dinsdag 30 januari 2024

Ik genoot van 'Huizen met een verhaal' geschreven en geïllustreerd door YOSHIDA Seiji

 


Huizen met een verhaal 

‘Huizen met een verhaal’ van Seiji Yoshida is een prachtig geïllustreerd boek voor iedereen (vanaf 6 jaar). Het boek neemt de lezer en kijker mee op een wereldreis langs dertig huizen en hun bijzondere bewoners.
Iedereen wil toch mee op deze reis en je als een kind zo blij voelen in deze mooie fantasiewerelden? 

Yoshida Seiji heeft een bijzonder kunstwerk afgeleverd door het schrijven én illustreren van ‘Huizen met een verhaal’. Om dit te realiseren herlas hij passages en bekeek hij keer op keer afbeeldingen van bekende verhalen, prentenboeken en romans uit onze kindertijd waar bijzondere gebouwen in voorkomen. Zoals de berghut uit ‘Heidi’, het Nergenshuis van Meester Hora uit ‘Momo en de tijdspaarders’ en de schuilplaats uit ‘De avonturen van Huckleberry Finn.

Yoshida Seiji neemt je mee op reis naar landen over de hele wereld, zoals Japan, Engeland, Spanje, een aantal van de Verenigde Staten, Schotland, Noorwegen, Wales, Frankrijk, Rusland, Tibet en meer. De verhalen nemen je mee naar fantasiewerelden in fictieve landen en speciale periodes in de geschiedenis op fictieve tijden, gebaseerd op bestaande landen en échte tijden.

Mooi om te zien hoe hij ons aan zijn hand meeneemt naar zijn eigen werkkamer. We mogen daar ook even meekijken hoe hij te werk is gegaan aan de hand van schetsen en aantekeningen.

De huizen zijn allemaal even origineel en fantasierijk. De bewoners zijn ook heel divers: van een vergeten weeskind tot een schuchtere trol.
Ben je benieuwd hoe het huis van de keurige heks er van binnen en van buiten uitziet, hoe ze zelf haar medicijnen maakt en of ze een mooie tuin heeft ?
Yoshida's illustraties zijn adembenemend. Ze zijn kleurrijk, gedetailleerd en vol humor. De huizen zijn zo levensecht dat je het gevoel hebt dat je er zelf doorheen kunt lopen. 
De volgende keer dat je een molen ziet staan, vraag je jezelf waarschijnlijk af of dit ook een werkplaats is van een jonge uitvinder.

Het boek is ook erg leerzaam. Yoshida vertelt over verschillende soorten architectuur en bouwmaterialen. Hij laat zien hoe de huizen zijn ingericht en hoe de bewoners er leven. De fantasie wordt geprikkeld tot en met de laatste bladzijden. Het is een boek om vaker uit de kast te pakken om al het moois te kunnen bewonderen.
‘Huizen met een verhaal’ is een boek dat je urenlang (samen) kunt bekijken en bewonderen. Het is een must-have voor iedereen, ongeacht zijn of haar leeftijd, die van fantasie, architectuur en mooie illustraties houdt. De auteur:

YOSHIDA Seiji woont in Tokio. Na te hebben gewerkt als zelfstandig grafisch kunstenaar, ontwerper en achtergrond artiest is hij momenteel freelance. Hij is gasthoogleraar aan de Kyoto University of Arts en deeltijddocent aan de Kyoto Seika Universiteit. Hij is vooral goed in het illustreren van gebouwen, maar op verzoek maakt hij ook diverse soorten illustraties voor publicaties en verklarende tekeningen. (info website auteur)

Huizen met een verhaal koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Huizen met een verhaal
Auteur en illustrator: Seiji Yoshida
Genre: fictie, prentenboeken (> 6 jaar)
Uitgave: hardcover, 136 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, augustus 2023
ISBN: 9789044851625
Oorspronkelijke titel: ものがたりの家 - 吉田誠治 
Vertaald uit het Japans door: Tomoko Kaji en Heidi van Hiel
NUR: 282, 274


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

maandag 29 januari 2024

'Bühne - cultureel tijdschrift 17' van Uitgeverij Aspekt, waarin ook een oproep te lezen is aan schrijvers en dichters om teksten in te sturen

 - Literatuur / cultuur - 
Bühne 17

In een tijd waarin papieren culturele tijdschriften schaars zijn geworden verscheen er vorige zomer zomaar weer een Bühne van meer dan tweehonderd pagina’s, lezen we op de achterflap. Maar zoals we ook weten gaat het bij Uitgeverij Aspekt ook in dit tijdschrift vooral om de inhoud.

In de uitgebreide inhoudsopgave van Bühne 17 vinden we een overzicht van de korte verhalen, literaire verhandelingen, gedichten, kunstbeschouwingen en kunstenaarsportretten die je hier aan zult treffen.
Mooi om te lezen zijn de vaste rubrieken zoals # Selfie, # Locatie en # Truusjes Keuze
Bühne 17 levert een mooie variatie op waar je urenlang van kunt genieten.
Aspekt heeft de lezer niet teleurgesteld met deze uitgave.
Van een aantal van deze auteurs heb ik hun werk mogen lezen voor een recensie en het is mooi om ze hier weer terug te zien.

Een overzicht van de auteurs (op alfabet):

Noud Bles, Jos Buurlage, Paul Dentz, Rozita Franken, Frank Heine, Jan Heine, Rogier de Jong, Eric Klarenbeek, Rita Knijff-Pott, Hans Kooger, Harmen Malderik, Wim Meulenkamp, Marjon Nooij, Dorian d’Oliveira, Perry Pierik, Andreas Van Rompaey, Jan Roosen, Hans Sizoo, Jeannick Vangansbeke, Pieter Jan Verstraete, Kees van der Vloed, Reinold Widemann, Ludo Winkelman.
Achter in deze Bühne leest u meer over het werk van deze auteurs.

Het Aspekt Team bestaand uit: Maureen Vermeulen (bureauredactie), Lisa Dijkhuizen (ontwerper), Bob Hoegen en Michelle Martina (stagiaires grafische vormgeving).

Themanummer:

Voor in het magazine wordt in ‘Ten geleide’ aangegeven dat Bühne graag een themanummer wil uitbrengen. Daarom wordt hier een oproep gedaan aan schrijvers en dichters om teksten in te sturen met het thema ‘Het beschreven leven’. De interesse gaat in dit geval uit naar teksten met als onderwerp biografieën, autobiografieën of een literair neerslag of bespiegeling van of over een mensenleven. Graag een bijdrage van maximaal 5000 woorden, zodat hiermee gewerkt kan worden aan een nieuwe Bühne.


Bühne 17 koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bühne 17
Auteur(s): zie hierboven
Eindredactie: Perry Pierik, Frank Heine
Genre: literatuur/cultuur
Uitgave: paperback met illustraties, 208 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, mei 2023
ISBN: 9789464870022
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zaterdag 27 januari 2024

Vandaag in de schijnwerper: 'Mary Copeland (7) geschreven door Robbert Jan Swiers

 Victoriaanse detective


Mary Copeland (7) 

Mary Copeland - Victoriaanse detective, deel 7 herbergt drie verhalen van de vrouwelijke detective die in het laatste decennium van de negentiende eeuw actief was. Mary Copeland groeit op in Londen bij haar oom en tante. 
Inmiddels is ze getrouwd met Nathaniel Cameron, een schrijver en psychiater. Ook na haar trouwen blijft Mary werken in opdracht van Scotland Yard, waar ze een eigen team tot haar beschikking heeft. In het eerste verhaal krijgt Mary te maken met moorden op hoge, gepensioneerde officieren. 
In het tweede verhaal is er sprake van moorden op vrouwen waar een verband tussen lijkt te zijn en in het derde verhaal is Mary in het Zuid-Franse Nice waar ze weer te maken krijgt met de wereld van de anarchisten en de maffia die een plan voorbereiden om het Britse Rijk in chaos te storten. 
In de verhalen is er weer aandacht voor de kunstenaars van de Prerafaëlitische Broederschap of de navolgers daarvan. Swiers weet zoals steeds goed gedocumenteerd en op indrukwekkende wijze het Londen van die tijd te beschrijven, van december 1890 tot en met februari 1891, twee jaar na The Ripper Murders en een paar maanden na de gewelddadige Police Strike in Bow Street.

Mary Copeland deel 1 is in 2021 in Engeland gepubliceerd bij Austin Macauley Publishers.

Bij Uitgeverij Aspekt verschenen eerder onder meer de romans De Landmeter (2013) en De zeven van Strak (2016) en de korte verhalenbundels Een kwestie van schaal (2014), De taal van het water (2014), Het Achteloze Universum (2015) en Belle Epoque (2017). 
Van Mary Copeland - Victoriaanse detective zijn inmiddels de volgende delen verschenen: 1 (2019), 2 en 3 (2020), 4 (2021) en 5 en 6 (2022). Deel 7 volgde onlangs. Meer delen zijn in voorbereiding.

De auteur:

Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft meer dan tachtig publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poëzie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Met enige regelmaat verschijnen er korte verhalen in landelijke tijdschriften. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkte hij mee aan ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur.

Neem een kijkje op zijn website.

Mary Copeland (7) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Mary Copeland 
Serie: Victoriaanse detective (7)
Auteur: Robbert Jan Swiers
Genre: detective, thrillers & misdaad
Uitgave: paperback, 302 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, 2024
ISBN: 9789464871012
NUR: 331


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Ik las 'Vlijmscherpe tranen' geschreven door S.A. Cosby

 Een zwarte vader. Een witte vader.
Twee vermoorde zoons. Een zoektocht naar wraak.
Vlijmscherpe tranen

Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby is een spannende en ontroerende thriller over twee vaders die op zoek gaan naar wraak voor de moord op hun zoons. Ze denken dat ze heel verschillend zijn, maar het blijkt anders...

Het verhaal speelt zich af in het conservatieve zuiden van de Verenigde Staten, waar Ike Randolph en Buddy Lee elkaar voor het eerst ontmoeten op de begrafenis van hun zoons. 
Ike Randolph is een voormalig gedetineerde die na vijftien jaar gevangenisstraf probeert een nieuw leven op te bouwen. Hij zorgt er voor dat hij geen herhaling van strafbaar gedrag vertoont, hij heeft zelfs geen bekeuring meer gekregen voor te hard rijden. Wanneer dan plotseling twee agenten voor zijn deur staan, weet deze zwarte man dat voorzichtigheid geboden is.
Deze agenten komen hem de boodschap brengen dat zijn zoon Isiah en diens witte echtgenoot Derek samen zijn vermoord.

“Zweetdruppels rolden over Ikes gezicht en liepen zijn ogen in. Tranen biggelden uit zijn ogen en beten in zijn wangen. Tranen voor zijn zoon. Tranen voor zijn vrouw. Tranen voor het meisje dat ze groot moesten brengen. Tranen voor wie ze waren en wat ze hadden verloren. Het leek alsof elke druppel zijn gezicht als een scheermes openhaalde.”
  
Ike schaamde altijd zich voor de homoseksuele relatie van zijn zoon.
Terwijl Derek zich altijd schaamde voor het criminele verleden van zijn vader, schaamde Buddy Lee zich voor de geaardheid van Derek.
De twee vaders hebben behalve hun schaamtegevoel niets gemeen, behalve het feit dat hun zoons werden vermoord door dezelfde man.

Wanneer de politie de zaak laat vallen, besluiten Ike en Buddy Lee om zelf wraak te nemen. Ze beginnen een gevaarlijke zoektocht naar de moordenaar, waarbij ze zowel hun eigen leven als dat van hun families op het spel zetten. Tijdens dat proces besluiten ze hun vooroordelen over hun zoons en over elkaar tijdelijk aan de kant te schuiven om op deze manier energie te hebben om tot wraak over te kunnen gaan.
Samen gaan ze op zoek naar een meisje dat Tangerine heet en meer lijkt te weten over de reden van de moord op hun zoons.

“Gisteravond, toen hij met Buddy Lee het vloerkleed openrolde, maar nog vóór ze de beugelzagen pakten, had hij  gedacht dat het nu klaar was. Dat ze die knul zouden vermalen en dat het knagende zwarte gat in hun hart dan gevuld zou zijn. Heel even had hij gedacht dat ze zichzelf konden wijsmaken dat die knul degene was die hun zoons had vermoord. Dat ze er een punt achter konden zetten. Dat ze hun nietszeggende leventje weer konden oppakken in de wetenschap dat ze het recht hadden gezet.
Dat was onzin. Dat besefte hij nu ook.”

Vlijmscherpe tranen is een goed geschreven en meeslepende thriller. Cosby weet de spanning op te bouwen en de lezer bij de les te houden. De personages zijn goed uitgewerkt en de dialogen zijn zonder meer geloofwaardig. Je proeft een spanning die door het hele verhaal voelbaar is.
Bovendien voel je hoe twee keiharde kerels uiteindelijk toch gevoel kunnen tonen. Wie de dader van dit misdrijf blijkt te zijn, blijft tot bijna aan het einde onbekend. Dat is heel knap gedaan, dit houdt de spanning hoog!

Vlijmscherpe tranen is een aangrijpend verhaal over verdriet, verlies en vergeving. De auteur S.A. Cosby laat zien hoe vooroordelen je leven kunnen verwoesten en hoe de dood van een kind een verwoestende impact kan hebben op een gezin.
Vlijmscherpe tranen is een spannend en ontroerend verhaal wat je niet snel zult vergeten. Het is een ware eyeopener en zonder meer filmwaardig.


De auteur:

S. A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Prize, was een New York Times Notable Book en werd tot de beste boeken van het jaar verkozen door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Ook Vlijmscherpe tranen is niet weg te denken uit de internationale bestsellerlijsten. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler.

Vlijmscherpe tranen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vlijmscherpe tranen
Auteur: S.A. Cosby
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: The House of Books, maart 2023
ISBN: 9789044365504
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Razorblade Tears
Vertaler: Henk Moerdijk


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

vrijdag 26 januari 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Meerval' geschreven door Rogier de JongMeerval

Dit is een wereld – denk je – waar je niet 
boven of onder kunt staan. Hier 
is het stil. Wat opvalt zinkt voor het 
zich heeft geopenbaard en wordt dan 
naar een goed heenkomen gezonden.

De auteur:

Poëzie was bij Rogier de Jong thuis geen eerste levensbehoefte – dus kan het zijn dat zijn liefde voor de dichtkunst gewekt werd door zijn buurvrouw Margaretha Droogleever Fortuyn (de dichter Vasalis) die regelmatig een sigaretje kwam roken en een praatje maken. Dichters moeten ook leven.

En anders was het die geestdriftige leraar Nederlands wel die de naoorlogse dichters op de juiste samenzweerderige toon introduceerde. Zo ontdekte Rogier de Jong Rutger Kopland, Judith Herzberg en vooral Hans Verhagen. De laatste, die hij op John Lennon vond lijken, ontstak met zijn Duizenden Zonsondergangen bij hem de vonk van het dichten.

In 1972 debuteerde Rogier de Jong op twintigjarige leeftijd met gedichten in het literaire tijdschrift Tirade. Hij kreeg een postwissel van Geert van Oorschot ter waarde van 25 gulden.

In 1988 won hij de jaarlijkse verhalenwedstrijd van het Antwerpse tijdschrift De Brakke Hond, maar hij merkte dat poëzie hem toch meer trok. In 2018 belandde hij in de top honderd van de Turing Gedichtenwedstrijd en in 2019 verscheen bij uitgeverij Liverse zijn debuutbundel Memento, gevolgd door Seinpost in 2021. 
Naast poëzie schrijft hij ook columns en essays voor Meander Magazine en Bühne.
In 2020 werd hij stadsdichter van Aardenburg en maakt nu deel uit van het Dichtersgilde Sluis.

Meer informatie over Rogier de Jong en zijn werk op zijn website.

Eerder las ik van Rogier:

Meerval koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Meerval
Auteur: Rogier de Jong
Genre: poëzie, gedichten
Uitgave: paperback, 72 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Liverse, oktober 2023
ISBN: 9789492519740
NUR: 306


Met dank aan Rogier de Jong voor het doen toekomen van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Liverse)

dinsdag 23 januari 2024

Ik las: 'De vergetene' geschreven door Steven Braekeveldt

 Hoe John Steinbeck en Robert Kappa mijn grootvader redden


De vergetene

Steven Braekeveldt verweeft in zijn debuut De vergetene het magische met het realistische. In een wervelend verhaal over zijn grootvader, John Steinbeck en Robert Kappa, neemt hij je mee over de hele wereld.
De beschreven Robert Kappa in dit verhaal is waarschijnlijk niet de Robert Capa die in het echte leven met John Steinbeck de wereld over reisde, zelfs de naam is anders…
Maar als je begint met lezen weet je: het is literaire fictie wat je in handen hebt.

Je leest over een man die tussen 1901 en 1947 een leven leidt waarin genoeg gebeurt voor wel drie levens; zoveel maakt hij mee.
Via een klein dorp in West-Vlaanderen, reist hij via Canada naar de Verenigde Staten, Spanje en Rusland.

In het voorwoord ‘Mijn grootvader, een waargebeurd verhaal’, vertelt de auteur de reden dat hij besloot dit boek te schrijven over zijn grootvader.
Een uitgebreide inhoudsopgave, waarin je steeds een korte samenvatting krijgt van hetgeen behandeld wordt in dat betreffende hoofdstuk is een bijzondere aanvulling.

“Hoe mijn grootvader de kunst van het doden verfijnde met behulp van kruiden. Hoe hij door New York slenterde en de gebroeders Gissibl leerde kennen. Hoe mijn grootvader Grossteinbeck ontmoette, met wie hij zijn leven lang bevriend zou blijven.”

Je vraagt jezelf af wat waarheid is in dit verhaal. Er heeft inderdaad een Johann Grossteinbeck bestaan, die later John Steinbeck genoemd werd. Deze Steinbeck verbleef samen met Robert Capa in 1947 twee maanden in de Sovjetunie. 

Het boek leest heerlijk; ik heb werkelijk genoten van alle avonturen. 
Of ze werkelijk zo gebeurd zijn, zullen we nooit weten maar dat ontneemt ons niet de kans om mee op reis te gaan door het leven van de hoofdpersoon.
De auteur:

Steven Braekeveldt (1960) is in het dagelijks leven ceo van Ageas Portugal. Maar bovenal is hij een verzamelaar van verhalen, die hij vervolgens in een distilleerkolf en met een beitel bewerkt tot verslavend leesvoer. Hij woont en werkt afwisselend in Portugal en België, al kun je hem ook nu en dan vinden op zijn Zuid-Franse boerderij.

De vergetene koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vergetene
Auteur: Steven Braekeveldt
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij, oktober 2022
ISBN: 9789022339367
ISBN: 9789460416910 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Standaard Uitgeverij)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het ABC van Fiedeldiedee' geschreven door Rieks Veenker met illustraties van Céline Meeuwis

 


Het ABC van Fiedeldiedee

Het ABC van Fiedeldiedee is een eigengereid letterhoezee aan de schrijftaal. Maar net als in de spreektaal zijn ook bij de spelling niet al onze letters even ‘Nederlands’. Daar gaat Fiedeldiedee op haar geheel eigen wijze mee om.

De tekst in dit voorlees-, kijk- en luisterboek is ook op muziek gezet.
Via de QR code die achter in het boek staat kun je meegenieten.

De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (Groningen, 1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers.
Sinds maart 2015 is hij met (pre)pensioen.

Over zichzelf op zijn website:
“Groningen heeft me gevormd. In Zeeland leef ik.” 

Eerder las ik van deze auteur:

Het ABC van Fiedeldiedee koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het ABC van Fiedeldiedee
Auteur: Rieks Veenker
Illustrator: Céline Meeuwis
Genre: prentenboeken, kinderboeken
Uitgave: hardcover, 24 pagina’s 
Uitgever: Oogappel kinderboeken, januari 2024
ISBN: 9789083010175
NUR: 272
 

Met dank aan Oogappel kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Oogappel kinderboeken)

zondag 21 januari 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dansen' geschreven door Susanne Koster en geïllustreerd door Ron van Maurik

 Willewete +


Dansen

Leef mee met een spannend avontuur én leer de wereld beter begrijpen. 
Willewete + mengt feiten en fantasie, verbeelding en wetenschap, voelen en weten. 
Want leren en beleven gaan hand in hand. 
Lees het zelf… en ontdek het zelf! 

De zusjes Lottie en Julia zitten samen op de dansschool. Wanneer Julia onverwacht de hoofdrol van een voorstelling krijgt, raken haar speciale dansschoenen plotseling zoek. En dan krijgt ze ook nog eens een blessure... 
Kan Julia de rol toch nog spelen als ze genoeg oefent? Terwijl de zussen stevig trainen, leer jij bij over de geschiedenis van dans, verschillende genres, bekende dansers, beroemde dansfilms, scholen, kleding en nog veel meer. 

Een boek boordevol informatie en een meeslepend verhaal over dans. Voor nieuwsgierige lezers vanaf 10 jaar.


De auteur:

Susanne Koster (Scheveningen, 23 november 1957) begon in 1993 met schrijven.
Eerst schreef zij korte jeugdverhalen om daarna haar eerste boek 'Zwarte lieveling' uit te brengen. Na nog enkele jeugdromans, stapte Susanne over op een ander genre, dat van psychologische thrillers.
'De trap naar de hemel' was haar eerste thriller en is nog altijd populair. Het boek is vertaald in het Duits en kreeg als titel: 'Flammenkuss'.  
'De trap naar de hemel' werd opnieuw uitgebracht door Uitgeverij aquaZZ.
Een overzicht van haar boeken die uitgebracht zijn door Clavis Books zie je hier.
Kijk voor meer informatie op haar website.

Eerder las ik van Susanne Koster de Young Adult-thriller: Voor altijd.

De illustrator:

Neem een kijkje op de prachtige website van Ron van Maurik en volg hem op Instagram.
Een overzicht van zijn boeken die uitgebracht zijn door Clavis Books zie je hier.

Dansen: koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dansen
Serie: Willewete + 
Auteur: Susanne Koster
Illustrator: Ron van Maurik
Genre: fictie 10+
Uitgave: hardcover, 112 pagina’s
Uitgever: Clavis Books, 2023
ISBN: 9789044841312
NUR: 283, 217, 256
Trefwoorden: geschiedenis / dansen / dansstijlen


Met dank aan Clavis Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Books)

vrijdag 19 januari 2024

Vandaag in de brievenbus: 'Åland wraak' geschreven door Jaap Jonker. Reserveren is al mogelijk.

 Een Jacob Noordland thriller


Åland wraak

Het zelfstandig te lezen vervolg op Doelwit Åland.

Mikhail Kuznetsov, officier bij de Russische veiligheidsdienst FSB, zweert wraak na het mislukken van de onder zijn leiding staande operatie Duisternis en zijn daaropvolgende degradatie. Het doel was om de strategisch gelegen Åland-eilanden te annexeren en op die manier de Russische invloed in het Oostzeegebied te vergroten. 
Op Åland lijkt de rust te zijn weergekeerd na de heftige stormnacht van de mislukte Russische invasie begin januari 2019. In het kille voorjaar wordt de kleine gemeenschap echter opgeschrikt door plofkraken en een overval op een geldtransport. Politie-inspecteur Eeva Loitonen en haar kleine rechercheteam moeten weer aan de slag. Dan verdwijnen er mensen die nauw betrokken waren bij de actie tegen de Russische operatie. Eeva waarschuwt haar Nederlandse collega, hoofdinspecteur Jacob Noordland. Ook hij was immers betrokken bij die winteractie. Dan verdwijnt ook Eeva spoorloos. 
Langzamerhand wordt duidelijk dat er meer aan de hand is en met gevaar voor eigen leven gaat Jacob, samen met zijn Ålandse collega’s, op zoek naar Eeva en de andere vermisten.


De auteur:

Jaap Jonker (1956) begon zijn carrière als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Daarna heeft hij tot aan zijn pensioen in 2022 vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf. 
In 2022 verscheen zijn eerste thriller Doelwit Åland bij Uitgeverij LetterRijn.
Åland wraak is zijn tweede boek. Jaap schrijft ook korte spannende verhalen en thriller novelles.
Vanaf najaar 2023 woont Jaap samen met zijn vrouw op Åland.

Eerder las ik van Jaap Jonker: Doelwit Åland

Åland wraak koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Åland wraak
Serie: Jacob Noordland #2
Auteur: Jaap Jonker
Genre: misdaad & mysterie, politieserie
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, februari 2024
ISBN: 9789493192805
ISBN: 9789493192812 (eBook) 


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Letterrijn)

donderdag 18 januari 2024

Pre-order nu: 'Ockhams Scheermes' geschreven door Chris Bossers

Hij is een succesvolle huurmoordenaar,
maar hij heeft twee problemen


Ockhams Scheermes

Alex Dubois is een meedogenloze huurmoordenaar. Hij werkt in Antwerpen zijn opdrachten af en veroorzaakt blinde terreur. Justitie staat machteloos en moet toezien hoe het één na het ander slachtoffer wordt afgeslacht.

Maar Alex heeft twee problemen.
Zijn verleden achtervolgt hem. Zijn geestelijke toestand gaat van kwaad naar erger.
En dan is er de corrupte commissaris Vercammen die op hem jaagt…

‘Alex bleef door zijn telescoop staren naar de slachting die zich net had afgespeeld. Het beeld van het kind, wiens hoofd hij had weggeschoten, bleef op zijn netvlies hangen. Simon gaf hem een por maar hij voelde niets. Het leek alsof hij zich in een andere dimensie bevond waarin de regels van tijd en ruimte wegvielen.’

De auteur:

Chris Bossers is afkomstig van Antwerpen waar hij werkt als partner in een advocatenkantoor.
Hij debuteerde met scenario’s voor film en tv en schreef daarna vijf misdaadromans.
Zijn boeken zijn altijd gebaseerd op ware feiten, maar dan met fictieve personages.
 
Ockhams Scheermes is zijn zesde thriller met als hoofdpersoon de corrupte commissaris Willy Vercammen.

Ockhams Scheermes reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ockhams Scheermes
Auteur: Chris Bossers
Genre: thriller
Uitgave: paperback
Uitgever: Uitgeverij Phoenix Books, eind januari 2024
ISBN: 9789464789133
NUR: 332
(bron info: Uitgeverij Phoenix Books)

woensdag 17 januari 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Springlevend - Hoe klassieke boeken van betekenis veranderen' door Saskia de Bodt

 Hoe klassieke boeken van betekenis veranderen


Springlevend

Ze behoren tot ons collectief geheugen: de wereldberoemde verhalen over Bambi, Heidi, Pinokkio en Nils Holgersson, om er een paar te noemen. Maar lang niet altijd is bekend hoe deze literaire klassiekers in de loop der jaren zijn veranderd en aangepast aan de tijd. Dat gebeurde door massa’s bewerkers, illustratoren, kunstenaars en filmmakers. Vanaf hun ontstaan zijn de verhalen zowel inhoudelijk als uiterlijk eigenlijk nooit hetzelfde gebleven.
 
In Springlevend onderzoekt kunsthistorica Saskia de Bodt twaalf beeldbepalende boeken die oorspronkelijk verschenen tussen 1850 en 1950. Zij laat zien hoe er mettertijd een discrepantie ontstond tussen de oorspronkelijke intenties van de auteurs en de huidige perceptie van hun werk.

De auteur:

Saskia de Bodt (3 januari 1952) is kunsthistoricus en bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ze is vanaf 1990 als universitair docent betrokken bij de Universiteit Utrecht.
Saskia de Bodt publiceerde onder meer Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen? (2010), Getekend, Hans Christian Andersen. Zijn geïllustreerde sprookjes in de Lage Landen (2005) en Prentenboeken. Ideologie en illustratie 1890-1950 (2003, met Jeroen Kapelle).

Springlevend koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Springlevend
Auteur: Saskia de Bodt
Met bijdragen van: Annemiek Overbeek, Fia Dieteren, Henk van der Liet, Anna C. Koldeweij
Genre: literatuurstudies, literaire non-fictie
Uitgave: gebonden, 254 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, september 2023
ISBN: 9789089674203
NUR: 320


Met dank aan Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)

Ik las: 'Het Verborgen Water' geschreven en geïllustreerd door Anneke Strik

 Een spannende zoektocht vol avontuur in onbekende werelden


Het Verborgen Water 

Is het echt waar? 
Kan water echt sterker zijn dan gif?

Raban is een tovenaar en krijgt de belangrijke taak om een oud boek dat vol staat met geheimen te bewaken. De bedoeling is dat het boek dicht blijft maar hij kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en laat een gifgroene rook die in het boek gevangen zat, ontsnappen. De rook vliegt razendsnel naar Toronda en veroorzaakt daar een verwoesting onder de gekleurde torentjes. Deze gekleurde torens staan scheef en de aarde scheurt steeds verder open. De inwoners, de Turelos zijn wanhopig maar gelukkig geeft hun watertoren een aanwijzing. 

Alleen het pure en krachtige zoute water kan hen redden door de groene rook voor altijd te laten verdwijnen, maar waar is dat water verborgen? Rin, een jonge Turelo gaat samen met haar vriend Hestur op zoek naar het verborgen water. Hestur is een waterpaard. 
Onderweg komen ze allerlei obstakels tegen, zoals de katten van Kissat, maar Rin is vastberaden om haar volk te redden. De katten vertellen haar dat ze een wegenkaart kan laten weven in het Land van de Sprekende Stoffen. 
Ze ontmoeten ook Ara, de tovenares die de groene rook in het boek had opgesloten. Ara kent de kracht van de rook als niemand anders.

“ Of ze wilde of niet, het publiek kon niets anders doen, dan elke beweging van hem volgen. Gehypnotiseerd staarde Apolonia naar zijn woeste bewegingen, die één werden met de vlammen. 
‘Lang, lang geleden toen de ezels nog niet met de mensen samenleefden,’ zei de man met krachtige stem. Die moet ik onthouden voor Dameer, dacht Apolonia, jammer dat hij er niet bij is. Maar ze had zich vergist. Dameer was wel gekomen. Toen hij helemaal alleen achter was gebleven, hield hij het niet meer uit. Hij wilde het verhaal toch graag horen, maar tegelijk onzichtbaar zijn. Even geen springende kinderen en kleuren. In de schaduw buiten de kring had niemand de ezel in de gaten die met gesloten ogen luisterde.”

De lezer wordt tot het einde toe geboeid door het verhaal en wil weten hoe het zal eindigen.
Er worden in ‘Het Verborgen Water’ heel veel personages aan de lezer voorgesteld; hierdoor is het soms wat druk. Maar samen maken ze een fantastisch verhaal.De auteur:

Anneke Strik geeft en ontwikkelt pedagogische trainingen. Haar kennis van de belevingswereld van kinderen heeft ze verweven in haar nieuwe wonderlijke kinderboek: ‘Het Verborgen Water.’
Als kind leefde Anneke al graag in haar verbeelding. In het schrijven en tekenen ontdekte ze opnieuw de rijkdom van de FantasyWereld.

De fantasierijke illustraties zijn van eigen hand. Tekst en beeld versterken elkaar. Met de wezens, kinderen en natuurkrachten in dit boek creëert zij een nieuwe wereld.

Anneke heeft al meerdere boeken op haar naam staan. Zij is medeauteur van het succesvolle boek: ‘Interactievaardigheden. Een kindvolgende benadering’.

Het Verborgen Water koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het Verborgen Water
Auteur en illustrator:  Anneke Strik
Genre: kinderboeken, prentenboeken
AVI niveau : E7,  08 - 11 jaar, 12 jaar en ouder
Uitgave: hardcover, 208 pagina’s
Uitgever: Leonon Kinderboeken, maart 2023
ISBN: 9789492618795


Met dank aan Leonon Kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Leonon Kinderboeken)