zaterdag 23 november 2024

Ik las en genoot van 'Een onmogelijk leven', een imponerende roman geschreven door Matt Haig. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

 Auteur van de wereldwijde bestseller
Middernachtbibliotheek


Een onmogelijk leven

Een magische reis vol introspectie, die je aan het lachen
 en aan het huilen zet om de wereld.

Matt Haig, bewijst met ‘Een onmogelijk leven’ zijn talent voor het vertellen van verhalen die je raken in het hart. Dit boek is een betoverende mix van mysterie, zelfreflectie en de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het onbekende. Dit was het eerste boek dat ik van deze auteur las en ben zeker onder de indruk.

“Voordat ik ging slapen pakte ik een boek uit de kast, 
'La vida imposible' van Alberto Ribas. 
Een onmogelijk leven.”

Het verhaal volgt Grace, een gepensioneerde wiskundedocent, die op zoek gaat naar antwoorden over het leven van een oude vriendin op het prachtige eiland Ibiza. Wat begint als een eenvoudige zoektocht naar het verleden, ontaardt al snel in een wervelwind van onverwachte gebeurtenissen. Grace ontdekt een wereld vol magie en wonderen, waar de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen.

“Het was niet prettig, maar ik voelde wel iéts. Eerlijk gezegd had ik al jarenlang nauwelijks iets gevoeld. Alleen een vaag, aanhoudend verdriet. Anhedonie. Ken je dat woord? Nergens plezier in hebben. Een gebrek aan gevoelens. Nou, daar had ik al een tijd last van. Ik ben weleens depressief geweest, maar dat was het niet. Daar was het niet intens genoeg voor. Er ontbrak gewoon iets. Ik bestond, maar daar hield het ook mee op.”

De auteur weet de lezer vanaf de eerste pagina te boeien met een mysterie dat je blijft intrigeren tot de laatste bladzijde. De korte hoofdstukken trekken je meer en meer in het leven van Grace.
‘Een onmogelijk leven’ is een ode aan het leven, aan nieuwe beginselen en aan de kracht van vriendschap.
Haig weet bovendien de sfeer van Ibiza op een betoverende manier te beschrijven, waardoor je je als lezer direct op het eiland waant.

“De zee had opnieuw die onmogelijk blauwe kleur, feller en helderder dan ooit. Van het strand bijna helemaal tot Es Vedrà. En net als de eerste keer dat ik de gloed van La Presencia zag, was het alsof ik naar een gevoel keek. Dit keer was het gevoel sterker dan ooit. Het gaf zó veel vertrouwen dat het een zekerheid werd.”

Dit juweeltje is een aanrader voor liefhebbers van magisch realisme, het is een betoverend verhaal dat je meeneemt op een reis naar zelfontdekking.
Het is voor iedereen die op zoek is naar een boek dat je aan het lachen, aan het huilen en aan het denken zet over het leven en de wereld om ons heen.

Ik heb ‘Een onmogelijk leven’ graag gelezen.



De auteur

Matt Haig (1975) is zeer veelzijdig: hij schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en filmscenario's. Zijn werk is bekroond, bejubeld en verfilmd. Van zijn boeken worden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht en hij wordt vertaald in meer dan vijftig landen.
Van Middernachtbibliotheek werden 9 miljoen exemplaren verkocht!

Een onmogelijk leven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Een onmogelijk leven
Auteur: Matt Haig
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Lebowski Publishers, september 2024
ISBN: 9789048873661
ISBN: 9789048873678 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Life Impossible
Vertaald door: Monique ter Berg, Elise Kuip


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Vandaag in de schijnwerpers 'Naar Edinburgh, een roman over rouwen en doorgaan' geschreven door Alma Post

 Een roman over rouwen en doorgaan


Naar Edinburgh


Na de dood van haar man Harold is Alice in alle staten van verdriet. 
Dit gemis is niet te bevatten. Dat ze toevallig in een groot huis woont en een enorme tuin heeft doet daar niets aan af. 
Alles staat haar tegen. Goedbedoelde raad, domme opmerkingen, en de in haar ogen zinloze therapie. Niemand snapt hoe ze zich voelt, hoe ze hem mist en hoe ze worstelt met zaken die niet genoeg uitgesproken werden toen hij nog leefde. 
Toch gaat ze door, zoals bijna iedereen in die situatie. 
Haar wereld bestaat uit gesprekken met haar huurder Leo, bemoeienissen van haar vriendin Jennifer, herinneringen aan haar jeugdliefde Rick, en adviezen van haar luchthartige zusje Ida in Edinburgh. 
Het gaat niet snel, maar gaandeweg vindt ze de kern terug, die ieder mens ergens in zich verborgen heeft. Ze is er zelf nog en ze heeft verlangens. 
Aan het slot merkt ze dat ze verder kan leven zonder Harold. Met verdriet, maar ook met nieuwe plannen.  

Ze moest iemand spreken, een stem horen. Maar het was intussen bijna half een in de nacht. Wat kon ze doen? 
Haar vriendin Jennifer had gezegd dat ze ‘altijd’ mocht bellen, maar bedoelde ze met ‘altijd’ altijd? 
Een stem horen zou haar kalmeren. Ze snapte sinds Harolds dood zo goed dat eenzame mensen bleven hangen bij de kassa van de supermarkt. 
Nooit beseft dat een gesprekje met de kassière soms het enige menselijke contact van een dag was. Alleen een stem. In Edinburgh was het half twaalf. Dat was laat, maar geen middernacht. Zou ze? 
Haar zusje nam meteen op.


De auteur

Alma Post (Rotterdam, 12 december 1948) publiceerde zeven kinder- en jeugdboeken en vier romans voor volwassenen. Deze laatste gaan over sociaalpsychologische onderwerpen als: klassenverschillen, jezelf zijn en narcisme.

Neem ook een kijkje op haar website.

Eerder las ik van Alma Post:

Naar Edinburgh koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Naar Edinburgh
Auteur: Alma Post
Genre: biografische fictie
Uitgave: paperback, 176 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Onderstroom, september 2024
ISBN: 9789082349191


Met dank aan Uitgeverij De Onderstroom voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Onderstroom)

vrijdag 22 november 2024

Ik las 'Ik die nooit een man heb gekend', een Orlando Klassieker geschreven door Jacqueline Harpman. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

Met een nawoord van Margot Dijkgraaf


Ik die nooit een man heb gekend

Een beklemmende duik in de diepte. Je bent een gevangene van het verhaal; 
weglopen is geen optie.

Jacqueline Harpman neemt ons met 'Ik die nooit een man heb gekend' mee naar een claustrofobische wereld, diep onder de grond. Een wereld waar tijd en herinneringen geen grip meer hebben en waar veertig vrouwen gevangen zitten in een onzichtbare kooi, waaronder de vertelster. 
Het verhaal draait om het jonge meisje die als laatste (veertigste) in deze benauwde ruimte terechtkomt en al snel een centrale rol blijkt te spelen in het lot van de anderen. Ze was nog maar een kind toen ze opgesloten werd en heeft daarom geen herinneringen aan iets anders. De anderen willen haar onwetend houden.

De vrouwen worden in de gaten gehouden door een drietal ongenaakbare bewakers dat niet praat en plotseling afgelost kunnen worden door drie andere bewakers. Deze bewakers jagen de vrouwen angst aan door hun zweep te laten knallen. De vrouwen kunnen zich geen van allen herinneren hoe ze daar terecht zijn gekomen, ze hebben geen besef van tijd en de herinneringen over hoe hun leven geweest was, zijn minimaal. Ze mogen elkaar absoluut niet aanraken en missen ieder besef van tijd. Het enige waaruit ze af kunnen leiden hoe lang ze in de kooi gezeten hebben is de groei van het kleine meisje. Deze ik-figuur heeft helemaal geen herinneringen en stelt vragen aan de anderen, maar de meeste vragen worden niet beantwoord. 

“Théa, die de intelligentste was, begreep onmiddellijk dat de inhoud van het geheim er niet echt toe deed, maar het feit dat je kunt zeggen dat je een geheim hebt (en geloofd wordt), in een situatie waar iedereen elkaar voortdurend in de gaten houdt. Maar de vrouwen vonden dat te ingewikkeld, ze duwden Théa geërgerd opzij en eisten dat ik mijn geheim zou prijsgeven.”

Wanneer ze, nadat er ineens een alarm afgaat en de bewakers in paniek vluchten kunnen ontsnappen uit hun kooi, is de ik-figuur ongeveer vijftien jaar. Ze stappen naar buiten, in het licht en treffen daar een uitgestrekt landschap aan. Het is een dor landschap waarin ze in terecht gekomen zijn en waar geen andere mensen te vinden zijn, zelfs hun bewakers zijn nergens te bekennen! Hierop besluiten ze om niet daar te blijven maar elders te gaan leven. 

Nadat ze jaren voortsukkelen in hun levens, komen ze in aanraking met ziektes, dood en ouderdom. De groep dunt uit totdat uiteindelijk de ik-figuur als enige overgebleven is. Ze heeft berekend dat ze inmiddels zestig jaar moet zijn en heeft een eigen onderkomen en beseft dat ook zijzelf eens zal overlijden. Dan is er niemand meer. Ze besluit haar verhaal op te schrijven…

“Ik had niet naar die dode vrouwen gekeken omdat ik dat zelf wilde, ik had mezelf ertoe gedwongen en ik had ze niet echt goed in me opgenomen, behalve dan die ene met haar uitgestrekte arm. Ik bedacht dat ik eigenlijk hypocriet was geweest en kwam tot de ontdekking dat je, als er niemand is om tegen te liegen, tegen jezelf kunt liegen, wat ik wel raar vond.”

Harpman schetst een angstaanjagend beeld van een post-apocalyptische wereld, zonder dat ze expliciet uitlegt wat er boven de grond is gebeurd. De focus ligt op de psychologische impact van de gevangenschap op de vrouwen. Hoe overleven ze? Hoe houden ze hun verstand bij? En wat betekent het om mens te zijn in een wereld zonder toekomst?

Dit boek is geschikt voor lezers die van een donkere, beklemmende sfeer houden en geïnteresseerd zijn in verhalen over menselijke veerkracht en overleven. Het is ook een aanrader voor liefhebbers van dystopische literatuur en vrouwelijke vriendschap.

Harpman creëert een beklemmende sfeer die je als lezer volledig in haar greep houdt. Het boek raakt aan diepgaande thema's als identiteit, verlies, hoop en het belang van menselijke verbinding. 
Het verhaal is origineel, mysterieus en angstaanjagend met een einde om U tegen te zeggen. Als lezer ben je een gevangene van het verhaal; weglopen is geen optie.

LEESFRAGMENT 


De auteur

Jacqueline Harpman (1929-2012) werd geboren in Etterbeek, België, en vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar Casablanca. Ze debuteerde in 1959 met de roman Brève Arcadie, werkte als psychoanalytica en schreef meerdere romans, waaronder Het strand van Oostende en Orlanda.

Ik die nooit een man heb gekend koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Ik die nooit een man heb gekend
Auteur: Jacqueline Harpman
Genre: vertaalde literaire roman, post-apocalyptische roman
Uitgave: hardcover, 190 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, augustus 2024
ISBN: 9789083377001
NUR: 302
Originele titel: Moi qui n'ai pas connu les hommes  
Vertaald uit het Frans door: Peggy van der Leeuw


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar van deze Orlando klassieker.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Vandaag in de schijnwerpers 'Een zwaluw in de kamer, queer-verhalen die je omarmen' geschreven door Eveline van de Putte met illustraties van Linda Hirzmann

 Queer-verhalen die je omarmen


Een zwaluw in de kamer

Ontdekken dat je vader een vrouw is. 
Je afvragen of er wel geld is voor een winterjas. 
Niet meer naar school willen omdat je wordt gepest. 
Verliefd zijn op een man en een vrouw tegelijk. 
Na een heftig ongeluk in een rolstoel belanden. 
Een eenzame, oude man ontmoeten. 

In Een zwaluw in de kamer gebeurt het allemaal. En nog veel meer. Heel gewoon en soms net even anders. In twintig meeslepende queer-verhalen neemt Eveline van de Putte je mee in het leven van heel diverse personages. Haar inspiratie haalt ze uit de ontelbare gesprekken die ze afgelopen jaren met jong en oud voerde. Verder put ze uit haar kleurrijke fantasie en persoonlijke ervaringen.

De verhalen ademen een sterk gevoel voor sfeer en intimiteit, terwijl Eveline de pijnlijke rafels van de samenleving niet schuwt. Ze worden prachtig aangevuld met illustraties van Linda Hirzmann, die van het boek een fijne lees- én kijkervaring maken.

Een zwaluw in de kamer, queer-verhalen die je omarmen is een boek waarin iedereen wel iets herkent.

“In dit boek staat de schoonheid van allerlei soorten mensen centraal. Elkaar leren kennen en écht zien is zo belangrijk voor een mooiere samenleving. Een aanrader. Juist nu!”
Francis van Broekhuizen
Operazangeres & Pride ambassadeur


Omdat dit boek onderdeel uitmaakt van een voorleesproject is er ook een speciale website waar leerlingen opdrachten kunnen downloaden om klassikaal te bespreken.

De auteur

Eveline van de Putte (1966) groeide op in het Zeeland, maar trok al gauw de wijde wereld in: reizen en andere culturen ontdekken zijn nog altijd haar passie. 

Behalve auteur is Eveline ook fotograaf, trainer en verhalenverteller. Ze gebruikt kunst om onbekende groepen stem en gezicht te geven. Dat doet ze als spreker op congressen en (hoge)scholen, door foto-exposities, maar ook met de Tour d’Amour, een voorstelling over seksuele- en genderdiversiteit en lhbtiq+ ouderen, waarmee Van de Putte sinds 2014 door Nederland en België reist. Juni 2024 vond de 300e voorstelling plaats. 
Lees meer over Eveline en haar werk op haar auteurspagina bij Uitgeverij de Brouwerij.

Neem ook een kijkje op haar mooie website.

Eerder las ik van Eveline: LUCHT.


De illustrator

Uitgeverij de Brouwerij over Linda Hirzmann:
"Hirzmann is voor ons al jaren een constante factor in de visuele communicatie die in deze tijd van overdaad zo onontbeerlijk is. Er is ruimte voor eigen inbreng en overleg, maar Linda weet ons met haar artisticiteit en professionele visie altijd naar het juiste eindresultaat te begeleiden. Het is moeilijk in woorden te vatten wat Linda met beelden kan uitdrukken. 12,5 jaar geleden heeft zij de identiteit van Uitgeverij de Brouwerij karakter gegeven met een sterk logo en webdesign. Het is verbazingwekkend hoe ze vervolgens talloze boekcovers en brochures precies de uitstraling heeft weten te geven die bij de inhoud past."

Neem ook een kijkje op haar website.

Een zwaluw in de kamer koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens

Titel: Een zwaluw in de kamer
Ondertitel: Queer-verhalen die je omarmen
Auteur: Eveline van de Putte
Illustrator: Linda Hirzmann
Genre: Young Adult, fictie 15+
Uitgave: paperback met omslag, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks, november 2024
ISBN: 9789083418438
NUR: 285
Met dank aan Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info:  Uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks)

donderdag 21 november 2024

Ik las 'Daar waar de rivierkreeften zingen', het romandebuut van Delia Owens. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

'Gruwelijk mooi.' - NY Times book review
'Adembenemend.' - The times


Daar waar de rivierkreeften zingen

Een meeslepend verhaal over de natuur, liefde en de kunst van het overleven. 

Delia Owens' ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ is een roman die je vanaf de eerste pagina meesleurt naar Barkley Cove en niet meer loslaat. Het verhaal van Kya Clark, een meisje dat opgroeit in de afgelegen moerassen van North Carolina, is zowel ontroerend als spannend.

Voor in het boek staat een plattegrond afgebeeld met hierop de locaties vermeld waar het een en ander plaats zal vinden in het boek. Hierdoor ben je er nog meer bij betrokken.
Het verhaal bestaat uit twee delen: Het moeras en Het drasland.

Owens schildert een prachtig beeld van de moerassen en de manier waarop Kya een diepgaande connectie ontwikkelt met de natuur. Het moeras is niet alleen haar thuis, maar ook haar leraar en haar beschermer. Kya's kennis van de natuur en haar vermogen om te overleven in de wildernis zijn indrukwekkend en vormen een belangrijk onderdeel van haar identiteit.

Ondanks haar sterke band met de natuur, voelt Kya zich vaak eenzaam en verlangend naar menselijk contact. Haar relaties met Tate en Chase zijn complex en laten zien hoe moeilijk het voor haar is om haar plaats te vinden in de wereld. De auteur weet op een subtiele manier de emoties van Kya over te brengen, waardoor de lezer zich intens met haar verbonden voelt. 

“Toen Kya de volgende middag Tates boot hoorde, verstopte ze zich in dichte bramenstruiken en keek naar hem. Dat iemand haar kende leek op zich al vreemd genoeg, maar nu wist hij ook nog eens van de persoonlijkste, intiemste gebeurtenis van haar leven. Bij die gedachte begonnen haar wangen te gloeien. Ze zou zich schuilhouden tot hij weer weg was.”

Het mysterie rond de dood van Chase houdt de lezer tot het einde in spanning. De beschuldigingen tegen Kya en haar proces zorgen voor een extra laag van intrige en suspense. Owens weet, mede door de wisseling in tijd, de spanning op te bouwen en de lezer steeds weer op het verkeerde been te zetten.

“Ze wist dat de jaren in isolement haar gedrag zo hadden veranderd dat ze anders was geworden dan anderen, maar het was niet haar schuld dat ze alleen was opgegroeid. Het meeste wat ze wist, had ze van de natuur geleerd. Die had haar gekoesterd, onderwezen en beschermd in een tijd dat niemand anders daartoe bereid was. Als haar afwijkende gedrag consequenties had, waren die ook afgeleiden van de fundamentele kern van het leven.”

‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ is meer dan alleen een verhaal over een meisje dat in de natuur opgroeit. Het is een roman over liefde, verlies, verraad en de zoektocht naar jezelf. Owens heeft een prachtig verhaal geschreven over de kracht van de natuur en de veerkracht van de menselijke geest.

‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ is een must-read voor iedereen die houdt van verhalen over natuur, liefde en overleven. Het is een verhaal dat je lang bijblijft en dat je soms de adem beneemt.
Ik heb intens genoten van ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’.



De auteur

Delia Owens schreef eerder over haar leven als wildlife biologe in Afrika en maakte documentaires voor National Geographic. Daar waar de rivierkreeften zingen is haar romandebuut. In de VS zijn inmiddels meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht en staat het boek al drie jaar in de bestsellerlijst van de New York Times. De vertaalrechten zijn aan 49 landen verkocht.

Daar waar de rivierkreeften zingen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens

Titel: Daar waar de rivierkreeften zingen
Auteur: Delia Owens
Genre: vertaalde literaire novelle
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: Rainbow, augustus 2024
ISBN: 9789041716149
NUR: 302
Originele titel: Where the Crawdads Sing 
Vertaald door: Mariëtte van Gelder


Met dank aan uitgeverij Rainbow voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij Rainbow)

woensdag 20 november 2024

Ik las en genoot van 'Messalina', een prachtige reconstructie van het leven van de derde vrouw en achternicht van keizer Claudius, geschreven door Honor Cargill-Martin. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

 De eigenzinnigste vrouw van Rome


Messalina

De complexe wereld van het keizerlijke Rome en 
de rol van vrouwen daarin, wordt ontrafeld.

Honor Cargill-Martin levert met 'Messalina' een intrigerende en verfrissende kijk op een van de meest de meest belasterde en onderschatte vrouwelijke figuren uit de oude geschiedenis. Als classicus en kunsthistoricus is zij uitermate geschikt om de complexe wereld van het keizerlijke Rome en de rol van vrouwen daarin te ontrafelen. 
Messalina is een van; ze leefde van ca. 17/20 tot 48 n. Chr. 
Ze was de derde vrouw – en achternicht – van keizer Claudius. De auteur reconstrueert in ‘Messalina’ het leven van deze vrouw.

Cargill-Martin gaat verder dan de oppervlakkige, vaak sensationele verhalen over Messalina als een meedogenloze en seksueel onverzadigbare intrigant. Ze schetst een veelzijdig portret van een vrouw die vastzat in een mannelijke wereld, waar macht en invloed vooral aan mannen waren voorbehouden. Messalina wordt hier niet alleen als slachtoffer van roddel en achterklap gepresenteerd, maar ook als een sterke vrouw die probeerde haar positie te veroveren en te behouden.

“Tacitus schreef zijn werk met een bedoeling en Messalina’s verhaal kon hij daarbij goed gebruiken. De macht die zij als keizerin bezat (volledig ongrondwettelijk en zonder republikeinse precedenten) laat zien hoe dicht Rome de monarchie was genaderd en hoe ver het was komen af te staan van een senatoriaal bewind. De geruchten dat ze die macht had gebruik om haar eigen hebzucht, nukken en seksuele lusten te bevredigen, illustreerden perfect hoezeer de nieuwe hofpolitiek leidde tot gevaarlijke instabiliteit en corruptie."

De auteur baseert haar verhaal op een uitgebreide studie van zowel klassieke teksten als archeologische vondsten. Hierdoor krijgt de lezer een goed beeld van de historische context waarin Messalina leefde. 
Cargill-Martin weet op een heldere en toegankelijke manier complexe politieke gebeurtenissen en sociale verhoudingen uit te leggen.

'Messalina' is niet alleen een biografie over Messalina, maar ook een fascinerende duik in de Romeinse geschiedenis. Het boek is goed geschreven en leest als een spannende roman. Cargill-Martin slaagt erin om de lezer mee te voeren naar het Romeinse rijk en een nieuwe kijk te geven op een van de meest intrigerende figuren uit de oudheid.
Achter in het boek staat een overzicht van de gebruikte afkortingen en hun betekenis. Bovendien tref je daarna een overzicht van de voetnoten per hoofdstuk aan.
De aanwezige illustraties zijn een prachtige aanvulling op de teksten.

“Toen Messalina aan Claudius werd uitgehuwelijkt, was zij in haar late tienerjaren en hij omstreeks 48. Hij stotterde en kwijlde en onderging de vernederende pesterijen van Caligula met lijdzame berusting. Hij kan nauwelijks de man van haar dromen zijn geweest. Maar wat haar persoonlijke gevoelens voor haar echtgenoot ook waren, het huwelijk had Messalina pal in de maalstroom van Caligula’s hof geplaatst. Dit was een wereld die gekenmerkt werd door sensualiteit, door banketten en plezierjachten, smaragden en parels en exotische parfums.”

'Messalina - De eigenzinnigste vrouw van Rome' is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Romeinse geschiedenis en in sterke vrouwenfiguren. Cargill-Martin heeft een boeiende en verfrissende biografie geschreven die ons dwingt om anders naar Messalina te kijken.
Ik heb ‘Messalina’ graag gelezen.


De auteur

Honor Cargill-Martin is auteur, classicus en kunsthistoricus. Ze studeerde in Oxford, waar ze werkt aan haar promotieonderzoek naar politieke seksschandalen in het oude Rome. 
‘Messalina’ is haar non-fictiedebuut, dat al in acht talen is uitgegeven.

Messalina koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Messalina
Auteur: Honor Cargill-Martin
Genre: geschiedenis, biografie
Uitgave: paperback met illustraties, 464 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Omniboek, juni 2024
ISBN: 9789401920278
ISBN: 9789401920285 (eBook)
ISBN: 9789401920292 (luisterboek)
NUR: 683
Oorspronkelijke titel: Messalina
Vertaald door: Ruud van de Plassche


Met dank aan Uitgeverij Omniboek voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Omniboek)

zondag 17 november 2024

Ik las 'Café Maria', een beklijvende roman geschreven door Cees van Hoore. Lees hier mijn recensie

 Een lofzang op de alcohol


Café Maria

Een rauwe blik in de afgrond

Cees van Hoore's 'Café Maria' is geen boek voor de gevoelige lezer. Het is een ongezouten, soms zelfs afstotelijke, maar tegelijkertijd ontroerende en eerlijke vertelling over de verslaving aan alcohol. De auteur neemt ons mee op een duistere reis door zijn eigen hel, waar drank niet alleen een middel is om te ontsnappen, maar ook een manier van leven is geworden.

Wat meteen opvalt aan dit boek is de rauwe, bijna ongefilterde eerlijkheid waarmee Van Hoore over zijn verslaving schrijft. Hij spaart zichzelf niet en schetst een leven dat gedomineerd wordt door alcohol, eenzaamheid en de zoektocht naar liefde. De beschrijvingen van dronkenschap, black-outs en de gevolgen daarvan zijn zo levensecht dat je als lezer bijna mee drinkt.

Hoewel de alcoholverslaving centraal staat, is 'Café Maria' meer dan alleen een verslag van een verslaving. Het is ook een verhaal over oorlog, trauma en de zoektocht naar betekenis. Van Hoore's ervaringen als oorlogsjournalist in Bosnië hebben diepe sporen bij hem achtergelaten en de alcohol is geworden tot een manier om deze traumatische ervaringen te bedwingen.

Het boek vertelt het verhaal van een Post Traumatisch Stress-Syndroom. Twee weken is de auteur in Bosnië geweest als journalist, meereizend met Artsen zonder Grenzen. De gruwelijkheden die hij daar in de oorlog heeft meegemaakt weet hij te bezweren met drank. 

“Alle mensen meet wie ik te maken heb gehad, maar ook de schimmen van voorbijgangers, die ik ooit eens gezien heb op straat, fluisteren me toe;
‘Hang jezelf toch op, lul! Hang jezelf op!’
Honend zeggen ze het, met verwrongen gezichten. Eén van hen lacht, ik kijk in het rood van zijn schaterlach.
Daar hangt het gordijnkoord. Het witte gordijnkoord. Daar is de radiator van de verwarming met de koude ribben. Die ribben waartegen ik mijn hoofd stuk zal bonken. Hoor me toch, hoor me toch? Ik druk op de alarmbel.
De paniek duurt drie volle dagen.”

De liefde voor een veel jongere vrouw vormt een andere belangrijke lijn in het verhaal. Deze liefde is zowel een bron van geluk als van verdriet en speelt een grote rol in de verslaving van de auteur. Het is een complexe en veelzijdige relatie die de lezer aan het denken zet over de aard van liefde en verlangen.

'Café Maria' is een boek dat confronteert en dat je niet onberoerd laat. Het is een belangrijk boek voor iedereen die te maken heeft met alcoholisme, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de menselijke psyche en de impact van trauma. Hoewel het lezen van dit boek soms pijnlijk kan zijn, is het ook een getuigenis van moed en veerkracht. 

Kortom: 'Café Maria' is een rauw, ontroerend en eerlijk verhaal over verslaving, oorlog en liefde. Deze roman wordt gekenmerkt door een niets en niemand ontziende openhartigheid. 
Het is een rauwe blik in de afgrond...

De auteur

Cees van Hoore is een Nederlands journalist, prozaschrijver en dichter (Den Haag 21.2.1949). Van Hoore debuteerde in 1983 met de gedichtenbundel Groot licht, waarvoor hij een aanmoedigingsprijs van het Fonds voor de Letteren kreeg. In 1985 verschenen opnieuw gedichten in de bundel Een bon-vivant in de dodenstad. Van Hoore schreef columns, korte verhalen en impressies voor het Leidsch Dagblad en NRC/Handelsblad. Hij publiceerde een aantal gedichtenbundels en proza bij diverse uitgeverijen. Zijn werk is vertaald in het Duits en het Engels. 
Zijn lijfspreuk: 'Frappez toujours.'

Eerder las ik van Cees van Hoore: De zoon van Sinterklaas.

Café Maria koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Café Maria
Auteur: Cees van Hoore
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 285 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2024
ISBN: 9789464872392
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Vandaag in de schijnwerpers 'De doodsvogel', een psychologische thriller geschreven door Samuel Bjørk

 Munch & Kruger #2  


De doodsvogel

'De doodsvogel' is opnieuw een psychologisch indringende thriller van Samuel Bjørk met het politieduo Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrollen. Een tienermeisje is ritueel vermoord en het onderzoeksteam van Munch wordt op de zaak gezet. 
De bijdrage van superrechercheur Krüger is cruciaal, maar ze worstelt met zelfmoordneigingen en verslaving. Dan duikt er een verontrustend filmpje op dat nieuwe details prijsgeeft. 
Ondertussen zit Munch' dochter midden in een emotionele crisis en komt ze in contact met een zeer zieke geest...

‘Grijpt de lezer bij de keel.’
**** De Telegraaf

De auteur

Samuel Bjørk is het pseudoniem van de Noorse zanger, songwriter en schrijver Frode Sander Øien (1969). Zijn thrillerdebuut Ik reis alleen werd direct na verschijnen een denderend internationaal succes. De serie wordt in meer dan twintig landen vertaald en er zijn een Zweedse en Amerikaanse tv-serie in de maak.

De doodsvogel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De doodsvogel
Serie: Munch & Kruger #2
Auteur:  Samuel Bjørk
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina’s
Uitgever: Rainbow, november 2024
ISBN: 9789041715869
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Uglen
Vertaald door: Renée Vink


Met dank aan uitgeverij Rainbow voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info uitgeverij Rainbow)

zaterdag 16 november 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'De Val van de Ravenhorst', een Islasec Detective geschreven door Kevin de Haan

 Islasec Detectives (5)


De Val van de Ravenhorst

Laufey en Niels raken betrokken bij een grote Nederlands blockbuster die in Winterswijk wordt opgenomen. Lukt het zo om de identiteit van een stalker te achterhalen en de seriemoordenaar op de set te pakken?

Het beveiligingsbedrijf van Laufey en Niels wordt ingehuurd door Albert, de oom van Lucien van Gelder, om indringers uit zijn tuin te weren. Toevallig grenst zijn woning in Winterswijk aan de locatie waar opnames worden gemaakt voor de spectaculaire avonturenfilm ‘De Val van de Ravenhorst’. 

Terwijl Laufey probeert zich op haar werkzaamheden te concentreren, wordt er achter het huis een aanslag gepleegd op een lid van de filmploeg. Niet veel later wordt het woord ‘moordenaar’ op Alberts garagedeur gespoten. Maar wat heeft oom Albert te maken met de filmset? Is er een verband met de cameraman die eerder dodelijk ten val is gekomen of is hij gewoon het mikpunt van een ordinaire burenruzie? 
En wie is eigenlijk de mysterieuze date van Niels?

De auteur

Kevin de Haan (pseudoniem) is de auteur van de Islasec Detectives, een detectiveserie die zich afspeelt in de Achterhoek.

Kevin woont zelf niet in de Achterhoek of de Liemers, maar is daar vaak te vinden voor research of familiebezoek. De auteur heeft in het verleden een tijdje in IJsland gewoond, en heeft daar een studie gedaan naar plaatselijke volksverhalen en legendes. Deze lokale legendes vormen de mensen en hun geschiedenis; of je nou in Reykjavik of in Lochem woont.


De Val van de Ravenhorst koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De Val van de Ravenhorst
Serie: Islasec Detectives (5)
Auteur: Kevin de Haan
Genre: misdaad, detective
Uitgave: paperback, 232 pagina's
Uitgever: Sæmundur Publishing, oktober 2024
ISBN: 9789082812268

Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Sæmundur Publishing)

Ik las 'Nachtspel', een thriller geschreven door Camilla Läckberg. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

Vier vrienden. Vier angstaanjagende geheimen.
Een avond die eindigt met een moord...


Nachtspel

Een explosieve cocktail van vriendschap, geheimen en verraad

In Camilla Läckbergs 'Nachtspel' wordt een groep van vier vrienden, die elkaar al jaren kennen, geconfronteerd met hun donkerste geheimen. Tijdens een oudejaarsavond vol alcohol en spanning ontaardt een onschuldig spelletje 'truth or dare' in een nachtmerrie.

“Het is haast op de dag af vier jaar geleden dat hij haar voor het eerst verkrachtte. 
In de kofferbak van zijn BMX 26.”

Läckberg weet met haar vlotte schrijfstijl en meeslepende verhaallijn de lezer vanaf de eerste pagina in haar greep te houden. De personages zijn complex en geloofwaardig, waardoor je als lezer betrokken raakt bij hun levens en keuzes. De auteur weet de spanning langzaam op te bouwen, om vervolgens met een onverwachte wending de lezer volledig te verrassen.

“Martina kan het niet langer aanzien. Ze keert de anderen de rug toe en met hun uitgelaten stemmen en in haar oren gat e terug naar de woonkamer. Uit de ijsemmer die nog op het keukeneiland staat, trekt ze een fles wodka. Ze schroeft de dop eraf. Doet haar hoofd naar achteren en neemt een paar grote slokken. De drank brandt in haar keel en verwarmt haar ingewanden. Ze onderdrukt haar braakneiging.”

In slechts een paar uur wordt een avond die begint als een gezellige bijeenkomst, een nacht vol onthullingen en geweld.
Ondanks het korte verhaal, weet Läckberg de personages goed neer te zetten. Je leert ze kennen als echte mensen vrienden met hun eigen problemen en verlangens.
‘Nachtspel' is meer dan alleen een spannende thriller. Het boek gaat ook over vriendschap, vertrouwen, en de gevolgen van onze keuzes.

'Nachtspel' is een indrukwekkende novelle van Camilla Läckberg. De auteur bewijst opnieuw dat ze een meester is in het creëren van spannende en meeslepende verhalen. Als je van psychologische thrillers houdt, dan mag je dit boek zeker niet missen.
Ik heb ‘Nachtspel’ graag gelezen.


De auteur

Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 35 miljoen verkochte boeken. Van haar populaire Fjällbacka-serie met Patrik Hedström en Erica Falck zijn alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht.
Eerder las ik van Camilla Läckberg en Henrik Fexeus: Illusie.

Nachtspel vormt samen met Vrouwen zonder genade een tweeluik.

Nachtspel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij
bol.
Bruna.nl
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens


Titel: Nachtspel
Auteur: Camilla Läckberg
Genre: literaire thriller
Uitgave: hardcover, 112 pagina’s
Uitgever: The House of Books, augustus 2024
ISBN: 9789044356298 
ISBN: 9789044356366 (eBook)
NUR : 305
Originele titel: Gå i fängelse
Vertaald door: Tineke Jorissen-Wedzinga


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)