woensdag 31 juli 2019

Ik las: 'Thuiskomen' geschreven door Jackie van Laren

Iedereen heeft liefde nodig


Thuiskomen

Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.

De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?
(bron info: Meulenhoff Boekerij)

Mijn mening:

De auteur heeft ook hier weer gebruik gemaakt van korte zinnen zonder moeilijke woorden, waardoor het verhaal heel soepel leest. Bovendien is het verwoorden van gevoelens en gebeurtenissen heel knap gedaan. Dat zijn nog maar een paar van de mooie eigenschappen van deze auteur.

In de hoofdstukken waarin we lezen over de hoofdpersoon wiens verhaallijn we op dat moment volgen, worden behalve dat personage ook de personen uitgebreid voorgesteld die met dit personage in verband staan. Dat is prettig voor de rest van het verhaal. Je weet dan over wie je leest.

Op natuurlijke manier zet de auteur een bepaalde sfeer neer:
"Hij loopt achter me aan, ploft op een stoel achter de keukentafel, aait verstrooid de rug van Sierewiet, die allemansvriend, die even langs de tafelpoot komt strijken, en kijkt dan naar me. Het is gek, maar ineens eb ik het gevoel alsof hij daar gewoon hoort, achter mijn keukentafel; alsof hij hier woont. Ik schud maar even mijn hoofd; ik zal wel nog niet helemaal wakker zijn."

In het verhaal is behalve ernst ook humor aanwezig; vaak in een enkele zin waardoor alles toch een beetje luchtiger wordt om te lezen.

Soms spat de romantiek van de bladzijden af, zonder overdreven te zijn:
" 'Goed', zeg ik, en ik voel in mijn hart dat ik dat woord nog heel vaak tegen hem zal zeggen. Waarschijnlijk, hopelijk, mijn leven lang. En dan laten we elkaar los, ik zwaai hem uit bij de voordeur en zak vervolgens als een verliefde zachtgekookte wortel tegen de deurstijl terwijl ik zijn wegrijdende auto nakijk."

'Thuiskomen' is een heerlijke roman vol romantiek en humor, liefde en verdriet, maar ook met een waarschuwende vinger naar verhoudingen. Soms zijn ze niet zoals lijkt en laten we ons toch meeslepen omdat we denken dat we niet anders kunnen.
Heb lef en durf los te laten.


De auteur:

Jackie van Laren (Amsterdam, 1968) heeft twee grote passies in haar leven: muziek en verhalen. Met de driedelige Q-serie maakte ze haar debuut als schrijfster. Daarna volgde het tweeluik Vallen en Opstaan. De eiland-serie was een groot succes.
Kijk voor een overzicht van haar werk op bol.com
Thuiskomen is haar elfde boek.

Eerder las ik van Jackie van Laren:

Thuiskomen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Thuiskomen
Auteur: Jackie van Laren
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Meulenhoff Boekerij bv, juli 2019
ISBN: 978 90 22587 55 3
ISBN: 978 94 02313 38 3 (e-Book)

Met dank aan Meulenhoff Boekerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 30 juli 2019

Ik las: 'Goeiemorgen, beste buur' geschreven door Davide Cali met illustraties van Maria Dek

Een verrassend verhaal dat begint met een ei en eindigt met een feestje onder vrienden.


Goeiemorgen, beste buur

'Er was eens een muis die een omelet wilde maken.
Daarvoor had ze een ei nodig, maar de muis had er geen.
Dus dacht ze: ik ga er één vragen aan mijn buur, de merel.'

Over de auteur:

Davide Cali (1972) is een in Zwitserland (Liestal) geboren Italiaan. Hij begon met het schrijven van kinderboeken in 1998. Deze eerste boeken werden uitgegeven in Italië en hij illustreerde zijn eerste vier boeken zelf. Zijn werk wordt sinds 2004 ook uitgegeven in Frankrijk door Sarbacane. Tot nu toe werden meer dan 90 prentenboeken en comics vertaald en verkocht in meer dan 30 landen.
Bovendien schrijft hij onder de pseudoniemen Taro Miyazawa en Daikon.

Over de uitgever:

TIPTOE Print is een nieuwe kleinschalige uitgeverij van naar het Nederlands vertaalde prentenboeken. Het kan gaan om recente boeken, maar net zo goed om heruitgaves van in vergetelheid geraakte parels. De uitgeverij, gevestigd in Brussel, kiest bewust voor publicaties uit andere culturen en taalgebieden. TIPTOE Print wil zowel het literaire landschap als het blikveld van de (jonge) lezer verruimen. De beeldverhalen stralen warmte, humor & poëzie uit. We publiceren gemiddeld 4 titels per jaar. 

On tiptoe… voor boeken die je verbeelding doen groeien, en je over het muurtje doen kijken. Boeken die je tot op de toppen van je tenen brengen… 

Voor iedereen vanaf 3 jaar.
(bron info: Tiptoe Print)

Mijn mening:

Michael De Cock heeft door zijn vertaling van dit prentenboek van  Davide Cali gezorgd voor een ritmische gebeurtenis waardoor het heel fijn is om uit voor te lezen. Het verhaal danst!
Het verhaal doet een beetje denken aan 'Zwaan kleef aan' beter bekend als 'De Gouden Gans' waarbij iedereen die een gouden vogel aanraakt er aan vast blijft kleven en daardoor uiteindelijk een prinses die nooit kon lachen in lachen laat uitbarsten. Eind goed... al goed.
Natuurlijk is dit een ander verhaal.

Door de prachtige illustraties van de Poolse Maria Dek (pseudoniem van Marysia Dek) wordt de tekst gecompleteerd tot een indrukwekkend geheel.
In Goeiemorgen, beste buur worden kinderen nieuwsgierig gemaakt, terwijl ze kunnen genieten van de tekeningen en het verhaal en ook leren hoe bepaalde dieren eruitzien.
Onbewust worden ze aangespoord om te tellen en niet op de laatste plaats leren ze dat elkaar helpen uit kan groeien tot iets waar iedereen iets aan heeft.
Een pluim voor de auteur: er worden niet meer woorden gebruikt dan nodig is voor de lezers op de aanbevolen leeftijd, waardoor het heerlijk rustig blijft.

Ik heb werkelijk genoten van Goeiemorgen, beste buur.


Goeiemorgen, beste buur koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Goeiemorgen, beste buur
Auteur: Davide Cali 
Illustraties: Maria Dek 
Uitgave: hardcover, 40 pagina's
Uitgever: Tiptoe Print mei 2019
Genre: prentenboek 4+
ISBN 9789463880510
Oorspronkelijke titel: Good Morning, Neighbor
Vertaling: Michael De Cock

Met dank aan Tiptoe Print voor het toezenden van een recensie-exemplaar

dinsdag 23 juli 2019

Gesloten ***WINACTIE*** GeslotenGisteren heb ik het mooie aantal van 2.300 vind-ik-leuk's bereikt op mijn Facebookpagina Miekes Blog: 'Graag Gelezen'
Dat feit willen we vieren en daarom kunnen jullie nu meedoen voor maar liefst twee boeken.

Deze boeken worden door Uitgeverij Lannoo beschikbaar gesteld, waarvoor mijn hartelijke dank.

De zwarte koning geschreven door Michael Kestemont


Lees in mijn blog over het verhaal, de auteur en mijn mening.

EN

De Brexitmoorden geschreven door Hugo Luijten


Lees in mijn blog over het verhaal, de auteur en mijn mening.

Wat moet je doen om kans te maken op beide boeken?

- Ga via de link naar mijn Facebookpagina Miekes Blog: 'Graag Gelezen' en like daar het bericht over deze winactie.

- Plaats daar ook een reactie dat je meedoet onder het originele bericht van de winactie.

- Deel deze winactie daarna openbaar op Facebook (en eventueel op Twitter) zodat iedereen het kan zien.

- Volg je bovendien mijn blog op Bloglovin', levert je dat een extra lootje op!

NB: Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Graag wil ik iedereen bedanken voor de likes en het volgen van mijn pagina Miekes Blog: 'Graag Gelezen' op Facebook, mijn Twitter-account én het bezoeken van website 'Graag Gelezen', mijn boekenblog.

Deze actie start vandaag 23 juli 2019 en sluit woensdag 31 juli om 23.59 uur.
Donderdag 1 augustus maak ik de naam van de winnaar hier bekend.
Indien de winnaar op 5 augustus niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Veel succes voor iedereen.

Warme groet,
Mieke Schepens


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van de  exemplaren.

maandag 22 juli 2019

Ik las: 'Babygehalte' geschreven door Kobe LecompteBabygehalte

Over de auteur en het ontstaan van Babygehalte:

Kobe Lecompte (1979), geboren te Brussel heeft vijftien jaar de prachtigste modeboetieks van de wereld afgeschuimd om er Belgische modecollecties te verkopen. Nadien vond hij het welletjes, deed de boeken toe en vervoegde het Belgisch leger als soldaat.

In psychiatrische instellingen deed Kobe vijf jaar onderzoek naar verschillende ziektebeelden om op die manier de puzzel van de menselijke psychologie proberen op te lossen.

Van kinds af aan schreef Kobe vaak stiekem. Het boek Babygehalte kende nét twintig jaar geleden zijn eerste zinnen. Het boek heeft een intens rijpingsproces gekend en Kobe heeft het boek ook vaak en ver opgeborgen. Zoveel jaar later, na lessen in de nuchterheid, heeft Kobe het boek afgewerkt.

In februari 2019 vierde Kobe zijn veertigste verjaardag, het twintig jaar ontstaan en het uiteindelijk bestaan van zijn debuutroman, Babygehalte.

"Mijn ervaringen en levensovertuiging hebben dit boek tot een soort ‘levensgids’ gemaakt in de vorm van een verhaal vol waanzinnige momenten".

Dit verhaal gaat over een engel die op aarde komt om mensen die het leven als een groot ongeluk beschouwen, gelukkig te maken.

Het boek is een zoektocht, vol oplossingen naar geluk, met regelmatig pauzes in de vorm van losse teksten als mijmermoment voor de lezer.

"Wie ben ik om jullie het geluk te wijzen? Ik kan enkel opdienen wat ik leerde."

Lees meer over Kobe Lecompte op zijn website.


(bron info: Uitgeverij Partizaan)

Mijn mening:

Dit zou bij iedereen in de kast moeten staan: een levensgids voor als je het even niet meer weet!

De titel 'Babygehalte' wordt duidelijk op een van de laatste bladzijden van deze roman:

"Burgers, media, ministeries en wereldleiders uitten hun verontwaardiging over al dat 'babygehalte'."

De ervaringen van de auteur zijn opgetekend in een prachtig verhaal over geluk, ongeluk, doorzetten of opgeven. Soms moet je even de knop omzetten of de weg oversteken via het zebrapad; dat ligt er niet voor niets tenslotte.

Als 'de man die in de hemel woont' een nieuwe kans krijgt ontstaat een golf van afgunst in de hemel, zoals dat ook op aarde vaak het geval is wanneer iemand een meevaller heeft. 
Hij moet op zijn missie met behulp van geluk en liefde ongelukkige mensen opsporen en gelukkig maken. Dat wordt hem op het lijf geschreven en er ontstaat een door de hemel uitgewerkt personage met de naam 'Winter'. 

In deze roman worden een heleboel tips aangereikt om gelukkig door het leven te kunnen gaan. En niet te vergeten, hoe je anderen gelukkig kunt maken. Bijvoorbeeld door een kind een aai over zijn bol te geven, of een collega een compliment. Het zijn heel kleine dingen, die grote dingen kunnen bewerkstelligen.

In het hoofdstuk 'Drinken met percentages' wordt alcoholverslaving besproken. 
Geduld blijkt datgene te zijn wat alcoholisten moeilijk onder controle krijgen. 

"Geduld hebben doet een mens deugd. Het zal ervoor zorgen dat je nieuwe  zaken ontdekt. Bezigheden of passies waarvan je tot dan geen notie had. Geduldig afwachten kan alleen als je de tijd aaibaar maakt. Geduld is het dulden van de tijd."

Fictie en realiteit worden verweven in deze roman. De locatie waar het verhaal met 'plakmans' begint is bijna non-fictie: er bestaat een Anspachlaan in Brussel, maar van de echte Grétrystraat ontbreekt de eerste 'r' en wordt daardoor een Getrystraat.

'Babygehalte' is van de eerste tot en met de laatste bladzijde doorspekt met goede tips om sympathieker door het leven te gaan, sympathieker zowel voor anderen als voor jezelf.
En vergeet daarbij niet: iedere genomen stap is er één die telt!

Ik heb 'Babygehalte' graag gelezen.


INKIJKEXEMPLAAR

Babygehalte koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Babygehalte
Auteur: Kobe Lecompte
Genre: roman
Uitgave: paperback, 202 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Partizaan in samenwerking met Proefschriftmaken (Datawyse), januari 2019
ISBN: 978 94 63802 92 5


Met dank aan Uitgeverij Partizaan voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 19 juli 2019

Ik las: 'De Brexitmoorden' geschreven door Hugo Luijten

Wanneer macht een levensgevaarlijk spel wordt...


De Brexitmoorden

Moord en mysterie verhullen het ware verhaal achter de Brexit

Tijdens de nerveuze Brexit-onderhandelingen wordt een bekende Europese politicus bij het lijk van zijn assistent aangetroffen. Alle bewijsmateriaal wijst hem als dader aan. Maar wanneer het onderzoek stilaan afgerond lijkt, begint commissaris Stef Cools te vermoeden dat er meer aan de hand is.

De mysterieuze tegenkanting van hogerhand wijst op een grootschalige doofpotoperatie. Als er dan plots weer een dode valt, dreigt de zaak volledig te ontsporen...
(bron info: Uitgeverij Lannoo)

Mijn mening:

De auteur presteert het al in het hoofdstuk om me op het puntje van mijn stoel neer te zetten terwijl ik lees over een moord die gepleegd wordt: wat een opening!

"Tientallen seconden bleef hij zo staan en de tegenstand verminderde bij elke, steeds zwakker wordende hartslag. Wonderlijk hoe snel het leven uit een lichaam kan stromen.
Hij haalde de hand voor haar mond weg en haar bleke gezicht knakte opzij. Hij legde haar op de grond. Voorzichtig, om niet te veel bloed op zich te krijgen, al camoufleerde zijn donkere kleding dat perfect."

In het volgende hoofdstuk maak je kennis met commissaris Stef Cools en zijn medewerkers. Hij is met stomheid geslagen over het feit dat hij opgezadeld wordt met deze moord en zich afvraagt of er wellicht een manier gezocht wordt om hem van het decor te kunnen laten verdwijnen.
Stef Cools is een man met gebruiksaanwijzing, ietwat koppig maar zeker niet onvriendelijk als je hem kent.

Wat bovendien een pluspunt is voor diegenen die Brussel niet persoonlijk kennen: de beschrijvingen van de gebouwen en de omgeving zijn zo duidelijk dat je ze voor je ogen ziet verschijnen.

In de wisselde verhaallijnen worden alle betrokken duidelijk beschreven, voor zover mogelijk natuurlijk. De politieke verwikkelingen in België worden beschreven en dat blijkt niet zonder reden. Terwijl ik dit lees is de Brexit internationaal een onderwerp van gesprek; geen thriller had actueler kunnen zijn.

Hoe verder je in het verhaal komt, des te verrassender is hetgeen je te lezen krijgt. Maar het is zeker niet uit de lucht gegrepen; een en ander zou zonder meer een reden kunnen zijn voor hetgeen zich afspeelt in 'De Brexitmoorden'.

Ondanks dat het verhaal veel beschrijft over het rekken van tijd door diverse personen die een functie uitoefenen binnen de Belgische politiek en hun meestal persoonlijke beweegredenen daarvoor, leest dit boek als een trein. Reden hiervoor is dat er vanaf het begin een sfeer hangt waaraan je jezelf niet meer kunt onttrekken, zelfs als je dat zou willen.

De verhaallijn van 'ze', een vrouw waarvan we de identiteit nog niet hebben kunnen vastleggen wijst naar mijn mening op een vervolg.
Moet Cools over zijn schouder blijven kijken? De tijd zal het leren.

Ik heb genoten van 'De Brexitmoorden'.De auteur:

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma's.
Eerder schreef hij Offer voor een verloren zaak en Verast.
Neem voor meer informatie over de auteur en zijn werk een kijkje op zijn website.

De Brexitmoorden koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De Brexitmoorden
Auteur: Hugo Luijten
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 376 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, mei 2019
ISBN: 978 94 01452 47 2
ISBN: 978 94 01432 46 7 (eBook)
NUR: 330, 332


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 14 juli 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'Bijna vernietigd' geschreven door Claudia Biegel

Drie generaties Jappenkamp


Bijna vernietigd

Inhoud:

‘Toen ik zo oud was als jij, moest ik het kamp in. Toen was mijn jeugd voorbij.’

Bijna vernietigd is gebaseerd op het oorlogsdagboek van Elleke Rosendaal, waarin ze haar jaren in het Tjideng-kamp in Batavia beschrijft. Van een levenslustige puber zien we haar veranderen in een cynische jongvolwassene die haar geloof in de mensheid langzaam maar zeker totaal verliest.

Ellekes dochter groeit op met een moeder die wanhopig probeert van iedere naoorlogse dag een feest te maken. Als de lat zo hoog ligt, kan ontgoocheling niet uitblijven. Ellekes drang naar euforie maakt een normaal gezinsleven onmogelijk. Haar kampervaringen zijn niet alleen bepalend voor haar eigen leven, maar ook voor dat van haar dochter en kleindochter. Oorlogstrauma’s nestelen zich niet alleen in de ziel van degenen die de oorlog daadwerkelijk meemaken maar worden overgegeven aan volgende generaties.
(bron info: LM Publishers)

De auteur:
Claudia Biegel (1957) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze studeerde culturele antropologie aan de UvA en was jarenlang werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland. Momenteel is als communicatieadviseur verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Bijna vernietigd is haar vierde boek.

Eerder las ik van Claudia Biegel:

Bijna vernietigd koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
webshop LM Publishers (met inkijkexemplaar)

Boekgegevens
Titel: Bijna vernietigd
Drie generaties Jappenkamp
Auteur: Claudia Biegel
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Stichting LM Publishers, juli 2019
ISBN: 9789460225109

Met dank aan Stichting LM Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 13 juli 2019

Vandaag in de schijnwerpers: 'De Brexitmoorden' geschreven door Hugo Luijten

Wanneer macht een levensgevaarlijk spel wordt...De Brexitmoorden
Moord en mysterie verhullen het ware verhaal achter de Brexit

Tijdens de nerveuze Brexit-onderhandelingen wordt een bekende Europese politicus bij het lijk van zijn assistent aangetroffen. Alle bewijsmateriaal wijst hem als dader aan. Maar wanneer het onderzoek stilaan afgerond lijkt, begint commissaris Stef Cools te vermoeden dat er meer aan de hand is.

De mysterieuze tegenkanting van hogerhand wijst op een grootschalige doofpotoperatie. Als er dan plots weer een dode valt, dreigt de zaak volledig te ontsporen...
(bron info: achterflap)


De auteur:

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma's.
Eerder schreef hij Offer voor een verloren zaak  en Verast.
Neem voor meer informatie over de auteur en zijn werk een kijkje op zijn website.

De Brexitmoorden koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De Brexitmoorden
Auteur: Hugo Luijten
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 376 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, mei 2019
ISBN: 978 94 01452 47 2
ISBN: 978 94 01432 46 7 (eBook)
NUR: 330, 332 


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Ik las de bloemlezing: 'Blues' geschreven door Kees KlokBlues

De tweetalige (Nederlands en Italiaans) bloemlezing Blues bevat een selectie door de vertaalster Patrizia Filia, uit alle dichtbundels van Kees Klok zodat een goed overzicht wordt geboden van zijn ontwikkeling als dichter. 

Kees Klok è nato nel 1951 a Dordrecht in Olanda, dove tuttora vive. Mantiene forti legami con Salonicco che diede i natali alla moglie, la poetessa e traduttrice Stella Timonidou, deceduta nel 2007. 
Si è laureato in Storia Contemporanea all'Università di Utrecht. Oltre a saggi storici ha pubblicato racconti, diari letterari e traduzioni. 
Nel 1999 esce la sua prima raccolta lirica, Al Merwede, a cui seguono altre quattro raccolte: In questa bassa landa (2005), È già tardi (2008), Come il mondo s'aprirebbe (2012) e Oltre l'alta marea (2017).

 Il florilegio bilingue Blues contiene una selezione, a cura della traduttrice Patrizia Filia, tratta da tutte le raccolte liriche di Kees Klok, così da offrire una buona panoramica del suo sviluppo poetico.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Voor in deze bundel tref je in de index een mooi overzicht in twee talen aan van alle titels die in de bundel voorkomen, geïndexeerd op dichtbundel met jaartal. 
In de selectie uit 'Aan de Merwede' kwam ik de titel van deze samengestelde bundel tegen: 'Blues'.

De auteur was nog jong toen de watersnoodramp ook Dordrecht trof maar het heeft een grote indruk op hem nagelaten, zo blijkt uit de gedichten. De verhalen over deze ramp en de impact daarvan op iedereen werden nog lang verteld.
We mogen het nooit vergeten: de zee gunt ons plezier maar kan ook levens nemen in, las ik in 'Soms'. 
Uit de gedichten in deze bundel blijkt ook zijn liefde voor muziek.

Maar boven alles proef ik in 'Blues' de niet aflatende liefde voor zijn overleden vrouw Stella Timonidou. Ze was zijn muze.

Kees Klok speelt het in deze gedichten klaar om de omgeving en personen waarover hij schrijft voor je ogen te laten verschijnen, bovendien ruik je de geuren die hij zich zo goed  herinnert. Het is meer dan poëzie alleen, het is een soms wat melancholische beschrijving van zijn leven!


Over Kees Klok: 

Kees Klok werd geboren in 1951 te Dordrecht, de stad waar hij nog steeds woont. Hij onderhoudt sterke banden met Thessa-loniki, geboortestad van zijn in 2007 overleden echtgenote, de dichteres en vertaalster Stella Timonidou. Hij is afgestudeerd in de Contemporaine Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. 
Behalve geschiedenisboeken, publiceerde hij verhalen, literaire dagboeken en vertalingen. 
In 1999 kwam zijn eerste dichtbundel uit: Aan de Merwede. Er volgden nog vier bundels: In dit laagland (2005), Het is al laat (2008), Hoe de wereld zich zou openen (2012) en Over de vloedlijn (2017).

Over Patrizia Filia:

Patrizia Filia, geboren in 1953 in Savoië, Frankrijk uit Sardijnse ouders is theatermaakster, schrijfster en dichteres. Begin jaren zestig van de vorige eeuw verhuisde ze naar Turijn, waar ze hedendaagse dans studeerde. Ze maakte choreografieën, speelde straattheater en in een film. In 1982 vertrok ze naar Amsterdam waar ze haar eigen theaterstijl verder ontwikkelde.

Ze verhuist in 1988 naar Dordrecht.
Patrizia is eveneens artistiek leider van Stichting de LuiaardVrouwe. Deze stichting werd door haar opgericht in 1989. Vanaf 1989 combineerde ze het regisseren met het schrijven van theaterteksten en theaterbewerkingen.
Haar theaterwerk was behalve in Nederland ook al te zien in Italië, België, Duitsland, Engeland, Hongarije, Griekenland, Verenigde Staten, Turkije en Frankrijk.

In 1996 publiceerde ze de monoloog Medea, in 2013 de dichtbundel De schaduw van het park, in 2015 de dialoog Sapfo, een dichteres van Lesbos de dichtbundel Kop leeg (2015), In de Mokumse jaren (2016) de bloemlezing De eenzamen/il solitario (2018), Astarte (2018) en dan nu Blues.

Blues koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Blues
Auteur: Kees Klok
Genre: bloemlezing
Uitgave: paperback, 107 pagina's
Uitgever: Stichting De LuiaardVrouwe, november 2018
ISBN: 9789082623253
NUR: 306
Vertaling: Patrizia Filia


Met dank aan Stichting De LuiaardVrouwe voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 12 juli 2019

Ik las: 'Clara' geschreven door Pieter Feller en Tiny Fisscher


Clara

Het verhaal:

Amsterdam 1911
Clara is een keer zo stom geweest om in de klas te vertellen wat ze later wil worden. ‘Ontdekkingsreiziger,’ flapte ze eruit. Bijna de hele klas barstte in lachen uit: alsof je dat zomaar kunt worden, als meisje nog wel! Maar Clara is vastberaden en gaat op zoek naar de beroemde wereldreiziger die in haar eigen stad schijnt te wonen.
Dan gebeurt er iets verschrikkelijks…
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Clara woont met haar familie in Amsterdam. Ze is 11 jaar en niet op haar mondje gevallen; ze heeft duidelijk een eigen mening. Dat is heel bijzonder in de tijd waarin ze leven. Kinderen moeten goed hun best doen en vooral luisteren naar wat de ouders tegen hen zeggen. Een eigen mening ventileren is niet aan de orde. Gelukkig heeft Clara een meester op school die toekomst voor haar ziet. Hij stimuleert haar om verder te leren en dat is ook wat Clara wil; ze wil graag verder leren om een ontdekkingsreiziger te worden.

Het boek is boeiend vanaf de eerste bladzijde, waardoor ik het in een middag uitgelezen heb. In 'Clara' krijg je een goede kijk op het leven van mensen in het begin van de 20e eeuw.
Vader zorgt voor de kost, terwijl moeder thuis blijft bij de kinderen. En dat zijn er meestal meer dan twee...

Op een bepaald moment in haar nog jonge leventje gebeurt er iets wat het leven van iedereen in het gezin op zijn kop zet. Maar Clara geeft niet op, sterker nog: Clara zoekt naar een oplossing voor de problemen en is daardoor een ondersteuning voor haar moeder. 
In de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt is het heel normaal dat kinderen na hun twaalfde verhaal van school gaan om een baan te zoeken. De omstandigheden waarin ze moeten leven zijn niet benijdenswaardig!

"Het lukt Clara niet meer om te slapen. Er spookt van alles door haar hoofd. Ze denkt aan het kind in moeders buik, aan hoe ze rond moeten komen, aan wat ze later zo graag wil worden. Mensen kunnen honderd keer zeggen dat meisjes dat niet kunnen, maar dat laat ze zich niet zomaar wijsmaken."

'Clara' is een boek dat heerlijk leest, de schrijfstijl is prettig en de mooie illustraties aan het begin van ieder hoofdstuk zijn toepasselijk voor dat gedeelte in het verhaal. 
'Clara' is een mooie en verzorgde uitgave in rustige druk. 
Bovendien is het niet per se een kinderboek; volwassenen zullen hier ook zeker van kunnen genieten.
Het is maar zelden dat ik een boek in een middag helemaal uitlees.

De auteurs:

Pieter Feller (1952, Hoorn) schreef vele kinderboeken waaronder de succesvolle serie Kolletje.
Neem een kijkje op de kleurrijke website van Pieter.

Tiny Fisscher (1958, Castricum) schreef boeken voor kinderen, waaronder de bewerking van Alleen op de wereld
Lees meer over Tiny en haar werk op haar website.Clara is het eerste deel van de trilogie over de Amsterdamse Clara.
Het tweede deel heeft als titel: Clara het krantenmeisje

Clara koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Clara
Eerste deel van de trilogie
Auteurs: Pieter Feller en Tiny Fisscher
Genre: kinderboeken, 10+ 
Uitgave: hardcover, 260 pagina's
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, 2018
ISBN: 978 94 92844 11 8
Cover en illustraties: Natascha Blum-Stenvert


Met dank aan Droomvallei Uitgeverij voor het toezenden van een exemplaar.