vrijdag 30 september 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dochters van Sparta' geschreven door Claire Heywood

 Nieuwe roman in de succesvolle serie mythologische hervertellingen van Uitgeverij Orlando.


Dochters van Sparta 

Duizenden jaren lang hebben twee vrouwen de schuld gekregen van de val van een machtige beschaving – maar nu is het tijd om hun kant van het verhaal te horen. 

Als prinsessen van Sparta hebben Helena en Klytemnestra niets anders gekend dan luxe en overvloed. Zulke voorrechten komen echter met een hoge prijs. Als meisjes worden ze gescheiden en uitgehuwelijkt aan de legendarische buitenlandse koningen Agamemnon en Menelaos. Hun plicht is de erfgenamen te baren die de maatschappij eist en de zachtmoedige, onderdanige koninginnen te zijn die hun mannen verwachten. Maar wanneer het gewicht van de verwaarlozing, wreedheid en ambitie van hun echtgenoten te zwaar wordt om te dragen, komen ze in verzet tegen de beperkingen die hun worden opgelegd. 

Dochters van Sparta is een meeslepende hervertelling van het beleg van Troje, verteld vanuit het perspectief van de twee meest verguisde vrouwen uit de mythologie.


De pers:

‘Heywood blaast twee centrale personages uit de Grieks-Romeinse traditie nieuw leven in en slaagt er zeker in om vrouwen die vaak als weinig meer dan symbolen worden neergezet, een rijk innerlijk leven te geven.’ 
– Kirkus Review

‘Dit is mijn favoriete versie tot nu toe van dit verhaal, waarin veel mythologische vrouwen diepgang krijgen en overtuigende personages worden. Een aanrader.’ 
Historical Novel Society

‘Gezien door de ogen van Klytemnestra en haar zuster Helena, blijkt de Trojaanse oorlog heel anders te zijn dan het Homerische conflict waarmee we vertrouwd zijn (…) beeldend, levendig en overtuigend.’ 
– The Sunday Times

De auteur:

Claire Heywood studeerde klassieke talen aan de universiteit in Warwick, werkte in Bath als gids bij het museum voor Romeinse baden en woont momenteel in Bristol.
Dochters van Sparta, haar debuutroman, verschijnt in diverse landen in vertaling.

Dochters van Sparta koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dochters van Sparta
Serie: mythologische hervertellingen 
Auteur: Claire Heywood
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 352 pagina’s
Uitgevers: Uitgeverij Orlando, 1 augustus 2022
ISBN: 9789083209845
ISBN: 9789083209890 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Daughters of Sparta
Vertaald door: Ine Willems


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Ik las: 'Rechercheur De Klerck en moord in scène' geschreven door P. DieudonnéRechercheur De Klerck en moord in scène

In de Rechercheur De Klerck-serie zijn we bij het vijfde deel aangeland. De titel verraad al een beetje wat er staat te gebeuren.
Op een middelbare school wordt in een kluisje behalve een handgranaat en een doorgeladen pistool ook een aanzienlijke hoeveelheid drugs gevonden. De Klerck en Klaver staan aan het begin van een netelige zaak. 

De Klerck blikt even terug naar de tijd waarin hij nog jonger was en vergelijkt die met de tijd waarin we nu leven.

“De jeugd verhardt. Hoeveel dodelijke steekincidenten hebben we tegenwoordig onder de jeugd, met name onder jongens? Te veel. Het valt lastig te rijmen met de jaarlijkse enquêtes die ons wijsmaken dat de Nederlandse jeugd tot de gelukkigste van de wereld behoort.”

Onder de jongeren wordt een jarenlange vete uitgevochten tussen twee groepen jongeren. Een groep uit Rotterdam-Zuid ‘rapcollectief Leftbank Militiamet’ met aan het hoofd Yunus Özütok vecht tegen een groep uit Rotterdam-Crooswijk genoemd ‘Da Rotting Thugz’ met aan het hoofd Robin Breidenbach. Beide groepen verheerlijken in hun raps seks en geweld. 

Nadat De Klerck een telefoontje krijgt van een schipper dat hij iets ontdekt heeft aan boord van zijn schip, krijgen ze de melding dat het lijk van Robin Breidenbach uit de Nieuwe Maas gevist is.  
Het lijkt erop dat het door de groepen bezongen geweld in praktijk is gebracht. 
‘Da Rotting Thugz’ wijzen de beschuldigende vinger naar Zuid. Of komt de moordenaar toch uit de eigen gelederen? 

Dit onderzoek doet meer met De Klerck dan hij zou willen, vooral omdat het hier om nog vrij jonge mensen gaat die vaak ongewild ergens bij betrokken raken.

“De Klerck slenterde peinzend naar zijn bureau, legde zijn smartphone op het blad en ging zitten. Het gesprek met Claudia Silva had hem meer energie gekost, hem meer vermoeid dan hij had verwacht. De wanhoop in haar ogen had hem geraakt. Dit meisje geloofde volkomen in het bestaan van de dodelijke vete en verafschuwde die tegelijkertijd.
Ze hield enkel van de muziek, niet van het gewelddadige en perverse cultuurtje eromheen.”

Dieudonné is ook een kanjer in het beschrijven van de omgeving waarin alles zich afspeelt zodat je deze voor je ogen ziet verschijnen.

“Kort na de Heinenoordtunnel onder de Oude Maas verlieten ze de snelweg. Het begon droogt te worden. Via de Westdijk bereikten ze de buurtschap Goidschalxoord. Op steenworp afstand van een fraaie watertoren zocht een nietig huisje beschutting bij de Sluisendijk. Het stond wat afgezonderd van de andere huizen de de buurtschap door een hoge omheining rondom en een woekerende haag en bruidssluier aan de achterzijde.”

Klaver heeft zich goed ontwikkeld onder de bekwame vleugels van De Klerck. Terwijl De Klerck nog zat te piekeren zag Klaver dankzij zijn vrouw en Hitchcock licht in de duisternis en stak daarmee in deze zaak De Klerck de loef af. 

Ik heb genoten van ‘Rechercheur De Klerck en moord in scène’ en werd tegelijkertijd weer met mijn neus op de feiten gedrukt.
De jeugd heeft het niet gemakkelijk.


Voor in het boek lees je het volgende:

“Dit boek wil ik opdragen aan alle medewerkers van de regionale politie-eenheid Rotterdam. Zij werken eraan om, zelfs met gevaar voor eigen leven, hun regio veiliger te maken. Dat verdient erkenning en bewondering.”


De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.

Wie de boeken over rechercheur De Klerck leest, kan er niet omheen: Paul Dieudonné is sterk beïnvloed door het omvangrijke oeuvre van A.C. Baantjer.

Klik op de link hieronder en lees de recensie op mijn blog:

Rechercheur De Klerck en moord in scène koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Rechercheur De Klerck en moord in scène
Serie: De Klerck (5)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, november 2021
ISBN: 9789492715548
ISBN: 9789492715579 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een exemplaar
(bron info: E-Pulp Publishers)

woensdag 28 september 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zeven' een thriller geschreven door Luc vos


Zeven

Op een warme zomerochtend worden er zeven lege doodskisten via een anonieme website onder de aandacht van inspecteur Anne Verelst gebracht. Het lijkt een flauwe grap tot er elke zeven uur een onbekende vrouw of man in een van de kisten verschijnt en er een aftelklok start. Elk spoor naar deze mensen en hun ontvoerder ontbreekt. De politie van Antwerpen zet alles op alles in een zenuwslopende race tegen de klok. Wie is deze dader, waarom verschijnen juist deze mensen in de kisten en wat is het verband met inspecteur Verelst? 


De auteur:

Luc Vos (Heultje-Westerlo, 1968) is al vele jaren in de ban van het schrijven. Korte en langere verhalen wisselen elkaar in hoog tempo af en vallen met grote regelmaat in de prijzen. Met deze nieuwe thriller zet Luc een volgende stap en laat hij zijn lezers kennismaken met inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie.

Zeven reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zeven
Auteur: Luc Vos
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 330 pagina’s
Uitgever: uitgeverij LetterRijn, september 2022 
ISBN: 9789493192478


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij LetterRijn)

dinsdag 27 september 2022

Vandaag in de schijnwerpers 'HannaH' geschreven door Edith van Walsum

 Een indringende, hedendaagse liefdesgeschiedenis


HannaH

Hannah ontmoet op jonge leeftijd Karel en ondanks hun verschillen ontstaat er een hechte band. De in zichzelf gekeerde Karel heeft een hekel aan elke vorm van fysiek contact. Hij is gefascineerd door de impulsieve en levenslustige Hannah. 

Door een onnozel incident verbreekt zij hun vriendschap. Na een kortstondig huwelijk en een aanranding met schokkende gevolgen stort Hannah zich op haar werk. Karel worstelt met zichzelf en zijn ondoorgrondelijke geaardheid. Als ze elkaar opnieuw ontmoeten zijn ze verrast over de oplaaiende aantrekkingskracht. Onaangenaam verrast, omdat ze weten dat de hindernissen die tussen hen in staan ongrijpbaar zijn maar wel reëel. Kunnen zij zichzelf opnieuw uitvinden zonder hun eigenzinnig temperament te verloochenen? 

Jaap Stiemer interviewde Edith van Walsum over haar roman Hannah voor Het Noord-Hollands Dagblad (NHD) LEES HIER HET COMPLETE INTERVIEW.

De auteur:

Edith van Walsum woont in Hoorn. Eerder verschenen van haar o.a. de roman Het Trapgat (AKO-longlist), Ongehoord, de Ander, Onzichtbaar, een bundel interviews In mijn Verbeelding, en een kettingroman Verdronken Dromen.

Eerder las ik van Edith van Walsum: Onzichtbaar.

HannaH koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: HannaH
Auteur: Edith van Walsum
Genre: roman
Uitgave: paperback, 208 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, mei 2022
ISBN: 9789464492811
ISBN: 9789464492828 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ellessy)

Ik las: 'Jeugdzonde' geschreven door Wim Hendrikse

 Een Eyewitness Thriller


Jeugdzonde

De Terneuzense detective Joop Hamelink heeft samen met zijn vader een detectivebureau en samen hebben ze  al heel wat gruwelen voorbij zien komen. Toch is Joop geschokt als iemand hem op een USB-stick livebeelden toestuurt van de moord op een vroegere klasgenoot. 
Joop was een beetje een buitenstaander op school maar hij herinnert zich nog wel dat de leerlingen van middelbare school De Branding ongeveer vijfendertig jaar geleden op zomerkamp gingen. Tijdens dat kamp in de Belgische Ardennen verdween een jongen: Mario de Vries.
Waarom zwijgt iedereen over de verdwijning van Mario de Vries op de laatste avond van het kamp in La Roche?

In de eerste hoofdstukken leer je Joop als persoon beter kennen. Het is een mens van vlees en bloed met al zijn eigenaardigheden. Joop is zeker geen alledaagse detective.

“Hij zat gevangen in zijn eigen verleden, waardoor hij steeds herinnerd werd aan dat allesoverheersende gevoel van verdriet, na de dood van zijn ex-vrouw.’

Joops geheugen laat hem soms in de steek, daarom accepteert hij de hulp van een vroegere klasgenote: Lisa Jansen, een journaliste van dagblad BN/De Stem. Lisa was zijn eerste vriendinnetje, maar toch vertrouwt hij haar niet helemaal. 
Lisa speelt een gevaarlijk spel en ze zet de verkeerde mensen onder druk, waardoor ze onschuldige levens in gevaar brengt. 
En wat hebben snoepbeertjes met dit alles te maken?

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Zeeuws-Vlaanderen. Het is bijzonder om op deze manier meer informatie te krijgen over Terneuzen en de rest van Zeeuws-Vlaanderen. Leuk om hier ook Boekhandel van de Sande uit Terneuzen terug te zien.

“Hier klopte iets niet. Hij liep op een drafje naar zijn auto en rukte de achterklep open. Gewapend met een koevoet en een zaklamp keerde hij terug naar het huis. Opnieuw gluurde hij in de donkere kelder. Er zat niets anders op, hij moest naar beneden. Behoedzaam daalde hij de trap af van het stille donkere huis. Het krachtige licht van de zaklamp gleed over de onbeschrijflijke rommel. Het reikte tot in de verste hoeken en stof warrelde op in de lichtbundel.”

Joop neemt contact op met zijn vriend rechercheur Theo de Rooy van de zedenpolitie en samen bijten zich vast in de zaak. Ze beginnen te graven in het verleden. Er ontwikkelt zich een bloedstollende strijd. Er vallen meer slachtoffers en Joop realiseert zich dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar.

Het is mooi om te lezen hoe de auteur de relatie tussen Joop en zijn vader verder uitwerkt in dit deel. Je leert de belangrijkste personages uit de serie nog beter kennen in ‘Jeugdzonde’.

In cursief lees je in de laatste hoofdstukken verschrikkelijke dingen die de gedachten van iemand beheersen ...
Dit is de oorzaak van een ware nachtmerrie, waarin Joop ongewild een hoofdrol speelt.

Ik kijk uit naar de volgende Eyewitness Thriller. 


De auteur:

Wim Hendrikse (1958) woont en werkt in Axel, Zeeland. 

Sinds 2005 publiceerde Wim Hendrikse 14 boeken (waarvan er 11 werden uitgegeven door Uitgeverij Aspekt) en werkte hij mee aan 5 bundels korte verhalen. Daarnaast heeft hij een aantal artikelen geschreven.
Hij is bij het grote publiek het bekendst om zijn serie boeken over David Bowie. In 2008 publiceerde hij de bestseller David Bowie. Een ster die op aarde viel.

Projecten lopen vaak door elkaar heen en momenteel werkt de veelzijdige schrijver aan een serie “Eyewitness-thrillers” die zich volledig in Zeeuws-Vlaanderen afspelen. De liefde voor muziek is een regelmatig terugkerend thema in zijn werk.

Jeugdzonde is het vierde deel in de serie met Joop Hamelink in de hoofdrol. Eerder verschenen bij Aspekt in deze serie:  Familiegeheimen,  Bloedband en Duister verleden.
De delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen. Elk deel is een afgerond verhaal.

Eerder las ik van Wim Hendrikse: Duister Verleden en was onder de indruk!

Jeugdzonde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Jeugdzonde
Een Eyewitness Thriller
Auteur: Wim Hendrikse
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 372 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, november 2021
ISBN: 9789464248890
ISBN: 9789464249774 (GLB)
NUR: 372


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zondag 25 september 2022

Mag ik uw aandacht voor de Orlando Klassieker: 'Een vrouw' geschreven door Sibilla Aleramo

 Een vrouw is een mijlpaal in de Europese feministische literatuur, geschreven zonder schaamte en zijn tijd ver vooruit.


Een vrouw

Wanneer er aan haar zorgeloze kindertijd in een kustplaats in Italië op brute wijze een einde komt, ontdekt de naamloze verteller van Sibilla Aleramo’s zinderende autobiografische roman de schokkende werkelijkheid van het leven van een vrouw in Italië aan het begin van de twintigste eeuw. 
Wanneer ze de overeenkomsten begint te herkennen tussen haar eigen leven en de levens van haar moeder en de vrouwen om haar heen, raakt ze ervan overtuigd dat ze aan haar lot moet ontsnappen.


In de pers:

Een vrouw is een opzienbarend manifest, een literaire vertelling die zo energiek is dat het bijna een vereiste is om de roman hardop te lezen.’ 
The Guardian

‘Wat Een vrouw zo opvallend maakt is de rauwheid van het verhaal, en het feit dat Aleramo haar tijd ver vooruit was.’
 – Times Literary Supplement

‘Weerklanken van dit indringende relaas over huwelijk en moederschap zijn ook te vinden in het werk van toonaangevende Italiaanse schrijfsters als Grazia Deledda, Dacia Maraini en Elena Ferrante.’ 
Trouw

De auteur:

Sibilla Aleramo (1876-1960) is het pseudoniem van de Italiaanse feministe Rina Faccio. In haar debuutroman Een vrouw beschrijft ze haar jeugd in Milaan en haar meisjesjaren in een Zuid-Italiaans dorp. 
Ook de ervaring van tien jaar huwelijk met een werknemer van haar vader leverde inspiratie voor deze roman.

Een vrouw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Een vrouw
Reeks: Orlando Klassiekers
Auteur: Sibilla Aleramo
Genre: vertaalde literaire romans
Uitgave: hardcover, 272 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, juli 2022
ISBN: 9789083233826
ISBN: 9789083233833 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Una Donna
Vertaald door: Eva Beata Hendriksen


(bron info: Uitgeverij Orlando)

In oktober verschijnt bij uitgeverij LetterRijn de thriller 'Wat ik niet deed' geschreven door Johnny Bollé

 


Wat ik niet deed

Na de dood van haar man en dochtertje stort het perfecte leven van schrijfster Emily volledig in. Ze onderneemt verwoede pogingen om haar schuldgevoelens te overwinnen, echter het enige waarin ze slaagt is moeizaam overleven. 

Een uitgever doet haar een aanbod om naar Schotland af te reizen om er een boek te schrijven over de laatste heks van Durness. Ze twijfelt maar uiteindelijk aanvaardt ze de schrijfopdracht. Zodra ze in de Schotse Hooglanden arriveert, stapelen de bizarre gebeurtenissen zich op. Emily beseft dat er iemand is die de wrede waarheid over haar verleden en de dood van haar man en dochter kent.


Johnny Bollé schrijft thrillers en korte verhalen. Zijn vlotte, beeldende schrijfstijl en zijn typerende onverwachte plotwendingen houden de lezer stevig in zijn greep. Hij weet als geen ander hoe hij in zijn verhalen een sfeer kan creëren waaruit je niet meer kan ontsnappen. 

Zijn boek Bloedmaan werd door het lezersplatform van de VRT - Lang zullen we lezen - verkozen tot één van de 20 beste boeken van 2019. De thriller Hij noemde me Duivelskind werd door het team van recensenten van ThrillZone genomineerd voor de longlist van de Thrillzone Awards 2020 voor de categorie Beste Nederlandstalige thriller. Wilde gok, zijn vierde thriller, werd in 2021 absolute favoriet van boekenblog Perfecte Buren.

Eerder las ik van Johnny Bollé

Wat ik niet deed reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wat ik niet deed
Auteur: Johnny Bollé
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 235 pagina’s
Uitgever: uitgeverij LetterRijn, oktober 2022
ISBN: 9789493192379


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

(bron info: uitgeverij LetterRijn)

vrijdag 23 september 2022

Eind september verschijnt bij Uitgeverij Horizon 'Het incident' geschreven door Rudy Morren

 Een huiveringwekkend verhaal waar niets is wat het lijkt


Het incident


De achttienjarige Laura wacht in het Centraal Station tot iemand haar komt ophalen. Haar broer Quinten heeft het druk met zijn vrienden. Terwijl Maarten, hun vader, op werktrip is in Duitsland, rinkelt in kamer 306 van het Hering Hotel aanhoudend de telefoon. Daar begaat Karen, hun moeder, een faux pas met dramatische gevolgen. 
Twee jaar later verkeert het huwelijk van Maarten en Karen nog altijd in een crisis. Een steeds weer opduikende haveloze man, waanbeelden en angstdromen maken Karens leven tot een hel. 
Als ze met haar verleden in het reine wil komen, moet ze terug naar het Hering Hotel.

De auteur:

Rudy Morren (1963) werd bekend als acteur en schrijft sinds een tiental jaar ook scenario's van films en spannende televisiereeksen zoals Zone Stad (VTM), Deadline 14/10 (VTM) en Gent-West (VIER). 
Zijn thrillerdebuut Wild vlees (2019) werd enthousiast onthaald door pers en publiek. Met zijn tweede thriller Sneeuwspoor (2020) won Morren de Knack Hercule Poirotprijs. Inmiddels werden de filmrechten verkocht. In 2021 verscheen Verdronken land, dat eveneens genomineerd werd voor de Knack Hercule Poirotprijs.

Het incident koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het incident
Auteur: Rudy Morren
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 416 pagina’s
Uitgever: Horizon, september 2022
ISBN: 9789464102598
ISBN: 9789464102604 (eBook)
ISBN: 9789464102611 (audio-download)


(bron info: Horizon)

Vandaag uit de reeks Klassiekers van Uitgeverij Orlando, nu in de schijnwerpers: ‘Een vrouw’ geschreven door Sibilla Aleramo.

"Een vrouw is een mijlpaal in de Europese feministische literatuur, geschreven zonder schaamte en zijn tijd ver vooruit."


Een vrouw

Wanneer er aan haar zorgeloze kindertijd in een kustplaats in Italië op brute wijze een einde komt, ontdekt de naamloze verteller van Sibilla Aleramo’s zinderende autobiografische roman de schokkende werkelijkheid van het leven van een vrouw in Italië aan het begin van de twintigste eeuw. Wanneer ze de overeenkomsten begint te herkennen tussen haar eigen leven en de levens van haar moeder en de vrouwen om haar heen, raakt ze ervan overtuigd dat ze aan haar lot moet ontsnappen.


In de pers:

Een vrouw is een opzienbarend manifest, een literaire vertelling die zo energiek is dat het bijna een vereiste is om de roman hardop te lezen.’ 
– The Guardian

‘Wat Een vrouw zo opvallend maakt is de rauwheid van het verhaal, en het feit dat Aleramo haar tijd ver vooruit was.’ 
– Times Literary Supplement

‘Weerklanken van dit indringende relaas over huwelijk en moederschap zijn ook te vinden in het werk van toonaangevende Italiaanse schrijfsters als Grazia Deledda, Dacia Maraini en Elena Ferrante.’ 
– Trouw

De auteur:

Sibilla Aleramo (1876-1960) is het pseudoniem van de Italiaanse feministe Rina Faccio. In haar debuutroman Een vrouw beschrijft ze haar jeugd in Milaan en haar meisjesjaren in een Zuid-Italiaans dorp. 
Ook de ervaring van tien jaar huwelijk met een werknemer van haar vader leverde inspiratie voor deze roman.

Een vrouw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Een vrouw
Reeks: Orlando Klassiekers
Auteur: Sibilla Aleramo
Genre: vertaalde literaire romans
Uitgave: hardcover, 272 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, juli 2022
ISBN: 9789083233826
ISBN: 9789083233833 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Una Donna
Vertaald door: Eva Beata Hendriksen

(bron info: Uitgeverij Orlando)

dinsdag 20 september 2022

Vandaag in de schijnwerpers 'Man zonder rijbewijs' geschreven door Oek de Jong

 "Een verrassende memoir die leest als een roman, over jong zijn en ouder worden, vol humor en zelfspot."


Man zonder rijbewijs

Halverwege de zestig besluit Oek de Jong, die nooit heeft willen autorijden, alsnog rijles te nemen. Zijn eerste rit op de Ring van Amsterdam bezorgt hem de schok die de aanzet is geweest tot het schrijven van Man zonder rijbewijs. Waarom leerde hij het autorijden niet eerder?

Die vraag leidt terug naar hoe hij is geworden wie hij is.
Beelden komen op: een bijna fatale rit in de auto van zijn moeder, hoe hij door een eenzelvige vader en moeder werd gevormd, het machismo van zijn Friese grootvader, ongelukken en narrow escapes, reizen in Egypte en Marokko zonder auto, de invloed van introversie op een leven.


De auteur:

Oek de Jong (1952) wordt nationaal én internationaal erkend als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van nu. Zijn grote romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind en Pier en oceaan werden veelvuldig bekroond, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil. In 2019 verscheen de roman Zwarte schuur, die op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs eindigde, en werd bekroond met Boekenbon Literatuurprijs. De in 2020 verschenen autobiografische essaybundel Het glanzend zwart van mosselen werd genomineerd voor de vierjaarlijkse essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL).

Man zonder rijbewijs koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Man zonder rijbewijs
Auteur: Oek de Jong
Genre: memoir
Uitgave: hardcover, 240 pagina’s
Uitgever: Atlas Contact, 23 september 2022
ISBN: 9789025473594 hardcover
ISBN: 9789025473921 paperback
ISBN: 9789025473600 eBook


(bron info: Atlas Contact)

zondag 18 september 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Droog water' geschreven door Maxime Paredis

 


Droog water

Vanuit het niets krijgt Alexandra een ongemarkeerde envelop toegestuurd. Tussen krantenknipsels over twee recente moorden vindt ze een foto van haar jongere zus Andrea, die acht jaar geleden tijdens een schooluitstap is verdronken.

Haalt iemand een zieke grap met haar uit? Of insinueert de anonieme afzender echt dat de dood van haar zus meer dan een ongeluk was?

De auteur:

Maxime Paredis (1990) werkt als copywriter in de omgeving van Gent. 
In 2019 debuteerde hij met de psychologische thriller 'Honderd Kamers', die genomineerd werd voor de MAX Bronzen Vleermuis 2020.
Voor meer informatie over de auteur en zijn werk neemt u een kijkje op zijn website.

Droog water koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Droog water
Auteur: Maxime Paredis
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 399 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Phoenix Books, september 2022
Cover door: Storm design 
ISBN: 9789083254043
NUR: 332
Met dank aan Uitgeverij Phoenix Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Phoenix Books)

zaterdag 17 september 2022

Ik las 'Memento Monstrum' geschreven door Jochen Till, naar een idee en met illustraties van Wiebke Rauers


Memento Monstrum

Waarschuwing!

In dit boek staan de redelijk ware memoires van graaf Dracula. Er komen een heleboel afschuwelijke schepsels in voor. 
Reusachtige yeti’s, achterbakse weerwolven, slijmerige vismonsters … 
Je kunt het maar beter niet lezen! Je zou weleens dingen te weten kunnen komen die je nog niet over monsters wist. Dingen die deze monsters vriendelijk, ja zelfs menselijk laten lijken. 
Luister naar mijn advies, want je hebt maar één kans: leg dit boek snel weg en maak dat je wegkomt, voordat het je in zijn klauwen krijgt!

Hoogachtend,
Van Helsing

(bron info: achterflap)

De dagen worden weer korter … De avond ligt al snel op de loer.
Wat is er dan spannender dan een kijkje te nemen bij een monsterlijk leuke familie.

Met deze woorden start het verhaal ‘Memento Monstrum’:

“Afscheid nemen is zo moeilijk. En nooit eerder was het zo zwaar als vandaag, nooit eerder in al die 589 jaar dat ik al leef.”

Al meteen trekt het boek je aan; mede door de enigszins vergeelde bladzijden die je aan de leeftijd van de hoofdpersoon doen denken en de soms in een rode kleur geprinte teksten: rood als bloed.

Selena, de vrouw van vleermuis graaf Vladimir (Vlad) Dracula heeft een verwen-weekend Parijs gekregen van haar dochter Aima. Geweldig leuk natuurlijk, behalve dat Vlad dan op de drie kleinkinderen moet passen … helemaal alleen. 
Hoe moet hij dat voor elkaar krijgen vraag hij zich af? Hij is nog nooit alleen geweest met een kind, met geen enkel kind, laat staan met drie kinderen!

Maar dan vinden de kleindochters in de bibliotheek een oud fotoboek van opa Vlad terwijl ze aan het spelen zijn met zijn grote antieke boekenverzameling. Zelfs zijn kleinzoon is onder de indruk van zijn opa … het lijkt toch een echt monster, net zoals hijzelf ook is. Opa is zelfs verliefd geweest op een yeti.

De tekeningen brengen een lach op je gezicht en de afgebeelde personages zijn levensecht zonder dreigend over te komen.
Het zijn prachtige verhalen om voor te lezen, maar neem er wel de tijd voor want het zijn geen korte vertelsels en ze gaan ook écht ergens over.

Opa Vlad was nog een jonge Vladimir in het jaar 1436. Hij wilde graag een hond en zette alles op alles om er een van zijn ouders te krijgen met zijn verjaardag. Maar dat ging niet zo gemakkelijk.

“Elke dag zonder hond voelde voor mij aan als een jaar. Als je aan hunkering of ongeduld zou kunnen sterven, was ik elke avond vijf minuten na het opstaan dood neergevallen. De dagen tellen kon ik ook niet. Daarvoor waren het er gewoon te veel.”

Belangrijke gebeurtenissen in het verleden zijn mooi verpakt in een lekker griezelverhaal. Ga met opa Vlad, Rezo, Vira en Globelientje mee terug in de tijd en reis over de wereld, ontmoet de Beatles en lees over mummies. 
Maar de vampierjager Van Helsing kom je ook steeds weer tegen; gelukkig voor deze vampierfamilie is het niet de allerslimste jager. 

Memento Monstrum is een prachtig boek dat geschikt is om uit voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar en zelf te lezen vanaf 9 jaar. 
Wees gewaarschuwd: het heeft je in een mum van tijd te pakken en dan is ontsnappen geen optie meer!Jochen Till, geboren in 1966 in Frankfurt, is in 1995 door een schrijfvampier uit de oude adel gebeten. Sindsdien zit hij nacht in, nacht uit in zijn salon en zuigt de avontuurlijkste verhalen uit zijn duim.
Daarbij doet hij steeds zijn best om de bloedrode draad niet uit het oog te verliezen.

Wiebke Rauers, geboren in 1986 in Düsseldorf, is in 2007 door een schildervampier van de achtste generatie gebeten. Sindsdien zit ze nacht in, nacht uit in haar atelier en tekent de meest wonderlijke gestaltes, bij voorkeur in haar lievelingskleur: bloedrood.

Memento Monstrum koopt u bij (de webshop van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Memento Monstrum
Tekst: Jochen Till
Illustraties en idee: Wiebke Rauers
Genre: kinderboeken, voorlezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 200 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, november 2021
ISBN: 9789051168747
NUR: 282, 283
Oorspronkelijke titel: Memento Monstrum
Vertaald door: Django Mathijsen


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Vier Windstreken)