dinsdag 31 mei 2022

Vandaag verschijnt 'De huisgenoot': de eerste standalone van Sarah Bailey

Drie vrouwen:
een vermoord, een vermist,
een verdacht


De huisgenoot

De huisgenoot is een niet neer te leggen pageturner.’**** 
– VN Detective en Thrillergids

Journaliste Olive Groves werkte als junior-verslaggever aan het verhaal van ‘De moord op de huisgenoot’, en raakte geobsedeerd door de zaak.
Nu, negen jaar later, wordt de huisgenoot die vermist werd, dood aangetroffen op een afgelegen terrein. 
Oli krijgt het verhaal opnieuw toegewezen, alleen zal ze dit keer, tegen haar zin, moeten samenwerken met de jonge betweter Cooper, een bekende podcastmaker. 

Oli en Cooper ontdekken nieuwe feiten over de drie huisgenoten en verborgen geheimen komen boven tafel. De onthullingen brengen Oli terug naar de dood van de eerste huisgenoot en dwingen haar om trauma's en onzekerheden uit het verleden onder ogen te zien. 

Wat is er die nacht echt gebeurd tussen de drie huisgenoten? 
Oli bijt zich vast in haar zoektocht naar de moordenaar… 

‘Ik kan De huisgenoot niet genoeg aanbevelen. Het eerste boek sinds lange tijd waar ik mijn nachtrust voor heb opgeofferd.’
 – The Canberra Times 

Het duistere meer is sfeervol en spannend tot op de laatste bladzijde.’ 
 – Knack Focus

De auteur:

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Eerder schreef ze drie delen in de Gemma Woodstock-serie, Het duistere meer, In de donkere nacht en Het spoor van de doden. Hiervoor won ze belangrijke prijzen, waaronder die voor beste Australische thrillerdebuut. 
Haar boeken zijn wereldwijde bestsellers. 

Eerder las ik van Sarah Bailey Het spoor van de doden.

De huisgenoot koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De huisgenoot
Auteur: Sarah Bailey
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Marmer, 31 mei 2022
ISBN: 9789460684500
ISBN: 9789460687259 (eBook)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: The Housemate
Vertaald door: Ireen Niessen


Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Uitgeverij Marmer)

Ik las: 'Arco' geschreven door Jan Jansen en was onder de indruk

 


Arco

In de proloog lees je wat er gebeurde voorafgaand aan de geboorte van de hoofdpersoon. Hier komt ook ‘De burgers van Calais’ van Rodin ter sprake. De zes burgers die hun levens hadden willen geven om de stad te redden.
De wereld is nog maar net aan het genezen van de wonden van de oorlog.

“Twee uur later was ik geboren en kon het gevecht beginnen.” 

‘Arco’ is een roman met hoofdstukken zonder titel of nummer. Dat past helemaal binnen dit verhaal, omdat het leven ook niet stopt wanneer er iets veranderd is.

Het verhaal gaat verder met ‘Mannetje ik’ en zijn hond Arco.
Arco komt door het hele verhaal voor; vanzelfsprekend niet dezelfde hond maar een hond met dezelfde naam of ongeveer dezelfde naam. Zoals ‘Cravo’ dat is Arco met een v, de V van vrijheid.

Het verhaal is beschouwend geschreven alsof de auteur van een afstand kijkt naar de levens van de personages en de lezers daar deelgenoot van wil maken. 
Je leest over de tijd dat hij nog een jong kind was en mee naar de kerk moest omdat dat nu eenmaal gebruikelijk was in zijn omgeving.

“Ik was geen gemakkelijk kind, zeer gevoelig en impulsief, explosief als een vulkaan. Mijn hart was de leidraad die ik volgde bij alles wat ik deed en mijn omgeving gaf mij vooralsnog alle ruimte, was liefdevol en vergevingsgezind.”

Zijn opa was zijn held en toen hij overleed was dat zijn eerste kennismaking met de dood. 
Hij voelde het verdriet dat daarbij hoort.

Alex groeit op als een jongen die zich enorm verbaast over zijn leeftijdsgenootjes die zich laten kneden tot mensen die passen binnen hun samenleving. Zelf wil hij geen dokter, tandarts of jurist worden; hij wil vrij zijn. Hij wil een eigen identiteit hebben. Bovendien kan hij zich geen leven voorstellen na zijn dertigste. Hij zoekt de zin van het bestaan.

Zijn lerares Frans maakte hem van jongen tot man. Hij groeit als persoon.

“Ze leerde mij mijn eigen lichaam kennen en het hare te behagen. In de jaren die volgden werd mij meer en meer duidelijk, dat de liefde tussen twee mensen, in eerste instantie het gevolg van wederzijdse fysieke aantrekkingskracht, een geheel andere was. Veel minder onbaatzuchtig, veel meer eisend. Een emotioneel gevecht, waarvan de uitkomst allerminst vaststond.”

Hierna verlaat Alex zijn ouderlijk huis en vertrekt naar Parijs. Hij komt daar terecht midden in de Parijse studentenrevolte en wordt gered door Lisa. Zij neemt hem mee naar haar appartement en al snel is het duidelijk; hij houdt van haar en zij van hem. Maar iets in hem dwingt hem haar te verlaten. Europa is zo groot en Alex wil meer en meer.

Hij gaat naar Portugal en Griekenland en in cursief lees je regelmatig de briefwisseling tussen Alex en Lisa. Ze is niet uit zijn leven, ook niet als hij bij andere vrouwen woont. 
Ook met zijn moeder houdt hij contact, weliswaar zo nu en dan slechts met een telefoongesprek om aan te geven wanneer hij weer naar huis komt.

Hij neemt zich voor om geen vaste relaties meer aan te gaan, maar dan ontmoet hij Eline. Niets is meer hetzelfde; zij is de vrouw van zijn leven en zijn zoektocht wordt afgesloten. Ze trouwen en krijgen samen twee kinderen. 

‘Arco’ neemt je mee naar beeldende kunst en het werk van auteurs uit vroegere tijden. Vooral een boek van Hermann Hesse, met de titel ‘Siddhartha’ is hier belangrijk. ‘Siddhartha’ gaat over de spirituele reis van een jongen in de tijd van Boedha.
Siddhartha, de zoon van een Brahmaan, verlaat zijn ouders om zich bij de asceten te vervoegen. Samen met zijn vriend Govinda gaat hij op zoek naar verlichting. Siddhartha ondergaat een aantal veranderingen en realiseert zich verschillende dingen terwijl hij zijn doel probeert te bereiken.
 
NB: Sidda = volbracht, Artha = doel of rijkdom. (bron info: Wikipedia) 

Terwijl alles onder zijn voeten lijkt te verdwijnen en de banken zijn bedrijf niet meer willen ondersteunen, blijken een aantal dingen in zijn leven te groeien: leven, vriendschap en weten wie hij is en wat zijn plaats is in het leven.
Dit stuk over banken is een realistische weergave; banken lijken veranderd te zijn in onpersoonlijke grootheden die je eerst binnenlokken met personen die je kennen en waarvan je de naam kent, die dan stilletjes verdwijnen in de grootheid van de bank, om nooit meer van te worden gehoord.

De schrijfstijl van Jan Jansen is adembenemend; ik was meteen onder de indruk van zijn gave om de lezer te laten opgloeien van blijdschap of om tranen in de ogen te laten verschijnen. 
Jan Jansen heeft een prachtige manier om zich te verwoorden, ik heb ‘Arco’ niet weg kunnen leggen en heb regelmatig een traantje moeten laten, maar had ook een voldaan gevoel bij het dichtslaan van dit boek.
De auteur:

Jan Jansen (1949). Geboren in de naoorlogse periode groeit de schrijver op in de roerige zestiger jaren, waarin door de jeugd het streven naar vrijheid van handelen en denken tot het hoogst denkbare goed wordt uitgeroepen. Hij maakt daardoor deel uit van de generatie, die vanaf dat moment de samenleving voorgoed zal veranderen.

Op de achterflap van 'Arco':
‘Ik vind mijn levensvreugde in de mensen, de dingen en de gebeurtenissen om mij heen, maar ervaar de mensheid in zijn geheel daarentegen als een diepe teleurstelling.’ – J.J.

Arco koopt u bij (de webshop van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Arco
Auteur: Jan Jansen
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 228 pagina’s
Uitgever: Boekengilde, december 2020
ISBN: 9789464026795
NUR: 301


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Boekengilde)

zondag 29 mei 2022

Ik las: 'Een teken van liefde' geschreven door Annette van Zuijlekom de Zeeuw

 


Een teken van liefde 

Het vertrouwde leventje van Nadine valt plotseling in duigen; dit had ze niet aan zien komen en ze is totaal onvoorbereid. Ze heeft dringend geld nodig om opnieuw te kunnen beginnen. Toevallig ziet ze een personeelsadvertentie die bijna te mooi lijkt om waar te zijn; dit komt uit de hemel vallen. Een verdacht goed salaris voor een maand werken in een luxe hotel in de binnenstad van Amsterdam mét kost en inwoning. Ze vraagt zich af wat ze daar voor moet doen.

Het hotel is afgehuurd door de groep Paz, een gezelschap waar een mysterieus sfeertje omheen hangt. Haar vriendin Ilse is van mening dat dit geen zuivere koffie kan zijn en raadt het haar af, maar Nadine meldt zich toch bij het hotel voor een kennismakings-gesprek. Daar worden haar twijfels al snel weggenomen door Aiden, een aantrekkelijke medewerker.

Is Nadine naïef omdat ze zich laat verleiden door de belofte die ze in Aidens ogen denkt te zien? Is het écht te mooi om waar te zijn, of toch niet?
Ze besluit de stap te nemen en neemt de baan aan.
Is dit wel het goede tijdstip?
Ze heeft de klap van de breuk met Marc nog niet eens verwerkt.

‘Een teken van liefde’ is een heerlijke roman; lekker romantisch met een onderliggende spanning die goed voelbaar is.
Het gevecht met zichzelf van Nadine is een essentieel onderdeel van dit verhaal. Ook spiritualiteit en bewustwording van de zin van het leven zijn onderwerpen belangrijk zijn.

De omgeving waarin een deel van het verhaal zich afspeelt in combinatie met de beleving van een een personage daarop, is goed beschreven door Annette van Zuijlekom de Zeeuw. Je kijkt op deze manier mee met het personage.

“Nadine bewondert nogmaals de sfeervolle hal. Een enorm schilderij aan een van de wanden, met daarop een levensecht portret van een jonge vrouw trekt haar aandacht. Ze heeft nooit begrepen hoe iemand met verf en een penseel iets kan maken dat bijna op een foto lijkt. Het intrigeert haar zo dat ze niet heeft gemerkt dat er iemand naar haar toe is komen lopen.”

Ook de karakters worden duidelijk beschreven door de auteur. 
Het verhaal is voor het grootste deel geschreven vanuit het perspectief van Nadine. Deze wordt onderbroken door over de gedachtegang van een ander; het wisselt heerlijk af op deze manier.
Door de schrijfwijze van de auteur leest het verhaal lekker door. Vlot leesbaar zonder moeilijke woorden, in combinatie met de goed beschreven dialogen maken dit tot een fijne roman. 

Een oud boek wat ter sprake komt en visioenen zijn een belangrijk onderdeel van dit liefdesverhaal, waarbij de aanwezigheid van de hoofdpersonen op Bilaneiland een deel is.
Je leest ook over ‘Bilansdochter’ maar daar vertel ik hier niets over; om wie het hier gaat moet je zelf in ‘Een teken van liefde’ lezen.


De auteur:

Annette van Zuijlekom de Zeeuw schreef eerder de trilogie De legende van Bilaneiland en Revolutie.
Annette woont met haar gezin in een klein dorpje in Drenthe.
Bezoek haar website.

Een teken van liefde koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Een teken van liefde
Auteur: Annette van Zuijlekom de Zeeuw
Genre: roman
Uitgave: paperback, 420 pagina’s
Uitgever: Zara4Books, mei 2021
ISBN: 9789083056814
ISBN: 9789083056821 (eBook)
NUR: 340


Met dank aan Zara4Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Zara4Books)

vrijdag 27 mei 2022

Graag uw aandacht voor: 'Voordat alles beter werd' geschreven door Rosemarijn Milo

 


Voordat alles beter werd

Voordat alles beter werd is een tragikomedie tegen de achtergrond van het Amsterdam van de negentiger jaren, toen de aidsepidemie voorpaginanieuws was. 

Vier jonge mensen proberen gezamenlijk te ontsnappen aan discriminatie en aids. Zij denken daarvoor een ongebruikelijke oplossing te hebben gevonden. Misschien zijn ze daarin wel geslaagd, maar er is geen ontsnappen aan alle andere problemen die zij op hun pad vinden. 
Iedere oplossing brengt een nieuwe probleem aan het licht en laagje voor laagje worden de conflicten en trauma’s uit het verleden blootgelegd. 

Zal het kaartenhuis instorten?De auteur:

Rosemarijn Milo dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om als schrijfster te eindigen.
Zij publiceerde eerder ‘Brieven uit La Dominance’ (2012), ‘Een vervlogen droom’ (2019), ‘Het hoge woord’ (2020), ‘Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S.’ (2021) en ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ (2022). 

Eerder las ik van Rosemarijn Milo:

Voordat alles beter werd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Voordat alles beter werd
Auteur: Rosemarijn Milo
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 284 pagina’s
Uitgever: U2pi BV, herdruk mei 2022
ISBN: 9789493240940
NUR: 300


Met dank aan U2pi BV voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: U2pi BV)

donderdag 26 mei 2022

Ik las: 'Het spoor van de doden' geschreven door Sarah Bailey

Een meisje vermist
Haar vriend vermoord
Er is geen tijd te verliezen


Het spoor van de doden
Gemma Woodstock-serie

Nadat de vijftienjarige Abbey tegen middernacht een feest verlaat verdwijnt ze spoorloos. Haar vriendje wordt de volgende ochtend vriendje dood aangetroffen, hij is op brute wijze vermoord. Wie heeft dit gedaan? Is Abbey de dader, of is zij zelf ook slachtoffer? Er zijn zoveel vraagtekens en nog zo weinig antwoorden.

Na het plotseling overlijden van haar ex laat rechercheur Gemma Woodstock zich tijdelijk overplaatsen naar Fairhaven. Ze verhuist samen met haar zoontje Ben naar dit kuststadje. Omdat ze geen tijd wil hebben om te piekeren hoe het nu verder moet in haar leven heeft ze aangeboden om het moordonderzoek naar Abbeys vriendje te leiden zodat ze zich in haar werk kan begraven. Ze heeft deze tijd hard nodig om een beslissing te nemen over de zorg voor haar zoontje.

Alsof het nog niet erg genoeg is wat ze tegenkomt als ze zich verder verdiept in het mysterie rond Abbeys verdwijning, krijgt ze steeds meer het gevoel dat deze zaak frappante overeenkomsten vertoont met een van haar recente vermissingszaken. Zit hier een lijn in?

De personages zijn zo goed uitgewerkt dat het me geen moeite kostte om ze voor mijn ogen tot leven te zien komen. Vooral de hoofdpersoon werd een vrouw van vlees en bloed. Een vrouw met veel vragen en twijfels over het leven van haarzelf en haar zoontje.

“Ik blijf buiten treuzelen en loop een rondje om het bureau om te overdenken wat Janet allemaal heeft gezegd. Het zoemen in mijn hoofd begint weer wanneer de gebeurtenissen van die fatale avond, tien jaar geleden, zich voegen bij wat ik van afgelopen zaterdag weet. Ik doe nog een rondje, want ik wil in beweging blijven. Het zonlicht kaatst wit terug van de ramen, de auto’s en de de golfplaten schuurdaken.”

Dit was een eerste kennismaking met het werk van deze auteur en ik durf te zeggen dat ik opgetogen ben.
Het verhaal begint met een spannende proloog, waarin je goed de angst van Abbey kunt voelen als ze wegvlucht van iemand die ze kent. Ze heeft iets gezien…

‘Het spoor van de doden’ is onderverdeeld in 9 delen, waarvan de titel aangeeft hoeveel dagen de vermissing een feit is.
Vooral in de eerste delen leer je veel over Gemma Woodstock; ze is een vrouw voor wie niet alles in het leven vanzelfsprekend is.

De auteur geeft de omgeving waarin het een en ander zich afspeelt, duidelijk weer in haar mooie beschrijvingen.

“Ik bekijk het rustieke, plankhouten huis. Bloemen en boomtakken lijken zich ernaar uit te strekken, alsof ze het huis voor de natuur willen terugwinnen. Rechts van de wijd openstaande voordeur staat een lange houten bank met een gehaakt kussen erop, links ervan een rij boompjes in elegante plantenbakken. Ik hijs mezelf uit de auto en word vrijwel meteen besprongen door een grote, terracottakleurige hond, de tanden ontbloot en een tong als een slobberende vlag.”

Het is geen snelle thriller, maar is zeker spannend genoeg om de nieuwsgierigheid keer op keer te triggeren. De hoofdstukken zijn lekker kort en er worden goede dialogen neergezet. Het is moeilijk om dit boek weg te leggen; het is tot op de laatste bladzijde spannend en zeker ook sfeervol.

De ontwikkeling van de plot is enorm verrassend: dit had ik niet verwacht!De auteur:

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Met het eerste deel in de Gemma Woodstock-serie, Het duistere meer, won ze belangrijke prijzen (onder andere voor beste Australische thrillerdebuut 2017. Het boek is wereldwijd een bestseller. 
Inmiddels zijn ook de tweede en derde Gemma Woodstock-thriller in Australië lovend ontvangen. In de donkere nacht, het tweede deel in de serie, verscheen in mei 2020 in het Nederlands.
Het spoor van de doden is het derde deel in deze serie.

Het spoor van de doden koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het spoor van de doden
Serie: Gemma Woodstock #3
Auteur: Sarah Bailey
Genre: literaire thriller, detective
Uitgave: luxe paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Marmer BV, mei 2021
ISBN: 9789460684609
ISBN: 9789460687419 (eBook)
NUR: 305, 331
Oorspronkelijke titel: Where the Dead Go
Vertaald door Jetty Huisman 


Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Marmer)

woensdag 25 mei 2022

Binnenkort verwacht: 'Het hoogste woord' geschreven door Nanda RoepHet hoogste woord

Het is 2011. Het Nederlandse boekenvak begint te trillen op haar grondvesten en literair uitgeefster Liesbeth de Rooij wordt na jaren trouwe dienst ontslagen. Reden? Ze weigert youtubers te publiceren. Terwijl zij thuis haar gelijk zit te halen, krijgt de Nederlandse boekensector te maken met tegenslag na tegenslag.
Intussen zijn er de kinderen die taalachterstanden oplopen. Min of meer uit nood start Liesbeth haar werk als vrijwillige taaljuf. Het lijkt een kloof die niet te overbruggen is…

Op het schoolplein zijn Soraya en Cindy te vinden. Een jonge leerkracht en een oude, sexy, opzijgeschoven muzikante. Misschien kunnen ze iets aan elkaar hebben, maar voorlopig zijn ze dat niet van plan. Nee, ze maken zich meer zorgen over het aanstaande optreden van jonge internetster Nova. 
En er is nog altijd het onopgeloste mysterie van de bloedplas in het park…

Dat Liesbeth meerdere dreigbrieven ontvangt, weet niemand en dat houdt Liesbeth dan ook angstvallig geheim. Dacht iemand haar met teksten te kunnen intimideren? Met tékst? Dan moet die toch echt van betere huize komen…

De auteur:

Nanda Roep (Utrecht, 9 september 1971) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en daarnaast presentatrice.
Nanda Roep schrijft feelgoodromans en voor kinderen de spannende, vrolijke serie Plaza Patatta.

In 2010 werd zij de eerste ‘selfpublisher‘ van Nederland, nadat ze eerst 14 jaar lang bij gevestigde uitgevers heeft gepubliceerd.
Nanda volgde een opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In juni 1996 verscheen haar eerste kinderboek bij uitgeverij Leopold. Sindsdien schreef ze zo'n vijftig kinderboeken voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 15 jaar.
In het verleden was Nanda Roep werkzaam als literair journalist voor Trouw en hoofdredacteur van Tijdschrift Schrijven. Ze werkte van 1995 tot 1999 als freelancer bij weekblad Viva. Samen met cabaretier Silvester Zwaneveld heeft ze twee kinderen en ze wonen in Apeldoorn.

Sinds een aantal jaren heeft ze een wekelijkse column in het "Apeldoorns Stadsblad".

Eerder las ik van Nanda Roep: Leugens in de lente.

De blogtour voor ‘Het hoogste woord’ start op 14 juni a.s.
Lees in onderstaande afbeelding welke bloggers meedoen aan deze blogtour en welke datum voor hun respectievelijk recensie is gereserveerd.


U kunt het boek natuurlijk zelf ook al reserveren. Veel leesplezier toegewenst.

Het hoogste woord reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het hoogste woord
Auteur: Nanda Roep
Genre: roman, literaire feelgood
Uitgave: paperback, 380 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nanda, 14 juni 2022
ISBN: 9789083196534
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Nanda voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Uitgeverij Nanda)

Graag uw aandacht voor: 'Gevlinderd' geschreven door Alexander Olbrechts

Vrouwen worden ritueel vermoord. Op hun lichaam prijkt een tropische vlinder.Voor wie is de volgende vlinder?


Gevlinderd


In ‘Gevlinderd’ treffen gruwelijke moorden en persoonlijke drama's de gynaecologe Lydia Muysen. 
Aan haar turbulent verleden heeft Lydia – Lys voor de vrienden – een zware depressie en een alcoholverslaving overgehouden. Tijdens de sessies met haar therapeut verhaalt Lys over haar verleden en probeert ze op haar eigen manier deze ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. 

Lys groeide op in een disfunctioneel gezin en haar kinderjaren werden vooral gekleurd door de afwezigheid van haar vader, maar ook door de ziekte en het overlijden van haar geliefde broer Gabriel. De tweede grote tegenslag, die ze op volwassen leeftijd te verwerken kreeg, was de ontdekking dat ze onvruchtbaar is en dat haar man Richard Duquesne in de nasleep hiervan een kind bij zijn secretaresse heeft verwekt. 

Tot overmaat van ramp ontdekt Lys dat ze zich in het epicentrum bevindt van het onbekende plan van een gruwelijke seriemoordenaar die vrouwen genitaal verminkt en een grote, tropische vlinder op hun vagina speldt. 
De moordenaar laat bij elk nieuw lichaam de afgesneden delen van het vorige slachtoffer achter, vormgegeven als een morbide vlinderkarikatuur. Zal Lys zich in haar mentaal wankele toestand uit deze penibele toestand weten te redden of wordt ze het volgende slachtoffer van de moordenaar?

‘Gevlinderd’ is een goed debuut, wat je meerdere keren op het verkeerde been zet. En wat een voortreffelijk slot heeft Alexander Olbrechts geschreven. 
Marinus van de Velde | Eindredacteur ThrillZone


De auteur:

Alexander won de schrijfwedstrijd Fatale Ontmoeting met zijn novelle De Tantalusmoorden. Hij is als medisch laboratoriumtechnoloog werkzaam in een van de grootste bloedbanklaboratoria van België en verwerkt zijn medische achtergrond graag in zijn verhalen. Hij probeert als schrijver van het platgetreden pad te blijven, door verschillende elementen in het verhaal te incorporeren en met andere invalshoeken te experimenteren.

Gevlinderd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Gevlinderd
Auteur: Alexander Olbrechts
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 281 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, mei 2022
ISBN: 9789493266902
ISBN: 9789493266844 (eBook)
NUR: 305


Met dank aan Godijn Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing) 

dinsdag 24 mei 2022

Graag uw aandacht voor: 'Op vleugels gedragen' geschreven door Harold van der Linden

Verhalen uit de praktijk
 Een piloot kijkt achteromOp vleugels gedragen


Harold van der Linden vloog ruim 43 jaar op alle mogelijke vliegtuigen en voor diverse luchtvaartmaatschappijen. Bij Transavia, waar hij vrijwel vanaf de oprichting betrokken was, heeft hij 31 jaar gediend.

In dit boek deelt hij vijftien bijzondere verhalen uit zijn rijke carrière als piloot en gezagvoerder op grote verkeersvliegtuigen. Bizarre, grappige, ontroerende en soms spannende situaties waar een piloot mee te maken krijgt, komen voorbij. 

Bovendien biedt hij de lezer een kijkje achter de schermen en in de cockpit. Daar spelen soms zaken die de passagiers beter niet kunnen weten. Want ook al verlopen de meeste handelingen tamelijk routineus en conform de protocollen, er kunnen zich altijd situaties voordoen dat er rigoureus ingegrepen moet worden.
Dat zijn de momenten waarop een piloot echt het verschil maakt.


De auteur:

Harold van der Linden (1951) heeft 55 jaar gevlogen, waarvan ruim 40 jaar als commercieel piloot, met name bij Transavia.

Op vleugels gedragen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Op vleugels gedragen
Auteur: Harold van der Linden
Genre: luchtvaart, reizen algemeen
Uitgave: hardcover met illustraties, 280 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, mei 2022
ISBN: 9789038928371
NUR: 465, 500


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Rechercheur De Klerck en het duistere web' geschreven door P. Dieudonné

‘Dieudonné schrijft vlot leesbare, ingenieus opgezette en verrassende politieromans’ 
– Detective & Thrillergids


Rechercheur De Klerck en het duistere web
De Klerck (6)

Als een anonieme tipgeefster mag worden geloofd, is er in Rotterdam een pedofielennetwerk actief dat kan voortbestaan door de beschermende hand van een officier van justitie. Ook het politiekorps is door het netwerk geïnfiltreerd. Daags na deze buitensporige verdachtmaking wordt het lichaam van de anonieme tipgeefster uit het water van de Heemraadssingel gevist. Haar gewelddadige dood is een mysterie. Niemand lijkt er voordeel bij te hebben. Of was haar waarschuwing niet uit de lucht gegrepen? De twijfel wakkert aan als rechercheur Lucien de Klerck door de commissaris wordt teruggefloten nadat hij de beschuldigde officier van justitie al te kritisch heeft bejegend. 

Rechercheur De Klerck en het duistere web is het zesde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. 

De pers over de vorige boeken van deze auteur: 

“Meeslepend en vol spanning. Als je de tijd hebt, lees je het in één ruk uit.” – AD Rotterdams Dagblad. 

“De sympathieke Lucien de Klerck en jeugdige assistent Ruben Klaver zijn een waardig Rotterdams equivalent van het Amsterdamse voorbeeld. (...) Nog een paar deeltjes en de tv-serie kan niet uitblijven.” – Detective & Thrillergids 2020 

“Een waardige opvolger van Baantjer (...) een aanrader.” 
– boekhandelaar Gert-Jan van Rietschoten op Radio Rijnmond (30 mei 2020) 

“Dieudonné is het gelukt om een bewonderenswaardige nieuwe reeks neer te zetten. Eentje waarvan we zeker gaan smullen. Een aanrader voor de Baantjer fans.” 
– Thrillzone **** 

“Dit boek is geschikt voor liefhebbers van detectiveromans, politieseries en natuurlijk Baantjer”
 – Biblion De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.

Wie de boeken over rechercheur De Klerck leest, kan er niet omheen: Paul Dieudonné is sterk beïnvloed door het omvangrijke oeuvre van A.C. Baantjer.

‘Rechercheur De Klerck en het duistere web’ is het zesde deel in een detectiveserie over Lucien De Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche.

Eerder las ik van Paul Dieudonné:

Rechercheur De Klerck en het duistere web koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Rechercheur De Klerck en het duistere web
Serie: De Klerck (6)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, februari 2022
ISBN: 9789492715586
ISBN: 9789492715593 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: E-Pulp Publishers)

maandag 23 mei 2022

Ik las, bekeek en genoot van: 'Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd' geschreven door Nele Reynders, met illustraties van Sofie Schollaert

 


Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Kleine jongen op het autismespectrum,
Voor jou zal ik m’n warmte en liefde
in een schema gieten.
Je uitleggen dat ik van je houd.
Met duizend toverwoorden en honderd rare beelden
zal ik het je tonen.

Lasse heeft een soldaat in zijn hoofd. We maken een gewone dag mee van Lasse, 
thuis en op school, en zien hoe de soldaat hem door de dag heen helpt.
Iedere dag opnieuw.

Het is een invoelend verhaal over een kleine jongen die zich ergens op het
autismespectrum bevindt. Omdat alle kinderen er mogen zijn, ook als het niet zo lekker gaat. 
(bron: achterflap)

Wist je dat het woord kangoeroe (Kagoroo in het Guugu Yimidhirr) in de
wijdverspreide mythe van de Aboriginals betekent: ‘Ik begrijp je niet.’ Toen ontdekkingsreiziger James Cook en natuurkundige Sir Joseph Banks de streek in Australië aan het verkennen waren, vroegen ze aan een bewoner wat de naam was van het dier. Het lijkt wel zo dat een kangoeroe ervoor gemaakt is om symbool te staan voor autismespectrumstoornis. 
Met dit verhaal hoopt de auteur dat de (voor)lezers een rode draad vinden om samen op weg te gaan met hun kind door de kluwen die onze samenleving voor velen is.

Autisme manifesteert zich in verscheidene gradaties en uitingsvormen.
Het begrip autismespectrumstoornis kun je ook tegenkomen als ASS (afkorting).

Het was heel lang niet bekend dat autisme ook bij normaal- tot hoogbegaafde volwassenen voorkomt. Deze volwassenen hebben andere ervaringen met autisme, die slechts gedeeltelijk overeenkomen met de gebruikelijke visie op deze stoornis. 
Bij kinderen met autisme blijven echter de problemen in het communicatief/sociaal gebruik van de taal bestaan. Soms missen ze het gebruikelijke non-verbale gedrag (lichaamstaal en gebaren). Mede daardoor hebben kinderen en jongeren met autisme moeite met het ontwikkelen van relaties met leeftijdsgenootjes en met het delen van plezier en interesses met anderen. Kinderen met autisme vertonen ook een minder dan gebruikelijke sociale en emotionele wederkerigheid; voor anderen lijkt het soms eenrichtingverkeer.
En dan heb je nog zoveel vormen van autisme... 

‘Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd’ voorlezen is een mooi moment om het contact met iemand met autisme te vergroten. Lasse heeft autisme en dat is hier vertaald als een soldaat in zijn hoofd. Maar deze soldaat is geen vijand, maar een vriend en samen overwinnen ze de hindernissen die ze die dag tegenkomen.
Behalve dat de afbeeldingen om van te smullen zijn, wordt er een verhaal verteld. Aan het einde van een gesprek of bespreking van een situatie wordt een vraag gesteld. Hierdoor kan extra aandacht worden gevraagd.

Maar behalve bovenstaande, is ‘Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd’ een heerlijk boek om uit voor te lezen en samen te genieten van de mooie illustraties die het verhaal complementeren.

Het is een boek waaruit iedere dag opnieuw voorgelezen kan worden.
Iedere dag is anders, want je leven begint iedere dag opnieuw. 


Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd
Auteur: Nele Reynders
Illustrator: Sofie Schollaert
Genre: kinderboeken, prentenboeken
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, 14 april 2022
ISBN 9789083183794
NUR 274


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Levendig Uitgever)