zondag 29 april 2018

Ik las: 'Duingras', geschreven door Jackie van Laren

Als Wende een vakantie boekt naar een waddeneiland, zet ze onbewust de eerste stap naar een nieuwe toekomst...


Duingras
Deel 1 in de Eilandliefde-serie – Wende

Boekgegevens
Titel: Duingras
Deel 1 in de Eilandliefde-serie – Wende
Auteur: Jackie van Laren
Genre: roman
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Boekerij, februari 2018
ISBN: 978 90 22580 37 0
ISBN: 978 94 02310 78 8 (Ebook)
NUR: 301

Achter in het boek vertelt Jackie over het tot stand komen van dit boek.
Hoe een feuilleton op de auteurspagina op Facebook resulteerde in het eerste deel van een vierdelige Eilandliefde-serie.

In de proloog lees je hoe Fredo naar een nog jonge Axel kijkt en besluit om bij zijn overlijden alles aan deze jongen na te laten. Het is niet zijn eigen zoon, maar zo voelt het niet. Hij wil Axel beschermen tegen iets bij hem thuis. Wat is dat gevaar? 

Wende Freriks is toe aan een moment van rust in haar leven. Haar vriend Bastiaan verbreekt na twee jaar totaal onverwacht hun relatie en ze weet even niet meer wat ze nu moet doen.
Om alles op een rijtje te kunnen zetten stopt ze met haar opleiding en boekt een vakantie van een paar weken op een waddeneiland. Ze is nu 24 jaar en dit is haar eerste vakantie alleen...

Eenmaal op het eiland maakt ze in Grote Vis kennis met Axel de eigenaar en zijn beste vriend Vincent. Het zijn twee totaal verschillende karakters, maar beide wel geloofwaardig. Waar Axel serieus en gesloten is, is Vinnie een vrolijke surfer die wel van contact leggen houdt. Grote Vis is de enige strandtent op het eiland.

Duingras is een heerlijke feelgoodroman, waar niet teveel grote levensvragen in verborgen zitten, maar die tot doel heeft de lezer een aantal prettige leesuurtjes te bezorgen. Dat is zeker gelukt door de prettige schrijfstijl van Jackie van Laren.
De lente en de zomer staan nu voor de deur; dit is een heerlijk boek om je voor te bereiden op de andere delen van deze serie. De auteur:
(foto: Meulenhoff Boekerij)

Jackie van Laren is de schrijfnaam van Jacqueline Remmers (Amsterdam, 1968). Ze heeft twee grote passies in haar leven: muziek en verhalen. Met de driedelige Q-serie maakte ze haar debuut als schrijfster. Daarna volgde het tweeluik Vallen en Opstaan
Duingras, deel 1 in de nieuwe Eilandliefde-serie begon als vervolgverhaal op Facebook. Deel 2 Stormwind is ook verkrijgbaar.

Eerder las ik van Jackie van Laren: Zin. (Het eerste deel uit de Q-serie)

Duingras koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Meulenhoff Boekerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 26 april 2018

Vandaag in de brievenbus: 'Alya', geschreven door Hay van den Munckhof

Haar zeldzame gave is het begin van een barre tocht door het Europa van de negende eeuw


Alya

Boekgegevens
Titel: Alya
Auteur: Hay van den Munckhof
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Mozaïek, 24 april 2018
ISBN: 978 90 23953 59 3
ISBN: 978 90 23953 87 6 (Ebook)
NUR: 342

In het islamitische Cordoba van het jaar 842 beheerst Alya de talen van alle omliggende landen. Dankzij Oncha, haar slavin uit Navarra, spreekt zij zelfs het Frankisch van de koninkrijken in het noorden. Als dat de emir ter ore komt, blijkt Alya’s gave niet alleen een zegen te zijn. 
Zeer tegen de zin van haar vader stuurt de emir Alya als tolk mee met een gezantschap naar het christelijke Navarra. Dat wordt het begin van een barre tocht, die Alya dwars door het negende-eeuwse Europa voert.

Alya is het eerste deel van een tweeluik. De delen kunnen ook zelfstandig gelezen worden.
(bron: Uitgeverij Mozaïek)

De auteur: 
(foto: website)

Vanaf 2006 publiceert Hay van den Munckhof verhalen in diverse genres van uiteenlopende omvang. In december 2014 kwam bij uitgeverij EigenZinnig een fantasybundel uit (‘Traisha en het Ei’) met negen verhalen uit de periode 2009 t/ m 2014.
In 2011 kwam bij het Belgische Averbode ‘IJstijd’ uit, een jeugdverhaal voor 10-12 jaar met prachtige tekeningen van de Vlaamse illustrator Luc Vincent. Ander historische verhalen verschenen de afgelopen jaren in ‘Zwaarden van knoflook’, ‘Anno Domini 892’ (Hay won de gelijknamige schrijfwedstrijd) en in drie opeenvolgende bundels van de nieuwe uitgeverij Historische Verhalen. 
Lees meer over Hay op zijn website.

Mijn recensie van ‘Traisha en het Ei’ lees je HIER.

Alya koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Mozaïek voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 25 april 2018

Vandaag in de brievenbus: 'De moord op Harriet Krohn', geschreven door Karin FossumDe moord op Harriet Krohn

Boekgegevens
Titel: De moord op Harriet Krohn
Auteur: Karin Fossum
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Marmer, 24 april 2018
ISBN: 978 94 60683 97 8
ISBN: 978 94 60687 72 3 (Ebook)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: Drapet på Harriet Krohn
Vertaald door Annemarie Smit

De veertigjarige Charlo Torp zit diep in de problemen. Hij is al twee jaar werkloos, zijn vrouw is overleden, met zijn tienerdochter heeft hij weinig contact en hij heeft een speelschuld van 200.000 kronen. Torp gelooft dat alles goed komt als hij orde op zijn financiële zaken kan stellen en hij besluit een oudere dame te beroven. Haar naam is Harriet Krohn.

Korte tijd gaat het beter met Torp. Hij betaalt zijn schuld en koopt een paard voor zijn dochter. Maar dan verschijnt inspecteur Sejer op het toneel in verband met een verkeersongeval…
(bron: Uitgeverij Marmer BV)

De auteur: 

Karin Fossum, pseudoniem voor Karin Mathisen (1954) is een gevestigde naam in de Noorse misdaadliteratuur. Wereldwijd is ze bekend geworden door haar romans met inspecteur Konrad Sejer in de hoofdrol. Karin Fossum heeft veel literaire prijzen gewonnen, waaronder (twee keer) de Rivertonprijs voor de beste Noorse misdaadroman en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. 

Klik HIER en lees mijn recensie van ‘Veenbrand’ (bekroond met de Riverton-Prijs voor beste Noorse misdaadroman).

De moord op Harriet Krohn koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een exemplaar.

Ik las: 'Als ik doodga voor ik opsta', geschreven door Emily Koch

Hoe vind je je eigen moordenaar?


Als ik doodga voor ik opsta

Boekgegevens: 
Titel: Als ik doodga voor ik opsta
Auteur: Emily Koch
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, 20 februari 2018
ISBN: 978 90 44633 19 1
ISBN: 978 90 44633 20 7 (Ebook)
Originele titel: If I Die Before I Wake
Vertaald door: Sjaak de Jong

Iedereen denkt dat Alex in coma ligt en nooit meer wakker zal worden. Maar hij hoort alles wat er rondom zijn ziekenhuisbed wordt gezegd. Hij hoort dat er op zijn vriendin wordt ingepraat – ze moet hem vergeten en verder leven. Hij hoort zijn familieleden opperen dat een milde dood misschien het beste is. En dan hoort hij dat zijn noodlottige ongeluk misschien helemaal geen ongeluk was.

Alex duikt in zijn herinneringen en pijnigt zijn hersenen om te ontdekken wie de moordaanslag heeft gepleegd. Vanuit de gevangenis van zijn eigen lichaam moet hij het antwoord vinden voordat zijn behandeling wordt stopgezet, en voordat er nieuwe slachtoffers vallen. Want Alex is niet het enige doelwit…

Na het lezen van bovenstaande woorden op de achterflap werd mijn nieuwsgierigheid nog vergroot. Nooit eerder las ik een verhaal dat bijna uitsluitend bestaat uit gedachten en wensen van iemand die in coma ligt, maar die wel alles hoort en soms ook ziet wat er om hem heen gebeurt. 

Alex ligt al anderhalf jaar in een coma, er zit geen vooruitgang in en het lijkt er inmiddels op dat het misschien toch beter is om afscheid te nemen van hun geliefde, broer, zoon en klimpartner. 
Terwijl rond zijn bed de voors en tegens besproken worden, probeert hij contact te krijgen met de mensen van wie hij houdt en rond zijn bed staan. Waarom kan die pink nu niet even bewegen, het lijkt zo gemakkelijk? De wanhoop slaat soms toe bij Alex, terwijl hij een andere keer nog hoopt dat de andere zijn gedachten misschien kan lezen… tegen beter weten in.

Beklemmend en claustrofobisch zijn de woorden die deze thriller goed beschrijven. 
Alex zit gevangen in zijn lichaam zonder mogelijkheden om te communiceren op welke manier dan ook.
Terwijl hij alles wat hij hoort helemaal alleen moet verwerken komt daar ook nog eens de vraag bij of iemand het op zijn leven gemunt heeft. Alex probeert in zijn herinneringen naar antwoorden te zoeken.

Alex gaat in zijn geheugen terug naar de tijd dat zijn moeder overleed; hij had daar een aandeel in. Dat aandeel was groter dan zijn zus had gewild. Zijn vader schijnt het te begrijpen, maar Alex kan het nu niet meer aan hem vragen.
Tien jaar eerder verdronk een zevenjarig meisje uit de streek in een zwembad. Wat was het aandeel van Alex hierin? Zoveel vragen...

De manier waarop de verpleging soms omgaat met Alex is werkelijk hartverscheurend; de patiënt lijkt meer op een lappenpop dan een mens.
Uit metingen blijkt dat hij niets voelt, terwijl dat wel het geval is!

Koch schrijft lekker korte hoofdstukken, heel toegankelijk zonder moeilijke woorden. Op deze manier heeft het verhaal de kans heel dichtbij te komen en wordt daardoor niet als alleen fantasie maar meer als realiteit gezien.

Het overweldigende gevoel van onmacht en onzekerheid is door Emily Koch op een indrukwekkende wijze neergezet. 
Als lezer voelde ik me heel erg betrokken bij Alex, niet in het minst omdat het hele verhaal in de ik-vorm geschreven is. 
De eenzaamheid van Alex is werkelijk voelbaar.

‘Als ik doodga voor ik opsta’ is een knap debuut en ik hoop in de toekomst nog meer boeken van Emily Koch te kunnen lezen.De auteur: 
(photo: credits Barbara Evripidou)

Emily Koch werkte jarenlang als journalist in Bristol, maar stopte met haar baan om een mastergraad in Creative Writing te halen aan Bath Spa University. Als ik doodga voor ik opsta is haar debuut.

Als ik doodga voor ik opsta koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het lees-exemplaar

maandag 23 april 2018

WE HEBBEN EEN WINNAAR!
23 april startte de winactie voor een exemplaar van 'Het badpak van mevrouw Bos', geschreven door Rik Kuethe.

Over het boek:
Als diplomaat en journalist ontmoette Rik Kuethe tijdens zijn vele reizen grootheden als de Japanse keizerin Michiko en burgemeester Rudolph Giuliani van New York.

Met veel compassie schetst Kuethe ook mensen met een klein bestaan, zoals de huisknecht van zijn ouders die te water raakt, zijn chauffeur in Bagdad die avances maakt en de Sri Lankaanse marineofficier die Pinkeltje komt terugbrengen.
In Het badpak van mevrouw Bos brengt de auteur deze rijkgeschakeerde rij mensen tot leven. Van Sovjetspion Oleg Gordievski tot acteur Willem Nijholt, van John le Carré tot F. Springer.
Dit boek illustreert de speelse pen, geestige stijl en het scherpe oog voor details die de afgelopen decennia het handelsmerk van Kuethe werden.

Deze verzameling van 52 portretten is verluchtigd met vermakelijke tekeningen van Beata Kalker.
Een verhalenbundel (hardcover) met illustraties.

Over de auteur:
Rik Kuethe (1942) werkt sinds 1985 als redacteur buitenland bij Elsevier Weekblad.
(bron: Elsevier)


We hebben een winnaar!

En de winnaar is:


Monique Langkamp


Monique, van harte gefeliciteerd!
Stuur je gegevens voor 5 mei naar me toe, zodat Het badpak van mevrouw Bos zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden. Heb ik op die datum niets van je gehoord, wordt een andere naam geloot.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars, niet getreurd want maandag start een nieuwe winactie. Houdt daarom mijn blog en mijn boekenpagina Mieke's blog: 'Graag gelezen' op Facebook in de gaten.
Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,

Mieke Schepens

zondag 22 april 2018

Ik las: 'Jacht op het antiserum', geschreven door Christine CharliersJacht op het antiserum

Boekgegevens
Titel: Jacht op het antiserum
Trilogie: In de ban van de wolf, deel 2
Auteur: Christine Charliers
Genre: fantasy, vanaf 14 jaar
Uitgave: gebonden, 363 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, oktober 2016
ISBN: 978 90 44828 83 2
NUR: 284

Het verhaal en mijn mening:

Wat een lekker spannend vervolg op het eerste deel ‘In de ban van de wolf’! De spannende proloog laat al meteen de haat van de achtervolgers voelen voor Esther en Jonathan. 
Ook chantage is hier aan de orde van de dag; dit is geen chantage voor geld, maar chantage waarbij levens van onschuldigen op het spel staan!

Esther krijgt steeds vaker problemen met de eigenschappen die bij haar  horen wanneer ze een wolf is; hierdoor wordt haar ongehoorzaamheid groter en dat werkt averechts. Ze krijgt steeds minder bewegingsvrijheid van Hector en daardoor voelt ze de zucht naar vrijheid nog meer dan eerst. 
Wanneer mevrouw Vaes tijdens een boswandeling met haar klas naar boven kijkt als een van Esthers mede-klasgenoten in de lucht wijst, zegt ze:

'‘Dat is een koningsarend.’
De vogel zweeft over de bomen en even ben ik jaloers op het dier. Pure vrijheid!'

Christine Charliers heeft de macht om met een paar woorden gevoelens van personages duidelijk te maken; deze kracht om de lezer nog meer in het verhaal te trekken is niet aan iedere auteur gegund.

Ook op school wordt het leven van Esther haar moeilijk gemaakt door Sandra; zij is een pestkop zoals er maar weinig te vinden zijn. Sandra valt haar zelfs lichamelijk aan! Wat is de reden dat Sandra zo akelig doet, vraag ik me af?

Jonathan en Esther krijgen af en toe dromen over een zwarte wolf; het lijkt alsof ze door zijn ogen meekijken. Wat heeft het te betekenen vragen ze zich af?
Er komen steeds meer akelige dingen naar boven wanneer ze op onderzoek uit gaan naar het bedrijf Crustonic.
Esther ontdekt ook waar Alexander woont; hij is de enige die het antiserum kan maken dat er voor zorgt dat zij en Jonathan weer gewone mensen worden.
Samen met Jonathan wil Esther het antiserum te pakken krijgen en dat gaat letterlijk en figuurlijk niet zonder slag of stoot!
Arne heeft alleen maar voor ogen om hen tegen te houden, op welke manier dan ook. Zijn opdracht is duidelijk en hij gaat heel ver om zijn taak te vervullen.

‘Jacht op het antiserum’ leest ook lekker vlot; de hoofdstukken zijn niet te lang waardoor je nieuwsgierigheid nog meer getriggerd wordt. De spanning is overal voelbaar. Dit verhaal gaat over vriendschap, liefde, wantrouwen en haat.

Ook het laatste hoofdstuk van dit juweeltje is ontzettend goed geschreven; ik kan nu bijna niet wachten om te kunnen lezen hoe dit verhaal verder gaat en kijk dan ook verlangend uit naar het laatste deel van deze trilogie. Er zijn bovendien nog een heleboel vragen die een antwoord verdienen.
Op de achterflap lees je: ‘Voor lezers vanaf 14 jaar’. Dat kan ik (inmiddels 60 jaar) onderschrijven; ik heb werkelijk genoten van ‘Jacht op het antiserum’.


Ik las ook het eerste deel uit deze trilogie ‘In de ban van de wolf’. Klik hier om de recensie op mijn blog te lezen.

De auteur:

Christine over zichzelf op de auteurspagina van Clavis Uitgeverij:
‘Ik ben geboren in 1981 en bracht mijn jeugd door in een dorpje vlakbij Leuven: Herent. We waren thuis met vijf kinderen. Ik was de oudste, na mij kwamen drie broers en een zus. Op de lagere school speelde ik veel met jongens, uit de klas, of ook wel met mijn neven, die we in het weekend vaak opzochten. Met meisjes vond ik het leuk om te springtouwen. 

Uit mijn rapporten blijkt wat voor kind ik was:

– Ver weg met haar gedachten, moet vaak uit haar dromen gewekt worden.
– Christine leest veel, maar liefst niet tijdens de les.
– Braaf en lief maar dromerig.
– Schrijven gaat niet met je hoofd op de bank.
– Ze leest terwijl de les rekenen word uitgelegd.
– Je gedachten moeten in de les zijn en niet zweven tussen hemel en aarde dan zul je beter kunnen.’

Lees meer over Christine op haar website.

Jacht op het antiserum koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een lees-exemplaar.

zaterdag 21 april 2018

Ik las: 'Mijn vader is een vliegtuig', geschreven door Antoinette BeumerMijn vader is een vliegtuig

Boekgegevens:
Titel: Mijn vader is een vliegtuig
Auteur: Antoinette Beumer
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, januari 2018
ISBN: 978 90 48837 51 9
ISBN: 978 90 48837 52 6 (eBook)
NUR: 301

Het verhaal en mijn mening:

Waar begint de realiteit en waar stopt fictie is de grote vraag in ‘Mijn vader is een vliegtuig.’
Eva is bijna veertig jaar, ze heeft een succesvol bedrijf, een prachtgezin en staat op het punt om te verhuizen. Dan ontvangt ze van het bericht dat haar moeder Willemien in het buitenland is overleden. Vanaf dat moment gebeurt in haar leven alles in een stroomversnelling. 
Sinds de dood van Willemien heeft ze last van dezelfde nachtmerrie. Ze ziet in deze droom een rokende hand die op haar afkomt en ze wil weten waar dit op gebaseerd is, als het al ergens op gebaseerd is. Is ze bezig haar verstand te verliezen, zijn er toch te veel problemen?
Maar Eva praat tegen zichzelf zoals ze ook haar personeel toespreekt: ‘Problemen zijn er om op te lossen, creëer afstand, laat je niet overspoelen, deel de tijd op in blokjes en kijk niet te veel vooruit.’

Om nog een beetje overzicht te kunnen houden en zich daardoor veilig te voelen, heeft ze checklists gemaakt voor alles waar ze mee bezig is. Ze is iemand die van orde houdt; alles en iedereen moet een plaats binnen het geheel hebben. Een vaste plaats zodat iedereen de waarde kan herkennen.
Met haar moeder voelt ze geen enkele verbondenheid, ze heeft geen traan gelaten om haar overlijden. Waar komt dat toch vandaan, dit gebrek aan gevoel voor haar?

Haar vader Joost is uit haar leven verdwenen toen ze nog een kind was. Ze vindt hem terug in een psychiatrische inrichting en Eva raakt vanaf dat moment alle houvast kwijt die ze had. Er komen alleen nog meer vragen boven tafel en haar angsten groeien.
Waarom neemt ze in haar tas de flanellen pyjamaatjes van haar dochtertjes mee om er zo nu en dan aan te kunnen ruiken? De reden hiervoor blijkt achteraf angstaanjagend.

Doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven raak je steeds meer vertrouwd met de gedachten en gevoelens van Eva. Ik had met haar te doen, maar kon haar ook zo nu en dan wel een ruk aan haar jasje geven met het idee om haar even stil te laten staan bij wat er gebeurde.

In de drie boekdelen die als titel de naam hebben van Willemien, Joost en Eva leren we langzaam de reden voor de angsten van Eva kennen.
De drie protagonisten hebben alle drie een boekdeel nodig, zonder meer. Het zijn met recht alle drie een protagonist door het belang dat ze ieder afzonderlijk hebben in de waarde van het verhaal.
Ze zijn goed uitgediept en kwamen voor mijn ogen tot leven.

Mijn vader is een vliegtuig is een dijk van een verhaal, om het maar beschouwend te zeggen. Een dijk in de vorm van bescherming voor jezelf wanneer je de grip op de werkelijkheid dreigt te verliezen, zoals Eva dat deed.


De auteur:

Antoinette Beumer (1962) is de regisseur van succesvolle films als De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie en Soof

Vroeger was het voor Antoinette niet ongebruikelijk om ’s avonds in een mooie jurk op de rode loper te staan en de volgende morgen bij haar vader langs te gaan in de psychiatrische inrichting, waar hij 30 jaar verbleef tot aan zijn dood. Nu laat ze zich opnieuw opsluiten op die plek die mede het decor vormt van haar boek: de gesloten afdeling van Vogelenzang.

Mijn vader is een vliegtuig is haar debuutroman.
(bron: Lebowski Publishers)

Mijn vader is een vliegtuig koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van dit leesexemplaar. 

vrijdag 20 april 2018

Ik las: 'Schaduwzus', geschreven door Bert KaagSchaduwzus

Boekgegevens
Titel: Schaduwzus
Auteur: Bert Kaag
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 292 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, 22 maart 2018 
ISBN: 978 94 63384 00 1

Het verhaal en mijn mening:

Schaduwzus is een boek in twee delen; het eerste deel bestaat voornamelijk uit vragen terwijl het tweede deel meer op antwoorden gericht is.

Holger vander Zanden denkt aan zijn sinds lange tijd overleden zus Jorien, als hij de deur opendoet om een elfjarig kind en zijn moeder binnen te laten; de jongen heeft blijkbaar de hulp van een psycholoog nodig. Terwijl hij hen in zijn spreekkamer laat, gaat de telefoon. Hij neemt de telefoon op en hoort van een vrouwelijke brigadier van politie dat zijn dochter Sophie is binnengebracht in het ziekenhuis. Er is iets gebeurd op weg naar school.
Sophie leeft en ligt in coma, maar er moet door de politie uitgezocht worden hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wie heeft haar van haar fiets geduwd?

Schaduwzus is doordrenkt van het prachtig taalgebruik van Bert Kaag.
‘De kleuren in huis verbleken door het zonlicht, dat nu inslaat als zware artillerie. Mijn dochter ligt op een vreemd bed, onder dekens die de geur hebben geademd van mensen die er eerder onder zijn gestorven.’
Door zijn manier van schrijven wordt je aan je haren bij de gevoelens van de hoofdpersoon getrokken; je voelt de paniek opborrelen en de wanhoop en het ongeloof bij Holger toeslaan!

Heeft iemand het op hun dochter gemunt en als dat het geval is, is het dan een bekende van het gezin? Deze vragen spelen door het hoofd van Holger en zijn vrouw, maar omdat Holger niet alles van vroeger heeft kunnen delen met zijn vrouw spookt er nog meer door zijn hoofd. Dit veroorzaakt een afstand tussen hen.
Is het toeval dat zijn zus even oud was toen ze stierf als hun dochter Sophie nu is. Sophie leeft nog, maar blijft dat zo?
Holger gaat zelf ook op onderzoek uit en raakt daarbij verstrikt in de feiten, maar ook illusies en zelfs waanbeelden dienen zich aan waardoor het donkerder en donkerder wordt in zijn hoofd.

‘Mijn stem vult zich met ongeloof en huiver.’

Het boek ademt angst voor het onbekende en spijt om wat gebeurd is in het verleden en datgene waar niets meer aan te veranderen valt, hoe je het ook draait of keert. 

Ik ben nog even stil van alle rumoer en duisternis in het hoofd van de protagonist.
Schaduwzus is een spannende, aangrijpende en ook onthutsende psychologische roman van Bert Kaag.De auteur:

Bert Kaag uit Blokker (Wervershoof, 1955) is de auteur van vele toneelstukken en theaterproducties. Sins een aantal jaren richt hij zich met succes op het schrijven van romans.
Neem een kijkje op zijn website.

Schaduwzus koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Bruna.nl


Met dank aan Uitgeverij ASPEKT voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 19 april 2018

Ik las: 'De bloedzuiger', geschreven door M.P.O. BooksDe bloedzuiger
District Heuvelrug 2

Boekgegevens
Titel: De bloedzuiger
Serie: District Heuvelrug deel 2
Auteur: M.P.O. Books
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback met flappen, 244 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, juli 2017
ISBN: 978 94 92715 01 2
ISBN: 978 94 92715 07 4 (eBook)
NUR: 332

Het is de nachtmerrie van elke ouder. Het overkomt Peter en Antoinette. Altijd hebben ze hun vijftienjarige dochter op het hart gedrukt niet alleen over het fietspad door het bos te fietsen, op weg van huis naar school en andersom. Ze hebben haar gezegd niet van de route af te wijken en voor het donker thuis te zijn. Maar hun dochter heeft de goede raad in de wind geslagen en het is mis gegaan. 
Rechercheur Petersen krijgt de opdracht uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor dit drama. Maar ondertussen heeft hij zelf heel wat aan het hoofd door de komst van een nieuwe collega die niet echt in zijn team past.

Spanning, humor en een bescheiden scheutje romantiek kenmerken dit tweede deel uit de serie over politiedistrict Heuvelrug. Nu verschenen als geheel herziene editie. 
(bron: achterflap)

Mijn mening: 
Ik maakte eerder in Cruise Control al kennis met Rechercheur Petersen en was blij hem hier weer terug te zien. Bram Petersen is de chef van de rechercheafdeling van politiedistrict Heuvelrug en krijgt van de districtschef  te horen dat een nieuwe medewerker (overgeplaatst om redenen die niet openbaar gemaakt mogen worden) aan het team toegevoegd zal worden. Vanaf dat punt in het boek zag ik steeds meer personages verschijnen. Stuk voor stuk goed beschreven, zodat je tijdens het lezen goed voor ogen had over wie de auteur het had in zijn verhaal.

Raghnild Mulder is een leerlinge aan het Vondelcollege en zeer populair bij haar medescholieren.
De overgeplaatste medewerker presteert het om iets heel belangrijks voor zich te houden. Het enorme web van leugens waarin de recherche in terecht komt maakt het onderzoek ook niet gemakkelijker.
Raghnild deed allerlei dingen om haar moeder een hak te zetten en daardoor komen er meer vraagtekens dan antwoorden.

De titel van het boek werd me al snel duidelijk gemaakt door Bram Peters.
Hij vraagt zich af of de aanvaller van Ragnhild ook een bloedzuiger was. Peters kijkt naar het Egelmeer en herinnert zich dat de Romeinen vroeger dit ven het Aegil Marum hadden genoemd; Aegil heeft niets met egels te maken maar  betekende ‘bloedzuiger’.  
‘Een parasiet die misbruik maakte van anderen? Hij had haar misbruikt en daarna afgedankt.’

‘De bloedzuiger’ is een misdaadroman met goed beschreven personages en interessante intriges die de spanning vergroten. De kennis van de auteur van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is goed merkbaar.
Door de uitgebreide beschrijvingen wordt de snelheid behoorlijk uit het verhaal gehaald, en dat is jammer. Er had nog meer leesplezier in gezeten. 
Ondanks dat, heb ik dit verhaal met Bram Petersen graag gelezen.De auteur:
(foto: website)
M.P.O. Books, pseudoniem van Marco Books, werd geboren in Doorn (1972) op de Utrechtse Heuvelrug, het gebied waar zijn boeken zich afspelen. Hij is schrijver van de regiothriller, waarbij zijn verhalen in Midden-Nederland en vooral op de Utrechtse Heuvelrug spelen. Hij begon met het schrijven van korte verhalen in 1989. In 1999 bedacht hij de opzet die de basis zou vormen voor zijn boekenserie over politiedistrict Heuvelrug.

Inspiratiebronnen voor de schrijver zijn auteurs van weleer, zoals Agatha Christie en Arthur Conan Doyle, maar ook hedendaagse schrijvers als Henning Mankell en Donna Leon. 
Marco Books haalt ook inspiratie uit bekende detectiveseries, waaronder Midsomer Murders, A touch of Frost en Foyle's War. Terwijl deze series zich in Engeland afspelen, koos M.P.O. Books de Utrechtse Heuvelrug en het Zuidoostelijke deel van de provincie Utrecht als decor voor zijn boeken.

Overige activiteiten
Naast het schrijven van boeken was Marco Books een van de mensen die aan de wieg stonden van thrillersite Crimezone.nl (van 2002-2008). Bij Ezzulia.nl verschenen diverse columns. Ruim twaalf jaar (1996-2009) was hij als programmamaker betrokken bij Radio 90FM.

Dit zijn de boeken in de serie District Heuvelrug tot nu toe, met tussen haakjes het eerste jaar waarin de betreffende titel werd gepubliceerd:

Bij verstek veroordeeld (2004; herziene uitgave in 2011)
De bloedzuiger (2005; herziene uitgave in 2017)
Gedragen haat (2006)
De blikvanger (2010)
De laatste kans (2011)
Dodelijke hobby (2011; gratis als e-boek/paperback 9,95 euro)
De dood van Callista de Vries (2012)
Een afgesloten huis (2013)
Schrijven is... een afgesloten huis (2014

Neem ook een kijkje op zijn website.

De bloedzuiger koopt u via uw lokale boekhandel of bij:

Hartelijk dank aan M.P.O. Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 18 april 2018

In de brievenbus: 'Onhoudbaar', geschreven door Linwood Barclay

Hij dronk te veel. Hij stal een auto. Hij doodde een meisje. Hij zegt dat hij niets meer weet...


Onhoudbaar

Boekgegevens
Titel: Onhoudbaar
Auteur: Linwood Barclay
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina’s 
Uitgever: Boekerij, 16 april 2018
ISBN: 978 90 22582 82 4
ISBN: 978 94 02310 69 6 (eBook)
NUR: 330
Originele titel: Parting Shot
Vertaald door: Waldemar Noë

Race-tegen-de-klok thriller over een familie met een donker geheim blijft je tot op de allerlaatste bladzijde op het verkeerde been zetten

Voor de fans van Harlan Coben

Als een tiener door een dronken bestuurder wordt doodgereden is het stadje Promise Falls in rep en roer. Dat de dader niet veel ouder was dan het slachtoffer is bijzaak: het enige wat er voor de inwoners toe doet is dat hij overduidelijk schuldig is en een veel te lage straf heeft gekregen.

Al snel worden de jongen en zijn familie op de vreselijkste manieren bedreigd. De familie schakelt privé-detective Cal Weaver in, die merkt dat het hele stadje uit is op wraak. Het kan niet lang meer duren voordat iemand het heft in eigen handen gaat nemen. Cal vreest dat er nog meer slachtoffers zullen vallen.

De pers over de boeken van Linwood Barclay

‘Barclays kracht zit in het beschrijven van doodgewone families die ongewild geconfronteerd worden met kwade zaken.’ VN Detective en Thrillergids

‘Een regelrechte masterclass in het hedendaagse thrillergenre.’ Het Parool

‘Moeilijk weg te leggen als je de eerste pagina’s eenmaal achter de kiezen hebt.’ Dagblad de Limburger

‘Barclay behoort tot de beste thriller-schrijvers.’ Dagblad van het Noorden

‘Uitermate ingenieus.’ Vrij Nederland
(bron: Boekerij)
De auteur: 
(foto:© Michael Rafelson)

Linwood Barclay (1955) is de internationale bestsellerauteur van meerdere bejubelde thrillers, waaronder Zonder een woord, Geen veilige plek, Vrees het ergste en Dicht bij huis
Hij woont met zijn vrouw vlak bij Toronto, Canada.

Volg de auteur op zijn website.

Onhoudbaar koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Meulenhoff Boekerij voor het toezenden van een exemplaar.

Vandaag in de brievenbus: 'De dag die nooit komt', de debuutroman van Oliver RepsDe dag die nooit komt

Boekgegevens
Titel: De dag die nooit komt
Auteur: Oliver Reps
Genre: roman, proza
Uitgave: paperback, 176 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, 14 april 2018
ISBN: 978 94 63360 38 8
NUR: 301

De dag die nooit komt is het relaas van de zeventienjarige filmfanaat Elias. In één lange slapeloze nacht overdenkt hij de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. 
Hij vertelt over die zomer, nu zo’n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen, over zijn zusje Evi. En over de demonen in z’n hoofd. 
Het is een verhaal waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, het verrast, ontroert, en het voert je mee tot aan het ontluisterende einde. Het begint zo:

‘De rode natuurlijk.’

‘Waarom de rode?’

‘Omdat het geen keuze is.’

‘Hoezo geen keuze? Je kan toch de blauwe kiezen?’

‘Da’s geen keuze. Geen echte.’

We keken naar The Matrix, de sciencefictionfilm met Keanu Reeves, het eerste deel, Polly en ik, op bed, met onze rug tegen kussens, tegen de muur, op mijn kamer, juli vorig jaar. Ze had de film nog nooit gezien en ik wel een keer of vier, vijf. 
(bron: De Harmonie)

De auteur:
(Foto ©Anne Reinke)

Oliver Reps is op zesjarige leeftijd vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd. Hij woont met zijn gezin in Amsterdam en is mede-eigenaar van kinderboekwinkel Casperle. 
De dag die nooit komt is zijn debuut.


De dag die nooit komt koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.