoor, het doden en verminken van dieren hiervoor, de misdaad die hieraan verbonden is. Hoezeer de mens verantwoordelijk is voor de uitroeiing van bepaalde diersoorten.
Voor de hoofdpersoon stond op het spel: een kans om zijn eigen leven nieuwe inhoud te geven en de liefde voor een vrouw. Dat eerste is hem gelukt, dat tweede is helaas onbeantwoord gebleven.
Ik hoop hier op een vervolg. (Wishful thinking).

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.

18 november 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.