donderdag 30 november 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zes' geschreven door Rudy Morren

 Wraak rijpt en rust nooit


Zes

Inspecteur Tessa Vermeer onderzoekt samen met Sander Cap enkele schijnbare zelfmoorden. De slachtoffers blijken allen betrokken bij een groepsverkrachting tijdens een jeugdkamp in 1985. Vijf van de daders werden in bescherming genomen terwijl een onbekende zesde jongen, de verpersoonlijking van het noodlot, wegvluchtte.

Wil iemand deze vreselijke daad nu, bijna veertig jaar later, wreken? De overgebleven belagers vrezen voor hun leven. Niet iedereen kan het gewicht van zijn verleden torsen. En wie was die zesde jongen?


De auteur:

Rudy Morren (Aarschot, 30 juli 1963) is acteur, scenarist van films en televisiereeksen en een gevestigde thrillerschrijver. Hij debuteerde in 2019 bij Horizon met Wild vlees. Een jaar later volgde Sneeuwspoor, waarmee hij de Knack Hercule Poirotprijs won. Zijn derde boek, Verdronken land, werd eveneens voor deze prijs genomineerd. In 2022 verscheen Het incident. Al deze boeken ontvingen lovende recensies. Rudy Morren kreeg bovendien vier keer op rij vier sterren in de Vrij Nederland Thrillergids.


Zes koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zes
Auteur: Rudy Morren
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 288 pagina’s 
Uitgever: Horizon, november 2023
ISBN: 9789464104035
ISBN: 9789464104042 (eBook)
ISBN: 9789464104042 (audio download)
NUR: 305


Met dank aan Horizon voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Horizon)

woensdag 29 november 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Wolvenvrouw' geschreven door Hay van den Munckhof

 


Wolvenvrouw

Kita leeft op de prehistorische toendravlakte van 40.000 jaar geleden. Op een dag vindt ze bij de rivier het misbruikte lichaam van haar beste vriendin. Net als de meeste jagers geeft ze de schuld aan de neanderthalers, die beestmensen worden genoemd. Dan maakt Kita een vreselijke fout, die ze alleen goed kan maken door een levensgevaarlijke tocht naar het dal van de beestmensen te ondernemen... 

Over onze voorouders van 40.000 jaar of langer geleden bestonden tot voor kort heel wat foutieve voorstellingen. Zo werd gedacht dat de moderne mensen in onze streken (meestal Cro-Magnon genoemd) er ongeveer uitzagen zoals wij. Dat beeld klopt niet en daar is bij de cover van dit verhaal rekening mee gehouden. Recent onderzoek bewijst namelijk dat de Cro-Magnon weliswaar blauwe ogen hadden, maar dat hun huid niet licht, maar juist heel donker was. Neanderthalers werden vroeger vaak afgeschilderd als lompe, harige woestelingen, die meer op apen dan op mensen leken. Neanderthalers lijken echter weinig voor de Cro-Magnon onder te hebben gedaan. Ze maakten kunstige stenen werktuigen, waren bekwame jagers en begroeven hun doden met veel zorg, soms zelfs met bloemkransen. Ook met die nieuwe inzichten is in het verhaal van Kita rekening gehouden.

De auteur:

Hay van den Munckhof (1949) stond 42 jaar voor de klas. Sinds zijn pensioen houdt hij zich bezig met het schrijven van verhalen en romans in het historische en fantasy-genre. Alya’s keuze was zijn romandebuut. De auteur woont in Panningen.
Lees meer over hem op zijn website.

Eerder las ik van Hay van den Munckhof: 

Wolvenvrouw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wolvenvrouw
Auteur: Hay van den Munckhof
Genre: fictie, 15+
Uitgave: paperback, 206 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, november 2023
ISBN: 9789464641356
ISBN: 9789464641349 (eBook)
NUR: 285


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

zondag 26 november 2023

Ik las: 'De affaire Christie' geschreven door Nina de Gramont

 


De affaire Christie

In 1926 verdween Agatha Christie elf dagen van de aardbol.
Ik ben de enige die de waarheid over haar verdwijning kent.
Ik ben geen Hercule Poirot.

Ik ben de minnares van haar echtgenoot.

De affaire Christie van Nina de Gramont is een roman rond de mysterieuze verdwijning van Agatha Christie op vrijdag 3 december 1926. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Nan O'Dea, de minnares van Christie's echtgenoot Archie, maar ook Agatha zelf heeft een stem in het geheel.

“Hoe dik de muren ook waren, ik kon het kamermeisje perfect verstaan: ‘Kolonel Christie. Er is telefoon voor u. De dame zegt dat het dringend is.’
De luchtverplaatsing die daarop volgde, gaf aan dat Archie de deur overdreven hard openrukte. Vervolgens hoorde ik hem met zelfverzekerde tred achter de kamermeid aan naar beneden lopen. Ik kon wel raden welke woorden er door zijn hoofd gingen. Ongetwijfeld dacht hij – net als ik – dat het telefoontje van Agatha kwam, die volkomen ontredderd was, hunkerde naar zijn thuiskomst en dat dringend noemde. Ik lag te huiveren onder mijn dekbed, blij dat ik niet degene was die haar gehuil en gesmeek moest aanhoren.”

Nina de Gramont weet een interessante invalshoek te vinden voor het verhaal. Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van Nan krijgen we een nieuwe kijk op de gebeurtenissen. Nan is een complexe en sympathieke figuur, die worstelt met haar eigen gevoelens van liefde, haat en wraak. Haar verhaal is zowel tragisch als meeslepend en het is onmogelijk om haar niet te begrijpen, zelfs als je haar daden niet goedkeurt.

De Gramont heeft veel onderzoek gedaan naar de verdwijning van Christie en ze weet dit goed te verwerken in haar verhaal. Het is een soort ingebeelde geschiedenis geworden. De historische details zijn accuraat en de sfeer van het tijdperk komt goed tot leven. Het verhaal is spannend en ontroerend en het zal de lezer zeker boeien tot het einde.
De auteur neemt de tijd om de karakters en de situatie goed te introduceren, maar dit werkt de leessnelheid tegen.

“Agatha reikte me de schaal aan, maar die wuifde ik weg, want ik kreeg geen hap door mijn keel.
‘Willen jullie graag een verhaal horen over een moment waarop ik tot moord in staat was?’
Het was de perfecte avond voor een griezelverhaal. Buiten waaide het. Enkel het vuur gaf licht. Wij met ons vieren, dicht bij elkaar, veilig en verrassend goedgeluimd.”

Al met al is De affaire Christie een geslaagde historische roman geworden over een van de meest mysterieuze gebeurtenissen in de geschiedenis van de literatuur. Het is een spannend, ontroerend en goed geschreven verhaal dat de lezer zeker zal boeien. 


De auteur:

Nina de Gramont doceert Creatief Schrijven aan de universiteit van North Carolina Wilmington. Ze schreef eerder The Last September en verschillende youngadultromans.
Lees meer over de auteur en haar werk op haar website.

De affaire Christie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: De affaire Christie
Auteur: Nina de Gramont
Genre: vertaalde literaire roman, spannende boeken
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Pelckmans Uitgevers, november 2022
ISBN: 9789464018806
ISBN: 9789464019827 (eBook)
NUR: 302, 330
Oorspronkelijke titel: The Christie Affair
Vertaald door: Katrien Verelst


Met dank aan Pelckmans Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Pelckmans Uitgevers)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het kwaad in de polder' geschreven door Erik Jan Tillema

 Het huis in de polder (2)


Het kwaad in de polder 

Herinner je je het huis in de polder? En het kwaad dat er zat? Daar zit het nu niet meer. Of tenminste, niet meer alléén daar. Want het heeft een manier gevonden om zich te verspreiden. Aan de hand van een huiveringwekkend verslag vertelt de jongen Eric ons hoe diep het kwaad geworteld zit. Om ons te waarschuwen, en vooral om zijn onschuld te bewijzen. 

Het tweede deel van de bloedstollende reeks over de polder. Voor lezers met stalen zenuwen vanaf 12 jaar.

NIET VOOR GEVOELIGE ZIELEN!


De auteur:

Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. 
In 2022 maakte Tillema met zijn vrouw en twee kinderen een wereldreis.
Ze reisden van de piramides in Egypte naar de piramides in Mexico en van hoogtes in Peru naar een tam nijlpaard in Zuid-Afrika.

Andere boeken van Erik Jan Tillema bij Clavis:

Het kwaad in de polder - Het huis in de polder (2)  koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het kwaad in de polder
Reeks: Het huis in de polder (2)
Auteur: Erik Jan Tillema
Genre: fictie, 12-15 jaar
Uitgave: hardcover, 168 pagina’s
Uitgever: Clavis, september 2023
ISBN: 9789044851571
NUR: 283, 284


Met dank aan Clavis voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis)

woensdag 22 november 2023

Ik las: 'Liefste Clara' geschreven door Rita Depestel-Martynowski

 Brieven van achter het IJzeren Gordijn


Liefste Clara

Het verhaal begint in 1978, wanneer Veerle bij haar familie aangegeven heeft dat ze naar Polen vertrekt om aan de universiteit te werken. 
Vooral haar ‘Marraine’ heeft haar bedenkingen. Van deze locatie waren toen zelfs nog geen Europese wegenkaarten te vinden; het was onbekend terrein. Het is in de tijd van Karol Józef Wojtyła; een Pools priester die aartsbisschop en kardinaal werd en uiteindelijk op 16 oktober 1978 verkozen werd tot 264e paus van de Rooms-Katholieke Kerk.

Veerle is vastbesloten om meer te weten te komen over haar grootvader. Ze begint met het opsporen van zijn familie in Polen. Ze weet dat haar grootvader Etienne een verzetsstrijder was en dat hij is vermoord door de Duitsers.  
“Omgekomen in Stalag VIIIc als krijgsgevangene van de Duitsers’ zo wist ze van haar grootmoeder.”
Grootvader Etienne en zijn broer waren daar tijdens de oorlog beland, maar alleen Marcel kwam naar huis.
Veerle reist door Polen om de plaatsen te bezoeken waar haar grootvader heeft geleefd en gestreden. Ze komt in contact met mensen die hem hebben gekend en die haar meer over hem kunnen vertellen. Veerle leert het harde leven in communistisch Polen kennen op haar reis naar herkenning.

“Papa klasseer ik op vaderdag. Samen zweven we naar de Efteling, naar het meisje met de zwavelstokjes dat sterft van kou en naar de hemel opstijgt, waar grootje op haar wacht. Mijn hoofd valt op het stuur. Misschien had Marraine gelijk. Misschien had ik er beter aan gedaan om op mijn oude school bij de ursulinen te blijven en iedere zondagmiddag bij de familie Keirsebilck te gaan dineren. Misschien moet ik terugkeren naar huis, arm en berooid, en wenend in de armen vallen van Marraine, want mama is weg en papa is alleen een bol met een helblauwe iris overgebleven.”

Liefste Clara is een meeslepend verhaal over liefde, verlies en hoop. Het is een verhaal dat je niet onberoerd zal laten. De auteur schrijft in dit voornamelijk autobiografisch boek met veel gevoel en inlevingsvermogen over de zoektocht van Veerle naar verre familiewortels. Ze weet een prachtig beeld te schetsen van het Polen van de jaren ‘40 en ‘80.
Je leest over beperking van keuzes wat toentertijd heel gewoon was omdat er gewoon niet meer in de winkels lag.
Het boek is goed geschreven en de structuur is helder. De auteur weet de sfeer en de situatie in het Oostblok goed te verwoorden. Wanneer je als lezer niet in België woont moet je misschien een beetje wennen aan zowel het taalgebruik als de benamingen.

Ik heb ‘Liefste Clara’ graag gelezen; er ging een wereld voor me open!


De auteur:

Rita Depestel-Martynowski (1953) is germanist, vertaler, tolk, journalist, taalfanaat. Gefascineerd door de wereld achter het IJzeren Gordijn. 
Ze woonde in de jaren na haar studies in het toen nog communistische Polen. Ze werkte er als verslaggever voor de VRT-radio en schreef voor Knack en De Standaard. 
Polen is sindsdien niet uit haar leven weg te denken.

Liefste Clara koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Liefste Clara
Auteur: Rita Depestel-Martynowski
Genre: waargebeurde verhalen, geschiedenis
Uitgave: paperback, 384 pagina’s
Uitgever: Ertsberg, januari 2023
ISBN: 9789464369939
NUR: 402, 680Met dank aan Ertsberg voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ertsberg)

dinsdag 21 november 2023

Reserveer een exemplaar van: 'Vlieg met me mee' geschreven door Annette van Zuijlekom - de Zeeuw

 Cabin crew,
prepare for love


Vlieg met me mee 

Adam van Zuiderveen is piloot bij Amsterdam Airlines, kortweg Adam Air. Hij woont in een monumentaal pand aan de Prinsengracht en heeft een groep trouwe vrienden om zich heen verzameld. Dat hij als enige van hen nog vrijgezel is, bevalt hem helemaal niet. In verband met zijn werk gaat hij zelden uit en hij acht de kans dan ook zeer klein dat hij de liefde van zijn leven ooit nog tegen zal komen.

Zijn vrienden begrijpen het probleem niet, hij rist immers wekelijks met mooie stewardessen naar tropische oorden. Maar Adam houdt zijn werk en zijn privéleven strikt gescheiden. Hij wil net als zijn vader gezagvoerder worden, maar zijn vader stond bekend als een vrouwenverslinder en die reputatie wil hij niet krijgen. Het is vrijwel onmogelijk om een stewardess eerst beter te leren kennen voor hij haar mee op date vraagt, want op iedere vlucht is de crew weer anders. Adams vriend Charles, die op de planning werkt, weet daar wel iets op.

Sasha Kalani is stewardess. Ze is een echt familiemens en ze probeert er niet te veel bij stil te staan dat ze de ware man om zelf een gezien mee te stichten nog niet gevonden heeft. Gelukkig heeft ze veel plezier in haar werk en met haar vriendinnen.

Wanneer ze op haar hotelkamer in Nice op haar iPad ziet dat Adam van Zuiderveen de copiloot is op haar volgende vlucht naar Santo Domingo, zet ze zich schrap voor een vervelende confrontatie. Een half jaar eerder vloog ze met deze aantrekkelijke man naar New York en sindsdien heeft ze nog een big appeltje met hem te schillen.

De auteur:

Annette van Zuijlekom - de Zeeuw is geboren in Zuid-Holland. In 2011 is ze met haar gezin naar Drenthe verhuisd. 
Lees meer over Annette op haar website Zara4life.

Eerder las ik van deze auteur:

Vlieg met me mee koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vlieg met me mee
Auteur: Annette van Zuijlekom - de Zeeuw
Genre: roman 
Uitgave: paperback, 433 pagina’s
Uitgever: Zara4Books, januari 2024
ISBN: 9789083056890


Met dank aan Zara4Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Zara4Books)

Ik las en genoot van: 'Hoe vang je een kangoeroe?' van de makers van NewScientist

 100 waanzinnige weetjes over dieren 


Hoe vang je een kangoeroe?


De 100 waanzinnige weetjes zijn kort en krachtig en ze zijn verrassend en/of grappig. Zo leer je bijvoorbeeld dat flamingo's roze worden door het eten van algen en kreeftjes die een speciaal stofje bevatten. Dat stofje zit ook in worteltjes. Je leert dat haringen met elkaar praten door geluiden te maken (ze laten scheetjes) en dat katten altijd op hun pootjes landen omdat ze een reflex hebben die hen helpt om te landen met hun poten naar beneden.

De illustraties van Jurriaan Gorter en Cees Heuvel zijn cartoonachtig en passen goed bij de luchtige toon van het boek. Ze maken het boek nog leuker om te lezen.

Hoe vang je een kangoeroe? is een leuk en informatief boek voor kinderen die meer willen weten over dieren. De onderwerpen zijn goed geschreven en makkelijk te begrijpen en de weetjes zijn verrassend, leuk en soms erg grappig.
Achter in het boek staat een dierenlijst op alfabet waardoor je het dier dat je zoekt zo hebt gevonden.

“Diep in de Middellandse Zee zwemt een kwalsoort met de eeuwige jeugd, de Turritopsis dohrnii. Zodra dit beest een hoge leeftijd bereikt, verandert hij zijn cellen zodat hij weer de vorm krijgt van een piepjonge versie van zichzelf. In theorie kan hij dit eindeloos vaak doen.
Maar in de praktijk gaan de meeste van deze kwallen al tijdens hun ‘eerste’ leven dood, door andere vissen. 
Zie vissen zijn natuurlijk gewoon jaloers.”

Hoe vang je een kangoeroe? is een vrolijk en informatief boek voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het boek staat vol met verrassende dierenweetjes, vergezeld van grappige illustraties.
Maar als je ouder bent dan de aangegeven leeftijd geniet je natuurlijk ook van deze weetjes…

Ik heb ‘Hoe vang je een kangoeroe’ graag gelezen en het staat hier in de boekenkast klaar om een vraag te kunnen beantwoorden over dieren. 
Zo nu en dan vraag ik iemand: wist je dat… ?Eerder las ik de volgende uitgaven door New Scientist:

Hoe vang je een kangoeroe? koop je bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Auteurs: 
De namen van de auteurs op alfabet:

Monique van den Boomen, Emmeke Bos, Luc Bouwens, Ruben Boyd,  
Peter de Brock, Ivar Dilweg, Yannick Fritschy Fenna van der Grient, 
Nanna Hilton, Marleen Hoebe, Jim Jansen, Joris Janssen, Kristel Kleijer, 
Gerard Korthals, Loes Maassen, Kees van Oers, Isabelle Pirson, Mark Reid, Froukje Rienks, Jochem van Roon, Sebastiaan van de Water, Martijn Wieling en Tamara van ’t Woud 

Illustraties door: Jurriaan Gorter en Cees Heuvel (quickcartoon.nl)
Een overzicht van hun bijdragen staat achter in het boek.

Boekgegevens:

Titel: Hoe vang je een kangoeroe?
100 waanzinnige weetjes over dieren
Auteur(s): (zie hierboven)
Illustraties door: (zie hierboven)
Genre: kinderboeken, 8-12 jaar
Uitgave: paperback met illustraties 200 pagina’s, januari 2023
Een uitgave van Veen Media en gemaakt door de redactie van de Nederlandstalige NewScientist.
ISBN: 9789085717966
ISBN: 9789085718024 (eBook)
NUR: 210


Met dank aan NewScientist voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: NewScientist)

maandag 20 november 2023

Ik las: 'Noah & Noor (1) Zie ginds komt de stoomboot' geschreven door Ludo Knollema, met illustraties van David van Orsouw

 Noah & Noor (1)


Zie ginds komt de stoomboot

Het verhaal gaat over Noah en Noor; twee jonge kinderen die samen met hun opa en oma naar de Sinterklaasintocht gaan. Ze zijn erg enthousiast en kunnen niet wachten tot Sint en Piet aankomen.

Terwijl ze staan te wachten, laten Noah en Noor hun fantasie de vrije loop. Ze zien Sinterklaas en Pieten in alle soorten en maten, en ze verzinnen verhalen over wat ze allemaal gaan doen.
Opa en oma genieten van de kleinkinderen. Ze zien hoe zij genieten van de intocht en ze zijn trots op hen.

Het boek is geschreven door Ludo Knollema en geïllustreerd door David van Orsouw. 
‘Noah & Noor (1) Zie ginds komt de stoomboot’ is een leuk prentenboek voor jonge kinderen. Het is ook een perfect boek om kinderen kennis te laten maken met het Sinterklaasfeest.
Het boek is prachtig geïllustreerd met vrolijke kleuren en levendige figuren. De illustraties zijn perfect afgestemd op het verhaal en samen geven ze een goed beeld van de gezelligheid rond het Sinterklaasfeest.

Ik kijk uit naar meer verhalen met Noah en Noor in de hoofdrol. Je leest over kinderen zoals kinderen in het echte leven zijn. Dat blijft genieten.NB: Op het voorblad staat een QR-code afgebeeld waarmee je naar ‘Zie ginds komt de stoomboot’ kunt luisteren.

De auteur en de illustrator:

Lees HIER wat Ludo behalve schrijven nog meer doet... 
Lees HIER wat David behalve kinderboeken illustreren nog meer doet...

Zie ginds komt de stoomboot koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zie ginds komt de stoomboot
Serie: Noah & Noor (1)
Auteur: Ludo Knollema
Illustrator: David van Orsouw
Genre: Sinterklaas- en Kerstboeken tot 12 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 28 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, november 2023
ISBN: 9789083306674
NUR: 227

Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)

Ik las: 'Help, ik weet niets van wijn! (maar dat gaat nu veranderen)' geschreven door Bruno Vanspauwen

 


Help, ik weet niets van wijn!
(maar dat gaat nu veranderen)

"Bruno Vanspauwen weet complexiteit tot eenvoud te herleiden. Een boek voor beginners, waar ook de meer gevorderde liefhebbers uit zullen kunnen leren."

In acht hoofdstukken weet de auteur je een stuk wijzer te maken over wat wijn is, hoe je wijn het best kunt kiezen en hoe je wijn moet serveren. Bovendien leer je hoe je wijn moet proeven. 
Daarbij is het belangrijk de hemel in de gaten te houden. In C.I.E.L. (ciel betekent ‘hemel’ in het Frans) staat de C. voor Complexiteit, de I. voor Intensiteit, de E. voor Evenwicht en de L. voor Lengte. 
Bruno Vanspauwen legt in dat hoofdstuk precies uit wat hij daar mee bedoelt.

“Hoe beter het weer in een bepaald oogstjaar, hoe hoger de kans dat de wijn vol, rond en smakelijk is.” 

Het combineren van wijn met gerechten is aan verandering onderhevig, maar Bruno geeft een aantal regels die als leidraad kunnen dienen.
Het hoofdstuk ‘Hoe bewaar je wijn?’ wordt gevolgd door ‘Tien adviezen om mee te beginnen’.

“Een wijn moet aangenaam en verleidelijk ruiken, alle onprettige geurtjes wijzen op een probleem.” 

Een alfabetische opsomming van vijftien wijnimporteurs bij wie je als beginner de beste uitleg over wijn kunt krijgen, staat als afsluiter in het boek.

Denk niet als je het boek voor je hebt liggen ‘het is maar een klein boekje’.
De informatie die er in te vinden is heeft niets met ‘klein’ te maken.
Dit boek zorgt er voor dat je in een restaurant beter kunt beslissen welke wijn je het beste bij een gerecht kunt kiezen omdat je nu de wijnkaart écht kunt lezen. 

Door het hele boek staan tips vermeld en een paar regels ‘WIST JE DIT?
bij een bepaald onderwerp.
De titel Help, ik weet niets van wijn! (maar dat gaat nu veranderen) doet zijn naam eer aan.

“Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de kans dat de wijn vol en krachtig zal zijn.
Hoe lager het alcoholpercentage, hoe hoger de kans dat de wijn licht en fijn zal zijn.”

Na het lezen van ‘Help, ik weet niets van wijn!’ zal het minder vaak voorkomen dat je in een wijnwinkel of supermarkt staat en niet weet welke wijn je voor een bepaalde gelegenheid moet kiezen.
Het is een boek om dicht bij je te houden en de aanbevelingen ter harte te nemen. Ik kan aan de slag en ga op onderzoek uit!
De auteur:

Bruno Vanspauwen schrijft al ruim 25 jaar over wijn voor diverse media. In die tijd reisde hij de hele wijnwereld rond en schreef hij vijf boeken over wijn. Het idee voor dit boek kreeg hij toen zijn twee dochters zich voor wijn begonnen te interesseren. Zo maakte hij van dichtbij mee hoe moeilijk het voor beginners is om een eenvoudige en begrijpelijke basiskennis over wijn op te bouwen. En hoe moeilijk voor een wijnkenner om een boek voor beginners te schrijven.

Bruno Vanspauwen (1959) is sinds 2002 culinair recensent en wijnschrijver voor De Standaard. Hij publiceert ook over wijn en voeding in Knack Weekend en runt wijnkanaal.be.

Help, ik weet niets van wijn! (maar dat gaat nu veranderen) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Help, ik weet niets van wijn! (maar dat gaat nu veranderen)
Auteur: Bruno Vanspauwen
Genre: wijn en dranken
Uitgave: paperback, 120 pagina’s
Uitgever: Ertsberg, oktober 2023
ISBN: 9789464750355 
NUR: 447

Met dank aan Ertsberg voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ertsberg)

zondag 19 november 2023

Ik las: 'De zondaar' geschreven door Hans Faber

Een reeks moorden houdt de gesloten gemeenschap op Urk in de greep. 
Kan Vince de moordenaar ontmaskeren?


De zondaar

De zondaar is het derde deel in de misdaadthrillerreeks van Hans Faber met misdaadverslaggever Vince van Zandt in de hoofdrol. In dit boek onderzoekt Vince een reeks duistere moorden op Urk en komt daar in aanraking met een streng gereformeerde gemeenschap.

Het verhaal begint met de moord op een jonge vrouw op Urk. De politie is snel ter plaatse, maar er is geen bewijs te vinden. Vince van Zandt, die op zoek is naar eerherstel na een eerdere fout, besluit om zelf onderzoek te doen. Hij stuit al snel op een tweede moord en dan wordt het duidelijk dat er een seriemoordenaar actief is.

“Waarom deed God dat? Hij durfde het niemand te vragen, want dan twijfelde hij aan de Bijbel en gaf zijn vader hem een tik. Anders Jacob wel. Die sloeg nog harder. Elke keer als hij zo’n gedachte voelde aankomen, probeerde Johan snel aan iets anders te denken. Aan voetbal of knikkeren, of wanneer moeder hem weer eens over zijn haar zou strijken.”

Vince wordt gedwarsboomd in zijn zoektocht en hij moet het op eigen houtje zien te rooien en dat is niet makkelijk. Urk is een gesloten gemeenschap waar niet iedereen blij is met een buitenstaander die zich met hun zaken bemoeit.

De spanning in het verhaal wordt goed opgebouwd. Faber weet de lezer vanaf het begin in zijn greep te houden. De moorden zijn gruwelijk en de dader lijkt ongrijpbaar. De sfeer op Urk is beklemmend, en het is duidelijk dat de gemeenschap een donker geheim verbergt.

“Voor de Ornankerk had hij het ingegraven lichaam gezien. Voor de man was het te hopen dat de hoofdwond een einde aan zijn leven had gemaakt. Veel gruwelijker dan levend begraven worden was onmogelijk. Creatief was de moordenaar wel. Elke moord was anders.”

De personages in het verhaal zijn goed uitgewerkt. Vince van Zandt is een sympathieke hoofdpersoon die je snel in je hart sluit. Hij is vastberaden om de moorden op te lossen en hij laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De andere personages, zoals de politie, de Urkers en de dader zijn ook geloofwaardig en levensecht. Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de omgeving waarin hij de hoofdpersoon in dit verhaal laat werken.

Mooi om te lezen dat ook Zeeland, met name Arnemuiden, nog even aandacht krijgt van Vince wanneer hij een geheim binnen De Stem ontdekt...

Ik kijk uit naar een volgend verhaal met deze nieuwsgierige Vince van Zandt in de hoofdrol.De auteur: 

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau. 
Eerder schreef hij in de Van Zandt-serie: De Rus en De minister.

De zondaar koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zondaar
Serie: Van Zandt (3)
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: The House of Books, januari 2023
ISBN: 9789044364194
ISBN: 9789044364200 (eBook)
NUR: 332


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

zaterdag 18 november 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Kansloos' geschreven door Petra Spark

 Jullie zoon was niet de eerste, maar hij is evenmin de laatste...


Kansloos

Door een tragisch ongeluk komt de negentienjarige zoon van de premier om het leven. Niet veel later ontvangt de premier een bericht: Jullie zoon was niet de eerste, maar hij is evenmin de laatste.

Rechercheurs Roy en Sophia worden ingeschakeld. Hun onderzoek krijgt een onverwachte wending wanneer jongemannen overlijden die een nauwe band hadden met de zoon van de premier. De sleutel tot de ontknoping van de zaak lijkt in het verleden te liggen. Een verleden dat haar geheimen niet graag prijsgeeft.


De auteur:

Petra Spark – Vilvoorde, België – heeft van jongs af een voorliefde voor bloedstollende verhalen. 
In 2017 debuteerde ze met de thriller Artikel 13 bij Houtekiet, een imprint van Veen, Bosch & Keuning. Vervolgens verschenen Eén kans op zes, Gruwelijke Gave. Astarte en De Patient verschenen bij Uitgeverij LetterRijn.
Kansloos is haar zesde thriller.

Lees meer over Petra op haar auteurspagina bij Uitgeverij LetterRijn.

Eerder las ik van Petra Spark:

Kansloos koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Kansloos
Auteur: Petra Spark
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 292 pagina's
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, 24 november 2023
ISBN: 9789493192799
ISBN: 9789493192829 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij LetterRijn