zondag 31 januari 2016

Ik las: 'IJzeren vogels' van Michelle AndonIJzeren Vogels

Roemenië, 1976
De klauwen van het communisme grijpen steeds dieper in op het dagelijks leven van het Roemeense volk.

In 'IJzeren vogels' leef je mee met Clara Medeleanu. Dit boek is onderverdeeld in drie delen, elk deel is een belangrijk gedeelte in haar leven van jeugd naar volwassenheid. Als lezer volg je haar terwijl ze groeit als persoonlijkheid en zich bewust wordt van haar plaats in de wereld.

Over het Roemenië in die tijd waar het verhaal zich afspeelt is niet zoveel bekend als van de landen er omheen.
Deze auteur weet heel beeldend het leven van Clara te beschrijven waardoor je over haar schouder meekijkt hoe Clara het leven heeft ervaren. Je ziet de verschillen tussen het eenvoudige platteland waar ze noodgedwongen opgroeit bij haar opa en oma en de beklemmende sfeer van de stad waarheen ze later verhuist als haar moeder haar weer op komt halen. Je ruikt het gras en de regen in de lente.

Michelle Andon weet je bewust te maken van de bijna onmogelijke opgave van de inwoners om te leven in een wereld vol egoïsme en achterdocht, een wereld waarin geen uitzicht is op enige verandering ten goede. Zodra de kinderen op school komen worden ze onafgebroken en door iedereen in de gaten gehouden, klaargestoomd tot burger van het communistische Roemenië, met geen ander doel voor ogen dan de grote leider dienen.
De leefomstandigheden worden zo goed beschreven dat je niets anders dan medelijden kunt hebben met de bevolking. Een opstandig gevoel komt naar boven, maar wordt ook meteen de kop ingedrukt door de bijna uitzichtloosheid van de situatie waarin deze mensen moeten leven.

In dit boek las ik over een Roemenië dat ik eerder niet kende. Wellicht omdat ik indertijd zelf met andere dingen bezig was in mijn leven of omdat er weinig naar buiten kwam. Het verhaal leest heerlijk door de prettige schrijfstijl van de auteur. Een aanrader, voor young adults en volwassenen, je kunt je eigen wereld groter maken door de groei van Clara te volgen.

Over de auteur:
(foto: Facebook Michelle Andon)

Michelle Andon (pseudoniem van Mihaela Andonoaei, Roemenië 1969) was al op heel jonge leeftijd geïnteresseerd in schrijven en literatuur. Op veertienjarige leeftijd publiceerde ze gedichten, en later schreef ze journalistieke teksten voor diverse Roemeense tijdschriften en kranten.

In 2000 verhuisde ze naar Nederland, waar ze na een pauze van enkele jaren haar passie voor schrijven weer oppakte, in de nieuw geleerde taal.
Haar boek ‘IJzeren Vogels’ ligt haar na aan het hart, omdat het geïnspireerd is op zowel haar eigen ervaringen als die van haar landgenoten.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Zilverspoor
bol.com

Boekgegevens:
Titel: IJzeren Vogels
Auteur: Michelle Andon
Genre: Bildungsroman, young adult 15+
Uitgave: paperback
Uitgever: Uitgeverij Zilverspoor, oktober 2015
ISBN: 978 94 63080 27 9
NUR: 285

vrijdag 29 januari 2016

Ontvangen en nog te lezen: 'Wegversperring' van Terrence LauerhohnWegversperring

Richard reist met zijn vrouw en haar negenjarige dochter naar een oud fort in Clarksonville. In de woestijn komt het Nederlandse gezin in een file terecht. Onbegrijpelijk en onwaarschijnlijk op de zo veilige snelwegen in Noord-Amerika. De verbazing groeit als er vreemde verschijnselen in de atmosfeer optreden: radio’s vallen uit, auto’s willen niet meer starten, vreemd onweer dat het landschap verandert.

Richards voornaamste taak is zijn gezin tegen deze dodelijke fenomenen te beschermen en hen veilig naar de beschaving brengen. Dit wordt nog zwaarder wanneer hij vermoedt dat iemand van zijn medevluchtelingen het op zijn gezin heeft voorzien.

Door het gedrag van de onbehouwen en gevaarlijke Jake, en het oudste lid de mysterieuze Floyd Couldren dringt een gehaat deel van Richards verleden naar de voorgrond. Floyd dient zich ongewenst aan als raadgever, hoewel zijn adviezen op den duur meer kwaad dan goed lijken te doen.

Richards woede en haat die met zijn jeugdtrauma gepaard gaan zijn echter slechtere raadgevers. Tijdens de tocht beseft hij dat dit helaas de enige wapens zijn die de menselijke dreiging kunnen tegenhouden. Durft hij die wapens op tijd en op de juiste manier te gebruiken?

De officiële boektrailer van Wegversperring.

Over de auteur Terrence Lauerhohn (pseudoniem):
(foto: Linkedin)

Terrence is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s- Hertogenbosch. Pas op 51 jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman, Noptula (Science-fiction), die goede reviews ontving. Sindsdien zijn en worden een flink aantal kortverhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA.

Terrence houdt zich het liefst niet aan een bepaald genre binnen de verbeeldingsliteratuur, zodat zijn grenzeloze fantasie alle richtingen van het onwerkelijke kan inslaan. Het auteurschap blijkt zijn passie te zijn, ontdekte hij.

Voor zijn Dark-Fantasyroman, De Negen Cirkels (Zilverbron), heeft hij zich laten inspireren door ‘Inferno’ van Dante Alighieri en door de gravures van Gustave Doré. De Negen Cirkels is echter geen zwaarmoedig verhaal, en doorspekt met humor, spanning, maar ook tragiek.
De negen cirkels is genomineerd voor het beste boek van het jaar 2015 bij Hebban.nl.
Kijk ook even op zijn website: http://www.123website.nl/lauerhohn

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
aquaZZ webwinkel
Boekgegevens:
Titel: Wegversperring
Auteur: Terrence Lauerhohn
Genre: SciFi thriller
Uitgave: paperback,
Uitgever: Uitgeverij aquaZZ, 2015
Redactie: Ambilicious (tevens coach/literair agente)
ISBN: 978 94 91897 55 9
NUR: 333,332

Nog te lezen: 'Zinneling' van Clemens van BrunschotZinneling

Florian wordt geboren met een hersenafwijking. Zijn zintuigen zijn daardoor extreem gevoelig en zijn fontanel biedt een opening voor telepathie en waarneming buiten de zintuigen om. De interesse van wetenschappers, journalisten en theologen is snel gewekt als hij niet het enige kind met deze gaven blijkt te zijn. Het vermoeden ontstaat dat met nieuwe zintuigen voor de mensheid niet alleen de werkelijkheid zal veranderen, maar ook de kennis van wat daarachter ligt.
Een geheime organisatie ziet in de bijzondere gave zelfs een potentieel wapen voor een missie in Irak. Huisarts Amanda Hulands werpt zich vanaf het begin als Florians beschermer op, wat niet zonder offers gaat. Maar of zij hem ook kan behoeden voor de moslimstrijder die in zijn hoofd oprukt...

Bekijk de indrukwekkende boektrailer.

Over de auteur:
(foto: www.clemensvanbrunschot.nl)

Clemens werd op 23 december 1954 geboren in Waalwijk, volgde daar gymnasium β en studeerde vervolgens sociologie in Tilburg, waar hij in 1979 cum laude afstudeerde. Wonen deed hij achtereenvolgens in Waalwijk, Tilburg en nu Eindhoven.
Hij schreef in oktober 2012 Uit de duisternis neergedaald. Hij vervolgde in september 2013 met Een vloek uit Kyrgyzstan. Beide boeken zijn ook uitgegeven door Zilverspoor.
Eerder las ik van hem Wie noemde haar zwak? (Zilverspoor 2014) Zinneling is zijn vierde boek.

Als onderzoeker werkte hij achtereenvolgens in de sectoren gezondheidszorg, machine-industrie, verlichting, hartkleppen, openbaar vervoer en momenteel het bankwezen: bij ING, waar hij onderzoek doet naar het kredietrisico van de hypothekenportefeuille.
Clemens is getrouwd met Lenie en heeft drie kinderen, een auto, een OV-jaarkaart en een hond. Hij doet graag aan yoga, tai chi, meditatie, hardlopen... en schrijven. Hij is uit eigen ervaring vertrouwd met een fiks aantal geestelijke stromingen en praktijken en schrijft om een tegenwicht te bieden aan de oppervlakkigheid die mensen in de moderne wereld bedreigt.
Clemens won op 23 november 2011 de tweede prijs in de Querido schrijfwedstrijd rond Peter Drehmanns.

Kijk ook even op de website van de auteur. Daar bespreekt hij wetenswaardigheden, verwante literatuur en ook theologische werken van o.a. Karen Armstrong en Koert van der Velde.

De paperback vanaf 5 februari via Bol.com besteld worden.
Het e-book kan vanaf 5 februari gedownload worden van www.clemensvanbrunschot/boeken/zinneling

Boekgegevens:
Titel: Zinneling
Auteur: Clemens van Brunschot
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 282 pagina's
Uitgever: Brave New Books, 5 februari 2016
ISBN: 978 94 02143 20 1
ISBN: 978 94 02144 66 6 (e-book)
NUR: 332

Vandaag ontvangen: 'Medicijn' van Ingrid Oonincx - Welke prijs wil jij betalen voor de eeuwige jeugd? -Medicijn – Welke prijs wil jij betalen voor de eeuwige jeugd?

Alleen een klein en machtig eliteclubje weet dat er al jaren een middel tegen veroudering bestaat.
Wat hen betreft blijft dat geheim. Ontdekker Jacob Grünberg wil echter wereldwijde erkenning voor zijn uitvinding.

Na de plotselinge dood van haar minnaar raakt pr-vrouw Ella Vreeland verstrikt in het huiveringwekkende web rondom deze meedogenloze wetenschapper en ontdekt ze de duistere schaduwwereld achter de schone schijn.

Over de auteur:
(foto: www.ingridoonincx.nl)

Ingrid Oonincx is auteur en columnist. Ze debuteerde in 2010 met het succesvolle Nickname.
Nickname werd tevens genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut 2011 en de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller in 2010.
Daarna volgden de goed ontvangen thrillers Botsing en Sluipweg.

In Medicijn heeft Ingrid het recept gevonden om actuele maatschappelijke thema's die haar persoonlijk raken in een spannend verhaal te verpakken. Ze confronteert de lezer met ethische dilemma's en leidt hen in razende vaart door een ijzersterk plot. (info: The House of Books)

Een interview van Soraya Vink met Ingrid op Hebban.nl naar aanleiding van het uitkomen van Medicijn.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: Medicijn
Auteur: Ingrid Oonincx
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: The House of Books, 28 januari 2016
The House of Books is een imprint van Overamstel uitgevers
ISBN: 978 90 44345 59 9
ISBN: 978 90 44359 06 1 (e-book)

Blij dat ik uitgenodigd werd voor de blogbom van: 'In seizoenen' van Judith VisserEen roman die je in zijn greep heeft vanaf de eerste bladzijde en je niet meer loslaat tot het laatste woord en zelfs nog daarna...

In seizoenen

Hoe bijzonder is het om zoveel uit je eigen leven te herkennen in een literaire roman?
Heel bijzonder, vooral wanneer het op deze overtuigende manier beschreven wordt. De auteur laat de lezer kennismaken met Annabel Wismar (59) en haar zoon David. Annabel krijgt van het ziekenhuis te horen dat ze ernstig ziek is en niet meer geholpen kan worden. Nadat ze jaren geleden een paar keer geopereerd was aan een vorm van kanker had ze ook nu weer het volste vertrouwen in een goede afloop. Door nalatigheid van het ziekenhuis is dat moment al voorbij. Annabel laat het er niet bij zitten en zoekt voor een second opinion haar heil bij Belgische artsen. Deze zien haar situatie anders en willen haar nog wel behandelen. Haar zoon David trekt bij haar in om haar zo goed mogelijk behulpzaam te zijn tijdens deze behandelingen en de tijd daartussenin.

Deze ontroerende roman, waarin de behandelingen, bijverschijnselen van de behandelingen en gedachten van Annabel vastgelegd zijn op een manier die waarheidsgetrouw genoemd kan worden. Tot op zekere hoogte kan ik zoals helaas velen onder ons, dat bevestigen. Het klopt gewoon.

De gedachten van Annabel gaan terug naar het verleden. Naar momenten in haar leven waarvan haar zoon David geen weet heeft.
David is op zijn beurt ook met een aantal gebeurtenissen in zijn eigen leven bezig, waar zijn moeder niets van weet en ook niet mag weten. Hij wil haar niet nog meer belasten. Hij is vooral boos en dat maakt het er voor hem ook niet gemakkelijker op. Gelukkig voor hem is er zijn naaste familie om ook hem te kunnen ondersteunen in dit gevecht tussen loslaten en vasthouden.

Dit is een bijzondere literaire roman, die je nog eens extra na laat denken over het leven en over hoe goed je iemand kent of denkt te kennen. Hierdoor leer je ook jezelf beter kennen.
Een roman die je in zijn greep heeft vanaf de eerste bladzijde en je niet meer loslaat tot het laatste woord en zelfs nog daarna...

De auteur: 
(foto: website Judith Visser)
Judith Visser debuteerde in 2006 met 'Tegengif'. Zij won tweemaal de award voor het Beste Rotterdamse Boek. In 2008 was zij de auteur van het Rotterdams Leescadeau, de Rotterdamse variant op het Boekenweekgeschenk. In datzelfde jaar verscheen 'Stuk', waarmee zij genomineerd werd voor de Gouden Strop. Het boek bereikte een tiende druk, werd uitgevoerd als theatervoorstelling en is verfilmd.
Na tien psychologische thrillers schreef Judith nu haar eerste roman: 'In seizoenen'.
Judith woont in Rockanje aan zee.
(info: website van Judith)

Eerder las ik van Judith:

Koop 'In seizoenen' bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: In seizoenen
Auteur: Judith Visser
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 352 pagina's

Uitgever: The House of Books, januari 2016
ISBN: 978 90 44347 50 0
ISBN: 978 90 44347 51 7 (e-book)

woensdag 27 januari 2016

Uitslag winactie: 'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)'Uitslag van de loting van de drie namen voor een exemplaar van 'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) van Jonas Jonasson.
Deze actie is mogelijk gemaakt dankzij Atlas Contact.

Een verhaal dat je zal verbazen. Het speelt zich af in Zweden.
Wat het eerst in me opkomt zijn de volgende woorden; bizar, komisch en mooi.

Bizar, omdat ik nooit een verhaal heb gelezen wat hier mee te vergelijken is. Daarom ook uniek.
Komisch, omdat ik niet hardop heb zitten lachen maar wel veel gegniffeld heb tijdens het lezen.
Mooi, omdat de mens beschreven is met al zijn (on)hebbelijkheden. De mens is mooi, hoe dan ook.

'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)' is naar mijn mening een rustige roman om tussendoor te lezen met een taalgebruik waardoor je gaat glimlachen. Lees het boek en laat je verbazen.
Ik heb deze roman graag gelezen.

De winnaars zijn:
*Sonja Tonnis
* Hans Hegeman
* Charlotte Veltman

Van harte gefeliciteerd! Geef je adres even aan mij door via een privé-bericht zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden door de uitgever.

Heb je niet gewonnen, geen nood;
'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)' is verkrijgbaar via je lokale boekhandel of via:

vrijdag 22 januari 2016

Mijn leeservaring van: 'ONbezonnen' van Vera LundiONbezonnen

Vooraan in het boek staat een bericht dat het begin van dit verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis. In juni 1987 is een politieman om het leven gekomen, toen hij een inbraak probeerde te verijdelen.

Monica en Roy Peters verheugen zich op een avondje voor hen alleen; 'quality time'!
Hun twee dochters liggen in bed, een drankje is ingeschonken en een ontspannend muziekje klinkt op de achtergrond. Monica hoopt maar dat Roy weer geen oproep krijgt, zoals wel vaker gebeurt op zijn vrije dag. Maar de teleurstelling is groot wanneer het gevaar nog dichterbij is dan ze verwacht had. Ze moet nu zelf een oproep doen terwijl Roy op onderzoek gaat omdat er een ijselijke kreet vanuit het huis van de buren klinkt.
Roy overleeft deze ontmoeting met de dader(s) niet en Monica blijft alleen achter met twee kleuters.
Ze leeft acht jaar alleen voor haar kinderen, totdat ze een bericht onder ogen krijgt.
Monica heeft nog maar één ding voor ogen en dat is wraak nemen op diegene die Roy vermoord heeft. Ze wil er voor gaan zorgen dat de dader moet lijden, zoals zij al die jaren geleden heeft.

Dit debuut van Vera Lundi is zeker origineel te noemen. Vooral in het begin leest het lekker vlot door de manier van schrijven, ik dacht op dat moment niet dat ik met een debutant te maken had. Hier en daar een schoonheidsfoutje, wat door meer aandacht schenken bij het redigeren niet nodig was geweest. Dat heeft niets met het verhaal zelf te maken, meer met de afwerking door de redactie.
Naarmate het verhaal vordert vermindert het gevoel dat ik iets speciaals aan het lezen ben. Het is ook niet helemaal geloofwaardig naar mijn mening. Je kunt gevoelens niet zo lang uitzetten en dan in een keer zonder zelfs nog naar je naasten om te kijken wraak gaan nemen. Ook het stukje over de baby komt me vreemd voor.
Het voelde eerder een Young Adult-verhaal dan een thriller. Maar dat gezegd hebbende; het leest als een trein. Ik had het boek vlot uit.
'ONbezonnen' heeft een grote belofte in zich en ik wil graag een volgend werk van Vera Lundi lezen om de groei te kunnen volgen.

Over de auteur:

Vera Lundi leerde al in haar vroege jeugd van boeken te houden. Niet veel later kwam daar de liefde voor het schrijven bij. Haar passie voor lezen bleef, maar het schrijven werd na haar tienertijd door haar drukke leven naar de achtergrond verdrongen. De laatste jaren heeft ze die oude liefde nieuw leven ingeblazen en nieuwe verhalen aan het papier toevertrouwd. Na het voltooien van 'ONbezonnen' liet ze dit aan een paar mensen lezen. Een van hen stuurde het manuscript naar Agemo Uitgeverij, waar men dit avontuur heel graag met Lundi aan wilde gaan.

Met 'ONbezonnen' zoekt Vera Lundi de grens van het toelaatbare en schuwt het niet om die grens te overschrijden.
(info: Hebban.nl)

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: ONbezonnen
Auteur: Vera Lundi
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 272 pagina's
Uitgever: Agemo Uitgeverij, november 2015
ISBN: 9789082137057

woensdag 20 januari 2016

Uitslag loting 'Een warm welkom' van Nora RobertsUitslag van de loting van de naam voor een exemplaar van 'Een warm welkom' van Nora Roberts.
Met dank aan HarperCollins Holland voor het mogelijk maken van deze actie.

Een warm welkom

Op 12 januari verscheen een bundeling van twee warme verhalen over hoe heerlijk het is om je ergens echt thuis te voelen…

Plaats voor geluk
B.J. is dol op het ouderwetse hotel in Vermont waar ze al vier jaar lang de scepter zwaait, en ze is ervan overtuigd dat juist het ouderwetse element het tot zo’n succes maakt. Wat haar betreft, blijft alles dan ook zoals het is. Helaas lijkt Taylor Reynolds, de nieuwe eigenaar, daar anders over te denken. Hoe kan ze hem laten inzien dat ze gelijk heeft?

Diep water
Na een mislukte relatie heeft Autumn alleen maar hard gewerkt. Hoog tijd voor een vakantie in het hotel van haar tante, dus. Helaas blijkt daar net een wat haar betreft onwelkome gast te zijn ingetrokken: Lucas, de man die haarhart heeft gebroken!

Nora Roberts heeft inmiddels meer dan 200 romans op haar naam staan. Wereldwijd zijn meer dan 400 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Met elke nieuwe roman staat ze bovenaan vele bestsellerlijsten in vele landen. Het zijn indrukwekkende feiten, die haar fans niet zullen verbazen, want Nora Roberts is een auteur van onvergelijkbare grootheid. Wie eenmaal aan haar boeken verslingerd is, wil maar één ding: meer.

Boekgegevens:
Titel: Een warm welkom
Auteur: Nora Roberts
Genre: roman
Uitgave: paperback, 350 pagina's
Uitgever: Harlequin.nl – HarperCollins Holland, januari 2016
ISBN: 978 94 02704 50 1
NUR: 302

Plaats voor geluk
Oorspronkelijke titel: From This Day
Vertaling: Janke Ouwehand
Diep water
Oorspronkelijke titel: Storm Warning
Vertaling: Lies Wieringa

De winnaar is: Wilma van 't Hof

Van harte gefeliciteerd! Geef je adres even aan mij door via een privé-bericht zodat het boek zo snel mogelijk naar je toe gestuurd kan worden door de uitgever.

Heb je niet gewonnen, geen nood;
Een warm welkom is verkrijgbaar via je lokale boekhandel of via:

Ik las: 'De lezer is niet dood' van Alex Boogers
De lezer is niet dood

'De lezer is niet dood. We laten hem in een verschraald landschap sterven van de dorst. We geven hem zand in plaats van water. Maar dood is hij niet. Hij tijgert. En hij is niet alleen, hij is met meer. Altijd is er wel ergens een lezer – jong of oud, arm of rijk, blank of zwart – die zoekt naar het verhaal dat voor hem is bestemd. Maar niemand neemt de belangrijke taak van verloskundige op zich. Wie helpt de nieuwe lezers op weg? Waar staan de kraamkamers?'

In dit schotschrift roept Alex Boogers docenten, boekhandelaren, schrijvers en uitgevers op om lezers te zoeken waar je ze niet verwacht.

Het boekje is één groot protest. Een protest tegen de manier hoe de maatschappij omgaat met boeken, het lezen van boeken en de manier waarop gelezen wordt.
Er wordt te weinig gedaan om het lezen van boeken en het schrijven te stimuleren.
Voor mijzelf is een boek een mogelijkheid om nieuwe, andere werelden te ontdekken. Andere karakters en andere geloven te leren kennen.
En nog meer dan dat je beelden voorgeschoteld krijgt op een televisie of beeldscherm kan tijdens het lezen van een boek je eigen fantasie een grote rol spelen, keer op keer. Dat unieke, geweldig mooie stukje wat ons leven kan verrijken en aan ons mensen is gegeven wordt onderschat naar mijn mening.
Laaggeletterden worden nog steeds hooghartig behandeld door zogenaamde 'geletterde' personen en dat kan tot gevolg hebben dat elke poging tot schrijven wordt opgegeven. Een mens is veelal egocentrisch en vergeet daardoor de ander te ondersteunen waar dat nodig is. Hij is zonder empathie en beseft daardoor niet hoezeer hij zijn naaste schaadt.

Dit schotschrift, dit protest zou in de wachtkamer van elke huisarts, op de bibliotheektafels, in iedere treinwagon en vooral in de lerarenkamers moeten liggen. Gratis om te lezen en te gaan beseffen dat het roer om moet! Leg het in elke minibieb die je tegenkomt. Zegt het voort, zegt het voort!
Niemand wordt ergens voor aangeklaagd in dit schotschrift, omdat we gezamenlijk de samenleving vormen en ieder draagt zijn of haar deel bij op de manier die men kent.
'De lezer is niet dood' is een eye-opener en een poging tot het starten van een bewustwordingsproces in onze samenleving.

Over de auteur:
(foto: Uitgeverij Podium)

Alex Boogers (1970) debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estée. Zijn uitgever wist voor publicatie niet wie achter het pseudoniem schuilging. Gevraagd naar biografische informatie schreef M.L. Lee: ‘In Azië leven nog steeds grootse kunstenaars die niemand van naam kent, omdat ze hun werk niet signeren en zichzelf er niet voor op de borst slaan.’ Sinds zijn tweede roman publiceert Alex Boogers op verzoek van zijn uitgever onder eigen naam. Hij woont en werkt in Vlaardingen.

Bibliografie
1999 Het boek Estee (roman)
2002 Het waanzinnige van sneeuw (roman)
2006 Lijn 56 (roman)
2007 Het sterkste meisje van de wereld (roman)
2010 De tijger en de kolibrie (roman)
2012 Alle dingen zijn schitterend (roman)
2013 Wanneer de mieren schreeuwen (roman)
2015 Alleen met de goden (roman)
2016 De lezer is niet dood (schotschrift)
Boogers publiceerde verhalen, artikelen en interviews in onder andere Nieuwe Revu, Vrij Nederland, Passionate, Esquire en SQ.


Koop dit schotschrift via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De lezer is niet dood
Auteur: Alex Boogers
Genre: literaire essays
Uitgave: paperback, 64 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Podium, januari 2016
ISBN: 978 90 57597 90 9
ISBN: 978 90 57597 96 1 (e-book)

Ik las: 'Het geluid van de stilte' van Filip Plompen
Het geluid van de stilte

Nick is een meisje van zeventien en lijkt een beetje op een jongen. Ze is dol op theater en mag een rol spelen in 'Alleentje', een theaterstuk wat gaat over ergens bijhoren of niet. Het lijkt haar op het lijf geschreven.
Op haar nieuwe school wordt ze gepest, maar gelukkig is Simon daar om haar te helpen en er bloeit iets moois op tussen hen. Twee vrienden van Simon, Jorg en Dave stoppen met pesten en ze wordt zelfs uitgenodigd voor een fuif van Jorg. Ze vertrouwt het niet helemaal maar gaat toch met Simon mee. Op de fuif ontstaat een woordenwisseling tussen Simon en zijn vrienden. Ze gaan alle drie naar buiten voor een wandeling en dat was het laatste dat Nick van Simon zag. Wanneer de voormalige pesters een paar uur later weer binnenstrompelen is Simon niet bij hen en elk spoor van hem ontbreekt.
Wat is er gebeurd?

De titel van het boek 'Het geluid van de stilte' wordt duidelijk tijdens het lezen en de reden voor deze titel is mooi verwerkt in het verhaal.
Het is een boek wat je in een middag uitgelezen hebt, mede doordat het thema's bevat die actueel zijn zoals pesten, je alleen voelen en kind zijn van gescheiden ouders. Door de prettige schrijfstijl leest het lekker vlot door. Zelfs wanneer je net als ikzelf geen Vlaamse bent, is het gebruik van het Vlaams zelfs charmant te noemen en niet hinderlijk. Het is volkomen begrijpelijk voor iedereen.
Het boek leest als een dagboek en is gezien vanuit het oogpunt van Nick; de hoofdstukken hebben als titel een dag en een datum. Je leert Nick goed kennen en kunt meegenieten hoe ze groeit als mens.
'Het geluid van de stilte' is een door mij graag gelezen Young Adult.

Over de auteur:
(foto: achterflap)

Filip Plompen is wijnadviseur bij Colruyt en volgt een opleiding Toegepaste Psychologie via afstandsonderwijs. Naast fietsen en marathons lopen, is schrijven zijn passie. Wat in 2010 begon als een impulsieve daad, groeide uit tot een droom en een waar project.

Ondertussen heeft hij niet stilgezeten: zijn volgende manuscripten liggen klaar om voltooid te worden. Een mix van humor en emotie vormt de rode draad in zijn jeugdromans.

Koop dit boek via uw eigen boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: Het geluid van de stilte
Auteur: Filip Plompen
Genre: Young Adult, 14+
Uitgave: paperback, 165 pagina's
Uitgever: Beefcake Publishing, 2015
Beefcake Publishing is een imprint van Uitgeverij Vrijdag
ISBN: 9789491144226
ISBN: 9789491144233 (e-book)

Met dank voor het recensie-exemplaar

Nieuwe winactie met dank aan de nieuwe uitgever!Zoals jullie weten is per 1 januari 2016 Meridiaan Uitgevers overgegaan van Overamstel Uitgevers naar uitgeverij Atlas Contact. Met de overname zijn ook de aan Meridiaan Uitgevers verbonden auteurs overgegaan, dat geldt dus ook voor Jonas Jonasson.
Om te vieren dat Atlas Contact de nieuwe uitgever is mag ik maar liefst DRIE exemplaren verloten van 'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)' van Jonas Jonasson.

Hieronder voor de volledigheid nog even de tekst van mijn blog met de recensie.

Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Waar gaat het boek over?

Gangster Anders en zijn vrienden: Gangster Anders, vers uit de gevangenis; Johanna, een pastor, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, de kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners.
Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten de andere twee als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen ...

Mijn mening.

Een verhaal dat je zal verbazen. Het speelt zich af in Zweden.
Wat het eerst in me opkomt zijn de volgende woorden; bizar, komisch en mooi.

Bizar, omdat ik nooit een verhaal heb gelezen wat hier mee te vergelijken is. Daarom ook uniek.
Komisch, omdat ik niet hardop heb zitten lachen maar wel veel gegniffeld heb tijdens het lezen.
Mooi, omdat de mens beschreven is met al zijn (on)hebbelijkheden. De mens is mooi, hoe dan ook.

De hoofdpersonen zijn dusdanig beschreven dat je zelf een invulling kunt geven over hun uiterlijk.
De karakters zijn op zijn minst gezegd verbazingwekkend. Het is een langzaamaan-verhaal te noemen, lekker op je gemak lezen en je blijven verwonderen.
Leuk om te lezen dat de auteur zichzelf in dit verhaal ook even laat zien (althans zijn naam)
'Ze nam haar meisjesnaam Persson weer aan, zonder na te denken over de consequentie voor de jongen, die de voornaam Per had gekregen (niet omdat het erg is om Per Persson of Jonas Jonassen te heten, maar het kan een beetje saai overkomen).'

Het verhaal is onderverdeeld in drie delen, met de titels:
Deel 1 Een alternatieve bron van inkomsten
Deel 2 Een tweede alternatieve bron van inkomsten
Deel 3 Een derde alternatieve bron van inkomsten
Dit geeft een beetje de stijl van het boek weer. Precies zoals het er staat en niet anders. Niet grof maar duidelijk.

Wat me opviel was dat de auteur het voor elkaar krijgt om ongeveer alles te verklaren; zowel de goede karaktertrekken van de hoofdpersonen, maar ook de slechte eigenschappen, zoals hier:
'Hij had zijn morele kompas geërfd van zijn vader de alcoholist (die hem op tweejarige leeftijd in de steek liet voor een fles cognac) en zijn grootvader de paardenhandelaar, die zijn veulens vanaf de geboorte heel precieze hoeveelheden arsenicum gaf, …'
De auteur noemt het geen excuus, maar een verklaring. Op deze manier is werkelijk alles te verklaren. Ga maar ver genoeg terug in je stamboom, je omgeving, je haarkleur of wat dan ook.

'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)' is naar mijn mening een rustige roman om tussendoor te lezen met een taalgebruik waardoor je gaat glimlachen. Lees het boek en laat je verbazen.
Ik heb deze roman graag gelezen.

Meer over de auteur:

Jonas Jonasson (1961, Växjö) woont op het Zweedse eiland Gotland, in de Oostzee. Hij is jarenlang journalist en media-consultant geweest, maar geniet tegenwoordig bekendheid als bestsellerauteur.

Zijn vorige titels, De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween en De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, zijn verschenen bij Signatuur. 'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)', is onlangs uitgekomen bij Meridiaan Uitgevers.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)
Auteur: Jonas Jonasson
Genre: roman, vertaalde literatuur
Uitgave: hardcover, 240 pagina's
Uitgever: Meridiaan Uitgevers, oktober 2015
ISBN: 978 90 48828 58 6
ISBN: 978 90 48828 59 3 (e-book)
NUR: 302
Originele titel: Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)Vertaling: Corry van Bree

Je kunt meeloten voor een exemplaar van dit boek door hieronder een reactie achter te laten waarin je aangeeft waar je dit bericht gedeeld hebt. Meedoen kan tot en met dinsdag 26 januari 2016, 23.30 uur.
In een aparte blog worden de
 DRIE namen van de winnaars bekend gemaakt.

Met dank aan Atlas Contact voor het ter beschikking stellen van de drie exemplaren.

Heel veel succes voor iedereen.
Warme groet, Mieke

dinsdag 19 januari 2016

Ik las voor Managementboek.nl: 'Handboek onderhandelen' van Margaret A. Neale & Thomas Z. LysHandboek onderhandelen
Psychologische en economische tactieken om elke situatie naar je hand te zetten

'Handboek onderhandelen' is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de economie en de psychologie. Vooraanstaande professoren Margaret A. Neale en Thomas Z. Lys doen al 30 jaar onderzoek naar effectief onderhandelen en maken nu hun bevindingen bruikbaar voor in de praktijk.

Aan de hand van veel voorbeelden en eyeopeners laten ze zien dat je in veel meer situaties kunt onderhandelen (en je zin kunt krijgen) dan je denkt.

Ontdek:
 • Hoe lichaamshouding een wapen kan zijn
 • De beste lichaamshouding voor een onderhandeling
 • Wat je kunt aflezen uit een tegenbod
 • Wat het juiste moment is voor een openingsbod
 • Waarom je baas wil dat je onderhandelt
 • Wanneer je het best van een onderhandeling een veiling kunt maken
 • Hoe je namens een team onderhandelt
 • Of mannen beter kunnen onderhandelen dan vrouwen
 • Wanneer het een goed idee is om boos te worden
 • Wat de beste manier is om boos te worden
 • Hoe je verantwoord onderhandelt met familieleden en vrienden
 • Of je beter met je vrouw dan met een vreemde kan onderhandelen
 • Hoe je het best op dreigementen kunt reageren
 • Op welk moment je de onderhandeling moet staken

Het boek is onderverdeeld in een inleiding, twee delen en een slotwoord gevolgd door een bronvermelding van de voetnoten.
In de inleiding wordt uitvoerig besproken hoe dit boek tot stand is gekomen. Je leert dat er verschillen zijn in overeenkomsten. Er zijn goede overeenkomsten waar je beter van wordt en waardoor je meer krijgt van de dingen die je wilt. Dan zijn er overeenkomsten omwille van de overeenkomst; deze zijn alleen geweldig als overeenstemming bereiken het enige is dat je wilt.
Dit boek is gebaseerd op tientallen jaren van onderzoek en door onderzoek hebben de auteurs kunnen bepalen welke strategieën op welk moment het effectiefst zijn.

Heel praktisch is dat je de volgorde van de twee delen van dit boek zelf bepaalt; wanneer je ze nodig hebt in het geval dat je een onderhandeling overweegt en uitvoert. Het eerste deel zou je kunnen beschouwen als een boot camp terwijl in het tweede deel bekeken wordt welke de factoren zijn die door je gedrag en dat van je tegenhangers ervoor zorgen dat de onderhandelingen ingewikkelder worden. En wat kun je met deze wijsheid doen?

Tenslotte wordt in het laatste hoofdstuk besproken wat je absoluut niet moet vergeten wanneer je tot overeenstemming bent gekomen. Met name wanneer je iets waardevols op tafel hebben liggen en hoe je dan kunt voorkomen dat op dat laatste moment een deal niet door kan gaan doordat er een kink in de kabel komt.

Dit is een boek met op feiten gebaseerd advies. Dat is wat mij ontzettend aanspreekt. Het is niet alleen maar bedacht op een hogeschool of universiteit maar het is ook toegepast en bewezen in de praktijk.
Een mooie combinatie van psychologie en economie in een praktische handleiding.

De auteur(s):
Margaret A. Neale (Stanford) en Thomas Z. Lys (Northwestern) hebben 30 jaar grensverleggend onderzoek naar effectief onderhandelen op hun naam staan, en geven seminars over de hele wereld. Neale is gespecialiseerd in de psychologische, cognitieve en sociale processen tijdens onderhandelen, en Lys is expert in de economische en financiële aspecten.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
ManagementBoek
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Handboek onderhandelen
Auteur: Margaret A. Neale en Thomas Z. Lys
Genre: Economie en bedrijf algemeen
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: Maven Publishing, juni 2015
ISBN: 978 94 91845 56 7
ISBN: 978 94 91845 57 4 (e-book)
NUR: 780

Originele titel: Getting (More Of) What You Want. Mastering the Secrets of Psychology and Economics for Negotiation Performance, Profit, and Prosperity
Vertaling: Maven Publishing/ Ineke van den Elskamp

NIEUWTJE
Een leuk bericht ontvangen van bol.com. Voor de boekenredactie van bol.com mag ik thrillers gaan recenseren!
Leuk of leuk?

Binnenkort gaan we ook hier mee aan de slag.

Warme groet,

Mieke

maandag 18 januari 2016

Ik las: 'Wát een dag' van Henk van der HorstWát een dag

Een dag als andere dagen … is er niet. Iedere dag is uniek.
Voor iedereen. Van jong tot oud.

Dit boek geeft een ongebreideld verslag van zo’n dag. Binnen de tijd van één dag. De hoofdpersoon beleeft ieder moment van die dag op zijn specifieke manier, vol gedachten, herinneringen, handelingen en gebeurtenissen die soms allemaal lijken op die van andere dagen, maar het niet zijn.

De hoofdpersoon doet dezelfde dingen vaak op dezelfde tijd, net zoals veel van ons dat zullen doen: zich 's morgens wassen, aankleden, ontbijten en daarna de rest van de dagelijkse handelingen. Het lijkt soms alsof iedere dag hetzelfde is, maar dat is natuurlijk niet zo.
Dit boek benadrukt dat we tussen deze handelingen ons vaak niet bewust zijn dat we in gedachte zijn. Wanneer je aan iemand zou vragen; 'heb je nog ergens aan gedacht vandaag?', heb je veel kans dat deze antwoord; 'nee, eigenlijk nergens aan'. Deze is zich er dan niet van bewust dat hij of zij waarschijnlijk wel aan de meest uiteenlopende zaken heeft gedacht.

Deze auteur heeft heel goed de lijn vast kunnen houden van het verhaal van deze vrij droevige man. Ik had met deze hoofdpersoon te doen.
Heel beeldend beschrijft hij hoe de gedachten van deze persoon ook vaak terug naar het verleden gaan. Naar vroeger, toen hij nog thuis woonde met zijn vader en moeder. Een andere keer denkt hij na over het gebruik van de Nederlandse taal. Dat je niet door de deur naar binnen gaat, maar de deur opent en naar binnen gaat.
Een indrukwekkend verhaal over hoe gedachten de boventoon kunnen gaan voeren. En dat het gebeurt zonder dat je er erg in hebt.

Elke ochtend

Elke ochtend, tussen het aandoen
van zijn linker- en zijn rechterschoen
trekt zijn hele leven even langs.
Soms komt de rechterschoen er dan
bijna niet van.

Judith Herzberg


Over de auteur:
(foto: © Kippa)

De schrijver Henk van der Horst geboren in Amsterdam was lid van het roemruchte team van Farce Majeure. Hij realiseerde samen met Jan Fillekers ook een aantal fraaie documentaires o.a. over Godfried Bomans, Ellen Vogel, Kees Brusse, Fons Jansen, Alexander Pola, Jaap van der Pol, instituut: Beeld en Geluid, en een documentaire over het 150 jarig bestaan van Multatuli’s Max Havelaar.
De afgelopen tijd heeft hij samen met Jan Fillekers door het hele land avondvullende theatervoorstellingen gegeven over hun meeste bekende tv-programma’s: “Farce Majeure” en “Showroom”.

'Wát een dag' is zijn tweede roman.
Eerder schreef hij: 'Kees Brusse – Herinneringen. Ovatie aan het leven'

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
Bruna.nl
Ako.nl
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: Wát een dag
Auteur: Henk van der Horst
Uitgave: paperback, 248 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2015
ISBN: 978 94 61538 01 7

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het leesexemplaar

Verwacht in april: 'Vrees het duister' van Becky MastermanVrees het duister
een Brigid Quin thriller

Over 'Vrees het duister' van Becky Masterman zei Gillian Flynn (schrijver van Gone Girl): 'Wow. Wat een geweldige ervaring. Doet je de rillingen over de rug lopen...'

In deze ijzersterke thriller speelt Masterman voortdurend met de verwachtingen van de lezer. Voormalig FBI-agente Brigid Quinn is beschoten, gestoken en als lokaas gebruikt voor een seriemoordenaar. En haar training en instinct konden haar altijd redden. Maar nu, terwijl ze het rustiger aan wil doen, wordt ze weer bedreigd en is het gevaar veel dichterbij dan ze denkt...

'Leest als een trein.' Trouw

Over de auteur:
(foto: Goodreads)

Becky Masterman (1951) is een Amerikaanse auteur en bovendien directeur/redacteur van een uitgeverij voor medische en forensische literatuur in Tuscon, Arizona. Aan de Florida Atlantic University studeerde ze af in het vak 'creative writing'.

Eerder schreef ze zes romans, maar geen enkele sloeg aan. Daarom gooide ze het roer om en publiceerde in 2012 haar thrillerdebuut Route 66 (Rage against the dying). Dat was het eerste deel in een serie met de 59-jarige, ex-FBI-agente Brigid Quinn in de hoofdrol. 'Rage against the dying' werd alom geprezen en belandde op een aantal prestigieuze shortlists, waaronder de Edgar Allen Poe Award, de WGA Gold Dagger Award en de Anthony Award.
Vrees het duister is haar tweede thriller.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Vrees het duister
Auteur: Becky Masterman
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: L.S. Amsterdam, verwacht in april 2016
ISBN: 978 90 24553 44 0
ISBN: 978 90 24553 54 9 (e-book)

Oorspronkelijke titel: Fear The Darkness
Vertaler: Els van Son