woensdag 28 februari 2018

'Een bed van sneeuw', geschreven door Pierre Wijnen

Overleven na een val van 300 meter


Een bed van sneeuw

Boekgegevens
Titel: Een bed van sneeuw
Auteur: Pierre Wijnen
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback, 188 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, februari 2018
ISBN: 978 90 38926 46 9
NUR: 402

Na een voorval met een meisje uit zijn klimgroep is de ervaren bergbeklimmer en gids Pierre Wijnen er met zijn gedachten niet bij. Hij raakt ongemerkt van zijn richel af, klimt wanhopig heen en weer tot  een rots afbreekt en hij een val van 300 meter maakt. Als hij uit zijn bewusteloosheid ontwaakt, is hij alleen, in een kille nacht, met nauwelijks kleren aan zijn lijf.

Een reddingsactie komt op gang. In een Oostenrijks ziekenhuis beleeft hij een tijd van verwardheid en chaos, waarin hij voortdurend twijfelt of hij wel leeft. Tegenover de zaal met medepatiënten, de artsen en de verpleging echter weet hij de schijn van een normaal bewustzijn op te houden.

Sinds zijn jonge jaren komt Pierre Wijnen in de bergen, ook in Oostenrijk, waar hij later klimt, werkt en woont. Als zijn vrouw hem verlaat en met de kinderen terugkeert naar Nederland, vertrekt hij eveneens, maar komt elk jaar terug naar zijn geliefde Alpen om te klimmen of groepen te leiden. Zijn solo-beklimmingen worden steeds riskanter, hij beleeft er zijn verliefdheden waarbij hij zich telkens laat meevoeren door opflakkerende hoop. Tot de fatale dag…

Beschrijvingen van de redding, het verblijf in een Oostenrijks ziekenhuis en bergtochten in voorgaande jaren wisselen elkaar af. De fascinerende beleving van de eindeloze val, de zekerheid dat de dood je spoedig zal omarmen, alles wat door je hoofd spookt in die korte tijd, en de doodsangst maken dat je dit waargebeurde verhaal ademloos leest.
(bron: Uitgeverij Elmar)

De auteur: 

Pierre Wijnen werkt als boomverzorger en komt nog vaak in de bergen om te klimmen. Eerder werkte hij als restaurateur van gobelins, als werkmeester in een sociale werkplaats, als therapeut in antroposofische gemeenschappen in Noord-Ierland en Oostenrijk, als kunstzinnig therapeut in psychiatrische ziekenhuizen en als berggids.

Een bed van sneeuw koop je bij je lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een exemplaar

dinsdag 27 februari 2018

Ik las: 'De stenen engel', geschreven door David Hewson

Het vierde deel in de Amsterdam-serie, waarvan een tv-serie in
ontwikkeling is door Warner Bros Nederland.

De stenen engel

Boekgegevens
Titel: De stenen engel
Auteur: David Hewson
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: Meulenhoff Boekerij bv, oktober 2017
ISBN: 978 90 22575 85 7
ISBN: 978 94 02309 54 6 (e-book)
NUR: 330
Oorspronkelijke titel: Sleep Baby Sleep 
Vertaald door: Gert van Santen

Een ontvoerde vrouw wordt meer dood dan levend teruggevonden. Rechercheur Pieter Vos lijkt persoonlijk in de problemen te raken…

Annie Schrijver is net tweeëntwintig jaar oud, werkt op de bloemenmarkt en is bij iedereen geliefd. Van de ene op de andere dag is ze echter spoorloos verdwenen. Niet lang daarna wordt ze, amper nog levend, teruggevonden op een begraafplaats, vastgebonden aan een stenen engel en ingesloten door een ring van vuur. In haar lichaam vindt de politie sporen van drugs die een verband leggen met een nooit opgeloste zaak: de Schone Slaapstermoorden. 
Maar Annie had schijnbaar nog geluk, want niet ver van haar vindplaats wordt een lijk gevonden waarop een verse tatoeage te zien is: 
Slaap, kindje, slaap.

Het is zomer in Amsterdam en de straten zijn vol toeristen, muziek en
gelach, maar er heerst ook een duistere ondertoon nu er een
seriemoordenaar actief lijkt te zijn. De spanningen lopen al snel hoog op en Pieter Vos weet dat hij de dader zo snel mogelijk te pakken moet krijgen om te voorkomen dat de paniek toeslaat…

Mijn mening:
Het is genieten vanaf de allereerste bladzijde; je waant je in hartje Amsterdam door de gedetailleerde beschrijving van Amsterdam door de auteur, zoals ik ook al aangaf in mijn recensie van Poppenhuis; het eerste boek dat ik van hem las.
Dit is met recht de Amsterdam-serie genoemd.

Ook in dit vierde deel in de Amsterdam-serie is rechercheur Pieter Vos aanwezig. Deze hoofdpersoon had ik al snel in mijn hart gesloten; het is een mens van vlees en bloed met al zijn nukken en eigenaardigheden, maar vooral een mens met gevoel voor zijn medemens.
Door de goede uitwerking van de personages lijkt het alsof je ze echt kent; hierdoor krijgt het verhaal een extra dimensie.

Maar het is niet alleen deze zaak die Pieter Vos bezighoudt; het bureau heeft nu te maken met een nieuwe commissaris. Iemand die zichzelf waar wil maken en daarvoor over lijken gaat. Deze situatie heeft daarin veel overeenkomsten met het bedrijfsleven.

De spanning is constant aanwezig en er hangt een broeierig sfeertje, je zou het beklemmend kunnen noemen. Toch is er ook de broodnodige humor aanwezig, waardoor de menselijkheid weer naar boven komt. 
Annie Schrijver en haar ouders hebben veel meegemaakt en zijn de dans nog niet ontsprongen. 

‘Er hing een zweem van winter in de lucht, in de wind en in haar hart. Binnenkort zou het koud en grauw zijn in de stad en werden de dagen zo kort dat je je soms afvroeg waar ze waren gebleven. Het leek zo simpel om een vliegtuig naar de zon te nemen, in de hoop ergens anders die ongrijpbare rust te vinden.’

Nu ik ook dit vierde deel heb gelezen ben ik een fan geworden van deze auteur. De kwaliteit in de serie is zeker niet minder geworden; de schrijfstijl is prettig en door de herkenbaarheid van de omgeving en de aard van mensen vlieg je door het boek heen. 
Zowel de mannelijke als de vrouwelijke personages worden met een gemak neergezet. De wisselende perspectieven zorgen voor een groeiende nieuwsgierigheid en de verrassende plot levert een gevoel op van ontzag voor de auteur.

Dit boek is uitstekend geschikt om als stand alone te lezen; je zult er van genieten en uitkijken naar een volgend deel.
Ik heb geen minpuntjes kunnen ontdekken en waardeer dit verhaal net zoals het eerste deel uit de serie, met vijf sterren. 


De auteur:

David Hewson werkte als journalist voor The Sunday Times, The Times en The Independent. 
Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte hij aan de boeken gebaseerd op de tv-serie The Killing
Voor het schrijven van zijn Pieter Vos-thrillers bracht hij veel tijd door in Amsterdam en omgeving. De filmrechten van Poppenhuis zijn verkocht aan Warner Bros.
Neem een kijkje op zijn website.

Lees ook mijn recensie van: Poppenhuis

De stenen engel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij Meulenhoff Boekerij bv voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 26 februari 2018

MAANDAG-WINACTIE **Deze winactie is nu gesloten**MAANDAG – WINACTIE

Vandaag start de winactie voor een exemplaar van Niet met opzet, geschreven door Sacha Voogd. 
Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het mogelijk maken van deze winactie.

Onlangs kreeg ik van deze uitgever een recensie-exemplaar toegestuurd en heb dat graag gelezen. Klik HIER en lees meer over het verhaal en mijn mening in mijn blog van 22 februari.


Meedoen gaat als volgt:
1) Like de boekenpagina op Facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen' en laat daar bovendien een reactie achter zodat ik weet dat je mee doet.
2) Deze actie is alleen bestemd voor adressen in Nederland en België.
3) Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Deze actie start vandaag 26 februari en sluit op zondag 4 maart om 23.59 uur. Dinsdag 6 maart maak ik de naam van de winnaar hier bekend. 
Indien deze winnaar10 maart niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Als je deze actie openbaar deelt en me laat weten waar je gedeeld hebt, komt er automatisch een extra lootje met je naam in de pot.

Veel succes voor iedereen.

Warme groet,
Mieke Schepens

zaterdag 24 februari 2018

WINACTIE op zaterdag DEZE ACTIE IS NU GESLOTEN -- 3 MAART VOLGT DE UITSLAGVandaag start de winactie voor een exemplaar van 'Verbrande levens', geschreven door Claudia Biegel. Met dank aan Claudia voor het aanbieden van een exemplaar (gebonden, met lint) voor deze winactie. 

Ik mocht deze bundel flits-romans al eerder lezen en schreef er over in mijn blog. Lees door een klik HIER meer over de bundel en mijn mening.Meedoen gaat als volgt:
1) Like de boekenpagina op facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen' en laat daar een reactie achter.
2) Alleen bestemd voor adressen in Nederland en België.
3) Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Deze actie start vandaag 24 februari en sluit op donderdag 1 maart om 23.59 uur. Zaterdag 3 maart maak ik de naam van de winnaar hier bekend. 
Indien deze winnaar 8 maart niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Mocht je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden zijn en niet af kunnen wachten of je gewonnen hebt...  koop in dat geval Verbrande levens bij je lokale boekhandel of bij

Als je deze actie openbaar deelt en me laat weten waar je gedeeld hebt, komt er automatisch een extra lootje met je naam in de pot.

Veel succes voor iedereen.

Warme groet,
Mieke Schepens

vrijdag 23 februari 2018

Vandaag ontvangen: 'Onopgelost...', geschreven door Hans PeetersOnopgelost...
Thriller trilogie Deel 1

Boekgegevens
Titel: Onopgelost...
Deel 1 uit de trilogie
Auteur: Hans Peeters
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 261 pagina's
Uitgever: In-Outbooks, tweede druk 2017
ISBN: 978 94 90537 52 4 

Michael Mc. Carn uit Londen, een wereldbekende thrillerschrijver mag drie maanden bij de politie in Londen meedraaien om ervaringen op te doen voor zijn volgende thriller die hij aan het schrijven is. Hij leert Sally Le Bon, een jonge knappe vrouw en chef van de afdeling moordzaken, kennen. Zij is verwikkeld in een aantal moorden die plaatsvinden in hartje Londen. Moorden op jonge, knappe vrouwen die allemaal liggend naakt op de keukentafel met de benen naar beneden hangend gevonden worden.

Zijn humoristische inslag maakt dat Michael al snel wordt opgenomen door de verschillende rechercheurs van de moordafdeling. Al vrij snel raken ze verwikkeld in meer dan de steeds terugkerende moorden op jonge vrouwen. Michael gaat een grotere en belangrijke rol spelen bij het oplossen van de diverse moordzaken bij de politie in Londen. 

Maar dan blijkt Sally Le Bon het doelwit, ze verdwijnt! Of is ze ontvoerd? Een helse jacht wordt geopend. Sally wordt ondertussen vastgehouden in een vieze, donkere kelder en ondergaat verschrikkelijke ontberingen, pijn en ellende. Vindt Michael haar? Of liever gezegd, vindt hij haar nog op tijd?
(bron: persbericht) 

De auteur:
(foto: linkedin)

Hans Peeters (1958) is zijn hele leven al bezig met het schrijven van verhalen en gedichten. Het schrijven is een hobby naast zijn baan als architect. Als Hans in 1986 een hersenbloeding krijgt gaat zijn leven een andere kant op. Na een heftige revalidatie ontwikkeld Hans zich als schrijver en gaandeweg ontdekt hij zijn passie voor crimeverhalen.  Ook start hij In-Outbooks, een uitgeverij die zich specialiseert in levensverhalen. Onopgelost... is een herziende uitgave van Hans Peeters zijn debuut en het eerste deel van een trilogie. 
(info: persbericht)

Onopgelost... koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan In-Outbooks voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag ontvangen: 'Mijn vader is een vliegtuig', geschreven door Antoinette BeumerMijn vader is een vliegtuig

Boekgegevens:
Titel: Mijn vader is een vliegtuig
Auteur: Antoinette Beumer
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, januari 2018
ISBN: 978 90 48837 51 9
ISBN: 978 90 48837 52 6 (eBook)
NUR: 301

De bijna veertigjarige Eva lijkt alles te hebben: een mooi gezin, een succesvol bedrijf, en binnenkort het huis van haar dromen. Dan sterft haar moeder en beginnen de nachtmerries. Eva wordt steeds angstiger en raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen - langzaam maar zeker verliest ze haar grip op de werkelijkheid.
Eva gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar vroege jeugd en ontdekt hiaten in haar geheugen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden.

Mijn vader is een vliegtuig is een psychologische roman over onverwerkte trauma's, de scheidslijn tussen fictie en realiteit en de al te reële angst om je verstand te verliezen.
(bron: achterflap)

De auteur: 
(foto: Lebowski Publishers)

Antoinette Beumer (1962) is de regisseur van succesvolle films als De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie en Soof. 
Mijn vader is een vliegtuig is haar debuutroman.

Mijn vader is een vliegtuig koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van dit leesexemplaar. 

Ik genoot van: 'Leven en Nu', geschreven en geïllustreerd door Monique GoemansLeven en Nu
Moospoos – gedichten & gedachten flarden

Titel: Leven en Nu
Auteur: Monique Goemans
Illustraties door: Monique Goemans
Genre: gedichtenbundel
Uitgave: softcover, 72 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Voelsprietje, februari 2017
ISBN: 978 90 82421 43 9
NUR: 306

Bij een prijsvraag won ik een gesigneerd exemplaar van Leven en Nu.

Over de bundel:

Wat is de zin van het bestaan?
Vragen die vragen oproepen, waarachter nog meer vragen schuilgaan.
Het wonder van het wonder.
Leven en Nu laat je glimlachen en ontroerd.

Variërend van diepzinnig tot humoristisch vangt deze woordenkunstenaar woorden. Het raakt en zet aan tot voelen, denken, bewustwording en beleving.
Om er uiteindelijk achter te komen, dat het leven niet begrepen dient te worden, maar geleefd en wel Nu, in dit moment, in elk moment.

Mijn mening:
Deze gedichtenbundel heb ik verslonden.
Het eerste gedicht greep me al meteen:

Wie snapt 
dat gewoon bijzonder is

Heeft opgemerkt 
hoe bijzonder gewoon is

De auteur gebruikt woorden op een bijzondere manier en trekt ze soms uit elkaar om een punt te maken, zoals je hier ziet in een paar regels uit een gedicht op pagina 59:

'Ik weet dat er zelfden zijn
Want alleen is een met all'

De illustraties passen mooi bij de gedichten en laten de bundel nog meer stralen. Ga ook mee op deze tocht naar bewustwording en geniet net als ik van ‘Leven en Nu’; een bundel om vaker uit te lezen en even na te denken over hetgeen je las. 

De auteur: 
(foto: website Moospoos)

Monique Goemans is auteur en illustrator van de gedichtenbundels “Hoe gewoon bijzonder is” en “Leven en Nu”. Ze schrijft onder de naam Moospoos over alle wezenlijke thema’s van het leven en maakt daarnaast ook bedrijfsvertalingen waarin ze de intentie van de ondernemer vertaalt, waardoor hij/zij de klant aan kan trekken die bij hem of haar hoort.

Monique is moeder van drie zonen en sinds 2017 van een “bonus ”dochter. “Hoe gewoon bijzonder is” is een gedichtenbundel ontstaan na het plotselinge overlijden van haar 8 jarige middelste zoon. In 2012 overleed hij onverwachts aan de gevolgen van een anafylactische shock.

Het uiten van het gevoel en verdriet wat niet altijd in tranen uit te drukken is, omdat het simpelweg te zwaar is om al het verdriet te huilen, heeft zijn vorm gevonden in gedichten en illustraties of andere creatieve werkvormen.
Al vanaf jongs af aan heeft ze een fascinatie voor leven en sterven. Ze is altijd bezig met het zoeken van antwoorden op interne vragen en de zin van het bestaan, het wezenlijke en wonderlijke van alle dingen.

Monique is een gevoelsmens, die graag speelt met woorden. Ze vangt emoties in woorden, rekt deze uit elkaar tot de kern en giet ze in gedichten die ogenschijnlijk eenvoudig lijken. Het is juist de eenvoud die raakt. Toch zit er in elk gedicht ook een enorme diepte en vaak komische woordspelingen die op meerdere manieren te lezen zijn. Ze krijgt vaak te horen dat ze een woordentovenaar is.

De gedichtenbundel ‘Leven en Nu’ is verkrijgbaar bij de boekhandels, de webwinkels en bij


donderdag 22 februari 2018

Ik las: 'Niet met opzet', geschreven door Sacha VoogdNiet met opzet

Boekgegevens
Titel: Niet met opzet
Auteur: Sacha Voogd
Genre: literatuur en romans
Uitgave: paperback, 184 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2017
ISBN: 978 94 63382 56 4
NUR: 300

Kan een man een groot en donker geheim verborgen houden voor zijn geliefde? En welke prijs betaalt hij daarvoor?

Restauranthouder Jurre leidt een onbezorgd leven in Brazilië. 
Tijdens een bezoek aan zijn moeder in Nederland ontmoet hij Marente, een jonge fotografe. De twee worden op slag verliefd.
Bij een eerste bezoek aan haar ouderlijk huis wordt Jurre geconfronteerd met de demonen uit zijn verleden. 
Die laten hem niet meer los.

Mijn mening:
Niet met opzet is een verhaal in drie delen, verdeeld in hoofdstukken waarin afwisselend Jurre en Marente hun gedachten met de lezer delen.
Door een rustige en stijlvolle schrijfwijze weet de auteur me geboeid te houden tot de laatste bladzijde. 

De woordkeuze is ook om van te smullen; dit maakt het tot een genot om Niet met opzet te lezen. De gevoelens en gedachten worden ook mooi verwoord; niet te heftig en soms zelfs ingetogen.

“Als ik haar zie, gaat er een schok door me heen en stokt mijn adem. Ze ziet mij op hetzelfde moment, haar gezicht breekt open in een glimlach. Met een paar passen zijn we bij elkaar. Ik sluit haar in mijn armen, haar lichaam zacht en warm tegen me aan. Het gejoel van de pubers verdwijnt naar de achtergrond.
Met Marente in mijn armen staat de wereld stil.”

De personages worden zo duidelijk beschreven dat ik vaak de neiging had een van hen een por te geven.
Vooral de hoofdpersonen staan me in het begin duidelijk voor ogen, maar later in het verhaal wordt de houding van anderen me ook duidelijker en groeien ze in hun karakter. 
Door het hele verhaal heen voelde ik een bepaalde spanning die helemaal past bij de gebeurtenissen en terugblikken. Het onverwachte einde is de kers op de taart. 

Niet met opzet is een verhaal dat gaat over het verleden, het heden en de toekomst. Hoe het een het ander kan beïnvloeden;  hoe deze invloed bruggen kan bouwen tussen mensen zodat verwachtingen vervuld kunnen worden.

Voor in het boek lees je:
“Omdat alles voorbij gaat, maar niet voorbij is.” – Griet op de Beeck
Pas wanneer je de laatste bladzijde gelezen hebt, weet je hoe passend deze woorden zijn met betrekking tot deze prachtige novelle.

Ik heb Niet met opzet graag gelezen.

De auteur:
(foto: Linkedin)

Sacha over zichzelf:
'Mijn eigen verhaal begon ooit in het Gooi. Na omzwervingen in Zuid Amerika, Groningen en Amsterdam, keerde ik aan het begin van mijn twintiger jaren terug naar mijn bakermat. De liefde voor reizen bleef. Ooit trok ik een half jaar over het Afrikaanse continent en nog steeds ben ik graag onderweg.

Schrijven doe ik sinds ik deze vaardigheid op de lagere school onder de knie kreeg.  Kinderlijke fantasieverhalen, later gevolgd door opstandige dagboeken en gedichten uit het diepst van mijn ziel. Toen mijn leraar Nederlands in 3VWO vroeg of mijn opstel in de jubileum-schoolkrant mocht, wist ik het zeker: hier wilde ik verder mee.'

Lees meer over Sacha op haar website.
Sacha Voogd is auteur van de verrassende verhalenbundel Salsa in de polder.

Niet met opzet koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 21 februari 2018

20 februari verscheen bij Uitgeverij Prometheus: 'Als ik doodga voor ik opsta', geschreven door Emily Koch

Hoe vind je je eigen moordenaar?

Als ik doodga voor ik opsta

Boekgegevens: 
Titel: Als ik doodga voor ik opsta
Auteur: Emily Koch
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, 20 februari 2018
ISBN: 978 90 44633 19 1
ISBN: 978 90 44633 20 7 (Ebook)
Originele titel: If I Die Before I Wake
Vertaald door: Sjaak de Jong

Iedereen denkt dat Alex in coma ligt en nooit meer wakker zal worden. Maar hij hoort alles wat er rondom zijn ziekenhuisbed wordt gezegd. Hij hoort dat er op zijn vriendin wordt ingepraat – ze moet hem vergeten en verder leven. Hij hoort zijn familieleden opperen dat een milde dood misschien het beste is. En dan hoort hij dat zijn noodlottige ongeluk misschien helemaal geen ongeluk was.

Alex duikt in zijn herinneringen en pijnigt zijn hersenen om te ontdekken wie de moordaanslag heeft gepleegd. Vanuit de gevangenis van zijn eigen lichaam moet hij het antwoord vinden voordat zijn behandeling wordt stopgezet, en voordat er nieuwe slachtoffers vallen. Want Alex is niet het enige doelwit…

In dit beklemmende, uiterst originele debuut schetst Emily Koch een onvergetelijke verteller die vecht tegen zijn eigen machteloosheid en tegen de tijd die wegtikt. De lezer wordt meegesleurd in een verhaal vol subtiliteit, verwarring, frustratie en bovenal spanning.
(bron: achterflap)

De auteur: 
(foto: website Emily Koch)

Emily Koch werkte jarenlang als journalist in Bristol, maar stopte met haar baan om een mastergraad in Creative Writing te halen aan Bath Spa University. Als ik doodga voor ik opsta is haar debuut.

Als ik doodga voor ik opsta koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar

Ik las: 'Een schitterende middag', geschreven door Gin Phillips

In een wereld vol gevaar moeten we degenen van wie we houden beschermen...

Een schitterende middag

Boekgegevens:
Titel: Een schitterende middag
Auteur: Gin Phillips
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers, september 2017
ISBN: 978 90 26338 98 4
ISBN: 978 90 26338 99 1 (eBook)
ISBN: 978 90 49805 94 4 dwarsligger
Oorspronkelijke titel: Fierce Kingdom
Vertaald door: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

De dierentuin is bijna leeg als Joan met haar vierjarige zoontje Lincoln naar de uitgang slentert. Het was een heerlijke, zonovergoten dag. Tot Joan schoten hoort en in een flits verderop mensen ziet liggen. Met Lincoln op de arm rent ze terug en vlucht een leegstaand hok in. Daar is ze veilig, voorlopig. 
Maar hoelang kan ze haar zoontje stilhouden? 
Elk geluid kan fataal zijn, en elke voetstap die ze hoort kan die van een moordenaar zijn. Zijn er nog andere bezoekers op de vlucht? In de angstaanjagende uren die volgen, zal Joan om haar kind te redden meer dan eens moeten kiezen tussen medemenselijkheid en dierlijk instinct om haar kind te redden. 

Mijn mening:

In Een schitterende middag lees je over gebeurtenissen die plaatsvinden binnen één dag. Tussen het moment dat Joan om 16.55 uur besluit dat het bijna tijd is voor haar en haar zoontje Lincoln om de dierentuin te verlaten en het moment dat het ook gebeurt om 20.05 uur. Maar dat gaat niet op de manier zoals Joan zich had voorgesteld.

De vertellers in dit verhaal zijn Joan, Kailynn, Margaret, Mark en Robby.
De onzekerheid van alle personages is enorm, maar het is onzekerheid over verschillende dingen; de een is onzeker over zichzelf, de ander over de veiligheid van de geliefde, weer een ander is onzeker over het leven in totaliteit.
De auteur weet de personages een gezicht te geven, ze komen onder het lezen tot leven en hierdoor leeft het verhaal enorm op. 

De beschrijving van de omgeving in combinatie met de tot leven gebrachte personages zorgen er voor dat ik zo nu en dan even diep adem moet halen; het verhaal heeft me gevangen en laat me niet meer los tot het einde. Vooral de handelingen van Joan hebben me tot denken aangezet; zoals het ook haar zelf tot denken aanzette toen ze een andere moeder bijna veroordeelde voor hetgeen deze had gedaan. Maar wat zou ik zelf gedaan hebben, vroeg ik me af?

"Verstoppen. Ze moeten zich verstoppen.
Dat moeten ze eerst doen, en dan kunnen ze Paul bellen, of de politie, of allebei. Moet ze de politie niet bellen om ze te laten weten dat Lincoln en zij hier zijn ingesloten? Ze moeten toch weten wie er nog in de dierentuin zit?"


De zekerheid en vanzelfsprekendheid van een veilige omgeving waarin we ons soms wanen staat in schril contrast met een omgeving waar we zelf geen grip of invloed op hebben. Wanneer anderen het voor het zeggen hebben en bepalen of jijzelf en je gezin veilig zijn of niet, komt je hele leven op zijn kop te staan. Dat gegeven is hier knap beschreven door de auteur.
Dat gebeurt in dit verhaal op vrij kleine schaal, maar in realiteit gebeurt het tegenwoordig binnen onze hele westerse samenleving.

Gin Phillips heeft met het schrijven van Een schitterende middag gezorgd voor een beklemmende thriller die je niet weg kunt leggen.

De auteur:
(foto by Ryane Rice)

Gin Phillips (geboren in Montgomery, Alabama, USA) studeerde journalistiek bij Birmingham-Southern College en werkte jarenlang voor verschillende tijdschriften. Met haar debuutroman The Well and the Mine won ze in 2009 de Barnes & Noble Discovery Award.
Ze woont nu met haar gezin Birmingham (USA).
Van Een schitterende middag werden de vertaalrechten aan bijna dertig landen verkocht. De filmrechten van Een schitterende middag zijn verkocht aan Warner Bros.

Een schitterende middag koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar

dinsdag 20 februari 2018

WE HEBBEN EEN WINNAAR!


In de MAANDAG-WINACTIE van 12 februari kon je meedoen voor een exemplaar van Zeg dat je van mij bent, geschreven door Elisabeth Norebäck.
Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het ter beschikking stellen van een exemplaar.


Meer informatie over deze thriller en de auteur lees je in mijn blog.


Klasine Leegstra

Klasine, van harte gefeliciteerd!
Stuur je gegevens binnen één week naar me toe, zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden. Heb ik op 24 februari a.s. niets van je gehoord, wordt een andere naam geloot.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars, niet getreurd want binnenkort komt er een nieuwe winactie. Houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen' op Facebook in de gaten.
Aan iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het mogelijk maken van deze winactie!

Ik las: 'Het Cassandra-effect', geschreven door Wendy Walker

Er speelt altijd meer in een familie dan je van buitenaf ziet… 

Het Cassandra-effect

Boekgegevens
Titel: Het Cassandra-effect
Auteur: Wendy Walker
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, 24 oktober 2017
ISBN: 978 94 02700 38 1
ISBN: 978 04 02753 80 6 (eBook)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: Emma in the Night
Vertaald door: Anne Livestro

De zusjes Tanner zijn verdwenen. Emma's auto wordt gevonden, maar van haar en Cass ontbreekt elk spoor. Drie jaar later staat Cass ineens weer bij haar moeder en stiefvader op de stoep. Ze was ontvoerd, vertelt ze, en
gevangen gehouden op een eiland. Terwijl ze haar verhaal doet aan forensisch psychiater Abby Winter, onthult ze ook veel over haar leven voor de verdwijning. Een leven met een narcistische moeder, een maniakale stiefvader en een manipulatieve zus. Of is Cass juist degene die manipuleert?

Mijn mening:
Dit is een verhaal waarvan je zult houden of juist niet. De auteur speelt een spel met de lezer; je kunt je vooroordelen laten spreken of wachten tot je de laatste bladzijde gelezen heb. Deze psychologische thriller bracht mijn nieuwsgierigheid tot het kookpunt; ik kon niet geloven wat ik las.
Totdat ik me bedacht dat er écht mensen bestaan die zijn zoals een van de personages beschreven wordt. Ik ken er zelfs een in mijn naaste omgeving en ben van haar manipulaties nog steeds onder de indruk en blijf me verbazen over het feit dat iedereen haar gelooft.

Lees in ‘Het Cassandra-effect’ mee met de gedachten van Cassandra, die Cass genoemd wordt door haar omgeving. Als jong meisje verdwijnt Cass samen met haar zus spoorloos. Wanneer ze na drie jaar weer alleen opduikt bij haar moeder is de verbazing groot; waar is ze al die tijd geweest en waar is haar zus gebleven?
Cass vertelt wat haar overkomen is maar wordt niet door iedereen gelooft.
Ze wordt zelfs beschreven als psychisch gestoord, maar is ze dat ook echt?
Ook haar eigen familie is hierin verdeeld; haar moeder en haar broer die elders woont zijn twee heel verschillende personen met verschillende meningen. Broers en zussen kunnen een heel hechte band hebben, maar ze kunnen elkaar ook breken.
De karakters zijn goed beschreven en groeien tijdens het lezen als personage, zodat ze meer tot leven lijken te komen en je na gaat denken over je eventuele ervaringen met dit soort geraffineerde spelletjes van bekenden. 

De twijfel van de lezer wordt aangewakkerd door het hele verhaal heen, maar de puzzelstukken vallen op het eind op hun plaats. De geheimen van de diverse personages worden onthuld en de ware gevoelens komen naar boven. Het was een genot te lezen hoe de auteur dit einde bewerkstelligd heeft.

De auteur:
(foto credits: Bill Miles)

Wendy Walker is advocaat, gespecialiseerd in familierecht. Haar
jarenlange ervaring met disfunctionele families geeft haar verhalen een
geweldige authenticiteit.
Nu is ze fulltime schrijver en woont ze in Connecticut.

Het Cassandra-effect koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.