dinsdag 29 maart 2022

Ik las: 'De Smoezels in Ridderland' geschreven en geïllustreerd door Erhard Dietl

 


De Smoezels in Ridderland

Modderklots en vieze walm! Oma Smoezel is heel onbeleefd geweest! 
Achthonderd jaar geleden heeft ze geen dank je wel gezegd voor de liefdesgeluk-ketting die ze van de kruidenvrouw kreeg. Terwijl ze daardoor opa Smoezel juist heeft leren kennen. 
Het is de hoogste tijd om de kruidenvrouw te gaan bedanken! 
Samen met de Smoezelkinderen reist oma Smoezel met professor Proos Sekko’s tijdreismachine naar de middeleeuwen. 
Daar beleven ze een groot avontuur. De gemene ridder Gregor houdt Isabella gevangen in zijn kasteel en hij wil met haar trouwen. Maar Isabella is verliefd op de schoenmakersknecht. 
Slijmerig slijk en tenenkaas! 
Dat is toch niet eerlijk? De Smoezels besluiten Isabella te bevrijden uit de kasteeltoren. 
Maar of dat gaat lukken?

Voor in het boek worden de meeste van de hoofdpersonages aan de lezers voorgesteld: baby Smoezel, Opa Smoezel, Oma Smoezel, het ene Smoezelkind en het andere Smoezelkind, Vuurkontje, Mama Smoezel en Papa Smoezel.
Door de sprekende tekeningen komen hun smoezelige gezichten en kop tot leven.

Op de volgende bladzijden lees je meer over wat Smoezels leuk en stom vinden en waar ze goed in zijn.
Je denkt op dat punt dat je al een heleboel weet, maar nu begint het verhaal pas!

Als je nog niets hebt gelezen over de Smoezels, heb je ook nog geen kennis kunnen maken met professor Proos Sekko. Een sprankelende persoon, die steeds bezig is met uitvindingen. Zo heeft hij een tijdmachine gemaakt waarmee de Smoezels in eerdere avonturen al in de tijd hebben gereisd. In dit verhaal is hij een kleine robot aan het ontwerpen; hij noemt hem Robbie.
Maar het gaat nog niet zoals professor Proos Sekko wil dat het gaat. Er moet nog meer aan gesleuteld worden.

Door middel van de tijdmachine komen de Smoezels aan in de Middeleeuwen om op zoek te gaan naar de kruidenvrouw. Deze keer zijn het Oma Smoezel en het ene en het andere Smoezelkind die samen op tijdreis gaan.
Ze vinden het in de middeleeuwse tijd waar ze terecht komen geweldig fijn want alles stinkt, overal ligt afval en de po’s worden door het open raam leeg gekieperd op straat. Dit is voor hen een echt paradijs.

De Smoezels redden een schoenmakersknecht van een pak slaag van zijn baas. De knecht is hen zo dankbaar dat hij hen vertelt waar de kruidenvrouw woont, maar vertelt ook dat het meisje waar hij verliefd op is, ontvoerd is door ridder Gregor. Ze heet Isabella en ze is door hem opgesloten in zijn kasteel.

Ondertussen is professor Proos Sekko druk bezig met het sleutelen aan de kleine robot Robbie; het gaat met praten nog niet helemaal goed omdat hij niet de goede letters gebruikt of alles herhaalt.

Hoe het avontuur afloopt moet je zelf maar lezen, maar ik weet zeker dat je er van zult smullen.
‘De Smoezels in Ridderland’ is een prachtig boek om uit voor te lezen terwijl je samen zult genieten van de fantastische tekeningen die gemaakt zijn door Erhard Dietl. 

Zelf heb ik ook enorm genoten van ‘De Smoezels in Ridderland’. 
Om de woorden van de Smoezels te gebruiken: 

“Het was werkelijk te smoezelig voor woorden...”
Auteur en illustrator:

Erhard Dietl is in 1953 geboren in Regensburg (Duitsland). Sinds 1986 heeft hij ongeveer vijftig boeken gemaakt, die wereldwijd naar vele talen zijn vertaald. De serie rondom De Smoezels is het meest populair en heeft bij Duitse kinderen een cultstatus. Zijn boeken zijn met verschillende prijzen bekroond en er zijn vele tentoonstellingen geweest met zijn werk. Erhard is naast schrijver en illustrator ook nog eens als musicus en singer-songwriter actief. Op dit moment woont hij in München. 

Van Erhard Dietl verschenen bij De Vier Windstreken verschillende boeken in de serie rondom De Smoezels.

Eerder las ik van Erhard Dietl De Smoezels in Dinoland.

De Smoezels in Ridderland koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Smoezels in Ridderland
Auteur en illustrator: Erhard Dietl
Genre: kinderboeken, prentenboeken voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.
Uitgave: hardcover, 110 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, maart 2022
ISBN: 9789051168938
NUR: 281, 282
Oorspronkelijke titel: Die Olchis im Land der Ritter
Vertaald door Hedi de Zanger


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Vier Windstreken)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Proditor' geschreven door Guido Strobbe

 


Proditor

1944: Firmin Mulders, gevechtspiloot, keert terug uit Engeland. Na een heel lange periode kan hij eindelijk zijn liefje in de armen sluiten. Het loopt echter helemaal ander, alles is veranderd in zijn dorp Sint-Denijs-Westrem. Er zijn krachten die hem tegenwerken en die tot heel wat in staat zijn om hun doel te bereiken.

2017: Romain Mulders, de jongste broer van Firmin, geeft zijn kleinkind Luca op zijn 18de verjaardag een héél speciale nalatenschap. Luca gaat op zoek naar wat er zich allemaal heeft afgespeeld eind 1944. Hij probeert de waarheid te achterhalen en wordt hierbij geholpen door zijn goede vriendin Becky, zeer tegen de zin van zijn vriendinnetje Sabine. 

Koste wat kost wil men Luca verhinderen om de waarheid boven water te halen, want opnieuw staat er heel wat op het spel. Een zenuwslopende en spannende strijd ontspint zich…


Recensies:

“Strobbe heeft met ‘Proditor’ weer een uitstekende en bijzonder intrigerende thriller afgeleverd. De wijze waarop Strobbe verleden en heden met elkaar verweeft en uiteindelijk bijeen laat komen, is wat dit nieuwe boek zo extra bijzonder maakt.”
Hanneke Tinor-Centi – HT-C Communicatie en Marketing

“Strobbe laat heden en verleden samenkomen in een aangrijpend spannend verhaal. Een verraderlijk en meeslepend fijne pageturner die een gevoelige snaar weet te raken.”
Moon Kager – Mustreads or not

De auteur:

Guido Strobbe is geboren in Sint-Denijs-Westrem, België. Hij was leraar Grafische Media in Brugge en correspondent bij een krant.

Proditor koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Proditor
Auteur: Guido Strobbe
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 306 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2022
ISBN: 9789464620283
NUR: 332Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zondag 27 maart 2022

Ik las: 'Dossier Europa - verscheurd door geld' geschreven door Sonn Franken


Dossier Europa – verscheurd door geld

De wereld gevangen door een virus dat opduikt uit het niets? Overheden die hun burgers niet alles vertellen? Bedrijven die een duister doel hebben en nergens voor terugdeinzen om dat doel te bereiken? Politici die een dubbele agenda hebben? 

Als schrijver ben je immer attent op wat het nieuws je zoal brengt. En juist dan, als je tussen de regeltjes van het nieuws leest, als je probeert sociale media te ontleden op fake en echt nieuws, of als je een tube lijm neemt om de meest onsamenhangende plukjes nieuws aaneen te plakken, het geheel mixt met een gezonde dosis kritisch perspectief, dan zou er wel eens een heel aparte complottheorie kunnen ontstaan. 

Dat laatste overkwam mij, toen mijn dromen mij de meest onwaarschijnlijke verhaallijnen brachten. De samensmelting van al deze momenten leidde tot het tweede avontuur van Jean-Pierre, journalist van De Vakkrant. Na alle avonturen rondom de Belgische kerncentrales, besluiten Jean-Pierre en zijn vrienden te genieten van een zeilvakantie in de Caraïben. Dat gaat echter vreselijk mis als onverwacht de natuur rebelleert. Bij thuiskomst blijkt er nog veel meer aan de hand te zijn. Samen met zijn vrienden gaat zijn reis verder. Want op het moment dat het avontuur Dossier Doel eindigde, werden reeds de eerste stappen gezet naar het volgende avontuur. 

Durf jij het aan? Durf jij dit avontuur te lezen: Dossier Europa – verscheurd door geld!

Ik durfde het aan, heb het avontuur gelezen en ik heb er geen moment spijt van gehad!
Het is angstaanjagend hoe actueel dit verhaal is!
In het voorwoord lees je over het tot stand komen van dit tweede avontuur van Jean-Pierre, journalist van De Vakkrant. 
‘Dossier Europa’ is het vervolg op ‘Dossier Doel’, maar is goed losstaand te lezen. Persoonlijk had ik toch graag ook ‘Dossier Doel’ gelezen, maar dat gemis valt nog te corrigeren. 
De terugblik naar hoe alles voor de hoofdpersoon begon is wel heel prettig voor de lezers.

Wat in eerste instantie op een leuke zeilvakantie in de Caraïben met zijn vrienden lijkt, eindigt als een ware eyeopener voor Jean-Pierre; op een levensgevaarlijke manier komen ze achter een van de gevolgen van klimaatverandering.

Vanuit zijn thuisbasis in Bergen op Zoom gaat hij samen met zijn vrienden in Café ‘t Wapen plannen smeden om achter antwoorden op vragen te komen die geheim gehouden worden voor de burgers. Deze onderwerpen worden verborgen gehouden door middel van nepnieuws, corruptie en leugenaars in de vorm van regeringsleiders.
Dat gaat niet zonder zich kwetsbaar op te stellen, maar hoe dichter hij bij antwoorden komt des te gevaarlijker het voor hem en zijn naasten wordt. Zelfs moordaanslagen zijn hier aan de orde.

“ Breidsma en consorten wensten niet te komen, omdat ze dit een te links programma vonden en hun voorbereidingstijd te kort zou zijn… 
...Het was heel opvallend hoe al die grote media magnaten en hun hoofdredacteuren een gezamenlijk blok vormden. Met klem vertelden ze hoe de uitspraken van Breidsma van hedenmiddag een bedreiging voor de democratie vormden. Hoe niet alleen de pers het slachtoffer zou zijn, maar heel Nederland, omdat hier de vrijheid van meningsuiting in het geding was…
…Ze lieten de persvrijheidsranglijst zien, waarin het aantal landen waar de persvrijheid openlijk werk aangetast, behoorlijk aan het toenemen was.”

‘Dossier Europa – verscheurd door geld’ werd gepubliceerd in september 2020 toen er nog geen sprake van oorlog met Oekraïne was. Ook een bepaalde stroming in de hedendaagse Nederlandse politiek is hier duidelijk beschreven.

Het is een verbazingwekkend en zeker geloofwaardig verhaal geworden, met personages die door de duidelijke karakterbeschrijvingen zonder meer levensecht zijn te noemen. 

De complottheorie die Sonn Franken beschrijft is verontrustend, zeker in de tijd waarin wij nu leven.
De auteur:

Sonn Franken stelt zich voor:  
“Mijn naam is John Franken, ik ben geboren op 27 maart 1962 te Bergen op Zoom. De meeste van mijn vrienden en familie noemen mij al jaren Sonn, dus deze naam gebruik ik dan ook voor al mijn pennenvruchten.” 
Lees verder op Hebban.nl

Dossier Europa – verscheurd door geld koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dossier Europa – verscheurd door geld
Auteur: Sonn Franken
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 280 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Boekenindustrie, september 2020
ISBN: 9789492046543


Met dank aan Uitgeverij Boekenindustrie voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Boekenindustrie)

vrijdag 25 maart 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'De zon achterna' geschreven en geïllustreerd door Liu Hao

 


De zon achterna

In een prachtige wereld vol zonnebloemen, zaaiers en blauwe kamers zoekt een jongetje zijn weg naar het licht. Tijdens zijn reis naar de zon ontdekt hij hoe warm ze is en hoeveel vreugde ze brengt. Dat wil hij ook. Dus besluit hij de zon achterna te gaan. Maar is zij wel de enige die schijnt?

Een poëtisch prentenboek met illustraties gebaseerd op het werk van Vincent van Gogh. Een ode aan het licht voor kleine en grote kunstliefhebbers vanaf 5 jaar.De zon achterna koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zon achterna
Auteur en illustrator: Liu Hao
Genre: kinderboeken, prentenboeken vanaf 5 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 32 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, maart 2022
ISBN: 9789044842487
NUR: 273

Thema’s: Jezelf zijn, Kunst & creativiteit


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

donderdag 24 maart 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Afrekening' geschreven door Bernard Menier

 Oplaaiende spanningen in de Franse buitenwijken, genadeloze bendemoorden en een geheim complot...


Afrekening
Martin Servaz (7)

In de meedogenloze thriller 'Afrekening' van Bernard Minier belandt Martin Servaz in een wereld vol demonstraties, complotdenkers en moord wanneer er een dode jongen in het bos wordt aangetroffen. Er ontstaat een groeiende kloof tussen inwoners van hetzelfde land.

In de bossen bij Toulouse wordt in het holst van de nacht een naakte jongeman dood aangetroffen, met zijn hoofd in een hertenkop en het woord ‘gerechtigheid’ op zijn borst gebrand. Hij is als opgejaagd wild aangereden en gedood. 
Hoofdinspecteur Martin Servaz en zijn team ontdekken al snel dat er meer jongens vermist worden – en ze komen allemaal uit de buitenwijken van Toulouse. Maar wie heeft het op hen gemunt?

Servaz vermoedt een sinister complot, verweven met de franse elite in een wereld vol demonstraties, geweld tegen de politie en de groeiende kloof tussen inwoners van hetzelfde land. Het wordt een race tegen de klok: hij zal de zaak moeten oplossen, voordat de situatie nog verder uit de hand loopt...

‘Een heerlijk spannende politieroman met een onheilspellend sfeertje, vergelijkbaar met The Shining.’ *****  en Thriller van het jaar – Noordhollands Dagblad

‘Bernard Minier bezorgt je de koude rillingen.’ – Trouw

De auteur:

Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Hij werkte als douanebeambte, maar droomde van een bestaan als schrijver. 
Zijn debuut Een kille rilling werd lovend ontvangen door de Franse pers, wereldwijd vertaald en verfilmd door Netflix. 
Afrekening is het zevende boek over hoofdinspecteur Martin Servaz.

Bernard Minier is goed voor miljoenen verkochte boeken in meer dan twintig landen. Afrekening opent met een schokkende scène die de lezer onmiddellijk het verhaal in trekt.

Neem ook een kijkje op zijn website.

Afrekening koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Afrekening
Serie: Martin Servaz (7)
Auteur: Bernard Minier
Genre: psychologische thriller, politieserie
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Xander Uitgevers, maart 2022
ISBN: 9789401616843
ISBN: 9789401616881 (eBook)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: La Chasse
Vertaald door: Aniek Njiokiktjien


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Xander Uitgevers)

woensdag 23 maart 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Een splinter in de ziel' geschreven door Jolande van Gorssel

 Oorlogsgeheimen ontrafeld, hoe levens voorgoed veranderden door de Bijzondere wet na WO2


Een splinter in de ziel


EEN ZOEKTOCHT NAAR DE WAARHEID

Omdat haar familie vlak na de oorlog werd beschuldigd van verraad, en Sofie daar na al die jaren nog steeds mee worstelt, gaat ze op zoek naar de waarheid. Wat gebeurde er werkelijk in 1943 toen Joodse onderduikers werden verraden? Waarom werd juist haar oma gestraft? Werd de verzetsman Johannes Post wel op het landgoed in Ugchelen gearresteerd?

Sofie ontdekt dat er een groot verschil bestaat tussen geschiedschrijving en wat nabestaanden vertellen, en hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer ze wordt tegengewerkt. Als ze uiteindelijk persoonlijk bedreigd wordt, is ze vastbesloten de waarheid boven water te halen en dringt ze steeds dieper door in een wereld van spionage, verraad en intriges.

De auteur:

Jolande van Gorssel (Brummen 1957). 
Als 21-jarige is zij een kapsalon begonnen maar als kind wilde zij eigenlijk rechercheur worden. Gefascineerd door verhalen van tweede generatie oorlogstrauma’s is zij uiteindelijk toch haar hart gaan volgen door zaken te onderzoeken. Door haar sterke analytische vermogens en haar gevoel voor rechtvaardigheid is zij in staat om zorgvuldig verborgen zaken aan de oppervlakte te brengen. Mede daardoor brengt zij tegenwoordig veel van haar tijd door met schrijven en speuren in de archieven naar tegenstrijdigheden en onrecht betreffende de geschiedenis van WO2.

Bovenstaande over Jolande van Gorssel en het tot stand komen van ‘Een splinter in de ziel’ las ik bij Voordekunst.nl. 

Een splinter in de ziel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Een splinter in de ziel
Auteur: Jolande van Gorssel
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback, 334 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, augustus 2021
ISBN: 9789464247053

(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Binnenkort verschijnt bij Phoenix Books: 'De laatste zeppelin' geschreven door Filip Bastien

 


De laatste zeppelin


1943. De Tweede Wereldoorlog woedt in volle hevigheid. In het bezette Eeklo baat André Bastien filmzaal Luxor uit - een plek waar luitenant Blutwurst en zijn kompanen regelmatig komen genieten van een Duitstalige film. In de kleinere ruimte naast de filmzaal staat de gerestaureerde cabine van een oude zeppelin, met al zijn zeilen en toebehoren, klaar om ooit opnieuw het luchtruim te kiezen. 

Op een nacht wordt het stadje opgeschrikt door een moord. Naast de spoorweg vindt men het onthoofde lijk van een Duitse sergeant. Bloedsporen leiden naar de filmzaal en de Duitse bezetter zet een klopjacht in. Wat hebben André en zijn broers hiermee te maken? Slagen zij erin om uit de klauwen van luitenant Blutwurst te blijven? 

Voor deze roman kruipt de auteur in de huid van zijn vader. Hij laat hem spannende en absurde avonturen beleven, gekruid met een snuifje gezelligheid. Geschikt voor lezers vanaf 18 jaar die altijd al wilden weten hoe het écht met Hitler is afgelopen. 

“Voor mij is dit het perfecte huwelijk tussen Allo Allo, Monty Python en Louis de Funés!” 
- Patsi Désiree 

“Een burleske oorlogsroman? Een surrealistische fantasy? Nee … dit is iets unieks. Laten we het houden op een ‘Histoire Bastienique’ “ 
- Marc Kerkhofs

De auteur:

Filip Bastien (Eeklo, 1962) behaalde een bachelordiploma informatica aan de KU Leuven. Hij werkt als systeembeheerder en woont met zijn vrouw, Annie Six, in Werchter. Filip is ook oprichter van het Kunstenplatform Groot-Rotselaar, een lokale kunstgroep.

Filip Bastien startte met zijn schrijversactiviteiten op achtenveertigjarige leeftijd. Met zijn debuut, de historische roman Winteruren, gaf hij de Breendonkslachtoffers een gezicht.
NB: Het Fort van Breendonk, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Antwerpen, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s ingericht als interneringskamp. De SS gebruikte het fort vier jaar lang voor de opsluiting van Joden en politieke gevangenen.

“Elke Breendonkscène haal ik uit een getuigenis. Door het relaas in de ik-vorm te schrijven, trek ik de lezer mee in de angst, de wanhoop en het verdriet van de slachtoffers.”

Winteruren won de Indie Award (Amsterdam, 2018) voor het meest memorabele personage. Het boek kwam ook op de shortlist voor beste roman 2018, zowel voor de jury- als voor de publieksprijs.

De laatste zeppelin is een komisch, avontuurlijk verhaal met historische achtergrond. De spanning van de Tweede Wereldoorlog en de absurde situaties waarin de protagonisten verzeilen, bezorgen menig lezer een lachkramp. Het snuifje gefantaseerde gezelligheid nemen ze er voor lief bij.


De laatste zeppelin reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De laatste zeppelin
Auteur: Filip Bastien
Genre: thrillers & misdaad, historische avonturenroman
Uitgave: paperback 
Uitgever: Phoenix Books, april 2022
ISBN: 9789083202884
NUR: 330, 337, 342

(bron info: Phoenix Books)

dinsdag 22 maart 2022

Graag uw aandacht voor: 'Rimpelingen in de tijd' geschreven door Etienne Kuypers

 Over de geestelijke crisis van de westerse cultuur en onze zoektocht naar zin


Rimpelingen in de tijd


Is Europa een tragisch tijdperk binnengetreden en dreigt het individu onder de voet te worden gelopen door structurele machten die zichzelf tot opperhoofd van de poppenkast hebben benoemd?

God is aan de kant gezet en de goden van de markteconomie en de technologie zijn voor Hem in de plaats gesteld. Onze levensstijl van consumeren en produceren, narcisme en hedonisme, heeft ons overspoeld met morele vervlakking, ecologische en economische dilemma’s, pandemieën, migratieproblematiek en botsende wereldbeelden. Het zijn symptomen die de geestelijke aard van de westerse cultuurcrisis blootleggen. Hierin staan een vernietigende gedachteloosheid en een ontaard vrijheidsbegrip centraal, terwijl waarden als verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit zijn weggemoffeld. Het is tijd dat we het neoliberale landschap met al die uitwassen tot staan brengen en een zinoriëntatie ontwikkelen waarin sociaal-ethische en ecologische elementen bescheidenheid in acht nemen en gemeenschap stimuleren.

“In deze rimpelingen haalt Kuypers alles uit de kast. Het is een magnum opus, een grote ontdekkingstocht. Etienne leidt ons met indrukwekkende kennis van zaken en in originele interpretaties van abstracte metafysische landschappen tot hoogstpersoonlijke ontboezemingen. In deze tijden van dreigende ‘vernietsing’, waarin oppervlakkige platitudes de weg tonen, is dit werk een urgent baken. Het beukt onverschrokken tegen de rotsvaste obstakels van deze wereld en tracht barsten te creëren waaruit ware vrijheid kan verschijnen.” 
 Prof. dr. Dirk De Wachter, Vlaamse psychiater/auteur in zijn voorwoord.

“Deze teksten zijn uiterst scherpzinnig. Ze zijn briljant en verdienen een Engelstalige uitgave. Ze hebben de accuraatheid van Søren Kierkegaard. Ik heb sommige pagina’s verschillende keren met tranen in mijn ogen gelezen. De manier zoals de auteur beweegt van het concrete naar het abstracte is zo belangrijk. Deze gedachten helpen om de crisis beter te leren begrijpen. Ze zijn zeer verhelderend en leveren een grote bijdrage aan de discussie. Ik had tijd nodig om over alles wat hier wordt geschreven na te denken, maar ik ben zo dankbaar voor deze pagina’s.” 
Dr. Siri Hustvedt, Amerikaanse auteur in haar inleiding.

Dr. Etienne Kuypers studeerde in Utrecht, Leuven en Nijmegen/Heerlen. Hij promoveerde bij prof. dr. mag. E. Schillebeeckx en prof. dr. A.J. Beekman en is werkzaam als vrij publicist.
Meer informatie over de auteur kunt u vinden op zijn pagina bij Speakers Academy.

Het voorwoord is van de bekende Vlaamse psychiater/auteur prof. dr. Dirk De Wachter en de inleiding is geschreven door de Amerikaanse bestsellerauteur dr. Siri Hustvedt.

Hieronder staan links naar drie video’s op YouTube met betrekking tot het boek. 

Door het hele boek leest u toepasselijke quotes en teksten van dichters en schrijvers, soms met een voetnoot. De voetnoten verwijzen naar de herkomst van genoemde teksten. Een opgave op nummer kunt u achter in het boek vinden.

Rimpelingen

Starend naar de rimpelingen van het water,
zie ik honderden zinnen dansen.
Woorden tuimelen over elkaar heen
en het Niets tussen hen in nestelt zich in mijn herinnering.

Het Niets
verdwijnt in de tijd,
als de zee haar gladde tong uitrolt
en de herinneringen wakker kust.

De ander is mijn zin.
En waar de ander niet mijn zin kan zijn,
zal ik mijn zin moeten halen uit de afwezigheid van de ander.

(EK)

en:

“Een wond open houden kan ook gezond zijn: een gezonde en open wond. Soms is het erger als ze dichtgroeit.” (S. Kierkegaard)

Rimpelingen in de tijd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Rimpelingen in de tijd
Auteur: Etienne Kuypers
Genre: filosofie algemeen
Uitgave: paperback, 960 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2022
ISBN: 9789464620122
NUR: 730
Coverfoto Rimpelingen in de tijd II, Oostende. Etienne Kuypers


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

maandag 21 maart 2022

Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij LetterRijn: 'De Paarse Engel' geschreven door Era Richmen

Het leven van miljoenen Amerikanen staat op het spel
maar dit keer is niet zwart de kleur van de dood


De Paarse Engel

Na zijn laatste missie neemt geheim agent Jim Matteos een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Aan zijn verlof komt abrupt een einde wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatsgevangenis in San Francisco ontsnapt. Herreira dreigt met een actie waarbij Amerika zich moet voorbereiden op talloze slachtoffers. Met een controversieel plan slaagt Jim erin door te dringen tot Herreira’s organisatie. Hij ontmoet de vrouwelijke rechterhand van de drugscrimineel en probeert via haar achter het snode plan van Herreira te komen. Tot Jims grote ontzetting brengen zijn ontdekkingen hem niet alleen dichter bij de drugscrimineel, maar ook bij een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn eigen verleden. 

De auteur:

Eric Bakker, schrijvend onder het pseudoniem Era Richmen, is geboren in Amsterdam. Na het gymnasium te hebben afgerond, is hij een loopbaan in de vastgoedsector gestart waar hij verschillende management- en directieposities bij gerenommeerde (internationale) organisaties heeft bekleed. In deze sector is hij, inmiddels met zijn eigen onderneming, nog steeds actief. Eric heeft, naast een studie aan Universiteit Nyenrode, ook zijn MBA afgerond. 

Naast publicaties van een aantal korte verhalen is De Paarse Engel de vierde thriller van Era Richmen. 
De Paarse Engel kent zowel dezelfde hoofdpersoon als een aantal andere personages die ook figureerden in Era Richmens vorige thriller, De Saraceense Samenzwering. Deze thriller uit 2019 werd o.a. door ThrillZone genomineerd voor zowel de Jury- als Publieksprijs "Beste Nederlandse thriller 2019". Ook mocht De Saraceense Samenzwering zich verheugen in een nominatie voor de Hebban Thriller Prijs 2020.

Alle schrijversroyalty’s zullen gedoneerd worden aan de goede doelen Stichting Dream4Kids en AYA Jong & Kanker Foundation. Daarnaast zal uitgeverij LetterRijn € 1,00 euro per verkocht boek doneren.

Stichting Dream4Kids die de mooiste dromen van kinderen met een trauma in vervulling laat gaan tijdens een Droomdag. Een Droomdag geeft een kind kracht, moed en vertrouwen en betekent vaak een nieuwe start.
Dream4Kids wil kinderen weer laten geloven in de toekomst, zodat ze voelen en ervaren, dat zij ook belangrijk zijn.
AYA Jong & Kanker Foundation die de beste zorg wil verlenen aan elke AYA (Adolescents & Young Adults) in Nederland, die daardoor de kans krijgt om kracht en autonomie te herwinnen en zo goed als mogelijk te leven met en na kanker. Zo kunnen deze jongeren zich weer zinvol en onderscheidend inzetten voor de maatschappij.

De Paarse Engel reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Paarse Engel
Auteur: Era Richmen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 315 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, mei 2022
ISBN: 9789493192317


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij LetterRijn)

zondag 20 maart 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'De wilde vaart' geschreven door Tessa Leuwsha (verschijnt binnenkort)

 Op zoek naar de veerkracht van SurinameDe wilde vaart

Met de koop van Plantage Frederiksdorp in Suriname stappen Tessa Leuwsha en haar man Sirano in een gewaagd avontuur. Zij is schrijver, hij kunstenaar. Hun doel is de eeuwenoude plantage te behoeden voor verval en bezoekers de geschiedenis van de beladen en ook mooie plek bij te brengen. 

Dan breekt het coronavirus uit en dreigen ze hun bezit te verliezen. Varend in een open bootje over sterk meanderende rivieren en dichtbegroeide kreken, ontmoeten ze in dorpen en op vrijwel verlaten plantages Inheemsen en nazaten van overlevenden van de slavernij en contractarbeid. De bewoners weten vindingrijk de economische malaise die het land teistert het hoofd te bieden. 

Behalve aan hen spiegelt het stel zich ook aan vergeten helden, vanuit hetzelfde grillige landschap streden zij moedig tegen elke vorm van overheersing. Op zoek naar de kern van de overlevingsdrift van een volk en zijn helden voert de reis naar de ruïne van een synagoge en vandaar nog dieper het oerwoud in.Eerder las ik van Tessa Leuwsha: Plantage Wildlust.

De auteur:

Tessa Leuwsha (1967) werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Ze is schrijver van fictie en non-fictie, documentairemaker en recensent. 
Ze schrijft voor onder meer Opzij, HP/De Tijd, de Volkskrant en De Ware Tijd-Literair. 
Haar romans De Parbo-blues en Solo, een liefde werden lovend ontvangen en genomineerd voor de DebutantenPrijs, De Vrouw & Kultuur DebuutPrijs en de Black Magic Woman Award.  
In 2015 verscheen Fansi’s stilte, een Surinaamse grootmoeder en de slavernij, een literair non-fictieboek waarin Leuwsha de vraag probeert te beantwoorden die haar stugge grootmoeder Fansi precies was. Het boek werd genomineerd voor De Inktaap 2017. Haar roman Plantage Wildlust is in 2020 verschenen.
Plantage Wildlust en Fansi’s stilte worden bewerkt tot een speelfilm en documentaire

Neem ook een kijkje op haar website.

De wilde vaart reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De wilde vaart
Auteur: Tessa Leuwsha
Genre: literaire non-fictie
Uitgave: paperback met foto’s, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, verwacht 20 april 2022
ISBN: 9789045044187
ISBN: 9789045044194 (eBook)
NUR: 320
Foto’s door Sirano Zalman


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Atlas Contact)

vrijdag 18 maart 2022

Ik las: 'De moeder van Vera', geschreven door Alma Post

 


De moeder van Vera

Vanaf haar kindertijd heeft Vera zich onzeker gevoeld in gezelschap van haar schaamteloos egocentrische moeder. Ook nu ze al dik volwassen is slaagt moeder Marga erin haar dochter veelvuldig te overvallen met haar enormiteiten. 
De familie drijft een landelijk gelegen hotel-restaurant, waarin hard gewerkt wordt door iedereen behalve Marga. Toch staat Marga onaantastbaar aan de top van de piramide die Hotel Boszicht vormt. 

Na de dood van haar tolerante vader Ties besluit Vera, inmiddels van middelbare leeftijd, zich niet langer door haar moeder te laten overheersen. Daartoe moet ze haar eeuwige schroom overwinnen. Tegenover haar moeder, maar ook tegenover haar in een mysterieuze liefdescrisis verkerende dochter. 

"Op haar vijftigste moest ze toch in staat zijn om haar moeder te trotseren?"

Het verhaal start op donderdag 28 maart en eindigt op vrijdag 19 april.
Maar het gaat over meer dan de paar weken die de aandacht trekken als hoofdstukken; het gaat over mensenlevens.
In dit geval over de levens van Vera, haar man, haar kinderen Suus en Pim, haar broer Dirk en niet te vergeten; mam Marga, vader Ties en anderen.

De vele terugkijkjes in hun levens zijn stuk voor stuk de moeite waard; ze geven goed weer waarom de personages zijn zoals ze zijn. Soms zijn ze gegroeid als mens, een andere keer zijn ze gestopt met groeien omdat het te veel pijn doet; ze kunnen sommige veranderingen in hun leven niet aan.
Moeder Marga heeft het niet altijd gemakkelijk gehad in haar eigen ogen.
Fee werkte bij hen in het hotel en Ties had een zwak voor haar.

“Mam was aanvankelijk wel meelevend. Bezocht Fee zelfs een keer. En kwam terug vol kritiek op de inrichting van het huis en de omgang met het kind.
Later werd de naam Fee als de steek met de borduurnaald, die mam altijd deed opspringen, maar dan in het tienvoudige”

Voor Vera zijn de logboeken waarin haar vader notities maakte over wat er eerder die dag gebeurd was weer heel belangrijk geworden; meestal gingen ze over gasten in het hotel, maar een enkele keer waren ze ook van persoonlijke aard. Deze logboeken zijn verdwenen en dat doet Vera pijn. Doordat ze aan deze logboeken denkt, herinnert ze zich niet alleen haar vader maar ook een aantal gebeurtenissen uit het verleden, die ze al achter zich had gelaten.

“Haar rol in het toneelspel ‘mam tevreden houden’, die ze vanaf haar vierde speelde, had Vera een afkeer bezorgd van alles wat lichamelijk was, louter om zich mam van het lijf te houden.”

Moeder Marga is nogal zelfzuchtig en dat is moeilijk om mee om te gaan voor haar kinderen. De een heeft daar meer moeite mee dan de ander, omdat een narcistische moeder twee gezichten heeft: één voor als ze met jou samen is en één wanneer er anderen bij zijn. Ze kan naar anderen overkomen als een lieve vrouw, maar dat is schijn. Zij neemt een rol aan, zet een masker op naar de buitenwereld. Anderen zeggen tegen Vera: jij hebt zo'n aardige moeder.
Daar valt voor Vera moeilijk tegen te vechten, maar ze geeft niet op.
Wanneer haar eigen dochter slachtoffer van haar oma dreigt te worden, is voor Vera de maat vol. Ze doet wat ze moet doen.

“Vergeving. 
Misschien kon ze het, ooit. 
Het moest een goed gevoel zijn.”

Ik heb ‘De moeder van Vera’ graag gelezen en waardeer het met vier schitterende sterren.De auteur vertelt:

“Toen ik geboren werd woonden mijn ouders 'in'. Ze hadden twee kamers op de bovenverdieping van een echtpaar in de gemeente Hoogvliet bij Rotterdam. Inwoning geven was verplicht, vanwege de naoorlogse woningnood. Mijn ouders waren de koning te rijk toen ze na vijf jaar een driekamerwoning kregen in de nieuwbouw. Onze flat was het eerste bouwwerk in de wijk. Ik groeide op tussen koolzaadvelden en bouwmaterialen. 

Het verschil met mijn klasgenootjes op de montessorischool en hun jarendertig villa's was groot en moeilijk in te halen. Het zat in alle facetten van mijn leven. Taalgebruik, kennissenkring, wasgelegenheid, vakanties.
Mijn grootste avontuur, tot mijn twaalfde, was vanuit het geleende vakantiehuisje in Noord-Brabant heel ver fietsen. Naar België! En dan in het plaatsje Poppel, vijf kilometer van de grens, snoep kopen. Bleekroze zuurtjes en suikerklonten aan een draadje. Mijn klasgenoten gingen naar Frankrijk en Italië. Als ik hen over de geneugten van een pizza in Florence hoorde praten, zweeg ik.”

Eerder las ik van Alma Post:

Website: www.almapost.nl

De moeder van Vera koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De moeder van Vera
Auteur: Alma Post
Genre: roman
Uitgave: paperback, 172 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij de Onderstroom, januari 2021
ISBN: 9789083043715
ISBN: 9789083043722 (eBook)
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij de Onderstroom voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij de Onderstroom)