vrijdag 29 november 2013

Recensie van 'De geniale vriendin' van Elena FerranteAuteur: Elena Ferrante
Genre: roman
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Uitgever: Wereldbibliotheek 2013
ISBN13: 978 90 28425 08 8

Over de auteur:
Ze heeft vier indrukwekkende romans over het vrouwelijk bestaan geschreven, waarvan er drie bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verschenen. 'Dagen van verlating', 'De verloren dochter' en dit boek 'De geniale vriendin'. Deze boeken gaan over huwelijk en scheiding, het verlangen naar verbintenis, het moederschap en kinderhaat, de sleur van seks en alles wat vrouwen bezielt. Zoals ook het  vechten om binnen het huwelijk en tijdens het grootbrengen van kinderen een eigen identiteit te kunnen behouden.

'Van Elena Ferrante is alleen bekend dat zij omstreeks 1965 in Napels is geboren en lange tijd in het buitenland heeft gewoond.'

Klopt dit laatste wel ?
Lees ook dit :
http://boeken.vpro.nl/artikelen/2013/september/elena-ferrante.html over Elena Ferrante.


Op de binnenflap van dit boek schrijft de uitgever o.a.:
Wie Elena Ferrante is, is onbekend. Wat haar echte naam is, hoe ze eruitziet, waar en wanneer ze geboren is, waar ze woont en wat ze doet, we weten het niet.
Over haar redenen voor deze anonimiteit schreef ze (Elena Ferrante) ooit:‘Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben. Als ze wat te zeggen hebben, zullen ze vroeg of laat lezers vinden. Als ze niets te zeggen hebben, dan niet. (...) Een auteur die publiciteit accepteert, heeft tenminste in theorie geaccepteerd dat zijn hele persoon, met al zijn ervaringen en gevoelens, ter verkoop wordt aangeboden samen met zijn boek. En dat doe ik niet.’ 


Je begrijpt dat ik niet meer kan vertellen over deze auteur, behalve dan dat ze het graag spannend  houdt en graag schrijft over alles wat vrouwen bezig houdt !
Dat trekt me wel aan.

Samenvatting:
'De geniale vriendin' vertelt de geschiedenis van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap. Ze groeien samen op, maar hun levens verlopen geheel verschillend.
Lila en Elena wonen met hun ouders en broertjes en zusjes in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

Wat vond ik van dit boek?

Het verhaal wordt verteld door Elena.Voor in het boek worden alle personages aan de lezer voorgesteld, dat is geen overbodige luxe. Er komen flink wat namen in voor. Zo ben je al op de hoogte van de familiaire verhoudingen.
Het verhaal opent met een prachtige proloog, die zich afspeelt in een tijd ver na de gebeurtenissen in dit verhaal, daarom weet je dat er nog meer boeken gaan komen.
Ik genoot zo van deze proloog, wellicht omdat het geschreven is door een ouder hoofdpersonage. Het verhaal beschrijft
op een heel mooie poëtische wijze, de vriendschap tussen twee totaal andere meisjes. De vriendschap is soms heel harmonieus, dan weer furieus zoals we van jonge Italiaanse meisjes verwachten. Ze willen allebei het beste zijn in wat ze doen en denken nog steeds dat met hard werken alles, maar dan ook alles te bereiken is.
Het Napels van na WOII is gewoon voelbaar tijdens het lezen, ook de veranderingen die plaatsvinden terwijl ze opgroeien tijdens hun jeugd en puberteit zijn mooi beschreven .
Wat me opviel is de naam van de hoofdpersoon: Elena. Toevallig hetzelfde als de voornaam van de auteur? We weten niet zoveel over haar, zou het deels autobiografisch kunnen zijn?
Wellicht leren we meer uit de hierna volgende boeken.
Ik vond het een heel goed geschreven boek.


Ik waardeer dit boek op 4/5 sterren.

Nog een paar dagen kans

Het kan nog tot 4 december 12.00 uur. Kijk op deze link voor de voorwaarden.
http://www.graaggelezen.blogspot.nl/2013/11/doe-mee-en-win-win-win-klaas-van-nico.html

Nog een leuke inzending die kans maakt op het boek van Nico Dijkshoorn.
'Klaas zou eens in juli op bezoek moeten komen, dan zou hij aardbeien i.p.v. mandarijntjes en speculaas hebben meegenomen.'

Kijk nog even of je een paar KLAASjes over hebt en doe mee !
Klik op de knop 'bekijk trailer' onder de foto van het boek, dan zie je wat
KLAAS(jes) ook zijn: 
http://www.bol.com/nl/p/klaas/9200000011134123/

woensdag 27 november 2013

Recensie van De laatkomer, van Dimitri VerhulstIk las dit werk van Dimitri Verhulst. Een Belgische auteur, maar daarom zeker niet minder geliefd !
Een prachtige roman van zijn hand is De laatkomer.
Met dank aan +Uitgeverij Atlas Contact

Heeft een van jullie dit boek al gelezen en wat vond je er van ?Ik kreeg nog een leuke KLAAS binnen van iemand die het boek al gelezen had

http://www.graaggelezen.blogspot.nl/2013/11/doe-mee-en-win-win-win-klaas-van-nico.html#comment-form

Ik kan niet tegen deze druk !

(deze doet niet mee, want dat hoeft niet van haar, maar het is een heel goed voorbeeld )

Zoals toegezegd #sinterKLAAS

http://www.graaggelezen.blogspot.nl/2013/11/doe-mee-en-win-win-win-klaas-van-nico.html

Klaas, klaasje, sinterklaas
wat is dat voor een naam
een naam die bekend is
eentje met veel faam
Het doet mij denken aan mijn kindertijd
een oude bekende heel misschien
altijd een bekend fenomeen
rond het einde van het jaar
maar wie deze man is,

dat weet er geen éen...

Even een privé-berichtjeIk werd ongeveer een week geleden gedwongen om pas op de plaats te maken en hetgeen waar ik mee bezig was op een rijtje te zetten.

Waarom was ik op facebook en twitter gegaan?
Waarom ben ik begonnen met een schrijfcursus?

Dat had alles te maken met mijn gezondheid.
Afgelopen jaren heb ik een heleboel meegemaakt betreffende mijn gezondheid. Ik ben door heel diepe dalen gegaan, maar ben weer omhoog aan het klimmen. Het lezen en vooral het schrijven heeft me daar enorm bij geholpen.
Mijn schrijfcursus heb ik niet meer goed gevolgd en daar ga ik nu verandering in brengen.
Blijkbaar heb ik toch enige structuur nodig, om niet helemaal door te slaan.

Ik blijf alles doen, alleen wat minder. De nadruk zal meer liggen op het schrijven. Wel
blijf ik natuurlijk lezen en recensies schrijven, maar ik ga meer voor mezelf schrijven.
Ik blijf jullie volgen, ook jullie blogs natuurlijk, o.a. via bloglovin'.

Hieronder vinden jullie zes redenen waarom schrijven goed is voor je gezondheid.
Met dank aan West Mus, zij deelde onderstaand bericht op haar tijdlijn.


  1. Schrijven stimuleert het geheugen.Volgens onderzoek verwerken we informatie beter, wanneer we pen en papier gebruiken tijdens het studeren. De fysieke handeling van het schrijven heeft een positieve werking op het procedureel geheugen. Dat deel van de hersenen heeft zowel betrekking op motorische als op bepaalde cognitieve vaardigheden.
  2. Wonden genezen vlugger door te schrijven. Door gevoelens op te schrijven na een traumatische gebeurtenis, genezen ook fysieke wonden sneller. Bij Nieuw-Zeelands onderzoek liet men de helft van de proefpersonen schrijven over emoties, terwijl de andere helft mocht schrijven over alles behalve gevoelens. Vervolgens werd een huidbiopt afgenomen. Bij eerste groep genas de wond sneller dan bij de tweede.
  3. Schrijven helpt tegen kanker. Volgens het medische vakblad The Oncologis  heeft schrijven een heilzame invloed op patiënten die een ingrijpende verandering zoals een kankerdiagnose ondergaan. Door te schrijven gaan kankerpatiënten niet alleen anders naar hun ziekte kijken, ook hun levenskwaliteit gaat erop vooruit.
  4. Schrijven maakt gelukkig. Wanneer hebt u laatst een lijstje gemaakt van alles waar u het leven dankbaar voor kunt zijn? Volgens een Amerikaans onderzoek loont het de moeite om een 'dankbaarheidsdagboek' bij te houden. Mensen die één keer per week de positieve zaken in hun leven neerschrijven, zijn veelal optimistischer.
  5. Schrijven is goed voor de nachtrust. Bovendien zou zo'n dankbaarheidsdagboek ook goed zijn voor uw nachtrust. Volgens onderzoek slapen mensen ook beter, als ze elke avond een kwartiertje de tijd nemen om neer te pennen waar ze dankbaar voor zijn.
  6. Schrijven is goed voor lichaam en geest. Volgens het bladAdvances in Psychiatric Treatment is schrijven ook heilzaam op langere termijn. Schrijven heeft onder meer een gunstige werking op humeur, stress en depressies. Schrijven helpt ook bij de verwerking van een posttraumatisch stresssyndroom. Volgens het blad zou het zelfs goed zijn voor de werking van lever en longen. (YD)
Bron: www.huffingtonpost.com
Knack.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Recensie van 'Incognito' van Henk Rijks

Auteur: Henk Rijks
Genre: roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Atlas Contact 2011
ISBN13: 978 90 25436 38 4
Ook als E-book,
EPUB met digitaal watermerk verkrijgbaar
Ik las het E-book

Over de auteur:

Henk Rijks (Den Haag, 1962) heeft een CV dat even divers als ongeloofwaardig is (autopoetser, bankmanager, roadie, houtbewerker, journalist). In 2010 debuteerde hij met de roman De Kostwinner. De filmrechten hiervan waren binnen twee maanden verkocht.
Voor theater M-Lab schreef hij in 2011 het muziektheaterstuk De Winnaar, met Jamai Loman in de hoofdrol.
Tussen het schrijven door werkt hij als freelance strateeg bij verschillende reclame- en communicatiebureaus.


Samenvatting:

Voormalig tieneridool Jimmy Hauser is drieëndertig en wereldberoemd, maar bovenal diep ongelukkig. Daar verandert een toppositie in de Forbes-lijst van best verdienende entertainers niets aan. Verstoken van inspiratie, maar op de huid gezeten door fans, managers en paparazzi beziet hij de echte wereld slechts vanaf het podium. Dan krijgt hij het aanbod om tegen betaling een normaal leven te leiden, een zomermaand lang, in Amsterdam, anoniem en gegarandeerd zonder last van paparazi. Aarzelend verkent hij de wereld om zich heen. En dan, als hij weer terug moet naar zijn bestaan als wereldster, gebeuren er dingen die zijn leven en carrière blijvend zullen veranderen. Incognito is een met vaart geschreven roman over de tol van de roem, over het verschil tussen erkenning en liefde en over een zoektocht naar autonomie.

Wat ik er van vind:
Misschien wel een idee om in werkelijkheid uit te voeren: een onderneming die dit soort tijdelijke verdwijningen kan bewerkstelligen voor bekende personen. Het zou zomaar een goudmijntje kunnen zijn.
Een heel goed verhaal, verteld door een buitenlander die in Nederland verblijft en naar Nederland(ers) kijkt. Dingen ziet, die wij, Nederlanders, helemaal niet meer zien. Een klein beetje overtrokken naar mijn mening.
Je leest dit boek alsof je naar een film zit te kijken, niet helemaal geloofwaardig, maar het past wel in het plaatje wat je voorgehouden wordt. Het gaat op het eind heel erg snel, terwijl het in de rest van het boek nogal langzaam ging. Wel een goede plot.
Leuk om te lezen.


Ik waardeer dit boek met 3,5/ 5 sterren. 

dinsdag 26 november 2013

De laatste guts (120w)

De kombuis leek in niets meer op het leuke keukentje toen we vanmorgen uitvoeren
met ons kleine nieuwe bootje en ik een heel klein leugentje verteld had.
Lachend had ik hem verteld dat ik uitkeek naar een weekend varen op het IJsselmeer.
Het was zo overtuigend, ik geloofde het bijna zelf.

Ik had werkelijk waar geprobeerd om enthousiast te zijn over deze laatste aankoop van mijn lieve man.
Zo'n bootje was altijd zijn grote wens geweest. Nu hij met pensioen was konden we alle dingen doen waar hij eerst geen tijd voor had. De boot helde over en weer een flinke guts tomatensoep over de rand van de pan.
Het was teveel voor me en ik barstte in huilen uit.

maandag 25 november 2013

Doe mee en WIN WIN WIN ! 'Klaas' van Nico Dijkshoorn

Een mooi klein paperbackje dat prima in de schoen past en lekker in de hand ligt. Nu Sinter tijdelijk het openbare leven heeft overgenomen, nu aandacht voor die andere Klaas. Omdat het de tijd is van cadeautjes en Klaas al even gul is als de grote kindervriend, mag ik van +Uitgeverij Atlas Contact 3 exemplaren verloten !!
Uiterlijke inzenddatum is 4 december 12.00 uur 's middags.

Klaas(jes) Luister even naar de mens op straat :-)

Martin de Jong over 'Klaas':
'Op het Twitteraccount van 'Klaas Dijkshoorn' plaatste schrijver, columnist en televisiepersoonlijkheid Nico Dijkshoorn meer dan duizend absurdistische tweets waarvan er hier een groot aantal gebundeld is.'
'Het is niet alleen een grappige bundel, maar ook een die apart vormgegeven is: de teksten lijken geschreven op een schrijfmachine waarvan het lint hier en daar slijtage vertoont. Een uitgave die bij de vele liefhebbers van het werk van Dijkshoorn in de smaak zal vallen.' 


Redacteur Bertram Mourtis over 'Klaas' van Nico Dijkshoorn:
'Klaas is groter dan het leven, en dat maakt hem tot zo'n interessante figuur om over te vertellen.
Zeker voor Dijkshoorn,. die altijd gefascineerd is door mensen die graag in het middelpunt van de aandacht staan. In 'Klaas' verteld Nico Dijkshoorn meer verhalen over Klaas dan iemand in zijn leven kan meemaken. 'Klaas' is een portret in scherven: alsof er een roman is stukgevallen: hilarisch, uniek, ontroerend. Wat zo is Dijkshoorn zelf óók.'


Wat moet je doen om kans te maken op een exemplaar?
Schrijf een sinterKLAAS (een Klaasje met een sinterklaas-thema) en mail dat naar
graaggelezen@miekeschepens.nl met vermelding van je naam en adresgegevens.

Laat bovendien in een reactie op dit bericht op mijn blog weten of je meedoet. Na de ontvangst van alle berichten op 4 december 12.00 uur 's middags zullen de 3 leukste gekozen worden. De winnaars krijgen automatisch bericht.

Ik wens iedereen veel plezier met deze leuke actie, een mooie oefening voor het heerlijk avondje ...

Warme groet
Mieke               

vrijdag 22 november 2013

Overgave t.b.v. Viva la Donna !

foto: © DreamLogic Design  gemaakt door Andrea Loot.
Het gezicht op de foto is van: Janine Lucht

Vijftien schrijvende vrouwen besloten hun krachten te bundelen en schrijven samen de erotische verhalenbundel 'Overgave' Elle van Bohemen.
Het brein achter deze bundel is Lilian Schneider. Zij vroeg in april 2013 aan een aantal vrouwelijke collega auteurs om een verhaal te schrijven voor een erotische bundel. Het worden veertien verhalen en één gedicht.
Redactie +Linda Crombach 

De royalty's van 'Overgave' gaan naar Viva la Donna.
Dit is een stichting die tot doel heeft om vrouwen met kanker weer te laten stralen. Er worden jaarlijks diverse projecten georganiseerd met dat doel op het oog.Er worden verwenpakketten samengesteld, een verwendag aangeboden, een jaarlijkse sponsorwandeling en er is voor schoonheidsspecialisten voorlichting.
Samen de krachten bundelen, in dit geval door het schrijven van krachtige woorden voor een heel goed doel. Geweldig vind ik dat.

West Mus kwam met dit project op de proppen en ook ik vind het een geweldig project, dat zeker de aandacht verdient. Ook op facebook is er een pagina Overgave (like aub)
Bovendien kunt je dit project ondersteunen door hier aandacht aan te schenken op je blog, website of facebook en twitter.

Er zijn de laatste tijd al zoveel verzoeken verzonden via de social media in verband met kanker. Ikzelf als voormalig kankerpatiënt werd daar soms gewoon niet goed van. Allemaal goed bedoeld, maar soms is het te veel. Daarom was ik een beetje sceptisch in het begin. West Mus heeft me overtuigd om mee te doen. We zijn een aantal boek-bloggende vrouwen die zijn overeengekomen om aan dit project meer bekendheid te geven.

Een initiatief van: 
Lilian Schneider
De auteurs: 
Alice Bakker
Jacqueline Coppens
Ellen de Ruiter
Maria Genova

Verena Germeraad

Janneke Heimweg
Olga Hoekstra
Jeannette Jansen-Kim
Eveline Karman
Nynke Laanstra
Melissa Skaye
Rita Spijker
Aefke ten Hagen
Ria Westerhuis

Recensie 'Havana' een literaire thriller geschreven door Jeroen Guliker


Geruime tijd terug las ik dat Jeroen Guliker een nieuw boek uit zou brengen in november van dit jaar met de titel 'Havana'. Daarop heb ik een exemplaar besteld en na publicatie ontving ik mijn exemplaar met een mooie persoonlijke aantekening op het voorblad.
Ik was blij verrast dat hij zich onze ontmoeting tijdens het Thrillerfestival in Zoetermeer nog herinnerde !

Crimezone.nl behandelt 'Havana' nu in hun leesclub, ik doe graag mee met mijn eigen exemplaar.

Hier kun je lezen wat ik van Havana vind.

zondag 17 november 2013

Recensie 'Luchtvissers', een roman geschreven door Gerwin van der Werf

Ik kreeg een recensie-exemplaar opgestuurd door Uitgeverij Atlas Contact.
Een roman. Spannend, ontroerend soms, maar vooral indrukwekkend.
Hier kun je lezen wat ik vind van : Luchtvissers

Een reactie waardeer ik !

vrijdag 15 november 2013

Recensie 'Val' van Tupla M.


Hartstikke blij was ik toen ik mijn exemplaar van 'Val' toegestuurd kreeg door
De Crime Compagnie, met het verzoek een recensie te plaatsen.
Ik heb het boek graag gelezen. Het was voor mij een eerste kennismaking
met Tupla M. Een prettige kennismaking, mag ik wel zeggen.

'Val' van Tupla M.

Auteur: Tupla M.
Genre: literaire thriller
Uitgave: Ebook, 306 pagina's EPUB met digitaal watermerk
Uitgever: De Crime Compagnie, november 2013
ISBN13: 9789461091260
Ook als paperback verkrijgbaar 300 pagina's
ISBN13: 9789461090973

Over de auteur(s):
Tupla M. (Mourits) is het pseudoniem voor het schrijversduo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang.

Wendela de Vos (1947) is de huidige voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Misdaadauteurs.
Ze rondde in 1992 haar studie Nederlands Recht af, werkte als productieleider bij DansWerkplaats Amsterdam, bewerkte teksten en poëzie voor toneel. Bovendien schreef ze enkele eenakters.
Atie Vogelenzang (1955) werkt sinds 1990 aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef voor toneel, een reeks korte verhalen en een scenario voor televisie. Ze werkt bij Uitgeverij AUP (Amsterdam University Press) Een aantal van de korte verhalen werden in de literaire tijdschriften De Tweede Ronde en het Hollands Maandblad gepubliceerd.

Zij debuteerden in 2005 bij De Arbeiderspers met de literaire thriller 'Vrouwelijk Naakt' waarvoor ze de Schaduwprijs ontvingen. Het boek stond op de longlist van de gouden Strop 2005 en de Diamanten Kogel en werd opgenomen in de lijst van beste 100 boeken, uitgeroepen door het tijdschrift BOEK.
Daarna volgenden nog vier titels: 'Een kwestie van Tijd' (2007), 'Speeddate (2008), 'Meer Dood dan Levend' (2010) en 'Schuld'(2012).
Meer informatie is te vinden op de officiële website: http://www.tuplamourits.nl/

Samenvatting:

Caro van Soerendonk was ooit een veelbelovende juriste, nu is ze een overwerkte echtscheidingsadvocaat die te veel drinkt, paniekaanvallen heeft en fouten maakt. Als er een officiële klacht tegen haar wordt ingediend, wordt ze tot nader order op non-actief gesteld.
Dan vraagt een onbekende vrouw om haar hulp. Haar dochter Valerie is verongelukt in een oude Belgische mijn, maar de verzekering wil niet uitbetalen. In een poging haar gevoel voor eigenwaarde terug te winnen neemt Caro de zaak aan.
Dan wordt duidelijk dat men niet zit te wachten op de inmenging van Caro. Wat in eerste instantie op een simpel klusje leek, verandert al snel in een levensechte nachtmerrie.

Mijn mening:

Het was voor mij een eerste kennismaking met deze auteurs.
In het verhaal wordt je meegenomen naar Maastricht, Genk en zelfs naar Frankrijk.
Ik was wel verrast door het uitstapje naar de VS. Dat had ik niet verwacht.
Een aantal lokaties zijn heel herkenbaar neergezet.
Wat je heel mooi zult vinden, is de manier hoe Caro van de persoon die je leerde kennen in de eerste hoofdstukken verandert naar de persoon op het eind van het verhaal.
Deze manier van schrijven is voor mij helemaal nieuw, maar wel een manier die aanslaat.
Kleine hoofdstukjes over de gedachten of handelingen van personages afgewisseld met de langere hoofdstukken die handelen over de hoofdpersoon. Mooi gedaan.
Het valt op dat er aandacht is voor de hectiek van de tegenwoordige tijd die ook merkbaar is bij de advocatuur en de politie, waardoor soms wat blijft liggen. Het hangt soms van een enkeling af of iets wel of niet goed afgehandeld wordt, door de prestatie- of tijddruk.
Goed om dit probleem in onze samenleving te beschrijven.
Het is een mooie, spannende literaire thriller. Ik heb lekker door kunnen lezen.
De personages en handelingen waren naar mijn mening geloofwaardig.
Jammer dat het verhaal stopte !

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.


15 november 2013

donderdag 14 november 2013

Gezocht: het mooiste cadeau uit jouw leven !

Dit was de oproep van John Grisham Fanclub enige tijd terug.
Ik heb hieraan gehoor gegeven en meegedaan.
Vandaag kreeg ik een pakketje met een brief ingesloten:

'Je wint een T-shirt van 'De erfgenaam', het boek zelf en
een exemplaar van 'De jury'.

Je begrijpt, mijn dag kan niet meer stuk.

Zo zie je maar, dat  meedoen aan een actie
een heleboel moois op kan leveren.
Niet geschoten is altijd mis, je moet er wel iets voor doen, natuurlijk !

Hartelijk dank APAWB.nl


dinsdag 12 november 2013

Recensie 'Scott Bloom en de Dochters van Chenchen' van Rosa Miller

Op de facebook pagina van Rosa Miller las ik de preview van dit juweeltje en was meteen in het boek geïnteresseerd. De cover sprak me ook aan. Het afgrijzen springt er vanaf !
Het is een roman, maar wel een heel spannende roman, zodat ik dit boek in een paar dagen uitgelezen had. Dat kan ik niet van ieder boek zeggen, debuut of niet ..

Mijn recensie kun je hier lezen: Scott Bloom en de Dochters van Chenchen

Wat denk je? Komt er een vervolg? Ik ben benieuwd naar jullie reacties na het lezen!


maandag 11 november 2013

11-11 twee elfjesOmdat het vandaag 11-11 is, hieronder twee elfjes:
(gedicht van 11 woorden, vijf regels) Ik heb deze gekozen: woorden per regel 1-2-3-4-1

Lezer

een boek

steeds weer benieuwd

waar gaat het over

Auteur
Waarderen

objectief blijven

lezen met respect

een verhaal een wonder

Recensie


Ik kom op dit onderwerp omdat ik toevallig vandaag (11-11) het volgende op mijn
facebook-tijdlijn geplaatst heb:

'Het doet me goed om te lezen dat meer schrijvers van recensies er moeite mee hebben om een slecht boek te beoordelen. Maar je moet eerlijk blijven, wel beleefd natuurlijk.
Een recensie schrijven over een minder goed boek duurt langer dan een recensie schrijven overeen heel goed boek. Neem dat van me aan.'


Hierop werd gereageerd en de meeste lezers waren het met me eens dat het schrijven van een recensie niet altijd vanzelf gaat.
Bij een recensie wil je zeker niets afbreken wat de auteur opgebouwd heeft en je levert opbouwende kritiek.
Vaak volgt in een privé-bericht aan de auteur wat uitgebreider informatie over je waardering.
Een recensie over een wat minder goed boek kan toch een goede recensie zijn.

zondag 10 november 2013

Recensie 'Verdriet' van Angelique Borgmeijer

Auteur: Angelique Borgmeijer
Genre: young adult – fantasy
Uitgave: paperback, 275 pagina's
Uitgever: New Way, oktober 2013
ISBN: 978 94 91645 03 7

Angelique deed enige tijd terug een oproep. Ze zocht naar bloggers die haar
boek wilden lezen en er een recensie over wilden schrijven. Ik gaf aan
dat ik daar interesse in had. Ik lees de laatste tijd vaker een debuut van een
auteur en vind dat ook leuk om te doen. Heerlijk om de auteurs op deze manier
van dienst te kunnen zijn.
Er lag nog een stapel(tje) te lezen boeken, maar dat was geen enkel probleem.
Het boek ontving ik 24 oktober.

Samenvatting:
Op de achterflap staat:

'Het leven lacht Helena Ruit toe, maar een groot verlies, een confrontatie met haar beste vriendin en een geheim waar de meeste mensen bang voor zijn veranderen dat abrupt. Het dwingt Helena te kiezen tussen leven en dood. Alhoewel ze twijfelt of de goede keuze heeft gemaakt en of ze er wel klaar voor wat komen gaat, moet ze alles wat haar bekend is achter laten. Echter de grote vraag blijft: wordt haar normale leven weer normaal of blijft ze altijd in gevaar? Lees het spannende eerste deel Verdriet en kom er zelf achter.'

Wat ik er van vond:
Het is een verhaal dat gaat over Helena, een meisje dat nog op de middelbare school zit.
Haar leventje
lijkt zonder problemen te zijn en ze kijkt uit naar de toekomst. De examens kunnen wat problemen opleveren, maar verder hoeft ze zich nergens druk om te maken. Helena is een erg kinderlijke tiener. Ze gaat op een nogal ongeloofwaardige manier met haar ouders om. Wel heel erg volgzaam.
Dan starten de gebeurtenissen, zoals ze in de samenvatting beschreven zijn. Ik ga daar verder niet over uitweiden, maar Helena krijgt nogal wat voor haar kiezen in dit verhaal. Het ene na het andere overkomt haar. Ze voelt zich bedrogen en ook bedreigd.
Het is een fantasie-verhaal voor nog jonge 'young adult'-lezers.

Het
boek start in een traag tempo. Gelukkig komt daar wat verandering in naarmate
je verder leest. Het verhaal leest niet soepel, ietwat gedwongen en gekunsteld.
Dit is het eerste boek van Angelique.
Je merkt dat de
ze auteur het boek graag geschreven heeft. Er is een heleboel fantasie aanwezig.
Ik ben zeker benieuwd naar
een volgend boek van haar. We gaan zeker nog meer van haar horen.

Het begin is gemaakt ...


Ik waardeer dit boek met 2/5 * 

dinsdag 5 november 2013

Recensie Wie wind zaaitEen tijdje terug ontving ik evenals enkele andere gelukkigen, het volgende bericht:

'Gefeliciteerd ! Jullie gaan de nieuwe Nele Neuhaus lezen en recenseren !'

Ik heb het boek met plezier gelezen en mijn recensie
geplaatst op mijn website, met als titel: Wie wind zaait

Ga gerust even kijken, lees over Nele Neuhaus en haar nieuwste boek en
laat een reactie achter. Dat wordt steeds gewaardeerd !

maandag 4 november 2013

'Bij een boeiend boek hoort een boeiend bier'

Op 20 maart (7 maanden geleden) las ik op de facebook-pagina van Grimbergen BE het volgende bericht:
'Grimbergen start een uniek experiment: vijf topauteurs schrijven samen één thriller, met uw hulp! Bepaal na ieder hoofdstuk mee hoe het volgende begint, door uw favoriete plotwending te kiezen. Wordt uw optie gekozen, dan wordt u officieel co-auteur van het boek! Kijk snel op http://www.grimbergenbier.be/grimbergen-wisselthriller'
Hierdoor nieuwsgierig geraakt ben ik mee gaan doen om samen met anderen de plotwending te kiezen van deze wisselthriller.
 De start van het avontuur in maart .. 

22 oktober kreeg ik een mail van Annelore Marynissen, namens het Grimbergen-team:
'
Zoals je weet startte Grimbergen eerder dit jaar met een uniek literair project. Maar liefst 5 topauteurs zouden samen een razend spannende thriller schrijven. En jij mocht mee de plotwendingen bepalen. Je stemde via onze website telkens voor de plot die de meeste stemmen wegkaapte en zorgde zo voor bijzondere verhaallijnen die het boek telkens spannender en spannender maakten. Deze Grimbergen Wisselthriller ‘Een spoor van vuur’ kwam tot stand door middel van jouw hulp en daarvoor willen we je op gepaste wijze en met de nodige luister bedanken!'
Ik antwoordde dat ik graag van deze uitnodiging gebruik wilde maken en een paar dagen later vielen de entreebewijzen (2 stuks) voor de Boekenbeurs BE op de mat.


Deflo, Nadine Monfils, Christophe Vekeman, Barbara Abel en Bob Mendes bundelden hun krachten en schreven elk (achtereenvolgend) een razend spannend hoofdstuk van de Grimbergen 'Wisselthriller'. Geen kleinigheid, een hoofdstuk schrijven terwijl je verder borduurt op wat een collega-auteur geschreven heeft. De grote lijnen waren wel bekend. Maar een andere moeilijkheidsfactor was dat het publiek (wij) mee kon bepalen welke plotwending de volgende auteur moest volgen. Het laatste hoofdstuk staat op naam van Bob Mendes, die er op geheel
onverwachte wijze een slot aan schreef ! Dat laatste hoofdstuk heb ik pas kunnen lezen na
ontvangst van het boek.
Het boek bestaat uit twee delen: een Nederlandstalig en een Franstalig gedeelte !
De namen van de co-auteurs (ook de mijne) was te vinden tussen de twee gedeelten in.

De persvoorstelling was heel gezellig. We werden in een gezellig zaaltje ontvangen
door Annelore Marynissen en de Abt van de Grimbergen Abdij en ontvingen ons exemplaar
van het boek. Terwijl we zaten te luisteren naar de Abt, de uitgever en Christophe Vekeman,
werden we verrast met lekkere glazen Grimbergen en heerlijke hapjes. Christophe Vekeman, de
enige aanwezige auteur, heeft ook mijn boek gesigneerd. Jammer dat er geen andere auteurs
aanwezig konden zijn.
Wat ik ook bijzonder leuk vond: ik ontmoette WestMus, mijn vriendin op facebook en tevens boekenblogger, bij de persvoorstelling. Ook zij was een co-auteur ! (Ik sta langs haar op de foto)
Heel verrassend: ik was de enige Nederlandse deelnemer !!De wisselthriller wordt uitgegeven in samenwerking met WPG Uitgevers (Uitgeverij Manteau).
Grimbergen is bovendien partner van Foire du Livre, de Boekenbeurs, de Literaire Lente en de Zomer van het Spannende boek.

Hartelijk dank Grimbergen BE voor deze mooie middag en de leuke actie hier aan voorafgaand !