vrijdag 28 april 2023

Ik las: 'De huisgenoot' geschreven door Sarah Bailey

Drie vrouwen:
een vermoord, een vermist,
een verdacht


De huisgenoot


Negen jaar geleden werkte journaliste Olive (Oli) Groves als junior-verslaggever bij een krant aan het verhaal van ‘De moord op de huisgenoot’. 

Australië werd geschokt door een afgrijselijke moord. 
Drie vrouwen gaven in oktober 2005 een feestje in hun woning en één van de drie huisgenotes, de 21-jarige Evelyn Stanley wordt dood aangetroffen. Eén van de andere vrouwen Alexandra Riboni (Alex) wordt verdacht van deze moord en de derde huisgenote Nicole Horrowitz is spoorloos. 

“De moord op mevrouw Stanley voert de druk op die de afdeling moordzaken in Melbourne al ondervindt wegens verschillende onopgeloste zaken, waaronder de verdwijning van dreumes Louise Carter, die in juni werd ontvoerd uit de slaapkamer van haar ouderlijk huis in Malvern, en de moord op twee prostituees, die twee weken geleden op brute wijze zijn aangevallen en wier lichamen zijn gedumpt in een park in St. Kilda.”

Oli raakte geobsedeerd door deze zaak…

Bijna tien jaar later, in september 2015, wordt Nicole de huisgenoot die vermist werd, dood aangetroffen op een afgelegen terrein. Ook nu krijgt Oli het verhaal toegewezen, maar deze keer zal ze moeten samenwerken met de jonge Cooper, die een podcast over deze zaak maakt. 
Samen ontdekken ze nieuwe feiten over de drie huisgenoten en verborgen geheimen komen boven tafel. Ze moeten terug naar het verleden en dat brengt Oli weer terug naar haar eigen verleden waar trauma's en onzekerheden voor haar op de loer liggen. 

“Niemand zal haar horen gillen als het regent. Want niemand hád haar ooit gehoord. Al die nachten toen ze klein was, gevangen in haar kamer. Wanneer hij niet kwam, was dat bijna net zo erg als wanneer hij wel kwam; dan brandden haar ogen terwijl ze in het donker lag te wachten en met knopen in haar maag dealtjes sloot met God. Als hij vannacht niet komt, zal ze nooit meer ruziemaken met Lily. Als hij de rest van de week niet naar haar kamer komt, zal ze ophouden op haar nagels te bijten tot haar huid bloedt.”

Omdat je als lezer kennis moet maken met een aantal personages en er steeds een wisseling is in de tijd waarover je leest, duurt het even voordat je lekker op gang bent. Maar daarna is er ook geen sprake meer van het boek wegleggen. 
‘De huisgenoot’ zit vernuftig in elkaar; het verleden en heden worden heel intelligent samengevoegd tot een indrukwekkende thriller.
De auteur:

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Eerder schreef ze drie delen in de Gemma Woodstock-serie: Het duistere meer, In de donkere nacht en Het spoor van de doden. Hiervoor won ze belangrijke prijzen, waaronder die voor beste Australische thrillerdebuut. Haar boeken zijn wereldwijde bestsellers. 

Eerder las ik van Sarah Bailey: Het spoor van de doden.

De huisgenoot koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De huisgenoot
Auteur: Sarah Bailey
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Marmer, 31 mei 2022
ISBN: 9789460684500
ISBN: 9789460687259 (eBook)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: The Housemate
Vertaald door: Ireen Niessen


Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Uitgeverij Marmer)

dinsdag 25 april 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Revanche' geschreven door Suzanna Esther

 Gewonnen bij een prijsvraag van Bazarow.com

“Wist je dat Bazarow.com ook diverse nieuwsbrieven heeft, die wekelijks of tweewekelijks verschijnen. Bijna voor elke categorie aan boeken hebben we een nieuwsbrief: Kinder- en Jeugdboeken, Young Adult, Nederlandse Literatuur, Vertaalde Literatuur, Thrillers, Feelgood, Geschiedenis&Archeologie, Kunst&Cultuur, Mens&Wetenschap en nog veel meer. Elke nieuwsbrief bevat recensies van actuele boeken in het betreffende genre, het laatste nieuws en de agenda. 
Bezoek https://bazarow.com/nieuwsbrief/ voor meer informatie. Je abonneren is gratis!”


Revanche

Spannende psychologische roman. 

Rachel Bentinck leeft een teruggetrokken bestaan in het dorpje Saint Genius in Bretagne. Twee jaar eerder kocht ze van haar erfdeel La Chanterelle, een stuk grond met twee gebouwen en een loods. Om in haar onderhoud te voorzien verhuurt ze met tegenzin kamers. Ze vermaakt haar gasten met creatieve en spirituele workshops. 

Juist wanneer ze een zekere rust heeft hervonden, leiden de plannen voor een snelweg tot oproer in het dorp en staat onverwachts haar zeventienjarige dochter bij haar op de stoep. Als ze de strijd aangaat tegen valse beschuldigingen van de dorpsbewoners, verschijnt haar verloren gewaande wraakzuchtige broer ten tonele. 
Welk ziekmakend geheim houdt broer en zus in een wurggreep?De auteur:

Suzanna Esther, pseudoniem van Esther Suzanna Mäkel (1966) gaf in eerder werk al blijk van veel mensenkennis en psychologisch inzicht. In ‘Revanche’ beschrijft zij opnieuw met humor, compassie en een scherp oog voor detail levensechte personages die ondanks de bizarre situatie waarin ze verkeren iets van het leven proberen te maken. Grote thema’s als verlies, trauma, vergeving, het waarmaken van dromen en de kracht van de liefde zijn haar ingrediënten. 
Eerder verschenen: ‘Wervelstof’, ‘De Stem’, ‘Kamp Alpha - de pestmeester’, ‘Kamp Alpha - de nieuwe wereld’ en ‘Giftig’.

Revanche koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Revanche
Auteur: Suzanna Esther
Genre: spannende roman, thrillers & misdaad
Uitgave: paperback, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, februari 2023
ISBN: 9789464497014
ISBN: 9789464497021 (eBook)
Van dit boek verschijnt eveneens een luisterboek.


Met dank aan Cluster Effect voor het toezenden van mijn gewonnen exemplaar.
 (bron info: Uitgeverij Ellessy)
Mijn recensie leest u t.z.t. ook op de website van Bazarow.com

Vandaag in de schijnwerpers: 'Fietsen door het Romeinse Rijk' geschreven door Marica van der Meer

 Een avontuur rond de Adriatische Zee


Fietsen door het Romeinse Rijk

Toen in april 202 haar poging rond de wereld te fietsen vanwege corona strandde, werd de wereld van Marica van der Meer door het gedwongen thuisblijven wel heel klein. Ze schreef tijdens de pandemie weliswaar een drietal prachtige boeken met fietsroutes door Nederland, maar de wereld bleef trekken.
Bovendien verscheen van haar hand Handboek voor vakantiefietsers, een standaardwerk voor elke langeafstandsfietser.

In de zomer van 2022 besluit ze af te reizen en de Adriatische Zee te ronden, fietsen door de oude wereld van de Romeinen, een tocht van bijna vierduizend kilometer.

Ze kiest de fraaie stad Bologna, met haar vele galerijen en torens als vertrekpunt en zakt via klassieke steden als Florence, Perugia, Assisi, en het land van de Etrusken, af naar het zuiden, over de aloude Via Cassia naar Rome en vervolgens naar Napels en Pompeï. 
Na de pittoreske Amalfikust aan de Middellandse Zee steekt ze de laars van Italië over en koerst eindelijk richting haar doel, de Adriatische Zee. Dwars door de Apennijnen en via het indrukwekkende Materna, bereikt ze uiteindelijk Brindisi waar ze de veerboot naar Griekenland neemt. 
Door het verrassende Albanië, het prachtige Montenegro, en het historische Bosnië en Herzegovina, fietst ze verder over de eilanden van Kroatië. Ze vecht tegen de zwaartekracht in de Dinarische Alpen en bezoekt de pittoreske oude stadjes op het schiereiland Istrië. 
Via de kust van Slovenië keert ze terug naar Italië, met als laatste hoogtepunt de stad Venetië, om ten slotte weer te eindigen in Bologna.

De tocht van avonturierster Marica voert door aloude steden en schitterende landschappen, over hoge passen en onmogelijke routes, in het voetspoor van de Etrusken, de Romeinen, de Illyriërs, de Ottomanen en de Venetianen. Kortom de rijke geschiedenis van het West- en Oost-Romeinse Rijk. Onderweg ontmoet ze veel gastvrijheid, die het vele afzien ruimhartig compenseert. 
Af en toe breekt de riposo, de Italiaanse siësta, met zijn onvoorziene winkelsluitingen, haar op tijdens haar speurtocht naar drinken en voedsel. 
Het verslag van deze reis, het boek Fietsen door het Romeinse Rijk, imponeert door de kennismaking met zowel nieuwe als oude culturen en het blijft tot de laatste bladzijde boeien.

‘Fietsen door het Romeinse Rijk’ is het vierde fantastische reisverhaal van Marica van der Meer.

De auteur:

Marica van der Meer (1969) is een Nederlandse fotograaf, reisorganisator, schrijfster en wereldfietser. Twaalf jaar lang werkte ze als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen.

Lees meer over Marica en haar werk op haar  auteurspagina bij Uitgeverij Elmar.

Fietsen door het Romeinse Rijk koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Fietsen door het Romeinse Rijk
Auteur: Marica van der Meer
Foto’s: Marica van der Meer
Genre: reisverhalen, biografiën
Uitgave: paperback, geïllustreerd in kleur, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, april 2023
ISBN: 9789038928838
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

maandag 24 april 2023

Ik las: 'Italië, de donkere eeuwen 400 - 1000' een vertaling door Alfons Caris

 


Italië, de donkere eeuwen 400 – 1000

In het voorwoord van Alfons Caris lees je over de serie Storia d’Italia en waarom hij besloot hier aandacht aan te schenken door middel van vertaling.

De auteurs Indro Montanelli en Roberto Gervaso waren allebei journalist en schrijver. 
Indro Montanelli (1909 – 2001) geldt als een van de grootste Italiaanse publicisten van de 20e eeuw. Hij was geen academisch opgeleide historicus maar geschiedenis was zijn passie en hij wilde door middel van Storia d’Italia de Italiaanse geschiedenis toegankelijk maken voor het grote publiek. Deze reeks werd in gewone mensentaal geschreven en humor was zeker aanwezig.
Roberto Gervaso (1937 – 2020) was journalist en schrijver en had een achtergrond in de letteren. Hij werkte voor diverse kranten en was commentator voor radio en tv.

“Italië, de donkere eeuwen 400 – 1000” is onderverdeeld in vier delen.
Je leest over de periode vanaf de nadagen van het Romeinse rijk, waaronder de laatste dagen van keizerlijk Rome.

“Men meende dat er sprake was van een hereniging van het rijk, na de scheiding die Constantijn in de vorige eeuw bewerkstelligd had. Dat heel het Westen juist losgeraakt was, dat Rome, ooit caput mundi, niet eens meer caput was van Italië, dat zij haar positie had moeten afstaan aan Milaan en Ravenna, dat het schiereiland enkel nog een afgelegen uitloper was van een rijk dat zich nog Romeins noemde maar in werkelijkheid louter Grieks-oriëntaals was, leek hun allemaal bijzaak, iets van secundair belang.
De onverschilligheid is veelzeggend.”

De landkaarten zijn een mooie aanvulling op de tekst in het deel waar ze geplaatst zijn; hierdoor worden de veranderingen goed weergegeven.
Hoe godsdienst een groot onderdeel was van alles wat gebeurde en meestal de aanzetter tot oorlogen was, wordt hier duidelijk beschreven.

“Romeinse filosofen hadden het verval van het rijk toegeschreven aan de christenen met hun nieuwe religie, die de oude godsdienst van Augustus en Marcus Aurelius te gronde had gericht. Augustinus stelde daartegenover, dat juist de heidenen met hun veelgoderij de instorting van het rijk hadden teweeggebracht.”

Achter in het boek staat een chronologisch register wat een fijne hulp is bij het samenvatten van hetgeen je gelezen hebt. 
Mede deze details maken het een aantrekkelijk boek; het is een mooie ondergrond om een liefde op te kunnen bouwen voor een prachtig land en de fascinatie voor Italië van de liefhebber zal alleen maar groeien.
Wanneer een tekst woord voor woord vertaald wordt laat men een heleboel gevoel achterwege en dat gevoel is zeker aanwezig in ‘Italië, de donkere eeuwen’.

“De gemiddelde armoedzaaier had nergens benul van; zijn horizon reikte niet verder dan het lapje grond dat hij bewerkte, of het eigen dorp.
Dit is het toneel waarvoor rond het jaar 1000 het doek valt.
Donker is het nog steeds, maar het begint te schemeren…”

De passie voor Italië van Alfons Caris en zijn liefde voor de Italiaanse taal zijn duidelijk merkbaar in zijn vertaling. Het is een meeslepend verhaal geworden met een kijk op de geschiedenis waardoor je het Italië van tegenwoordig meer zult kunnen begrijpen en hierdoor er ook meer van zult kunnen genieten.


Alfons Caris schrijft over zichzelf op zijn website caristraduzioni

“Wie ben ik

Vertalen en schrijven is mijn tweede roeping. Pas aan het eind van een lange loopbaan die heel andere kennis en kunde van mij vroeg, ben ik een opleiding tot vertaler Italiaans gaan volgen. Dat was niet zo maar een opwelling, want Italië heeft mij altijd mateloos gefascineerd sinds ik er decennia geleden voor het eerst kwam. Italianità loopt als een rode draad door mijn leven. 
In het vertaal- en schrijfwerk komen alle sporen bijeen: mijn liefde voor de Italiaanse taal, mijn diepe belangstelling voor Italië, de ontelbare reizen door alle hoeken van het land.”

Italië, de donkere eeuwen 400 – 1000 koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Italië, de donkere eeuwen 400 – 1000
Vertaling uit het Italiaans door Alfons Caris
Genre: geschiedenis algemeen
Uitgave: paperback met illustraties, 362 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2021
ISBN: 9789464247671
NUR: 680


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zaterdag 22 april 2023

In de schijnwerpers: 'Zwarte leugens' geschreven door Linda Jansma

 30 jaar geleden verdween een baby.
Wat heeft vlogger Ruby hiermee te maken?


Zwarte leugens

Ze is niet dood

Ruby is een razendpopulaire vlogger. Sinds een aantal jaar blogt ze ook over cold cases waarbij ze de hulp van haar volgers inroept. Haar nieuwste zaak is de verdwijning van een baby die dertig jaar geleden uit de kinderwagen werd gestolen. Dan krijgt ze opeens een vreemde reactie: ‘Ze is niet dood’. 
Ruby kan het bericht niet loslaten en duikt dieper in het onderzoek. Maar de zaak lijkt zich meer en meer te verstrengelen met haar eigen verleden...
(bron info: achterflap)

‘Mama,’ klonk Donnells stem naast haar. Hij stond op zijn tenen bij de kinderwagen, met zijn handen om de rand, zijn ogen op de baby’s gericht. Toen keek hij om naar Alexandra en vervolgde: ‘Mama, waar is Tess?’


De auteur: 

Linda Jansma, bestsellerauteur, (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema. Door haar filmische beschrijvingen en oog voor detail weet zij haar lezerspubliek aan zich te binden. Ook gedegen research draagt bij aan de authenticiteit van haar verhalen en zorgt ervoor dat ze als levensecht worden ervaren.

Inmiddels heeft Linda zestien thrillers op haar naam staan, waaronder de bestsellers Kwetsbaar, Tweestrijd, Slaap maar zacht en Verbroken. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. 
Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013. Van Verbroken werden de filmrechten verkocht.

Ook schreef Linda de driedelige thrillerserie Cirkel van het kwaad, over de zoektocht naar de ware toedracht van een twintig jaar oude moord. Na Schaduwkinderen (deel 1) en Uitverkoren(deel 2) werd het laatste deel, Bloedband, ook weer een bestseller.

Haar laatste boek, Verlos ons van het kwade, verscheen in januari 2022.

Eerder las ik van Linda Jansma:

Zwarte leugens koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: Zwarte leugens
Auteur: Linda Jansma
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 361 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, 3 mei 2023
ISBN: 9789461096319
ISBN: 9789461096340 (e-Book)
ISBN: 9789461096395 (luisterboek)
NUR: 305


Met dank aan De Crime Compagnie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Crime Compagnie)

vrijdag 21 april 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Solitaire bomen' geschreven door Leen Raats. ***Inclusief een leuke actie!***Solitaire bomen

Gina blijft nooit lang op dezelfde plaats, gaat elke verbintenis uit de weg en verandert om de haverklap van woonplek, job en partner. Soms laat ze alles achter om enkele weken rond te zwerven. 
Een van die zwerftochten brengt haar naar Noorwegen, waar ze in rugzaktoeriste Maya een onverwachte reisgenote vindt. Ook zij is duidelijk op de vlucht voor iets. 

Kan je je hele leven 'on the run' blijven, zonder je aan iets of iemand te binden? En is eenzaamheid de prijs die je voor die ultieme vrijheid betaalt? Dat zal Gina snel genoeg ontdekken. 

“Als je het Gina vraagt, zijn de meeste mensen schapen, bang om hun hoofd boven de kudde uit te steken om te kijken of het gras groener is aan de overkant. Zij is een solitaire wolf, die bij het vallen van de schemering wegsluipt van de roedel om nieuwe territoria te verkennen. Een solitaire boom, wiens wortels zo diep in de aarde reiken dat hij de bescherming van het bos niet nodig heeft om overeind te blijven, hoe hard de wind ook over de vlakte raast. Dit leven is van haar, en van haar alleen. Ze heeft er recht op.” 

'Met echo’s van Tove Ditlevsen en Paolo Giordano' 


De auteur:

Leen Raats (°1984) heeft Antwerpse en Noord-Brabantse roots. Leen is romancier, dichter, copywriter en rocker pur sang. Ze noemt zichzelf weleens de headbangende schrijfster. Ze gaf meerdere boeken uit, publiceerde in literaire tijdschriften en verzamelbundels, wint af en toe een schrijfwedstrijd en verliest er nog veel meer! Sinds ze, ergens begin jaren 90, voor het eerst een gedicht op papier zette, heeft ze nog maar één levensdoel: al schrijvend de wereld een beetje mooier maken. 'Solitaire bomen' is haar tweede roman.

Haar werk werd bekroond in heel wat wedstrijden en gepubliceerd in verzamelbundels en literaire tijdschriften. 

Lees meer over Leen op haar website
Bovendien kun je haar Podcast volgen.

Eerder las ik van Leen:

***Een leuke actie tot 30 april bij ‘Leens Winkeltje’: een pakket met 2 romans en haar verhalenbundel. 
Lees HIER meer.***

Solitaire bomen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Solitaire bomen
Auteur: Leen Raats
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Beefcake Publishing, april 2023
ISBN: 9789493293151
NUR: 301
Met dank aan Leen Raats voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Beefcake Publishing)

donderdag 20 april 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het heerlijke leven in onwetendheid' geschreven door Sejul Nerve

 Verhalen over hoe perceptie alles bepalend is in dit leven


Het heerlijke leven in onwetendheid 


Onze alledaagse werkelijkheid met een sciencefiction-twist in 18 korte verhalen.

Elk verhaal mengt een origineel scifi-concept met voor ieder herkenbare situaties en geeft zo een verfrissende blik op onze eigen belevingswereld.

Lees bijvoorbeeld over een metrostation waar de tijd stilstaat, door een filmstudio gefabriceerde herinneringen, de onverwacht warme zorg door een drone en over de pracht van een onbereikbare tuin.

De verhalen spelen met existentiële en filosofische thema’s zoals onder andere onze omgang met verlies, de angst om vergeten te worden en het genadeloze lot.

Verleg de grenzen van je voorstellingsvermogen en ontsnap voor even aan onze soms beklemmende realiteit.

Eerder schreef Sejul Nerve de dystopische roman Uit het ritme (2021). Deze titel schetst een wereld waarin socialmedia stiekem mensenlevens ontwricht, een beangstigend echt en actueel verhaal.

Sejul Nerve is specialist in sciencefiction en laat zich inspireren door grote namen binnen het genre zoals A. Huxley, R. Bradbury en O. Butler. Door zijn affiniteit met sciencefiction kun je in zijn werk vertrouwen op originele invalshoeken en verfrissende scifi-concepten.

'Dit is geen verhalenbundel, maar een reeks liefdesbrieven aan verwondering en vooruitgang.'
- James Worthy
(bron info: achterflap)


De auteur:

Sejul Nerve is het resultaat van een voortdurende sciencefiction exploratie. Bekende titels van grote schrijvers bieden hem een nieuw perspectief op onze eigen werkelijkheid. Zoals alleen Orwell kan vatten wat indoctrinatie is, Bradbury de definitie van censuur heeft uitgevonden en Huxley de duistere kant van een utopie weet te schetsen, zo vormen de grote sci-fi titels een encyclopedie om de nuance in ons leven te kunnen zien.

Op 28 Oktober 2021 verscheen zijn debuutroman Uit het ritme. Een verhaal over de leven-ontwrichtende gevolgen van een nieuwe socialmedia-app. Op 17 Maart 2023 volgde zijn tweede boek Het heerlijke leven in onwetendheid, een gevarieerde bundel met korte sciencefiction verhalen.

Sejul Nerve (pen-naam) is een entiteit in het leven geroepen voor sci-fi exploratie. Hij heeft een stem maar geen gezicht. Hij neemt je mee langs de uiterste grenzen van zijn voorstellingsvermogen en biedt je mogelijk een nieuw perspectief op onze eigen realiteit.
(bron info: website Sejul Nerve)

Neem voor meer informatie over de auteur en zijn werk een kijkje op zijn website.

Het heerlijke leven in onwetendheid koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het heerlijke leven in onwetendheid
Auteur: Sejul Nerve
Genre: Sciencefiction, verhalenbundel
Uitgave: paperback met illustraties, 196 pagina’s
Ook als eBook verkrijgbaar
Drukker: Gildeprint, maart 2023
Illustraties: Lee Thomas
ISBN: 9789090370408

Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Sejul Nerve)

woensdag 19 april 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'SLOW LIVING deel 2', geschreven door Connie Harkema

 het behouden huis


SLOW LIVING deel 2

Meer dan twee jaar geleden hebben Rienk en Connie Harkema hun huis met galerie verkocht en verblijven nu (bijna) permanent in hun camper. Ze hebben daarmee bewust gekozen voor een andere manier van leven: Slow Living, tevens de titel van het boek. 

In het tweede deel is te lezen hoe ze in het afgelopen jaar alle seizoenen in Duitsland doorbrachten, ook tijdens de koude wintermaanden midden in de sneeuw. Ze hebben mooie routes gereden, waaronder de Romantische Strasse, langs de Moezel en door het Zwarte Woud. In het voorjaar verbleven ze in de Noord-Italiaanse Dolomieten. 

Alle bezochte plaatsen zijn te bekijken in online fotoboeken (www.connieharkema.nl onder het kopje fotografie). Zo gaan woord en beeld met elkaar een interactie aan. Het behouden huis als vast woonadres vlak bij het IJsselmeer, doet tijdens de warme zomerdagen dienst als verkoeling en atelier en is daarmee eigenlijk hun vakantiehuis.


De auteur:

Als journalist, schrijver en redacteur trad Connie Harkema eerder met woorden naar buiten dan met beelden. De combinatie van tekst (meestal gedichten) met schilderijen en tekeningen is later ontstaan. 
Woorden zijn nog altijd de basis en ook haar beeldend werk vertelt vaak een verhaal. Om die reden noemt zij zich het liefst beeldend woordkunstenaar. 

Na haar zitting in het Verkiezingscomité Stadsdichter Gouda 2006 en het schrijven van de schriftelijke cursus Poëzie Schrijven voor Business School Laudius kreeg Connie pas goed de smaak van het dichten te pakken en geeft vanaf 2017 schrijfworkshops op locatie.
Met haar project ‘Kunstpoëten’ verbond ze de dichtkunst met de beeldende kunst, wat resulteerde in een spraakmakende expositie met voordrachten in haar toenmalige galerie ‘Kunst in Beweging’.
Het reizen is in beide disciplines terug te zien, waarbij fotografie een steeds belangrijker plaats inneemt. Woorden en beelden, blijvend in beweging.

Eerder genoot ik van Reflectie.

SLOW LIVING deel 2 koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: SLOW LIVING deel 2
Auteur: Connie Harkema
Genre: reisverhalen, biografieën
Uitgave: paperback, 280 pagina’s
Uitgever: Brave New Books, januari 2023
ISBN: 9789464801132

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Brave New Books)

dinsdag 18 april 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Terug op de achterbank' geschreven door Olivier Willemsen

 


Terug op de achterbank

“Ik ben tweeënveertig jaar, mijn relatie is voorbij en ik kom net uit een depressie. Toen mijn moeder vroeg of ik het gezellig zou vinden om mee te gaan naar een huisje in de Auvergne, heb ik ja gezegd.”

De hoofdpersoon in deze zwartkomische vertelling gaat op aandringen van een goede vriendin mee met zijn ouders op zomervakantie. Als vanzelf nemen zowel de zoon als de vader en moeder hun oorspronkelijke positie binnen het gezin weer in, alsof er niet een half mensenleven voorbij is gegaan. Terug op de achterbank observeert hij zijn ouders en ondergaat hij opnieuw de geborgenheid die het liefdevolle gezin hem altijd heeft geboden, maar ditmaal met andere ogen. 


De auteur:

Olivier Willemsen (Haps, 1980) groeide op in een dorp nabij de Duitse grens. Op zijn achttiende verruilde hij de sloten en weilanden voor de grachten en stenen van Amsterdam. Hij schrijft romans, korte verhalen en af en toe in de derde persoon. Zijn boeken worden uitgegeven door uitgeverij De Harmonie. 
In 2022 schreef hij onder andere mee aan een libretto voor de Nationale Opera.

Olivier Willemsen schreef het duistere Morgen komt Liesbeth en het mysterieuze Roza
In Terug op de achterbank gooit hij het over een andere boeg. In humoristische scènes weet hij in deze roman de beklemmende consequenties van een gelukkige jeugd genadeloos aan de kaak te stellen.
Neem een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Olivier Willemsen Roza, een roman met thrillereffecten.

Terug op de achterbank koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Terug op de achterbank
Auteur: Olivier Willemsen
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 160 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, april 2023
ISBN: 9789463361774


Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Harmonie)

maandag 17 april 2023

Ik las en genoot van 'Durft Sam wel?' geschreven en geïllustreerd door Tessa Zwanenburg

 


Durft Sam wel?


‘Sam, je wordt al groot. Het is tijd dat je zelf gaat lopen en leert klimmen,’ zegt mama.
 
Eerst blijft Sam nog dicht bij mama. Hij loopt wat rond en kijkt goed om zich heen.
Al gauw durft hij wat verder te gaan. Hij probeert in de lage boompjes te klimmen.
‘Mama, kijk eens!’ roept Sam. ‘Ik ben hier heel goed in!’

‘Durft Sam wel?’ is door de eenvoudige presentatie van het verhaal heel toegankelijk voor kinderen. Er blijft nog een heleboel over om te fantaseren, wat zeker belangrijk is in een boek voor kinderen van de aangegeven leeftijd.

De aapjes Sam en zijn vriendje Mo zijn niet hetzelfde; dat zijn aapjes in werkelijkheid ook niet. Dit is een leuke gelegenheid om dat onderwerp aan te halen door degene die voorleest. Wel hetzelfde dier, maar toch anders! Het lijken wel mensen; die zijn ook stuk voor stuk anders, maar toch allemaal mens.

De hoge boom is indrukwekkend; je moet zelfs het boek helemaal draaien om hem goed te kunnen zien. Maar hoe hoog die boom ook is, de vruchten bovenin blijven lonken…
Sam gaat ondanks zijn angst proberen om zelf vruchten uit deze hoge boom te plukken. Maar het lukt niet! Hij heeft het wel helemaal alleen geprobeerd, dat telt ook mee. 
Kinderen willen dat ook al snel: dingen zelf doen...

‘Durft Sam wel?’ is een knap debuut van deze auteur/illustrator. 
Het onderwerp is heel goed uit de verf gekomen: als iets niet meteen lukt, moet je blijven oefenen en niet meteen de moed opgeven. De mama van Sam heeft het goed aangegeven: blijven proberen als het niet meteen lukt!
Na een tijdje zul je zien dat elk genomen stapje gemakkelijker genomen kon worden. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en zul je niet zo snel opgeven als iets niet meteen lukt.

De aanhouder wint: degene die niet opgeeft zal uiteindelijk zijn of haar doel bereiken. 
Ik kijk uit naar een volgend werk met teksten en illustraties van Tessa Zwanenburg.


Over Tessa Zwanenburg:

Tessa Zwanenburg is leerkracht in het basisonderwijs.  Zij heeft een grote affiniteit met het jonge kind en een enorme passie voor lezen en tekenen. Daarom is het niet zo gek dat het al heel lang een droom was om een prentenboek te maken. Haar illustraties zijn een mix van analoog en digitaal werk. Zij werkt vooral met gouache, aquarelverf, potloden en pastel.

Durft Sam wel? koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Durft Sam wel?
Auteur & illustrator: Tessa Zwanenburg
Genre: kinderboeken, prentenboeken vanaf 2 jaar
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, februari 2023
ISBN: 9789083222295
NUR: 273


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)

Ik las: 'Voordat alles beter werd' geschreven door Rosemarijn Milo

 


Voordat alles beter werd

Voor in het boek:

“Opgedragen aan mijn broer Erik Milo (1952 – 1991) die geleefd heeft 
voordat alles beter werd.”

Hierdoor is ook meteen de titel verklaard.

In Voordat alles beter werd lees je over het Amsterdam van de negentiger jaren, toen er veel gelukkige momenten, maar ook vaak teleurstelling speelde in het leven van jongeren. De aidsepidemie was voorpaginanieuws en veel mensen werden verrast door hetgeen hen overkwam. 

Vier jonge mensen denken een voor die tijd bijzondere oplossing te hebben gevonden voor hun gezamenlijke problemen. De hoofdpersonen in dit verhaal zijn de celliste Floor, de advocate Lisette, de Japanoloog Paul en de arts Stefan.
In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt werd homofilie niet geaccepteerd door de maatschappij en was het dus zaak om zoveel mogelijk in het geheim plaats te laten vinden.
De vier denken door samen te gaan wonen een oplossing te hebben gevonden en op die manier niet veroordeeld te worden door hun omgeving.
Maar zoals het vaak het geval is, loopt niet alles zoals men verwacht had en komen nieuwe problemen aan het licht.

De achtergronden worden goed beschreven en mede door de gesprekken, brieven, stukken uit een dagboek en briefwisselingen kom je als lezer achter de persoonlijke problemen van de hoofdpersonen.
Helaas ligt er op veel onderwerpen ook nu nog steeds een taboe in sommige delen van onze maatschappij en daar spreekt meestal angst uit. 
Je leest in ‘Voordat alles beter werd’ over discriminatie, homofilie, HIV, kindermisbruik, abortus en bewustwording.

“Floortje kan weer eens niet slapen. Zij is als de dood voor dat kleine tikje op de deur, het voorzichtig omdraaien van de deurknop. En voor het gewicht dat ze daarna op zich voelt. Zo gaat het al een hele tijd. Vader heeft tegen haar gezegd dat zij hem met haar mooie lijf niet zo moet uitdagen, dat hij daar niet tegen kan.”

Op de achterflap wordt dit boek door de auteur beschreven als een tragikomedie en daar lijkt het inderdaad wel een beetje op; het is niet alles kommer en kwel dat zich afspeelde in de beschreven tijd.

“In februari 1996 werd ik plotseling geconfronteerd met het feit dat ik een zoon heb. Hij is het kind van Marion de Meulemaker, mijn vroegere schoolvriendinnetje, met wie ik één keer, kort na ons eindexamen, het bed heb gedeeld. Ik heb nooit eerder geweten welke gevolgen dat heeft gehad.”

Neem in ieder geval de tijd om het aangebodene rustig te lezen; het is zeker geen boek om even tussendoor te lezen.De auteur:

Rosemarijn Milo dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om als schrijfster te eindigen.
Zij publiceerde eerder ‘Brieven uit La Dominance’ (2012), ‘Een vervlogen droom’ (2019), ‘Het hoge woord’ (2020), ‘Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S.’ (2021) en ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ (2022). 

Eerder las ik van deze auteur:

Voordat alles beter werd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Voordat alles beter werd
Auteur: Rosemarijn Milo
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 284 pagina’s
Uitgever: U2pi BV, herdruk mei 2022
ISBN: 9789493240940
ISBN: 9789493299092 (eBook)
NUR: 300

Met dank aan U2pi BV voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: U2pi BV)