woensdag 31 mei 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dochter van mijn ziel' geschreven door Claudia Biegel

 Meeslepende relatieroman tegen de achtergrond van het dorpsleven op Sardinië


Dochter van mijn ziel


Weet je wat dat is, een figlia d’anima? Ik denk het niet. Letterlijk betekent het: dochter van mijn ziel. Een soort adoptie zonder procedures.

Paola Orru vertrekt vanuit Utrecht naar het zuiden van Sardinië voor de begrafenis van haar vader. Op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd in het dorp waar ze vroeger alle zomers doorbracht. Dat blijkt schijn. Zowel haar tante, peetvader als hartsvriendin Anna hebben dubbele agenda’s. Alleen jeugdvriend Aurelio, nu burgemeester, vormt een betrouwbaar baken in deze wirwar van belangen. Wanneer Paola steeds verder verstrikt raakt in de wereld van Aurelio nemen de donkere krachten van de liefde het over. Ze verliest zich in obsessies die hun oorsprong vinden in haar eigen onbegrepen lijden als kind.

Zal ze alle controle verliezen of vindt ze een manier om weer greep te krijgen op haar leven?

De auteur:

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) studeerde culturele antropologie. Als journalist schreef ze onder andere voor Trouw en Plus Woman
In voorjaar 2011 debuteerde ze met Foute Sarahs. Een roman over vooroordelen tegen vrouwen van vijftigplus waarvan ook een muzikaal theaterstuk is gemaakt. Haar tweede roman Rusteloze benen volgt in 2015. Een familiedrama tegen de achtergrond van een traumatische KOPP-jeugd. In de herfst van 2015 verscheen Verbrande levens een bundel van elf korte verhalen over waarom mensen op de vlucht slaan. 
Lente 2019 verscheen Claudia’s vierde boek Bijna vernietigd. Het boek is gebaseerd op het oorlogsdagboek dat haar moeder bijhield in Tjideng, een Jappenkamp in het voormalig Nederlands-Indië. 
Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als communicatieadviseur. Ze is moeder van twee kinderen en woont samen met haar man in Amsterdam. 

Neem ook een kijkje op de website van Claudia.

Eerder las ik van Claudia Biegel:

Dochter van mijn ziel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dochter van mijn ziel
Auteur: Claudia Biegel
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 250 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, april 2023
ISBN: 9789493314047
ISBN: 9789493314085 (eBook)


Met dank aan Droomvallei Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

dinsdag 30 mei 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Een heel nieuw leven' geschreven door Gerrit Brand

 


Een heel nieuw leven

Ter gelegenheid van het verschijnen van Cinemascope, de zesde roman van Gerrit Brand en een vervolg op Een heel nieuw leven, is deze laatste die oorspronkelijk verscheen in 2011 ook opnieuw uitgebracht - als hardcover. 
 
Een briljant boek over een horlogemaker en zijn vrouw die allebei tot de conclusie komen dat het tijd wordt een heel nieuw leven te beginnen.
Het leven van Tadema komt helemaal op de kop te staan als zijn vrouw Adèle verliefd wordt op de beste klant van de juwelierszaak. 
Als deze ook nog eens zijn rekening niet betaalt, klopt bovendien het spook van de financiële crisis aan bij de horlogemaker. Tadema, die op het standpunt staat dat alles met alles samenhangt en dat de gebeurtenissen in een mensenleven als de radertjes van een horloge in elkaar grijpen, besluit in actie te komen. De gebeurtenissen nemen een wending die zijn ergste voorgevoelens te boven gaat.

Gerrit Brands wrange verslag over het zakenleven in tijden van crisis is zowel geraffineerd als vol mededogen geschreven. Zijn proza is rustig, hartverscheurend en geestig, en bovenal volstrekt overtuigend.


De auteur: 

Gerrit Brand werd geboren in Zwolle en groeide op in Dedemsvaart. Hij ging naar school in Hoogeveen (Gymnasium β), waarna hij aan de Rijksuniversiteit te Groningen Nederlandse Taal- en Letterkunde studeerde. Bijvakken Zweeds en Portugees. Hij behaalde zijn doctoraal, plus eerstegraads lesbevoegdheid in 1982 met een scriptie over het Nederlands op Curaçao. 
Banen in het onderwijs waren begin jaren '80 schaars en Brand werkte enkele jaren als barkeeper en als tolk‐vertaler Portugees. Daarnaast schreef hij, vingeroefeningen voor zijn latere werk. 
Sinds 1984 werkt hij als zelfstandig ondernemer in het communicatievak en als uitgever.   
Gerrit Brand behaalde in 2002 een vliegbrevet (PPL- Private Pilots License) en is zeer actief in de vliegerij. 
Hij bekleedt een aantal bestuursfuncties: Stichting Vrienden Groningen Airport Eelde (2002- heden), IAOPA Europe (Aircraft Owners and Pilots Association) (2014-heden).

Eerder las ik van Gerrit Brand:

Boekgegevens Een heel nieuw leven:

Titel: Een heel nieuw leven
Auteur: Gerrit Brand
Genre: roman
Uitgave: gebonden met stofomslag, 294 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, maart 2023 (nieuwe uitgave)
ISBN: 9789491737930
ISBN: 9789081715164 (eBook)
ISBN: 9789178619474 (luisterboek)
NUR: 301

Een heel nieuw leven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Cinemascope & Een heel nieuw leven | product bundle koopt u tegen een speciale prijs bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

maandag 29 mei 2023

Ik las: 'Zelfs als alles eindigt' geschreven door Jens Liljestrand

 Wat voor mens word je als het ondenkbare gebeurt?


Zelfs als alles eindigt

Voor in het boek staat een quote van Hilary Mantel, uit Het boek Henry:

‘Er bestaan geen einden. Als je dat denkt, vergis je je in hun aard.
Elk einde is een begin. En dit is er een van.’


Met bovenstaande in mijn achterhoofd, ben ik gaan lezen maar werd toch verrast door dit verhaal.

We zijn tegenwoordig niet meer verbaasd wanneer we lezen over bosbranden in Europa. Eerst is er de gloeiende hitte, de droogte, soms gevolgd door overstromingen die alles vernietigen.
Maar een andere keer is het geen water dat alles verwoest, maar vuur. 

Didrik von der Esch is pr-consultant in Stockholm en gaat samen met zijn vrouw Carola en hun drie kinderen in de zomer met vakantie naar een huisje aan een prachtig meer. Maar het blijft geen idyllisch plaatje voor hen, want ze moeten onverwachts vluchten voor een vuurzee.

Hij wordt nog wel nog even geïnterviewd over hun vertrek.

‘Dat was dus Didrik von der Esch, die samen met zijn gezin op het punt staat om uit zijn zomerhuis in Dalarna geëvacueerd te worden, vanwege de bosbrand ten noorden van het Siljanmeer, die de brandweer naar eigen zeggen inmiddels niet meer onder controle heeft...’

Het verhaal bestaat uit vier delen en dat is een goede keuze. Per deel is het op deze manier een meeslepend narratief geworden; de belevingswereld van het personage waar het betreffende deel over gaat.
Terwijl je leest wordt je meegenomen in de volledige gedachtegang van het personage.
Na de terugblik van Didrik naar de laatste keer dat hij gelukkig was, start de beschrijving van een week: van maandag 25 augustus tot en met zondag 31 augustus. 

In het eerste deel lees je over Didrik en zijn gezin die vluchten voor de ramp. Alles verandert in hun leven wanneer ze gescheiden worden van hun zoon en zelfs genoodzaakt zijn een auto te stelen. Ze zijn klimaatvluchteling in eigen land geworden.

‘De hitte kwam sluipend opzetten; eerst maar een paar graden, tot een comfortabele kamertemperatuur, toen steeds sneller. Ik begon te zweten. Daarna volgde de dorst. En de stank. Op mijn telefoonscherm zag ik nog steeds branden, politici, helikopters, ambulances en een steeds grotere groep demonstranten. Zo te zien waren het honderdduizenden mensen. Er waren rellen uitgebroken, ik zag mensen met bloed op hun gezicht, politie te paard en waterkanonnen. Het duurde even voordat ik begreep dat de beelden uit Stockholm kwamen, niet uit een of ander godvergeten derdewereldland. Ik hoorde de andere passagiers fluisteren dat de demonstratie geëscaleerd was...’ 

In het tweede deel verschuift het perspectief van Didrik naar zijn voormalige maîtresse Melissa die het allemaal niet bij kan benen wanneer Didrik bij haar intrekt met zijn dochtertje Becka. Ze woont tijdelijk in een bijzonder luxe-appartment van Anders Hell, de tennislegende. 

We zijn nu in het derde deel van het boek beland en lezen uit het perspectief van Andre Hell.
Maar eigenlijk wil de zoon van Anders Hell in dat appartement wonen; hij is 19 jaar en Andre weet wel wat hij wil. Hij heeft een hekel aan zijn vader en wil van zijn zeiljacht af. 

In het vierde deel lees je over de veertienjarige dochter van Didrik, Vilja als ze in het vluchtelingenkamp de leiding probeert te nemen bij een evacuatie, want iemand moet dat doen!

Een interview in de epiloog met een schrijver en cultuurjournalist:

‘Wetenschappers verschillen van mening,’ bromt hij, ‘maar de meest extremistische doemdenkers denken inderdaad dat het over honderd jaar twee of drie graden warmer zal zijn. Persoonlijk betwijfel ik dat ten zeerste, en als het al waar is zie ik eigenlijk geen reden om er zo hysterisch over te doen. Het klimaatdebat is emotioneel en moralistisch geworden.’

Op 1 september lees je in de epiloog: ‘Eindelijk, denk ik. Eindelijk begint het echte leven.’

De auteur schreef een boeiend verhaal met klimaatverandering in de hoofdrol.
Ondanks deze ramp gaat het gewone leven op de meeste plaatsen in de samenleving door alsof er niets aan de hand is...


INKIJKEXEMPLAAR

De auteur:

Jens Liljestrand (1974) is journalist, schrijver en criticus. Hij was jarenlang hoofdredacteur van de culturele bijlage van Expressen. Zijn biografie van Vilhelm Moberg Mannen i skogen uit 2018 stond op de shortlist van de prestigieuze Augustprijs.
In juni 2022 verscheen zijn tweede roman 'Zelfs als alles eindigt'. De vertaalrechten zijn binnen twee maanden na verschijning van de Zweedse uitgave aan 22 landen verkocht. 

Zelfs als alles eindigt koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Zelfs als alles eindigt
Auteur: Jens Liljestrand
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 480 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2022
ISBN: 9789025472818
ISBN: 9789025472849 (eBook)
NUR: 302

Oorspronkelijke titel: Även om allt tar slut
Vertaald door: Eline Jongsma

Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)

zondag 28 mei 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De IJsselbrief' geschreven door Bertina Mulder

 


De IJsselbrief

Veerman Werner van het Deventer pontje vist een fles uit de IJssel met daarin een in het Engels geschreven brief, ondertekend door ene Mandy. De tekst doet vermoeden dat ze worstelt met haar bestaan. 
‘We are destroyed and then we rebuild. That’s human nature, right?’ 
Wie is de vrouw achter de filosofische zinnen? Maak kennis met de mysterieuze briefschrijfster en volg de brief van Mandy naar Werner.

Bij het schrijven van De IJsselbrief liet de auteur zich inspireren door de waargebeurde vondst van de flessenpost en de vraag die iedereen zich stelde: ‘Wie is Mandy?’ Ze componeerde feiten en fictie tot een roman met een filosofische ondertoon.
______________________________________________________________________

‘Ik denk, dus ik ben’. Een uitspraak van Descartes. Maar wat als je denken door dementie wordt aangetast, wie ben je dan nog?
______________________________________________________________________

‘Het is een prachtig, heftig, confronterend en ontroerend verhaal met mooie personages die elk bijzondere kenmerken hebben.’
 - Charles Kuijpers, recensent

De auteur: 

Bertina Mulder (1962) is webredacteur en mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk. In 2016 debuteerde ze met haar roman Wisselwerking. Met haar tweede boek, de Marsthriller De rode magneet, genereerde ze in 2018 landelijke media-aandacht. In 2019 verscheen haar misdaadroman De Veluwse verdwijning

Kijk voor meer informatie even op haar website.

Eerder las ik van Bertina Mulder:

De IJsselbrief koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De IJsselbrief
Auteur: Bertina Mulder
Genre: literaire fictie, roman
Uitgave: paperback, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Neckar, 2 juni 2023
ISBN: 9789493193574
ISBN: 9789499732706 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Neckar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Neckar)

zaterdag 27 mei 2023

Ik las 'Rechercheur De Klerck en het duistere web' geschreven door P. Dieudonné

 ‘Dieudonné schrijft vlot leesbare, ingenieus opgezette en verrassende politieromans’ 
– Detective & Thrillergids


Rechercheur De Klerck en het duistere web
Deel 6 in de De Klerck-serie 

Rechercheur De Klerck en het duistere web is het zesde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. 

In deze detectiveroman val je op de eerste pagina al meteen met de neus in de boter wanneer je leest over een bezorgd oude dametje wanneer ze haar ongerustheid uitspreekt over iets wat haar bezighoudt. 
Deze leeservaring voelt vanaf de eerste bladzijden als thuiskomen en hierdoor kun je onbevangen verder lezen omdat je weet dat je niet écht bang hoeft te zijn voor hetgeen je te wachten staat. Het is geen thriller, maar een heerlijke detectiveroman.

Het oude dametje spreekt haar angst uit voor een pedofielennetwerk dat in Rotterdam actief zou zijn en waarbij mensen binnen het politiekorps betrokken zijn, maar ook diverse hoogwaardigheidsbekleders; een arts en een officier van justitie. Deze houden de hand boven het hoofd van de pedofielen. Ze is nog helemaal ontdaan als ze het politiebureau verlaat.
Al snel wordt het lichaam van deze anonieme tipgeefster uit het water van de Heemraadssingel gevist. Haar identiteit wordt vastgesteld: Alice van Wijngaert. Haar gewelddadige dood is een mysterie.

De beschrijvingen van de omgeving worden prachtig neergezet door de auteur waardoor het lijkt alsof je werkelijk ziet waar De Klerck loopt of fietst.

“Rechercheur De Klerck schoof de capuchon van zijn waxjas over zijn hoofd voor hij metrostation Blaak verliet. Het was even droog toen hij halverwege de ochtend op zijn vouwfiets stapte voor de rit van zijn woonschip, dat in de Hollandse IJssel lag aangemeerd, naar het metrostation in Capelle aan den IJssel. Zelfs toen de metro ter hoogte van het Kralingse Zoom ondergronds dook, was het nog droog. Nu kwam het ijskoude water met bakken uit de hemel. De gevoelstemperatuur was winters.”

Rechercheur De  Klerck en het duistere web kan ik aanraden voor alle liefhebbers van detectiveromans en politieseries. Zoals in alle gelezen delen zijn ook hier de personages duidelijk beschreven in een prettige schrijfstijl. De lekker korte hoofdstukken zorgen voor voldoende vaart in het verhaal. 
Je kunt zonder probleem later beginnen met het lezen van de serie ‘Rechercheur De Klerck’ omdat de hoofdpersonages al snel voorgesteld worden in het boek waardoor je meteen het gevoel krijgt ze te kennen.

Maar waarom zou commissaris De Froideville rechercheur De Klerck op het matje roepen nadat hij de beschuldigde officier van justitie in zijn ogen nogal gevat heeft behandeld en hem ook niet meer mag benaderen, als er geen bron van waarheid zit in de angsten die Alice van Wijngaert uitsprak bij De Klerck?

“Het was een week later. Ruben Klaver en zijn vrouw Josina waren te gast op een gezellig woonschip dat lag afgemeerd in de Hollandsche IJssel. Ze hadden juist genoten van een copieuze vismaaltijd, geheel verzorgd door gastvrouw Annie De Klerck, en leunden verzadigd en tevreden achterover de in de gemakkelijke fauteuils in de zithoek.”

Het is tot en met de laatste bladzijde genieten van deze spannende detective. 
Het einde zag ik hier helemaal niet aankomen en werd er door verrast.
 
Ik sluit me aan bij de woorden van Detective & Thrillergids 2020:
“Nog een paar deeltjes en de tv-serie kan niet uitblijven.” 
De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 
Dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer (1923-2010) bleef hij een band met Nederland houden. Dieudonné is als schrijver daarom sterk beïnvloed door deze beroemde Amsterdamse rechercheur en schrijver.

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.
(bron info: E-Pulp Publishers)

Eerder las ik van Paul Dieudonné:

Rechercheur De Klerck en het duistere web koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Rechercheur De Klerck en het duistere web
Serie: De Klerck (6)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, februari 2022
ISBN: 9789492715586
ISBN: 9789492715593 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: E-Pulp Publishers)

maandag 22 mei 2023

Ik las: 'De plot' geschreven door Jean Hanff Korelitz

‘Waanzinnig leesbaar’ – Stephen King


De plot

Jacob (Jake) Finch Bonner is een uitgebluste docent creatief schrijven aan de Ripley universiteit in Vermont; een vrij onbeduidend instituut. Hij heeft altijd schrijver willen worden. Vroeger schreef hij een roman The Invention of Wonder die heel even succes had. Het lukt hem maar niet om een vervolg te schrijven op deze roman. 

Een van de cursisten, Evan Parker is een arrogant persoon maar hij kan wél schrijven. Jake leest een buitengewoon plot van zijn hand en is enorm onder de indruk van hetgeen hij onder ogen krijgt. Parker zelf noemt het een gegarandeerde bestseller.

“Toen zijn student ophield met praten, wilde Jake het liefst zijn hoofd laten hangen, maar hij kon dat wat hij voelde, de gruwelijkheid van wat hij voelde, niet laten zien aan deze terecht arrogante klootzak, die op een dag, wist hij nu zeker, Parker Evan zou worden, de onder een pseudoniem schrijvende auteur van dit ‘magnifieke debuut, naar de bovenste regionen van de bestsellerlijst van The New York Times geschoten via virale mond-tot-mondreclame’.”

Jaren later besluit Bonner iets met dat werk van de inmiddels overleden student te gaan doen en het resultaat is ‘Crib’; een roman die wereldwijd succes heeft. De status van Jake Bonner blijft groeien, hij verdient er goed aan en hij trouwt met Anna Williams.  Maar dan krijgt hij een mail waarin men hem beschuldigt van diefstal en dit ook dreigt te onthullen. 
Als dat gebeurt is Bonner alles kwijt, ook zijn vrouw...

De opbouw van het verhaal is subliem. Het komt langzaam op gang, het gevoel van ontevredenheid bij Bonner is goed voelbaar. Je leert daarna de hoofdpersonages heel goed kennen door de nauwkeurige manier van beschrijven; hierdoor zul je zelfs een mening over hen krijgen.
Naarmate het verhaal vordert, groeit ook een gevoel van onbehagen, het wordt zelfs een beetje unheimisch maar de ondertoon van humor is nooit ver weg. 

“Er was niet veel waar Jake in geloofde. Hij geloofde niet dat een god het heelal had gemaakt, laat staan dat de betreffende god nog steeds toezag op wat er zoal gebeurde in de wereld en bijhield wat de mensen uitspookten, allemaal met het doel en plezierige en onplezierig hiernamaals toe te wijzen aan een paar duizend jaar homo sapiens…
...Maar er was één ding waar hij wel in geloofde en dat aan het magische raakte, of dat in elk geval de alledaagse werkelijkheid te boven ging, en dat was de verplichting die een schrijver had aan een verhaal.”

De vele dialogen en appjes zijn in verschillende lettergrootte gedrukt. 
Het belang van sociale media wordt steeds duidelijker; iemand kan je maken maar ook breken.
In de vier delen lees je telkens ook een stuk uit de roman ‘Crib’ zodat je als lezer steeds meer inzicht krijgt in de oorspronkelijke plot.
Het kat-en-muisspel van Jake en zijn belager neemt ongekende vormen aan. Een van de hoofdstukken heeft de titel ‘Een behoorlijk fascinerend verhaal’ en ik sluit me daarbij aan. Inmiddels ben je onlosmakelijk met het verhaal verbonden en is wegleggen van het boek geen optie meer. 
 
De epiloog is geniaal! 
‘De plot’ is naar mijn mening een spannende, goed doordachte thriller. 
Ontdek zelf ook of ‘De plot’ inderdaad briljant is. 

Ik zeg niets meer...
De auteur: 

Jean Hanff Korelitz (mei 1961) is een Amerikaanse schrijver, toneelschrijver, toneelproducent en essayist. 
Ze is schrijfster van de HBO-hit The Undoing
Ze woont met haar echtgenoot Paul Muldoon en hun twee kinderen in New York.
Lees meer over deze auteur op op haar website.

De plot koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De plot
Auteur: Jean Hanff Korelitz
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 396 pagina’s
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts, maart 2022
ISBN: 9789463936767
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Plot
Vertaald door: Sandra Boersma en Hilje Papma


Met dank aan Borgerhoff & Lamberigts voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Borgerhoff & Lamberigts)

vrijdag 19 mei 2023

Op dit blog vandaag mijn recensie van een film: 'Mr. Holmes' geregisseerd door Bill Condon

 "The man behind the myth."


Mr. Holmes

1947. De beroemde detective Sherlock Holmes is inmiddels gepensioneerd en 93 jaar oud. Samen met zijn huishoudster Mrs. Munro en haar zoontje Roger woont hij in een afgelegen boerderij in Sussex. Hij is een norse, oude man geworden die bijna niemand om zich heen duldt.

Wanneer hij in de bioscoop een film ziet over zichzelf, merkt hij dat de meeste heroïsche verhalen verzonnen zijn. Hij droeg nooit de typische hoed en geeft de voorkeur aan sigaren boven een pijp… 
Wie kent eigenlijk de echte Holmes?

Holmes zorgt met de hulp van Roger achter het huis voor zijn bijen. Hij leert Roger steeds meer over bijen en imkerij. Naarmate we verder in het verhaal zijn beland zien we ook een wat warmere kant van deze koele Brit. 
Het samenspel van Ian McKellen (Mr.Holmes) en Milo Parker (Roger) die meer van het leven van Holmes wil weten, is prachtig om te zien.


Maar Holmes wordt ook geconfronteerd met de afnemende krachten van zijn brein en onderneemt een reis naar Japan waar een plant is gevonden die het geheugen zou kunnen versterken. Uiteindelijk zullen zijn gedachten ook daar weer naar terug gaan; op een moment waarop hij merkt wat écht belangrijk is in het leven neemt hij een beslissing die hij vroeger nooit genomen zou hebben.


Holmes gaat meer en meer opschrijven over wat hem vroeger bezig heeft gehouden. Daarbij denkt hij veel aan een vijftig jaar oude, onopgeloste zaak. Hoe deze zaak eindigde die hem in 1919 genoodzaakt had met stoppen van zijn detectivewerk weet hij niet meer en dat is iets wat hij niet kan bolwerken…

Mr. Holmes is een prachtige kijk op de échte Mr. Holmes. Híj staat hier in het voetlicht en niet zijn eeuwige hulp Watson of de mensen waarvoor hij onderzoek doet. 
Het gaat hier om Holmes en dat maakt hem tot een mens die op zoek gaat naar zichzelf.


Ik ben Mr. Holmes totaal onvoorbereid gaan bekijken en werd verrast door deze prachtige film. 
Sherlock Holmes werd tot leven gebracht.
Het is werkelijk een aanrader!

Mr. Holmes is een Britse film uit 2015 onder regie van Bill Condon en gebaseerd op het boek A Slight Trick of the Mind (2005) van de Amerikaanse auteur Mitch Cullin.

Titel: Mr. Holmes
Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Bill Condon
Met onder meer: Ian McKellen, Laura Linney en Milo Parker
IMDb beoordeling: 6,8 (65.844)
Gesproken taal: Frans, Engels en Japans
Releasedatum: 16 juli 2015

Mr. Holmes koopt u op DVD bij

I love this film so much! 
Superb acting from Ian McKellen, Laura Linney, and Milo Parker.

woensdag 17 mei 2023

Ik las: 'Enclave' geschreven door Peter Hamersma

  


Enclave

In ‘Enclave’ lees je over de bevolking van Slautis, een klein fictief Europees land, dat bijna meegezogen wordt in de plannen van een vreemde mogendheid om invloed te krijgen in hun land.

Net zoals in vele Europese landen kenden de inwoners van Slautis eerst voorspoed, maar nu heerst er werkeloosheid en zijn er grote problemen in onder andere de gezondheidszorg. Ondernemer Lado Vantaggio besluit zich met de politiek te gaan bemoeien omdat de onvrede in zijn land inmiddels voelbaar is. 

Al snel merkt hij dat veel mensen, net zoals hij, iets aan de situatie willen doen en samen besluiten ze om een nieuwe politieke partij te starten. Ze krijgen steeds meer stemmen in de peilingen en hun positie in de op handen zijnde verkiezingen ziet er niet slecht uit.
Wat Lado en zijn aanhangers niet opgevallen is, is dat personen in de partij infiltreren die andere bedoelingen hebben. Het blijken indringers te zijn van een vreemde mogendheid die via social media en manipulatie van goedgelovigen steeds meer een voet tussen de deur krijgen bij allerlei belangrijke beslissingen.

“Binnen de Militaire Inlichtingendienst heerste een soort broederschap en sterke verbondenheid. Dat werd mede veroorzaakt doordat ze door de Landmacht en de Luchtmacht als buitenbeentje werden beschouwd. Daarnaast werden ze ook niet heel serieus genomen door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Hoe dat zo was gekomen, wist eigenlijk niemand precies. Kwade tongen beweerden dat in de periode van de onafhankelijkheidstrijd, die slechts een week had geduurd, de Militaire Inlichtingendienst de kant had gekozen van de zittende regering, die destijds in de vorm van een verlichte dictatuur over Slautis had geregeerd.”

Gelukkig zien een aantal inwoners van Slautis dat er iets niet klopt; het gaat allemaal te gemakkelijk: er wordt blijkbaar een geraffineerd spel gespeeld. Langzaam maar zeker dreigt deze grote mogendheid het land over te nemen.

Peter Hamersma geeft met Enclave antwoord op de vraag: kan een (kleine) maatschappij door middel van intriges, chantage en manipulatie van media dusdanig beïnvloed worden, dat de macht in handen komt van een vreemde mogendheid? De auteur blijkt goed onderzoek verricht te hebben en heeft zeker kennis van zaken.

De personages zijn goed beschreven en in de negenenzestig niet te lange hoofdstukken zit je geen moment stil. Op het einde komen nog een aantal nieuwe personages naar voren, maar alles heeft zijn plaats in het geheel. Enclave is een originele en spannende politieke thriller, mede omdat wat er in dit verhaal gebeurt niet helemaal onrealistisch is. Deze dreiging zou zo maar plaats kunnen vinden in onze echte wereld...
De auteur:

Peter Hamersma heeft na enkele tientallen jaren werkzaam te zijn geweest in de verzekeringswereld als o.a. Finance Manager, besloten als ZZPr verder te gaan. Sinds 2019 is hij eigenaar van Hamersma Finance Consultancy.

Enclave koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Enclave
Auteur: Peter Hamersma
Illustrator: Anna Jasinski
Genre: politieke thriller
Uitgave: paperback met illustraties, 275 pagina’s
Uitgever: Boekengilde, april 2022
ISBN: 9789464374285
NUR: 330, 350


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Boekengilde)

Binnenkort verwacht 'Veertien woorden' geschreven door Ronald van den Broek

 


Veertien woorden

Kruip in de huid van een FBI-agent en ontdek de duistere kant van New York City in de vijfde thriller van Ronald van den Broek. Wanneer je eenmaal aan ‘Veertien woorden’ begint, wil je niet meer stoppen! "De beeldende schrijfstijl van Van den Broek heeft me in zijn macht gehad." Laat het verhaal je meeslepen tijdens het lezen van deze bloedstollende thriller. ‘Veertien woorden’ verschijnt op 31 mei.

Hier gaat ‘Veertien woorden’ van Ronald van den Broek over:

Een stel bizarre sterfgevallen in New York hebben twee dingen gemeen: de slachtoffers zijn Nederlanders en het getal veertien.

FBI-agent Jasleen Martens wordt geconfronteerd met een reeks bijzondere ongevallen. Al snel vermoedt ze dat er meer aan de hand is, maar wanneer ze met de theorie komt dat er in New York een seriemoordenaar actief is die het op Nederlanders heeft voorzien, staat ze er alleen voor.

Koppig besluit ze haar onderzoek voort te zetten en al snel raakt Jasleen verstrikt in een gevaarlijke wereld van machtspolitiek en gewetenloze spelers. Haar zoektocht leidt haar van het regenachtige Nederland naar de besneeuwde bossen van Upstate New York, naar oude bekenden, begraven problemen en levensgevaarlijke confrontaties. Terugvallen kan ze maar op één ding: het getal veertien.

Wil je alvast een exemplaar van dit boek reserveren? Dat kan! 

De auteur:

Ronald van den Broek is jurist en woont in Amsterdam. In 2014 debuteerde hij met de thriller 'Varkensbloed in chocolade'. 'Veertien woorden' is alweer zijn vijfde thriller.
Neem een kijkje op zijn website.


(bron info: Uitgeverij Palmslag)

dinsdag 16 mei 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Je brein als medicijn - Hoe doe je dat?' geschreven door John van Heel

 


Je brein als medicijn
Hoe doe je dat?


    • Gezonder leven 
    • Minder ziek 
    • Meer weerstand
    • Langer gezond
    • Vitaler 
    • Lekker in je vel 

      
Eeuwenlang dacht de mens dat zijn brein uitontwikkeld was na het 25e levensjaar. Nu weten we dat alles wat we meemaken invloed heeft en blijft hebben, mits we ons brein effectiever gebruiken. Waarom ons brein een supermedicijn is, legt John van Heel helder uit in dit derde boek van zijn Leefstijl als medicijn trilogie
Mentale fitheid heeft lange tijd in een verdomhoekje gezeten van de psychiatrie en psychotherapie. Toch hoort mentale fitheid evenzeer tot de essentiële kennis om gezond en gelukkig te leven als voeding en bewegen. We weten nu dat ons brein plastisch is, dat we ons onderbewuste kunnen conditioneren in de richting van onze wil en dat een gefixeerde mindset onze gezondheid en onze leefkwaliteit ernstig kan schaden. 
Wat zijn die essentiële inzichten over ons brein die kunnen helpen gezonder te leven, meer vorm te geven aan het leven, mentaal sterker te worden, aan motivatie te werken en meer te genieten van het leven? Wat is een health mind(re)set en welke tools bevat deze die iemand dagelijks toe kan passen? 

Ontdek in begrijpelijke taal wat de invloed is van je denken op je leven en dagelijkse acties. Leer meer over doelbewust denken maar ook over mindfulness en meditatie. 

De auteur legt uit hoe dat zit en wat je kunt doen, want de doelstelling van zijn boek is om je te inspireren naar een duurzaam gezonde leefstijlswitch. Als je dit boek gelezen hebt, dan beschik je over alle noodzakelijke kennis om op het gebied van neuroplasticiteit en positieve zelfconditionering gezondere keuzes te maken voor een duurzaam gezonder lichaam.

Dit boek is het derde deel van een trilogie geschreven door John van Heel. Eerder verschenen in deze reeks Bewegen als medicijn en Voeding als medicijn.


De auteur:

John van Heel startte in 1983 met een sport- en leefstijlinstituut. In 1988 startte hij met EFAA-opleidingen, opleider op gebied van fitnesstrainer, personal trainer en leefstijlcoach. Tussentijds startte Van Heel met Bewegenismedicijn.nl, Leefstijlclub.nl en Nieuwe-Gezondheid.nl, is hij mede-ontwikkelaar van de NL Actief Diabetes- en overgewicht protocollen voor de Fitnessbranche, van FitCoach.nl en van de Leefstijlcoach opleiding. 
John gelooft in ‘terug naar natuurlijk gezonder leven’ en werkt daarom al 35 jaar aan de wat hij noemt, Leefstijl als medicijn trilogie: Bewegen als medicijn, Voeding als medicijn en Je brein als medicijn.

Je brein als medicijn koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Je brein als medicijn
Trilogie: Leefstijl als medicijn
Auteur: John van Heel
Genre: Gezondheid & Lichaam, Religie, Spiritualiteit & Filosofie, Lifestyle
Uitgave: paperback met illustraties, 328 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, februari 2023
ISBN: 9789038927220
NUR: 450


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)