vrijdag 21 februari 2014

'Het geheugenspel' van Nicci French


Auteur: Nicci French
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback 399 pagina's (waarvan 14 pagina's over Nicci French)
Uitgave: Anthos 36e druk 2013
ISBN 978 90 414 2437 2
Het is geen boek uit een reeks

Over de auteur:

Nicci Frenchis het pseudoniemvan het schrijversechtpaar Nicci GerrardenSean French, die samen psychologische thrillersschrijven.
In totaal schreven ze 15 thrillers en vele korte verhalen.

Nicci Gerrard (10.06.1958) groeide op in Worcestershire en studeerdeEngelse literatuur aan de Universiteit van Oxford. Ze heeft les gegeven in Los Angeles en Londen, begon een tijdschrift voor vrouwen en werd een freelance journalist. Ze trouwde en kreeg twee kinderen, maar dit huwelijk hield geen stand. Toen ze weer vrijgezel was, ontmoette ze Sean French. Ze ontmoette hem toen ze werkte voor de New Statesman.
Sean French (28.05.1959) werd geboren in Bristol en studeerde ook Engelse literatuuraan de Universiteit van Oxford. French en Gerrard hebben elkaar daar echter nooit ontmoet. Na zijn studie werd hij ook journalist en toen hij ging werken voor de New Statesman ontmoette hij Nicci Gerrard. In 1990 trouwden Sean French en Nicci Gerrard en kregen samen nog twee dochters.
Het schrijversduo woont in de buurt van Londen.Ze schrijven altijd alleen. Sean in zijn schuurtje in de tuin. Nicci in haar studeerkamer op de bovenverdieping van hun huis. Eén van de schrijvers begint met een hoofdstuk dat door de ander vervolgens bewerkt wordt. Daarna gaat het weer per e-mail terug naar de oorspronkelijke schrijver, die het ook weer herschrijft. Om de beurt bewerken zij dat hoofdstuk net zolang totdat hun persoonlijke stijlen uitgewist zijn en er een derde stem ontstaat: de stem van Nicci French.
'Het geheugenspel' was het eerste boek dat ze met z'n tweeën schreven.
Samenvatting:
In de tuin van een Engels landhuis wordt het lichaam van de zestienjarige Natalie Martello opgegraven, die vijfentwintig jaar eerder is verdwenen. Deze vondst maakt een eind aan de angstige vermoedens van de familie, maar brengt ook gruwelijkheden aan het licht. Natalie blijkt namelijk te zijn vermoord. Maar wie zou zo'n mooi en briljant meisje ombrengen?

Wat ik er van vond:
'Ik doe mijn ogen dicht. Het zit daar allemaal, in mijn hersenpan. De nevel die de contouren van het grasveld volgt. De kou die plotseling in mijn neusvleugels bijt. Ik moet mijn best doen om me te herinneren wat er nog meer gebeurde, die dag dat we het lichaam vonden - haar lichaam.'
Dit waren de eerste regels uit het boek. En dat smaakte naar meer.
De hoofdpersoon in het boek is Jane. Een alleenstaande vrouw sinds kort, die carrière maakt als architect en in die hoedanigheid iets boven water tovert wat misschien beter begraven had kunnen blijven.
Het verhaal speelt zich af binnen de familie van Jane en de familie van haar bijna ex-man, die nog steeds als haar eigen familie aangemerkt wordt. Op het landgoed van deze familie is ze werkzaam als architect, voor een verbouwing. Bovendien is er sprake van een familiebijeenkomst.
In het verhaal komen een heleboel aspecten van het leven aan bod: het wantrouwen van autoriteit, de angst voor de snel veranderende wereld, angst voor de dood en verlies, het gevoel van onveiligheid. Maar ook liefde, hoop en geluk.
In dit boek worden we geconfronteerd met een vies soort misdaad dat helaas voorkomt op deze aardbol en zo nu en dan weer in de publiciteit staat.
Het boek las wel soepel, maar had soms meer van een spannende roman. Hier en daar wat langdradig, naar mijn mening. Het einde daarentegen was vrij abrupt.
Daarom waardeer ik dit boek met 3/5 sterren.

31 juli 2013


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.