donderdag 18 april 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Foroddor' Deel 1 uit de Noordland Saga, geschreven door R. Henoch

 

Deel 1 uit de Noordland Saga


Foroddor

Hilde en Raja doen in hun examenjaar voor aardrijkskunde onderzoek naar en presentatie over het nieuwe land Foroddor. Het land intrigeert hen en maakt wat los. De thuissituatie is voor beiden op elk hun eigen manier moeilijk of zelfs onhoudbaar. In het geheim smeden ze het plan in het nieuwe land te gaan studeren, te vluchten voor hun oude bestaan en samen een nieuw leven op te bouwen. Het is een intensief proces van studeren, wennen, verwonderen, aanpassen en integreren. Juist als ze hun veroverde vrijheid echt beginnen te ervaren blijkt dat enkelen uit hun oude leven daar heel andere ideeën over hebben...

De auteur:

Rithøvundur Henoch heeft geschiedenis gestudeerd in Amsterdam en heeft daarna banen gehad op zeer gevarieerde vlakken voor zowel de overheid als in de commerciële wereld. Dat heeft haar een samenlevingbrede overzichtsblik en een lange termijnvisie gegeven. Ze verwondert zich dagelijks over de mensheid en haar keuzes.

Op dit moment werkt ze in de reisbranche en daarnaast begeleidt ze helder-ervarende mensen om hun gave om te buigen van overprikkeldheid en oververmoeidheid naar gereedschap waarmee ze zowel zichzelf als anderen kunnen helpen. Daarnaast is ze een fanatiek Dungeons & Dragons speelster waarin ze in een fantasy wereld haar alter ego('s) uitleeft. Ze heeft haar verwondering als uitdaging gezien en heeft maatschappelijke thema's in één verhaal gecombineerd met fantasy en reizen naar landen waar de 'wereld wezenlijk anders is'.

Foroddor koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Foroddor
Serie: Nordland Saga (1)
Auteur: Rithøvundur Henoch
Genre: roman
Uitgave: paperback, 521 pagina’s
Uitgever: uitgeverij Aspekt, februari 2024
ISBN: 9789464871319
NUR: 300


Met dank aan uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: uitgeverij Aspekt)

woensdag 17 april 2024

Ik las: 'Scar Tissue' geschreven door Michel de Groot

 “Wanneer hoop waanzin wordt”


Scar Tissue

Een spannende roman die tot nadenken stemt

‘Scar Tissue’ verkent thema's als ambitie, obsessie en de kracht van muziek, met als centrale figuur een getalenteerde pianiste.
Haar droom is om succesvol te worden in de muziekwereld. Ze is bereid hard te werken en grenzen te verleggen om haar doel te bereiken. Wanneer ze de kans krijgt om te werken met de excentrieke platenbaas Lance Fortune, grijpt ze die met beide handen aan. Het gaat niet vanzelf want ze draagt ook nog een geheim met zich mee.

Fortunes methodes zijn echter onorthodox en Maria Regina raakt steeds meer verstrikt in een web van leugens en manipulatie. Zelfs moord is haar niet vreemd. De spanning neemt toe wanneer Anna, een jonge vrouw met een eigen verleden, op het toneel verschijnt.

“Iets nieuws maakte zich van haar meester, naast een enorme verontwaardiging een kille woede, zo koud als ijs. Haar focus is ineens heel sterk, en het verdriet maakt de strijder in haar wakker. De strijder! De strijder die terug haalt wat geroofd is.”

De kracht van 'Scar Tissue' zit in de gelaagde personages en de meeslepende plot. De Groot schetst een realistisch beeld van de harde muziekwereld, waar talent niet altijd genoeg is om te overleven. Maria’s  obsessie met succes drijft haar tot wanhopige daden, waardoor ze steeds meer haar eigen grenzen overschrijdt.

“Ze heeft het gevoel dat ze haar zonde moet opbiechten, ze zal alles eerlijk vertellen door middel van de noten, en dan zal de muziek die zij nu maakt iedereen duidelijk maken dat ze is veranderd. Zelfs al zal ze in de gevangenis belanden, kan haar dat geen zier schelen. Ze is namelijk bevrijd van de innerlijke dwangbuis die haar al die tijd heeft vastgehouden. Die als het ware is opengescheurd, toen ze uit de schedel van Remco werd gezogen. Iets of iemand heeft haar daar gered. ”

De roman is doorspekt met symboliek, met littekenweefsel als metafoor voor de pijn en trauma's die de personages meedragen. De muziek fungeert als een rode draad door het verhaal en geeft de emoties van de personages extra kracht. 
Het is heel knap gedaan in dit verhaal om ons mee te laten genieten hoe een aapje de rollen om kan draaien. Dit aapje is genoemd naar de heldin in een detectiveroman waarvan Anna een liefhebber is. Het aapje deed me denken aan ‘Abu’ van Alladin.

'Scar Tissue' is een spannende en originele roman die tot nadenken stemt. De Groot slaagt erin om een complex en psychologisch diepgaand verhaal te vertellen, zonder dat de vaart uit het verhaal verdwijnt.
Michel de Groot zorgt in Scar Tissue voor een spannende plot met onverwachte wendingen en goed uitgewerkte personages. Je reist met deze drie met elkaar verbonden mensen de hele wereld over.


De auteur:

Michel de Groot (Amsterdam,15 juli 1961) is een Nederlands muzikant, bassist, componist, schrijver en kunstschilder. Hij speelde van 1983 tot 1985 samen met Herman van Boeyen en Danny Lademacher in de rockformatie Vitesse. Het trio toerde regelmatig door Duitsland en de Benelux. In opdracht maakt hij schilderijen, muziekproducties en werkt aan zijn verhalen. Als kunstschilder maakte De Groot vooral in opdracht een groot aantal werken. Zijn stijl is realistisch/surrealistisch met nadruk op gevoel en kleur.

'Scar Tissue' is zijn debuutroman. 

Klik hieronder voor de soundtrack:

Scar Tissue koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Scar Tissue
Auteur: Michel de Groot
Genre: spannende fictie
Uitgave: paperback, 182 pagina’s
Uitgever: Open Uitgevers, maart 2023
ISBN: 9789083312941
NUR: 340
Cover Artwork: Michel de Groot
Cover Design: Django de Groot 


Met dank aan Michel de Groot voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Open Uitgevers)

vrijdag 12 april 2024

Ik las en genoot van: 'Dodelijke cocktail' geschreven door Nadine Barroso

 


Dodelijke cocktail

Geheimen kunnen een vriendschap maken of breken

‘Dodelijke cocktail’: Het begon zo mooi...

Vijf vriendinnen, een zinderende zomervakantie in Italië, en een duister geheim dat hen twintig jaar later nog steeds achtervolgt. In 'Dodelijke cocktail' neemt Nadine Barroso ons mee op een spannende reis door tijd en geheugen, waar de grens tussen vriendschap en verraad flinterdun blijkt te zijn.

De spanning zit vanaf het begin in de lucht. Barroso wisselt knap af tussen twee verhaallijnen: de onbezorgde vakantie van de vriendinnen in 2003 en het heden, waar ze geconfronteerd worden met de gevolgen van die ene fatale nacht. De flashbacks brengen de sfeer van de Italiaanse zomerzon en het onbezonnen jeugdige enthousiasme perfect tot leven, terwijl de hoofdstukken in het heden een beklemmend gevoel van onrust creëren.

De personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt en voelen realistisch aan door beschrijving van de innerlijke conflicten en de emoties bij het bewaren van hun eigen geheimen. De vriendinnen, elk met hun eigen persoonlijkheid en geheimen, komen stukje bij beetje tot leven. De lezer leeft mee met hun angst, verdriet en schuldgevoelens. De spanning tussen hen wordt versterkt door de komst van anonieme dreigementen die hen dwingen om terug te keren naar de plek waar het allemaal begon.

“Haar kinderen en ex-man konden alleen maar in ongeloof afwachten tot haar lichaam zou worden vrijgegeven, zodat ze met eigen ogen konden zien dat ze er echt niet meer was.
‘Ongelukkige omstandigheden,’ zei Charlie peinzend. ‘die los van elkaar onschuldig zijn, maar fataal blijven als ze met elkaar worden gemixt.’ 
Ook zij haalde een enkele bloem uit de bos die Enzo in zijn handen had. Ze kon het gevoel niet van zich afschudden dat zij het bepalende ingrediënt was dat die cocktail dodelijk maakte.”

De plot is origineel en houdt je tot het einde in zijn greep. Barroso weet de lezer op het verkeerde been te zetten met onverwachte wendingen en sluwe hints. De spanning wordt geleidelijk opgevoerd tot een climax die je niet snel zult vergeten.
Een extra troef van 'Dodelijke cocktail' is de nostalgische sfeer. De beschrijvingen van de Italiaanse zomer, de muziek en de kleding uit de jaren '90 zullen bij menig lezer herinneringen oproepen.

'Dodelijke cocktail' is een meeslepende thriller die je van begin tot eind in zijn greep houdt. Het gaat hier verder dan een oppervlakkige spanning, je raakt werkelijk in zijn greep. Nadine Barroso combineert deze spanning, het mysterie en de nostalgie van een perfect gedoseerd verhaal tot een juweeltje van een psychologische thriller.De auteur:

Nadine Barroso (1981) begon met schrijven vanaf het moment dat ze pen op papier kon zetten. Schrijven werd al snel haar manier om de wereld te verwerken en dat is nooit veranderd. Haar liefde voor boeken mondde uit in een studie Engelse Taal en Literatuur. 

In het echte leven volgde ze haar grote liefde Mark naar Moskou waar zij hun eerste kindje mochten verwelkomen. Inmiddels wonen zij weer in Nederland met hun drie zonen.

In haar schrijven put Nadine uit eigen ervaringen, emoties en ‘rauwe menselijkheid’ waardoor het haar lukt onder de huid van lezers te kruipen. Ook maatschappelijke thema’s schuwt zij niet. Ze neemt je graag mee in een achtbaan van intense relaties en bloedstollende wendingen. 
Met haar verrassende debuutthriller Ken mij niet wist ze een trouwe schare lezers aan te spreken.
In 2022 verscheen Verraderlijk spel bij De Crime Compagnie, een rauwe thriller over de verdwijning van een kind.
Lezers roemen Nadine om haar meesterlijke plotwendingen.

Neem ook een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Nadine:

Dodelijke cocktail koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dodelijke cocktail
Auteur: Nadine Barroso
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 282 pagina’s
Uitgever: De Crime Compagnie, augustus 2023
ISBN: 9789461097453
ISBN: 9789461097620 (eBook)
NUR: 332


Met dank aan De Crime Compagnie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Crime Compagnie)

donderdag 11 april 2024

Ik las: 'Dagboek uit Bombay' geschreven door Hedwig Meesters

 


Dagboek uit Bombay

'Dagboek uit Bombay' neemt je mee op een boeiende reis naar het verleden

De ouders van Isabel overlijden bij een ongeluk tijdens een vakantie en als klap op de vuurpijl verlaat haar geliefde Nik haar voor een ander. Bij het uitzoeken van de spullen van haar overleden ouders komt ze een een grote witte doos tegen met daarop geschreven ‘James’: de naam van haar vader.
Foto-albums en een vergeeld krantenpagina van The Bombay Chronicle van zaterdag 7 mei 1938 over een brute aanslag en een overlijdensbericht van haar oma Felicity Hathaway komen ook daaruit tevoorschijn.
In 1995 werd de naam Bombay door de regering van India omgedoopt tot Mumbai. 
 
Sabine vindt dan ook nog een klein kastje met daarin in een geheim laatje, het dagboek van haar oma. Daarom reist ze naar Mumbai om meer te leren over haar onbekende Indiase grootvader. Deze grootvader was al overleden voor de geboorte van haar vader.  
Er is op dit moment niets of niemand die haar thuis houdt, ze is weer vrijgezel en haar werk boeit haar ook niet. 

“Ik legde de brief op mijn knieën en sloot mijn ogen. Het lichaam van mijn geliefde Arshan lag op een van de torens van stilte. Bij de gedachte dat gieren het vlees van zijn botten pikten druppelden tranen op de brief, ook al wist ik dat de gewoonte binnen Parsi-gemeenschap was. Ik las verder. Mevrouw Dara schreef dat haar man de schok niet had overleefd. Afgelopen maandag was ook hij overleden. Zijn luchtceremonie was overmorgen...”
 
Het hele verhaal lees je afwisselend tussen twee dagboeken: het dagboek van Felicity Hathaway tijdens de nadagen van de Britse overheersing in India (1938-1945) en het dagboek van haar kleindochter Isabel Stevens (2019). Je leest in het dagboek van Felicity ook over haar liefde voor de Parsi-advocaat Arshan en haar huwelijk met Daniel.

Meesters' schrijfstijl is vlot en beeldend. Ze weet de sfeer van beide periodes treffend in lekker korte zinnen neer te zetten; van het bruisende Bombay in de jaren '40 tot de moderne metropool van nu. De contrasten tussen de twee periodes zijn fascinerend: de rol van vrouwen, de klassenverschillen, de politieke en sociale onrust.

“Een mens kon meer dan één grote liefde hebben. Dat had haar grootmoeder bewezen. Het dagboek betekende onverwacht veel voor haar. Het stond voor de jeugd van haar grootmoeder. Voor haar onschuld en prille liefde. Voor het volwassen leven dat ze slechts een paar jaar had gekend. Voor verdriet en verlies. Het verhaal maakte deel uit van Isabels leven...”

De twee hoofdpersonages Felicity en Isabel zijn goed uitgewerkt. Felicity is een jonge vrouw die haar weg zoekt in een turbulente tijd. Isabel is op zoek naar antwoorden over haar verleden en haar identiteit. De band tussen de twee vrouwen wordt door de dagboeken tastbaar en ontroerend.
De beschrijvingen van de Indiase cultuur en geschiedenis zijn interessant, en dat maakt 'Dagboek uit Bombay' een heerlijk boek om te lezen. 
Het is een boeiende mix van historie, romantiek en familiegeheimen. De auteur:

Van Hedwig Meesters (1958) verschenen eerder korte verhalen in bundels met werk van verschillende auteurs. Eerder schreef ze Zonnemeisjes en De Eindejaarsman
Dagboek uit Bombay is de eerste roman die verschijnt bij Droomvallei Uitgeverij.

Neem ook even een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Hedwig Meesters: Zonnemeisjes

Dagboek uit Bombay koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dagboek uit Bombay
Auteur: Hedwig Meesters
Genre: roman
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, juni 2023
ISBN: 9789493314092
ISBN: 9789493314115 (eBook)


Hartelijk dank aan Hedwig Meesters voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

woensdag 10 april 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'Twintig keer Dee' geschreven door Oliver Reps

 


Twintig keer Dee

‘Weet je wat het is Dee?
Afstand is onze grootste vijand.’

In een opwelling stapt een jongen ‘s ochtends vroeg in de trein naar Berlijn waar zijn vriendin Dee al een paar maanden studeert. In een stroom van gedachten laveert hij tussen hoop en angst over wat hij daar zal aantreffen.

'Twintig keer Dee' is geschreven in de vorm van een verse novel. Het is een universeel verhaal over liefde en kwijtraken, maar vooral over willen vasthouden, misschien wel tegen beter weten in.


De auteur:

Oliver Reps won met zijn debuut De dag die nooit komt de prijs Beste Boek voor jongeren. Het boek werd ook in het Duits vertaald. 

Twintig keer Dee koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Twintig keer Dee
Auteur: Oliver Reps
Genre: roman in poëzie-vorm
Uitgave: paperback met foto’s, 133 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, april 2024
ISBN: 9789463362054
NUR: 301
Fotografie: Anne Reinke


Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Harmonie)

Ik las: 'Je speelt met vuur' geschreven door Astrid Sercu

 Je speelt met vuur

DRIE VRIENDINNEN.
ÉÉN BRANDSTICHTER.


‘Je speelt met vuur’ van Astrid Sercu is een spannende young adult thriller. Het verhaal volgt Mien, Alix en Victoria, drie hartsvriendinnen die met hun klas op kamp gaan. Voor deze klas tieners breekt de tijd van hun leven aan. Ze gaan op avonturenweek en logeren in een kamphuis in de bossen waar ze op een gruwelijk geheim stuiten. 

Dit kamphuis wordt gerund door Remco, die nadat zijn vrouw hem en zijn twee kinderen had achtergelaten, zich tot het uiterste moet inspannen om rond te komen en het kamphuis open te houden. Dit gaat zeker niet zonder slag of stoot. Remco en zijn zoon Thibo zijn dolblij met deze grote klas die voor inkomsten kan zorgen. 
Thibo heeft het vertrek van zijn moeder nog niet goed kunnen verwerken en het contact met zijn vader is ook niet helemaal top. Zijn zusje Anna spreekt helemaal niet meer sinds haar moeder hen verliet. 
Maar over één ding zijn Remco en zijn zoon het in ieder geval eens. Hoe is het mogelijk dat er deze week steeds overal brand uitbreekt. Dit is geen toeval, dit moet opzet zijn.

Er blijkt een pyromaan aanwezig te zijn die de bossen in de omgeving in brand steekt. Wanneer de drie hartsvriendinnen een geheime kamer ontdekken, beseffen ze al snel dat dit gezin heel wat te verbergen heeft.
De spanning wordt nog verder opgevoerd wanneer Mien een oogje krijgt op Thibo, die misschien meer weet dan hij laat zien.

Sercu weet de spanning goed op te bouwen door de gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven te vertellen. Afwisselend volgen we Mien, Alix, Victoria en de pyromaan, waardoor we als lezer meer informatie hebben dan de personages zelf. Dit zorgt voor een extra dosis spanning en mysterie. Deze pyromaan volg je in cursief gedrukte passages tussen de andere hoofdstukken.

De auteur slaagt erin om een complex plot met verschillende verhaallijnen te creëren zonder dat het verhaal onoverzichtelijk wordt. De korte hoofdstukken en vlotte schrijfstijl zorgen ervoor dat het boek vlot leest. 

Naast de spanning is er ook ruimte voor romantiek. De ontluikende liefde tussen Mien en Thibo zorgt voor een extra dimensie in het verhaal. De chemie tussen de twee personages is voelbaar en zorgt voor enkele leuke en ontroerende momenten. Het is ook leuk om te lezen hoe irritant een leraar soms kan zijn.

Conclusie: ‘Je speelt met vuur’ is een spannende, meeslepende en originele young adult thriller die je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt. Astrid Sercu combineert hier spanning, mysterie, romantiek en avontuur op een perfecte manier. 

Een spannende whodunit met vleugje romantiek waarin drie vriendinnen voor elkaar door het vuur gaan. 


De auteur:

Astrid Sercu is geboren op 13 februari 1992 in Roeselare. Ze is gek op lezen, schrijven en toneelspelen. Sinds 2011 was ze regelmatig op televisie te zien als het personage Paula in de Ketnetreeks Galaxy Park. 
In 2014 studeerde ze af als leerkracht lager onderwijs en tot op heden geeft ze lessen woordkunst aan de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare. 
Van kinds af aan droomde Astrid ervan om een spannend boek te schrijven voor de jeugd. Je zult van me houden was haar debuut.
Neem ook een kijkje op haar website.

Je speelt met vuur koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Je speelt met vuur
Auteur: Astrid Sercu
Genre: young adult, vanaf 12 jaar
Uitgave: hardcover, 200 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Clavis, april 2023
ISBN: 9789044849097
NUR: 284


Met dank aan Uitgeverij Clavis voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Clavis)

dinsdag 9 april 2024

Ik las: 'Historische Verhalen - Verzamelbundel VII' geschreven door diverse auteurs

 Een mooie combinatie van fictie en historische feiten


Historische Verhalen
Verzamelbundel VII 

Historische verhalen - Verzamelbundel VII is een gevarieerde bundel met tien korte verhalen die je meenemen naar verschillende periodes in de geschiedenis. Van het Romeinse Rijk tot de Tweede Wereldoorlog, elke auteur belicht een uniek moment in de tijd met boeiende personages en pakkende verhalen.

De kracht van deze bundel ligt in de diversiteit. De verhalen variëren in lengte, stijl en locatie, waardoor er voor ieder wat wils is. Sommige verhalen zijn meer op fictie gericht, terwijl andere zich baseren op waargebeurde gebeurtenissen.

Een paar hoogtepunten uit de bundel:

"Metamorfose" door Key Tengeler voert ons mee naar het Romeinse Rijk in het jaar 410 en beschrijft een ontroerend en angstaanjagend portret van een jonge vrouw die haar lot onder ogen moet zien.

"De grutto" door Martin de Brouwer is een spannend verhaal over een luchtballonvaart in de 18e eeuw, met daarin het gevoel van iets nieuws te ervaren goed weergegeven.

"Waar de sneeuw roze kleurt" door Danique van der Rijt-de Ridder belicht de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van Laurenz Lehmann, een soldaat die de angst voelt van de naderende dood.

Naast de verhalen met fictieve personages bevat de bundel ook "Melancholia" door Marloes Jongewaard, een gedramatiseerde vertelling over de laatste dagen van de voormalig keizerin Joséphine.

Elk verhaal wordt afgesloten met een nawoord van de auteur, waarin deze de inspiratie en de historische context van het verhaal toelicht. Dit geeft extra diepgang en leert je meer over de periode waarin het verhaal zich afspeelt.

Historische verhalen - Verzamelbundel VII is een aanrader voor iedereen die van geschiedenis en verhalen vertellen houdt. 
‘Historische verhalen - Verzamelbundel VII’ is een gevarieerde en boeiende bundel met historische verhalen voor een breed publiek. De bundel is perfect om te lezen in de trein, tijdens een regenachtige middag of als je gewoon even wilt ontsnappen aan de realiteit.
Het blijft genieten!


De auteurs van Verzamelbundel VII zijn:

Carina Bottema, Marloes Jongewaard, Victor Lemstra, Marjet Maks, 
Paul Christiaan Smis, Danique van der Rijt-de Ridder, Sandrine van der Velde, Ayleen Anders en Martin de Brouwer.

Info over interviews en luisterverhalen lees je hier.

 Naast het interview met de auteurs, leest Key Tengeler de vertellingen voor – je kunt nu dus ook genieten van Historische Verhalen als luisterverhalen.

Zowel de interviews als de luisterverhalen vind je op Spotify en Apple Podcast, maar zijn ook gewoon op deze pagina te beluisteren via de media-speler (link op de pagina)

Eerder las ik van Historische Verhalen:

Verzamelbundel VII - Historische Verhalen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verzamelbundel VII – Historische Verhalen 
Auteurs: zie hierboven
Genre: historische fictie
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, juni 2023
ISBN: 9789083280981
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Historische Verhalen)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Ithaka' geschreven door Claire North

 ‘In dit fascinerende verhaal geeft Claire North een krachtige, frisse en onverschrokken stem aan een oude mythe […] 
Adembenemend.’ — Jennifer Saint


Ithaka

Voor de liefhebbers van mythologische hervertellingen.
In de traditie van o.a. Madeline Miller, Jennifer Saint en Claire Heywood 

Dit is het verhaal van Penelope van Ithaka, de beroemde echtgenote van Odysseus, zoals het nog nooit eerder is verteld.

Voor de kusten van Ithaka bepalen de grillen van de goden de oorlogen van de mensen. Maar op het eiland zelf zijn het de keuzes van de verlaten vrouwen – en hun godinnen – die de loop van de geschiedenis zullen veranderen.

Zeventien jaar geleden trok Odysseus ten strijde tegen Troje en nam elke man van het eiland Ithaka mee. Niemand van hen is teruggekeerd en de vrouwen van Ithaka zijn achtergebleven om het koninkrijk te besturen.

Penelope was nog maar net vrouw toen ze met Odysseus trouwde. Zolang hij leefde, was haar positie veilig. Maar nu, jaren later, nemen de speculaties toe dat haar man dood is en beginnen er huwelijkskandidaten bij haar aan te kloppen.

Geen enkele man is sterk genoeg om de lege troon van Odysseus op te eisen – nog niet. Maar terwijl iedereen wacht tot het machtsevenwicht kantelt, weet Penelope dat elke keuze die ze maakt Ithaka in een bloedige burgeroorlog kan storten. Alleen door sluwheid en haar spionagenetwerk van dienstmeisjes kan ze het delicate machtsevenwicht bewaren dat nodig is om het koninkrijk te laten overleven.

De pers:

 ‘Een gepassioneerd pleidooi voor de verloren, rechteloze koninginnen van het oude Griekenland […] een liefdesbrief aan de tot zwijgen gedwongen vrouwen uit de geschiedenis, die hun pijn niet mochten tonen en hun vaardigheden en kracht achter gespeelde incompetentie en onwetendheid moesten verbergen.’ – Booklist
‘Verteld door de meeslepende stem van de godin Hera, brengt Ithaka een wereld tot leven waarin vrouwen, verlaten door hun mannen, hun eigen lot moeten weven.’ – The Times
‘Een spetterend verhaal vol geheimen en intriges.’ – Kirkus Reviews
‘Norths schrijftalent spat van de pagina’s.’ – Sunday Times

De auteur:

Claire North is een pseudoniem van Catherine Webb, die in verschillende genres meerdere romans schreef voordat ze doorbrak met The First Fifteen Lives of Harry August. Ze won de World Fantasy Award en de John W. Campbell Memorial Award, en stond op de shortlist voor de Sunday Times Young Writer of the Year Award, de Arthur C. Clarke Award en de Philip K. Dick Award. 
Ze woont in Londen.

Ithaka koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ithaka
Auteur: Claire North
Reeks: mythologische hervertellingen
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 384 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, maart 2024
ISBN: 9789083375724
ISBN: 9789083375731 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: Ithaca
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte 


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Ik las: 'Bosgevoel' geschreven door Herman Vuijsje

 Een ontdekkingsreis door het diepe woud van Nederland


Bosgevoel

Een indrukwekkende reis door Nederlandse bossen

In zijn boek ‘Bosgevoel’ neemt Herman Vuijsje ons mee op een fascinerende tocht door de Nederlandse bossen. Hij wandelt door dichte wouden en deelt zijn indrukken met ons op een aanstekelijke en beeldende manier.

Voor in het boek staat een kaart afgebeeld, waarop aangegeven is waar de auteur gewandeld heeft om in het groen van het bos te blijven.
Leuk om te lezen dat hij een stuk Nederland gewoon uitgegomd heeft en een taxi belde…

Herman Vuijsje wandelde zonder meelopers, van de Utrechtse heuvelrug tot in de Veluwe dwars doorheen de meest bosrijke streek van Nederland met als enige metgezel de wandelende dominee Jacobus Craandijk, die hem in 1888 voor ging en van wie je zo nu en dan een citaat leest.
Vuijsje is geen doorgewinterde wandelaar of boswachter, maar juist zijn frisse blik maakt dit boek zo bijzonder. Hij ervaart de natuur onbevangen en verwondert zich over de schoonheid van kleine details, zoals een spinnenweb in de ochtendmist of het zonlicht dat door de bladeren schijnt.
 
“Bos en zee zijn allebei vrijplaatsen, ze hebben allebei vrijheid te bieden, maar het is niet dezelfde vrijheid. De zee met haar onbegrensde ruimte geeft vooral freedom of: vrijheid van denken en voelen; ze nodigt uit om de geest te laten zweven met een open mind. Je kunt je er niet vestigen, blijft altijd in beweging. Het bos schenkt eerder freedom from… je hoopt er gevrijwaard te blijven van dingen die je niet wilt, zoals alledaagse beslommeringen, vervolging en de arm der wet. Je trekt je er terug om daar geen last van te hebben.”

De auteur wisselt in dertien hoofdstukken zijn persoonlijke observaties af met wetenschappelijke feiten en historische verhalen. Hij leert ons over de verschillende soorten bomen en planten, de dieren die in het bos leven en de eeuwenlange interactie tussen mens en natuur. 

‘Bosgevoel’ is meer dan een wandelgids of natuurboek. Het is een ode aan de Nederlandse bossen en een pleidooi voor het belang van natuurbeleving. Vuijsje maakt duidelijk dat we de natuur niet alleen nodig hebben voor onze fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor onze spirituele welzijn.

“In de namiddag, als ik al dicht bij Lage Vuursche ben, zie ik hoe zonlicht neerdwarrelt op de bosbodem en in vlokken uiteenspat. De bladeren glinsteren nog één keer op en vormen achter de stammen een fijne groene nevel. Daar in de verte wenken licht, een diffuus optimisme en een onbestemd verlangen.”

'Bosgevoel’ is een heerlijk boek voor iedereen die van de natuur houdt. Het is een inspirerend en informatief boek dat je aan het denken zet over de waarde van onze bossen. Het is een interessante mix van persoonlijke observaties, wetenschappelijke feiten en historische verhalen, en dat alles voorzien van mooie foto’s. 
Het laat ons ook duidelijk zien dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten. Persoonlijk ben ik nu het liefst aan zee, maar als kind woonde ik ook graag in ons dorpje vlak tegen het bos...


De auteur:

Herman Vuijsje (1946) is een onafhankelijk journalist, schrijver en socioloog. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Hij schreef een dertigtal boeken.

Eerdere wandel- en reisboeken waren: Op weg naar Vladivostok – achter Russische façades (de weerslag van een twee maanden durende reis door Rusland), Schuifgroen (een verkenning te voet van de ‘groene grens’ van Amsterdam) en Een grens van steen, op avontuur langs de Muur van Hadrianus (het verslag van een wandeltocht langs de unieke Romeinse grensversterking tussen Engeland en Schotland).

In 1989 liep hij van Santiago naar Amsterdam. Daarover schreef hij de evergreen Pelgrim zonder God. 
Bij Uitgeverij Elmar verscheen eerder zijn boek Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs de hele Nederlandse kust samen met schilder Jan Groenhart. (Het is een juweeltje om van te genieten.)
Nu heeft hij de bossen in Nederland doorkruist op zoek naar het oergevoel.

Herman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

Bosgevoel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bosgevoel
Auteur: Herman Vuijsje
Genre: wandelgids, autobiografisch
Uitgave: paperback, geïllustreerd, 144 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elmar, mei 2023
ISBN: 9789038928821
NUR: 502


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

maandag 8 april 2024

Ik las: 'Veertien woorden' geschreven door Ronald van den Broek

 


Veertien woorden

In ‘Veertien woorden’ draait het om Jasleen Martens, die een groot deel van haar volwassen leven het verlangen had om special agent te worden. Al snel bracht ze het tot rechercheur bij speciale elite-afdeling van de NYPD. Maar dat was voor haar nog niet genoeg en ze is dolgelukkig wanneer ze aangenomen wordt door de FBI.
 
Wanneer ze tijdens haar laatste werkdag bij de NYPD opgeroepen wordt om even te gaan kijken bij een sterfgeval wat een uitgemaakte zaak lijkt, steekt bij de kritische Jasleen een ongemakkelijk gevoel de kop op en ze besluit de zaak zelf verder te onderzoeken. 
Ze ontdekt dat er veel meer aan de hand blijkt te zijn en omdat deze zaak zich afspeelt in zowel Nederland als New York, betrekt ze haar nieuwe mentor van de FBI hierbij. 

De slachtoffers zijn allemaal Nederlanders en het getal veertien lijkt een prominente rol te spelen. Ook nu wordt haar theorie afgedaan als een ongelukkig toeval, totdat Jasleen haar mentor weet te overtuigen van het belang van het getal veertien dat telkens opnieuw opduikt. Als ze aangeeft dat dit naar haar mening het werk is van een seriemoordenaar die het op Nederlanders voorzien heeft, krijgt ze geen ondersteuning; ze staat er weer alleen voor.

“De makelaar had hem voor het eerst benaderd nadat hij nog maar net uit de gevangenis was ontslagen en berooid over straat zwierf. Hij was pas zevenentwintig en had bijna tien jaar achter de tralies doorgebracht. Tien jaar was niet lang voor moord, zelfs niets als de dader minderjarig is. Dit had hij te danken aan de topadvocaat, die hij normaal niet had kunnen betalen maar die hem enkel hielp omdat het een zaakwas met veel media-aandacht en waarmee hij op een later moment rijke klanten aan zich kon binden. Betere marketing dan voor en tijdens de zittingsdagen op primetime in het nieuws verschijnen bestond er niet.”

‘Veertien woorden’ van Ronald van den Broek is een meeslepende thriller die je van begin tot eind in zijn greep houdt. De spanning wordt geleidelijk opgebouwd en de plot zit vol met onverwachte wendingen. De cliffhangers aan het eind van een hoofdstuk zijn subliem! 

Jasleen stuit tijdens haar onderzoek op een complex web van leugens en tegenstrijdigheden, en ze moet al haar intelligentie en moed inzetten om de waarheid te achterhalen.
Tijdens haar onderzoeken komt uiteindelijk zelfs een personage in beeld dat aan oud-president Trump doet denken. 

“We weten nog steeds niet hoe hij aan die informatie is gekomen. Maar het heeft hem geen windeieren gelegd, want vandaag staat hij op flinke voorsprong in de peilingen. ‘Zou de oud-president zelf of iemand binnen zijn directe invloedssfeer de opdrachtgever kunnen zijn?’ ”

Ronald van den Broek heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl die ervoor zorgt dat je het boek in een mum van tijd uitleest. De karakters zijn goed uitgewerkt en je leeft al snel mee met Jasleen en haar team. Ik kijk uit naar een volgende verhaal met Jasleen Martens in de hoofdrol. 
De auteur weet de spanning tot het einde vast te houden en de laatste woorden in dit verhaal zullen je vast en zeker de adem benemen...
De auteur:

Ronald van den Broek is jurist en woont in Amsterdam. In 2014 debuteerde hij met de thriller 'Varkensbloed in chocolade'. 'Veertien woorden' is alweer zijn vijfde thriller.
Neem een kijkje op zijn website.

Veertien woorden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Veertien woorden
Auteur: Ronald van den Broek
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 344 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, mei 2023
ISBN: 9789493245815
NUR: 305


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)