zaterdag 30 september 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zijn jongen' geschreven door Carry Slee

 


Zijn jongen

Carry Slee ziet de dingen zoals ze zijn en kijkt liefdevol terug op haar onstuimige kindertijd

Papa kon altijd heel goed troosten als je pijn had.
‘Gaat het?’ vroeg hij na een tijdje.
‘Ja,’ zei Els.
Papa stond op. Hij gaf Els een nachtkus. ‘Lekker slapen.’
Mij aaide hij over mijn haar. ‘Jij ook lekker slapen, jongen van me.’

Vader Slee heeft het eeuwige leven. Dus dat hij nu overleden is, zal wel weer één van zijn grappen zijn. Terwijl Carry Slee halsoverkop naar haar moeder rijdt om te achterhalen of het nieuws inderdaad klopt, blikt ze terug op haar jeugd waarin diezelfde moeder een grote rol speelde. Maar hoe dichter ze bij haar ouderlijk huis komt, hoe meer haar vader op de voorgrond treedt, met al zijn verschillende gezichten.

Zijn jongen is een ontroerend, oprecht verhaal over gezinsverhoudingen, de rollen die we aannemen voor wie we liefhebben - en je eigen identiteit omarmen.


De auteur:

Carry Slee is de bekendste kinderboekenauteur van Nederland. Hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Ze schreef ook meerdere boeken voor volwassenen, o.a. het succesvolle Moederkruid in 2001 dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. Tien keer won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de Jonge Jury. Van haar boeken zijn meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.

Neem vooral ook een kijkje op haar leuke website.

Zijn jongen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zijn jongen
Auteur: Carry Slee
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 224 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, september 2023
ISBN: 9789048868193 
ISBN: 9789048868209 (eBook)
ISBN: 9789048868216 (luisterboek)
NUR: 301


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Ik las: 'Humeurkanker' geschreven door Vroon Bouter

 Over de spoken in mijn hoofd


Humeurkanker

Van de achterflap:

Ogenschijnlijk is er weinig mis in het leven van Vroon. Haar ouders zijn gelukkig getrouwd, met haar jongere zus Pleun kan ze het heel goed vinden en binnen het hechte gezin is veel warmte en onderlinge betrokkenheid. Maar toch gaat er iets niet helemaal goed met Vroon. Eerst belandt ze in het medisch circuit met ernstige vermoeidheidsklachten, maar geleidelijk wordt duidelijk dat de echte problemen zich in haar hoofd bevinden. Zonder dat haar omgeving het doorheeft, want Vroon is schijnbaar altijd ‘vroonlijk’, zakt ze weg in een zware depressie. De volle ernst wordt pas duidelijk als ze, amper vijftien jaar oud, een overdosis pillen neemt die haar fataal had kunnen worden.

Mijn mening:

Vroon Bouter vertelt in Humeurkanker haar persoonlijk verhaal over het leven met een depressie. Het boek bestaat uit een inleiding door Vroon, dagboekfragmenten uit de jaren 2018, 2019, 2020, 2021 en een nawoord. 
Vroon heeft een open en eerlijke schrijfstijl en het leest alsof je écht mee mag lezen in haar dagboek. Je twijfelt als lezer geen moment aan de oprechtheid van hetgeen je onder ogen krijgt.

Haar vroege jeugd verliep eigenlijk best vlot al had ze wel andere interesses dan haar leeftijdgenootjes. Ze speelde het liefst niet buiten, maar ze zat liever op school te leren. 
In groep acht komt Vroon met vermoeidheidsklachten veel thuis te zitten. Ze blijkt de ziekte van Pfeiffer te hebben. Toen deze ziekte over was, bleef ze toch zo moe dat ze zelfs vermoeider wakker werd dan ze was als ze ging slapen. De dokters konden geen fysieke reden vinden waarom ze zich zo voelde en ze kreeg na zes maanden de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom.
Op haar veertiende wordt ze hiervoor voor drie maanden opgenomen in een revalidatiecentrum en hier ontdekt ze dat hoe ze zichzelf voelt door haar hoofd komt. Het gaat verder bergafwaarts met haar.

“Het is vandaag precies veertien dagen na de dag dat ik bijna overleed.
Toen ik opstond, was alles prima. Maar een paar uur later op school ging het mis. Waardoor het kwam, weet ik nog steeds niet. Als het misgaat dan begint het vaak met dat ik afwezig raak. Zo afwezig dat ik niks meer om me heen bewust zie gebeuren. Ik hoor alles, maar luisteren kan ik niet. Niks doet me meer iets, niks raakt me meer.”

Vroon Bouter vertelt hier over haar donkerste momenten en over de hoop die ze heeft gevonden. Ze vertelt over wat zijzelf, maar ook haar ouders en haar zus Pleun mee hebben moeten maken gedurende de beschreven tijd. 
Als lezer krijg je een brok in je keel, soms van verdriet, maar soms ook van boosheid. Gelukkig is ook een spoortje humor aanwezig in Humeurkanker; hierin openbaart zich de van kracht van Vroon. 

“Elke dag dat ik wakker word, is een bewuste keuze. Ik kies ervoor om mijn wekker te zetten en wakker te worden. Hopelijk zal ik daarvoor blijven kiezen.”

Humeurkanker is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over depressie of die zelf worstelt met psychische problemen. 
Dit is geen boek om even tussendoor te lezen. Persoonlijk heb ik steeds een paar hoofdstukken gelezen om het dan weer even weg te leggen. 
Het was mooi om in het nawoord te lezen hoe de titel van het boek tot stand is gekomen. 
Humeurkanker is een belangrijk boek dat een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het doorbreken van het taboe rond psychische problemen. 



De auteur:

Vroon Bouter (2004) is de oudste dochter in een gezin met twee kinderen. Net als haar zus Pleun (2005) zit ze op het plaatselijke gymnasium. Haar eigen negatieve ervaringen in de GGZ en de daaropvolgende meer persoonlijke en betrokken psychiatrische aanpak hebben haar op het plan gebracht geneeskunde te gaan studeren en psychiater te worden. Het zoveel mogelijk voorkomen van zelfdoding bij jongeren motiveerde haar om dit persoonlijke verhaal te schrijven.  

Humeurkanker koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Humeurkanker
Auteur: Vroon Bouter
Genre: non-fictie, psychiatrie
Uitgave: paperback, 165 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lucht, januari 2022
ISBN: 9789493272064 
ISBN: 9789493272156 (eBook)
NUR: 875
Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Lucht)

vrijdag 29 september 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Vrouwenmantel' geschreven door Anita Kok

 Als een mindfulness retraite verandert in een nachtmerrie...


Vrouwenmantel

Als vrouwencardioloog Claire door haar man wordt ingeruild voor de jongere Chantal gaat ze op een mindfulness retraite voor vijftig plus vrouwen. Ze hoopt, naast ontspanning en rust, haar eigenwaarde terug te krijgen. Door de jaren heen heeft ze zichzelf weggecijferd voor haar gezin, haar werk en is ze kwijtgeraakt wie ze is. 

Tijdens deze week komt ze er echter al snel achter dat sommige vrouwen een hele andere reden hebben om mee te doen aan deze week. Duistere geheimen spelen een rol. Wat hebben de mannen die ze tegenkomen in de plaatselijke kroeg hiermee te maken? Iedereen lijkt een verborgen agenda te hebben. Als een van de deelnemers wordt vermoord, vraagt Claire zich af of het een vergissing is en zij het beoogde slachtoffer is. 

Claire vreest voor haar leven. Deze retraite verandert voor Claire langzamerhand in een grimmig schouwspel waarin iedereen een rol lijkt te spelen en niemand echt is. 
Wie zal deze nachtmerrie overleven?

De auteur:

Anita Kok (1965) is jaren werkzaam in de vrouwenhulpverlening. Zij is daar coördinator psycho-educatie en maakt voor de gehele Blijf groep het themapakket. Hierin worden onderwerpen als de geweldsspiraal en assertiviteit op een toegankelijke manier uitgelegd. Het is zwaar om met getraumatiseerde vrouwen te werken maar ook heel dankbaar. Als echter door bezuinigingen en mismanagement de organisatie verandert, besluit ze na lang overwegen te stoppen. Ze volgt een kunstopleiding en vestigt ze zich binnen een paar jaar als beeldend kunstenaar. Zij start tevens met teken- en schilderles en dit blijkt een schot in de roos. Daarnaast richt zij ‘Koktales’op. Een bedrijfje waarin zij verschillende creatieve workshops aanbiedt. Zij heeft een atelier aan huis waarin zij in kleine groepjes mensen allerlei schilder- of andere creatieve technieken aan leert. Ook dit is van het begin af aan een succes. (www.koktales.com)

Lees meer over Anita Kok op haar auteurspagina bij Godijn Publishing.

Vrouwenmantel koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vrouwenmantel
Auteur: Anita Kok
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 292 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, mei 2023
ISBN: 9789464641158
ISBN: 9789464641165 (eBook)
NUR: 332, 305, 301


Met dank aan Godijn Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

donderdag 28 september 2023

Ik las: 'Verzekerde toekomst' geschreven door Anya van der Gracht

 


Verzekerde toekomst

Verzekerde toekomst speelt zich af in Utrecht en gaat over Sam die haar man en hond verliest bij een auto-ongeluk waar een dronken automobilist bij betrokken is. Ze zit nu financieel aan de grond en moet binnenkort haar grachtenpand in Utrecht verlaten. 
Om financieel geen zorgen meer te hebben ziet ze een langdurige opsluiting in de gevangenis als enige oplossing, want daar worden kost en inwoning door de overheid betaald. 

Sam denkt dat ze weet hoe ze dat moet realiseren: ze moet mensen gaan vermoorden die andere mensen of dieren onrecht hebben aangedaan. Dat is dan niet zo erg, naar haar mening. Het begin is gemaakt als ze iemand martelt en vermoordt die een hondje in elkaar getrapt heeft. Sam weet van zichzelf dat ze een zieke geest heeft, maar het is nu eenmaal nodig om het beoogde resultaat te bereiken.

“Zijn geschreeuw stopt, hij heeft het bewustzijn verloren. Vanuit mijn kontzak pak ik mijn mes, steek de punt in zijn hals en snijdt tergend langzaam van rechts naar links. De straat kleurt donker. De adrenaline kan ik bijna ruiken.
Met de stift schrijf ik in mijn mooiste handschrift het cijfer 1 op zijn voorhoofd.”

Ze is na de derde moord enorm verbaasd als uit nieuwsberichten blijkt dat er geen enkel spoor van de dader is. Ze heeft toch alles zonder handschoenen gedaan?
Inmiddels heeft Sam een nieuw vriendje, Martin. Hij zit niet om geld verlegen. Haar vrienden waarschuwen Sam voor hem want het lijkt te mooi om waar te zijn wanneer ze met haar vrienden een paar dagen naar Berlijn mag gaan en alles door hem betaald wordt. Sam krijgt ook geen gelegenheid hem aan haar vrienden voor te stellen.
Nog vreemder is dat hij haar niet wil vertellen wat hij voor werk heeft. Ze heeft het vermoeden dat hij in het criminele circuit zit.

Het verhaal wordt geschreven vanuit het gezichtspunt van Sam in de ik-vorm. Je leert Sam steeds beter kennen naarmate je verder leest en bijna op het einde lees je nog meer over haar verleden.
Uiteindelijk wordt Sam toch gepakt en belandt ze in de gevangenis. Na zestien jaar wordt ze overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Sam kan maar aan één ding denken: wraak!

“Al die jaren in de gevangenis hebben me gebroken. Als een klein meisje lag ik nachtenlang te huilen in mijn bed. Het is zelfs zo ver gekomen dat ik op mijn knieën zat te bidden om vergiffenis. Ik heb geen idee of God mijn gebeden heeft gehoord en verhoord. Ik heb er niets van gemerkt, dus het zal niet.”

Verzekerde toekomst is een origineel en spannend verhaal met goed uitgewerkte personages. De auteur neemt ook in dit boek geen blad voor de mond en maakt goed duidelijk wat ze wil vertellen.

“In mijn beleving zie ik de dronkenlap die mijn lief heeft doodgereden. Als een waanzinnige steek ik het mes meerdere keren in het lichaam dat voor mij ligt. Een laatste schokkende beweging laat me weten dat het voorbij is, het heeft geen zin nog meer schade aan dat zielloze lijf toe te brengen.”

Het is zonder meer een spannende thriller met een originele invalshoek. Het boek behandelt aangrijpende thema's, zoals verlies, wraak en gerechtigheid.
De spanning is heel knap opgebouwd en hoe verder je in het verhaal bent, des te meer knijpt het je keel dicht; soms van afschuw maar soms ook van medelijden.

Ik kijk uit naar een volgende thriller van deze auteur.



De auteur:

De Utrechtse Anya van der Gracht is, na vele omzwervingen, voorlopig neergestreken in het Belgische Oost-Vlaanderen. Vanaf 2017 zette ze haar levensverhaal om in vier romans/ thrillers. In haar schrijfhuisje maakt ze vele uren in het bedenken en uitwerken van verhalen. Om anderen te helpen om ook van hun verhaal een roman of thriller te maken, volgde ze een opleiding tot redacteur en werkt ze als Ghostwriter.

Eerder las ik van Anya: 3 oktober - "ik zal je krijgen"

Verzekerde toekomst koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verzekerde toekomst
Auteur: Anya van der der Gracht
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 232 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, september 2022
ISBN: 9789464494266
ISBN: 9789464494273 (eBook)
ISBN: 9789464497007 (digitaal luisterboek)


Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ellessy)

woensdag 27 september 2023

Ik las: 'Verborgen tralies' geschreven door Melissa Skaye

 VT-thrillerreeks (7)


Verborgen tralies


In dit deel is het alweer vier jaar geleden dat de vriendin van rechercheur Luca Borra, Aisha Vermeulen spoorloos verdween. Luca zit inmiddels in een depressie thuis en de kinderen van Aisha nemen hem persoonlijk de verdwijning bijzonder kwalijk en dat helpt ook niet echt. 
Ze blijft onvindbaar ondanks alle hulp die hij van zijn collega Sanne Philips, de recherche en de paragnost Will de Jager krijgt. 

Wanneer de vriendin van Sanne, Franka Catini ook verdwijnt krijgt Luca weer hoop. Hij wil bewijzen dat hij niet verantwoordelijk is voor de verdwijning van Aisha. Luca leeft weer helemaal op en is bijna weer de oude. Samen met Sanne en hun vriend de paragnost Will de Jager beginnen ze een onderzoek. Ze komen al snel achter dat Franka's verdwijning iets te maken heeft met Aisha's verdwijning.

“Zijn zware stem had iets bekends - hij moest eerder tegen haar hebben gesproken - al wist ze bij God niet wanneer. Ze liet de gedachte los, wetende dat het haar, met een beetje geluk, vanzelf te binnen zou schieten.
Op een plankje stonden een tube tandpasta en een beker met daarin twee tandenborstels. Een roze en een blauwe. Ernaast lagen elastiekjes, een haarborstel, een brede donkerbruine kam en een haarband. Uiterst rechts iets wat zeer misplaats leek: een bruin teddybeertje van zo’n vijftien centimeter hoog. Een zilveren ketting zat een aantal keer om zijn nek gewikkeld. Raar.” 

Er zijn verschillende tijdlijnen; je leest over Aisha, Luca en Sanne op hun eigen tijdlijn maar ook over een ‘vierde man’ waar je niet vrolijk van wordt. De plotwendingen zijn prachtig en komen pas na een tijd samen tot de uiteindelijke plot. Dat is heel geraffineerd gedaan door de auteur.
De beschrijvingen van de gebeurtenissen in en rondom Hoorn en het Schotse avontuur zijn geloofwaardig neergezet.

“Hij komt ons halen, daarvan ben ik overtuigd, maar ik ben ruim vier jaar van huis geweest. Ik heb ruim vier jaar van alles gemist. Ik begin eindelijk het gevoel te krijgen mijn plek weer te vinden en dan moet ik weer weg?
Op de vlucht en voor hoelang?”

Ik heb dit boek door de wisselende emoties van de hoofdpersonen niet weg kunnen leggen. Wat ik tegenkwam was liefde, haat, verlangen, afkeer, angst, lust en vriendschap.
Het is heel knap van Melissa Skaye om in elk deel van de reeks de personages opnieuw geboren te laten worden. Ook als je al eerder over hen gelezen hebt voel je jezelf zo onbevangen als bij de eerste kennismaking.

Dit zevende deel uit de VT-reeks is door de duidelijke beschrijvingen van de personages en gebeurtenissen in het verleden als een standalone te lezen, maar weet dan wel dat je ZES geweldig goede verhalen laat liggen.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee...



De auteur:

Melissa Skaye (1972) is auteur van de VT-thrillerreeks: Virtuele tango, Verboden tranen, Verleden tijd, Verminkte toekomst, Verknipte tegenstander en Verzwegen trauma. 
Verborgen tralies is het zevende deel met rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra in de hoofdrol. 

Ook is zij auteur van de thriller In onschuld en van de fantasyreeks Jeremy Jago. Samen met J. Sharpe schreef zij de thriller Meedogenloos. Ze heeft in diverse bundels korte thrillerverhalen gepubliceerd. Melissa woont samen met haar man en twee kinderen in Hoorn. 
Neem een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Melissa:

Verborgen tralies koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verborgen tralies
Serie: VT-thrillerreeks (7)
Auteur: Melissa Skaye
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 300 pagina’s
Uitgever: LetterRijn, november 2022
ISBN: 9789493192485
ISBN: 9789493192607 (eBook)


Met dank aan LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: LetterRijn)

dinsdag 26 september 2023

Ik las: 'Tatiana over Tamara' geschreven door Tatiana de Rosnay

 In het voetspoor van Tamara de Lempicka


Tatiana over Tamara


'Het is alsof je zei: Kijk naar me. Ik weet wat ik wil. Ik weet precies wat ik wil. Aan de kant, allemaal. Buig. Ik ben vrij. Niets zal me tegenhouden. Ik rijd in een racewagen en zo leef ik mijn leven. Laat me erlangs. Jullie zouden me het liefst tegenhouden? Onmogelijk. Jullie dromen van een kus, een omhelzing? Waarom niet. Maar ik ben degene die beslist. Ik. Tamara de Lempicka.'

Van de achterflap:

Tamara de Lempicka (1898-1980) groeide op in het destijds zeer mondaine Moskou en Warschau, maar moest tijdens de Russische Revolutie naar Parijs vluchten. De vijfentwintigjarige bohemienne voelde zich als een vis in het water tussen de kunstenaars van Montparnasse. Tussen haar cocktailparty's, bezoeken aan nachtclubs en seksuele avontuurtjes door schilderde ze als een bezetene, op de been gehouden door cocaïne. Om aan het opkomende fascisme te ontsnappen, vestigde ze zich in New York, waar ze haar extravagante levensstijl voortzette.

Sinds schrijfster Tatiana de Rosnay op haar vijftiende een schilderij zag van de Poolse art-decokunstenares Tamara de Lempicka, is zij altijd gefascineerd geweest door De Lempicka's werk en haar leven: achter het stuur van haar groene Bugatti is de koningin van de roaring twenties bezig haar eigen legende te creëren, bestaande uit schandalen en geheimen, absolute elegantie en voortdurende ballingschappen.

Hoewel haar werk enkele decennia in de vergetelheid is geraakt, heeft zij sinds de jaren tachtig weer grote erkenning gekregen en hangt haar werk in toonaangevende musea over de hele wereld.

Mijn mening:

Het bijzondere van dit boek start al meteen voor in het boek bij de inhoudsopgave.
Je weet op dat moment dat het een niet alledaags verhaal zal worden:

T
van Talentvol

van Ambitieus

M
van Magnetisch

A
van Arrogant

R
van Rebels

A
van Artistiek

Tatiana over Tamara is een biografie van de Poolse art-decokunstenares Tamara de Lempicka, geschreven door de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay. 
Het boek is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de auteur, die al op jonge leeftijd gefascineerd was door het werk en het leven van De Lempicka.

De Rosnay neemt de lezer mee op een reis door het leven van Tamara de  Lempicka van haar geboorte in Warschau in 1898 tot haar dood in Cuernavaca, Mexico in 1980. Ze beschrijft hier De Lempicka's turbulente leven dat gekenmerkt werd door rijkdom, roem, liefdesaffaires, verslaving en tragische gebeurtenissen.

De auteur bekijkt de doeken die ze op een bepaald moment in haar leven schilderde en elk schilderij vertelt naar haar mening een schilderij over Tamara.

“Je hebt je stijl, die je wereldberoemd zal maken, nog niet helemaal gevonden. De lijnen hebben nog niet de puurheid die je obsedeert, waardoor je aanpak soms eentonig wordt.

Maar je bent er bijna. Over een paar maanden zul je in je element zijn. 
Dan zal jouw naam op ieders lippen liggen.

Ja, je verwaarloost je familie. Je man, je dochter. Je zus, je moeder.
Er is maar één ding dat telt voor jou: je kunst.”

De Rosnay schrijft met een levendige en meeslepende stijl. Ze weet de lezer te boeien met haar verhalen over De Lempicka's kunst, haar mode-invloed en haar bijzondere persoonlijkheid. 

Het boek is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over De Lempicka en de tijd waarin zij leefde.
Het leest meer als een gesprek met Tamara dan een biografie over haar.
Tatiana over Tamara is een fascinerend portret van een van de meest iconische kunstenaressen van de 20e eeuw. 



De auteur:

Tatiana de Rosnay (1961) is de auteur van de roman Haar naam was Sarah, waarvan wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht en die werd verfilmd. In 2016 verscheen Manderley voor altijd, een roman over Daphne du Maurier, die werd genomineerd voor de prestigieuze Prix Goncourt de la Biographie. 
De Rosnays boek over Tamara de Lempicka verscheen oorspronkelijk in 2018 als een geïllustreerd boek en verschijnt nu voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Tatiana over Tamara koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Tatiana over Tamara
Auteur: Tatiana de Rosnay
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 192 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, oktober 2022
ISBN: 9789083255118
ISBN: 9789083255200 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Tamara par Tatiana
Vertaald door Saskia Taggenbroek


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Ik las: 'Kansloos' geschreven door Annemarie Snels

 Een lijk in Het Kanaal leidt tot een levensgevaarlijke zoektocht


Kansloos

Kansloos is de derde thriller van de Nederlandse auteur Annemarie Snels. 
Na de proloog en een eerste kennismaking met Inez Lovatt lezen we over de ontdekking van het lichaam van een jonge vrouw op een vrachtschip in Het Kanaal. De vrouw werd tijdens een grote storm op het dek van het vrachtschip geworpen en de Britse agenten Will Carrick en Jeff Purdy politie in Dover hebben geen aanknopingspunten. 
Het enige dat ze vinden op het lichaam van de overledene is een foto op een doorweekte mobiele telefoon waarop de Hanging Rock op Alderney te zien is; dat is het noordelijkste eiland van de Kanaaleilanden.

Daarom wordt de zaak overgedragen aan de politie van Guernsey, waar agente Inez Lovatt de opdracht krijgt om de identiteit van de vrouw te achterhalen. Hiervoor vertrekt ze naar Normandië en Inez komt al snel terecht in de onderwereld van internationale vastgoedbeleggers. Ze ontdekt dat de vrouw een belangrijke rol speelde in een corrupte deal, en dat haar dood nauw verbonden is met deze deal.
Inez heeft zelf ook nogal wat problemen waar ze mee worstelt, waaronder de verdwijning van haar moeder. 

“Haar zintuigen staan op scherp. Door het karkas van de auto heen, hoort ze de wind door de bomen ruisen en ruikt ze vers gemaaid gras. Ze heeft geen idee of het werkelijkheid is, maar het geluid en de geur troosten haar. Voor hen doemt een dorpje op met alleen witte huizen voorzien van rode en zwarte dakpannen. Vroeger had ze een hekel aan deze eenheidsworst, nu kijkt ze haar ogen uit. Alles neemt ze in zich op, omdat alles de laatste keer kan zijn.”

Kansloos leest als een niet al te spannende detective. De setting op de Kanaaleilanden is prachtig beschreven. Het verhaal kabbelt verder, maar naarmate het einde nadert stijgt de spanning weer naar het niveau waarop deze in het begin aanwezig was. 



De auteur:

Annemarie Snels (1971) is geboren in het dorp Wouw, in 2001 getrouwd met Koen (1968) en moeder van Joep (2006) en Lieke (2009). Samen met haar gezin woont ze in het West-Brabantse Roosendaal. 
In 1996 is ze afgestudeerd aan de Academie voor Journalistiek (Tilburg) in de richting Schrijvende Pers. Op dit moment werkt ze 24 uur per week als schrijvende communicatiemedewerker bij een beroepsopleider. In haar vrije tijd zingt ze bij een popkoor. 
Kansloos is haar derde thriller. 
Eerdere boeken die van haar verschenen: Waterval en Herstart.

Neem een kijkje op haar website.

Kansloos koopt u als eBook bij:

‘Kansloos’ als paperback kun je rechtstreeks bij Annemarie bestellen: info@annemariesnels.nl

Boekgegevens:

Titel: Kansloos
Auteur: Annemarie Snels
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 210 pagina’s
Uitgever: Hamley Books, oktober 2022
ISBN: 9789083281605
ISBN: 9789464661286 (eBook)
NUR: 330, 332


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een papieren recensie-exemplaar.
(Bron info: Hamley Books)

maandag 25 september 2023

Over 'Ontwijken of ontwaken' door Milo Scheeren, Käthie Schene en Peter Toonen

Verhalen van mensen die bereid waren de consequenties te dragen toen hun bewustzijn over de werkelijkheid veranderde


Ontwijken of ontwaken

Dit boek is onderverdeeld in de vier delen:

* De illusie 
* Opgestaan
* Gezond verstand
* Is er meer?

Van de achterflap:

Dit boek is geschreven voor en door mensen die niet willen wegkijken, maar die de realiteit onder ogen durven te zien. Die bereid zijn de confrontatie met een onverwachts onzekere toekomst aan te gaan en die hun eigen zoektocht naar de waarheid zijn gestart. Een zoektocht die we hier aanduiden met ontwaken.  

De samenstellers van dit boek vroegen aan een groep kritische en mondige mensen uit Nederland en Vlaanderen hun persoonlijke verhaal op schrift te stellen over wanneer en waardoor hun bewustzijn over de werkelijkheid veranderde en wat dat voor consequenties voor hun leven heeft gehad. Bij sommigen gebeurde dit al jaren geleden, anderen ontwaakten tijdens de zogenaamde coronacrisis. 

Met dit boek heeft de lezer een uniek document in handen met de persoonlijke levensverhalen en visies van:

Roy Martina         Pieter Stuurman     Karel Besseling 
Bryan Roy         Frank Stadermann     Berber Pieksma 
Geert Kimpen Ella Ster             Frits Bus 
Michaéla Schippers Liesbeth Becu     Maria Groot
Maarten Oversier         Willem Frederik Erné     Elise van Keulen 
Peter Toonen         Angelo Meijers     Arie Elgersma
Robert Bridgeman         Almo Caloe     Carolina Schomper 
Brecht Arnaert Ferdinand van der Neut       Corry van der Schouw   
Käthie Schene Tanni Koens     Wytske van Hoven
Mordechaï Krispijn  Harriet Algra 
Ceylin de Jong          Esther Landa 

Wat mij vooral opviel tijdens het lezen van dit boek was dat de auteurs zich alleen voelen staan en zich door dat feit met elkaar verbonden voelen.
Hier is geen sprake van is het goed of is het fout, is het waar of is het niet waar, maar het zijn meningen van verschillende mensen. En hoe kan het anders: zoveel mensen, zoveel meningen.

Een stukje uit ‘Elke koning heeft een fee nodig’ door Geert Kimpen:

Elke week kwamen de omroepers van de koning en riepen nieuwe maatregelen uit op de pleinen.
“Deze week mag je wel naar de kapper gaan en je laten masseren riepen ze, en als je gaat rijden met de koets, moet je ver uit elkaar zitten en moet je slechte maskertjes dragen voor je gezicht. Als je een goed maskertje draagt, wordt je in de gevangenis geworpen.”
De mensen waren in de war. Ze mochten zich nu wel laten masseren, maar hun oude moedertje bezoeken mocht niet? Ze mochten de kapper hun lokken laten wegknippen, maar hun liefje een kusje geven was verboden?
Was er wel een vloek van een boze toverheks, begonnen meer en meer mensen zich af te vragen. Waarom verzon de koning allemaal zulke gekke regeltjes? Hij verbood de mensen om te gaan sporten, maar kinderen moesten wel weer naar school. Niemand begreep het nog.

Ontwijken of ontwaken is een imponerende verzameling van verhalen, inzichten en achtergrondverhalen van mensen die zich hartstochtelijk uitspreken.
We twijfelen allemaal wel eens aan wat we te horen krijgen van de overheid, vooral tijdens de jaren van dit inmiddels (2023) demissionair kabinet. 

Ontwijken of ontwaken is een kijkje in ons huidige leven. Geloof niet alles wat je voorgeschoteld krijgt en geef een weerwoord, is hier de boodschap.




Ontwijken of ontwaken koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ontwijken of ontwaken
Samenstellers: Milo Scheeren, Käthie Scheene, Peter Toonen
Genre: literaire non-fictie
Uitgave: paperback, 314 pagina’s
Uitgever: ParisBooks, oktober 2022
ISBN: 9789493280502
ISBN: 9789493280250 (eBook)


Met dank aan ParisBooks voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Paris Books)

zaterdag 23 september 2023

Mijn recensie van 'Yogajuf met Parkinson' geschreven door Dominique Prins-König

 Levenswijsheden voor elke dag


Yogajuf met Parkinson

Yogajuf met Parkinson is opgedeeld in veertig hoofdstukken. Het zijn veertig levenswijsheden voor elke dag. In elk hoofdstuk komt een universeel thema aan bod zoals hard je best doen, oordelen, vertrouwen durven hebben, ongemak verdragen, luisteren, presteren en loslaten.

Dominique Prins-König schrijft op een open en eerlijke manier over haar ervaringen. Ze beschrijft de moeilijke, maar ook de mooie momenten. Ze laat zien dat het leven met Parkinson niet alleen maar somber is. Het is een boek dat je ook aan het lachen maakt, aan het denken zet en inspireert.

Ieder hoofdstuk eindigt met een ‘Moraal van dit verhaal’ en een tip ‘Zelf proberen?’.
Dit nodigt ook uit om je niet te haasten met het lezen van dit prachtig boekje. Door alle veertig hoofdstukken in een keer te lezen zul je negenendertig keer een glimlach van je gezicht weghouden.
Ook hier geldt: minder is meer!

Door de open en eerlijke schrijfstijl kun je jezelf verliezen in dit boek en vooral de vragen aan het eind zijn een mooie opsteker voor jezelf.
Het is een prachtig boek voor jezelf of een mooi cadeau voor een ander.
We zijn tenslotte allemaal mensen met onze ups en downs.

Yogajuf met Parkinson is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke verhalen, in het leven met een chronische ziekte of iemand die gewoon een inspirerend boek wil lezen.

De auteur vertelt in Yogajuf met Parkinson over haar angsten, haar frustraties en haar verdriet. Ze laat zien dat het oké is om deze emoties te voelen.
Dominique Prins-Königs heeft een positieve kijk op het leven. De auteur laat hier zien dat het mogelijk is om een betekenisvol leven te leiden, zelfs met een chronische ziekte. Parkinson is een enorm ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde.

Ik denk dat Yogajuf met Parkinson een belangrijk boek is. Het is een boek dat mensen kan helpen om beter om te gaan met een chronische ziekte. Het is ook een boek dat mensen kan inspireren om hun leven ten volle te leven, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen.

Yogajuf met Parkinson ligt hier in mijn boekenkast op grijpafstand. Het is fijn om zo nu en dan een hoofdstuk te kunnen lezen en na te denken over wat je gelezen hebt.



De auteur:

Als freelance journalist schreef Dominique Prins-König (1969) zeer uiteenlopende artikelen voor tal van bladen en kranten. 
In 2009 verscheen haar eerste boek De kinderen? Die merken er niets van!, waarin volwassenen vertellen over de echtscheiding van hun ouders.
In 2010 verscheen De onzichtbare dochter, een indringend relaas over het schokkende leven van een Somalisch meisje. 
De ongemakkelijke lessen van Mrs.P. (november 2019) is een heel persoonlijk document over de diagnose ‘ziekte van Parkinson’ en hoe je daarna je leven opnieuw vorm moet geven. Dominique is getrouwd en heeft twee volwassen zoons, twee katten en tot voor kort een hond.

Yogajuf met Parkinson koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Yogajuf met Parkinson
Auteur: Dominique Prins-König
Genre: non fictie, vrije tijd algemeen, vanaf 12, 15 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 192 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar BV, oktober 2022
ISBN: 9789038928579
NUR: 400

Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Elmar BV)

vrijdag 22 september 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De samoerai' geschreven door Bavo Dhooge

 Een nieuwe case voor de bodyguard


De samoerai


De langverwachte comeback van de meest gelauwerde thrillerauteur van Vlaanderen


Chris Coene is bijna vijftig en heeft steeds meer kwaaltjes. De penopauze wenkt. Geen goede reclame voor een bodyguard. Maar Chris is dan ook geen gewone lijfwacht: filosofisch, onthecht en alleen gaat hij door het leven. Wanneer model Britt De Bie bedreigd wordt, moet Chris haar beschermen. Britt is niet alleen de ex van een Gentse zakenman, maar ook een oude vlam van Chris. Zal hij weer voor haar charmes vallen? Ondertussen probeert de bodyguard, die ooit zelf bescherming nodig had, zijn wonden te verbergen…


De auteur:

Bavo Dhooge (Gent, 1973) is schrijver van thrillers en romans. Hij werd meermaals bekroond, onder andere met de Hercule Poirotprijs, de Schaduwprijs en de Diamanten Kogel, werd twee keer genomineerd voor de Gouden Strop en kreeg verschillende jaren vijf ***** in de VN Thrillergids. 
Zijn thriller Styx verscheen in de VS bij Simon & Schuster en wordt in 2023 verfilmd.
Neem voor meer informatie ook een kijkje op zijn website.

De samoerai koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De samoerai
Auteur: Bavo Dhooge
Serie: De bodyguard (1)
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: Horizon, september 2023
ISBN: 9789464103250 
ISBN: 9789464103267 (eBook)
ISBN: 9789464103274 (luisterboek)
NUR: 330


Met dank aan Horizon voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Horizon)