'Graag Gelezen', mijn boekenblog. Hier staan mijn boekrecensies, blogs over nog te lezen (NTL) boeken van allerlei genres, wat er speelt in boekenland.
woensdag 30 december 2020
Ik las: 'De beste jaren van juffrouw Brodie' geschreven door Muriel Spark
woensdag 23 december 2020
Vandaag in de schijnwerpers 'Mary Copeland - Victoriaanse detective: deel 3, geschreven door Robbert Jan Swiers
Vandaag in de schijnwerpers: '21 Beestige morabels' geschreven door Rieks Veenker met illustraties van Theo Gootjes
Vandaag in de schijnwerpers: 'Kas en Saar in het verkeer' geschreven en geïllustreerd door Pauline Oud
Vandaag in de schijnwerpers: 'Een merkwaardig monsterdagje' geschreven door Lyu Lina met illustraties van Xi Nian
dinsdag 22 december 2020
Ik wens je fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2021 toe. Met teksten voor op jouw kaarten.
maandag 21 december 2020
Ik las: 'De hemelschijf van Nebra', geschreven door Harald Meller en Kai Michel
De hemelschijf van Nebra
De hemelschijf van Nebra is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw. In 1999 werd de schijf door illegale schatzoekers ontdekt in midden-Duitsland, maar na een avontuurlijke odyssee wist archeoloog Harald Meller hem veilig te stellen om er nader onderzoek naar te kunnen doen. De bronzen schijf met gouden versierselen blijkt de oudst bekende voorstelling van de kosmos ter wereld. Het is het sensationele bewijs dat 3600 jaar geleden in het hart van Europa een tot nog toe onbekende, hoogontwikkelde cultuur heeft bestaan.
In De hemelschijf van Nebra schetst Meller samen met historicus Kai Michel niet alleen de spectaculaire gang van zaken rond de vondst van de schijf, maar ook de contouren van een fabelachtig prehistorisch imperium, dat tot nu toe volkomen onbekend was. Het rijk van Nebra was uitgestrekt en machtig, en onderhield contacten van Stonehenge tot aan Egypte en Mesopotamië. Zijn heersers lieten zich bijzetten onder enorme grafheuvels.
De hemelschijf van Nebra levert ons de sleutel tot een vrijwel spoorloos verdwenen wereld, waarin de ideeën over goden, macht en kosmos ingrijpend veranderden. Het bestaan van deze onbekende beschaving betekent een fundamentele herijking van de gangbare historische opvattingen.
Mijn mening:
Een boek om je in te verliezen tijdens de donkere dagen voor Kerstmis.
Ga mee op zoek naar de geheimen van de hemelschijf van Nebra, en laat je meenemen naar het Europa maar ook naar het Santorini van zo’n 3600 jaar geleden en laat je verbazen. De lezers worden door de auteurs meegenomen naar de Únětice-cultuur; dit is een samenleving uit de bronstijd in Midden-Europa tussen 2300 en 1600 v.Chr.
Lees over het Zevengesternte ofwel de Plejaden en wat deze sterrengroep met landbouw te maken heeft. Zien we de zon en de maan afgebeeld op de schijf of toch niet? Wanneer een raadsel opgelost is, stuiten de auteurs al weer op een volgend vraagstuk.
De hemelschijf heeft een aantal metamorfoses ondergaan; wat was daar de reden voor en wanneer en door wie werden die aangebracht? De afbeeldingen op de schijf worden onder de loep genomen en toegelicht, maar ook de oorsprong van de gebruikte materialen liegt er niet om: zo komen we ook in het Engelse Cornwall terecht.
Je vraagt je af waarom we eerder steeds in het ongewisse zijn gelaten over deze tijd in Midden-Europa. Historici vonden het blijkbaar niet belangrijk genoeg omdat er niets over op schrift stond en de Romeinen deden de inwoners af als een redelijk dom volk, maar alleen maar kunnen schrijven is ook niet alles. Schrift werd vaak gebruikt om bewoners onder de duim te kunnen houden.
Waarschijnlijk waren er al internationale handelsbetrekkingen in die tijd en werd reizen niet uitgesloten. De reiziger kwam dan met een heleboel informatie over wat ze zagen en vonden weer terug.
“Ex oriente lux” – het licht komt uit het oosten.
Het boek leest als een soort van thriller en het zorgt er voor dat je dingen opzoekt over bepaalde onderwerpen. Ook wordt er hier en daar humor in verwerkt; dit alles zonder dat het lachwekkend wordt maar de aandacht daar blijft waar die hoort: bij de hemelschijf van Nebra.
“We hebben van doen met rituelen waar wij met ons verstand niet bij kunnen. Lijken, schedels, vuur en waarschijnlijk ook mensenoffers speelden een grote rol. Grof geweld werd niet geschuwd.”
en:
“Dan waren de vrouwen dus met hun gezin omgebracht door hun eigen mensen! Omdat ze ooit met de vijand waren meegegaan? Of omdat ze geroofd waren en zich vervolgens te bereidwillig met de touwbekers hadden ingelaten? Alles wees op wraak. Met deze vrouwen moest een gruwelijk voorbeeld worden gesteld. Hiermee lijkt het 4500 jaar oude misdrijf opgelost.”
Ik heb enorm genoten van De hemelschijf van Nebra. Het is geen boek om doorheen te racen, maar ieder woord en afbeelding verdient de aandacht van de lezer. De epiloog beschrijft de zeven lessen die we van de hemelschijf kunnen leren en er wordt een belofte gedaan dat de zoektocht verder zal gaan.
Het boek is prima vertaald en leest daardoor prettig, de illustraties zijn heel behulpzaam.
Neem er de tijd voor en geniet!
Lees HIER een fragment uit De hemelschijf van Nebra.
De hemelschijf van Nebra koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard
Boekhandel
AKO
Boekgegevens:
Titel: De hemelschijf van Nebra
Auteurs: Harald Meller & Kai Michel
Genre: geschiedenis, archeologie
Uitgave: paperback met illustraties, 367 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Balans, januari 2019
ISBN: 978 94 60039 31 7
ISBN: 978 94 60039 52 2 (eBook)
NUR: 680
Oorspronkelijke titel: Die Himmelsscheibe von Nebra. Der Schlüssel zu einer untergegangen Kultur im Herzen Europas
Vertaling: Marten de Vries
Met dank aan Uitgeverij Balans voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
woensdag 16 december 2020
Vandaag in de schijnwerpers: 'Dossier Europa - Verscheurd door geld', geschreven door Sonn Franken
zondag 13 december 2020
Vandaag in de schijnwerpers: 'De mossel met de parel', geschreven door Rieks Veenker. Met illustraties van Esther Rosier en Coen Hamelink.
Vandaag in de schijnwerpers: 'De laatste Goldstern' geschreven door Motell Rijnen
vrijdag 11 december 2020
Ik las: 'Wat de zee vertelt' geschreven door Julia Drake
Een scheepswrak, een bijzondere familiegeschiedenis en een stormachtige zoektocht
woensdag 9 december 2020
Ik bekeek en las: 'Thuis. Nederland in coronatijd' met foto's van Ton Bennemeer en teksten van Antoinette Kalkman, Barbara Sevenstern en Tamara Onos
Met 75 prachtige portretten van Nederland in coronatijd.
Thuis. Nederland in coronatijd
Toen fotograaf Ton Bennemeer vanwege het coronavirus geen opdrachten meer kon uitvoeren, bedacht hij de troostfoto.
Een portret van een gezin, familie of huishouden met de deurpost als ´fotolijst´.
Het zijn foto’s met een lach, soms met een traan maar vooral met een verhaal waaruit die ouderwetse Hollandse nuchterheid blijkt, waarmee we ons toch maar weer kunnen aanpassen aan de situatie van de dag.
Het is niet leuk om een deel van je vrijheid op te geven, om je hele hebben houden om te moeten gooien, maar hé, we maken er wat van!
De Schrijfjuffers geven het beeld context en zo ontstond een uniek tijdsbeeld van wellicht de meest vreemde periode na de Tweede Wereldoorlog.
(bron info: Uitgeverij van Brug)
Antoinette Kalkman, Barbara Sevenstern en Tamara Onos ontmoetten elkaar in 2017 op een berg in Portugal. Drie verschillende karakters met een duidelijke missie: het schrijven en op de markt brengen van hun boeken. Sindsdien schrijven ze samen. Niet letterlijk aan dezelfde tafel, maar wel met elkaar. Ze lezen elkaars werk en voorzien het van feedback, bespreken alle mee- en tegenvallers en stimuleren elkaar om door te zetten, ook als het schrijfproces stagneert…
Ton Bennemeer, denkt, droomt, lacht en huilt in beelden. Vertel hem een verhaal en het komt als foto binnen.
De Schrijfjuffers schreven er hun woorden bij met de geportretteerden als hun inspiratiebron.
Ton Bennemeer (fotografie)– www.bennemeer.nl
De Schrijfjuffers (teksten):
Antoinette Kalkman – www.antoinetteschrijft.nl – (auteur van Bonuszoon)
Barbara Sevenstern – www.barbaraschrijft.nl – (auteur van Familiegeluk) en
Tamara Onos – www.tamaraonos.nl – (auteur van Onder Invloed en Hoe zit dat nou)
Kijk ook even op www.schrijfjuffers.nl
“Thuis is de bijzonder plaats in ieders leven, want precies daar ben je ‘thuis’. Synoniemen voor thuis zijn onder andere behaaglijk, familiair, gezellig, huiselijk, innig, knus, persoonlijk en vertrouwd. Woorden met een overwegend positieve lading.
Maar wat als thuis een verplicht toevluchtsoord wordt en je vierentwintig huur per dag op elkaars lip zit? Of dat thuis ineens een gedwongen isolement is, omdat je tot de kwetsbare ouderen of zieken behoort?
Staat thuis dan nog steeds aan gezellig?”
Mijn mening:
Deze periode in ons leven (coronacrisis) is naar mijn mening zeker de meest vreemde periode na de Tweede Wereldoorlog voor zover ik dat kan beoordelen.
‘Thuis. Nederland in coronatijd’ geeft een mooie inkijk in Nederlandse gezinnen in deze bijzondere tijd. Het is niet alleen maar somberheid en negativiteit wat de overhand heeft in ons leven. Dit boek leert dat we de vele positieve dingen tijdens een vreselijke tijd moeten benadrukken om samen op een menselijke manier door het leven te kunnen gaan.
Bij de verhalen van de personen die meegewerkt hebben aan dit boek wordt telkens een passende quote van iemand anders geplaatst.
Zoals bij het verhaal van Rien Diepveen.
Rien heeft zijn hele leven gewerkt als politieagent en rechercheur. Een loopbaan waar je een boek over kunt schrijven. Van tragische roman tot spetterende actiethriller.
Quote van Wiet van Broeckhoven: “Dieven zijn altijd heel stil. Je kan dus maar beter de politie bellen iedere keer dat je niets hoort!”
En het verhaal van Inge van der Venne.
Inge brengt gratis vrolijkheid met haar draaiorgel bij zorgcentra. Haar familie woont in Brabant, precies waar de eerste corona-uitbraak was in Nederland.
Quote van Mstislav Rostropovitsj: “Muziek begint met stilte!”
Hebben jullie al een beetje voorpret?
“Het leukste van een feest is de dag ervoor” – Godfried Bomans.
Het hele boek straalt zoveel positiviteit uit in deze rare realiteit dat het vooraan in de etalages van de boekhandels moet liggen .
Ik het dit boek graag gelezen en waardeer dit boek dan ook met 5 stralende sterren!
Thuis. Nederland in coronatijd koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
AKO
Standaard
Boekhandel
Boekgegevens:
Titel: Thuis. Nederland in coronatijd
Fotografie: Ton Bennemeer
Auteur(s): de Schrijfjuffers: Antoinette Kalkman, Barbara Sevenstern, Tamara Onos
Genre: non-fictie, lifestyle algemeen, algemene jaarboeken (geschiedenis)
Uitgave: hardcover met illustraties (troostfoto’s), 160 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij van Brug, december 2020
ISBN: 9789065237439
NUR: 401, 450, 699
Met dank aan Uitgeverij van Brug voor het toezenden van een exemplaar.