maandag 29 april 2019

Ik las: De angst - C.L. Taylor

Soms laat je eerste liefde je niet los


De angst

In 'De angst' van C.L. Taylor loopt Lou van huis weg om met haar leraar Mike naar Frankrijk te vertrekken. Ze is ervan overtuigd dat hij haar grote liefde is, maar hij blijkt heel anders in elkaar te zitten en laat Lou gebroken achter.

Achttien jaar later ontdekt Lou dat hij een nieuw slachtoffer op het oog heeft en ze is vastbesloten te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.
Maar Mike is een schurk van de ergste soort, en Lou moet ervoor waken opnieuw slachtoffer te worden...

Haar vader is inmiddels overleden en ze zal een keer terug moeten naar haar ouderlijk huis om de boerderij leeg te ruimen en schoon te maken zodat ze hem kan verkopen. Er is een goede reden waarom ze er al achttien jaar niet meer is geweest en ze ziet er tegenop om weer terug te stappen in de wolk van herinneringen.

De lekker korte hoofdstukken hebben als titel de naam van degene uit wiens perspectief we op dat moment mee mogen kijken naar de gebeurtenissen.
De verschillende terugblikken in het verleden zijn in cursief gedrukt, waardoor het verhaal fijn leest.
Alle karakters zijn duidelijk beschreven, waardoor je hun belevingen goed kunt begrijpen. Hier is niets uit de lucht gegrepen of ongeloofwaardig; de personages lijken levensecht!
De achtergrond van de auteur, met name haar studie psychologie zal hierin een grote rol gespeeld hebben.

"Ze kijkt van haar vader naar haar moeder en dan naar haar tante.
Ze denken dat ze me nog iets kunnen maken. Ze denken dat ik van slag ben. Ze denken dat het me iets kan schelen. Maar wat ze niet weten, is dat ik dood ben vanbinnen."

Wraak is een emotie die mensen kan bewegen dingen te doen die ze zonder dat gevoel nooit hadden kunnen doen. In 'De angst' is het nemen van wraak in allerlei vormen aanwezig. Soms is hetgeen beschreven wordt zelfs angstaanjagend te noemen.
Het manipuleren van kwetsbare personen is ook een onderwerp dat hier aan de orde komt. Het is vreselijk hoe een roofdier achter zijn prooi aan jaagt; hij neemt er ook de tijd voor zodat het niet opvalt.
Maar ook dwangmatige liefde van doodgewone mensen waardoor ze blind worden voor de werkelijkheid wordt besproken.

C.L. Taylor heeft de verschillende verhaallijnen elkaar op diverse momenten laten raken, waarna ze op het einde prachtig bij elkaar gebracht worden.
De laatste hoofdstukken zijn een enorme verrassing voor de lezer omdat dit totaal onverwacht komt. Hierdoor kan de eigen fantasie nog even extra aangesproken worden. Dat is een geweldig goed einde van een goede psychologische thriller met volkomen geloofwaardige karakters.

"Soms grijpt hetgeen je leest je bij de keel en wil je alleen nog maar verder lezen omdat het bijna té spannend wordt om niet te weten hoe de vork in de steel zit."
- Graag Gelezen


De auteur:
C.L. Taylor studeerde psychologie aan de universiteit van Northumbria. Ze werkte als ontwerper voordat ze fulltime ging schrijven. Momenteel woont ze in Bristol met haar echtgenoot en zoon. 'De angst' was een bestseller in Groot-Brittannië en kreeg duizenden lovende reacties.

De angst koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De angst
Auteur: C.L. Taylor
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, maart 2019
ISBN: 978 90 26344 46 6
ISBN: 978 90 26344 47 3 (eBook)
Oorspronkelijke titel: The Fear
Vertaald door: Linda Broeder

Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 28 april 2019

Ik las: Max en de superhelden - Rocio Bonilla en Oriol Malet


Max en de superhelden

Max is gek op superhelden. Hij heeft één favoriet: Megapower! 
Ze is dapper, kan computers programmeren en bommen onschadelijk maken. Ze heeft laserogen en is ongelofelijk sterk...

Maar het mooiste van alles is dat Megapower anders is dan alle andere superhelden. En Max weet waarom.

Max en de superhelden is een hartstikke leuk boek om uit voor te lezen. Er staan mooie illustraties in en er zit bovendien een ontroerende boodschap in dit stoere verhaal verstopt. Een mooier compliment kom je niet snel tegen. 

Tip: vraag aan je vader of hij het voor je moeder wil kopen als cadeau voor Moederdag (12 mei in Nederland)!
Neem een kijkje op de website van Rocio Bonilla en geniet van haar werk. Ze werd in 1970 geboren in Barcelona, Spanje. Het moederschap heeft haar werk enorm beïnvloed. Ze stapte uit de reclamewereld en ging aan het werk met illustraties voor kinderboeken.
Ze maakt ook prachtige muurschilderingen!

Ook de website van Oriol Malet is zeker de moeite waard om te bekijken.
Daar kun je ook lezen over zijn andere grote liefde: de muziek!
Hij werd geboren op 27 april 1975 in Martorell, Spanje.

Max en de superhelden koop je bij je lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Max en de superhelden
Tekst: Rocio Bonilla
Illustraties: Rocio Bonilla en Oriol Malet
Genre: prentenboek, kinderboeken vanaf 4 jaar
Uitgave: hardcover, 48 pagina's
Uitgever: De Vier Windstreken, maart 2019
ISBN: 978 90 51166 95 8
NUR: 273, 274
Originele titel: Max y los superhéroes
Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak

Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 24 april 2019

Ik las: 'Jantje - Zestien jaar gevangen op Java' geschreven door Annemarie Jongbloed met illustraties van Ingrid van der Knaap

Zestien jaar gevangen op Java


Jantje
1930 - 1946

"Als je stout bent, ga je de put in," klinkt het in mijn hoofd. Ik ren het huis uit, de tuin in, waar de ganzen luid beginnen te gakken als ik voorbij stuif.
Bij de buren schiet ik de wc van de bedienden in. Hijgend sta ik boven het gat. Onder de deurspleet zie ik een stukje van papa’s laarzen. Ik probeer mijn adem in te houden.

Op de cover staat een prachtige tekening in groen. Je kijkt naar een meisje dat zich verstopt in de jungle en op de manier waarop ze uit haar ogen kijkt zie je dat dit geen meisje is dat over zich heen laat lopen. Uit deze afbeelding van Jantje spreekt verdriet, maar ook vastberadenheid!

Jantje is de dochter van een Nederlandse vader en een Indonesische moeder. Haar vader is een soldaat van de KNIL. Ze heeft geleerd voor zichzelf te zorgen sinds haar derde jaar, het jaar waarin haar moeder verdween en ze alleen was met haar vader en soms ook een baboe die voor haar moest zorgen. Dat was tenminste de bedoeling; vaak liep het anders.
Ze krijgt veel slaag van haar vader, die verder niet naar haar omkijkt.
Hij vindt dat ze een last voor hem is, dat is duidelijk.  
Een troost voor Jantje is het aapje 'Armijn' dat bij hun veranda in een grote boom, een waringin woont. Ze kan knuffelen met Armijn en hij is nooit boos op haar.
Haar vader is een bijzonder gewelddadig man.

"Hij trok mama de hal in en sloot mij op in de slaapkamer. Ik hoorde hoe hij mama sloeg en schopte. Toen papa de slaapkamerdeur opendeed, was mama weg. Ik was drie jaar, geloof ik."

Een overbuurvrouw brengt haar naar het politiebureau naar Van der Steur die voor verwaarloosde kinderen zorgt. Haar vader wil haar meenemen maar Van der Steur belet dat en brengt haar naar een kindertehuis bij de nonnen. Hier vinden ze 'Jantje' geen naam voor een meisje en willen haar 'Jama' noemen. Jantje verzet zich daar tegen. Ook hier worden kinderen mishandeld als ze iets niet goed doen in hun ogen. Soms worden ze kaalgeschoren om de luizen te verwijderen en dan in de brandende zon gezet.
Jantje is goed in het vinden van oplossingen en ze lapt vaak de strenge regels van de nonnen aan haar laars. 

Dan breekt de oorlog uit en alles verandert.

"Iemand zegt dat militairen zich moeten melden nu het oorlog is. Zou papa dat doen? Zou hij tegen de jappen vechten? Dan is de oorlog zo over. Papa is niet lief maar wel sterk."

Als Jantje ongeveer twaalf is is de oorlog afgelopen en staat haar vader voor haar. Naast hem staat een vrouw en een lange slungel. Deze vrouw stelt hen aan haar voor als Paula en haar zoon Maarten.
Jantje kan het goed vinden met Paula en Maarten.
Maar ook nu kan vader zijn handen weer niet thuis houden en Paula neemt het besluit om met haar naar Nederland te vertrekken, naar de opa en oma van Jantje. Hoewel Jantje opa en oma niet kent, kan ze niet blijer zijn! Ze hoeft niet meer bij haar vader te zijn!

Nu kan ze praten, zoveel ze wil. 
Maar een ding valt tegen: niemand had haar verteld hoe koud het in Nederland is!
Jantje is dolgelukkig met alle warmte die ze krijgt van haar opa en oma.

"Ze zorgen voor me, slaan me niet, houden van me."

Dit verhaal is gebaseerd op het leven van de inmiddels 88-jarige Jantje Zwaanswijk. Jantje had een wens: een boek over haar bijzondere jeugd in Nederlands-Indië.
Annemarie Jongbloed schreef de tekst en Ingrid van der Knaap complementeerde met haar illustraties het verhaal, zodat deze wens kon uitkomen.

Het is een prettig leesbaar boek geworden met korte hoofdstukken en weinig moeilijke woorden, waardoor het geschikt is voor lezers van 10 tot 100 jaar.
Het is een periode uit de geschiedenis die niet vergeten mag worden. 
Dankzij het lef van mevrouw Jantje Zwaanswijk kan ook de jeugd hier van leren en kan zich verbazen over de belevenissen van de dappere Jantje!

Ik heb 'Jantje - Zestien jaar gevangen op Java' graag gelezen.
Annemarie Jongbloed
Annemarie Jongbloed heeft diverse kinderboeken geschreven. Ook is ze (o.a. educatief) tekstschrijver en geeft zij workshops in het basisonderwijs. Droomvallei geeft haar boek ‘Eén minuut voor twaalf’ uit, een actueel avonturenverhaal voor kinderen vanaf tien jaar. Ook ‘Jantje’ kun je lezen vanaf tien jaar. 

Ingrid van der Knaap
Illustrator Ingrid van der Knaap heeft de illustraties gemaakt van Yin en Yang.

Jantje - Zestien jaar gevangen op Java koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Jantje - Zestien jaar gevangen op Java
Reeks: cultuurhistorische reeks
Auteur: Annemarie Jongbloed
Illustraties: Ingrid van der Knaap
Genre: voor lezers vanaf 10 jaar
Uitgave: hardcover, 40 pagina's
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, februari 2019
ISBN: 978 94 92844 41 5


Met dank aan Droomvallei Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers: Het Xibalba Offer - Henriëtte Hemmink

Mysterieus experiment in Mayagrot


Het Xibalba Offer

"Ik ben ervan overtuigd dat ik de mensheid in staat stel de overstap te maken, via een andere bewustzijnstoestand, waarbij het trillingsniveau verandert, naar een andere dimensie. Het universum zal geen geheimen meer voor ons hebben. Stelt u zich de betekenis hier eens van voor! Die is immens. Een doorbraak om uit deze aardse dimensie naar een andere over te gaan. Wat een transformatie! Welke geheimen zal het onthullen?"
Dr. Lorenzio.

Conservator Marlein en museumdirecteur Kristian werken samen aan een grote Maya-tentoonstelling in Nederland. Wanneer zij een reis naar Guatemala plannen om met eigen ogen de indrukwekkende oudheden te bewonderen en afspraken te maken met plaatselijke musea over de voorwerpen die zij in bruikleen krijgen, belanden zij in een intrigerend avontuur.
Dat Marlein een bijzondere connectie heeft met het Mayagebied gaat een steeds grotere rol spelen tijdens de voorbereidingen. Door alle informatie over de mysterieuze Mayacultuur beseft ze dat de tijd rijp is om het geheim, waar zij sinds haar vroege jeugd mee worstelt, te ontrafelen. Kristian helpt haar door vreemde gebeurtenissen die in haar huis plaatsvinden in een ander en spiritueler licht te laten zien.
Door haar scepsis weet ze uiteindelijk de ware bedoeling van het wetenschappelijk experiment bloot te leggen, wat uitgevoerd wordt in de Xibalba-grot in Tikal.
Een spectaculair plan, maar niet zonder gevaar…

De auteur
Henriëtte Hemmink, 1957.
Auteur van bijzondere verhalen voor kinderen en volwassenen!
Succesvol schrijver van meer dan 130 romans.

Haar stijl omschrijft ze zelf als volgt:
"Ik schrijf alleen wat er toe doet, filmisch en in scènes, de uitleg laat ik aan de fantasie en inspanning van de lezer over."

Haar verhalen en verhaallijnen vallen op door de zorgvuldige opbouw en de vaak onderhuidse spanning die te voelen is zonder dat de lezer beseft hoe die ontstaat: het zogenaamde verhaal achter het verhaal, dat de lezer voelt en mee beleeft tijdens het lezen!
Personages in haar boeken worden geconfronteerd met de dilemma's die zich vaak manifesteren in elk mensenleven. Thema's als liefde, dood, jaloezie, kwetsbaarheid, verraad, afgewezen worden, weet zij in spannende verhalen te verpakken met onverwachtse wendingen en afloop.
Henriëtte Hemmink verstaat de kunst van het weglaten en juist daarom maken haar verhalen diepe indruk.

Henriëtte Hemmink is geboren in Nijverdal (1957). Ze is een geboren verhalenverteller. Als kind schrijft ze schriften vol en boekt haar eerste succes als elfjarige schrijfster met een tv-optreden in Stuif es in.
Na de Pedagogische Academie werkt ze korte tijd als docent in het onderwijs. Naast het lesgeven blijft ze schrijven en publiceert kort verhalen in Viva en Libelle. Er verschijnen twee poëziebundels van haar hand en ze volgt een opleiding tot journalist.
Wanneer ze moeder wordt maakt ze de overstap naar het fulltime schrijverschap.

Onder de naam Henriëtte Kan Hemmink schrijft ze door de jaren heen meer dan honderd boeken voor de jonge lezer. In haar kinderboeken verwerkt ze serieuze thema's in spannende avonturen en maakt daarmee lezen toegankelijk (aantrekkelijk) voor een groot publiek.
Succesvolle series zoals: Dancing Stars, Ranger, Paardenfluisteraar, Pony Friends, Sammie, IJsblinkers en spirituele jeugdboeken zoals Doodgewoon en Gevangen in Oneindigheid. Naast de kinderboeken schrijft ze romans, korte verhalen voor tijdschriften, journalistieke artikelen, educatieve teksten voor musea, filmscenario's en hoorspelen.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Het Xibalba Offer koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
AKO

Boekgegevens
Titel: Het Xibalba Offer
Auteur: Henriëtte Hemmink
Genre: roman
Uitgave: paperback, 314 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, januari 2019
ISBN: 978 94 63385 50 3
NUR: 300

BOEKEN DIE ER TOE DOEN

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.

maandag 22 april 2019

Ik las: 'Blauw Hout - Het geheim van Congo...' geschreven door Roland VerbiestBlauw Hout - Het geheim van Congo...

Het verhaal en mijn mening:

In de inleiding lees je de geschiedenis van de Democratische Republiek Congo in een notendop. Hierdoor krijg je een beter beeld van Congo. Het boek is in vier delen verdeeld.
Je vraagt je nog af waar de titel vandaan komt en dat blijft nog even zo...

Al vanaf de eerste bladzijde houdt de auteur de aandacht gevangen;
de beeldende manier van beschrijven neemt de lezer mee op avontuur naar Congo.

Twee Haagse broers zien hun carrières in Nederland min of meer stranden en besluiten een oude jongensdroom na te jagen: een transportbedrijf in Congo en leven en werken met en tussen de lokale bevolking. Al snel lopen Roland en Patrick Verbiest tegen de snoeiharde Congolese realiteit op.

"Dus ofwel die TVA is een belasting die op de schouders komt van de transporteur ofwel de TVA wordt massaal ontdoken. Wij denken het laatste. Hoe doen die bedrijven dat dan? De een werkt met de neef van Kabila en de ander werkt met de nicht van Kabila en weer een werkt met een generaal samen en nog een werkt met de directeur van de TVA samen. Die bedrijven worden met rust gelaten. Zo doen bedrijven dat."

Na twee jaar komen ze na vele intimidaties tot de conclusie dat ze totaal leeggeroofd zijn door de overheid, het personeel of andere bedrijven. Maar toch blijft in het achterhoofd de gedachte hangen dat er meer moet zijn!

Dan krijgen ze de kans de inkomsten van hun bedrijf te vergroten door een transport te leiden met een 'Grand Pousseur' voor Bralima, een dochteronderneming van Heineken. De Primus I vertrekt op een moeizame tocht van 1734 kilometer stroomopwaarts over de Congorivier. Het is een drijvende wereld vol sjoemelende matrozen, prostituees en verstekelingen die ieder middel hanteren om in leven te blijven.

De auteur leert steeds meer over de stammencultuur waarbij men hardnekkig vasthoudt aan begrippen en tradities die door de eeuwen heen zijn ontstaan en waarnaar bij elke gelegenheid wordt teruggegrepen.
Zo worden overal in Congo nog regelmatig traditionele hoofden geïnitieerd die de macht krijgen over de mensen in hun dorp, district of provincie, want wie veel en overtuigend praat, daar wordt naar geluisterd.

De initiaties gebeuren tijdens ceremonies waarbij het hele dorp aanwezig is en de ingewijde krijgt eigenschappen toebedeeld die het mogelijk maken een beroep te doen op metafysische gedachten van voorouders of op krachten uit de natuur.

Tijdens de nachtelijke ceremonie in dit boek betwisten twee oude maîtres coutumiers (traditionele hoofden) elkaar in 'La Nuit Blanche' de macht. Helaas heeft Roland het beging gemist maar het wordt een broeierige nacht vol hallucinerende gebeurtenissen te midden van een uitzinnige kring deelnemers.

"Door alle gebeurtenissen is al veel van de verrukking weggezakt, maar er blijft genoeg over om nog lang op te kauwen.
Ik denk aan de spiegel dit Trois Mille Ngombe me heeft voorgehouden. Die spiegel houdt, zoals dat bij een spiegel gaat, geen spoor van de passie vast wanneer die voorbij is."

Roland voelt zich milder gestemd.
Wanneer je over bovenstaande gebeurtenissen leest lijkt het alsof je er als toeschouwer bij aanwezig mag zijn; het geeft een warm gevoel.

Heel openhartig vertelt de auteur over de mislukkingen en dingen die verkeerd gingen.

De manier waarop hij zich over het negatieve heen heeft kunnen zetten is bewonderenswaardig. Bovendien leert hij de schoonheid te zien van Congo en de ware aard van het Congolese volk. De oude wijsheden die wij in het modern westen niet meer kennen leven hier nog steeds om toch nog iets van het leven te maken.

"Waarachtig! Er bestaat een geheim in Congo. Ik heb het met eigen ogen gezien!"

Op een van de laatste bladzijden lees je hoe de titel van het boek tot stand kwam. Een indrukwekkende epiloog sluit het verhaal af, tot dusver...

Ik heb Blauw Hout - Het geheim van Congo... graag gelezen.De auteur
Roland Verbiest is een bijzonder mens. Hij was de oprichter van het Blad DOEN, een uitgaansblad in Den Haag (10 jaar). Een team waar later ook Haagse Harry uit voortgekomen is. Hij begon een evenementenbureau en is de bedenker en organisator van de Haagse Koninginnenach (15 jaar). Hij organiseerde ook de Hashiba Haagse Schilderwijk Bazar. En FAST een surfdorp op Scheveningen. Kortom een bekend figuur in het Haagse.

Door allerlei verwikkelingen is hij echter op een zijspoor gezet. Dat deed pijn, maar hij herpakte zich en is samen met zijn broer een transportonderneming begonnen in de Democratische Republiek Congo.

Hij beschreef zijn bizarre belevenissen in het fascinerende boek Blauw Hout, een bij tijden hilarisch document, dat met veel gevoel voor understatement de ongelofelijke geschiedenis beschrijft van twee broers in het derdewereldland Congo…

Blauw Hout - Het geheim van Congo...  koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Blauw Hout - Het geheim van Congo…
Auteur: Roland Verbiest
Genre: mens en maatschappij algemeen, reisverhalen
Uitgave: paperback met flappen | 368 pagina's met kleurenillustraties
Uitgever: Uitgeverij Elmar, oktober 2018
ISBN: 978 90 38926 65 0
NUR: 740

Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 20 april 2019

*** UITSLAG WINACTIE ***In de winactie van 15 april konden jullie meedoen voor een exemplaar van De aanslag die moest gebeuren, geschreven door Michiel Janzen. Wat als een extreemrechts politicus slachtoffer wordt van een terroristische aanslag?

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het mogelijk maken van deze winactie.

"Tien minuten lang schreeuwt hij de woede uit zijn lijf. Zijn stem is schor, zijn keel kurkdroog, zijn nekvel schuurt van irritatie. Met tranen in zijn ogen hangt hij willoos in de stoel. Hij kan niet meer schreeuwen, hij heeft geen energie meer. Niks meer."

Lees in mijn blog  over het verhaal en de auteur.
Tanneke Burggraaff

Van harte gefeliciteerd! 

Tanneke, stuur je gegevens naar me toe zodat het boek naar je toe gezonden kan worden.
Heb ik op 26 april niets van je gehoord, zal de naam van een andere winnaar geloot worden.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars? Niet getreurd want binnenkort volgt hier een nieuwe winactie. Volg daarom mijn boekenpagina Miekes blog: 'Graag gelezen' op Facebook.

Het volgen van mijn blog op Bloglovin' levert ook dan weer een extra lootje op!Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens

De aanslag die moest gebeuren koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:Libris
Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het mogelijk maken van deze winactie.

vrijdag 19 april 2019

Ik las: 'Ganda 1 - Iunagos' geschreven door Dirk Willaert

Een historisch avontuur vol uitdagingen, liefde en rivaliteit


Iunagos

In Ganda loopt de ontstaansgeschiedenis van de Oost-Vlaamse stad Gent als een rode draad doorheen de verhalen. Maar niet alleen Gent is het decor. Belangrijke gebeurtenissen in huidig Vlaanderen en de omliggende regio's bepalen mee de avonturen van de personages.

Ganda 1 – Iunagos

Gent, 84 jaar voor het begin van onze jaartelling.
Tijdens een natuurverschijnsel bevalt Sarag van een zoon. De Ziener en invloedrijkste man van de stam beschouwt dit als een teken van de Goden en eert de jongen met de goddelijke naam: Iunagos.

Iunagos groeit op aan de ganda, de samenvloeiing van de rivieren Scaldis en Legia. Zijn boerderij staat op Spiekersheuvel, de laagste van de twee heuvels die tussen beide rivieren het landschap domineren. Wanneer hij elf winters oud is, groeit zijn vriendschap met Varanis, de dochter van de wolmeester, uit tot prille liefde. Ze beloven elkander om vier winters later hun eigen gezin en boerderij te stichten. Maar dat is zonder de plannen van de Ziener gerekend. Hij stuurt Iunagos weg naar de Heilige Eik. Betekent dit het einde van hun ontluikende liefde of lukt het Iunagos om Varanis voor zich te houden? Ondertussen bereiken onheilspellende tijdingen de ganda. 
Zal Iunagos zijn familie en vrienden ooit levend terugzien?
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

In het voorwoord vertelt de Vlaamse auteur over het ontstaan van de trilogie en zijn liefde voor archeologie. Hij geeft hier ook aan dat het boek is gebaseerd op academisch onderzoek, maar dat een stukje fictie is toegevoegd omdat het tenslotte een historische roman is en geen geschiedenisboek.

De tip van Dirk Willaert om achter in het boek de woordenlijst te raadplegen bij een cursief gedrukt woord of een onbekend woord, was heel welkom.
Ook de mooi getekende plattegronden met legenda's zorgen er voor dat je goed de bewegingen van de stam(men) kunt volgen, waardoor het geen 'ver van mijn bed' - verhaal werd. 
De hoofdstukken zijn voorzien van een titel en een vermelding van het jaar waarin ze zich afspelen.

Ik heb werkelijk genoten van dit verhaal dat zich afspeelt in de late IJzertijd. De gebruiken uit die tijd zijn heel geloofwaardig neergezet en het personage van de Ziener wordt steeds duidelijker; het is een wijs man die gebeurtenissen kan combineren waardoor hij vaak een conclusie kan trekken.
De beschrijving van de kleding die gedragen wordt is zo duidelijk dat je de garderobe voor je ogen ziet verschijnen.

Haat en nijd zijn emoties van alle tijden, zo ook in deze tijd. Zelfs misbruik is een groot onderdeel van dit verhaal. Bovendien zijn liefde, seks en humor aanwezig waardoor het een heel menselijk verhaal geworden is. 

De duidelijk beschreven personages waren tijdens het lezen geen fictieve personen maar konden heel dichtbij komen waardoor ik de een meer mocht dan de ander. De plattegronden voor in het boek zijn een mooie aanvulling op de beschrijvingen van de omgeving.
Een van mijn favoriete personages is Kogos, de verhalenverteller.

"De Legia stroomde in haar bochtige bedding door het vlakke landschap. Bij doorwaadbare plaatsen kruiste de weg vaak de rivier om ze aan de andere kant verder te volgen. Af en toe stroomde nu eens een brede rivier, dan weer een smalle beek de Legia in. Ze waren verschillende boerderijen en voorouderlijk grafheuvels, van kleine tot gigantisch grote, voorbijgereden."

In dit eerste deel heb ik Iunagos gevolgd in zijn jonge leven tot op het moment dat hij na een verblijf van vier winters in het Heilig Woud als jaarling terug kan keren naar de ganda.

Ik kijk er naar uit om te kunnen beginnen met lezen in Ganda 2 - Het volk van de adelaar.De auteur:

Dirk Willaert (1972) wilde op zijn 16e al de geschiedenis van zijn geboortestad Gent vertellen. In 2003 startte hij een jarenlang onderzoek, volgde les aan de Gentse Universiteit, worstelde zich door stapels boeken, ontmoette tal van archeologen, historici en heemkundigen en kwam uiteindelijk in contact met de wereld van levende geschiedenis. Dat laatste was voor Dirk Willaert een onuitputtelijke bron van informatie. De kennis en ervaringen die hij in die jaren vergaarde, maken dat zijn personages tot leven komen.

Iunagos koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Iunagos
Reeks: Ganda trilogie  #1
Auteur: Dirk Willaert
Illustraties door Dirk Willaert
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 374 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Gandaboeken, vierde druk oktober 2018
ISBN: 978 90 82495 81 2
NUR: 342

Ook verschenen in deze reeks van Dirk Willaert:


Met dank aan Uitgeverij Gandaboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 16 april 2019

"Een fantasie die onbeteugeld lijkt, gecombineerd met een verhaal dat leest als een lied." Voor Kinderboeken (Nienke Pool) las ik: Voorgoed weg - Harrie GeelenVoorgoed weg 

'Voorgoed weg' bestaat uit Deel 2 ( De Bruiloften van Tor) en Deel 3 (De Grootmoeder van het Kwaad) van de trilogie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

Er is goed. Er is kwaad. En er is erger. Dat weet iedere prins.

In 'Voorgoed weg', het tweede en derde deel van de trilogie 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?', gaat prins Tor van Sombrië op zoek naar zijn bruid. Steeds opnieuw. Hij moet bouwen op mensen; en iedere kabouter weet dat mensen niet bestaan.
Er zijn vrouwen, er zijn slechte vrouwen en er is de grootmoeder van het Kwaad. Er is geen heks die dat niet weet.
Zo raken mensen steeds verder van huis.

Maar iedere veerman kan het u vertellen: waar een heen is, is een weer.

Achter in het boek staat een Namenlijst waar je van zult genieten: gewoonweg fantastisch!
Een paar voorbeelden:
Knipscheer        : Dwerg. Hij heet niet zo.
Zo zijn de          : - Manieren. Er zijn vele manieren. Er is maar een Manier om ermee om te gaan.    Zie: Manieren.
Vaste reuzen : Reuzen die er het hele jaar zijn. Zie: horizonvervuiling.

Enkele afbeeldingen die Harrie Geelen vrijgaf op de site van Turing Foundation van Pieter Gielen, passend bij de verhalen in de  trilogie, zoals: 

Bij hoofdstuk 131 'Een malende elf':
Er stond ergens een ezeltje. De watermolen doet het niet. Gelukkig komt er nou een klant dacht Aernout. Hij ging naar het scheefgezakte huisje en bonsde op de deur. 'Molenelf?' riep hij. 'Hallo? Ben ik bij de molenelf?' 


Bij hoofdstuk 130 'Geuren': 
'Hektor, daar staat een kooi met een zwarte kraai op het pad. Waren we hier net?'
'We zijn absoluut goed gelopen,' zei Hektor. Ik herken die boom, en die boom ook.'
'Hebben we die kooi daarstraks dan allebei niet gezien?'

Dit tweede en derde deel 'Voorgoed weg' van de trilogie 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' bevestigt wederom de enorme veelzijdigheid van Harrie Geelen.
Een fantasie die onbeteugeld lijkt, gecombineerd met een verhaal dat leest als een lied. Als de melodie klopt is dat een prachtige aanvulling op de tekst en dat is hier het geval.
Deze trilogie is niet bedoeld om even tussendoor te lezen. 
Ik kan iedereen aanraden om er echt voor te gaan zitten en alles om je heen uit te zetten, zodat je niet afgeleid zult worden door dingen die wel bestaan.


De auteur:
Harrie Geelen (1939) is tekenaar, dichter en componist. Terwijl hij werkzaam was bij de Toonder Studio's schreef hij de Nederlandse tv-klassieker Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Zijn oeuvre omvat meer dan vijftig jaar teksten, liedjes, tekeningen, tv en theater, en is vele malen bekroond.

In deze trilogie kan alles wat Harrie Geelen in 1970 absoluut moest vergeten. Anders dan in de succesvolle tv-serie staan nu elk (on)voorstelbaar wezen en elk landschap tot zijn beschikking. Met saaie dingen als zwaartekracht heeft de bedenker nu niets meer te maken. Het resultaat is Hamelen, zoals Geelen vanaf het begin voor zich heeft gezien.

Klik HIER voor mijn recensie van het eerste deel De weg naar voorgoed, dat ik gelezen heb voor de website van KINDERBOEKEN
Ook dit tweede en derde deel las en recenseerde ik voor Kinderboeken.

Voorgoed weg koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Voorgoed weg
Trilogie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Deel 2 en 3
Genre: fantasy
Auteur: Harrie Geelen
Uitgave: paperback met flappen, 918 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Van Oorschot, 8 maart 2019
ISBN: 978 90 28282 29 2
ISBN: 978 90 28292 15 4 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Van Oorschot voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 15 april 2019

*** Gesloten *** Winactie op maandag

Vandaag kunnen jullie meedoen voor een exemplaar van:

'De aanslag die moest gebeuren' 
geschreven door Michiel Janzen. 


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van een exemplaar.

Wat als een extreemrechts politicus slachtoffer wordt van een terroristische aanslag?

Lees in mijn blog over het verhaal en de auteur.Wat moet je doen om kans te maken op een exemplaar?

- Ga via de link naar mijn Facebookpagina Miekes Blog: 'Graag Gelezen' en like daar het bericht over deze winactie.

- Plaats daar ook een reactie dat je meedoet onder het originele bericht van de winactie.

- Deel deze winactie daarna openbaar op Facebook (en eventueel op Twitter) zodat iedereen het kan zien.

- Volg je bovendien mijn blog op Bloglovin', levert je dat een extra lootje op!

NB: Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Graag wil ik iedereen bedanken voor de likes en het volgen van mijn pagina Miekes Blog: 'Graag Gelezen' op Facebook, mijn Twitter-account én het bezoeken van mijn website 'Graag Gelezen', mijn boekenblog.

Deze actie start vandaag 15 april 2019 en sluit vrijdag 19 april om 23.59 uur. Zaterdag 20 april maak ik de naam van de winnaar hier bekend.
Indien de winnaar op 26 april niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Wil je op safe spelen:
De aanslag die moest gebeuren koop je bij de lokale boekhandel of bij


Boekgegevens
Titel: De aanslag die moest gebeuren
Auteur: Michiel Janzen
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo nv, 25 september 2018
ISBN: 978 94 01455 62 6
ISBN: 978 94 01456 50 0 (eBook)
NUR: 331

Veel succes voor iedereen.

Warme groet,
Mieke Schepens


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van een exemplaar.