dinsdag 3 december 2024

Ik las en genoot van 'Voor de mooiste' een nieuw non-fictie boek van meesterverteller Ted van Lieshout

 De geschiedenis is van ONS
Een wandeling met Ted van Lieshout en mij


Voor de mooiste

Geschikt voor lezers van 12 tot 100 jaar (en ouder)



Kom thuis.
Doe je jas uit.
Hang hem op.

Kijk om en zie:
daar begint 
je geschiedenis.

Van de achterflap

Hoe kom je in de geschiedenis terecht?
Moet je daarvoor belangrijk of beroemd zijn?

Nee, Ted van Lieshout vindt van niet.
Hij neemt je in ‘Voor de mooiste’ mee op een wandeling door de geschiedenis, kriskras door de tijd. Niet langs giganten en grote gebeurtenissen, maar langs gewone mensen die hun afdruk achterlieten door te zijn wie ze waren.

Mijn mening

In 'Voor de mooiste' neemt Ted van Lieshout ons mee op een verrassende reis door de geschiedenis. Geen opsomming van data en grote gebeurtenissen, maar een ontmoeting met de 'gewone' mensen die onze geschiedenis kleurden. Van Lieshout, bekend om zijn talent om complexe onderwerpen toegankelijk te maken, laat zien dat geschiedenis niet alleen bestaat uit koningen, oorlogen en revoluties.

‘Voor de mooiste’ is een verhaal in de vorm van een dialoog.
Met een schrijfstijl die zowel informatief als onderhoudend is schetst Van Lieshout in estafettevorm portretten van mensen die vaak over het hoofd worden gezien. Lees onder meer over Beatrix de Rijk, de eerste Nederlandse vliegenierster, die geen baan kon krijgen als piloot omdat niemand geloofde dat een vrouw een vliegtuig kon besturen. Daarom ging ze met haar eigen vliegtuigje demonstratievluchten geven. 

Ted van Lieshout neemt ons in ‘Voor de mooiste’ mee op pad en neemt het op voor iedereen die anders is dan wit, man, heteroseksueel en met voorouders die hier geboren zijn. Anders zijn wil niet zeggen ‘slecht zijn’.
Het tekent meer diegenen die hun oordeel klaar hebben dan degenen waar ze hun oordeel over vellen.

Lees ook over twee zussen die een krant oprichtten, een dragqueen die de gevangenis in moest; het zijn maar enkele van de vele fascinerende figuren die aan bod komen. Door hun verhalen te vertellen in de vorm van een dialoog met een vrouwelijk personage, laat Van Lieshout zien dat iedereen, ongeacht afkomst of status, een bijdrage kan leveren aan de geschiedenis. Ze zijn niet allemaal even beroemd of belangrijk maar hebben zich niet neergelegd bij wat de norm was in hun tijd.

Wat 'Voor de mooiste' zo bijzonder maakt, is de aandacht voor de menselijke maat. Van Lieshout vertelt niet alleen over feiten en gebeurtenissen, maar ook over de emoties, dromen en uitdagingen van de mensen die hij beschrijft. Hierdoor komen de verhalen tot leven en voelen we een connectie met deze 'vergeten helden'

'Voor de mooiste' is een boek dat zowel jongeren als volwassenen zal aanspreken. Het is niet alleen leerzaam, maar ook ontroerend en inspirerend. Van Lieshout laat zien dat geschiedenis niet saai of veraf hoeft te zijn, maar juist heel persoonlijk en relevant.
Het is geen boek om in een keer uit te lezen, om optimaal te geniet van hetgeen door de auteur aangeboden wordt, is het beter om zo nu en dan een stuk te lezen. De verbazing blijft.

“Maar is de geschiedenis niet allang van ons allemaal?
Nee. Je krijgt meestal maar een klein stukje van de geschiedenis te horen. Bijvoorbeeld alleen van je eigen land of van een bepaald soort mensen.”

Met 'Voor de mooiste' heeft Ted van Lieshout een prachtig boek geschreven dat ons een nieuwe kijk geeft op het verleden. Door de verhalen van 'gewone' mensen te vertellen, laat hij zien dat de geschiedenis van ons allemaal is. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en op zoek is naar inspirerende verhalen. 
Voor iedereen die nieuwsgierig is en zijn eigen mening wil vormen. Geschikt voor lezers van 12 tot 100 jaar (en ouder).

De tekst, de omslag, omslagbeeld, vormgeving, binnenwerk en algehele boekverzorging zijn ook hier afkomstig van Ted van Lieshout. Een ware kunstenaar!

Tip: Dit boek zou ook een mooie aanvulling zijn op het lesmateriaal voor de lessen Geschiedenis in het voortgezet onderwijs.




De auteur

Ted van Lieshout (Eindhoven, 1955) wilde schrijver, tekenaar of zanger worden. Op zijn 19e ging hij studeren aan de kunstacademie in Amsterdam. Hij werd illustrator en maakte tekeningen bij gedichten en verhalen voor kinderen. Ook ontwierp hij boekomslagen en tekende hij voor kranten en tijdschriften. 
In 1986 verscheen het eerste boek waarvoor Ted de tekst schreef: Raafs reizend theater en verscheen de gedichtenbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze gedichtenbundel werd meteen bekroond met een Vlag en Wimpel. 
In de jaren die volgden, schreef Ted nog veel meer kinderboeken en gedichtenbundels. In 1989 won hij het Charlotte Köhler Stipendium, de prijs voor de beste nieuwe auteur van kinder- en jeugdboeken, en in 1995 werd Begin een torentje van niks bekroond met de Gouden Griffel. In 2009 werd de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs aan hem toegekend voor zijn gehele oeuvre.

Wil je meer weten over dit boek en het werk van de auteur? 

Voor de mooiste koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Voor de mooiste
Auteur: Ted van Lieshout. Omslag, omslagbeeld, vormgeving, binnenwerk, algehele boekverzorging Ted van Lieshout
Genre: 12-100  jaar, weten & leren
Uitgave: hardcover met illustraties, 120 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Leopold, september 2024
ISBN: 9789025887124
NUR: 240


Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Leopold)

zondag 1 december 2024

Ik las en genoot van 'Geef de moed niet op - Japanse gedichten van een 100-jarige' geschreven door Toyo Shibata

 Een prachtig nieuwe (zesde) uitgave van de meest troostrijke bundel ooit


Geef de moed niet op
Japanse gedichten van een 100-jarige

Een bloem die bloeit op hoge leeftijd

Toyo Shibata's debuut op 99-jarige leeftijd is een fenomeen wat de wereld verraste. Haar bundel 'Geef de moed niet op' is meer dan alleen een verzameling gedichten; het is een ode aan het leven, aan liefde, verlies en de onverwoestbare menselijke geest. Ze werd 101 jaar oud en heeft nog veel succes meegemaakt.

In eenvoudige, ontwapenende taal schildert Shibata portretten van haar leven. Ze neemt ons mee op een reis door haar herinneringen, waar we haar man ontmoeten, haar familie leren kennen en getuige zijn van de liefdevolle band met haar verzorgers. De gedichten zijn als zachte briesjes die de ziel strelen. Ze zijn vol wijsheid en een opmerkelijke levenslust, die je als lezer diep raken.

Wat deze bundel zo bijzonder maakt, is de boodschap van hoop en veerkracht die eruit spreekt. Shibata bewijst dat het leven op elke leeftijd de moeite waard is. Ze moedigt ons aan om te blijven dromen, te hopen en van het moment te genieten. Haar woorden zijn een balsem voor de ziel, vooral in tijden van verdriet of onzekerheid.

Geef de moed niet op

Kom, slaak geen zucht 
omdat het even tegenzit

De zonneschijn en de bries
kiezen geen partij

Dromen
staat iedereen vrij

Tegenspoed
ik heb het gekend
maar ben blij dat ik heb geleefd

Ook jij mag de moed niet opgeven

Shibata's gedichten zijn niet alleen een feest voor de geest, maar ook een inspiratiebron. Ze herinneren ons eraan om tijd te nemen voor de kleine dingen in het leven, zoals het kijken naar de lucht of het koesteren van vriendschap. Haar positieve instelling is aanstekelijk en geeft ons de moed om door te gaan, ongeacht de uitdagingen die het leven ons biedt.

'Geef de moed niet op' is een boek dat je raakt in je hart. Het is een verhaal over liefde, verlies en het vinden van schoonheid in de meest eenvoudige dingen. Shibata's woorden blijven lang bij je en nodigen uit tot reflectie op je eigen leven.

Het is ontroerend om te lezen hoe een vrouw op zo'n hoge leeftijd nog zoveel vreugde en inspiratie kan brengen. Shibata's succes is een bewijs van de kracht van de menselijke geest en van de universele taal van poëzie. Dit boek is een must-read voor iedereen die op zoek is naar een dosis hoop en inspiratie.

Toyo Shibata's 'Geef de moed niet op' is een boek wat je hart zal verwarmen. Het is een indrukwekkend  testament van het leven en een bewijs dat het nooit te laat is om te bloeien.

Ik heb ‘Geef de moed niet op’ graag gelezen en heb dit juweeltje binnen handbereik liggen.


INKIJKEXEMPLAAR


De auteur

Op 92-jarige leeftijd moest Toyo Shibata (1911-2013) vanwege rugklachten stoppen met haar hobby klassieke dans en begon zij op advies van haar zoon met het schrijven van haiku's. Toyo Shibata schreef over haar verleden en heden: over haar verzorgers en familie, het overlijden van haar man, en het feit dat iedereen evenveel recht heeft om te dromen en lief te hebben, ook als je al een eeuw in leven bent. Ze werd 101 jaar.

Geef de moed niet op koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens 

Titel: Geef de moed niet op
Auteur: Toyo Shibata
Genre: poëzie
Uitgave: hardcover, 80 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, oktober 2024
ISBN: 9789048874743
ISBN: 9789048874750 (eBook)
NUR: 306
Oorspronkelijke titel: Kujikenaide
Vertaling: Luk van Haute


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)