donderdag 30 april 2020

Vandaag in de schijnwerpers: 'Cold Case' geschreven door Rob Scherjon

Rotterdams thriller


Cold Case

Rob Scherjon debuteerde in 1991 met de misdaadroman Het Japanse medicijn, met als hoofdpersoon de Rotterdamse journalist (en jazzliefhebber) Mark Sanders.

In Cold Case, Scherjons zevende thriller, keert Mark Sanders terug. Hij is inmiddels gepensioneerd en zijn vrouw is bij hem weggelopen. Hij wordt benaderd door ex-rechercheur Cor Spijker over een zaak van acht jaar geleden waarbij een Duitse hoteleigenaar en zijn vrouw kort na elkaar dodelijk zijn verongelukt. Het echtpaar woonde in Rotterdam.

Het onderzoek van de politie leverde destijds niets op. De zaak werd geseponeerd. Cor Spijker begint op eigen initiatief aan een nieuw onderzoek en Mark Sanders besluit mee te doen. Hun speurtocht brengt het tweetal naar de Belgische kustplaats Blankenberge, waar zij in het plaatselijke casino een ontdekking doen die leidt tot een zinderende ontknoping.

De pers over eerdere boeken van Rob Scherjon:

"Scherjon houdt de lezer bij de les.'
- De Volkskrant

"Een heerlijk boek voor de vakantie, dat je in één ruk uitleest.'
- IJssel- en Lekstreek

"Luchtig geschreven, vol humor.'
- Leestafel.info

(Bron info: achterflap)

Andere boeken van Rob Scherjon:

Het Japanse medicijn
De man van beton
Geld maakt gelukkig
Retour Toscane
De walnoot
De mecenas
Martha’s vlucht
A la campagne, mijn leven in Frankrijk
Ode aan mijn houtkachel
Twee levens *
Het litteken *

* Verschenen bij Uitgeverij Aspekt
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

De auteur:

Rob Scherjon (Amsterdam, 1938) studeerde aan de Nederlandse Filmacademie. Hij werkte als journalist en tekstschrijver. In 1979 kwam hij in dienst van de Gemeentebibliotheek Rotterdam als voorlichter. Hij organiseerde jarenlang literaire programma's voor het Bibliotheektheater.
Van 2001 tot 2013 woonde hij in de Morvan in Frankrijk. 
Na terugkeer in Nederland schreef hij de spannende thriller Twee levens naar aanleiding van een krantenbericht over het dubbelleven van een vrouwelijke manager bij een bank.

Cold Case koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Cold Case
Auteur: Rob Scherjon
Genre: Rotterdamse thriller
Uitgave: paperback, 164 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2020
ISBN: 9789463388535
NUR: 332


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.

maandag 27 april 2020

Ik las: 'Een verre vriend' geschreven door Marleen Schmitz


Als ze écht in de bloei van haar leven wil komen, moet ze op eigen benen gaan staan


Een verre vriend

Studente Rita heeft een relatie met een militair die wordt uitgezonden naar Afghanistan. Niet alleen hem moet ze missen, maar ook haar vader, die ze nooit heeft gekend. Ze probeert te weten te komen wie hij is en hoopt hem te ontmoeten.

Wanneer Rita's vriend beschadigd terugkeert uit Afghanistan, verbreekt hij de relatie. Ook krijgt ze het bericht dat haar vader is overleden, voor ze hem ooit heeft kunnen zien.
Haar leven staat op zijn kop. Ze beseft dat het hoog tijd is om zich te richten op haar eigen leven, in plaats van op anderen. Maar op eigen benen staan is niet zo makkelijk.

Een verre vriend is een prachtige coming-of-ageroman over een jonge vrouw die met vallen en opstaan haar weg vindt in het leven.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

‘Een verre vriend’ is geschreven in de ik-vorm, vanuit het perspectief van Rita.
Marleen Schmitz heeft een soepele schrijfstijl waardoor haar personages tot leven komen; ze worden mensen van vlees en bloed.
Rita is niet altijd even vriendelijk, soms zelfs wat bot maar ze houdt steeds veel rekening met anderen; vaak meer dan goed voor haarzelf is.

Het verhaal begint in herfst-winter 2008. Het laatste hoofdstuk heeft als titel: winter-voorjaar 2011. Er gebeurt nogal wat in die paar jaren, zowel met Rita als met haar vriend Rutger. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor het stel.
In cursief kun je in brieven van Rutger aan Rita lezen dat hij haar enorm mist en langzaamaan verandert er iets met Rutger; Rita probeert zich voor te bereiden maar dat lukt niet.

‘Héb je iets met haar?’ dring ik aan.
Aarzelend zegt hij: ‘Het is niet zoals jij denkt.’
‘Dus je ontkent het niet!’ Om niet in huilen uit te barsten, zet ik mijn nagels in het vlees van mijn handen. ‘Ik weet genoeg.’

In ‘Een verre vriend’ heeft Rita ook te maken met zaken die door haar moeder voor haar geheim worden gehouden. Waarom doet haar moeder dat, vraagt Rita zich af? Dat en nog meer vragen doen haar in Zeeland belanden, waar ze op zoek gaat naar een familielid die wellicht meer kan vertellen.

Rutger komt thuis, maar hij is veranderd merkt Rita. Hij bezoekt haar in haar nieuwe woning en reageert anders dan hij vroeger gedaan zou hebben.

“Weer een gevolg van de disciplines die ze hem in het leger hebben aangeleerd. Ook boven zie ik hem oplettend rondkijken. Hij ziet niet hoe gezellig mijn woning is maar zoekt uit door welk raam of welke deur hij naar buiten kan.”

‘Een verre vriend’ gaat over relaties; zowel familierelaties, relaties tussen vrienden als relaties in de liefde. Hoe goed ken je iemand? Wat kun en mag je van iemand verwachten?
Niet alles gaat van een leien dakje in het leven en soms is het nodig om met vallen en weer opstaan je eigen leven veranderen.
Mensen worden vaak veroordeeld of beoordeeld zonder dat men het naadje van de kous weet en dat komt keihard binnen.

Ik heb ‘Een verre vriend’ graag gelezen.


De auteur:

Marleen Schmitz woont zelf in Limburg, in de grensstreek met Duitsland.

Eerder las ik van Marleen:


Een verre vriend koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
Standaard Boekhandel

Boekgegevens
Titel: Een verre vriend
Auteur: Marleen Schmitz
Genre: roman
Uitgave: hardcover met leeslint, 224 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Zomer & Keuning, april 2019
ISBN: 978 94 01915 11 3
ISBN: 978 94 01915 12 0 (eBook)
NUR: 344


Met dank aan Uitgeverij Zomer & Keuning voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 25 april 2020

Ik las: 'Mijn zusje, de seriemoordenaar' geschreven door Oyinkan BraithwaiteMijn zusje, de seriemoordenaar

Koredes zusje Ayoola is in alles het tegenovergestelde van wat zij is: ze is het favoriete kind, bloedmooi, neemt het leven niet al te serieus – en is een seriemoordenaar. Geen man overleeft een relatie met haar. 
Zussen ben je echter voor het leven, dus Korede helpt haar keer op keer. Wanneer de knappe arts in het ziekenhuis waar Korede werkt, op wie ze heimelijk verliefd is, ook voor Ayoola's charmes bezwijkt, staat Korede echter voor een gruwelijk dilemma: kiest ze voor haar zusje, of voor zichzelf?
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Mijn zusje, de seriemoordenaar is een knap debuut van Oyinkan Braithwaite.

In deze enigszins zwarte roman zit je als lezer vastgeklonken aan het verhaal dat verteld wordt vanuit het perspectief van Korede. In de korte hoofdstukken lees je hoe de ene zus de andere zus op de een of andere manier helemaal in de greep kan houden. De manier waarop is helemaal niet ongeloofwaardig; dit soort verhoudingen bestaan helaas soms tussen zussen.

‘Het is hij of ik, Korede’
‘Ayoola...’
‘Je zult toch een keer partij moeten kiezen.’

Hoewel moorden en bloederige situaties door de auteur beschreven worden, ervaar je dat niet als luguber. Het lijkt eerder vanzelfsprekend te zijn in dit verhaal. De cultuur waarbinnen het verhaal zich afspeelt is een heel andere dan onze cultuur.

“Pijn maakt je zintuigen op de een of andere manier scherper. Ik kan nog altijd zijn gehijg horen. Hij had geen goede conditie. Hij werd snel moe tijdens een afranseling, maar hij had een sterke wil en een nog sterkere behoefte om discipline bij te brengen. De guur van onze angst is me altijd bijgebleven: zuur, metalig, nog indringender dan de geur van kots.”

Braithwaite heeft een prettige, soepele schrijfstijl, waardoor je door de bladzijden heen vliegt en het boek in een mum van tijd hebt gelezen. Daarna kan de spanning langzaam uit je lijf wegvloeien, eerder lukt dat niet.

Ik heb dit debuut graag gelezen en kijk uit naar een volgend werk van haar hand.


De auteur:

Oyinkan Braithwaite studeerde rechten en creative writing en stond in 2016 op de shortlist van de Commonwealth Short Story Prize. 
Dit is haar debuut, waarvan de filmrechten meteen werden verkocht aan Working Title (UK).
Ze woont in Lagos, Nigeria.

Mijn zusje, de seriemoordenaar koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Mijn zusje, de seriemoordenaar
Auteur: Oyinkan Braithwaite
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 232 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Pluim, november 2018
ISBN: 978 94 92928 06 1
ISBN: 978 94 92928 20 7 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: My Sister, the Serial Killer
Vertaald door: Astrid Huisman en Roos van de Wardt

Met dank aan Uitgeverij Pluim voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 23 april 2020

Ik las: 'Ik zie je' geschreven door Michael Berg

Carol, schrijfster op zoek naar inspiratie in Zuid-Frankrijk, is ooggetuige van een moord


Ik zie je

Internationale bestsellerauteur Carol Brodie heeft al vijf jaar geen boek geschreven. In de hoop inspiratie te vinden ontvlucht ze haar huis in Londen en vliegt ze naar Zuid-Frankrijk waar ze een gîte huurt. 
In plaats van te schrijven raakt Carol geïntrigeerd door haar overbuurvrouw die naakt baantjes trekt in haar zwembad. Met een telescoop begint Carol de vrouw te bespieden. 
Op een avond heeft de vrouw bezoek van een man en ziet Carol hoe de twee ruzie krijgen en dat de vrouw de man neerslaat. Dood? In plaats van de politie te bellen, besluit Carol zelf uit te zoeken wat er gebeurd is...
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Carol Brodie.
Na een rustige start die heel benieuwd maakt naar wat er precies zal gaan gebeuren, wordt de lezer meegenomen door de spanning die door het hele verhaal voelbaar is.

Carol is niet alleen voor zichzelf naar Zuid-Frankrijk vertrokken, zo blijkt al snel.
“Met mijn rug naar de wind trek ik het deksel van de doos voorzichtig los. Een kilo of wat donkergrijs gruis. Meer is er niet van papa over.”

Michael Berg presteert het steeds weer om onderhoudend en beeldend te schrijven, waardoor je wat beschreven wordt voor je ogen ziet verschijnen. Zowel de karakters als de omgeving leven.
En alles wat leeft krijgt de kans om te groeien, dat is ook het geval met Carol. 

“Een rimpelloos zwembad, geen handdoek op het bedje, geen boek op tafel. Ik spits mijn oren of ik een teken van leven hoor. Een stem, een flard muziek. Maar het enige wat ik hoor zijn de krekels en kikkers en het fluisteren van de wind.”

Door het terugkijken naar het verleden leer je veel over haar.
De ontwikkeling die ze in het verhaal doormaakt is heel erg belangrijk voor haar. Ze groeit uit van een klein, bang musje dat kort gehouden wordt tot een prachtige regenboog vogel die weet wat ze wil en wat ze kan.

Ik heb heerlijk kunnen genieten van het verhaal en waande me in Zuid-Frankrijk tijdens het lezen.


De auteur:

Michael Berg zette zichzelf bij het grote publiek op de kaart met Nacht in Parijs, waar hij in 2013 de Gouden Strop mee won. Met Het meisje op de weg en Broertje bevestigde hij dat hij tot de top van Nederlandse thrillerschrijvers behoort, beide boeken waren genomineerd voor de Gouden Strop. Met Ik zie je gaat hij voor drie op een rij. Van zijn titels zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

Michael Berg was te gast bij omroep Max op woensdag 25 september 2019  bij Tijd voor Max, klik hier voor de uitzending (het gesprek met hem begint na16:59 minuten).

Neem ook een kijkje op zijn website.

Eerder las ik deze twee boeken van Michael Berg en was enthousiast:

Ik zie je koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
AKO

Boekgegevens:
Titel: Ik zie je
Auteur: Michael Berg
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Uitgever: The House of Books, oktober 2019
ISBN: 978 90 44351 56 9
ISBN: 978 90 44351 57 6 (eBook)


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 19 april 2020

Ik las: 'Loet de Beer' geschreven door Nicole Bos-Zeegers met illustraties van Myriam Berenschot

Herkent u het ook dat uw kind snel is afgeleid tijdens het voorlezen?


Loet de Beer

Loet de Beer draagt bij aan een betere concentratie tijdens het voorlezen op een leuke en rustige manier.

Bij de verhaaltjes staan telkens drie illustraties, die het begin, de gebeurtenis en het einde van het verhaal laten zien.
Hierdoor kunnen kinderen beter hun eigen verhaal vormen.
Dit wordt nog eens extra verduidelijkt door de symbooltjes die in de illustraties staan weergegeven:
Een maantje, een zonnetje, en een sterretje.

Hierdoor kunt u uw kind op een leuke manier bij het voorlezen betrekken, door te vragen bij welke illustratie het verhaaltje zich op dat moment afspeelt. Uw kind kan dit gemakkelijk aangeven door de symbooltjes te benoemen.

U kunt weer samen met uw kind genieten van een leuk verhaal en daarmee de dag goed afsluiten.
(Bron info: Nicole Bos-Zeegers)

Mijn mening: 

Voor in het boek wordt duidelijk gemaakt hoe het werkt. Dat wordt daarna bevestigd door een voorbeeldverhaaltje. Gewoon even kijken; het wijst zichzelf. 
NB: In de daarna volgende verhaaltjes wordt niet meer met extra kleurtjes gewerkt, dat zou ook maar afleiden.

De illustraties zijn stuk voor stuk de moeite waard.
Na het voorbeeldverhaaltje volgen nog zes leuke verhaaltjes. 
Deze verhaaltjes zijn niet te lang en steeds staat in de illustratie een afbeelding van een maantje, een zonnetje of een sterretje. Deze verwijzen naar het begin, de gebeurtenis en het einde van het verhaal.
Omdat elk verhaal begeleid wordt door slechts drie afbeeldingen en niet meer, is het ook goed te volgen voor de jongere kinderen.

Voorlezen is een genot en de kinderen genieten er ook van.
Het is nu uitkijken naar een vervolg.


De auteur over zichzelf op haar website:

Mijn naam is Nicole Bos. Ik vind voorlezen uit kinderboeken ontzettend leuk. Ik was er dan ook al jaren over aan het denken om een kinderboek te gaan schrijven.

Maar goede inspiratie is van cruciaal belang om hiermee daadwerkelijk aan de slag te gaan. Deze inspiratie heb ik nu gevonden bij mijn drie kinderen. De jongste vindt het nog steeds erg leuk om voorgelezen te worden uit de meest verschillende boeken. En het voorlezen vind ik zelf ook minstens net zo leuk als zij. Daarbij vind ik het erg belangrijk dat we samen kunnen genieten van een leuk verhaal.

Maar omdat ik merkte dat kinderen vaak hun aandacht niet helemaal bij het verhaal kunnen houden, heb ik ervoor gekozen om dit boek op een andere manier te schrijven, waarbij de rust, de eenvoud en het plezier van het voorlezen behouden blijven.

Loet neemt de kinderen mee op leuke en spannende avonturen die ook in het dagelijks leven voorkomen en dus herkenbaar voor hen zijn. Bij de verhalen zijn illustraties geplaatst. Deze illustraties bestaan steeds uit drie verschillende gedeeltes uit het verhaal. Daardoor kunnen de kinderen makkelijker meelezen en zo hun eigen verhaaltje vormen, én hun aandacht erbij houden.

Ik hoop dat het boek jullie net zoveel voorleesplezier geeft als ik heb ervaren met het schrijven ervan!
(bron info: Nicole Bos-Zeegers)

Neem een kijkje op de ontzettend leuke website van Loet de Beer. 
Behalve kleurplaten kun je er ook puzzels vinden en memory spelen.

Boekgegevens:
Titel: Loet de Beer
Auteur: Nicole Bos-Zeegers
Illustraties van: Myriam Berenschot
Genre: kinderboek met illustraties
Uitgave: hardcover, 24 pagina’s
Uitgegeven in eigen beheer, januari 2020
ISBN: 978 94 63283 04 5

Loet de Beer koopt u bij:

Met dank aan Nicole Bos voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

vrijdag 17 april 2020

Ik las: 'Onder invloed' geschreven door Tamara Onos

Reeks: Renske Nijland (1)


Onder invloed

Wanneer een visser in het Gelderse natuurgebied de Havikerwaard verdrinkt, wijt de politie dit aan dronkenschap. Renske Nijland gelooft hier niets van. Als expert gevaarlijke stoffen is zij ervan overtuigd dat iets of iemand het slachtoffer heeft bedwelmd. Met de dood tot gevolg.
Ze bijt zich vast in het mysterie, maar kan niet voorkomen dat ze haar kinderen daarbij ongewild in levensgevaar brengt.
(bron info: LetterRijn)

Mijn mening:

Tamara Onos heeft met dit debuut een thriller neergezet die zeker een vervolg verdient.

Ze heeft een prettige schrijfstijl en het is duidelijk dat ze weet waar ze over schrijft; nergens had ik het idee dat ik iets aan het lezen was wat niet klopte. 
Voor in het boek kun je op een getekende kaart van de omgeving zien hoe de plekken waar de gebeurtenissen zich afspelen, ten opzichte van elkaar liggen. Daar heb ik zo nu en dan gebruik van gemaakt en heb teruggebladerd. Leuk gedaan!

De hoofdstukken zijn lekker kort en de auteur maakt nergens gebruik van moeilijke woorden die te maken hebben met haar eigen werk en het werk van de hoofdpersoon.
De onderwerpen zijn heel divers: misbruik van jongelui, drank, drugs, liefde, bedreiging en puberteit; het kan niet op, zo lijkt het. Maar het is iets waarover we helaas in ons dagelijks leven kunnen lezen in de nieuwsberichten.

Met zijn lippen tegen een van de oren van de jongen ging hij verder: ‘Als ik zo reageer op een kleine belediging van een vreemde, hoe denk je dan dat ik reageer op groot verraad van een vriend?’

De personages zijn levensecht beschreven en hun karakters zijn zeker niet allemaal even leuk. 
De hoofdpersoon Renske Nijland en de leden van haar gezin zijn geloofwaardig, maar mogen nog iets meer diepgang krijgen. 
Het is voor mij duidelijk dat dit verhaal nog niet helemaal afgelopen is.

De titel van dit verhaal is heel goed gekozen.
Ik kijk zeker uit naar een volgend verhaal met Renske Nijland in de hoofdrol.


De auteur:

Tamara Onos (1972) is moeder van drie zonen. Zij woont in het Gelderse Ellecom en is fulltime werkzaam binnen haar eigen bedrijf.

Als arboprofessional (arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige) adviseert zij bedrijven over het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Het zwaartepunt ligt daarbij op blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Door haar werk komt zij in allerlei bedrijven, ziet ze hoe dingen gemaakt worden en hoort ze de verhalen van ondernemers en werknemers. Haar beeldende schrijfstijl maakt het mogelijk om deze mooie aspecten van het werk over te brengen. Tegelijkertijd kan zij al schrijvend aandacht vragen voor de problemen die kunnen ontstaan op het gebied van veiligheid en gezondheid. Problemen die ervoor zorgen dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen aan het eind van de dag gezond en ongeschonden naar huis gaan. Neem een kijkje op haar website.
De pracht en problemen van werk vormen de rode draad in haar columns en blogs. Ook in haar debuutthriller Onder invloed zijn haar kennis en ervaringen als arboprofessional verweven.
(bron info: LetterRijn)

Onder invloed koopt u bij:

Boekgegevens
Titel: Onder invloed
Reeks: Renske Nijland (1)
Auteur: Tamara Onos
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 210 pagina's
Uitgever: LetterRijn, presentatie 3 februari 2019
ISBN: 9789491875786
ISBN: 9789491875816 (eBook)


Met dank aan LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers: 'Colombe' geschreven door Christine Van den HoveColombe

1838. In een bergdorp in het diepe zuiden van Frankrijk worden op dezelfde dag twee kinderen geboren. De twee meisjes, Colombe en Amparo, groeien samen op en voelen zich steeds sterker tot elkaar aangetrokken. Maar in hun tijd en omgeving bestaan er niet eens woorden voor wat ze voelen. Als Colombe dan ook trouwt met de teruggetrokken Michel, drijft dat de vrouwen uit elkaar. Pas tientallen jaren later ontmoeten ze elkaar opnieuw. Vinden ze elkaar terug, of is er te veel veranderd?

Colombe is het verhaal van drie mensen in het diepe zuiden van Frankrijk, in de negentiende eeuw. Michel, Colombe en Amparo vertellen hoe hun levens met elkaar vervlochten en weer ontrafeld raken.
(bron info: achterflap)


Fragment:

‘Geef Amparo wat schapenkaas mee,’ zei hij. Hij had al een stuk harde en ook verse kaas klaargezet. Het klonk alsof hij vond dat ze nu maar moest gaan. 
Amparo hoorde dat blijkbaar ook en maakte aanstalten om te vertrekken. Ik zou meegaan, maar Amparo zei dat ze het wel zou vinden. Ik geloofde haar, maar ik was toch liever nog een eindje meegelopen. Ze keerde zich een paar keer om en wuifde, en ik wuifde terug.

De auteur:

Christine Van den Hove publiceerde korte verhalen en gedichten in o.m. De Brakke Hond, Wel, Den Hopsack en Verzin en werd op het schrijversplatform Azertyfactor getipt door Luuk, Gruwez, Martijn Lindeboom, Patricia De Landtsheer en Vitalski.

Ze woont en werkt in een Zuid-Frans bergdorp. Ze schrijft romans, korte verhalen, gedichten, blogs en blovels.

Lees meer over Colombe, over het leven van Christine in een Frans bergdorp en over schrijven, op haar blogs: 

Colombe koopt u bij:

Boekgegevens:
Titel: Colombe
Auteur: Christine Van den Hove
Genre: roman
Uitgave: paperback met flappen, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Kartonnen Dozen, november 2019
ISBN: 9789490952297
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Epo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 15 april 2020

Ik las: 'De jaagster' geschreven door Kate Quinn

'Als je genoten hebt van De tatoeëerder van Auschwitz, lees dan ook De jaagster.' - The Washington Post


De jaagster

Het is 1946. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham is erop gebrand de vrouw te pakken te krijgen die bekendstaat als Die Jägerin – De jaagster. De vrouw heeft gruwelijke misdaden gepleegd, maar daarnaast wordt Ian gedreven door een heel persoonlijke reden. Het lijkt een onmogelijke opgave om haar te vinden, tot hij Nina Markova ontmoet, een Russische pilote die tijdens de oorlog in vijandelijke handen viel maar wist te ontsnappen. Zij is de enige die ooit oog in oog heeft gestaan met De jaagster en het heeft overleefd. 

Ondertussen maakt de zeventienjarige Jordan in Amerika kennis met de nieuwe verloofde van haar vader, een vrouw met een licht Duits accent en een verleden waarover ze niet wil praten... 
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Het verhaal bestaat uit drie delen en wordt verteld uit drie perspectieven. De hoofdrolspelers komen afwisselend aan het woord en de tijden waarin deze hoofdstukken zich afspelen wisselen ook.
Ondanks dat het rommelig lijkt, leest het als een trein.

Vanaf het begin wordt je meegenomen op een aantal reizen: de reis van Jordan, de reis van Ian en Tony en de reis van Nina. Ze hebben schijnbaar helemaal niets met elkaar te maken, maar hoe verder je in het verhaal zit, des te duidelijker wordt de waarheid. En dat alles om te weten te komen wie de jaagster was en wat haar identiteit nu is.

“Wie is de volgende op je lijst?” Vroeg Bauer door de telefoon.
Die Jägerin, dacht Ian. De jaagster. Maar er waren geen aanwijzingen over haar verblijfplaats, al jaren niet meer.

Zoals Kate Quinn achter in het boek aangeeft is veel van hetgeen je leest gebaseerd op echte gebeurtenissen en echte personen.
Zo lees je over Bershanskaya; zij is de regimentscommandant van het nachtbommenwerpers-regiment dat als bijnaam Nachtheksen heeft. Ene Yevdokai Bershanskaya heeft in werkelijkheid bestaan en kreeg zelfs een belangrijke orde uit handen van Stalin.

Dit nachtbommenwerpers-regiment bestond uitsluitend uit vrouwen. De vliegtuigen werden bijna geluidloos door ze in glijvlucht naar hun doel te vliegen om dan hun bommen los te laten. De Duitse piloten die hen moesten afweren hoorden niets anders dan een geluid dat leek op het vegen met een bezem. Daarom kregen ze de bijnaam: Nachtheksen.

De personages zijn duidelijk beschreven door de auteur; je krijgt het idee dat je ze echt leert kennen. Maar pas op: je zult nog verrast worden.
Het verhaal is tenslotte pas afgelopen als het boek uitgelezen is.

Terwijl ze naar het groene speelveld keek, probeerde ze zich voor te stellen hoe het er nu uitzag aan de Oude Man. Het meer zou nog steeds bevroren zijn en de rusalka met haar groene haren was diep in slaap onder het ijs, maar de lucht zou al opwarmen in de aanloop naar juni, wanneer het ijs zou breken in stukken die scherp genoeg waren om iemand de keel door te snijden.

De verhaallijnen komen tegen het eind knap samen. Ik heb werkelijk genoten van dit verhaal dat zich afspeelt voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
De kennis van de auteur over de geschiedenis van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, de fotografie en het gedrag van mensen, zijn helder, boeiend en informatief gecombineerd tot een onderhoudende roman: De jaagster
De auteur:

Kate Quinn studeerde aan de universiteit van Boston. Ze heeft diverse historische romans op haar naam staan, waaronder Het Alice-netwerk , dat zeer goed werd ontvangen en o.a. werd opgepikt door Reese Witherspoons Book Club. Haar boeken zijn in in meer dan tien talen vertaald.
Neem ook een kijkje op haar website.

De jaagster koopt u bij:

Boekgegevens:
Titel: De jaagster
Auteur: Kate Quinn
Genre: roman
Uitgave: paperback, 512 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, augustus 2019
ISBN: 978 94 02703 42 9
ISBN: 978 94 02758 34 4 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: The Huntress
Vertaald door: Erica Disco


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 14 april 2020

Onlangs verscheen: 'De wereld die we kenden' geschreven door Alice HoffmanDe wereld die we kenden

Berlijn, 1941. 
Hanni Kohn ziet geen andere mogelijkheid om haar dochter te behoeden voor de nazi’s dan haar naar Frankrijk te sturen. Ze roept de hulp in van Ettie, de vroegwijze dochter van een gerenommeerd rabbijn. Ettie creëert een magisch Joods wezen, een zeldzame golem, om Lea te beschermen. Wanneer de golem tot leven is gebracht, zijn zij, Lea en Ettie voor eeuwig  verbonden; hun paden zijn voorbestemd om elkaar te kruisen, hun lotsbestemmingen verstrengeld.

De wereld die we kenden is een meeslepende roman over de lotgevallen van drie jonge vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die met moed en liefde moeten handelen om te overleven.

‘Een bitterzoet verhaal over wat het kost om te overleven en over het gedrag dat ons menselijk maakt.’ – Publishers Weekly

‘Een prachtige ode aan de kracht van verzet, doorzettingsvermogen en liefde in zware tijden (…) Verhalenverteller Hoffman blijft betoveren.’  – The New York Times

(bron info: achterflap)

De auteur:

Alice Hoffman (1952) is een van de geliefdste schrijvers uit Amerika. Haar boeken worden wereldwijd vertaald en belanden zonder uitzondering hoog op de bestsellerlijsten.
Haar bekendste roman Magische praktijken werd verfilmd als Practical Magic, met Sandra Bullock en Nicole Kidman in de hoofdrollen. 
Van haar verschenen onder andere Magische regels, Het museum van zonderlinge zaken en De verbintenis van tegenpolen.
Lees meer over Alice Hoffman op haar website.

Eerder las ik van Alice Hoffman:

De wereld die we kenden koopt u bij:

Boekgegevens: 
Titel: De wereld die we kenden
Auteur: Alice Hoffman
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: uitgeverij Orlando, april 2020
ISBN: 978 94 93081 43 7
ISBN: 978 94 93081 44 4 (eBook)
ISBN: 978 90 49808 02 0 (Dwarsligger beschikbaar vanaf 20 mei)
NUR: 302
Originele titel: The World That We Knew
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte

Met dank aan uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

donderdag 9 april 2020

Ik las: 'Kliekjes' geschreven door Cees van der Mast

Een bundel leesvoer om  van te smullen.
Als ‘bord op schoot’ toegestaan. Servetje overbodig.


Kliekjes

Cees van der Mast is geboren en heeft de eerste achttien jaar van zijn leven doorgebracht in het West-Brabantse Fijnaart. Oftewel 'De Fendert' zoals het in de volksmond werd en nog steeds wordt genoemd.
Daarna een ruim tien jaar durende verbintenis bij de Koninklijke Luchtmacht en aansluitend meer dan vijftig jaar werkzaam bij de militaire tehuisorganisatie Koninklijke Nederlandse Militaire Bond Pro Rege. Een werkzaam leven, deels samen met zijn vrouw, waarover hij zelf zei: 'Het was een leven met twaalf ambachten, maar God zij dank, geen dertien ongelukken.'

Na het schrijven van zijn memoires bleek dat een aantal van zijn daarin opgenomen verhalen en herinneringen de moeite waard was om opnieuw te worden vermeld. In de vorm van columns onder de verzamelnaam 'Kliekjes'.
Te vergelijken met zich nog in de vrieskist of koelkast bevindende restjes van vorige maaltijden, die, eenmaal voorzien van een beetje boter en een dekje paneermeel, opgewarmd in de al dan niet magnetische oven, soms nog lekkerder smaken dan de maaltijden zelf. En weggooien is zonde.

Zijn 'Kliekjes' zijn de afgelopen jaren geplaatst in 'Fendert Lokaal', het fysieke en digitale nieuwsmedium van zijn geboortedorp, en waren ook regelmatig te vinden op zijn facebook-pagina. Uit de vele reacties valt op te maken dat zij allerwegen 'in de smaak vallen'.

Hoofdredacteur Jan Willem van Bodegom van 'Fendert Lokaal' schreef in een interview met Cees: 'vanuit de Domstad - zijn huidige woonplaats Utrecht - verblijdt hij de lezers regelmatig met zijn 'Kliekjes'.

Mieke Schepens, boekenrecensente van haar website 'Graag Gelezen', reageerde na ontvangst van enkele concepten: 'Ik heb de 'Kliekjes' graag gelezen. Het leest lekker zoals hij schrijft.'

Marita Coppes, columniste van weekblad 'Contact' (Zuthpen-Warnsveld) en auteur van 'De laatste verhalenweefster' schreef: 'Wat de kracht is van de 'Kliekjes' is dat zij herinneringen oproepen, een terugblik zijn of een reactie op de actualiteit.'

Om in stijl te blijven met de titel van deze bundel...
Lees smakelijk!
(bron info: Cees van der Mast)

Mijn mening:

Het begint al meteen toepasselijk; het voorwoord heeft als titel: ‘Apéritief’. Heerlijk om te lezen! 
Daarna volgen vier delen waarin de auteur je mee op reis neemt door zijn leven.
Cees sluit bijna elk hoofdstuk af met een daar gepaste opmerking.

Humor is steeds aanwezig; je ziet het voor je ogen gebeuren.
Uit ‘Tot het gaatje...’
“Nadat de bestelde LP samen met de nieuwe voor verkoop bestemde collectie was afgeleverd, haalde ik heel voorzichtig het vinyl uit de hoes. Dit alles met behulp van operatiehandschoenen.
Het gat in de plaat werd keurig opgevuld me Alabastine, een sneldrogend plamuurmiddel. Vervolgens een beetje zwarte viltstift erop en ziedaar… een LP zonder gat. 
De LP, keurig terug in de hoes, werd in de balk met bestelde en dus af te halen platen gezet. Het wachten was op de klant.”

Cees stelt voor dat, in het geval je van mening bent dat iets wat je leest niet door de beugel kan, eventuele ergernis eenvoudig voorkomen kan worden door de betreffende pagina er uit te scheuren. 

Maar het gaat niet alleen maar over lollige gebeurtenissen; ook de liefde voor zijn vrouw Jola en hun mooie samenwerking wordt mooi beschreven in ‘Kliekjes’.
Je leest over de watersnoodramp van 1953 en wat de gevolgen voor de auteur waren.
De kracht van vertrouwen bespreekt hij onder andere in het hoofdstuk ‘Vous êtes Réformé, alors...’

Als antwoord op de vraag achter in het boek ‘Heeft het gesmaakt?’ kan ik volmondig (dat mag nu een keer) antwoorden: ‘Het was werkelijk smullen’.
Deze bundel is zeker geschikt om zo nu en dan een stuk uit te lezen.

Na het lezen bleef ik zitten met een vraag aan Cees: 
'Heb je voor jezelf nog uitgezocht waar het woord ‘haverklap’ op slaat?'


Eerder las ik van Cees een historische roman: Mijn land van herkomst

Boekgegevens:
Titel: Kliekjes
Auteur: Cees van der Mast
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 266 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Boekenbent, december 2019
ISBN: 978 94 63283 06 9

'Kliekjes' koopt u via de webshop van Uitgeverij Boekenbent.


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar. De bijgesloten brief heeft me ontroerd!