donderdag 30 september 2021

Ik las: 'Een vervlogen droom' geschreven door Rosemarijn Milo

 Verslag van een te kort leven


Een vervlogen droom

Augusta Francisca Maes, Guusje (1891-1918), had zich haar leven als getrouwde vrouw wel heel anders voorgesteld. 
Zij was feministe, niet helemaal ‘avant la lettre’, maar zonder het zich bewust te zijn en misschien zelfs zonder het woord te kennen.
Zij blijft dromen van een ander vrouwenleven, onafhankelijk en niet ondergeschikt, maar de werkelijkheid van het begin van de 20e eeuw en het huwelijk met een man die wel van haar houdt maar niets van haar begrijpt – alles tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog – zijn haar ten slotte fataal.

‘Een vervlogen droom’ is het eerste deel van een drieluik.

Op de binnenzijde van de cover staat op de voor- en achterflap een kaart van West Zeeuws-Vlaanderen afgebeeld.
Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste gedeelte van de Nederlandse provincie Zeeland en het enige gedeelte van die provincie dat niet aan minstens drie zijden door water wordt omsloten. Het is ook het noordelijkste gedeelte van het historische Graafschap Vlaanderen.
De grootmoeder van de auteur, Augusta Francisca Maes (Guusje) is geboren en getogen in Hoofdplaat, Zeeuws-Vlaanderen. 

Voor in het boek staan verkorte stambomen Hamer en Maes.
Met name de stambomen zijn een hulpmiddel tijdens het lezen van deze mooie roman over het korte leven van Guusje Maes.

De paniek van Guusje en de reactie van haar man op haar nieuws is helaas heel begrijpelijk gezien de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt.

“Zijn traditionele instelling, die ellendige kerk, zijn totale onbegrip voor een vrouw die geen kinderen meer wil krijgen, zijn liefde voor mij, en dan zijn melancholie. Een afschuwelijke mengeling van gedachten en gevoelens.”

De manier van beschrijven van dit ‘verslag’ is knap gedaan; een briefwisseling tussen Guusje en een vriendin, haar moeder en haar toekomstige echtgenoot. Op deze wijze kunnen we hen beter leren kennen,  en krijgt Guusje een kans om te vertellen over wat gebeurde in haar leven en vooral over wat niet gebeurde. Guusje komt hier ook heel dichtbij door de mooie foto van haar, tegen het einde van haar leven, 26 jaar oud.

‘Een vervlogen droom’ is zowel mooi als hartverscheurend. De titel is goed gekozen omdat dat een gedachte van Guusje geweest zou kunnen zijn. Wat als er niet al die vooroordelen, schuldgevoelens en twijfels waren geweest; dan was haar droom wellicht niet vervlogen geweest.

Ik heb ‘Een vervlogen droom’ graag gelezen.


De auteur:

Rosemarijn Milo, Guusjes kleindochter, dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om als schrijfster te eindigen.
Zij publiceerde eerder ‘Brieven uit La Dominance’, 2012. Een vervlogen droom koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Een vervlogen droom 
Auteur: Rosemarijn Milo
Genre: roman
Uitgave: paperback met flappen, 277 pagina's
Uitgever: Uitgeverij U2pi BV, februari 2019
ISBN: 9789087598310
ISBN: 9789087598853 (eBook)
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij U2pi BV voor het toezenden van een recensie-exemplaar

dinsdag 21 september 2021

Recensie. Ik las: 'Duivelsbijbel', geschreven door Lineke Breukel

 Derde deel uit de serie met Ras Mus voluit Rasmus Rasmussen in de hoofdrol.


Duivelsbijbel

Onderzoeksjournalist en misdaadschrijver Rasmus Rasmussen heeft een nieuw boek geschreven over zijn belevenissen in Denemarken. Het manuscript ligt bij zijn uitgever en hij is nu toe aan een vakantie.
Hij besluit zijn oude studievrienden in Amsterdam te bezoeken. Rasmus is dit jaar zesenveertig geworden maar voelt zich niet zo.
Een oud campertje, hij noemt het Crazy Daizy moet hem daarheen brengen; terug naar zijn roots in Nederland.
Hij praat net zoals zijn dochter Annelie ook doet, vaak in zichzelf. Nu kan hij in ieder geval tegen de camper praten als hij alleen is tijdens zijn reis.

Helaas krijgt hij vlakbij de Nederlandse grens pech. Een groep jonge kunstenaars nodigt hem uit en helpt hem de volgende dag weer op weg. Wanneer hij verder reist blijkt een jonge vrouw uit de groep zich verstopt te hebben in zijn camper. Shy vraagt Ras om hulp en hij kan naar zijn gevoel niet anders dan haar proberen te helpen. Wat hij niet weet is dat hij zal belanden in een donkere wereld waaruit niet iedereen zonder kleerscheuren kan ontsnappen…

De personages zijn goed beschreven waardoor het verhaal prettig leest.
Ondanks dat dit het eerste boek is dat ik las met Rasmus Rasmussen in de hoofdrol, heb ik het gevoel gekregen dat ik hem nu goed ken; ik begrijp hem ook.

“Opnieuw begint zijn duveltje zich te roeren, maar Ras duwt het terug in zijn doosje. Het slotje van het dekseltje is echter kapot en hij schiet direct opnieuw tevoorschijn… en ineens weet Ras wat hem nog meer parten speelt.”

Ras ontdekt samen met zijn vriend een boek met de titel: ‘Belial’. Dit zorgt voor koude rillingen over heel zijn lijf wanneer hij beseft waar hij dat woord eerder gezien heeft.

‘Duivelsbijbel’ is spannend en heeft onverwachte wendingen waardoor je alleen maar verder wilt lezen in het boek; wat zal er gaan gebeuren, hoe loopt dit af?
De titel van het boek zegt al veel, maar je kunt je niet voorstellen hoe angstaanjagend het verhaal op sommige punten is.
Ik ga zeker vaker een boek van Lineke Breukel lezen en zorg dan voor alle zekerheid dat ik een zaklampje in de buurt heb liggen voor het geval het licht uitvalt.De auteur: 

Lineke Breukel (1961) emigreerde in 2012 van het drukke westen van Nederland naar Zweden, waar zij sindsdien midden in de natuur leeft en zich toelegt op het schrijven van bloedstollende thrillers. 
Eerder verschenen van haar hand diverse thrillers en andere succesvolle boeken.

Neem een kijkje op haar website.

Duivelsbijbel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens: 

Titel: Duivelsbijbel
Serie: RAS #3
Auteur: Lineke Breukel
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 348 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Village, imprint van VanDorp Uitgevers, juli 2020
ISBN: 9789461852564 
ISBN: 9789461852816 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Village voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zondag 19 september 2021

Recensie: 'Zijn wie je bent, worden wat je wil'. Een bundel met 22 gedichten uit Aruba, Bonaire, Curaçao en NederlandZijn wie je bent, worden wat je wil
 

Over het boek:

Als kind ben je al, en leef je je leven, met je eigen karakter, je eigen vrienden en je eigen kijk op de wereld. Iedereen is uniek, heeft talenten en mogelijkheden. Leren en ontwikkelen vinden altijd en overal plaats. Kinderen ontdekken gaandeweg wat ze mooi, belangrijk of inspirerend vinden. 

In de tweeëntwintig gedichten in deze bundel komen vele beroepen voorbij. Droombanen, banen waar ooit over werd gedroomd en dromen die niet zijn uitgekomen. Van bekende en onbekende dichters, allemaal geschreven uit het hart, om het leven te vieren, waarin een ieder zijn eigen unieke rol vervult. 

Omdat jij mag zijn wie je bent en mag worden wat je wil… 

In dit boekje is het Kinderboekenweekgedicht 2021 van Joke van Leeuwen opgenomen met toestemming van de CPNB. Het gedicht is door de dichter aangepast en voorzien van een Caribisch tintje. 

Het boekje is tot stand gekomen in samenwerking met Biblioteka Nashonal Kòrsou en Biblioteca Nacional Aruba. 
De opbrengst van dit boekje komt ten goede aan de leesbevordering op Aruba en Curaçao.
(bron info: Levendig Uitgever)


Mijn mening:

Een boekje om vrolijk van te worden!
De sprekende illustraties zijn door Helen van Vliet en Vanessa Paulina gemaakt. Ze complementeren het gedicht waarbij ze geplaatst zijn.

De bundel begint met het voor dit doel aangepast Kinderboekenweekgedicht 2021 van Joke van Leeuwen (voor j/m/x).
Ik heb onder andere dit gedicht een paar keer hardop gelezen en het klonk als een lied, terwijl ik toch echt geen zangstem heb.

De gedichten

Titel:         Auteur:

‘Worden wat je wil’ Joke van Leeuwen
‘Veren’         Jos van Hest
‘Zo ben ik’         Liliana Erasmus
‘Ik wil niet worden’ Arie de Bruin
‘Lotje, Lotje’         Mercée Doran
‘Ik wil groeien’ Tio Ali
‘Als ik vandaag aan morgen denk’         Sergio Tjie a Loi
‘Ik ben geworden wat ik wou’ Mariska Hammerstein
‘Waterverf Dolf Verroen
‘Ontdekkingsreis’         Lydia Rood
‘Miertje’         Irmgard Frans
‘Kan niet, bestaat niet’         Daniëlle Schothorst
‘Wat wil je later worden?’ Jeroen Hoogerwerf
‘Wat ik wil’         Crisen Scorea
‘De Spion’ Robert Reeberg
‘Boer’         Bette Westera
‘Ver-pleeg-kun-di-ge’ Monica Clarinda
‘Ietje Sofietje’         Laura Quast
‘Mijn vader en ik’         Fred Diks
‘Vecht voor je dromen’         Curt Fortin
‘Waanzinnige boekenwurm’         Charlotte Doornhein
‘De klik met jezelf’ Diana Lebacs

Deze gedichten hebben stuk voor stuk een mooie boodschap voor kinderen en zijn heel geschikt om voor te lezen door ouders of oudere broers en zusjes.
Bijna iedere ouder zal hier op enig moment iets herkennen tijdens het voorlezen; hoe vaak zijn we tenslotte zelf van gedachten veranderd als het er om gaat wat we ‘later willen worden’?. 
En is dat hetzelfde geworden als dat wat toen dachten?

Een aantal auteurs hebben op een aantrekkelijke manier in hun gedichten een link gelegd naar hun eigen werk en naar hun dromen.
Tijdens het (voor)lezen en naar de illustraties kijken zullen kinderen ook kunnen denken: ‘Dat ben ik, dat denk ik ook!’. 
Mooi om op deze manier ook anderen mee te kunnen laten genieten van het feit dat er niet zoiets bestaat als ‘Kan niet!’. Zeker als je jong bent moet je vrij kunnen zijn in je dromen.

Zijn wie bent, worden wat je wil is een gedichtenbundel die hoopvol stemt. 
Kinderen zijn uniek, en dat moet zo blijven; ieder mag zijn of haar eigen dromen hebben.
Maar bovenal maakt deze bundel duidelijk dat je al iemand bent, ook als je nog niet zeker weet wat je later wilt worden. Ik moet hierbij denken aan de woorden van René Descartes: “Ik denk, dus ik ben”.
Ik heb deze bundel graag gelezen.


Dichters
Aruba: Irmgard Frans, Liliana Erasmus, Robert Reeberg en Sergio Tjie a Loi
Bonaire: Monica Clarinda 
Curaçao: Alvin ‘Tio Ali’ Ignecia, Crisen Scorea, Diana Lebacs, Laura Quast en Mercée Doran 
Nederland: Arie de Bruin, Bette Westera, Charlotte Doornhein, Curt Fortin, Daniëlle Schothorst, Dolf Verroen, Fred Diks, Jeroen Hoogerwerf, Joke van Leeuwen, Jos van Hest, Lydia Rood en Mariska Hammerstein. 

Illustraties
Helen van Vliet en Vanessa Paulina

Zijn wie je bent, worden wat je wil koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Zijn wie je bent, worden wat je wil
Auteurs: zie hierboven in de samenvatting
Illustraties: Helen van Vliet en Vanessa Paulina
Genre: poëzie kinderen en jeugd algemeen
Uitgave: hardcover, 48 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, september 2021
ISBN: 9789083140766
NUR: 290


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar

woensdag 15 september 2021

Recensie: 'De andere helft van Augusta Hope', geschreven door Joanna Glen

 


De andere helft van Augusta Hope

Het verhaal:

Augusta Hope heeft altijd het gevoel gehad dat ze er niet bij hoort, dat ze anders is. En dat klopt. Op haar zesde leerde ze het woordenboek uit haar hoofd. Op haar zevende verbeterde ze haar docenten. Tegen de tijd dat ze acht was, had ze haar lievelingsland in de wereld uitgekozen op de klank van de naam: Burundi. 

Nu ze volwassen is, voelt Augusta zich nog steeds niet thuis in het stadje waar ze met haar ouders en tweelingzus woont. Wanneer een afschuwelijke tragedie haar leven overhoop gooit, is ze vastberaden uit te vinden waar ze dan wel thuishoort.


Mijn mening:

Op de cover staat twee keer een oranje libelle afgebeeld. Deze oranje zonnewijzer komt uit Afrika. 

Augusta Hope is de helft van een tweeling. Ze werd geboren de dag na de geboorte van haar zus Julia. Ze voelt zich thuis daadwerkelijk op de tweede plaats komen.
Augusta en Julia verschillen in bijna alles van elkaar, zowel hun uiterlijk als hun karakter zijn tegenpolen. Augusta heeft donker haar, is ontzettend nieuwsgierig, leergierig en ze is vaak opvliegend als ze het gevoel heeft dat iemand haar tegenwerkt. Julia daarentegen is blond, nogal op zichzelf, beheerst in haar doen en laten en meestal het zonnetje in huis.

In De andere helft van Augusta Hope lees je afwisselend een hoofdstuk uit het gezichtspunt van Augusta en van Parfait. Augusta wordt door haar vriend ‘libel’ genoemd omdat haar gedachten alle kanten op schieten.
Parfait is een vluchteling uit Burundi, hij leest veel en wil naar Spanje om te ontsnappen aan de armoede.

De zinnen zijn lekker kort, en vaak voert poëzie de boventoon. Hierdoor wordt je opgezweept om snel verder te lezen om mee te maken wat de hoofdpersonen ervaren.

“We waren vol verwachting.
Weet je wel hoe groot en sterk dat woord is – verwachting? Het vervult je zodat je vanbinnen tintelt. Wij tintelden van Spanje, van de hitte, de Kust van het Licht, van vijgenbomen, castagnetten en gitaren, dus toen we eenmaal op het vliegtuig stapten, waren we als champagneflessen die op het punt stonden ontkurkt te worden.
Het moment kwam steeds naderbij.”

Augusta is dol op woorden en dat merk je als lezer! Ze leert zelfs Spaans en het woord ‘duende’ is heel belangrijk in dit verhaal. Ze kwam als kind tot de conclusie dat Burundi het land met de beste naam van de wereld was.
Joanna Glen laat de personages Augusta en Parfait op de een of andere manier naar elkaar toegroeien, soms raken Augusta en Parfait elkaar zelfs een beetje.
Een hoofdstuk over Parfait eindigt met de woorden: “Dingen veranderen immers, Parfait” en op de volgende bladzijde begint het hoofdstuk over Augusta met de woorden: “Dingen veranderen.”

Er gebeurde iets in Spanje toen de zussen met hun ouders op vakantie in Spanje waren. Het is een geheim dat zelfs Julia nooit heeft willen delen met Augusta. Schuldig zijn en schuldgevoelens hebben zijn belangrijke onderwerpen in dit verhaal vol dramatiek. 

Alle personages zijn geloofwaardig beschreven, ze zijn indrukwekkend en blijven daarom in mijn hart gesloten. De andere helft van Augusta Hope heb ik na het lezen met een diepe zucht van ontzag voor Joanna Glen gesloten. Het boek staat nu weer in mijn boekenkast om nog een keer van te kunnen genieten. 

‘El duende’ is de geest van evocatie. Het komt van binnenuit als een fysieke en/of emotionele reactie op kunst. Het is wat je koude rillingen bezorgt, je doet glimlachen of huilen als lichamelijke reactie op een artistieke performance die bijzonder expressief is. Het is een magisch moment.

De andere helft van Augusta Hope heb ik ervaren als ‘Duende’ met een hoofdletter en waardeer het met vijf stralende sterren.


De auteur:

Joanna Glen studeerde Spaans aan de universiteit van Córdoba. Ze woont met man en kind in Engeland, en keert terug naar Spanje zodra het haar daar te grauw wordt. Haar debuutroman De andere helft van Augusta Hope werd genomineerd voor de Costa Award for best Debut Novel.

De andere helft van Augusta Hope koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: De andere helft van Augusta Hope
Auteur: Joanna Glen
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, augustus 2020
ISBN: 978 94 93081 47 5 
ISBN: 978 94 93081 48 2 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Other Half of Augusta Hope
Vertaald door: Anke ten Doeschate


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 14 september 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Koffiebars en carabinieri', geschreven door Miriam Bunnik

 Een ander boek over Italië


Koffiebars en carabinieri

Iedereen weet wel iets over Italië: dat er een scheve toren staat, dat ze er pasta eten en dat ze er goed kunnen voetballen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit prachtige land, met zijn bergen, stranden en vulkanen. Koffiebars en carabinieri brengt je dieper het land in dan je zelf als toerist zou komen. Niet eerder kwamen geschiedenis, reizen en echte mensen zo mooi bij elkaar in één boek over Italië.

Italië-expert Miriam Bunnik reist door de laars, op zoek naar de verhalen achter typisch Italiaanse verschijnselen. Van klassiekers als caffè, de Fiat 500 en pizza, tot belangrijke Italiaanse historische personen over wie je weleens hebt gehoord, zoals Garibaldi en Dante. Van de vanzelfsprekende liefde van Italianen voor hun geboorteplaats tot de herkomst van de Italiaanse vlag. 

Miriam ontmoet onderweg Italianen die er alles over weten en die haar vertellen over hun passies, tradities en cultuur. Ze zit bijvoorbeeld op de bank bij een fanatieke voetbalsupporter, eet een bordje pasta bij een traditionele pastamaakster en wisselt van gedachten met een toegewijde carabiniere. Zo brengt ze de rijke geschiedenis en cultuur van Italië tot leven.

'Dit boek leest als een uitnodiging om linea recta de trein naar Milaan te nemen.' Trouw

'Een boek dat goed in de koffer past als je naar Italië gaat deze zomer.' BNR Italiëpodcast

De auteur:

Miriam Bunnik (1983) raakte tijdens een schoolreis naar Rome gefascineerd door Italië. Ze ging Italiaanse taal en cultuur studeren en werd vertaalster en docente. Samen met Mara Schepers vertaalde ze onder meer Het leugenachtige leven van volwassenen van Elena Ferrante, Schittering van Margaret Mazzantini en nog talloze andere boeken. 
En ook al woont ze in Nederland, dankzij haar Genuese echtgenoot Andrea en zijn familie hoeft ze niets van Italië te missen.

Eerder las ik van Miriam Bunnik Liefde voor Liguria

Neem een kijkje op haar mooie website.

Koffiebars en carabinieri koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Koffiebars en carabinieri 
Auteur: Miriam Bunnik
Genre: geschiedenis, reizen, landen, cultuur
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Wereldbibliotheek, juni 2021
ISBN: 9789028450509
ISBN: 9789028451780 (eBook)
NUR: 320, 630

Met dank aan Uitgeverij Wereldbibliotheek voor het toezenden van een recensie-exemplaar

zondag 12 september 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Laag vliegen de helden', geschreven door Paolo Bouman.

 Niet alles van waarde is weerloos


Laag vliegen de helden

Commercialregisseur Luuk is een lefgozer die volgens zijn eigen regels leeft. Wanneer hij in een rolstoel belandt, besluit hij ook volgens zijn eigen regels te sterven. In Hollywoodstijl, met een pistool, aan zee.

Daar weet Luuk een mishandeling te voorkomen, waarna hij een nieuw levensdoel omarmt: het bestrijden van onrecht. Maar om echt voor het leven te kunnen kiezen, blijkt meer nodig.


‘Intouchabels’ meets ‘Pulp fiction’

‘De pen van Paolo Bouman dendert door dit boek, en de lezer dendert mee.’ – Frénk van der Linden

De auteur:

Paolo Bouman is een creatieve duizendpoot. Behalve als schrijver werkt hij ook als reclamemaker, blogger, journalist en fotograaf.
Neem een kijkje op zijn website.

Laag vliegen de helden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Laag vliegen de helden
Auteur: Paolo Bouman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 382 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, mei 2021
ISBN: 9789401474368
ISBN: 9789401474375 (eBook)
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een gesigneerd exemplaar

vrijdag 10 september 2021

28 September verschijnt bij The House of Books de langverwachte nieuwe roman van Anthony Doerr: 'Wolkenstad'. Nu al te reserveren!

Auteur van ALS JE HET LICHT NIET KUNT ZIEN

WINNAAR van de PULITZERPRIJS


Wolkenstad

Wolkenstad is een betoverende roman over de kracht van boeken, een lofzang op het menselijk vermogen om generatie op generatie verhalen over te dragen.

Vijf buitenbeentjes proberen de wereld rondom hen te begrijpen. In Constantinopel in 1453, in een bibliotheek in het huidige Idaho en op een interstellair schip in de verre toekomst jagen ze ieder hun dromen na terwijl ze vechten om te overleven.

Anna, Omeir, Seymour, Zeno en Konstance worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst - het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen.

Doerr heeft een werk gecreëerd dat onze onderlinge verbondenheid weerspiegelt - met andere volkeren en met elkaar, met degenen die voor ons leefden en degenen die hier zullen zijn nadat wij verdwenen zijn.


‘Doerr maakt zijn comeback met een diepingrijpend epos… 
Een wonderschone roman’. PUBLISHERS WEEKLY

‘Gewoonweg onvergetelijk, wat een prachtig verhaal.’ BOOKLIST


De auteur:

Anthony Doerr is de bestsellerauteur van Als je het licht niet kunt zien, waarmee hij de Pulitzerprijs won. Wereldwijd zijn er bijna 10 miljoen exemplaren van het boek verkocht en het wordt door de internationale pers als meesterwerk beschouwd. 
Wolkenstad is zijn langverwachte, nieuwe roman. 
Anthony Doerr woont met zijn vrouw en twee zoons in Boisse, Idaho.

Ook verschenen van Anthony Doerr bij The House of Books:


Wolkenstad reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Wolkenstad
Auteur: Anthony Doerr
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback, 640 pagina’s
Uitgever: The House of Books, verwacht 28-09-2021
ISBN: 9789044362251
ISBN: 9789044364323 Gebonden
ISBN: 9789044362268 (eBook)
ISBN: 9789044362275 Audio download
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Cloud Cuckoo Land
Vertaald door: Marga Blankestijn
Voorlezer: Ruben de Goede
Thema: Historische fictie


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een ongecorrigeerd vooruitexemplaar

donderdag 9 september 2021

Vandaag in de schijnwerpers 'Mary Copeland - Victoriaanse detective: deel 4, geschreven door Robbert Jan Swiers

 Victoriaanse detective, deel 4


Mary Copeland 


Mary Copeland – Victoriaanse detective, deel 4 is weer een verhalenbundel met vier verhalen van de vrouwelijke detective die in het laatste decennium van de negentiende eeuw actief is. 
Mary Copeland, die bij haar oom en tante in het London van de late negentiende eeuw opgroeit en zich ontwikkelt tot een detective van allure, werkt onder meer in opdracht van Scotland Yard en heeft haar eigen team tot haar beschikking. 

In het eerste verhaal komt Mary in aanraking met een bende die straatkinderen ontvoert en illegaal naar Canada verscheept. 
In het tweede deel verhaal wordt haar verloofde Nathaniel Cameron ontvoerd door haar kwelgeest X. In het derde deel verhaal krijgt ze te maken met de diefstal van stukken uit de Hildesheimer Silberfunde en in het vierde met moorden op geestelijken. 
De titels van de verhalen zijn weer ontleend aan de schilderijen uit die tijd, vervaardigd door de kunstenaars die behoorden tot de Prerafaëlitische Broederschap of de navolgers daarvan. In de verhalen komen de vertegenwoordigers daarvan ruimschoots aan bod. 

Swiers weet opnieuw op indrukwekkende wijze het London van die tijd te beschrijven, net na The London Dock Strike en The Cleveland Street Scandal.

De auteur:

Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft meer dan tachtig publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poëzie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkt hij mee aan actuele ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur.

Bij Uitgeverij Aspekt verschenen eerder onder meer:


Neem ook een kijkje op zijn website.

Mary Copeland -Victoriaanse detective, deel 4 koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Mary Copeland
Serie: Victoriaanse detective, deel 4
Auteur: Robbert Jan Swiers
Genre: detective
Uitgave: paperback, 320 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, augustus 2021
ISBN: 9789464247657
NUR: 331


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

dinsdag 7 september 2021

14 September verschijnt bij Uitgeverij De Fontein 'Waar is Grace', geschreven door Emily Elgar. Reserveren is al mogelijk!

 De tijd tikt. Eén kans om haar te vinden.


Waar is Grace


Op 14 september verschijnt bij Uitgeverij De Fontein de psychologische thriller Waar is Grace, geschreven door Emily Elgar.

Redacteur Claudia over Waar is Grace: 'De twists van Clare Mackintosh, de vaart van Saskia Noort, en een ontknoping die je raakt als een mokerslag.'

'Waar is Grace is slim opgebouwd en speelt een duivels spel met je inlevingsvermogen. Dit boek heeft alles wat een psychologische thriller moet hebben.' – Clare Mackintosh

Het verhaal

Meg en haar dochter Grace zijn zeer geliefd in het stadje Ashford. Dus wanneer Meg vermoord gevonden wordt en Grace vermist blijkt te zijn, is iedereen in shock. Niet in de minste plaats omdat Grace al jaren ziek is en misschien nog maar een paar dagen te leven heeft. Wie vermoordde de moeder die haar leven in dienst stelde van haar zieke dochter, die zonder haar medicijnen niet overleeft? De zoektocht naar de dader van de moord en die naar de vermiste Grace levert onvoorstelbare en schokkende antwoorden op. 

'Door de levensechte personages en de onverwachte wendingen weet Elgar je op het puntje van je stoel te houden.' – Chicklit


De auteur:

Emily Elgar volgde de schrijfopleiding aan de vermaarde Faber Academy. Ze woont en werkt in Sussex.

Waar is Grace reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Waar is Grace
Auteur: Emily Elgar
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 14 september 2021
ISBN: 9789026151316
ISBN: 9789026151323 (eBook)
Oorspronkelijke titel: Grace is Gone
Vertaald door: Jan Smit

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zijn wie je bent, worden wat je wil' - 22 gedichten uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland

 22 gedichten uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland  


Zijn wie je bent, worden wat je wil


Als kind ben je al, en leef je je leven, met je eigen karakter, je eigen vrienden en je eigen kijk op de wereld. Iedereen is uniek, heeft talenten en mogelijkheden. Leren en ontwikkelen vinden altijd en overal plaats. Kinderen ontdekken gaandeweg wat ze mooi, belangrijk of inspirerend vinden. 

In de tweeëntwintig gedichten in deze bundel komen vele beroepen voorbij. Droombanen, banen waar ooit over werd gedroomd en dromen die niet zijn uitgekomen. Van bekende en onbekende dichters, allemaal geschreven uit het hart, om het leven te vieren, waarin een ieder zijn eigen unieke rol vervult. 

Omdat jij mag zijn wie je bent en mag worden wat je wil… 

In dit boekje is het Kinderboekenweekgedicht 2021 van Joke van Leeuwen opgenomen met toestemming van de CPNB. Het gedicht is door de dichter aangepast en voorzien van een Caribisch tintje. 

Het boekje is tot stand gekomen in samenwerking met Biblioteka Nashonal Kòrsou en Biblioteca Nacional Aruba. 
De opbrengst van dit boekje komt ten goede aan de leesbevordering op Aruba en Curaçao.

Dichters
Aruba: Irmgard Frans, Liliana Erasmus, Robert Reeberg en Sergio Tjie a Loi
Bonaire: Monica Clarinda 
Curaçao: Alvin ‘Tio Ali’ Ignecia, Crisen Scorea, Diana Lebacs, Laura Quast en Mercée Doran 
Nederland: Arie de Bruin, Bette Westera, Charlotte Doornhein, Curt Fortin, Daniëlle Schothorst, Dolf Verroen, Fred Diks, Jeroen Hoogerwerf, Joke van Leeuwen, Jos van Hest, Lydia Rood en Mariska Hammerstein.

Illustraties
Helen van Vliet en Vanessa Paulina
Zijn wie je bent, worden wat je wil koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Zijn wie je bent, worden wat je wil
Auteurs: zie hierboven in de beschrijving
Illustraties: Helen van Vliet en Vanessa Paulina
Genre: poëzie kinderen en jeugd algemeen
Uitgave: hardcover, 48 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, september 2021
ISBN: 9789083140766
NUR: 290


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar