zaterdag 22 februari 2014

'Delete' van Juultje van den Nieuwenhof

Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Debuut en won hiermee de Crimezone YA-thriller award
Genre: thriller, young-adult
Uitgave: paperback, 192 pagina's
Uitgever: Moon Uitgevers NL (onderdeel van Dutch Media Uitgevers b.v.)
ISBN 978 90 488 2602 1
Ook als e-book verkrijgbaar

Over de auteur:

Juultje van den Nieuwenhof is docente op het Christiaan Huygens College in Eindhoven, waar ze Nederlands en drama geeft. Een van haar grootste passies naast het schrijven van spannende verhalen is het maken van scripts voor theaterproducties met jongeren en het regisseren ervan. Vroeger wilde ze koorddanseres, schrijfster of filmregisseur worden. Door het winnen van de Crimezone/Pimento YA-thrillerschrijfwedstrijd is een van die jeugddromen werkelijkheid
geworden.
Ook op Facebook: Juultje van den Nieuwenhof.

Samenvatting van het verhaal:

Ik glimlach weer en voel in mijn tas het scherpe voorwerp dat ik altijd bij me heb. Liefkozend sluit ik er mijn vingers omheen. Het geeft me een veilig gevoel, maar ook een opwindend gevoel van macht. Ik stel me voor dat ik het mes uit de tas haal, naast haar in bed ga liggen en met de scherpe punt over haar lichaam streel. Dat er kippenvel verschijnt en het mes striemen maakt op haar bleke huid. Ze zou bang zijn. Ze zou zich aan me overgeven. Ze zou niet weten wat haar overkwam. Mauro, Peter, Rafaël, Ezra en Mandy zitten in 4b van het Dante College. Hoewel ze in dezelfde klas zitten, hebben ze nauwelijks contact met elkaar. Hun levens en relaties veranderen wanneer er een nieuwe docente op school komt. Julia de Vries is leuk, spontaan en actief op social media. Maar na een heftig incident verandert haar populariteit. Bad boy Mauro zint op wraak. Wat begint als een spel groeit al snel uit tot een doodserieuze strijd.

'Delete' gaat over de gevaren van social media en de bescherming van je privégegevens in het digitale tijdperk. Juultje van den Nieuwenhof, lerares Nederlands en drama, won met dit ijzersterke en sinistere debuut terecht de Crimezone YA-thrillerschrijfwedstrijd.'

Wat ik er van vond:

Wanneer je het boek leest, herken je heel veel uit het dagelijkse leven. Ook stukken uit je leven van vroeger (in mijn geval), op de middelbare school, zijn herkenbaar. 'Er bij willen horen', is van alle tijden denk ik.
Maar wat ik niet had kunnen bedenken is hoe de auteur, het bovenstaande tot een geweldig spannende thriller heeft kunnen samenvoegen. Spannend en soms écht angstaanjagend vond ik dit boek. Met name omdat het allemaal kan gebeuren, het is niet uit de lucht gegrepen en dat maakt het een geweldig goed verhaal.
Heb boek is bijna niet weg te leggen, het leest heerlijk door. Wat het kan doen met leerlingen om te merken dat ze bij een groep horen, of juist niét er bij horen!
Ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen en ben benieuwd naar meer boeken van deze jonge auteur !
Dit was nog maar een debuut, kun je nagaan wat er nog kan volgen !

Dit verhaal krijgt van mij 4/5 sterren.

Ik kijk uit naar haar volgende boek: 'Disconnect'

13 juli 2013
2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.