maandag 30 september 2019

Ik las: 'De Amerikaan', geschreven door Gerrit BrandDe Amerikaan

1969. De eerste mens op de maan. De jeugd in opstand tegen het gezag. No more war. Flowerpower.

Gerard van Zandt neemt deel aan het jaarlijkse Concours Hippique. Hij ontmoet femme fatale Carmen. Haar komst vanuit het woonwagenkamp naar zijn boerderij zet zijn leven op stelten. Haar ontuchtige levensstijl past niet bij het boerenbestaan. Aan hem de keuze: gek doen en Carmen volgen – of terug naar af en een gewoon boerenleven leiden.

Ook het dorp ontkomt niet aan de veranderingen in de maatschappij. De grimmige buitenwereld dringt zich op als er een autoweg wordt aangelegd en de oude vaart, die ooit de belangrijkste verkeersader in de regio was, overbodig wordt verklaard. De vaart moet dicht. Welnee, de vaart moet openblijven, vindt de jeugdige leraar Nederlands Henry Maartens. Hij begint een actiegroep. Daar moeten de notabelen van het dorp niets van hebben.

Een drietal zakenlieden – het triumviraat – bepaalt de toon. Ze hebben burgemeester Croon in hun macht. Als een oude boerderij wordt omgebouwd tot een seksclub nemen de ontwikkelingen onverkwikkelijke vormen aan.

De Amerikaan is een caleidoscopische roman, die zich afspeelt op het platteland in het oosten van Nederland. Gerrit Brand (1956) schildert op onnavolgbare wijze hoe het dorpsleven steeds meer op de kop komt te staan. Wanneer de woedende familie van Carmen de seksclub betreedt om paal en perk te stellen, kan dat alleen maar leiden tot een onontkoombare, apocalyptische ontknoping. 
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Mijn mening: 

Er gebeurde nogal wat in de wereld in de tijd dat dit verhaal zich afspeelt; vanaf die tijd is niets meer zoals het eerder was.

De weerstand die opgeroepen wordt voor de plannen om de vaart te dempen komt van een heel andere kant dan verwacht zou kunnen worden. In dit geval zijn de jongeren behoudend en zien niets in verandering van de status quo, terwijl burgemeester Croon en aantal zakenlieden hier mogelijkheden ontdekken die vooral hun eigen beurs zullen spekken.
Vroeger wisten de meeste dorpelingen dat niet, maar later werd het ook voor hen duidelijk.

Maar de tijd is niet tegen te houden en veranderingen worden steeds vaker opgemerkt. Daar waar het ooit vanzelfsprekend was dat de daden van een burgemeester het beste waren voor de gemeenschap, mag je jezelf hier afvragen of het in De Amerikaan wel in het algemeen belang is.
De broeierige sfeer in het dorp aan de vaart is heel goed beschreven door Brand waardoor het is alsof je er zelf bij aanwezig bent.

"Terwijl de orgie een hoogtepunt begon te bereiken, kwamen er nog twee verlate gasten binnen. Ineens stonden ze daar midden in de zaal, hand in hand, druk met elkaar in gesprek, koerend en kirrend als twee verliefde tortelduiven, dat spel speelden ze nog goed. Iedereen keek naar hen zoals ze  daar stonden, hij in zijn blauwe zondagse pak, tenger en boers met een rood verweerd gezicht van het werken op het land, schoongeboend, de weeë lucht van stront en melk verdrongen door die van chloor. Zijn grote hand, enigszins gezwollen en vol kloofjes van het harde werken, omklemde het smalle bruine handje van Carmen de zigeunerin, zoals ze in het dorp al werd genoemd. Zij was een beauty in haar laag uitgesneden witte jurk."

De popmuziek wordt goed gebruikt om het tijdsbeeld te versterken; ook ik ben opgegroeid in deze tijd en alles was voor mij herkenbaar. 
Tegenstellingen zijn aan de orde van de dag in De Amerikaan; een losbandige Carmen uit het woonwagenkamp die het aanlegt met de eenzame Gerard, de Amerikaanse auto die in zijn leven verschijnt en Gerard die gelooft dat Carmen haar ware aard kan en wil veranderen. 

De Amerikaan is een mooie mengelmoes van gevoelens, gebruiken en riten en is daardoor behalve een goed verhaal ook een mooi verslag van de beschreven tijd waarin het verhaal zich afspeelt: 1969.


De auteur:

Gerrit Brand werd geboren in Zwolle en groeide op in Dedemsvaart. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen. 
Hij werkt als communicatieadviseur, uitgever, vertaler en docent.
De Amerikaan is zijn vierde roman. De eerste versie schreef hij al in 1982, maar heeft het toen niet afgemaakt. Bij een verhuizing kwam het weer boven water en nu is De Amerikaan een feit!

Eerder las ik van Gerrit Brand De wegen van Valentina.

De Amerikaan koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De Amerikaan
Auteur: Gerrit Brand
Genre: literaire roman
Uitgave: hardcover, 236 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, mei 2019
ISBN: 978 94 91737 48 0
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar

vrijdag 27 september 2019

Ik las: De avonturen van Knetter & Spetter deel 2, geschreven door Thijs Van Aken en Ewout Eggink met illustraties van Erik ButterDe avonturen van Knetter & Spetter deel 2

Na het succes van het eerste deel van De Avonturen van Knetter en Spetter brachten stemacteurs Thijs van Aken en Ewout Eggink onlangs deel 2 uit. Hun jarenlange ervaring als stemacteurs heeft ze geholpen een wereld te scheppen die leest als een tekenfilm. Snel, humoristisch en met absurde situaties. Illustrator Erik Butter maakte er weer de tekeningen bij. De voorliefde die ze alle drie hebben voor tekenfilms komt in dit boek duidelijk naar voren. Het boek komt niet alleen op papier uit, maar ook als luisterboek.

Knetter en Spetter zijn twee ondeugende, grappige en handige broers. Ze wonen in een kleurrijk bos waar ze avonturen beleven. Zo komen Knetter en Spetter terecht in een modderklodder waar ze de schrik van hun leven krijgen. Door de bloemen van de pigmentvretertjes kunnen ze de toppen van de bomen aanraken en verwonden ze zich bijna aan spijkerplanten. Ook bieden de broertjes onderdak aan twee hele lieve meisjes Wiege en Warre, die op de vlucht zijn voor de Witte Kuifvogel. Net als deel 1 bevat deel 2 vier verhalen die los van elkaar (voor) gelezen en beluisterd kunnen worden.

Van ouders en grootouders begrijpen de auteurs dat de combinatie van (voor)leesboek en een luisterboek gemaakt door professionele stemacteurs een gouden combinatie is.
(bron info: Eggink en Van Aken)

Mijn mening:

Voor in het boek staat een kleurrijke en handige inhoudsopgave, gevolgd door een overzicht van de locaties die in het boek besproken worden. Leuk om bij ieder verhaal even naar deze plattegrond te gaan en te bekijken waar dat verhaal zich afspeelt.
Je kunt de vier verhalen achter elkaar lezen maar je kunt er ook voor kiezen om willekeurig een verhaal te (laten) kiezen.

Het bijzondere taalgebruik, de verzonnen woorden en uitdrukkingen zorgen voor een heel onderhoudend boek, waar ook volwassenen zeker van kunnen genieten. De tekeningen zijn werkelijk prachtig en onnavolgbaar in hun eenvoud terwijl de complexiteit van de verhalen er ook uit spreekt.

Om iets duidelijk te maken worden nogal wat woorden gebruikt; het verhaal wordt zeker niet afgeraffeld.

In het tweede deel van de serie wordt duidelijk gemaakt dat gemaakte afspraken ook nagekomen moeten worden. En je moet niet eten van planten die je niet kent en ga zo maar door. Zonder belerend te zijn wordt dit ergens in een van de verhalen ongemerkt benadrukt.

De hoofdrolspelers Knetter en Spetter worden duidelijk neergezet, maar ook de andere personages en dingen zie je voor je ogen verschijnen.
Allemaal even prachtig om te lezen: heb je al ooit eerder roodborstjes zien vliegen met brullende motoren? Of knoflookpadden gezien en geroken?
Je steekt een heleboel op door deze broers te volgen in hun avonturen.

Dit deel wordt afgesloten met het beschrijven van een sfeer die je heel nieuwsgierig achterlaat naar nieuwe avonturen van deze twee broers. Wat zal hierna gebeuren?

Zo zitten ze stil voor zich uit te staren. Het enige dat ze horen is de wind die voorzichtig de bladeren van de bomen streelt. Na een tijde fluistert Knetter zachtjes, 'Iemand nog een kopje thee? En wil jij een vuurtje maken Spetter, want het wordt wel een beetje fris, vinden jullie ook niet?'

De avonturen van Knetter & Spetter deel 2 is zowel grappig als informatief en tegelijkertijd absurd op een leuke manier waardoor je niet anders kunt dan lachen. 
Het enige wat ik jammer vind nu ik De avonturen van Knetter & Spetter deel 2 uit heb, is dat ik het eerste deel niet gelezen heb.
Het was een bijzondere ervaring.


Boekpresentatie en tournee

Op 19 september werd het boek feestelijk gepresenteerd in de Kinderboekwinkel op de Rozengracht 34 te Amsterdam. Thijs en Ewout traden bij deze presentatie op met Floortje Bol, winnares van de voorleeswedstrijd 2019 van de Provincie Noord-Holland.
Vanaf 19 september treden de schrijvers met regelmaat op. Ze doen scholen en boekhandels aan en zoeken samenwerking met de plaatselijke of provinciale winnaars van voorleeswedstrijden.

Een overzicht van de boekingen staat onderaan dit blog.

Over de auteurs

Al meer dan twintig jaar zijn Thijs van Aken en Ewout Eggink veel gevraagde stemacteurs. Sinds 2015 schrijven zij met onstuimig veel plezier aan De Avonturen van Knetter en Spetter. Naast het schrijven zijn ze ook regelmatig te vinden op scholen, in bibliotheken en boekwinkels om kinderen voor te lezen. Na deel 1 (2017) is dit deel 2. Van beide delen is ook een luisterboek beschikbaar, ingesproken door de schrijvers zelf. Illustrator Erik Butter maakte er weer fantastische tekeningen bij.
Neem een kijkje op de leuke website.

Bekijk hier de clip op YouTube.com. Deze clip lijkt op het begin van een tekenfilm. Dat belooft nog wat!

De avonturen van Knetter & Spetter deel 2 koopt u bij uw lokale boekhandel of bij: 
Datzelfde geldt voor de luisterboeken.

Boekgegevens
Titel: De avonturen van Knetter & Spetter deel 2
Serie: De avonturen van Knetter en Spetter
Auteur: Thijs Van Aken, Ewout Eggink
Illustraties: Erik Butter
Genre: kinderboeken 6-11 jaar, voorleesboek alle leeftijden
Uitgave: Harde kaft, 99 pagina's
Uitgever: Eggink en Van Aken 19 september 2019
ISBN: 9789082612820
Ook als luisterboek verkrijgbaar


Met dank aan Eggink en Van Aken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.


Overzicht boekingen en optredens Ewout en Thijs (Knetter & Spetter)
najaar 2019, d.d. 17 september 2019

Donderdag 19 september

Inloop vanaf 16.15 uur
Boekpresentatie in de:
Kinderboekwinkel
Rozengracht 34
1016 NC Amsterdam
T 020 622 47 61
E marlie@kinderboekwinkel.nl
W www.kinderboekwinkel.nl

Contactpersoon: Marlie Marsman


Woensdag 2 oktober

Vanaf 10.30 uur
Brandsmaschool in Bussum

Waarschijnlijk drie sessies
Donderdag 3 oktober
De Ridderhof Utrecht Leidse Rijn
Vrijdag 4 oktober

s morgens
Nassauschool Hilversum

Zaterdag 5 oktober


Zondag 6 oktober

12.45 tot 13.30 uur
Boekhandel De Drvkkerij
Markt 51
4331 LK Middelburg
T 0118 886 883

Contactpersoon: Eric de Vries

Maandag 7 oktober

9.30-12.15 uur
Montessori Steigereiland

Dinsdag 8 oktober

Vanaf circa 14.00 uur

Dorine gaat nog iets proberen te regelen in Amsterdam of Amstelveen (of elders in de buurt van Amsterdam of ’t Gooi)
Woensdag 9 oktober

Om 15.30 uur

Kinder- en Jeugdboekwinkel Casperle
Sarphatipark 99
1073 CV Amsterdam
T 020 679 11 01
M 0624 76 91 13

Contactpersoon: Karlijn Cohen

Donderdag 10 oktober
De Bornwater in Bloemendaal
Vrijdag 11 oktober

14.00-15.00 uur


Boekhandel Wagner
Hoofdstraat 181
2171 BB Sassenheim
T 0252 21 27 78

Contactpersoon: Willemien Cazzato-Wagner

Zaterdag 12 oktober

13.45 uur
Boekhandel Broekhuis i.s.m. de bibliotheek
Bibliotheek Oldenzaal
Ganzenmarkt 11
7571 CD Oldenzaal
T 0541 512 516 (bieb) en 0541 535 398 (boekhandel)donderdag 26 september 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'De afrekening', geschreven door Jara Lee

Jonge vrouw rekent af met haar verleden en neemt beslissingen die grote gevolgen hebben voor de mensen in haar omgeving


De afrekening

Jim zat in zijn computerkamer en staarde naar het beeldscherm. Nog geen half uur geleden was hij bijna euforisch geweest toen hij naar het bedrag staarde op zijn geheime rekening. Nu werd hij wit om zijn neus en wilde van nijd bijna het scherm met zijn vuisten bewerken. Hij las het bericht voor een derde keer en wist dat het afgelopen was.

Om de problemen uit haar verleden uit de weg te gaan, zwerft Chrissy Riggs over straat en gebruikt ze drugs. Als ze op een avond inbreekt in het huis van Jaycen Benson wordt ze door hem betrapt. In plaats van haar aan te geven bij de politie besluit hij haar te gaan helpen en biedt haar onderdak, hiermee tegelijk hopend zijn eigen verleden te kunnen verwerken.

Dit pakt echter heel anders uit als Chrissy plotseling weer uit zijn leven verdwijnt en hem radeloos achterlaat. De beslissingen die zij vervolgens neemt, zetten het leven van veel mensen totaal op zijn kop.


Over eerder werk:

Alle personages die ertoe doen worden naar behoren uitgediept en als levende wezens neergezet. Dat is tegelijk ook de kracht van het verhaal, want de drive wordt gevormd door alle emoties die zich voordoen.
 Cees van Rhienen op Thrillzone over Het Testament

Het Testament is een familiedrama. In dit verhaal weten ze de lezer met hun vloeiende dialogen en verrassende wendingen opnieuw te boeien.
 NBD Biblion

Een heerlijk aantal uren verdrinken in de levens van een groep sympathieke en hartverwarmende personages die ongelooflijk veel meemaken.
 Patrice van Trigt op Hebban over Echo uit het verleden

Een goed geschreven feelgood-roman over grote problemen, ook geschikt voor jongvolwassenen.
 NBD Biblion over Ruw verstoord

De auteurs:

Met hun misdaadromans heeft het schrijversduo Jara Lee inmiddels hun schrijftalent bewezen. Ze schijven toegankelijke en vlot geschreven boeken met spanning en een vleugje romantiek. De lezer wordt meegetrokken in het verhaal en de personages komen echt tot leven.
(bron info: Uitgeverij Elikser)

De afrekening koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De afrekening
Auteur: Jara Lee
Genre: roman. spanning
Uitgave: paperback, 502 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elikser, 30 augustus 2019
ISBN: 978 94 63651 63 9


Met dank aan Uitgeverij Elikser voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 24 september 2019

In de brievenbus: 'De Wolffs Bestiarium', geschreven door Martijn Adelmund en geïllustreerd door Maarten de Wolff

Een roman over de liefde voor boeken en de verlokkingen van het kwaad


De Wolffs Bestiarium

Anton is niet echt gelukkig. Hij slijt zijn dagen door te werken in een statige oude universiteitsbibliotheek. Als hij kennismaakt met het werk van de jonge kunstenaar Maarten de Wolff vindt hij nieuw elan. Hij ordent en alfabetiseert de tekeningen en begint een bestiarium samen te stellen. Vanaf dat moment neemt zijn leven een spannende wending. 

Door 'De Wolffs Bestiarium' komt hij in aanraking met een geheim genootschap van boekdrukkers, de ware liefde en zijn eigen duistere kant. Zal Anton op het rechte pad blijven, of bezwijkt hij voor de verlokkingen van het bestiarium?

De pers over Adelmund:

Hebban.nl: "Een erg vernieuwende aanpak."
De Volkskrant: "Leest als een trein"

Over de makers:

Schrijver Martijn Adelmund en illustrator Maarten de Wolff delen hun liefde voor het fantastische en vertellen los van elkaar al twintig jaar verhalen. Ze publiceerden samen in het tijdschrift Wonderwaan en exposeerden in museum De Casteelse Poort.

Maak kennis met Martijn en Maarten op de laatste dag van hun book tour: zaterdag 28 september a.s. om 15.00 uur, locatie: Centrale Bibliotheek, Utrecht.

(bron info: Quasis Uitgevers)

De Wolffs Bestiarium koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De Wolffs Bestiarium
Auteur: Martijn Adelmund
Illustrator: Maarten de Wolff
Genre: roman 
Uitgave: paperback met illustraties, 426 pagina's
Uitgever: Quasis Uitgevers, 1e druk augustus 2019
ISBN: 978 94 62099 32 7
NUR: 301


Met dank aan Quasis Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

maandag 23 september 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Bloedmaan', geschreven door Johnny BolléBloedmaan

Op de avond van de bloedmaan springt in Parijs iemand van de Pont Louis-Philippe. Luttele uren later wordt in Barcelona een brute moord gepleegd. Of zijn het zelfs twee moorden? 

In de aanloop naar deze dramatische gebeurtenissen speelt de beroemde actrice Eloise De Moines een centrale rol. Maar zelf vermoedt de labiele Eloise niets: zij is uitsluitend bezig met de opnames voor haar nieuwste film én de voorbereidingen voor het sprookjeshuwelijk met haar verloofde Philippe, de dag na de bloedmaan. 
En dan wordt ze ook nog gekweld door hallucinaties. Gelukkig voelt Eloise zich volledig gesteund door Philippe en haar jonge vriendin Babet, maar is haar vertrouwen in hen wel terecht? En welke rollen spelen de personal trainers Jolinde en Noah? 

Eén ding wordt in elk geval snel duidelijk: de nacht van de bloedmaan zal voor iedereen dramatisch zijn…


Bloedmaan koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Bloedmaan
Auteur: Johnny Bollé
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 303 pagina's
Uitgever: ISJB Uitgevers, september 2019
ISBN: 978 90 83025 62 9
NUR: 332


Met dank aan de auteur voor het aanleveren van een recensie-exemplaar.

zondag 22 september 2019

Ik las: 'Mama is hier', geschreven door Mariette ZweersMama is hier

Waar gaat Mama is hier over?

Voor de buitenwereld zijn ze een koppel dat het goed voor elkaar heeft: Matthijs zorgt voor het inkomen, Olga regelt het huishouden en hun dochter Juliette is ‘haar project’. 
Als Matthijs gechanteerd wordt en Juliette onder onduidelijke omstandigheden een ongeluk krijgt, meent Olga te weten wie haar gezin bedreigt. 

Ze neemt het heft in eigen hand om te voorkomen dat ze alles kwijtraakt. 
Overlevingsinstincten uit een ver verleden komen boven…

Mijn mening:

Toen ik bovenstaande tekst van Ambo Anthos onder ogen kreeg werd ik meteen benieuwd naar het verhaal.
Ik werd niet teleurgesteld!

Deze thriller werd onderverdeeld in drie delen en een juweel van een epiloog. Je krijgt op dat moment weer de kans om uit te ademen.
Mariette Zweers heeft een heerlijke schrijfstijl; het verhaal loopt lekker, het is vlot geschreven, zonder moeilijke woorden. 
Ik had het boek in een mum uitgelezen: Mama is hier is een ware pageturner!

In het begin krijgt de nieuwsgierigheid zeker kans om te groeien; het is nog niet zo spannend als je zou willen maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de geloofwaardigheid van het verhaal. De hoofdpersoon Olga lijkt het voor elkaar te hebben: ze leidt een ideaal leven zou je kunnen zeggen. Maar het wordt al snel duidelijk dat het vooral schone schijn is en dat de realiteit totaal anders is. 

"Ik was van slag. Niet alleen vanwege het verhaal en de herinnering die het  opriep aan wat we zelf onlangs hadden meegemaakt, maar ook door het besef dat iemand die ik kende, iemand met wie ik ooit had samengewerkt, die hetzelfde baantje had gehad als ik, dit had neergezet. Ik voelde me hol van binnen, irrelevant." 
  
Ik kan een gevoel van medeleven met de hoofdpersoon niet ontkennen, maar het respect voor haar moest in het begin nog rijpen. 
De auteur heeft een bepaald aspect uit het verleden van Olga niet helemaal duidelijk gemaakt voor de lezer: hier blijft nog wat te raden over.

Regelmatig wordt geprobeerd de lezer op het verkeerde been te zetten, waardoor het drama nog meer de kans kreeg om uit te groeien tot deze indrukwekkende psychologische thriller. 
Ik heb Mama is hier graag gelezen en ben heel benieuwd naar een volgende thriller van Mariette Zweers.De auteur:

Mariette Zweers (1968) werd met haar debuut Maakbaar genomineerd voor de Schaduwprijs 2017. Met Mama is hier heeft ze haar stem gevonden. Mariette Zweers is van huis uit manager en werkt als docent bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Mama is hier koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Mama is hier
Auteur: Mariette Zweers
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 280 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, april 2019
ISBN: 978 90 26346 73 6
ISBN: 978 90 26346 74 3 (eBook)


Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 17 september 2019

In de brievenbus: 'Noormannen: De Vikingsaga 793 - 1241'

"Haywood schreef een gezaghebbend en informatief boek over de Vikingen en hun impact op de beschaving" - Kirkus Reviews


Noormannen: De Vikingsaga 793 - 1241

Eind augustus deed ik mee aan een winactie bij Uitgeverij Omniboek. Tot mijn grote blijdschap won ik een exemplaar van: Noormannen: De Vikingsaga 793 - 1241. Hier ga ik zeker van genieten!

'Noormannen: de Vikingsaga 793-1241' van John Haywood beschrijft de rijke cultuur van de Vikingen in de volle breedte. Dit indrukwekkende boek volgt de weg van de Vikingen vanaf hun Noorse godenwereld in de achtste eeuw tot hun plek in het christelijke Europa in de dertiende eeuw. Het vertelt over de taal, de kunst en de technologie, de wetten en gebruiken en het belang van de Noorse mythologie.

Haywood schrijft aantrekkelijk proza, waardoor het verhaal voor een breed publiek toegankelijk wordt. Hij beschrijft de aanvallen in het noorden van Europa, de moord op de skald en over verhalenverteller Snorri Sturluson op IJsland. Haywood laat de saga's herleven en vertelt over historische plaatsen in Amerika, Azië en Europa, met de Noormannen als ontdekkingsreizigers, veroveraars en kruisvaarders.
Een uniek en bijzonder lezenswaardig werk.

De auteur:

Dr. John Haywood is een autoriteit op het gebied van de geschiedenis van oude beschavingen en de vroege middeleeuwen. Hij studeerde in Lancaster, Cambridge en Kopenhagen en doceerde aan de universiteit van Lancaster. Haywood schreef bijna twintig historische werken, waaronder 'De oude beschavingen' en 'Atlas van de wereldgeschiedenis'.

Wilt u ook kunnen genieten van Noormannen: De Vikingsaga 793 – 1241?
Het is te koop bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Noormannen: De Vikingsaga 793 – 1241
Auteur: John Haywood
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback, 408 pagina's, met illustraties
Uitgever: Uitgeverij Omniboek, vijfde druk juli 2019
ISBN: 9789401909983
NUR: 684
Originele titel: Northmen: The Viking Saga 793-1241 AD


Met dank aan Uitgeverij Omniboek voor het toezenden van mijn gewonnen exemplaar.

maandag 16 september 2019

Nu te koop FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaalFRANKLIN
Een Nederlands bevrijdingsverhaal

September 1944. 
Kort na Operatie Market Garden − bij het begin van de bevrijding van Nederland − hebben de Afro-Amerikaanse soldaat Franklin en het Nederlandse meisje Liesbeth een innige romance. Franklins plotselinge verdwijning blijft lang een familiegeheim, totdat hun kleindochter Frances vele jaren later op zoek gaat naar haar afkomst.

FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaal vertelt over Franklin en Liesbeth en daarmee ook over Afro-Amerikaanse bevrijders. Het boek is gebaseerd op historische bronnen zoals dagboeken van Nederlanders en herinneringen van Afro-Amerikaanse soldaten aan het gesegregeerde Amerikaanse leger, de bevrijding van Europa en hun contacten met de  Nederlandse bevolking.

Als Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese of Engelse soldaten. Veel mensen weten niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen bestond uit soldaten van Afro-Amerikaanse afkomst. Met deze prachtig vormgegeven graphic novel en tentoonstelling wordt deze bijzondere geschiedenis belicht op een manier die een breed publiek zal aanspreken.

Illustrator Brian Elstak is bekend om zijn veelzijdige grafische werk. Brian was betrokken bij tentoonstellingen in het Stedelijk Museum en het Tropenmuseum in Amsterdam; bij de tentoonstelling Zwart en Revolutionair: Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud i.s.m. The Black Archives.

Auteur Marga Altena is cultuurhistorica gespecialiseerd in de beeldvorming van etniciteit en racialiteit. Ze schreef het boek A True History Full of Romance: Mixed Marriages and Ethnic Identity in Dutch Art, News Media, and Popular Culture (1883-1955).

Naast de graphic novel is er een tentoonstelling: Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland. 
De tentoonstelling is achtereenvolgens te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek (16 september – 25 november 2019), Theater aan het Vrijthof te Maastricht (1 december 2019 – 25 januari 2020) en het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies te Amsterdam (3 februari 2020 – 10 april 2020).
(bron info: ROSE stories)

FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaal koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: FRANKLIN: Een Nederlands bevrijdingsverhaal
Auteur: Marga Altena
Illustraties: Brian Elstak
Ontwerp: Lyanne Tonk
Genre: realistische strips voor volwassenen, fictie 13-15 jaar
Uitgave: zachte kaft met flappen, geïllustreerd, 152 pagina's
Uitgever: ROSE stories, 16 september 2019
ISBN: 978 90 83002 85 9
NUR: 284, 363

Met dank aan ROSE stories voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 14 september 2019

Ik las: 'Echtgenoten, echte mannen', geschreven door Rob Bakker

7 mannen, 1 vrouw, 1 huwelijk


Echtgenoten, echte mannen

Samenvatting:

Bestaat de Grote Liefde of is dat het Grote Toeval?  
Zoals schrijvers altijd hetzelfde boek schrijven en vrouwen altijd dezelfde man trouwen, zo jagen echte mannen altijd dezelfde vrouw na. 
Dromen zijn niet echt, maar daar kunnen echtgenoten niet mee leven. Liever dan de droom om te brengen, doen ze het de vrouw die de droom belichaamde.

Dit is het verslag van zeven mannen, echtgenoten en echte mannen in een
dwaaltocht in een doolhof van liefde en valkuilen. Meer smaken dan die
zeven zijn er niet, al kijken de zeven mannen zeven keer anders naar
zichzelf. Zoals iedere vrouw ook haar echtgenoot, haar eigen fantasieman
schept. 
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Dit verhaal over zeven mannen biedt een mooie inkijk in hun gevoelens; wat hun mening echt is en wat ze denken dat ze naar buiten toe moeten tonen.

"Hier in het bos is het vredig, de bomen beschutten ons en wij vallen hen niet lastig; we beklimmen ze niet, dat doen jongens, en we hakken geen takken af om knuppels of speren van te maken. Dat doen echte mannen soms. Van deze echte mannen heeft er meer dan één net zijn grote liefde voor dood in bad zien liggen." 

Het blijkt al snel dat iedereen veranderd is in de zeven jaar na het eerste vrijgezellenfeestje van Chris en dat de vriendschap ook niet meer dezelfde is zoals die vroeger was.
Er was heel even sprake van een achtste vriend. Deze Hajé verdwijnt op miraculeuze wijze uit de levens van de anderen en uit dit verhaal; moeten we hier nog iets achter zoeken?

De charmante stijl van de auteur en zijn niet alledaagse humor maken van dit boek meer dan een mannenboek. Ook vrouwen zullen zeker kunnen genieten van deze vermakelijke roman met soms cynische ondertoon.

Ik heb 'Echtgenoten, echte mannen' graag gelezen.


De auteur:

Rob Bakker (Bussum, 1949) is zelfstandig auteur, journalist, historicus, erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. 
Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003, rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies, waarvan een wetenschappelijke uitgave in april 2019 volgde. Als romanschrijver geeft hij een vervolg aan zijn eerdere oeuvre.
Neem ook even een kijkje op zijn website.


Echtgenoten, echte mannen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Echtgenoten, echte mannen
Auteur: Rob Bakker
Genre: spannende roman
Uitgave: gebonden, 194 blz.
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, mei 2019
ISBN: 978 94 91875 83 0
ISBN: 978 94 91875 86 1 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.