zaterdag 30 juni 2018

Vandaag in de schijnwerpers: 'Vera en de boom van Vidamor', geschreven door Reynier Molenaar

Zevende boek van Hilversumse schrijver-uitgever
“Vera en de boom van Vidamor”


Schrijver en uitgever tegelijkertijd

‘Wie schrijft blijft’ moet zijn gedachte zijn. Het is alweer het zevende boek van schrijver en uitgever Reynier Molenaar, die pas op latere leeftijd zijn eigen werk begon te publiceren. Tot zijn oeuvre behoren inmiddels twee prentenboeken, twee boeken over filosofie voor kinderen van de bovenbouwleeftijd, een bewerking van Tristan en Isolde en een verhalenbundel voor volwassenen dat eerder dit jaar verscheen, getiteld ‘Huh? Chocola!’. Daarnaast geeft hij ook werk van anderen uit via zijn kleine uitgeverij BLOP.

(foto: twitter)
Reynier (58) woont en werkt in Hilversum. Een druk baasje: naast auteur-uitgever is hij parttime nog werkzaam voor twee afzonderlijke overheidsorganisaties.

Vera en de boom van Vidamor

Deze week verscheen dus opnieuw een prentenboek (vanaf plm. 6 jaar), opgeluisterd door de Vlaamse illustrator Dimitri Stevenheydens.
Over een nieuwsgierig en dromerig meisje Vera, het verlokkende ontdekken en onderzoeken van de buitenwereld en de liefde voor en vriendschap met bomen. Productie in samenwerking met de Bomenstichting.

Vera tekent en schildert graag wat ze buiten ziet. Maar op een dag wil ze niet langer thuiszitten. Ze wil naar het park van Vidamor. Er staat daar een grote boom. Als zij die met een bezoek vereert, gebeurt er iets wat zij niet had verwacht. Vera en de boom sluiten vriendschap met elkaar. En dan fluistert deze houten vriend haar ook nog een geheim in!
Vera en de boom van Vidamor gaat over wat bomen betekenen voor mensen, groot en klein. Bomen in het bos, het park en in tuinen. Dat ze niet zonder elkaar kunnen. Dat ze ons een fijn gevoel geven. Zoals vader, moeder, broertjes, zusjes en andere familieleden, die ook op elkaar zijn aangewezen.

‘Het is helemaal niet moeilijk om van bomen te houden.
Bomen zijn waarschijnlijk de aardigste levende wezens ter wereld.’

Met deze uitgave steun je het werk van de Bomenstichting. (www.bomenstichting.nl)
Deze stichting bevordert de zorg en de aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Van elk verkocht boek wordt twee euro gereserveerd voor dit goede doel.

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Bomen onmisbaar zijn voor vogels, insecten en zoogdieren (bieden van voedsel, bescherming en nestgelegenheid)?
  • Een grote boom een jaar zuurstof levert voor vier mensen?
  • Het onder bomen gemiddeld acht graden koeler is?
  • Een grote boom per jaar vijfenveertig vuilniszakken stof wegvangt?

Vera en de boom van Vidamor koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Vera en de boom van Vidamor
Auteur: Reynier Molenaar
Illustraties: Dimitri Stevenheydens
Genre: kinderboeken, vanaf 6 jaar
Uitgave: hardcover, 40 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij BLOP, juli 2018
ISBN: 978 90 82851 50 2
NUR: 282


Met dank aan Uitgeverij BLOP voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Ik las 'De raketwedstrijd', geschreven door Anaïd Haen en Django MathijsenDe raketwedstrijd

Ik las De raketwedstrijd voor KINDERBOEKEN. Mijn recensie zal binnenkort ook daar worden gepubliceerd.

Boekgegevens
Titel: De raketwedstrijd
Auteur(s): Anaïs Haen en Django Mathijsen
Omslag: Martijn van der Linden
Genre: kinderboeken, 10-12 jaar
Uitgave: gebonden, 300 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, 2015
ISBN: 978 90 51164 45 9
ISBN: 978 90 51164 99 2
NUR: 283

Het verhaal begint met een nieuwsbericht uit 1984 over de mislukte lancering van de Traveller. Nederlands eerste astronaut, Wessel van Onderen heeft de missie moeten afbreken en wordt door NASA als held betiteld omdat door het afbreken van de missie levens van de astronauten niet in gevaar zijn gebracht. Jean Pikulet begeleidde de missie vanaf de grond. De nieuwsberichten in dit verhaal zijn tegen een grijze achtergrond afgebeeld zodat ze goed opvallen.

Sterre is twaalf jaar en haar grote wens is om astronaut te worden. Haar grote voorbeeld is Jean Pikulet en als ze hoort dat deze professor een speciale Technologie en Wetenschap Talentschool heeft opgericht, is ze vastbesloten: daar wil ze heen! Deze school wordt gebouwd in Noordwijk. Maar er moet nog wel even iets gewonnen worden! De school heeft een nationale raketwedstrijd voor basisschoolleerlingen als toelatingstest uitgeschreven en Sterre wil deze winnen, maar ze is niet de enige!

Sterre maakt op een vervelende manier kennis met haar buurman. Tijdens de voorbereidingen voor de wedstrijd gebeuren er rare dingen die ze niet kan verklaren. Het lijkt op sabotage! Maar wie is dan de saboteur?
Is het vervelende rijkeluiszoontje Floris de schuldige of is het de buurman waar ze eigenlijk helemaal niets van weet?
Als dat nog niet spannend genoeg is, ligt een verliefdheid op de loer...

De raketwedstrijd is niet alleen een lekker spannend verhaal, maar bevat ook veel informatie over ruimte(vaart) in elk hoofdstuk. Bovendien lees je hoe je zelf (veilig) een waterraket kunt bouwen.
Er is veel informatie over de ruimte en ruimtevaart. Soms lijkt dat wat veel, maar je kunt het later ook altijd nog even teruglezen. 

Toeval of niet?
Een paar dagen geleden las ik dat NASA de lancering van James Web-ruimtetelescoop uitstelt tot 30 maart 2021.
Het uitstel is het gevolg van technische problemen...

"De raketwedstrijd is een spannend verhaal om in je vakantie van te genieten. Met dit lekkere weer is het ook niet erg als je nat zou worden.
Het is genieten op alle fronten!"
Graag Gelezen


De auteur(s):
(foto: website)
Anaïs Haen (Krimpen aan de Lek) is moeder van drie kinderen, die het heerlijk vinden om naar verhalen te luisteren. 
Ze houdt van alle soorten verhalen en schrijft voor alle leeftijden. Ze heeft een lichte voorkeur voor verbeeldingsliteratuur. Ze vindt dat er niets mooiers is dan een – toekomstige – eigen wereld bedenken, maar Anaïs maakt regelmatig uitstapjes naar het hier en nu. Haar oeuvre gaat van sciencefiction, thrillers en kinderboeken tot sinterklaasvoorstellingen en muzikale fantasyfilm. 
Haar korte verhalen leverden haar bij schrijfwedstrijden veel eerste prijzen op. Jaarlijks organiseert ze dé schrijfwedstrijd voor fantasten: Fantaste.

Voor meer informatie over Anaïs kun je kijken op www.anaidhaen.nl 

(foto: website)
Django Mathijsen (Geleen) werd in 1966 geboren als zoon van beroepsmusici. Hij zat als tiener al als jazzorganist op het podium en componeert nog steeds muziek, zoals bijvoorbeeld voor Sinterklaasmusicals. Hij is ook afgestudeerd aan de TU Eindhoven en heeft tientallen jaren als wetenschapsjournalist gewerkt voor tijdschriften zoals Kijk, Panorama en Zo zit dat. Deze achtergrond verwerkt hij tegenwoordig in fantasy- en kinderverhalen.

Voor meer informatie over Django kun je kijken op www.djangomathijsen.nl of bekijk het interview met hem door Dirk Bontes over de ervaring van Django met negen jaar Fantastels.

Lees meer over Anaïd en Django op hun  auteurspagina van De Vier Windstreken

De raketwedstrijd koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

woensdag 27 juni 2018

Ik las: 'Het verloren meisje', geschreven door Eve Chase

Applecote Manor ziet er op het eerste gezicht idyllisch uit, maar de geruchten over het huis worden steeds onheilspellender


Het verloren meisje

Boekgegevens
Titel: Het verloren meisje
Auteur: Eve Chase
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgeverij: Boekerij, maart 2018
ISBN:  978 90 22577 30 1
ISBN: 978 94 02306 56 9 (e-book)
NUR: 330
Oorspronkelijke titel: The Vanishing of Audrey Wilde
Vertaling: Lydia Meeder

Zal de geschiedenis zich herhalen? Of kan de vloek verbroken worden?

In ‘Het verloren meisje’ heeft de auteur een paar juweeltjes neergezet als hoofdpersoon. Ze komen heel dichtbij de lezer door de prettige, rustige en niets aan het toeval overlatende schrijfwijze van Eve Chase, tenminste… als je personen de kans wilt geven.

Zoals je op de achterflap kunt lezen zul je twee tijdlijnen vinden in dit boek: de zomer van 1959, waarin de vijftienjarige Margot Wilde en haar drie zussen op Applecote Manor aankomen. Ze verwachten hier uitsluitend verveling op hun pad tegen te komen. Maar niets is minder waar. Vijf jaar eerder verdween hun nichtje Audrey spoorloos en hun oom en tante zijn nog steeds niet over dit verlies heen.
Een paar knappe buurtjongens drijft de zussen uit elkaar en Margot begint steeds meer verbondenheid te voelen met de verdwenen Audrey.

De tweede tijdlijn beschrijft de levens van Jessie en haar gezin, ruim vijftig jaar later.  Jessie is op zoek naar een nieuw huis en een nieuw begin voor haar gezin. Ze wil graag dat de schaduw van de overleden eerste vrouw van Will, Mandy, bij haar man een plaatsje krijgt als herinnering en niet steeds op de voorgrond blijft staan bij hem en Bella, haar stiefdochter van 16 jaar.
Romy is het dochtertje van Will en Jessie en is een echte peuter; steeds gaat ze op onderzoek uit en ze moet goed in de gaten worden gehouden. Zo’n kleintje moet je behoeden voor allerlei ongelukken die op de loer liggen.
Jessie verwacht dat ook Bella dat zal doen in deze nieuwe en voor haar nog onbekende omgeving op het platteland. Heeft ze teveel verwacht van haar stiefdochter?

De twee tijdslijnen zijn heel duidelijk neergezet door Eve Chase; zelfs zonder dat een titel of tijdsaanduiding vermeld wordt boven elk hoofdstuk, kan geen enkel vraagteken ontstaan over de tijd waarin dat hoofdstuk zich afspeelt.
De omgeving en de personen worden al even nauwkeurig beschreven; tijdens het lezen zie je de prachtige omgeving van vroeger of de aard van de personages uit de latere tijdslijn heel goed voor je. De wisseling van vroeger naar vijftig jaar later blijkt geen enkel probleem. Dat draagt nog eens bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Sommige personages zijn heel herkenbaar.
Het is bijna niet voor te stellen dat dit pas het tweede boek is van Eve Chase!

Zoals je ook op de website van de auteur kunt lezen is Eve Chase dol op
“Characters you want to scoop up and put in your pocket for safe keeping.”
Mijn waardering gaat vooral uit naar het neerzetten van de personages en beschrijving van de omgeving en gebeurtenissen in deze spannende roman (of ontroerende thriller) die je zeker stof geeft om na te denken.
Ik vraag me af hoe ik zelf zou reageren?

"Het verleden en heden komen bij elkaar door de twee complete verhalen die op een prachtige manier met elkaar verweven zijn."
Graag Gelezen
De auteur:
(foto: ©Clare Borg-Cook)

Eve Chase schrijft het liefs over families die ondanks tegenslagen weten te overleven, en over grote oude huizen die geheimen verbergen binnen hun afbrokkelende muren.
Net als haar debuut Het huis op de heuvel is ook Het verloren meisje zo'n verhaal. Lees meer over Eve op haar website.

Koop Het verloren meisje bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Meulenhoff Boekerij bv voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

dinsdag 26 juni 2018

De winnaars zijn bekend!

In de 1.850 vind-ik-leuk's winactie van 15 juni werd de verloting gestart voor vier bijzondere boeken.


De titels zijn:
* Niets zeggen – Ingrid Rensen (paperback, 268 pagina’s,  ASPEKT)
* Jojo  –  Steinunn Sigurðardóttir (paperback, 160 pagina’s, Uitgeverij De Geus)
* Carry on, heb lief – Glennon Doyle Melton (paperback, 304 pagina’s – Uitgeverij Kok)
* Het officiële Kronieken van de Onderwereld Kleurboek – Cassandra Clare (paperback, 96 pagina’s – Moon YA)

Klik HIER en lees op mijn blog meer over deze feestelijke winactie.

Er was grote belangstelling voor deze winactie, maar er moesten vier  namen geloot worden.
Hieronder zie je de covers van de boeken met de naam van de winnaar van dat betreffende boek erbij vermeld.


Karin WijlaarsRoselle HulshofCindy Knoop


Saar Grupping-Ndangi


Karin, Roselle, Cindy en Saar, sturen jullie je gegevens voor 3 juli naar me toe, zodat de boeken zo snel mogelijk naar jullie toe gestuurd kunnen worden.
Heb ik op die datum niets van jullie gehoord, wordt een andere naam geloot voor dat betreffende boek.

Behoor jij deze keer niet tot de winnaars? Niet getreurd, want vandaag heb ik al een nieuwe winactie op mijn blog en Facebookpagina geplaatst.
Houdt daarom mijn blog en mijn pagina Mieke's blog: 'Graag gelezen' op Facebook in de gaten.

Iedereen hartelijk dank voor het meedoen.

Warme groet,
Mieke Schepens

***WINACTIE*** Deze actie is nu geslotenVandaag start de winactie voor een exemplaar van Het mysterie van de Poldergruwel,  geschreven door Mark van Dijk. 
Met dank aan de auteur voor het mogelijk maken van deze winactie.

Als Kim, Inge en de tweeling Zoë en Esmee bij Kim op de boerderij blijven slapen, zien ze ’s nachts een mysterieus lichtje op de wind drijven…

Klik HIER en lees meer over het verhaal en deze auteur.


Meedoen gaat als volgt:
1) Like, als je dat nog niet gedaan hebt de pagina op Facebook Mieke's blog: 'Graag gelezen', like het bericht over deze winactie op Facebook en laat daar bovendien een reactie achter zodat ik weet dat je mee doet.
2) Deze actie is alleen bestemd voor adressen in Nederland en België.
3) Indien geen naam wordt vermeld, doe je niet mee. (Anoniem is geen naam)

Deze actie start vandaag 26 juni en sluit op woensdag 4 juli om 23.59 uur. 
Donderdag 5 juli maak ik de naam van de winnaar hier bekend. 
Indien deze winnaar 10 juli niet gereageerd heeft, wordt een nieuwe winnaar gekozen.

Als je deze actie openbaar deelt en me laat weten waar je gedeeld hebt, komt er automatisch een extra lootje met je naam in de pot.

Veel succes voor iedereen.


Warme groet,
Mieke Schepens

maandag 25 juni 2018

Ik las: 'Arme Rijk', geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia WeveArme Rijk

Boekgegevens 
Titel: Arme Rijk
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Sylvia Weve
Muziek: Martijn Rondel
Stem van: Klemens Patijn
Genre: fictie, 6+
Uitgave: gebonden, 80 pagina’s met CD
Uitgever: Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht bv, 2016
ISBN:  978 90 25765 60 6
NUR: 280

Arme Rijk las ik voor KINDERBOEKEN.

Armoede en rijkdom
Het beeldverhaal Arme Rijk gaat over Rijk, een eenvoudige jongen die door zijn stervende moeder de wijde wereld in wordt gestuurd om te ontdekken wie hij is. In die wijde wereld komt hij zowel armoede als rijkdom tegen, in al hun gedaanten. Alle belevenissen tijdens zijn reis en de sleutelfiguren die hij daarbij tegenkomt, zijn bepalend voor zijn levensweg.

Voorleesboek met cd
Achterin het boek Arme Rijk zit een cd, waarop de voorgelezen tekst wordt ondersteund door sfeervolle, bijpassende muziek. 
(bron: Gottmer)

Mijn lees-, kijk- en luisterervaring:

Een prachtig verhaal wat gedragen wordt door uitbundige prenten en veel woordspelingen en dat begint al met de titel: Arme Rijk
De ritmische versjes die op de bijgeleverde CD verteld worden door  Klemens Patijn in verschillende stemmetjes, zijn van tekst hier en daar nog wat moeilijk voor de jongsten, maar worden ondersteund door de mooie, gekleurde prenten. De prachtige muziek van Martijn Rondel complementeert het verhaal van Bette Westera en de tekeningen van Sylvia Weve.

Wanneer de veerman hem over wil zetten voor een appel en een ei, deed me dat aan de dood denken, Ja, ook dat hoort bij het leven.
De appel en het ei, de knapzak en de nieuwsgierigheid van Rijk naar de wereld om hem heen en de zoektocht naar zichzelf is een waar plezier om over te lezen, naar te luisteren en naar te kijken.

Wat heel leuk is om te doen; eerst samen het boek bekijken en zelf voorlezen (voor de jongsten) en dan vragen beantwoorden en uitleg geven waar dat nodig is, om dan een paar dagen later weer samen de prenten bekijken terwijl je luistert naar de prachtige muziek en de stem op de CD. Je zult dan ook constateren dat de uitleg is blijven hangen. 

Beluister HIER een fragment op het YouTube-kanaal van Martijn Rondel.

"Een tastbaar sprookje waar je graag naar kijkt en luistert tijdens het lezen."
Graag Gelezen


De auteur en illustrator:
Bette Westera en Sylvia Weve maakten samen al veel prijswinnende kinderboeken. Hun dichtbundel 'Aan de kant, ik ben je oma niet!' won een Gouden Penseel voor de prachtige illustraties. De veelgeprezen bundel 'Doodgewoon' werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs een Gouden Griffel voor de ontroerende tekst. Het werk van Bette Westera wordt vaak vergeleken met dat van Annie M.G. Schmidt.

Wil je weten wie Bette Westera is? Ga naar Verhalen en maak kennis met Bette en haar familie. 
(Foto: Chris van Houts)

Wil je weten wie Sylvia Weve is? Neem een kijkje op haar fleurige website. 
(Foto: Chris van Houts)

Lees meer over deze dames op de website van Woutertje Pieterse Prijs 

Arme Rijk koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Met dank aan Uitgeverij J.H. Gottmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

zaterdag 23 juni 2018

Verschijnt binnenkort, maar nu al te reserveren: 'De 100-jarige man die terug kwam om de wereld te redden', geschreven door Jonas JonassonDe 100-jarige man die terug kwam om de wereld te redden

Boekgegevens
Titel: De 100-jarige man die terug kwam om de wereld te redden
Auteur: Jonas Jonasson
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 384 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, verschijnt 3 juli 2018
ISBN: 978 90 25452 70 4

De 100-jarige man is terug. Een jaartje ouder, maar ook wijzer? 

De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali. De bodem van de koffer met geld die ze aan hun vorige strapatsen hebben overgehouden komt echter in zicht en eigenlijk vervelen ze zich maar. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen.

Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet, maar Allan ontmoet vervolgens Kim Jong-un op een kritiek moment, wanneer de hele wereld, en president Trump met name, zich geprovoceerd voelt door de raketten die over de Japanse zee suizen.

In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.
(bron: achterflap)

De auteur:
(foto: © Sara Arnald)

Jonas Jonasson (1961) werkte jarenlang als journalist en mediaconsultant, voor hij ging schrijven. Zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween werd overal ter wereld een ongekend succes, en de roman is verfilmd. Hij woont op het eiland Gotland, in de Oostzee.

Eerder las ik van Jonas Jonasson Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand). Klik op de gekleurde link en lees mijn recensie.

De 100-jarige man die terug kwam om de wereld te redden reserveert u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het leesexemplaar.

Wordt verwacht, maar nu al te reserveren: 'De dood heeft blauwe ogen', geschreven door Karin HazendonkDe dood heeft blauwe ogen

Boekgegevens
Titel: De dood heeft blauwe ogen
Auteur: Karin Hazendonk
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, verwacht 30 juni 2018
ISBN: 978 94 91875 57 1
ISBN: 978 94 91875 66 3 (e-Book)

Jan van Dijk heeft een saaie baan en zit gevangen in zijn huwelijk met Martine waarin sleur en vastgeroeste gewoontes de boventoon voeren. De enige die kleur aan zijn bestaan geeft, is zijn dochter Hannah. 
Als Hannah spoorloos verdwijnt, verandert zijn leven in een hel. 
De verdwijning van hun dochter maakt de scheurtjes in het huwelijk van Jan en Martine groter en zichtbaar voor de buitenwereld.
Leugens die diep begraven liggen in het leven van Martine, komen langzaam maar zeker aan de oppervlakte.

De vermissing van Hannah van Dijk is de eerste zaak die Loes de Koning krijgt in haar hoedanigheid van familierechercheur. Ze worstelt met de minachting van haar directe chef, onzekerheid en haar persoonlijke betrokkenheid bij deze zaak. 
Als echter zwaar verminkte mannen worden gevonden, komt haar vechtlust terug en bijt ze zich vast in het onderzoek. 
Iemand is heel erg kwaad en alle sporen leiden naar één persoon …
(bron: achterflap)

De auteur:
(foto: twitter)

Karin Hazendonk (Utrecht 1961) raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door boeken en het was haar dan ook als snel duidelijk dat ze ooit zelf zou gaan schrijven. In het dagelijks leven is ze bij een klein bedrijf werkzaam als boekhouder.
De avonden en de weekenden zijn gereserveerd voor haar gezin, twee herdershonden en haar grootste liefhebberijen: lezen en schrijven!
Lees meer over Karin op haar auteurspagina bij Uitgeverij LetterRijn.

Eerder las ik van Karin Waanidee en was behoorlijk onder indruk. Klik op de gekleurde link en lees dan mijn recensie.

De dood heeft blauwe ogen kunt u al reserveren bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Ik las: 'Boeren in Brabant', geschreven door Corry de Moor

Een familieverhaal


Boeren in Brabant


Boekgegevens
Titel: Boeren in Brabant
Auteur: Corry de Moor
Genre: waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback, 164 pagina’s met illustraties
Uitgever: Uitgeverij Gopher, december 2017
ISBN: 978 90 59742 81 9
Illustrator: Jacqueline Wassenberg

In deze bundel vol familieverhalen gaat Corry de Moor terug naar haar kindertijd, een rijke en gelukkige tijd op een afgelegen boerderij in West-Brabant. 
Aan de hand van gewone, alledaagse gebeurtenissen beschrijft ze hoe zeven kinderen opgroeien in een traditioneel, naoorlogs katholiek boerengezin. Vader is een geschoolde herenboer, moeder een binnenboerin en een achternicht werkt jarenlang voor kost en inwoning als huishoudster. Beide zonen uit het gezin genieten de voor die tijd vanzelfsprekende privileges. De vijf dochters hebben die voordelen niet, maar worden wel allemaal gemotiveerd een opleiding te volgen om een vak te leren. 
(bron: achterflap)

Mijn mening:
In ‘Boeren in Brabant’ las ik over het leven van boerenfamilies in Brabant tijdens de jaren vijftig en zestig. Vooral hoe het leven van de kinderen door de gebruiken van die tijd, die meestal religieuze achtergronden hadden, gevormd werd. Het waren tijden waarin veel veranderde en het geloof was dan vaak het enige wat een houvast gaf aan de ouderen.

Het was niet verrassend om te lezen hoe vriendinnen elkaar lieten vallen zonder werkelijke reden; op die leeftijd is dat nog steeds het geval. Dat is vaker bij vriendinnen dan bij vrienden het geval.

Corry de Moor benadrukt het belang van hygiëne binnen een boerenbedrijf; al vroeg in het leven leren kinderen hoe ze hygiënisch moeten werken met de dieren die ze melken. Het gaat tenslotte om hun kostwinning. Voor ‘vuile’ melk krijg je minder geld.
Het verschil in opvoeding voor jongens en meisjes wordt al snel duidelijk tijdens het lezen. 

De dansavonden in dansscholen zijn van groot belang voor de jeugd. Dit zijn de plaatsen, behalve de kerk, waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Hier kunnen ze werkelijk ontspannen.

Een aantal dingen die ik las, kan ik me nog herinneren uit mijn vroege jeugdjaren in een Brabants dorp; wanneer iemand iets extra’s deed voor de ander, werd dat ‘betaald’ met goederen of diensten die de ander aanbood als kostwinning. Met gesloten beurs. De pastoor en de dokter kregen met Nieuwjaar konijnen en haas die geschoten waren door de zoons, en een naaister naaide een jurk. In ‘Boeren in Brabant’ las ik over een boer die betaalde met kannen melk en een bakker uit de gemeente betaalde met extra brood voor het gezin.
Maar wanneer tandartsen betaald willen worden met écht geld wordt het tijd om een ziektekostenverzekering af te sluiten en niet meer als vanzelfsprekend te vertrouwen op de spreuk ‘God beslist over leven en dood en over ziek zijn en beter worden.’ 
Ook van gemengde huwelijken kan geen sprake zijn want “Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen.”

Het geloof zorgde vooral ook voor een groot stilzwijgen. Je werd niet geacht om je mond open te doen, vooral niet over dingen die niet door de beugel konden. Zelfs niet als het ging om kindermisbruik en poging tot verkrachting of seksueel misbruik door familieleden; het was niet de bedoeling dat je een man in opspraak bracht, ongeacht zijn handelingen!
Deze stilzwijgende afspraak heeft vele levens getekend.

Wanneer ouderen niet als vanzelfsprekend door hun kinderen worden opgevangen als de echtgeno(o)t(e) komt te overlijden, is dat op die leeftijd niet te begrijpen; het ging toch altijd zo, en waarom kan dat nu dan niet meer? 

Corry de Moor heeft op een mooie en eerlijke wijze de verandering gedurende deze jaren beschreven in een prachtig verhaal.
De tekeningen van Jacqueline Wassenberg zijn een mooie ondersteuning van het verhaal.

"Een mooie vertelling over een tijd, nog niet zo heel lang geleden."
Graag Gelezen
De auteur:
(foto: MijnEigenBoek)

Corry de Moor werd geboren in 1947 in West Brabant. Op zeventienjarige leeftijd ging ze naar Maastricht om de NXX-opleiding te volgen. Na de afsluiting hiervan werd ze docent in het beroepsonderwijs en kreeg twee kinderen. Van 1990 tot 1997 volgde ze in deeltijd met succes de studie Rechten aan de Universiteit Maastricht. 
In 1999 vertrok ze naar Nampula in het noorden van Mozambique. Daar werd ze docent en later decaan van de rechtenfaculteit van de Katholieke Universiteit Mozambique (UCM). In 2008 verhuisde zij naar de hoofdstad Maputo waar ze een aanstelling kreeg aan de rechtenfaculteit van de nationale Eduardo Mondlane Universiteit (UEM). Ze zette daar een centrum op voor bijscholing van Mozambikaanse juristen. Over haar ervaringen in Mozambique schreef zij het boek Afrikaanse Vrouwen, dat in 2011 werd gepubliceerd. 
Zij woont vanaf 2012 in Portugal. In 2017 blikt zij terug op haar jeugd in haar tweede boek: Boeren in Brabant.

Boeren in Brabant koopt u bij uw lokale boekhandel of

Met dank aan Uitgeverij Gopher en MijnEigenBoek voor het recensie-exemplaar.

vrijdag 22 juni 2018

Ik las: 'Doeboek Mondriaan', samengesteld door Gemeentemuseum Den HaagDoeboek Mondriaan

Boekgegevens
Titel: Doeboek Mondriaan
Auteur: diverse auteurs
Genre: kinderboeken, kunst en cultuur, vanaf 8 jaar 
Uitgave: paperback, 64 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Leopold, in samenwerking met Gemeentemuseum den Haag, 2017
ISBN: 978 90 25873 49 3
NUR: 217

Ik las Doeboek Mondriaan voor KINDERBOEKEN.
Mijn recensie kun je ook lezen op de website van KINDERBOEKEN.

Doeboek Mondriaan maakt onderdeel uit van het educatieve programma van Gemeentemuseum Den Haag.

Achterin het boek staan de namen van alle auteurs en illustratoren die aan dit boek hebben meegewerkt, alsmede de herkomst van de foto’s die in dit Doeboek geplaatst zijn.

Weet jij wie Piet Mondriaan is?
Wat zijn favoriete kleuren waren?
Van welke vormen hij hield?
En ken je zijn beroemdste schilderij?
Ontdek het in dit Doeboek.
Lees de verhalen, puzzel mee en teken erop los.
Als je het boek uit hebt, ben je een echte Mondriaan-expert!

Wil je de kunst van Piet Mondriaan in het echt zien?
Bezoek dan het Gemeentemuseum Den Haag. 
Je vindt er de grootste collectie 'Mondriaans' ter wereld.
En ook dat beroemde schilderij…
(bron: achterflap)

De vakantie staat voor de deur en wat is nu plezieriger dan een Doeboek in huis te hebben? Een Doeboek is handig om overal mee naartoe te nemen, en om samen met je kinderen van te genieten. In dit geval kun je lezen, tekenen en puzzelen met als onderwerp Piet Mondriaan. Tijdens de spelletjes steken de kinderen er ook nog wat van op.

Doeboek Mondriaan is uitnodigend, zowel door de frisse kleuren als de diversiteit die aangeboden wordt. Voor in het boek staat naast de inhoudsopgave een uitleg over een paar woorden die gebruikt worden in dit boek en die kinderen op deze leeftijd misschien niet zo vaak horen. 

In Doeboek Mondriaan worden kinderen vooral uitgenodigd om goed te kijken; in het boek zoeken naar afbeeldingen of verschillen, maar ze worden ook aangespoord om iedere dag vooral goed om zich heen kijken. Als je niet goed kijkt, zou je veel moois kunnen missen! 
Er zijn voldoende kleurplaten, leuke weetjes en verschillende soorten puzzels. Maak je eigen De Stijl-logo en lees een verhaal over Linus, die in New York woont. Lees hoe je op een leuke manier je kamer op kunt ruimen en zoek de verschillen.

Als je na het Doeboek Mondriaan nog meer wilt bewonderen van het werk van Piet Mondriaan kun je naar het Gemeentemuseum Den Haag.
Wist je dat het Gemeentemuseum Den Haag de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft? 
Bekijk en lees HIER meer over Piet Mondriaan en de innovatieve kracht van De Stijl.
Laat je dan als ouders verbazen over alles wat je kind al weet over Piet Mondriaan & De Stijl.

Doeboek Mondriaan laat kinderen op een speelse manier kennismaken met  Piet Mondriaan & De Stijl, maar brengt bovendien veel kleur en vrolijkheid mee voor thuis, onderweg naar het vakantie-adres of op vakantie.

"Doeboek Mondriaan' nodigt uit tot goed kijken en zelf doen.
Verveling is uitgesloten!"
Graag Gelezen


Doeboek Mondriaan koopt u bij uw lokale boekhandel, bij de Museumshop of bijMet dank aan Uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum Den Haag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zonnebloem', geschreven door Lucas VastenhoutZonnebloem

Boekgegevens
Titel: Zonnebloem
Auteur: Lucas Vastenhout
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 198 pagina’s
Uitgever: De Schrijfpen, 1 juni 2018
ISBN: 978 90 48443 64 2
NUR: 303

Zonnebloem bestaat uit zevenentwintig korte verhalen. Ze zijn een scherpe selectie uit het werk van de schrijver en variëren van lengte en inhoud.
In elk verhaal trakteert de schrijver de lezer op personages in ontroerende dan wel spannende situaties. De grondgedachte in alle verhalen is het verlangen naar liefde tot elkaar. 
Meerdere verhalen kennen aan het eind een onverwachte wending; ze ademen de sfeer van Roald Dahl.

Het is een meeslepende en welverzorgde verhalenbundel, een verrassing.

Zonnebloem is opgedragen aan zijn kleinzoon Roy Raûl. 
Roy R. is een van de verhalen. Hierin neemt de grootvader symbolisch wraak op het overlijden van zijn 10-maanden jonge kleinzoon na een reeks medische missers. Zijn vergelding betreft drie kinderartsen, het hoofd van een kinderkliniek, een radioloog, twee tuchtrechters en een Officier van Justitie. Neemt hij ook wraak op de voortdurend loerende achterbuurvrouw?

Zonnebloem was het winnende verhaal van Schrijven in de Zomer. De jury: “de schrijver weet emoties suggestief voor het voetlicht te brengen”.
(bron info: de auteur)

De auteur:
(foto: Peter Vroon)

Biografie Lucas Vastenhout op zijn website.
Ik ben in 1942 geboren in Haarlem, Merwedestraat 5. Mijn ouders werkten als ziekenverzorgers in de psychiatrische kliniek Vogelenzang te Bennebroek. Ze kregen vier zonen. Sinds 1957 woon ik in Apeldoorn. Inmiddels ben ik de pater familias. Uit een eerste huwelijk heb ik twee zonen, een tweede huwelijk bracht twee dochters voort. Een dieptepunt was het overlijden in 2001 van mijn 10-maanden jonge kleinzoon Roy, na een reeks medische missers; zie mijn boek Oordeel. Daarnaast kent het leven veel hoogtepunten. Meerdere inspireerden me tot mijn verhalenbundel Zonnebloem.

Zonnebloem kunt u bestellen via uw eigen boekhandel, via
door een mail te sturen naar De Schrijfpen:  deschrijfpen@ziggo.nl 

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.