vrijdag 31 maart 2023

Ik las: 'Portland' geschreven door Ramon van Huffelen

 


Portland

Deze proloog trekt je meteen het verhaal in!
Je valt met je neus in de boter als je mee mag kijken bij een drugsdeal die niet helemaal verloopt zoals gepland was. De toon is gezet...

Undercoveragent Erik Schoeman geniet met zijn vrouw Debbie en hun ernstig zieke dochter Sanne van een welverdiende vakantie in Turkije. Erik heeft door zijn drukke baan niet altijd de tijd om de aandacht aan zijn gezin te geven die het verdient. Hij werkt voor de overheid als infiltrant bij de Natoli-familie.
Tijdens deze vakantie wordt hij op de hoogte gebracht van de schietpartij in Amsterdam waarbij twee van de drie Natoli’s zijn doodgeschoten en hij beëindigt daarom voor zijn eigen veiligheid en de veiligheid van zijn gezin zijn infiltratie-actie bij de Natoli’s.

Het verhaal is in de ik-vorm geschreven waardoor je als lezer meteen een band op kunt bouwen met het hoofdpersonage en je hierdoor alles van heel dichtbij mee kunt beleven.
In cursief wordt meer aandacht gegeven aan de ziekte van hun dochter Sanne; dit is verweven met de andere gebeurtenissen, maar ze treedt hierdoor meer op de voorgrond. 

“Na al die jaren buffelen met Sanne verdiende Debbie het. Ze had recht op een gewoon leven. Een bestaan met een gezond kind, zonder korte nachten met onderbrekingen, een dochter die niet huilde totdat haar ziel er pijn van deed. De krassen in haar hart zaten er al in, maar ze hoefden niet nog dieper.”

Wanneer ze thuiskomen merkt Erik dat er ingebroken is en dat daarbij hun huis overhoop gehaald is. Eriks adres is bekend bij Gio, het enige familielid dat de moordpartij overleefde. Maar wat zou Gio bij hem thuis zoeken, vraagt hij zich af.
Het gezin wordt in veiligheid gebracht door het OM.

Erik wordt door een medewerker van de Rijksrecherche ondervraagd over het motief van Erik om de infiltratie van de Natoli-familie af te breken, want waarom zou Gio in zijn huis iets gezocht hebben? 
Je voelt het wantrouwen van deze rechercheur voor Erik.
Maar ook de onzekerheid van Erik, de wanhoop en de bezorgdheid voor zijn gezin zijn goed voelbaar.

“Wie wisten er nu eenmaal van onze nieuwe plek?
En toch dat gevoel. Spreidden de tentakels van Gio zich niet alleen uit over mijn directe collega’s, maar bereikten ze inmiddels ook die jongens van de DKDB? Het was simpelweg onmogelijk, die gasten werden tot in den treuren gescreend. Maar wat als ze daarin een fout hadden gemaakt, of dat er iemand met geldproblemen informatie naar de onderwereld lekte?”

Door de lekker korte hoofdstukken vlieg je door het verhaal.
Het is een spannende, goed uitgewerkte thriller die je aan het einde van elk hoofdstuk nieuwsgierig maakt naar wat er komen gaat...

Ik kijk reikhalzend uit naar een nieuwe thriller van Ramon van Huffelen.

De auteur:

Ramon van Huffelen (1974) woont met Ellen en hun twee kinderen in Diepenveen. Naast auteur is hij al meer dan twintig jaar eigenaar van een import- en groothandelsbedrijf in biologische producten. Verder is hij liefhebber van fotografie en goede biologische wijnen. Volgens Ramon hebben schrijven en ondernemen veel raakvlakken. Met allebei creëer je iets nieuws vanuit het niets. 
Hij schreef meerdere winnende verhalen voor schrijfwedstrijden en zijn korte verhalen werden diverse keren in bundels gepubliceerd. Ze zijn op zijn website terug te vinden. 

Portland koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Portland
Auteur: Ramon van Huffelen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 399 pagina's
Uitgever: Godijn Publishing, mei 2022 
ISBN: 9789493266865
ISBN: 9789464640021 (eBook)
NUR: 305


Met dank aan Godijn Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Godijn Publishing)

donderdag 30 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De goddeloze graaf' geschreven door Margreet Hofland

 Alessandro Cagliostro, geneesheer, alchemist en vrijmetselaar


De goddeloze graaf

‘De goddeloze graaf’ vertelt het ongelofelijke en waargebeurde verhaal van graaf Alessandro Cagliostro, die de gave van het hypnotiseren bezat en alom bewonderd werd om zijn vermeende krachten. De queeste van Cagliostro, die overal de Egyptische vrijmetselarij wilde introduceren,  voert hem langs koninklijke en keizerlijke hoven in heel Europa tot aan het Winterpaleis van Tsarina Catharina de Grote in Sint Petersburg.

De katholieke kerk zag in de graaf een gevaarlijke vijand omdat hij vrijmetselaar was en openlijk verkondigde dat hij alle religies erkende. De bewondering voor zijn kunnen was groot, maar zijn praktijken riepen ook weerstand op.
Zijn liefde voor Serafina Feliciani werd hem uiteindelijk fataal. In een fort in Noord-Italië, hoog op een klif, werd hij gevangen gezet.
De angst voor zijn magische krachten bleef ook daar bestaan.

De auteur:

Margreet Hofland studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en gaf dertig jaar les in kunstvakken aan het Maerlant-Lyceum in Den Haag en elf jaar aan de Haagse Hogeschool. 
In 1999 werd het nieuwe vak Culturele Kunstzinnige Vorming een verplicht vak op alle middelbare scholen en werkte ze als schrijver mee aan de lesmethode ‘Metafoor’ bij uitgever Thiemen-Meulenhoff. 
Vanaf 2014 is zij werkzaam als journalist bij weekkrant Den Haag Centraal.

Over eerder werk:

Ook nu weer weeft Hofland met zeer verschillende historische draden een ingenieus verhaal. 
Herman Rosenberg, AD/Haagsche Courant

Voortreffelijke, boeiende, ontroerende, in mooi Nederlands geschreven, goed ingeleefde en goed onderbouwde roman met prachtige beschrijvingen.
 – Livia Visser-Fuchs, NBD/Biblion

De goddeloze graaf koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De goddeloze graaf
Auteur: Margreet Hofland
Genre: roman
Uitgave: paperback, 351 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Magonia, maart 2023
ISBN: 9789492241542 
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij Magonia voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Magonia)

Vandaag in de schijnwerpers: 'De laatste vijf' geschreven door Jeroen van Berckum

 


De laatste vijf
Serie: De schaduwkronieken

Het huiveringwekkende tweede deel van De Schaduwkronieken, een serie losstaande verhalen met een luguber randje en een spannende twist.  
Voor onverschrokken young adults.

Na de nucleaire ramp van 2956 leven mensen en androïden naast elkaar in districten. Wanneer Erik na een mislukte inbraak met de trein vlucht, ontmoet hij de heer Johnson. Die neemt Erik mee naar een veilige plek bij de Elite op het platteland, waar hij samen de vier anderen verblijft en in zijn vrije tijd jaagt.
Maar dan blijkt dat Johnson geen gewone jager is...


De auteur:

Jeroen over zichzelf:

“Ik ben begonnen met schrijven in 2012. Ineens was daar, compleet uit het niets, een idee voor een verhaal. Het ging over Mees (zo heet mijn oudste zoon) die in een wereld met pratende dieren en andere fantasiefiguren terecht kwam. Het was bedoeld als een kort verhaal dat ik – als hij oud genoeg was – aan hem wilde voorlezen.

Het liep een beetje uit de hand… Oké, een klein beetje veel… Twee jaar later, na iedere dag geschreven te hebben, rondde ik het verhaal af. Het was genoeg om drie bundels mee te vullen. Het bleek geen kort te verhaal te zijn …”

Eerder las ik van Jeroen: Stop de tijd!

Neem voor meer informatie over Jeroen en zijn werk een kijkje op zijn website. Neem vooral ook een kijkje op YouTube.com voor een leuk interview met Jeroen.

De laatste vijf koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De laatste vijf
Serie: De schaduwkronieken (2)
Auteur: Jeroen van Berckum
Genre: young adult, fantasy
Uitgave: hardcover, 200 pagina’s
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij, maart 2023
ISBN: 9789044849103
NUR: 285


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

woensdag 29 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Van de Velde De Smet' geschreven door Kobe Lecompte

 


Van de Velde De Smet

Van de Velde De Smet krijgt bij zijn geboorte niet alleen een vreemde naam, ook de situatie waarin hij opgroeit is op zijn minst bijzonder te noemen. Hij woont al sinds hij een kleine baby was helemaal alleen, in een caravan op een terrein dat door enkele daklozen in gammele tentjes wordt bewoond. Zijn bed is zijn hele wereld, en daar lijkt hij best tevreden mee. Zijn mama komt nu en dan langs om hem aan de borst te leggen, maar vooral om de caravan uitbundig te versieren met kleurrijke plastic bloemen. Op die manier dompelt ze haar zoon in haar droomwereld. Wanneer hij uiteindelijk naar school gaat ontwaakt hij en ziet wat hij nooit eerder mocht zien.

De auteur:

Kobe Lecompte (Brussel, 1979) is een filosoof pur sang. Kobe is gefascineerd door diepgang en door mensen, door relaties en door bijzonder gedachtegangen. Hij staat voor het mogelijk achten van ieders leven. Elk leven hoort mogelijk, haalbaar en vederzacht te zijn, mits de juiste inzichten. En daar helpt Kobe bij.
In de vorm van persoonlijke begeleidingen, boeken en lezingen, pelt hij de zwaarte af. Zijn werk als schrijver en als ervaringsdeskundige is voor Kobe gelijkaardig. Het gaat om perspectief bieden. Binnen het schrijven schrijft hij het op, als ervaringsdeskundige zegt hij het luidop.
Neem een kijkje op zijn website: KobeLand.

Eerder las ik van Kobe Lecompte:

Van de Velde De Smet koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Van de Velde De Smet
Auteur: Kobe Lecompte
Genre: roman
Uitgave: paperback, 233 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2023
ISBN: 9789464629330
NUR: 301

Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

dinsdag 28 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Voordat je te ver weg' geschreven door Gert Lubberts

 over leven met Alzheimer


Voordat je te ver weg

Op 31 maart verschijnt de nieuwe bundel van Gert Lubberts. 
‘Voordat je te ver weg’ is een emotioneel beladen en tegelijkertijd luchtige bundel over dementie. 

Een veel gebruikte indeling van dementie in vier fasen luidt: de bedreigde ik, de verdwaalde ik, de verborgen ik en de verzonken ik. Die laatste creëert de meeste onrust omdát het nu eenmaal de laatste is én omdat het wordt gekenmerkt door toenemende onbereikbaarheid. Bij de auteur van deze bundel – liefste naaste van iemand die aan Alzheimer lijdt – is die onrust bijna dagelijks voelbaar, want dat ‘verzonkene’ nadert en nadert. 

Je zou daarom vermoeden dat ‘Voordat je te ver weg’ een emotioneel beladen boekwerkje is. Dat is het deels ook maar het luchtige en lichte ontbreekt niet. De lezer maakt kennis met mooie mensen, werkend in de zorg, gaat een dagje mee naar het strand en leest over de gave van compassie bij haar die al zoveel van haar oude zijn is kwijtgeraakt. 

Een verzameling gedichten dus, aangevuld met andere teksten, waarin de glimlach en de verzuchting hand in hand gaan.

Van de opbrengst van deze bundel gaat 2,50 euro naar Alzheimer Nederland.

Van Gert Lubberts verscheen eerder ‘Er zijn geen torens meer’.

De auteur:

Gert Lubberts volgde na z’n middelbare school de studierichting weg- en waterbouw aan de hts in Amsterdam en studeerde later in diezelfde stad theologie aan de Vrije Universiteit. Daarna werd hij predikant (gereformeerd/PKN) in achtereenvolgens Nieuwe Pekela, Midden Betuwe en Borger, waar hij na zijn emeritaat nog altijd woont. Er zijn geen torens meer is de eerste publicatie van zijn hand. In maart 2023 verschijnt zijn tweede bundel Voordat je te ver weg, met een slotgedicht door Reinier Kleijer.

Ina Feitsma-Lubberts (1953) woont in Amsterdam, waar ze sinds 2004 haar eigen praktijk voert als zelfstandig coach/counselor, trainer en supervisor. Ze heeft daartoe een hbo-opleiding gevolgd bij het Europees Instituut/De Baak. In haar vrije tijd schildert en tekent ze met veel plezier!

Voordat je te ver weg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Voordat je te ver weg
Auteur: Gert Lubberts
Illustraties: Ina Feitsma-Lubberts
Genre: poëzie
Uitgave: paperback met illustraties, 68 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, maart 2023
ISBN: 9789493245754
NUR: 306


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

maandag 27 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Vlijmscherpe tranen' geschreven door S.A. Cosby

Een zwarte vader. Een witte vader.
Twee vermoorde zoons. Een zoektocht naar wraak.


Vlijmscherpe tranen

Het is vijftien jaar geleden dat Ike Randolph de gevangenis uit liep en sindsdien is hij niet meer in aanraking gekomen met de politie. Maar wanneer twee agenten voor zijn deur staan, weet Ike dat hij als zwarte man op zijn hoede moet zijn.
Ike krijgt het bericht dat elke vader vreest: zijn zoon Isiah en zijn witte echtgenoot Derek zijn vermoord. Hoewel Ike de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar.

Ook Dereks vader Buddy Lee schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, net zoals Derek zich schaamde voor zijn vaders criminele verleden. Maar Buddy Lee zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft.

Vastberaden om goed te maken wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden, besluiten de twee vaders hun vooroordelen over hun zoons - en over elkaar - aan de kant te schuiven en hun handen ineen te slaan om wraak te nemen op de moordenaar van hun zoons.

‘Subliem’ - Michael Connelly 

De auteur:

S. A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Prize, was een New York Times Notable Book en werd tot de beste boeken van het jaar verkozen door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Ook Vlijmscherpe tranen is niet weg te denken uit de internationale bestsellerlijsten. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler.

Vlijmscherpe tranen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vlijmscherpe tranen
Auteur: S.A. Cosby
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: The House of Books, maart 2023
ISBN: 9789044365504
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Razorblade Tears
Vertaler: Henk Moerdijk
Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

zondag 26 maart 2023

Graag uw aandacht voor: 'De vergetene' geschreven door Steven Braekeveldt

 Hoe John Steinbeck en Robert Kappa mijn grootvader redden


De vergetene

Steven Braekeveldt verweeft in zijn debuut De vergetene het magische met het realistische. In een wervelend verhaal over zijn grootvader, John Steinbeck en Robert Kappa, neemt hij je mee over de hele wereld.

Het verhaal…
Een man leidt tussen 1901 en 1947 een waanzinnig leven. Van West-Vlaanderen via Canada naar de Verenigde Staten, Spanje en Rusland. De vergetene is het fascinerende levensverhaal van een man die vergeten is door de geschiedenis, maar niet door zijn kleinzoon. Een met vaart geschreven vertelling die je achterlaat met één niet te beantwoorden vraag: hoe kan iemand zoveel levens hebben gehad?

‘Alsof de grootmoeder van de magisch realistische schrijver Márquez een West-Vlaams familielid had, zo leest dit boek. Een verhaal over de wonderlijke, pijnlijke, desastreuze, destructieve en avontuurlijke kanten van een man die niet genoeg had aan één bestaan. De gedrevenheid en verwondering waarmee de kleinzoon zijn grootvader in de geschiedenis achterna reist – van het negentiende eeuwse Ingelmunster via de nachtclubs en de bendes van Chicago en New York over de velden van Canada tot Berlijn en Stalingrad in oorlogstijd – maken van dit boek een unieke en rijke leeservaring.’
 - Anna Luyten


De auteur:

Steven Braekeveldt (1960) is in het dagelijks leven ceo van Ageas Portugal. Maar bovenal is hij een verzamelaar van verhalen, die hij vervolgens in een distilleerkolf en met een beitel bewerkt tot verslavend leesvoer. Hij woont en werkt afwisselend in Portugal en België, al kun je hem ook nu en dan vinden op zijn Zuid-Franse boerderij.

De vergetene koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vergetene
Auteur: Steven Braekeveldt
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij, oktober 2022
ISBN: 9789022339367
ISBN: 9789460416910 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Standaard Uitgeverij)

Ik bekeek en las: 'Reflectie' getekend en geschreven door Connie Harkema

 


Reflectie

'Reflectie' is opgebouwd uit de series 'zwart-witjes', 'tekencollages' en 'art & literature'; alle voorzien van een gedicht. In de drie reeksen zijn woord en beeld nauw met elkaar verbonden. In sommige gevallen werden afzonderlijke beelden samengevoegd en ontstonden collages, met daarop aansluitend nieuwe poëzie.
(bron info: achterflap)

Reflectie is een term uit de didactiek en omvat nadenken over concrete handelingen. Het is een gestructureerde manier om ervaringen te begrijpen en te analyseren en er betekenis aan te geven. Reflectie is het cognitieve proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis. (bron:Wikipedia)

De titel ‘Reflectie’ is in dit geval heel goed gekozen omdat Connie Harkema door middel van de gedichten de illustraties aan betekenis laat groeien. 
Bij het maken van de gedichten is uitgegaan van het schilderij of tekening.

De variatie van de onderwerpen is indrukwekkend in ‘Reflectie’.
Mensen, gevoelens, dieren, steden, landschappen en landen sieren deze bundel.

Ook dit onderwerp is knap neergezet:



Zo nu en dan pak ik deze bundel uit de kast, bekijk de afbeelding en lees het daarbij geplaatst gedicht; dit is niet iets alleen voor nu, maar iets voor elk moment in je leven! 


De auteur:

Als journalist, schrijver en redacteur trad Connie Harkema eerder met woorden naar buiten dan met beelden. De combinatie van tekst (meestal gedichten) met schilderijen en tekeningen is later ontstaan. 
Woorden zijn nog altijd de basis en ook haar beeldend werk vertelt vaak een verhaal. Om die reden noemt zij zich het liefst beeldend woordkunstenaar. 

Na haar zitting in het Verkiezingscomité Stadsdichter Gouda 2006 en het schrijven van de schriftelijke cursus Poëzie Schrijven voor Business School Laudius kreeg Connie pas goed de smaak van het dichten te pakken en geeft vanaf 2017 schrijfworkshops op locatie.
Met haar project ‘Kunstpoëten’ verbond ze de dichtkunst met de beeldende kunst, wat resulteerde in een spraakmakende expositie met voordrachten in haar toenmalige galerie ‘Kunst in Beweging’.
Het reizen is in beide disciplines terug te zien, waarbij fotografie een steeds belangrijker plaats inneemt. Woorden en beelden, blijvend in beweging.

Neem vooral ook een kijkje op haar mooie website.

Reflectie bestelt u via: 

Boekgegevens:

Titel: Reflectie
Auteur: Connie Harkema
Illustraties: Connie Harkema
Genre: poëzie en beeldende kunst
Uitgave: paperback met illustraties, 87 pagina’s
Uitgever: Brave New Books, oktober 2022
ISBN: 9789464653274


Met dank aan Brave New Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Brave New Books)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het Verborgen Water' geschreven en geïllustreerd door Anneke Strik

 Een spannende zoektocht vol avontuur in onbekende werelden


Het Verborgen Water 

Is het echt waar? 
Kan water echt sterker zijn dan gif?

Het vredige Toronda is aangevallen door een verwoestende groene rookwolk. De gekleurde torens staan scheef en de aarde scheurt steeds verder open. De inwoners weten zich geen raad.
Alleen het pure zuivere water kan ze redden, maar waar is het verborgen?

‘Ik weet iemand die ons kan helpen’, zei Rin luid.
Alle ogen in Toronda waren op haar gericht.
‘Hestur, het waterpaard!’

Rin en Hestur gaan op zoek maar vinden ze in Kissat, het land van de Sprekende Stoffen, meer aanwijzingen?
Raban, de tovenaar, houdt ze nauwlettend in de gaten. De steekvliegen staan klaar voor een aanval. Dan verschijnt Ara.
Zijn Rin en Hestur op tijd?

22 Maart j.l. was het WereldWATERdag. Op deze dag verscheen ‘Het Verborgen Water’, het nieuwe kinderboek van Anneke Strik. Een boek wat kinderen op een unieke fantasierijke manier in contact brengt met de natuur in en om hen heen.


De auteur:

Anneke Strik geeft en ontwikkelt pedagogische trainingen. Haar kennis van de belevingswereld van kinderen heeft ze verweven in haar nieuwe wonderlijke kinderboek: ‘Het Verborgen Water.’
Als kind leefde Anneke al graag in haar verbeelding. In het schrijven en tekenen ontdekte ze opnieuw de rijkdom van de FantasyWereld.

De fantasierijke illustraties zijn van eigen hand. Tekst en beeld versterken elkaar. Met de wezens, kinderen en natuurkrachten in dit boek creëert zij een nieuwe wereld.

Anneke heeft al meerdere boeken op haar naam staan. Zij is medeauteur van het succesvolle boek: ‘Interactievaardigheden. Een kindvolgende benadering’.

Het Verborgen Water koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het Verborgen Water
Auteur en illustrator:  Anneke Strik
Genre: kinderboeken, prentenboeken
AVI niveau : E7,  08 - 11 jaar, 12 jaar en ouder
Uitgave: hardcover, 208 pagina’s
Uitgever: Leonon Kinderboeken, maart 2023
Serie: Leonon Kids
ISBN: 9789492618795


Met dank aan Leonon Kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Leonon Kinderboeken)

zaterdag 25 maart 2023

Ik las: 'Kwaad ontwaakt - De zaak Ananke' geschreven door Eric Oosthoek

 


Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke
Serie: Severyn & Govaert (3)

Over Severyn & Govaert:

Severyn & Govaert is een serie misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.
Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Mijn leeservaring:

Voor in het boek lees je de volgende woorden: 

Nationalisme predikt liefde voor de eigen mensen.
Het zaait haat tegen anderen.’

 - vrij naar Romain Gary, 1914-1980

Tijdens het lezen van deze woorden besefte ik nog niet hoe akelig ik me uiteindelijk zou gaan voelen door hetgeen ik las…

‘Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke’ is het derde deel van de Severyn & Govaert-serie maar kan heel goed als stand-alone gelezen worden. 
Besef wel dat je in dat geval al twee ontzettend goede verhalen hebt laten liggen.

Maarten wordt geconfronteerd met een liquidatie van een jong Nederlands stel met Marokkaanse achtergrond in Parijs. Hij herkent een van de namen; vorig najaar was in ‘de zaak Dantzig’ een antecedentenonderzoek gedaan naar drie Marokkaanse families waaronder een met dezelfde naam als het slachtoffer en Maarten realiseert zich dat er goed een verband kan bestaan tussen deze twee zaken.
Al snel wordt zijn aandacht geëist bij een liquidatie in Amstelveen. Een van de slachtoffers is een Marokkaanse jongen.

Daar blijft het niet bij! In het rustige Amstelveen vinden raadselachtige aanslagen op immigranten plaats. Een aantal van deze aanslagen hebben een dodelijke afloop. Een sluipschutter jaagt op personen met een buitenlands uiterlijk; het maakt niet uit wat hun achtergrond is. Zij zijn het doelwit…
De werkwijze van deze sluipschutter is steeds dezelfde; er is duidelijk een seriemoordenaar aan het werk en het team van Maarten Severyn gaat naar hem op jacht. 

In het eerste hoofdstuk lees je over Alec en zijn gedachten.

“Eigen volk eerst, Nederland voor de Nederlanders.
‘Verberg je mes achter een glimlach.’ Hijzelf deed er tenminste wat aan. Bescheiden, maar toch. Elke actie, elke kogel betekende er eentje minder. Gewond, dood, of op de vlucht, terug naar huis.
Alec telde ze dagelijks, de parasieten, de gelukszoekers, de criminelen. De vreemdelingen. Het werden er teveel.”

Meer over de hoofdpersonen:

Maarten Severyn (1966) is een lange, magere man met grijsblond, steeds dunner wordend haar en blauw-groene ogen. Hij oogt jonger dan zijn leeftijd, is volbloed Fries, geboren in 1966 in Harlingen. Hij groeit op als jongste van drie broers. Zijn vader is visserman, net als diens twee oudste zoons. Maarten heeft niets met de zee en kiest zijn eigen weg, tegen de wens van zijn vader. Na zijn opleiding aan het atheneum van de RSG Simon Vestdijk gaat hij rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn propedeuse besluit hij dat hij geen advocaat wil worden. Hij stapt over naar een meer praktijk gerichte studie: de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Het lukt hem om naast de studie in Apeldoorn in deeltijd in twee jaar zijn bachelor rechten te halen, ‘om zijn ouders een plezier te doen’.

Maarten Severyn over zijn werk:

“Nederland is een walhalla voor drugscriminelen. Alleen al in Amsterdam snuift de hogere middenklasse voor 75 miljoen euro per jaar aan coke.”

Lydia Govaert is energiek, slank en heeft donkerbruin haar en bruine ogen. Ze wordt in 1980 geboren in de stad Groningen met als meisjesnaam de Wilde. Als kind leeft Lydia in een voortdurende concurrentiestrijd met haar twee jaar oudere zus Lieke. Op latere leeftijd blíjft hun verhouding afstandelijk.

Lydia groeit op in een intellectueel, upper-class milieu. Ze wordt bewust agnostisch opgevoed. Eerlijkheid en gerechtigheid zijn belangrijke waarden. Haar vader is rechter-commissaris en een succesvol bestrijder van misstanden in het Nederlandse rechtssysteem. 

Lydia Govaert over haar werk:

“Dat advocaten, rechters en officieren van justitie persoonsbeveiliging moeten krijgen omdát ze hun werk doen is niet normaal.”

De verhaallijnen van Alec en Maarten Severyn wisselen elkaar regelmatig af, zodat je goed kunt in de gaten kunt houden waar ze zich op dat moment mee bezig houden. Over Lydia, Maarten en zijn team lees je op deze manier een heleboel om ze goed te leren kennen.
Maar wie is deze Alec? Dat blijft heel lang een geheim voor de lezers.
Je leest wel waarom hij handelt zoals hij doet, maar is dat wel normaal en hoe kan Alec functioneren in de maatschappij?

Ook nu was ik onder de indruk van de kennis van zaken van Eric Oosthoek. 

‘Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke’ is zonder meer een spannend verhaal, maar bovenal is het een aangrijpend en realistisch verhaal en dat gegeven maakt het nog gruwelijker. 

De lezer wordt vanaf de eerste bladzijde in het verhaal gezogen waardoor het lijkt alsof hij naar een film kijkt.
Zelfs wanneer de dader gepakt is blijven je haren overeind staan wanneer je hem aan het woord hoort. Het is werkelijk angstaanjagend dat zulke mensen bestaan!

De serie Severyn & Govaert verdient het zeker om verfilmd te worden.



De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. 
Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter Ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.
Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije.

Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.
"Fictie werkt, telkens weer"

NB: Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over de publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast.

Eerder las ik van Eric Oosthoek:

Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Kwaad ontwaakt – De zaak Ananke
Serie: Severyn & Govaert (3)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: misdaadromans
Uitgave: paperback met flappen, 384 pagina’s
Uitgever: All Fiction, mei 2022
ISBN: 9789082993462
ISBN: 9789082993486 (eBook)
ISBN: 9789082993493 (luisterboek)


Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: All Fiction)

vrijdag 24 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Stervensuur' geschreven door Andreas Gruber

 Over 48 uur zal ze sterven...


Stervensuur

Het eerste deel van een bloedspannende Duitse thrillerserie.

'Als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, zal ze in leven blijven. Zo niet, dan sterft ze.’
Met dit bericht begint het perverse spel van een seriemoordenaar. Hij hongert zijn slachtoffers uit, verdrinkt ze in inkt of giet ze levend in beton.

Rechercheur Sabine Nemez uit München is wanhopig op zoek naar een verklaring, een motief. Pas als ze een Nederlandse collega binnenhaalt, de markante profiler Maarten S. Sneijder, ontdekken ze in elk geval één patroon: een oud kinderboek dient als wrede inspiratiebron voor de dader – en dat herbergt nog veel meer sinistere ideeën...

Het bloedspannende eerste deel van de Duitse bestsellerreeks over rechercheurs Nemez & Sneijder.
(bron: achterflap)

De auteur:

Andreas Gruber, geboren in Wenen in 1968, studeerde aan de plaatselijke handelsuniversiteit en woont als freelance schrijver met zijn vrouw in Grillenberg, Neder-Oostenrijk. Hij schreef sinds 1996 al verschillende succesvolle en bekroonde boeken, die over de hele wereld verschijnen.
Zijn huidige serie, over de stoere, maar briljante Nederlandse onderzoeker Maarten S. Sneijder, schokt en fascineert zijn fans in gelijke mate en is een bestsellersensatie in Duitsland.

'Voor mij betekent schrijven interessante personages kunnen verzinnen zonder in een psychiatrisch ziekenhuis te belanden – en mensen op originele manieren vermoorden zonder in de gevangenis te belanden. Maar verder ben ik een aardige vent,' zegt de auteur.
In zijn vrije tijd geeft hij schrijfworkshops, is hij een fervent bioscoopbezoeker, reist hij veel met zijn vrouw en is hij een gepassioneerd drummer (maar hij wacht nog steeds tevergeefs op een telefoontje van de Rolling Stones).
Neem ook een kijkje op zijn website.

Stervensuur koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Stervensuur
Serie: Nemez & Sneijder (1)
Auteur: Andreas Gruber
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, maart 2023
ISBN: 9789400515741
ISBN: 9789044915747 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Todesfrist
Vertaald door: Hilke Makkink


Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: A.W. Bruna Uitgevers)