zondag 30 januari 2022

Ik las: 'Undercover - Alles of niks' geschreven door Hugo Luijten

 


Undercover – Alles of niks

Bloedstollend undercoververhaal bij de gelijknamige reeks

In een poging om de witwaspraktijken van een criminele bende aan het licht te brengen, infiltreert undercoveragent Bob Lemmens in een gokkastenimperium in de Limburgse plattelandsgemeente Kinrooi, nabij de Nederlandse grens.
Het lijkt een routineklus, totdat er een dode valt en Bob steeds dieper verstrikt raakt in de duistere zaakjes van de familie. Zal hij erin slagen de bende op te rollen voor hij ontmaskerd wordt?
(bron info: achterflap)


Mijn mening

Bob wordt tijdens een gezinsuitje aangesproken door zijn baas Nick; hij weet al meteen hoe laat het is. Hij zal weer undercover moeten.
Hij moet als Bob Peynen infiltreren in Griffe BVBA en zo wat feiten boven water krijgen zoals rekeningnummers en dergelijke, om hun witwaspraktijken in beeld te brengen.
Als Nick hem vertelt dat procureur Vandekerckhove dit project haar absolute prioriteit geeft, heeft Bob er al helemaal geen zin meer in; hij is van mening dat deze VandeKerckhove een vrouw met rare streken is.
Maar tegelijkertijd weet hij dat hij niet onder de klus uit kan; wil hij dat eigenlijk wel? Probleempje: zijn vrouw Liesbeth zal ziedend zijn wanneer hij vertelt dat hij weer op pad moet!

Bob krijgt te maken met ‘Tante Mie’; deze vrouw oefent haar macht op een onderdrukkende en controlerende manier binnen de familie uit, ze wordt door iedereen 'Tante Mie' genoemd, zelfs door haar kleinkinderen.
Dylano Deponti is de hoofdverdachte en zijn oudere broer Randy wil je niet tegenkomen in het donker.
Het valt niet mee om te infiltreren maar nichtje Samantha moet Bob in de gaten houden van Tante Mie en zij doet haar best om Bob in bed te krijgen.

De personages zijn op een duidelijke manier beschreven waardoor de gebeurtenissen tijdens het lezen voor je ogen verschijnen.

“Randy kwam uit de loods gehinkt. In het licht van de koplampen zag Bob hoe het ijzeren frame van de looplamp als een halve ster over Randy’s gezicht stond gebrand. Een enorme blaar glibberde vanuit zijn rechter ooglid over het oog.”

De procureur heeft veel verpest waardoor Bob een heleboel risico voor niets heeft genomen. Hij stond er als het ware alleen voor. Bob voelt dat hij er hierdoor bij staat als 'Jan met de korte achternaam' en dat maakt hem woest.

Het hele verhaal is doordrenkt van angst; angst voor wat er op Bob afkomt vanuit de familie Deponti, angst dat hij ontdekt zal worden, angst dat Liesbeth hem niet meer zal geloven en angst dat Liesbeth betrokken zal worden in waar hij mee bezig is.
Dat laatste is niet ongegrond gebleken.

“ ‘Ik heb je, klootzak!’ brulde Dylano boven aan de trap en hij vuurde weer. Bob hoorde de kogel rakelings over hen heen zoeven, tot die ergens opzij in het linoleum klapte.
‘Die vent is stapelgek!’ riep Liesbeth, terwijl ze rechts een brede gang in holden.”

In een sneltreinvaart lees je deze thriller met Bob Lemmens in de hoofdrol en leef je mee met de gebeurtenissen die zich afspelen rond de grens van Nederland en Vlaanderen. 
Het komt heel dichtbij…


De auteur

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast oorlogsromans en thrillers schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma's.

Eerder las ik van Hugo Luijten:

Behalve bovenstaande boeken schreef hij Verast.

Undercover - Alles of niks koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens

Titel: Undercover – Alles of niks
Auteur: Hugo Luijten
Genre: thriller, misdaad
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, oktober 2020
ISBN: 9789401471886
ISBN: 9789401471893 (eBook)
NUR: 330 – 332


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 29 januari 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ik zie jou, zie jij mij?' geschreven door Mariska Noordeloos

 Ik zie jou, zie jij mij?


Wanneer rechercheur Saskia, tijdens het hardlopen, een zwaargewonde vrouw met een baby vindt, is dat het begin van een aantal gruwelijke gebeurtenissen. Ze krijgt, samen met haar partner Gijs, een reeks vermissingen op te lossen. Stuk voor stuk zijn het eenzame, jonge vrouwen. Wanneer de tweede vrouw dood wordt gevonden, lijkt het erop dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar. Naast het oplossen van de case, heeft Saskia ook in haar privéleven het nodige te verstouwen. Haar huwelijk lijkt te mislukken, zeker wanneer haar man Ruud zich steeds vreemder gaat gedragen.. 

‘Ik zie jou, zie jij mij?’ is opnieuw een ijzersterke thriller van Mariska Noordeloos. Vol spanning en emotie en boeiende perspectiefwisselingen. Inmiddels met zes ijzersterke thrillers op haar naam kan Mariska Noordeloos zich meten met thrillerauteurs als Saskia Noort en Esther Verhoef. 
(bron info: achterflap)

INKIJKEXEMPLAAR

De auteur

Mariska Noordeloos (1970) heeft een cafetaria in het Noord-Hollandse Andijk. Ze is getrouwd met Wilbert en samen hebben zij twee zoons.

Eerder las ik van Mariska Noordeloos Het spel is uit

Ik zie jou, zie jij mij? koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
webshop Uitgeverij Keytree
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Ik zie jou, zie jij mij?
Auteur: Mariska Noordeloos
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 314 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Keytree, januari 2022
ISBN: 9789492719454
NUR: 330

Met dank aan Uitgeverij Keytree voor het toezenden van een recensie-exemplaar

vrijdag 28 januari 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Kiezen voor een nuchter leven' geschreven door Kobe Lecompte

 


Kiezen voor een nuchter leven

‘Na bijna elf maanden nuchterheid snak ik nog steeds naar alcohol, maar ik geef er niet aan toe. Ik vergelijk mezelf met andere (ergere?) alcoholisten en dan betrap ik mezelf op de gedachte “het was nog zo erg niet bij mij, want ik heb nooit handgel gedronken en ik ben nooit in een politiecel terecht gekomen”. Maar het was wel erg.’
Delphine Lecompte

Dit vlot geschreven en geëngageerd boek legt alcoholisme op de ontleedtafel.
Het is in de eerste plaats een (zelf)hulpboek over ontwenning van alcoholisme vanuit een treffende en helder verwoorde persoonlijke ervaring aangevuld met getuigenissen en interviews. Het boek is zo opgevat dat het fragmentarisch gelezen en herlezen kan worden voor wie hulp zoekt, maar net zo goed geeft het een andere, open kijk voor iedereen die zich wil verdiepen in het maatschappelijk probleem 'alcohol', waar we allemaal een dubieuze verhouding mee hebben.

Hoe werkt alcohol in op het fysieke en mentale welzijn van de mens, waar ligt het verschil tussen stoppen met alcohol en kiezen voor een nuchter leven, wat zijn de verschillende mogelijkheden van een planmatige aanpak om van een alcoholverslaving af te raken, wat zijn de valkuilen bij het afkickproces. Kan de klinische psychologie en psychiatrie helpen bij genezing?

Dagelijks buigt de auteur in zijn praktijk de negatieve aspecten van alcoholisme om in een positief verhaal. Dit boek is helend, ook voor mensen met een andere verslaving.

Met getuigenissen van dichteres Delphine Lecompte, Prof. dr. Dirk De Wachter, voetbalster Tessa Wullaert en foto's van Saskia Vanderstichele.Kobe Lecompte (°Brussel, 1979) is een filosoof pur sang. Eentje zonder academische opleiding weliswaar, maar wel gestuurd door de lessen en de wijsheid van het leven. Als ervaringsdeskundige in het overmatig gebruik van alcohol, als auteur, als papa, als echtgenoot, als beroepsmilitair,... Zoveel rollen te spelen, zoveel ervaringen rijker om inspiratie uit te putten... Kobe is gefascineerd door diepgang en door mensen, door relaties en door bijzondere gedachtegangen.

Zijn werk als schrijver en als ervaringsdeskundige is voor Kobe gelijkaardig. Het gaat om diepgang en perspectief bieden.
Binnen het schrijven schrijft hij het op, als ervaringsdeskundige zegt hij het luidop.

Columnist voor het stadsmagazine Licht op Landen 2017-2018. 
Maakt samen met Mathias France de kortfilm ‘Iedereen kan puzzelen’.
Publiceert de roman Babygehalte (2019) en Korniev (2020).

Neem een kijkje op zijn website 'Kobeland'.
In 2020 lanceerde hij de www.delaatstedruppel.com

Eerder las ik van Kobe Lecompte:
Babygehalte
Korniev

Kiezen voor een nuchter leven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Kiezen voor een nuchter leven
Auteur: Kobe Lecompte
Genre: non-fictie, informatief algemeen
Uitgave: paperback met illustraties, 192 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Kritak (maakt deel uit van Uitgeverij Lannoo nv), januari 2022
ISBN: 9789401481274
ISBN: 9789401481281 (eBook)
NUR: 600


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar

donderdag 27 januari 2022

Ik las en genoot van: 'Ukkepukkie' geschreven door Ben Manley, met illlustraties van Andrew Gardner

 


Ukkepukkie

Dit is onze club.
Dit is onze plek.
Helemaal van ons.
Daar blijf je van af!

Samenvatting

In de club van Held heeft iedereen een speciale kracht.
Iedereen? Nou, iedereen behalve Puk. Puk kan niet snel rennen en ook geen goocheltrucs. Hij is niet supersterk of een meester in verstoppen. Maar Puk laat zien dat je geen speciale krachten nodig hebt om een held te kunnen zijn.

Een duidelijk verhaal over opstaan tegen pesten, over vriendschap en saamhorigheid. 

Mijn mening

Voor in het boek worden de leden van de club van Held aan je voorgesteld.
Op de eerste twee pagina’s staan ze naast elkaar, maar daarna krijgen ze stuk voor stuk een eigen pagina die helemaal aan dat ene lid van de club is gewijd.
De naam van elk van de leden wordt duidelijk door de beschrijving en de tekening die er bij hoort.

Misschien ken je iemand bij jou op school die er op lijkt?
Zoals dit verhaal laat zien is niet alles altijd zoals het lijkt te zijn; dat geldt ook voor mensen, groot en klein.

‘Ukkepukkie’ is een heerlijk boek om uit voor te lezen, om samen te genieten van de illustraties en te praten over de mogelijkheid dat de personages lijken op iemand die hij of zij kent en of de ander er dan wel eens bang voor is. Laat hij of zij zich ook wel eens pesten door iemand?

Het hoeft niet erg te zijn als iets verandert in je leven; dat maakt dit boek ook duidelijk. Dit verhaal is een ware eyeopener voor de kleintjes en geschikt voor alle leeftijden; de wat oudere kinderen kunnen er zeker ook nog wat van opsteken.
‘Ukkepukkie’ opent de mogelijkheid tot een gesprek tussen groot en klein zonder dat het belerend wordt.


De auteur en de illustrator:

Ben Manley is een schrijver en ontwerper met liefde voor het rare en wonderbaarlijke. Hij leeft met zijn vrouw en kinderen in Norwich.

Andrew Gardner werkte meer dan tien jaar als ontwerper en art director voordat hij zich bezig ging houden met illustraties. Hij haalt veel van zijn inspiratie uit zijn tijd in Osaka, Japan.
Hij woont met zijn vriendin in Noord-Londen.

Ukkepukkie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Ukkepukkie
Auteur: Ben Manley
Genre: kinderboeken, prentenboeken vanaf 3 jaar
Illustrator: Andrew Gardner
Oorspronkelijke titel: The Pipsqueak
Vertaling: Jeroen Hoogerwerf
Oorspronkelijke uitgave van Andersen Press, 2022
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, februari 2022
ISBN 9789083183749
NUR 273 


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ontworteld... Rouwverwerking bij ongehuwden' geschreven door Anja de Jong

 


Ontworteld…
Rouwverwerking bij ongehuwden

Samenvatting

Anja de Jong start een zoektocht naar het antwoord op de vraag of rouw voor een ongehuwde heftiger is dan bij een ander. Als dit zo is, hoe komt dit dan? Kan de ongehuwde er zelf iets aan doen? Wat doet het met je als het ouderlijk huis wegvalt? Wat betekent familie in zo’n geval? Hoe belangrijk zijn vrienden? Ligt er een taak voor de kerkelijke gemeente? 
In ‘Ontworteld...’ wordt naar deze antwoorden gezocht en... gevonden!


Over de auteur

Anita de Jong (1959) is geboren en getogen in een warm, gezellig en groot gezin. Nadat haar broer Jan verongelukte, was er maar kort tijd voor het uiten van emoties. 
Haar ouders, broers en zussen hadden hun partner en hun kinderen. Voor hen ging het leven door, maar zij bleef alleen. Haar gevoel voor humor bood eerst wel steun, maar toch niet voldoende. In dit boek vertelt ze hoe ze worstelde met zichzelf, rouw, vriendschap en geloof.

“Eindelijk iets over de combinatie rouw en ongehuwd zijn! Open en eerlijk. Bijzonder relevant voor iedereen die er mee te maken heeft, hetzij zelf of in zijn omgeving.”         
– Ds. Niels de Jong (predikant te Rotterdam)

‘De auteur breekt een lans voor alleenstaande nabestaanden. Hoe zwaar hun rouwproces is als een dierbare overlijdt, wordt niet door iedereen erkend. In het boek staan veel nuttige tips, en ik kan me helemaal vinden in de informatie over het rouwproces.” – Daan Westerink (rouw- en verliesdeskundige)

Neem een kijkje op haar website.

Ontworteld… Rouwverwerking bij ongehuwden koopt u hier:

Boekgegevens:

Titel: Ontworteld… Rouwverwerking bij ongehuwden
Auteur: Anja de Jong
Genre: biografie, rouwverwerking
Uitgave: paperback, 84 pagina’s
Uitgever: Boekscout, april 2012
ISBN: 9789461769343


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar

woensdag 26 januari 2022

Binnenkort verwacht, maar nu al te reserveren. Vandaag in de schijnwerpers: 'Haar erenaam was Moeder' geschreven door Fransiska Kleijer

 Een familiegeschiedenis in Indië en Nederland


Haar erenaam was Moeder


Haar erenaam was Moeder is de waargebeurde kroniek van de familie Bogers en gebaseerd op onder meer brieven (uit 1918-1922 en 1957-1967), documenten, getuigenissen en interviews.

Deze familiegeschiedenis begint als de jonge Stans van Belkum in 1918 op de boot stapt en via New York en San Francisco naar Nederlands-Indië reist om zich daar bij haar man, Marius Ypeij, te voegen. Over die reis en haar leven in de Oost schrijft ze lange brieven naar haar familie, totdat ze plotseling overlijdt, haar twee jonge kinderen Hetty en Dirk en haar man achterlatend.

In 1938 meldt de Rotterdamse Ton Bogers zich bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Eenmaal op Java aangekomen belandt hij in het ziekenhuis en leert daar Hetty kennen. Ze trouwen vier dagen voordat Japan Nederlands-Indië bezet. Wat Ton, Hetty en haar broer Dirk in de jappenkampen meemaken, zal hen altijd bijblijven.

Na de oorlog vertrekken Ton, Hetty (die zich Hedy gaat noemen) en hun dochter naar Nederland. Ondanks geldzorgen en andere moeilijkheden wil Hedy vooral haar steeds groter wordende gezin een veilige haven bieden. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe.

Vele jaren later realiseren de kinderen Bogers zich dat je door te luisteren naar de stemmen uit het verleden, een begin kunt maken met het verwerken van traumatische ervaringen.

De auteur

Fransiska Kleijer is aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerd in Slavische talen en letterkunde. Ze organiseert nu al vele jaren samen met Marcellino Bogers congressen voor de zorgsector en schreef samen met hem het boek  Humor als verpleegkundige interventie 2.0

‘Haar erenaam was Moeder’ gaat over Marcellino’s familie.

Haar erenaam was Moeder reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Haar erenaam was Moeder
Auteur: Fransiska Kleijer
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback met illustraties, 274 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, verwacht datum 7 februari 2022
ISBN: 9789464249897
NUR: 680


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

dinsdag 25 januari 2022

Ik las: 'Doe één ding' geschreven door Gary Keller en Jay Papasan

 Het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen


Doe één ding

Het meest waardevolle is je tijd

Het dagelijks leven is drukker dan ooit: naast alledaagse dingen, vergaderingen en een druk privéleven worden we overspoeld met e-mails, appjes en tweets, en komen we nauwelijks door onze to-dolijst heen. Hoe houden we ons staande in deze overvloed? Hoe blijf je productief en voorkom je dat je overloopt?

Doe één ding is het heldere, praktische en doelgerichte antwoord op deze vragen. Het is een verrassend simpel idee dat zorgt voor waanzinnige resultaten in elk aspect van je leven.

“Keller rekent af met multitasken.” – NRC Handelsblad

Mijn mening

Ik ben heel blij dat ik dit boek gelezen heb.
Doe één ding ligt nu op mijn bureau en ik kijk er zo nu en dan even naar om er aan herinnerd te worden wat ik van plan ben te doen. Het duurt wel even om te wennen, denk daaraan.

Voor in het boek lees je:

'Als je achter twee konijnen zit…  zul je geen van beide vangen' – Russisch spreekwoord

Neem een kijkje in het boek door middel van dit INKIJKEXEMPLAAR; je zult dan ook de afdrukken van pootjes van de konijnen kunnen zien.

Het boek is heel goed leesbaar en niet zo'n 'zweefboek' als je misschien zou kunnen denken wanneer je de informatie hierboven leest. Het is voor mensen die met beide benen op de grond staan en iets van hun leven willen maken. Hiervoor zijn soms veranderingen nodig. De grootste veranderingen zijn die in onze manier van denken.

'Doe één ding' is het boek waarmee je op een zeer simpele manier je leven kunt veranderen.
Je wil minder. Minder stress, minder afleiding en minder hooi op je vork.
Je wilt ook meer. Meer tijd voor jezelf en familie, meer verdienen en meer voldoening in je leven. 

'Doe één ding' kan resulteren tot een waanzinnig resultaat in elk aspect van je leven.
Dit boek biedt inzichten en handvatten die je leven ingrijpend veranderen en leert je onder andere hoe je betere resultaten kunt behalen in minder tijd, hoe je stress vermindert en de juiste koers kunt kiezen en vast te houden.

Vaak zijn we erg terughoudend.
We willen dingen veranderen maar durven vaak niet de eerste stap te zetten. Wanneer je voor jezelf hebt uitgemaakt welk één ding werkelijk belangrijk is, kun je hiermee aan de slag gaan.
Je zegt dan 'Ja' tegen dat ene ding, waarmee je dan ook 'Nee' zegt tegen een heleboel andere dingen. Multitasking is niet goed om tot goede resultaten te kunnen komen.

Het boek is voorzien van een duidelijke inhoudsopgave en bestaat verder uit drie delen:

* De leugens… die ons misleiden en van de wijs brengen
* De waarheid… de simpele weg naar productiviteit
* Uitzonderlijke resultaten… ontsluit de mogelijkheden die je in je hebt.

Hierna lees je nog hoe je ‘Doe één ding’ in de praktijk kunt brengen en over de research die gedaan is door de samensteller van Doe één ding.

Door het hele boek heen staan quotes die er toe doen.

“Odysseus begreep de zwakte van wilskracht toen hij zijn mannen vroeg hem vast te binden aan de mast terwijl ze langs de verleidelijke sirenen voeren.” – Patricia Cohen

Bovenstaande quote staat in een opvallende kleur afgedrukt in hoofdstuk 7 en geeft duidelijk aan dat wilskracht niet alleen een kwestie is van willen.

Tenslotte nog even iets persoonlijks: in mijn leven zijn er dingen die ik moet proberen af te leren omdat het niets toevoegt aan het welzijn van wie dan ook. Dat is dus weggegooide energie. Dat heb ik nu geleerd.

Ik waardeer dit boek met 5 fonkelende sterren.


Doe één ding koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Doe één ding
Auteur: Gary Keller & Jay Papasan
Categorieën: Persoonlijke ontwikkeling & Mindfulness, Carrière & Succes, Geluk & Zelfvertrouwen
Uitgave: paperback met illustraties, 264 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers, januari 2022
ISBN: 9789401616300
NUR: 320
Oorspronkelijke titel: The One Thing
Vertaald door: Sandra C. Hessels, Creative Difference


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 24 januari 2022

Nu al te reserveren! Vandaag in de schijnwerpers: 'Riverside Drive' geschreven door Leo Pauw

 


Riverside Drive


Philip Moll, de hoofdpersoon van Riverside Drive, is een gepensioneerd historicus, 68 jaar oud, die terugblikt op zijn leven. In zijn beschouwingen komen de grote thema’s van het bestaan voorbij: angst, tijd, liefde, verlies en dood. Hij is getrouwd geweest en heeft een zoon, Kasper, met wie hij een complexe relatie onderhoudt. Maar zijn grote liefde is Josephine, een dierenarts, ook gescheiden, moeder van twee dochters. Het noodlot slaat toe als zij verongelukt door een val van haar paard in de bossen bij hun boerderij op het Franse platteland.
 
Om zijn verdriet te verwerken vertrekt Philip naar New York, waar hij voor een jaar een appartement huurt aan Riverside Drive, in de Upper West Side van Manhattan, om gastcolleges te geven aan Columbia University, veelal over de koloniale rol die Nederland speelde in de geschiedenis van de stad. Dankzij de mensen die hij in New York leert kennen – en de levenservaring die zij met zich meedragen – ontvouwt zich een nieuw perspectief, en na dat jaar keert hij gelouterd naar Frankrijk terug.
 
Riverside Drive is een beschouwende roman, waarin verworven levenswijsheid hand in hand gaat met maatschappelijke actualiteit. Ook is het een hommage aan het leven en de liefde, én aan de schoonheid en de dynamiek van New York.

De auteur

Leo Pauw (Amsterdam, 1953) woont deels in Frankrijk en deels in Amsterdam. Hij werkte jaren als pedagoog in het onderwijs en publiceerde meerdere boeken, in het bijzonder over de maatschappelijke opvoeding van de jeugd. Daarnaast schreef hij columns en boeken met korte verhalen over het leven op het platteland in Frankrijk. 
In 2015 verscheen Verstilde tijd, een jaar later gevolgd door Smeltende sneeuw (zie ook www.leopauw.com). 
Riverside Drive is zijn eerste roman.

Riverside Drive reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Riverside Drive
Auteur: Leo Pauw
Genre: roman
Uitgave: paperback met flappen, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, februari 2022
ISBN: 9789491737817
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een exemplaar

zondag 23 januari 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'De reis terug' geschreven door Henriëtte Hemmink.

 Een oude belofte


De reis terug

Wanneer de jonge psychologe Gwen van der Hoff haar nieuwe praktijk opent, wordt ze geconfronteerd met een angstaanjagend voorval in haar monumentale pand waar ze geen verklaring voor heeft. Al snel blijkt dat het de opmaat naar meerdere geheimzinnige gebeurtenissen is. 
Wanneer ze met vragen blijft worstelen, schakelt ze noodgedwongen de hulp in van een vrouw met ‘speciale gaven’. Zelf is ze niet in staat een grootmoeder te helpen die bang is voor haar kleinzoon. De jongen beweert stellig haar overleden man te zijn en bewijst dat ook. 
Door een aaneenschakeling van merkwaardige gebeurtenissen slaagt Gwen erin een oud geheim te ontrafelen. 
Het verleden is nog niet voorbij … 

Gebeurtenissen die in dit boek beschreven worden zijn geïnspireerd op waargebeurde situaties.

De auteur

Henriëtte Hemmink (1957) is een succesvol schrijver van meer dan 140 romans en jeugdboeken. Van haar populaire boeken zijn bijna 1.000.000 verkocht. Ze heeft een aansprekende, filmische stijl en haar verhalen zijn zorgvuldig opgebouwd. De personages in haar boeken worden geconfronteerd met de dilemma’s van het leven: liefde, dood, jaloezie, kwetsbaarheid, verraad, afgewezen worden en dit verpakt ze in spannende verhalen met onverwachte wendingen en afloop. Henriëtte Hemmink verstaat de kunst van het weglaten en juist daarom maken haar verhalen diepe indruk.

De reis terug koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De reis terug
Auteur: Henriëtte Hemmink
Genre: literaire roman 
Uitgave: paperback, 360 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, januari 2022
ISBN: 9789464249651
NUR: 300
Omslagillustraties: Jentsje Fekkes


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

zaterdag 22 januari 2022

Ik las: 'Strafkind' geschreven door Wieke Hart en Maria Genova

 Gebaseerd op een waargebeurd verhaal


Strafkind – gevangen bij de nonnen

‘Ze drukt het pakketje een moment stevig tegen zich aan en licht de putdeksel op. “Dag dappere Gaby,” fluistert ze en drukt een kus op de juten zak. Met een plof valt de last op de bodem van de put.’

Wieke Hart schreef het ontroerende verhaal Strafkind naar aanleiding van een bericht over de ontdekking van honderden babylijkjes in een klooster in Ierland. In de ophanghuizen van dezelfde zusters in Nederland zaten duizenden meisjes opgesloten. Ze verrichtten dwangarbeid in wasserijen en naaiateliers.

Voor het eerst vertellen deze slachtoffers de schijnende verhalen die ze zelfs aan hun eigen kinderen niet durfden te vertellen. Ze mochten als jonge meisjes vrijwel nooit met elkaar praten en kregen voor zowat alles straf. Ze werden gedrogeerd, vaak dagenlang in het donker opgesloten en moesten hun eigen braaksel opeten.
(bron info: achterflap)

Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. 
Haar studentenhuis werd ‘het klooster’ genoemd en bleek een opvangtehuis voor kinderen en ongehuwde moeders te zijn geweest. 

Maria Genova (1973) schreef o.a. Het Duivelskind (11e druk) en Komt een vrouw bij de h@cker (20e druk). Toen zij het manuscript van Wieke las, werd zij gegrepen en besloot mee te werken aan het boek. Net als de meeste Nederlanders wist ze niets over dwangarbeid door vaak meisjes van 13-14 jaar. Ze spoorde de slachtoffers op.

Mijn mening

Het voorwoord is geschreven door Maria Genova. Hierin vertelt ze over het ‘hoe en waarom’ van het ontstaan van ‘Strafkind’.

Het boek bestaat uit twee delen. 
Het eerste deel is geschreven door Wieke Hart en gaat over Erin Gallagher.
In het eerste hoofdstuk lees je over de dan achtenzeventig jaar oude Erin, Ierse van geboorte, wanneer ze in een krant leest over iets verschrikkelijks. 
“Ierse kloostertuin herbergt 800 kinderlijkjes”
Alles komt weer bij haar terug.
Ze werd geboren in een klooster in Ierland waar ze misbruikt werd. Haar beste vriendin Kathalina pleegde daar zelfmoord. 

In dit klooster konden zwanger geraakte meisjes bevallen, verborgen voor de buitenwereld, want het ongewenst zwanger zijn voor ongetrouwde vrouwen was voor de roomse kerk en de aanhangers een ware doodzonde. Ze hielpen de zwangeren met de bevalling, waarna de kersverse moeders werden weggestuurd naar een woonplek in Ierland. Die jonge moeders werden vaak met de nek aangekeken en als goddeloos beschouwd. Die moeders hoopten natuurlijk, dat de nonnen hun kind liefdevol en zorgzaam zouden doen opgroeien, maar dat bleek achteraf gezien een grote misvatting.
Na de sluiting van het klooster van de Zusters van Bon Secours in Ierland moest Erin naar een klooster in Nederland, waar ze vanaf het eerste moment misbruikt wordt. Ze was toen een jonge, volwassen vrouw. 

“De jongsten waren nog maar een jaar of tien. Sommigen stonden op de schachten van hun klompen, anders kwamen ze niet eens bij de hoge tobbe. En een stank dat daaruit vrijkwam! Ik ging bijna tegen de vlakte, terwijl ik er maar vijf minuten binnen hoefde te zijn om nieuwe ladingen wasgoed te brengen of te halen. Soms viel er echt iemand flauw en werd ze met een knie van een non in haar rug terug rechtop gezet.”

In het tweede deel geeft Maria Genova een aantal van de duizenden misbruikte en mishandelde vrouwen een podium. Deze vrouwen durven pas jaren later hun mond open te doen, maar hun leven is vernietigd. Ze zijn eigenlijk ‘dood’ naar hun gevoel. Ze hadden geen opleiding, trouwden met ‘de verkeerde’ man en bleven zoveel mogelijk op de achtergrond.
In dit deel wordt ook het boek ‘Stil in mij’ van Esther Verhoef en Daniëlle Hermans genoemd.
De verhalen van deze vrouwen zijn onthutsend en een ware eyeopener.

“De ene keer per week dat ze in bad ging, werd ze steevast betast door de zuster die alle kinderen waste. Het meisje vertelde het aan niemand. De nonnen waren voor velen synoniem voor goedheid, dus wie zou haar geloven?”

‘Strafkind’ is een waarschuwing voor iedereen: sluit niet je ogen voor wat er om je heen gebeurt en blijf de misstanden die je ziet of ervaart melden.
Dat blijft belangrijk; overal en altijd!Strafkind koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Strafkind 
Auteur(s): Wieke Hart, Maria Genova
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: Just Publishers, juni 2020
ISBN: 9789089755797
NUR: 402


Met dank aan Just Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar

vrijdag 21 januari 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ik zing en de berg danst' geschreven door Irene Solà

 een mythische symfonie


Ik zing en de berg danst

Als boer en dichter Domènec geveld wordt door een bliksemschicht, blijft zijn jonge vrouw Sió alleen achter met haar stugge schoonvader Ton en haar kinderen Mia en Hilari, die half wild opgroeien in het oerlandschap van het Pyrenese hooggebergte, vlak bij de grens met Frankrijk. Hilari heeft het dichterlijke talent van zijn vader geërfd. 
Ze raken bevriend met de reuzenzoon Jaume en met z’n drieën vormen ze een onoverwinnelijk bondgenootschap en beheersen ze de bergen, totdat het noodlot andermaal toeslaat en de drie jongelingen worden verdreven uit hun paradijs naar een wereld van dood en gevangenschap, wrok en eenzaamheid, waarin evenwel, na vele jaren, de hoopt gloort op een schuchtere hereniging. 

“Het was er warm, en heel donker, en heel opeen daarbinnen. Mijn broer met zijn lange poten, ik met mijn lange poten, opgerold als wormen onder de stenen. En alle dingen die geluid maken, en alle dingen die geur en smaak hebben, en alle dingen die we niet wisten, en alle dingen die we niet kenden en die we ons niet konden voorstellen, draafden en sprongen en roerden zich buiten de buik van onze moeder.”

Ik zing en de berg danst is een mythische symfonie waarin alles wat leeft en niet leeft in de Pyreneeën meezingt: wolken, paddenstoelen, heksen, dieren en spoken, tot en met de aarde zelf: 
“Here is a Pyrenees fable that is utterly universal, deadly funny, and profoundly moving.”— Max Porter

“Hoogtepunt van de roman is het hoofdstuk waarin Mia’s ex-geliefde Jaume na een gevangenisstraf terugkeert naar zijn geboortegrond voor een weerzien met zijn oude vlam, die hij jarenlang niet onder ogen heeft durven komen. De reactie van de getekende en gelouterde Mia is groots, gespeend van sentimentaliteit en desalniettemin, of wellicht daardoor, hartverscheurend.

De roman speelt zich af in het even oogverblindende als meedogenloze decor van de Catalaanse Pyreneeën, tussen Camprodon en Prats de Molló en gaat van start met een storm die verhaald wordt door de wolken. Hiermee wordt een hele reeks buitengewone vertellers ingeluid, want het zijn niet alleen personages die optreden als verteller in Ik zing en de berg danst.
Door deze narratieve veelstemmigheid, waarbij de elementen en de dieren een soort choros vormen, krijgen de tragische gebeurtenissen in Ik zing en de berg danst het karakter van een mythisch noodlot. 

Deze roman is jubelend ontvangen door zowel de kritiek als de lezers. 
In Catalonië is Ik zing en de berg danst een regelrechte bestseller.” – Uitgeverij Nobelman

De auteur

Irene Solà is in 1990 geboren in Malla, een dorp van een paar honderd inwoners, onder de rook van de stad Vic, in de provincie Barcelona. Haar vader is boer en haar moeder onderwijzeres. Ze studeerde aan de kunstacademie van Barcelona, in het kader waarvan ze een Erasmus-stage deed in Reykjavik. IJsland maakte een diepe indruk op haar, die terug te vinden is in haar werk als kunstenares, dichteres en romanschrijfster.
 
Irene Solà is afgestudeerd aan de kunstacademie van Barcelona en heeft een master in Literatuur, Film en Visuele Cultuur. In 2012 publiceerde ze de dichtbundel Bèstia (‘Beest’), en in 2017 volgde haar eerste roman: Els dics (‘De dijken’). Met haar tweede roman, Ik zing en de berg danst, won ze diverse prijzen, waaronder de European Prize for Literature 2020, en de roman is vertaald in een twintigtal talen.

Ik zing en de berg danst koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ik zing en de berg danst
Auteur: Irene Solà
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 184 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, oktober 2021
ISBN: 9789491737770
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Canto jo i la muntanya balla
Vertaald door: Frans Oosterholt


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een exemplaar

donderdag 20 januari 2022

Ik las: 'Blaadjes' geschreven en geïllustreerd door Stephen Hogtun.

 Binnenkort ga je je eigen weg zonder mij.
We kunnen de seizoenen niet tegenhouden.
We moeten het ze laten zijn...

Blaadjes


Hij beschermde haar en zorgde voor haar, al sinds ze een zaadje was.
En, met zijn liefde, groeide ze en groeide ze.

Dit is het verhaal van twee bomen. Een oude boom en een jonge boom. Het is verhaal over de seizoenen. Een verhaal over hartvormige bladeren, goudkleurig en vol hoop. Maar bovenal gaat ‘Blaadjes’ over liefde en veerkracht, afscheid nemen en de kringloop van het leven.

De stralende illustraties maken ‘Blaadjes’ een verbazingwekkend mooi prentenboek van een opmerkelijk nieuw talent. Een prachtig prentenboek over blaadjes die groeien en vallen, en herinneringen die we koesteren.


Mijn mening

Voor in het boek lees je:

"Voor iedereen die iemand moet missen. Hou de liefste blaadjes vast!"

Blaadjes is een ontroerend verhaal over gevoelens van hoop en van innig verdriet. De auteur neemt de lezer en kijker door middel van prachtige illustraties en wijze woorden mee door de seizoenen van het leven. 
Vriendschap, herinneringen en ouderlijke liefde zijn een groot onderdeel van dit aangrijpend mooie verhaal van Stephen Hogtun. 
 
Blaadjes gaat over de soms door leeftijd beperkende grenzen heen, waardoor het genieten is voor degenen die leest, voorleest of luistert en kijkt. 
Blaadjes bouwt bruggen tussen generaties en versterkt moeiteloos de al bestaande bruggen. 
De ontroering die je ongetwijfeld zult voelen is prachtig om te ervaren. 
Het blijft nog lang nagenieten...


De auteur

Stephen Hogtun is een schrijver en kunstenaar die woont aan de westkust van Noorwegen, met zijn partner, twee kinderen en diverse geredde dieren. Zijn huis heeft uitzicht op een prachtig fjord en zijn werk is gebaseerd op de uitzichten die hij vanuit zijn huis heeft.
Dit is zijn eerste prentenboek.Blaadjes koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Blaadjes
Auteur en illustrator: Stephen Hogtun
Vertaling: Jeroen Hoogerwerf
Oorspronkelijke uitgave van Bloomsbury Publishing
Vertaling: Jeroen Hoogerwerf
Genre: kinderboeken met illustraties, vanaf 6 jaar
Uitgave: hardcover met stofomslag, 32 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, januari 2022
ISBN 9789083140773
NUR 274


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.