donderdag 30 juli 2015

Ik las: 'Taal uit de zaal' van Mark Teurlings - 'Dank u wel Edellaakbare'


Taal uit de zaalHilarische uitspraken en taaleigenaardigheden uit de rechtszaal

'Taal uit de zaal' is een door Mark Teurlings opgetekende verzameling taalmissers en taaleigenaardigheden die hij heeft gehoord in de rechtszaal. Het boek bestaat uit verschillende op thema of onderwerp ingedeelde hoofdstukken. Denk daarbij aan echtscheidingen, faillissementen, vergunningen, contracten, diefstal, mishandeling, fraude, etc. Daarnaast bevat het een spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen die uit de juridische wereld voortkomen, of die aan de rechtspraak zijn gelieerd. Bijvoorbeeld: voor het hekje staan, op de rol staan, het recht in eigen hand nemen, etc.

Mark Teurlings heeft een advocatenkantoor in Amsterdam en brengt vele uurtjes door in de rechtszaal. Daar draait het vooral om het gesproken woord en de overtuiging. Taal is dus van zeer groot belang in de rechtspraak. Het is een heerlijk gevoel wanneer rechters kunnen worden overtuigd door een goed opgebouwd, krachtig pleidooi en waar mogelijk gebruik wordt gemaakt van humor. Toch slaan rechters, verdachten en ook advocaten maar al te vaak de taalkundige plank mis.

Dit boekje kreeg ik toegestuurd door Karakter Uitgevers BV, waarvoor mijn hartelijke dank.

Ik heb werkelijk genoten van de versprekingen;
'Ik heb geen schulden. Ik heb betalingsmogelijkheden.'
Het boekje staat bol van de blunders die gemaakt worden in de rechtszaal.

Maar ook de korte verslagen van wat hij meemaakt in deze omgeving zijn zeker het lezen waard. Een aantal zaken gaat over bekende Nederlanders en kopstukken uit de onderwereld. Ook het televisieprogramma van Peter R. de Vries wordt genoemd wanneer een moordzaak in België aan de orde is.
Prachtig, om te lezen hoe hij in een Assisenproces door het gebruik van taal een zaak wint.
'De opzet was geslaagd. En zo kun je met taal spelen in de zaal!'

'Taal uit de zaal' opende mijn ogen; we zijn allemaal mensen.
Een leuk klein boekje voor in je tas. Om te lezen waar dan ook, wanneer dan ook. Wanneer het niet hindert als je in de lach schiet.

Ik heb heb boekje graag gelezen.


Meer over de auteur: Mark Teurlings is een bekend strafrechtadvocaat. Hij is regelmatig te zien in verschillende televisieprogramma's zoals RTL Boulevard, SBS Shownieuws, WNK Vandaag de Dag. Teurlings is al jaren gefascineerd door de Nederlandse taal. Zijn Twitterberichten #taaluitdezaal worden massaal gevolgd.
Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
Boekgegevens:
Titel: Taal uit de zaal
Auteur: Mark Teurlings
Genre: lifestyle
Uitgave: paperback, 160 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers BV – Crimesite, juni 2015
ISBN: 978 90 45208 13 8
NUR: 610 / 810

Ik las: 'De circusvrouw' van Jelmer Jepsen


De circusvrouw – hoe ver ga je voor een nieuw leven?

De eigenzinnige Margriet Alberda (36) heeft een ogenschijnlijk gelukkig leven op Elba. In een poging haar ellendige verleden in Nederland te laten rusten, vluchtte zij halsoverkop naar het zinderende Italiaanse eiland, ver van al haar zorgen. Maar is het mogelijk om je verleden te verloochenen en zowel je geheimen als je verdriet voorgoed te begraven? Of blijft je verleden je altijd achtervolgen?

Door de lekker vlotte en ongedwongen vertelstijl wordt je door de auteur meegenomen naar het leven van Margriet. Margriet is de hoofdpersoon, het personage is heel goed uitgewerkt zodat je haar snel leert kennen.
Maar ze blijft je ook verbazen. Ik was meteen aan haar verknocht, een leuke en lieve vrouw die het verleden achter zich probeert te laten, maar er zeker het goede van wil meenemen. Bijvoorbeeld na een ongeluk dat zich voordoet;
'Er was zich iets aan het vormen in mijn hoofd en ik moest ongewild steeds aan mijn moeder denken. Aan haar woorden over toeval, haar woorden over voorbereiding. En aan haar preken over het herkennen van kansen. Woorden die nu belangrijker waren dan ooit.'
En dat alles op haar eigengereide manier.
Het is alsof ik deze vrouw ken, en anders toch zeker wil leren kennen.
'Denken erodeert mijn impulsen'; wat een heerlijk mens, deze Margriet!

De auteur krijgt me met zijn beeldende humor soms zo aan het lachen, dat de tranen over mijn wangen lopen. Bijvoorbeeld na het 'proeven' van enorm veel limoenbeslag wordt Margriet misselijk en heeft last van meer lichamelijke ongemakken;
'Ik trek voor de laatste keer door en kom omhoog. Ja, om belangen- en verhalenverstrengeling te voorkomen moet ik Clementina koste wat het kost weghouden bij mijn huis en mijn vriendinnen, en dus moet ik weer aan de slag.
Meteen zak ik weer door mijn knieën. Een nieuwe lading deeg klettert neer in de pot.'

De andere personages zijn wat minder uitgewerkt, maar dat is ook niet nodig in het verhaal. Het gaat vooral om Margriet die van een 'lijdend voorwerp' een 'zelfstandig naamwoord' wordt in dit verhaal over herstel en groei. 'You've gotta make your own kind of music.'

Maak je eigen keuzes, is de boodschap in dit verhaal.
Ik heb het boek graag gelezen en heb er nog even over na zitten denken.
Een aanrader!

De auteur: Jelmer Jepsen (1976) studeerde communicatiewetenschappen en schreef voor onder meer Volkskrant Magazine en De Morgen. In 2013 debuteerde hij met de roman 'Vallen als het heet is', die alom lovend werd ontvangen.


Kijk ook even op zijn website waar je meer kunt vinden over hem en zijn werk.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De circusvrouw
Auteur: Jelmer Jepsen
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers, april 2015
ISBN: 978 94 01603 71 3
NUR: 301

Ook als e-book verkrijgbaar  

woensdag 29 juli 2015

Ik las: 'Zand en zilver' van Marleen Schmitz


Zand en zilver

Tennisster Monica is al jaren bezig met de moeizame oversteek naar het profcircuit en zet daar alles voor opzij. Ze raakt bevriend met Joost en Niels, twee fanatieke hardlopers en ze trainen samen. Maar dan gebeurt er iets vreselijks, dat heel haar verdere leven zal bepalen.

Het verhaal is geschreven in niet te lange hoofdstukken en wordt per hoofdstuk verteld door een ander persoon; de hoofdpersonen wisselen elkaar hier af. Mede door de korte zinnen, leest het boek heel prettig.
Marleen Schmitz weet heel duidelijk de gevoelswereld van jongeren neer te zetten in deze roman; jongeren die zichzelf al volwassen vinden, maar nog niet helemaal klaar zijn met het afsluiten van hun jeugd. Zoals ook Monica, vijfentwintig jaar oud en tweelingzus van Rick die altijd alles voor haar regelt:

'Tegenwoordig is hij soms coach en soms manager. En soms is hij niks, denkt ze wrevelig. De laatste tijd is hij steeds vaker niks. Ze kan natuurlijk best haar eigen zaakjes regelen. Maar de tijd die dat kost steekt ze liever in haar training.'

Sandy (Rens) is een carver en maker van zandsculpturen en woont samen met zijn moeder in Spanje. Ze is ongeneeslijk ziek en wil in tegenstelling tot wat ze altijd over de familie van zijn vader heeft verteld, dat Sandy zijn vader op gaat zoeken in Valkenburg. Ze is bang dat hij te weinig familie om zich heeft wanneer ze eenmaal overleden is. En dat gaat toch nog sneller dan hij verwacht heeft;

'Toen hij terugkwam met de wijn, lag ze op bed met gebroken ogen naar de hemel te staren. Hij ging naast haar zitten, schonk twee glazen vol en praatte anderhalf uur aan een stuk tegen haar. Hij mopperde op haar omdat ze hem in de steek liet, bedankte haar dat ze zo'n goede moeder was geweest en vroeg haar hoe het nou verder met hem moest. Afwisselend dronk hij het ene en het andere glas leeg en uiteindelijk besefte hij dat ze hem gewoon had weggestuurd om er in haar eentje tussenuit te glippen.'

Wanneer Sandy in Valkenburg is, komt hij achter een groot geheim dat zijn oma altijd bewaard heeft. Niemand in zijn familie weet hier van. Hij neemt een besluit; ook hij zal oma's geheim bewaren.
Ook de titel van het boek wordt hier duidelijk; 'Zand en zilver'.

'Gebruik je talenten. Haal eruit wat erin zit.'
Een prachtig verhaal over beslissingen nemen, volwassen worden en verder gaan met het leven.
De personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal steekt geloofwaardig in elkaar. Ik heb deze roman van Marleen graag gelezen. Een heerlijke familieroman.

Over de auteur: Marleen Schmitz is geboren en opgegroeid in een Limburgs dorp. Na de middelbare school kwam ze terecht in de bibliotheekwereld. Boeken speelden en spelen nog altijd een grote rol in haar leven. Lezen is, naast sporten en reizen, een van haar grootste hobby’s.

Ze is pas op latere leeftijd zelf met schrijven begonnen, na het volgen van diverse cursussen en workshops. Tegenwoordig brengt ze heel veel tijd schrijvend door. Ze schrijft voor zowel kinderen als volwassenen en is bijzonder geboeid door wat er in mensen omgaat.
Lees hier meer over haar.


Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Zomer & Keuning
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Zand en zilver
Auteur: Marleen Schmitz
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 224 pagina's
Uitgever: Omniboek – Uitgeverij Zomer & Keuning, juni 2015
ISBN: 978 94 01904 80 3
Ook al e-book verkrijgbaar
NUR 344

zaterdag 25 juli 2015

Nog te lezen: Iemand zijn - 120 zeer korte verhalen. Leen Van der Schueren


Iemand zijn
120 zeer korte verhalen

'Iemand zijn’ betreft een bundeling van 120 zeer korte verhalen waarin de subtiele samensmelting van humor en dramatiek behouden blijft, evenals het scherpe observatievermogen van de auteur. Wie door de fantasierijke diversiteit heen kijkt, merkt hoe het thema ‘iemand zijn’ subtiel in elk verhaal zit verweven. Mensen van allerlei pluimage, of metaforisch: dieren, planten, objecten, allemaal worstelen ze op een of andere manier met de gedrevenheid om iemand te zijn, erkend te worden. Ze hebben daar minstens de taal voor nodig en enkele significante anderen, en dat is lang niet altijd vanzelfsprekend.

Leen Van Der Schueren is afdelingshoofd van een behandelunit voor mensen met psychotische problematiek. Vanuit de psychoanalyse vertrekt haar belangstelling voor alles wat met taal te maken heeft, en voor wat taal met sprekende wezens doet.
Na meerdere publicaties van casussen, voordrachten en andere artikelen in vaktijdschriften, verscheen begin 2014 haar literair fictiedebuut 'De Buurman', zes kortverhalen waarin telkens een buurman opduikt.


Geert Kimpen zei toen al over haar: “Een zeldzaam en groots talent dat met veel liefde tragikomische figuren weet neer te zetten… Hier zullen we nog veel van horen.”
En hij heeft gelijk gehad. Op 5 september wordt op Manuscripta haar tweede verhalenbundel 'Iemand zijn' gepresenteerd. Leen zal daar op haar onnavolgbare wijze voordragen en uiteraard signeert ze speciaal voor iedereen die naar haar komt luisteren haar nieuwe boek.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Iemand zijn
Auteur: Leen Van der Schueren
Vormgeving: Linda Hirzmann
Genre: Korte verhalen/literaire fictie
Uitgave: paperback, 250 pagina's
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij|Brainbooks, september 2015

ISBN: 978 90 78905 85 1
NUR: 303

Nog te lezen: 'De verscheurde vrouw' van Han Peeters


De verscheurde vrouw

Lysanne, een bijstandsmoeder die steun vindt in haar geloof, besluit via een datingsite op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Ze ontdekt dat ze over vergaande seksuele driften beschikt en raakt in conflict met zichzelf. Ze weet dat ze verkeerd bezig is, maar toch rukt een donkere kant in haar steeds verder op. Wat is nog goed en wat is al fout? Het kwaad wil voorgoed bezit van haar nemen, maar zal ze het zo ver laten komen?

Een zinderende erotische thriller met mystieke elementen. Han Peeters schreef met ‘De Verscheurde Vrouw’ zijn negende boek, waarin het getal 9 een mythische rol speelt.

Van de website van de auteur:
Biografie:
Ik heb in mijn leven veel meegemaakt. Teveel om daar in een korte tekst weergave van te doen. Mijn verhaal is te vinden in mijn autobiografie Afscheidsboek. Als je dat boek gelezen hebt, dan weet je precies wie ik ben.Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Boekgegevens:
Titel: De verscheurde vrouw
Auteur: Han Peeters
Genre: erotische thriller
Uitgave: paperback, 218 pagina's
Uitgever: Clustereffect, juli 2015
ISBN: 978 94 62170 80 3
NUR: 343
Ook als e-book verkrijgbaar

Nog te lezen: 'Valse onschuld' van Judith A. Jance


Valse onschuld

Ze zitten haar op de hielen…

    Liza Machett vindt in het huis van haar moeder een fortuin in biljetten van 100 dollar. Een geschenk uit de hemel, tot blijkt dat haar vondst een stroom van geweld op gang brengt. In doodsangst vlucht ze, en ondertussen probeert ze uit te vinden hoe haar moeder aan het geld is gekomen. Haar zoektocht brengt haar naar Cochise County, Arizona.
    Daar wordt Joanna Brady, de eigenzinnige roodharige sheriff, op haar beurt geconfronteerd met een schokkende misdaad. Junior Dowdle, een vriend van haar, wordt dood gevonden in een spelonk. Bij zijn lijk worden een gewond katje en verminkte dieren aangetroffen.
    Twee zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Tot er een nieuw slachtoffer valt…

Over de auteur:Ooit raadde haar professor 'creative writing' haar met klem aan om een meer ‘ladylike’ vak te kiezen dan dat van thrillerauteur. Toen ze na jaren dit advies in de wind sloeg, koos ze veiligheidshalve voor de stoere versie van haar naam: J.A. Jance. Inmiddels is ze meervoudig New York Times bestsellerauteur, heeft ze meer dan 30 thrillers geschreven, zijn er miljoenen exemplaren van haar boeken verkocht en is ze een van de populairste schrijfsters van Amerika.Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Boekgegevens:
Titel: Valse onschuld
Auteur: Judith A. Jance
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, juli 2015
ISBN: 978 94 02700 90 9
NUR: 330

ook als e-book verkrijgbaar

Nog te lezen: 'Revolutie: Wat als...?' van Rients Hofstra


Revolutie: Wat als...?

Rients Hofstra (Joure, 1949) publiceerde in 2013 zijn eerste politieke roman Romke D'13.
Na een loopbaan van dertig leerzame jaren in het onderwijs, begon hij in 2012 met schrijven.
Belangrijkste drijfveer: de BV Nederland. De onvrede over hoe die gerund wordt en vooral hoe het anders, beter maar vooral rechtvaardiger en goedkoper kan.

In Romke D'13 werden al heel wat politieke misstanden aan de kaak gesteld.
In zijn tweede boek Revolutie: Wat als...?, gaat de schrijver nog flink wat stappen verder.

Alweer een boek over politiek? Alweer iemand die het beter weet?
Ja, want Hofstra komt behalve met forse kritiek ook met vernieuwende, revolutionaire, misschien zelfs utopische ideeën.
En daar is behoefte aan als we Nederland willen veranderen: anders en beter!

Revolutie: Wat als...? is een boek voor wie nadenkt over politiek en maatschappij.
Het is een vlot geschreven roman vol humor, visie en hoop.

Na het lezen van deze roman rest nog de vraag: 'Wanneer pakken we de BV Nederland aan?'
De effecten na de revolutie zullen voor de zorg, het onderwijs, de veiligheid en de werkloosheid groter zijn dan de aanbevelingen uit de taaie, dikke pil van Piketty.
De vele verrassende wendingen en een thrillerslot maken van Revolutie: Wat als...? een prettig leesbaar en bijzonder boek.
Yvonne Kroonenberg: 'Rients Hofstra kan niet alleen schrijven, hij heeft ook een krachtige directe stijl.'
Journalist Harry de Jong over Romke D'13: 'Ammunitie genoeg voor een niet alledaags boek...'
Elly Grin over beide boeken: 'Rients Hofstra heeft me voor altijd politiek wakker geschud. Ik kan mijn ogen nooit meer sluiten voor wat er in Nederland zoal misgaat'. Het is me nu duidelijk dat het echt veel beter en vooral rechtvaardiger kan!'

Eerder las ik van Rients Hofstra: Romke D'13.

De auteur over zichzelf:


Op m'n 64e begonnen met schrijven, redelijk bijzonder, althans voor mijzelf.
Hierdoor wel ruimschoots de tijd gehad om me voor te bereiden op een boek, dat in geen enkele categorie valt in te delen, tenzij een opsomming van categorieën er ook één is.
Dan kom je al gauw op: licht literaire, politieke, historische, religieuze, filosofische, maatschappijkritische, revolutionaire, choquerende roman met een thrillerslot en onderwijsontboezemingen. Een goed gevuld boek met ook nog voetbal gerelateerde onderwerpen. Geen oeverloze beschrijvingen van o.a. een verdord blaadje van de buxusplant of karakterstructuren van een passant.
Ik ben een Fries van geboorte, ruim 40 jaar woonachtig in het westen, waarvan ruim 30 jaar in het onderwijs. Toch speelt het verhaal in Friesland. Een onterecht geruimd graf is de aanleiding, in de plaatselijke kroeg ontspinnen zich diverse discussies en er wordt een partij opgericht met als doel het staatkundige systeem op de schop te nemen. En dat is broodnodig, ook al vindt bijna iedereen dat het hier wel aardig gaat. Helaas, amateuristischer kan niet, geen enkel bedrijf wordt zo knullig geleid als een land met 17 miljoen onderdanen.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Revolutie: Wat als...?
Auteur: Rients Hofstra
Genre: literatuur, overig

Uitgave: paperback, 342 pagina's
Uitgever: Schrijverspunt
ISBN: 978 94 62661 11 0

Nog te lezen: 'Klem' van Bas van den Bosch


Klem

April '62. Als zijn ernstig zieke moeder hem vraagt om nog een keertje naast haar te komen liggen, slaat de elfjarige Paul haar van zich af en rent weg. Even later komt zijn vader hem vertellen dat ze is gestorven. Paul denkt dat hij schuldig is aan haar dood en blijft achter met een vader die net zomin als hij over zijn gevoelens kan praten. Alleen bij een ongecompliceerde brug wachter, die hij soms een handje mag helpen, voelt de jongen zich op zijn gemak.

Klem is een sfeervol, ontroerend en geestig verhaal, doordesemd van de vroege jaren zestig, de tijd waar in Eusebio voetbalde en de tv de huiskamers binnenkwam, waarin missiepaters uit de koloniën moesten vertrekken, en ook de bevrijding uit burgerlijkheid en geloof sluipenderwijze haar intrede deed.

Bas van den Bosch debuteerde in 2009 met de roman Septemberlicht, die werd genomineerd voor de Anton Wachtprijs 2010. Klem is zijn tweede roman.


Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
Uitgeverij Atlas Contact

Boekgegevens:
Titel: Klem
Auteur: Bas van den Bosch
Genre: roman
Uitgave: paperback, 192 pagina's
Uitgever: Atlas Contact, mei 2015
ISBN: 978 90 25444 80 8

Ook als e-book verkrijgbaar

Nog te lezen: 'Bloedverwanten' van Els Ruiters


Bloedverwanten

Als niets is wat het lijkt, wie kun je dan nog vertrouwen?

Als hoofdcommissaris Havinga wordt neergeschoten, ontdekken rechercheur Ava van Amstel en haar collega Rob Welsman dat hun baas op eigen houtje en in het grootste geheim bezig is met een onderzoek. Al zijn aantekeningen zijn in een code, die niet te kraken lijkt, waardoor Ava vermoedt dat er een insider bij betrokken is.

Het spoor leidt naar internationaal netwerk. Ava en Rob weten een heleboel stukjes van de puzzel boven tafel te krijgen, maar er ontbreekt te veel informatie om het geheel te zien.
En het ergste is: steeds is iemand hen een stap voor. Is Van Dalsum, de plaatsvervangend hoofdcommissaris, wel te vertrouwen? Hoe zit het met Harmon Wilbrink, die Ava als een schaduw lijkt te volgen? Terwijl haar wantrouwen jegens haar nieuwe collega’s groeit, komt Ava stap voor stap dichter bij de waarheid, maar ook bij het gevaar.

Dat de code gekraakt moet worden om de bende op te rollen, wordt al snel duidelijk. Maar hoe kraak je een code, als je de sleutel niet kent?

Over de auteur:
                                                


Els Ruiters (Eindhoven, 1964) debuteerde in 2005 met het jeugdboek De Drakenmeester, een ontroerend verhaal over een jongen die zichzelf weet te overwinnen met de hulp van een ongewoon huisdier. Binnen drie maanden was De Drakenmeester uitverkocht en het werd dan ook meteen herdrukt.

Dat droomdebuut was het begin van een reeks boeken over uitlopende onderwerpen en voor totaal verschillende doelgroepen. Els schrijft afwisselend voor zowel kinderen als voor young adults. Daar blijft het echter niet bij. Naast de jeugdboeken en de romantische fictie komt daar nu het crimegenre bij. Ze is altijd op zoek naar iets nieuws, iets anders om het schrijven voor zichzelf uitdagend te houden.

Els woont in Eindhoven, is getrouwd en heeft twee volwassen dochters. Ze werkt bij een reclamebureau en heeft zelf een kleine grafische studio. Naast haar werk en het schrijven maakt ze tijd vrij om saxofoon te spelen. Ze houdt van lezen, verdiept zich met plezier in grafische software en kijkt op z'n tijd graag naar een film.

Bestel (of reserveer) dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Bloedverwanten
Auteur: Els Ruiters
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 300 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, augustus 2015
ISBN: 978 94 61091 47 5

Nog te lezen: 'Station Elf' van Emily St. John Mandel


Station Elf

WAT BLIJFT ER OVER ALS DE BESCHAVING TEN ONDER GAAT? EN HOEVER ZOU JE GAAN OM DIT TE BESCHERMEN?

Op een winterse avond in Toronto sterft de beroemde acteur Arthur Leander op het toneel terwijl hij de rol van zijn leven speelt. Diezelfde avond strijkt een dodelijk griepvirus neer op het Noord-Amerikaanse continent.
De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

Twintig jaar later trekt Kirsten, een actrice van het Reizende Symfonieorkest, langs de nieuwe nederzettingen rondom de Grote Meren om Shakespeare op te voeren voor de overlevenden van de ondergang.
En dan wordt haar hoopvolle nieuwe wereld wederom bedreigd.

Over de auteur:


Emily St. John Mandel is geboren aan de westkust van Britisch Columbia, Canada. Ze studeerde hedendaagse dans aan de School of Toronto Dance Theatre en woonde tijdelijk in Montreal. Ze publiceerde eerder een drietal romans; The Lola Quartet , The Singer's Gun en Last Night in Montreal.
Station Elf betekende haar literaire doorbraak. Station Elf was een van de finaliesten voor de National Book Award en The PEN/Faulkner award, en was de winnaar van The 2015 Arthur C. Clarke Award. Mandel woont in New York met haar echtgenoot en schrijft regelmatig voor The Millions.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Station Elf
Auteur: Emily St. John Mandel
Genre: roman, fantasy
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2015
ISBN: 978 90 25445 40 9

Oorspronkelijke titel: Station Eleven
Vertaling: Astrid Huisman

Nog te lezen: 'Tuin van Eden' van Tine Hertmans - Gedichten over seksueel misbruik


Tuin van Eden – Gedichten over seksueel misbruik

Deze bundel is, zoals Thierry Deleu het noemde in zijn essays over poëzie "Dichters dromen lucide", een "document humain", een getuigenis. De beklijvende poëzie handelt over seksueel misbruik, een kennelijk universeel gegeven. Vaak zijn ook erg jonge kinderen hiervan slachtoffer en de gevolgen zijn dramatisch, veelal levenslang.
Door de bewuste keuze tot het hanteren van een strak stramien in de gedichten, verkrijgt het geheel een zeker monotoon ritme. Het leed van de slachtoffers wordt hierdoor treffend verwoord. Toch is de bundel boeiend en vlot leesbaar tot het einde toe.
Tuin van Eden werd verkozen tot beste bundel van 2011 (ANSIEL, literaire weblog)

Over de auteur:
(info: Schrijverspunt)
Tine Hertmans werd geboren in Gent. Ze werkte een tijdlang als leerkracht, doch haar creatieve geest stuwde haar andere richtingen uit. Toch duurde het nog tot 2006 vooraleer haar debuutbundel verscheen "De dagen zijn van spinrag", met een tiental illustraties van grafisch kunstenaar Tony De Bruycker. In 2010 publiceerde ze "De geur van akkerwinde" en in 2011 "Tuin van Eden". In 2014 verscheen een kinderbundel "Vannacht heb ik een droom gevangen". Verder werkte ze mee aan een veertigtal verzamelbundels. Ze schreef ook korte verhalen en publiceerde veelvuldig in literaire en andere bladen, in kunstcatalogi e.d.
In 2009 werd ze aangesteld als eerste Dorpsdichter van Destelbergen. Haar werk werd veelvuldig bekroond.
Tuin van Eden werd verkozen tot beste bundel van 2011 (ANSIEL). Het gedicht "tijd" werd opgenomen in de bundel van VSB Poëzieprijs 2012.

www.tinehertmans.be


Bestel deze bundel via uw lokale boekhandel of via:
Bruna.nl
Cosmox.be

Boekgegevens:
Titel: Tuin van Eden
Auteur: Tine Hertmans
Genre: gedichten en poëzie
Uitgave: paperback, 80 pagina's
Uitgever: Schrijverspunt, 2015
ISBN: 978 94 62660 85 4

Nog te lezen: 'Het slagveld van de liefde' van Rutger van Reysen


Het slagveld van de liefde

Als relaties sneuvelen kan liefde standhouden. Vlak voor zijn dood schrijft Baer een brief aan zijn ex-vrouw Esther, die inmiddels met een andere man samenwoont. Hij vertelt het verhaal van zijn leven en geeft haar zijn kijk op hun relatie. Baer vertrouwt het papier toe wat hij haar nooit heeft kunnen vertellen. Het verhaal rakelt veel op, zowel bij Baer als bij Esther. Zal hij, met zijn schrijven, haar leven opnieuw ontwrichten? 'Het slagveld van de liefde' is een roman over liefde, lust, loslaten en een onverwerkt verleden.

Over de auteur:
Rutger van Reysen (1970) debuteerde in 2011 met De Adelaar Leeft, in 2013 volgde Het Tenue. Met Het slagveld van de liefde (2015) slaat hij een opmerkelijke nieuwe richting in. Zijn roman gaat over de complexiteit van de liefde waarin het leven van alledag een wig kan drijven en waarbij het verleden voortdurend op de achtergrond aanwezig is in het heden.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Het slagveld van de liefde
Auteur: Rutger van Reysen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 234 pagina's
Uitgever: Elikser Uitgeverij, juni 2015

ISBN: 978 90 89547 66 8  

Nog te lezen: 'Jij bent de volgende' van Gregg Hurwitz

Jij bent de volgende

Mike Wingate heeft een harde jeugd gehad. Hij werd op vierjarige leeftijd in een speeltuin achtergelaten en groeide op in een pleeggezin. Niemand kwam hem ophalen en hij heeft maar een paar herinneringen aan zijn eigen ouders. Nu, als volwassene, heeft Mike eindelijk het leven dat hij altijd al had willen hebben. Hij is gelukkig getrouwd, heeft een lief dochtertje en is eigenaar van een bouwbedrijf dat net bezig is met het afronden van een belangrijk milieuvriendelijk bouwproject.

Dan wordt Mike op een feestje bedreigd en wanneer hij de politie om hulp vraagt, is deze meer geïnteresseerd in zijn onduidelijke verleden. Om zichzelf en zijn gezin te beschermen, ziet Mike zich genoodzaakt de enige echte vriend in te schakelen die hij ooit heeft gehad: Shep. Mike en Shep zaten in hetzelfde pleeggezin, maar waar Shep het criminele pad opging kon Mike studeren en de criminaliteit achter zich laten. Nu moeten ze samen proberen Mikes gezin te beschermen tegen een mysterieuze vijand.

Over de auteur:(info: A.W. Bruna)Gregg Hurwitz, auteur van onder andere Jij bent de volgende en Dan sterft ze, groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinty College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek). Naast zijn thrillers heeft Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Tijdens zijn afstuderen schreef Gregg Hurwitz zijn eerste boek. Voor zijn thrillers doet hij altijd grondig onderzoek. Zo heeft hij met de Navy SEALs op testterreinen met explosieven rondgeslopen, heeft hij met haaien in de Galápagos gezwommen en is undercover gegaan in hersenspoelende cultgroepen. Zijn thriller De misdaadschrijver kwam op de shortlist voor de Ian Fleming Steel Dagger Award en werd door de International Thriller Writers Association tot de beste thriller van 2007 benoemd. Zijn volgende boek Vertrouw niemand werd genomineerd voor de Crimespree Award 2010.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Jij bent de volgende
Auteur: Gregg Hurwitz
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, 2015
ISBN: 978 94 00501 78 2
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: You're Next
Vertaling: Joost van der Meer
Ook als e-book verkrijgbaar

Nog te lezen: 'Bed & Breakfast' van Candy Brouwer - Een B&B in Frankrijk. Het klinkt zo lieflijk. Maar niets is minder waar…


Bed & Breakfast
Een erotische thriller om lekker te genieten van een mooie nazomer.  

Als Jessica’s oude schoolvriendin Danielle naar New York vertrekt voor een fotoshoot, vraagt ze Jessica op haar B&B te passen. Naast Jessica is alleen Danielle’s bloedmooie assistent Alain aanwezig. Dan arriveert er onverwacht een gast. Terwijl Jessica Danielle probeert te bereiken, neemt Sven zijn intrek in het gastenverblijf. Alain en Sven liggen elkaar niet en Jessica ontdekt algauw dat Sven met een speciale bedoeling is gekomen. Als een van de mannen een ongeluk krijgt waarbij hij in coma raakt en Danielle maar onbereikbaar blijft, vermoedt Jessica dat deze zaken met elkaar samenhangen. Ze begint te wroeten en doet een afschuwelijke ontdekking.

Over de auteur: 

Candy Brouwer (1978) schrijft onder pseudoniem, aangezien haar werkgever liever niet wordt geassocieerd met Candy's hobby: het schrijven van erotische thrillers. In het dagelijks leven is Candy namelijk woordvoerder van een bedrijf in de commerciele sector. Ze woont samen met haar vriend in de Randstad. Het Luxor Resort was haar eerste thriller.
Bestel (reserveer) dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Bed & Breakfast
Auteur: Candy Brouwer
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 300 pagina's
Uitgever: De Crime Compagnie, september 2015
ISBN: 978 94 6109 136 9  

Nog te lezen: 'De heer Oscar Hilarius' van Aad Verhoef

De heer Oscar Hilarius

Als zijn ouders na de vliegramp van Biak in 1957 worden vermist, wordt de dan negentienjarige Herman Hazelaar liefdevol opgenomen door zijn flamboyante oom Oscar, een niet onbemiddelde vrijgezel. Herman groeit uit tot zijn persoonlijke assistent. In 1960 neemt oom Oscar hem mee op een rondreis door Sicilië.

In Palermo ontmoeten zij de bevallige Antonella Antonini, een onderzoeksjournaliste van het dagblad L’Ora. Door haar artikelen over de Cosa Nostra wordt zij met de dood bedreigd. Antonella is nogal gecharmeerd van Oscars droge humor en mede door de spanning waaraan zij blootstaat, gaat zij al snel op zoek naar zijn volle aandacht. Een trip met een luxe jacht op de Middellandse Zee pakt zij met beide handen aan om met Oscar en Herman Sicilië te ontvluchten.

Over de auteur:Aad Verhoef is geboren in Rotterdam op 18 maart 1957. Lees meer over hem op zijn website.Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De heer Oscar Hilarius
Auteur: Aad Verhoef
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 198 pagina's
Uitgever: Manalone
ISBN:978 94 92157 02 7
NUR: 301, 330
Ook als e-book verkrijgbaar

Ik las: 'Het Koningsbedrog' van Steve Berry - Cotton Malone stuit op geheimen die het Britse koningshuis te gronde kunnen richten.


Het Koningsbedrog

Wanneer zijn zoon Gary in Londen wordt ontvoerd, raakt Cotton Malone betrokken bij een omvangrijk politiek steekspel. De kern van de zaak draait om een Libische terrorist die door de Schotse autoriteiten vrijgelaten zal worden. Amerika wil dat voorkomen, maar niets kan de Britten ervan overtuigen in te grijpen. Behalve misschien ‘Koningsbedrog’, een CIA-operatie die zich richt op de legitimiteit van het Britse koningshuis en koningin Elizabeth.

Malone staat voor een dodelijk dilemma: om Gary te kunnen redden moet hij een gevaarlijk spel spelen. Want alleen door het blootleggen van een ongelooflijk geheim kan hij de vernietigende consequenties van Operatie Koningsbedrog voorkomen.

Een heerlijk avontuur, deze spannende thriller van Steve Berry!
Dit was mijn kennismaking met het werk van deze auteur en ik werd blij verrast door de historische kennis die neergezet werd in dit verhaal. Niets wordt nagelaten om de lezer aan het verhaal vast te kluisteren. Diverse personages, stuk voor stuk duidelijk neergezet spelen een rol in het wervelend, soms wat druk en ingewikkeld plot.

Het enige minpuntje dat ik vond, was dat vanzelfsprekend aangenomen werd dat de lezer zou weten wat de Magellan Billet is in dit verhaal. Pas na een korte samenvatting door Blake kreeg ik zekerheid daaromtrent. En daarna even op Google gezocht natuurlijk.
Een aantal uitspraken heb ik opgezocht en het klopt allemaal. Ook over het beroemde Regenboog portret van Elizabeth.

Als lezer ben ik wellicht wat moeilijk, maar ik heb graag dat de feiten die me voorgelegd worden, feiten zijn. In de betekenis van dat het klopt wat er staat. Van dit boek heb ik enorm genoten, steeds terug in de tijd en weer naar het heden met personages die hun eigen agenda hebben, waardoor het een heerlijk avontuur blijft. Een avontuur, maar wel een geloofwaardig avontuur, zoals het geschreven is in deze overtuigende stijl van de auteur. Hij heeft een duidelijke indruk bij me achter gelaten; een schrijver die weet waar hij over schrijft en weet hoe hij zijn lezers overtuigend kan laten geloven wat waarheid is.
Ik heb dit boek enorm graag gelezen!


De boeken van bestsellerauteur Steve Berry worden alom geprezen vanwege hun rijkdom aan historische details en de grondige research. Zijn thrillers verschijnen in 40 talen.
Steve is geboren (1955) en getogen in Georgia, Verenigde Staten en afgestudeerd aan de Walter F. George School of Law op Mercer University. Hij was ruim 30 jaar advocaat. Steve Berry is een van de oprichters van International Thriller Writers—een groep van meer dan 2.600 thriller auteurs uit de hele wereld—en was daar zelfs drie jaar co-president.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Het koningsbedrog
Auteur: Steve Berry
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 432 pagina's
Uitgever: De Fontein, mei 2015

ISBN: 978 90 26135 94 1
ISBN: 978 90 26135 95 8 (e-book)

Nog te lezen: 'Een circus van schimmen' geschreven door E.J. Ellory


Een circus van schimmen

Kansas, 1959. Reizend circus Diablo strijkt neer in Seneca Falls. Wanneer er een lijk onder het carrousel wordt aangetroffen, wordt FBI-agent Michael Travis op de zaak gezet. Travis krijgt te maken met Edgar Doyle, de illustere leider van het circus, die ontwijkend en raadselachtig antwoordt. De zaak voert veel verder dan het in eerste instantie lijkt. Wanneer zelfs de hoogste bazen als J. Edgar Hoover, van de FBI en de CIA betrokken lijken te zijn, beseft Travis dat hij niets meer als waarheid kan aannemen. Hij begint zijn onderzoek van voren af aan en duikt er dieper in dan alle betrokkenen hadden gehoopt...

Over de auteur: 

R.J. Ellory werd geboren in Birmingham, waar hij nog steeds woont. Zijn vader is onbekend en zijn moeder overleed toen Ellory zeven jaar oud was. Samen met zijn broer belandde hij in een weeshuis, een gebeurtenis die van grote invloed is geweest op zijn werk. Hij brak in 2007 door met zijn boek Een stil geloof in engelen, snel gevolgd door inmiddels acht thrillers waarvan Een inktzwart hart en Het kwaad en de rivier de meest recente titels zijn. Naast een veelgeroemd en bekroond auteur, is R.J. Ellory een niet onverdienstelijk gitarist.
R.J. Ellory is een veelbekroond auteur van thrillers die wereldwijd vertaald worden. Als enige auteur werd hij drie keer op rij bekroond met vijf sterren in de VN Thrillergids.

Ter ere van het verschijnen van 'Een circus van schimmen' heeft Uitgeverij De Fontein een Roger Jon Ellory Magazine gemaakt, met daarin o.a. een interview en de favoriete muziek van Ellory, een leeswijzer en meer.

Boekgegevens:
Titel: Een circus van schimmen
Auteur: R.J. Ellory
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 496 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, juni 2015
ISBN: 978 90 26137 60 0

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

vrijdag 24 juli 2015

Nog te lezen: 'Prikkeldraad' - een geschiedenis van goed en kwaad. Door Dick Wittenberg


Prikkeldraad – een geschiedenis van goed en kwaad

Als je erop let, zie je het overal. Hoe is het mogelijk dat zo’n onooglijk product al bijna anderhalve eeuw zo’n grote invloed heeft op de wereld? Prikkeldraad heeft een fascinerende geschiedenis. Het maakte een einde aan het Wilde Westen. Het veranderde de manier van oorlog voeren. Wat werkte bij dieren, lukte ook met mensen. Zo ontstond een wereldwijd web van barrières. Om bezit te beschermen. Om rijk van arm te scheiden. Om een schijn van veiligheid te bieden.

Dick Wittenberg zocht het menselijke verhaal achter het kille ijzer. Hij reisde naar de Amerikaanse stad De Kalb, waar prikkeldraad werd uitgevonden. Hij zwierf langs het ‘dodendraad’ tussen Nederland en België. Hij trok naar de hekwerkwijken in Johannesburg. Vlijmscherp laat hij zien hoe prikkeldraad ons verdeelt: in hen die binnen mogen en hen die buiten staan.

Over de auteur: 

Dick Wittenberg (1953) is schrijver en journalist. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad in binnen- en buitenland. Sinds 2013 schrijft hij voor De Correspondent. In 2008 won hij met Jan Banning de Bob den Uyl Prijs voor Binnen is het donker, buiten is het licht, een boek over alledaagse armoede in het dorpje Dickson in Malawi. Voor de reportages waarop het boek gebaseerd is, krijg hij de Dick Scherpenzeel Persprijs en de Vlaamse Filip Decock-prijs.

Boekgegevens:
Titel: Prikkeldraad
Auteur: Dick Wittenberg
Genre: literatuur overig
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, verschijnt in september 2015
ISBN: 978 90 45024 90 5

Bestel (of reserveer) dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Nog te lezen: 'De circusvrouw' - Hoe ver ga je voor een nieuw leven? Door Jelmer Jepsen


De circusvrouw – hoe ver ga je voor een nieuw leven?

De eigenzinnige Margriet Alberda (36) heeft een ogenschijnlijk gelukkig leven op Elba. In een poging haar ellendige verleden in Nederland te laten rusten, vluchtte zij halsoverkop naar het zinderende Italiaanse eiland, ver van al haar zorgen. Maar is het mogelijk om je verleden te verloochenen en zowel je geheimen als je verdriet voorgoed te begraven? Of blijft je verleden je altijd achtervolgen?

De auteur:Jelmer Jepsen (1976) studeerde communicatiewetenschappen en schreef voor onder meer Volkskrant Magazine en De Morgen. In 2013 debuteerde hij met de roman 'Vallen als het heet is', die alom lovend werd ontvangen.


Kijk ook even op zijn website waar je onder meer mooie recensies zult vinden.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De circusvrouw
Auteur: Jelmer Jepsen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers, april 2015
ISBN: 978 94 01603 71 3

Ook als e-book verkrijgbaar  

Nog te lezen: 'Wat overblijft is naamloos' - een tragikomedie van Tom Cornu


Wat overblijft is naamloos

De wereld van Lea Smolders wordt overhoop gehaald wanneer haar dochter Ifi beslist om ‘tijdelijk’ bij grootmoeder Dora in te trekken. Lea vermoedt hierin de hand van haar moeder. Ze wil er alles aan doen om haar dochter weer voor zich te winnen. Wanneer Dora door een hersenbloeding in coma gaat, ziet Lea haar kans. Ze verhuist naar het ouderlijk huis om voor Ifi en haar moeder te zorgen. Maar hoewel ze niet veel meer is dan een plant, blijft Dora haar leven overheersen. En ook haar dochter lijkt geheimen te hebben. Overrompeld door heden en verleden is niets nog helder voor Lea. Wat is waan en wat is werkelijkheid?

'Wat overblijft is naamloos' is een tragikomedie. Over moeder-dochterrelaties in tweevoud. Over de vraag of ons leven gedetermineerd is. En door wie of wat. Tom Cornu vertelt een verhaal dat even literair als humoristisch is.

Over de auteur:Tom Cornu (1975) studeerde geneeskunde, vloog als arts naar Kenia en Liberia, deed een poging om het klimaat te redden maar besloot uiteindelijk te doen wat hij graag doet, wat hij goed kan. In de voorbije jaren schreef en regisseerde hij toneelstukken en een documentaire. Naast dit alles bleef hij mens: hij werd verliefd, trouwde en kreeg twee dochters. En toen schreef hij de roman 'Wat overblijft is naamloos'.


Bestel (reserveer) dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Wat overblijft is naamloos
Auteur: Tom Cornu
Vormgeving: Linda Hirzmann
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 232 pagina's
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij|Brainbooks, september 2015
ISBN: 978 90 78905 81 3
NUR: 301

Ik las: 'Peyton Place' van Grace Metalious

Peyton Place

In de jaren vijftig zette Peyton Place de wereld op z’n kop. Het stond jarenlang in The New York Times bestsellerlijst, werd verfilmd en vormde de basis voor ’s werelds eerste soap, al was die een stuk minder smeuïg. Grace Metalious (1924-1964) groeide op in armoede en trouwde met de verkeerde man. Schrijven was haar enige passie. Toen ze verhuisde vond ze haar onderwerp: de hypocrisie van haar nieuwe omgeving en het proces van een jonge vrouw die haar vader had vermoord. Peyton Place werd een succes waar ze niets van heeft meegekregen. Voor haar 40e overleed ze aan de gevolgen van haar drankmisbruik.

1937, Peyton Place, New England. Allison MacKenzie weet niet beter of haar vader overleed toen zij een baby was. In werkelijkheid was zij het buitenechtelijke kind dat haar moeder Constance in New York uit een geheime relatie met haar baas kreeg. Allisons beste vriendin Selena moet terechtstaan voor de moord op haar stiefvader. Het zijn slechts twee van de vele drama’s die het ogenschijnlijk vredige stadje wil verbergen.

De eerste woorden geven een mooie indruk van de veelal zwoele schrijfwijze in deze roman;

'De Indian summer is als een een vrouw. Rijp, hartstochtelijk maar ook grillig gaat ze haar eigen gang, zodat niemand zeker weet of ze wel komt en hoelang ze dan blijft.'


Ik las deze roman voor Dizzie.nl.
Lees mijn recensie verder op Dizzie.nl.

Boekgegevens:
Peyton Place
Auteur: Grace Metalious
Genre: roman
Uitgave: paperback, 416 pagina's
Uitgever: Nieuw Amsterdam Uitgevers, juni 2015
ISBN: 978 90 46819 06 7
NUR: 302  

donderdag 23 juli 2015

Ik las en kookte uit: SLA - we just eat; een handboek voor groen, gezond en geweldig lekker eten

SLA – we just eat; een handboek voor groen, gezond en geweldig lekker eten

Het kookboek SLA van saladbar SLA staat vol gezonde, groene en verantwoorde recepten van Ida de Haart.
SLA laat zien dat gezond en verantwoord vooral ook geweldig lekker is. Suikervrij, tarwevrij en koemelkvrij, voor elke dag.
De saladbar SLA is een daverend succes. Ontdek hun groene recepten: met salads en dressings, goed zoet, soep, juices en hummusrecepten. Eat, share, live.

Bij de introductie:
Dit boek is voor iedereen. Iedereen die gezonder en schoner wil eten. Iedereen die bewuster wil leven. Het hoeft niet duur, heet hoeft niet ingewikkeld. Wij willen je inspireren en leren hoe lekker gezond eten kan zijn. De recepten in dit boek zijn gebaseerd op groenten en planten en ze zijn veelal glutenvrij. Koemelk en geraffineerde suiker gebruiken wij niet.

Inhoudsopgave:
-Eat, share, live
-SLA shops
-hoe doe je boodschappen
-in je keukenkastjes
-bijzondere ingrediënten
-musthave gereedschap in de gezonde keuken
-basic knowhow-, recepten & technieken
-SLA: de salade – stappenplan
-Hoofdstuk 1 – Onze favoriete salades
-Hoofdstuk 2 – Dressings
-Hoofdstuk 3 – Hummus
-Hoofdstuk 4 – Soepen
-Hoofdstuk 5 – Snelle warme gerechten
-Hoofdstuk 6 – Sappen & smoothies
-Hoofdstuk 7 – Zoet
-Register (op alfabet)

Een uitgebreide inhoudsopgave die me verbaasde; zoveel nuttige informatie voor iedereen, maar vooral voor mensen zoals ikzelf; dol op koken, maar niet zo heel goed bekend met de echt gezonde voeding. Ik zag meteen dat dit een boek is waarmee ik aan de slag kan gaan en dat heb ik ook gedaan. Het boek leest lekker, mag ik wel zeggen. De prachtige foto's maken dat je gewoon zin krijgt om te beginnen met koken. Hup aan de slag!

Ik heb als recept om mee te beginnen, gekozen voor een dressing;
GRANAATAPPELAZIJN, BALSAMICO, WALNOTENOLIE, TIJM & ROZEMARIJN
per 250 ml
Zoet, fris en aromatisch. Deze dressing is lekker bij de meeste kaassoorten en alle groenten.

1 takje tijm 1 snufje versgemalen peper
1 takje rozemarijn 1 tl zeezout
½ teentje knoflook 15 ml walnotenolie
35 ml granaatappelazijn 90 ml koudgeperste olijfolie
10 ml balsamico 90 ml zonnebloemolie
5 ml (gefilterd) water

Pluk en was tijm en rozemarijn. Hak de kruiden vervolgens fijn met een koksmes. Snijd het halve knoflookteentje in dunne plakjes. Bewaar de andere helft voor soep of hummus. Doe tijm, rozemarijn, knoflook, granaatappelazijn, balsamico, water, peper en zout in de blender en laat deze 2 minuten op een hoge stand draaien. Schenk de walnotenolie, olijfolie en zonnebloemolie er langzaam bij terwijl de blender nog draait. Proef je dressing en doe er eventueel peper, zout of balsamico bij.

Hoe ging het?
Als eerste staat in het hoofdstuk 'Dressings' waar je rekening mee moet houden. Ook hier een stappenplan, dat uitleg geeft waarom je iets op die manier doet. Goed te weten!
Ik had alle ingrediënten in mijn keukenkastjes staan, behalve de granaatappelazijn. Voor in het boek staat een overzicht van 'bijzondere ingrediënten' die in het kookboek vermeld staan. Hier staat ook steeds een eventuele vervanger van dat ingrediënt. Bij granaatappelazijn stond dat deze eventueel vervangen kon worden door appelciderazijn. Dit stond wél in mijn keukenkastje.

Hoe smaakt het?
Ik heb deze dressing niet gebruikt over een salade, maar bij oude kaas, 's avonds bij een glas wijn. Lekker hoor!

Dit boek is een aanrader voor iedereen die bewust wil eten en leven.
Lancering SLA kookboek

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Kosmos Uitgeversbol.com
Bruna.nl


Boekgegevens:
Titel: SLA
Auteur: Ida de Haart
Genre: eten en drinken algemeen
Uitgave: hardcover, 232 pagina's
Uitgever: Kosmos, VBK Media, 11 juni 2015

ISBN: 978 90 21559 69 8