donderdag 26 februari 2015

Ik mocht deze al lezen: 'De man die haast had' van Jan Vantoortelboom

De man die haast had

Auteur: Jan Vantoortelboom
Genre: roman
Uitgave: paperback, 144 pagina's
Uitgever: Atlas Contact, februari 2015
ISBN: 978 90 25444 07 5
Ook als Ebook en luisterCD verkrijgbaar

Het verhaal:

Leon ziet als klein kind zijn oppas Elsie een val maken waardoor zij zwaar gehandicapt raakt. Hij bezoekt haar trouw elke zaterdag. Aanvankelijk omdat dat moet van zijn moeder, maar later omdat er tussen deze twee beschadigde en zwijgende mensen iets ontstaat: een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid. Hij is de enige die zij toelaat, zij is de enige aan wie hij zich ooit emotioneel heeft kunnen binden.

Leon is misschien niet schuldig, maar hij voelt zich verantwoordelijk voor Elsies toestand. En dat verantwoordelijkheidsgevoel gaat ver, wellicht te ver.

Opvolger van DWDD bestseller Meester Mitraillette, waarvan ik een recensie schreef.

Ik mocht deze al lezen en dit is mijn mening:

Wederom een roman van Jan Vantoortelboom, geschreven op een manier waar de lezer zich helemaal bij thuis kan voelen. Het is weliswaar geen alledaags thema, maar heel goed verwoord waardoor je het begrijpt wat er gebeurt en er ook vrede mee kan hebben. Depressie is alom tegenwoordig.  En wat is erfelijk? Toch is het geen zware roman, maar door de korte hoofdstukken lees je het verhaal van Leon op een ontspannen manier. Het lijkt bijna vanzelfsprekend.
Ook zal na het lezen de titel helemaal duidelijk geworden zijn.

In het boek slaat de hoofdpersoon zichzelf ook vanaf een afstand gade toen hij nog een twaalf jaar oud was en denkt op dat moment: 'die grote jongen met donkerblonde haren; een huid gegroefd en gebruind en verweerd door de wind, met een gezicht van steen.'
Dat lijkt dan alsof hij naar een volwassene kijkt die al heel wat op zijn schouders meetorst. Zo voelt het ook.

Tijd is enorm belangrijk voor hem, maar dat begrijpt niemand. Het is niet alleen belangrijk voor hem als kind, wanneer hij naar de klok kijkt die aan zal geven wanneer Elsie weer bij hem weg zal gaan, maar ook als volwassene. Hij wil de tijd naar zijn hand zetten. Dat willen we allemaal soms. We willen soms een heleboel tijd overslaan om tot een bepaald resultaat te kunnen komen, maar zo werkt het natuurlijk niet in het echte leven. We vragen ons soms af; is het wel nodig dat we dit allemaal doen en ondergaan?

Schuldgevoel, eenzaamheid en het gevoel om machteloos te staan tegenover de gebeurtenissen drijven hem een bepaalde richting in. Zijn verantwoordelijkheidsgevoel doet de rest.
Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar andere personages in het verhaal denken daar anders over. Ook personen zoals Liliane, de vrouw met wie hij zal gaan samenwonen en zijn vader, vol onbegrip over zijn handelen komen niet in de buurt van zijn eenzaamheid.

Het was wederom genieten geblazen van de manier van schrijven van deze auteur! Een verhaal dat zich afspeelt in Zeeuws-Vlaanderen, een stuk Nederland waar mijn hart ligt.
Ik heb werkelijk genoten van dit werk van Jan Vantoortelboom en waardeer dit boek met 5/5 sterren.

Bestel deze roman via je lokale boekhandel of via:

Over de auteur:

Jan Vantoortelboom (1975) woont en werkt in Zeeuws-Vlaanderen. In 2011 debuteerde hij met de bekroonde roman De verzonken jongen, dat werd bekroond met De Bronzen Uil 2011, de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012, en ook haalde het de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2011.

Zijn tweede roman, Meester Mitraillette, verscheen in februari 2014 bij uitgeverij Atlas Contact. Het boek werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand en stond wekenlang in de top van de bestsellerlijsten.

woensdag 25 februari 2015

Voor de blogtour georganiseerd door WPG Uitgevers Belgie|Manteau, las ik 'Ryder' van Nick Pengelley.

Ryder
Het eerste deel van een ultraspannende thrillertrilogie rond Ayesha Ryder

Net wanneer Israëlische en Palestijnse leiders zich klaarmaken om een gezamenlijke verklaring af te leggen in de Tower of London wordt de invloedrijke geleerde Sir Evelyn Montagu gemarteld en vermoord in zijn woning in St. John's Wood.
Academisch onderzoekster Ayesha Ryder gelooft dat beide feiten met elkaar te maken hebben. Ze ontdekt namelijk dat Montagu op het punt stond schokkende onthullingen te doen over historische ontwikkelingen in het Midden-Oosten waarbij niet alleen T.E. Lawrence – de beroemde Lawrence of Arabia – maar ook Winston Churchill een rol heeft gespeeld.
Is het mogelijk dat Montagu een doelwit werd vanwege zijn ontdekkingen? Ryders zoektocht neemt haar mee terug naar haar eigen controversiële verleden in het Midden-Oosten, en ze krijgt te maken met moordenaars en bedriegers. Terwijl ze aan beide zijden van het conflict de aandacht trekt van agenten en detectives, legt ze steeds meer geheimen van Lawrence bloot.
Wanneer een aanslag Londen op zijn grondvesten doet schudden, laten de spelers in hun kaarten kijken.
Ryders zoektocht voert haar terug naar haar in het Midden-Oosten en leidt tot een wilde achtervolging door diverse belanghebbenden, stuk voor stuk met hun eigen politieke agenda. Ayesha Ryder is de enige die de puzzel compleet kan maken.

Blogtour:
W.P.G. Uitgevers Belgie| Manteau organiseerde een blogtour. Een maand lang van 16 februari tot en met 13 maart, zal deze thriller op verschillende blogs aan bod (zijn ge-) komen.
Programma blogtour:

Vandaag (25 februari) heb ik de eer mijn mening te geven over deze thriller.

Het is alsof je in een spannende avonturenfilm stapt, met een verhaal dat steeds grimmiger wordt naarmate het vordert.
De auteur heeft een schrijfstijl die zeker weet te boeien, je leest het boek met een sneltreinvaart. Er is enorm veel onderzoek gedaan naar een nog steeds actueel conflict; het Palestijns-Israëlisch conflict. Het was voor mij als lezer heel leerzaam om dit mee te mogen maken via dit verhaal.

De spanning levert helemaal niets in door de hoeveelheid informatie, deze wordt er nog door ondersteund.
Bovendien wordt veel met codes gewerkt in het verhaal en het uitpuzzelen hiervan is een hele belevenis op zich. Dat doet denken aan de werken van Dan Brown.
Naar mijn mening kan deze thriller op dezelfde plank staan.

Ryder is een spannende, boeiende thriller met een link naar historische feiten die nog van belang zijn. Een aanrader, zonder meer.
Ik heb dit boek graag gelezen en kijk uit naar het tweede deel van de trilogie van Ryder!
Mijn waardering: 4/5 sterren. Over de auteur:

Nick Pengelley werd geboren in Australië en werkte in binnen- en buitenland als rechtendocent, juridisch adviseur en politiek analist van het Midden-Oosten. Pengelley woont momenteel in Toronto met zijn vrouw Pamela. Ryder is het eerste deel van een trilogie rond Ayesha Ryder.

Auteur: Nick Pengelley
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Manteau, februari 2015
ISBN: 978 90 22331 33 0

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

dinsdag 24 februari 2015

Vandaag ontvangen en nog te lezen een historische roman: 'Lieve hart!' van Janine van der Hulst-Veerman

Lieve hart!

Auteur: Janine van der Hulst-Veerman
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 84 pagina's
Uitgever: Free Musketeers, 2013
ISBN: 978 90 48431 20 5
Ook als Ebook verkrijgbaar

Het verhaal:

In het eerste deel van deze historische saga, over het visserijleven in Huizen anno 1906, leren we Marrie kennen. Door een noodlottig ongeval verliest ze haar vader en zorgt ze met haar moeder voor haar zes zusjes. Haar leven fleurt op wanneer ze Lammert de vissersknecht ontmoet. De moeder van Marrie heeft in eerste instantie bezwaar en waarschuwt haar om niet met Lammert om te gaan. Uiteindelijk zwicht Marries moeder en krijgen Lammert en Marrie verkering. In de laatste week van het visseizoen lijkt het noodlot opnieuw toe te slaan.

Janine over zichzelf:

Mijn naam is Janine van der Hulst-Veerman, getrouwd met Jaap en moeder van drie hele verschillende en bijzondere kinderen. Wat het schrijven betreft, kwam in december 2013 de historische roman Lieve Hart! uit. Precies de naam van dit blog.
Lieve Hart! is een uitroep van verbazing uit het Huizers dialect. Zoiets als lieve tijd, of lieve help.
Ik lees graag boeken van verschillende genres als literaire thriller, roman en non-fictie.
Met mijn man en museumkaart bezoek ik regelmatig musea. Soms vanwege een bepaalde tentoonstelling, een andere keer om research te doen of gewoon omdat we toch een dagje in die stad zijn.
Het zou kunnen dat je me wel eens op tv hebt gezien. Af en toe figureer ik met heel veel plezier in commercials en televisieprogramma’s en -series als Goede Tijden Slechte Tijden, Bloedverwanten en Klokhuis.
Muziek is in ons huis met twee muzikaal getalenteerde kinderen dagelijkse kost. Mijn muzieksmaak is vrij breed en varieert van pop, hardrock tot volksmuziek.
Kijk ook even op haar blog.

Ik las met de Hebban|Crimezone-leesclub: 'Pittsburgh' van Lex Pieffers

Pittsburgh

Het verhaal:

Een man zit verscholen in een stoepput in Elm Street in Dallas, Texas. Hij treft voorbereidingen voor een precisieschot. De stoet komt langzaam in beeld. Hij schiet: het slachtoffer zakt in elkaar. De schutter vlucht.

Amerika is in shock door de moord op president John F. Kennedy. Iedereen zoekt de schutter, en niet alleen de autoriteiten. Zijn opdrachtgevers, die hem de codenaam Pittsburgh hebben gegeven, sturen een psychopathische huurmoordenaar achter hem aan. Jake, zoals hij heet, probeert een nieuw leven op te bouwen. Hij krijgt een relatie met de journaliste Rosaly. Zij laat hem vol trots weten dat ze is aangesteld als speciale verslaggeefster om alles van de onderzoekscommissie naar de moord op Kennedy op de voet te volgen.
Waarom haalde Jake de trekker over? Hij moest niets of weinig van politiek hebben; liever speelde hij jazznummers van Wes Montgomery op zijn gitaar. Pittsburgh is meer dan een fictieve thriller.

Luister hier naar Bumpin' On Sunset van Wes Montgomery op Youtube.

Na het lezen:

Het boek leest heerlijk snel, mede door de korte hoofdstukken. Steeds een andere verhaallijn maakt het verhaal ook aantrekkelijker. Een beschrijving van andere historische feiten zoals de overstroming van de Trinity-rivier in Dallas 1908 hebben zeker een meerwaarde. Het zorgt er voor dat je meer op de plaats bent waar het verhaal zich afspeelt.'
Beschrijving van het verplaatsen van de personen in 'Een veilig huis' zorgt er voor dat je als lezer als het ware ziet waar iedereen zich bevindt. Knap gedaan!
Op een gegeven moment kreeg ik bijna een hekel aan de hoofdpersoon, Jake. Reden: waarom doet hij zo raar?
Waarom iets aangaan waarvan hij weet dat het grote gevolgen zal hebben, waarom contact zoeken met iemand terwijl hij weet dat hij op de achtergrond moet blijven, waarom in een band gaan spelen terwijl hij weet dat hij gezocht wordt?
Hierdoor vond ik het verhaal minder interessant worden, tot ik kwam aan het gedeelte '50 jaar later'.
'Het leeft weer helemaal!!' Dat is wat in me opkwam. De rest van het verhaal maakt alles duidelijk.
Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.


Over de auteur:

Lex Pieffers (1954) is scenarioschrijver en regisseur, en werkt met internationaal opererende film- en tv-producenten. Je zou hem misschien kunnen kennen van het feit dat hij bij zijn vorige boek, Verliefd op Adolf, een biljet van honderd euro meestuurde naar recensenten. Pittsburgh is zijn thrillerdebuut.

Bestel dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Auteur: LexPieffers
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Q, februari 2015

ISBN: 978 90 21457 84 0 

zaterdag 21 februari 2015

Wordt verwacht:'Wanneer wordt het eindelijk zoals het nooit is geweest' van Joachim Meyerhoff

Wanneer wordt het eindelijk zoals het nooit is geweest
– Als de waanzin nooit ver weg is

Auteur: Joachim Meyerhoff
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 336 pagina's
Uitgever: Signatuur, 2015
ISBN: 978 90 56725 08 2
Ook als Ebook verkrijgbaar

Hoe is het om op te groeien tussen honderden psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten omdat je vader de directeur is van een psychiatrische kliniek en je ouderlijk huis op hetzelfde terrein staat? Wanneer wordt het eindelijk zoals het nooit is geweest van Joachim Meyerhoff heeft alles: het maakt je aan het lachen, het ontroert en het zet je aan het denken.
In Duitsland zijn er al meer dan 170.000 ex. van verkocht.

Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest is een komisch en tegelijkertijd treurig verhaal over een jongen die het beste in slaap valt bij de kreten van patiënten, die een bloedbroederschap met de hond sluit en die het dubbelleven van zijn vader ontdekt – een fascinerende man die uitblinkt in theorie, verzaakt in de praktijk, vol levensvreugde is en toch niets tegen het einde van zijn leven kan doen.
Het is een tragikomische coming of age, vaderroman en familieroman over opgroeien in een abnormale omgeving in één. Een scherp geobserveerd en persoonlijk verhaal over verlies en dood.

'Een meeslepende, ontroerende en wijze roman.' - Zeit Online

'Hard gelachen, brok in de keel, bittere tranen. Dat heeft een boek al heel lang niet meer bij mij voor elkaar gekregen.' - Buchreport

'Een geweldige vaderroman, liefdevol, humoristisch en op het einde treurig.' - Frankfurter Allgemeine

Mijn recensie kun je op mijn blog lezen op 26 maart 2015, als onderdeel van een blogtour georganiseerd door W.P.G. Uitgevers Belgie.

Over de auteur:

Joachim Meyerhoff (1967) is voor zijn debuutroman Alle Toten fliegen hoch in Amerika bekroond met de Franz-Tumler-Literaturpreis 2011 en de aanmoedigingsprijs van de Bremer Literaturpreis 2012. Sinds 2005 maakt hij deel uit van het ensemblegenootschap van het Wiener Burgtheater. In zijn zesdelige cylcus Alle Toten fliegen hoch, trad hij op als verteller en in 2007 werd hij tot toneelspeler van het jaar verkozen.

Nog te lezen: 'Cruise control' van M.P.O. Books

Cruise control

Auteur: M.P.O. Books
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Leeskamer – Crime
ISBN: 978 90 86060 42 9

Samenvatting:
Op een zomeravond wordt er op recreatieterrein de Treekerpunt een homo doodgeschoten. De Amersfoortse rechercheur Gisella Markus krijgt de leiding over het onderzoek. Haar collega Niels Hanse raakt ervan overtuigd dat de dader een homohater is en dat hij opnieuw zal toeslaan. Markus zoekt de moordenaar vooral in de hoek van cruisende homo's. Zelfs als iemand een tekst achterlaat waarmee hij lucht geeft aan zijn homohaat, blijft ze hetzelfde spoor volgen. Haar onderzoek komt echter geen stap verder. Dan, exact zes weken na de eerste moord, wordt er weer een homo doodgeschoten en het ziet er niet naar uit dat het daarbij zal blijven...

De auteur:
M.P.O. Books, pseudoniem van Marco Books, werd geboren in Doorn (1972) op de Utrechtse Heuvelrug, het gebied waar zijn boeken zich afspelen. Hij is schrijver van de regiothriller, waarbij zijn verhalen in Midden-Nederand en vooral op de Utrechtse Heuvelrug spelen. Hij begon met het schrijven van korte verhalen in 1989. In 1999 bedacht hij de opzet die de basis zou vormen voor zijn boekenserie over politiedistrict Heuvelrug.

Er loopt nog een leuke winactie tot 31 maart. Kijk hier maar hoe je mee kunt doen!

Bibliografie (bron: www.mpobooks.nl)

Dit zijn de boeken over politiedistrict Heuvelrug tot nu toe, met tussen haakjes het eerste jaar waarin de betreffende titel werd gepubliceerd:
Bij verstek veroordeeld (2004; herziene uitgave in 2011)
De bloedzuiger (2005)
Gedragen haat (2006)
De blikvanger (2010)
De laatste kans (2011)
Dodelijke hobby (2011; gratis als e-boek/paperback 9,95 euro)
De dood van Callista de Vries (2012)
Een afgesloten huis (2013)
Schrijven is... een afgesloten huis (2014
Cruise control (2014)

Inspiratiebronnen

Inspiratiebronnen voor de schrijver zijn auteurs van weleer, zoals Agatha Christie en Arthur Conan Doyle, maar ook hedendaagse schrijvers als Henning Mankell en Donna Leon. Marco Books haalt ook inspiratie uit bekende detectiveseries, waaronder Midsomer Murders, A touch of Frost en Foyle's War. Terwijl deze series zich in Engeland afspelen, koos M.P.O. Books de Utrechtse Heuvelrug en het Zuidoostelijke deel van de provincie Utrecht als decor voor zijn boeken.

Overige activiteiten

Naast het schrijven van boeken publiceerde Marco Books ook recensies bijCrimezone (van 2002-2008) en KRO Detectives. Bij Ezzulia.nl verschenen diverse columns. Ruim twaalf jaar (1996-2009) was hij als programmamaker betrokken bij Radio 90FM.

vrijdag 20 februari 2015

Nog te lezen: 'Een eigen eiland' van Esther J. Ending

Een eigen eiland
Roman over Ibiza

Auteur: Esther J. Ending
Genre: roman
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Lebowski Publishers, verschijnt 19 april 2015
ISBN: 978 90 48824 11 3
NUR: 301

Omschrijving:
Ibiza, de jaren tachtig. Mariannes vader zit een gevangenisstraf uit en met haar hippiemoeder heeft ze een moeizaam contact. Als ze op een regenachtige middag motorpech heeft, krijgt ze een lift van twee leden van de gevreesde en gehate Guardia Civil. Marianne is sterk onder de indruk van een van hen. Terwijl haar vaders villa wordt ontmanteld en haar moeder steeds onredelijker wordt, neemt haar fascinatie obsessieve vormen aan. In een waas van alcohol en drugs dreigt ze niet alleen zichzelf, maar ook de mensen in haar omgeving naar de rand van de afgrond te jagen.

Een roman over obsessie en de zoektocht naar ouderlijke liefde, een thuis, een vaderland. Met op de achtergrond het eiland, zoals alleen zij het kennen die daar zijn geboren of er lange tijd hebben gewoond - het échte, bizarre, wonderschone, levensgevaarlijke Ibiza.

Over de auteur:
Esther J. Ending (1972) groeide op op het Spaanse eiland Ibiza, en woont sinds 1994 in Nederland. In 2004 debuteerde ze met haar roman Na Valentijn, waarvoor ze de Debutantenprijs ontving. In 2012 verscheen bij uitgeverij Prometheus haar tweede roman, Stille mensen.

dinsdag 17 februari 2015

Ik kookte uit: 'A lighter way to bake' van Lorraine Pascale

A lighter way to bake – 100 fantastische eenvoudige recepten

In de inleiding vertelt Lorraine Pascale, bekend van de BBC2 tv serie: 'Baking made easy' hoe dit kookboek tot stand is gekomen.
Ze werd daarbij geholpen door een team van voedingsdeskundigen die de voedingswaarden van al haar recepten bepaalden. Ze moest voor het schrijven van deze 100 recepten haar intuïtie helemaal aan de kant zetten. Knap hoe ze dat gedaan heeft!

Het kookboek is onderverdeeld in negen hoofdstukken; ontbijt & brunch, brood, hartige gerechten, cakes, koekjes & plaatkoeken, lekkers bij de thee, voor speciale gelegenheden & gasten en tenslotte deeg & basisgerechten.
Alles gerechten staan achterin op alfabet in een register met verwijzing naar de bladzijde.

Lees verder op Hebban.nl - culinair hoe ik dit kookboek heb gewaardeerd.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Auteur: Lorraine Pascale
Genre: kookboek
Uitgave: hardcover, 288 blz.
Uitgever: Veltman Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 48310 53 1

Nog te lezen: 'De tijdwachter' van Michael Reefs - Deel 3 uit de serie 'De Bieb-bende'


De Tijdwachter
De Bieb-bende – Deel 3

Deze serie gaat over de Bieb-bende:
De Bieb-bende is een twaalfdelige avonturenserie over vijf kinderen die de mysteries van Zuidbaai proberen te ontrafelen. In dit dorp zijn lang geleden twaalf ruiters gedood door de Man met de Bijl. De geesten van deze Hemelrijders dwalen nog steeds rond in de hallen onder de heuvel waar de bibliotheek op gebouwd is.

Elke maand vindt er een strijd tegen de klok plaats om een Hemelrijder uit de klauwen van de Man met de Bijl te redden, voordat deze ook de zielen van de kinderen komt ophalen. Hiervoor krijgt de Bieb-bende telkens drie aanwijzingen, maar ze worden tegengewerkt door de norse bibliothecaresse Angelique van Voort.

De Tijdwachter:
De vijf vrienden van de Bieb-bende vinden tijdens een museumbezoek de eerste aanwijzing van de derde Hemelrijder. In een verweerde hal diep onder de heuvel ligt het mysterieuze Rad van de Tijd verborgen.
Wanneer ze hier vijf maal aan draaien, belanden ze plotseling in het jaar 536, het jaar waarin de Hemelrijders werden vermoord. Daar krijgen ze niet alleen hulp van een boerenjongen, maar ook van een raadselachtig meisje dat vreemde aanwijzingen geeft.
Wie is zij en waarom kan alleen Valerie haar zien?De Tijdwachter is het derde deel in de serie over de Bieb-bende. Ook in dit deel beleven de vijf kinderen weer een bloedstollend avontuur. Terwijl de Man met de Bijl ze op de hielen zit, moeten ze uitzoeken hoe ze de derde Hemelrijder kunnen redden én op zoek gaan naar het ontbrekende onderdeel van het Rad van de Tijd. Zullen ze ooit nog thuis komen?

Kijk ook op de website van de Bieb-bende.

Heerlijk dat ik ook dit boek weer mag lezen!
Van dezelfde auteur:
De Bieb-bende 2: Duister Carnaval

Over de auteur:
Michael Reefs werd op 25 september 1986 geboren in Heerlen. Opgegroeid in het prachtige Limburgse Vaals kreeg Michael al sinds zijn twaalfde de inspiratie om verhalen te schrijven. Na zijn opleiding aan de Pabo is Michael aan de slag gegaan voor een landelijke speelgoedketen, en de laatste jaren heeft hij zich ontwikkeld tot app-specialist.
Vanaf 2004 bleef Michael werken aan zijn fantasy verhalen. De Bieb-bende was geboren! Met de Bieb-bende bleek hij kinderen weer aan het lezen te krijgen. Hierdoor werd zijn eerste boek ook meteen dolenthousiast ontvangen door ouders en scholen.

Voor meer informatie kijk je op zijn website.
Bestel dit boek via: (verkrijgbaar vanaf 2 maart 2015)
bol.com

Boekgegevens:

Auteur: Michael Reefs
Genre: Young Adults/kids (vanaf 9 jaar)
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgeverij : Stormsteen, maart 2015
ISBN / EAN : 9789082190915
GeÏllustreerd door : Robin Keijzer

Ik mocht deze al lezen: 'Tweede leven' van S.J. Watson

Tweede leven
Ze leidt twee levens. Hoe lang houdt ze dit vol?

Op een dag wordt de Londense Julia, echtgenote en moeder, geconfronteerd met de gewelddadige dood van haar zusje Kate in Parijs. 
Ze vindt steun bij Kates huisgenote en beste vriendin, die zich steeds meer laat ontvallen over het dubbelleven dat Kate leidde. Wanneer Julia dit tweede leven van haar zusje begint te onderzoeken, ontmoet ze de charmante en mysterieuze Lukas. Hij lijkt Kate te hebben gekend.
Julia’s zoektocht wordt langzamerhand obsessief en ze belandt erdoor in een levensgevaarlijke wereld.
Kan ze daaruit nog ontsnappen? 

Ik kreeg van Ambo|Anthos de gelegenheid het boek vooruit te lezen. Dit is mijn leeservaring. Het is het eerste boek wat ik van deze auteur gelezen heb.

Een toepasselijke, mooie cover met een afbeelding van een kattenoog met daarin een vrouw weerspiegeld.

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm door Julia. Julia gaat op onderzoek uit naar het dubbelleven van Kate en tijdens haar onderzoek creëert ze haar eigen geheimen, die net zo spannend en opwindend zijn als die van haar zusje. Ze heeft haar ideeën over de identiteit van de moordenaar, maar weet het niet zeker.
'Ik heb dit al een keer meegemaakt. Ik ben verslaafd aan iets wat me kapotmaakt. Vluchten kan niet.'
Een wat langzaam begin van deze thriller mondt uit in een rollercoaster van gebeurtenissen. Je wilt dit boek niet meer wegleggen. Telefoon uit, deur dicht en lezen maar!

Geloofwaardig, een thriller met een knappe plot en een spannende verhaallijn.
De hoofdpersoon wordt op een indrukwekkende manier in een isolement gedreven, maar door wie? Dat wordt pas in de laatste paar bladzijden duidelijk gemaakt. Ik had vrij vroeg in het verhaal een vermoeden, maar werd toch verrast op het eind.
Een heel abrupt einde, alles is gezegd door de hoofdpersoon. Voor Julia is het een einde, maar op welke manier?

Wie zijn we, wat is onze identiteit en wat maakt ons tot wat we zijn? Dat zijn vragen die naar boven komen tijdens het lezen van deze (psychologische) thriller.

Ik heb dit boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com beschikbaar 17.02.2015
Bruna.nl beschikbaar 17.02.2015

Over de auteur:

S.J. Watson (1971) is een Engels schrijver. Watson werd geboren in Stourbridge, in de West Midlands. Na zijn studies aan de Universiteit van Birmingham verhuisde hij naar Londen waar hij in diverse ziekenhuizen werkte en zich specialiseerde in de diagnose en behandeling van slechthorende kinderen. 's Avonds en in het weekend schreef hij fictie.
In 2009 werd Watson aangenomen door de Faber Academy voor de opleiding 'Writing a Novel'. Het resultaat was in 2011 zijn debuutroman, Voor ik ga slapen. Hiervan zijn wereldwijd vier miljoen exemplaren verkocht in 30 landen.
Tweede leven is zijn tweede thriller.

Boekgegevens:

Auteur: S.J. Watson
Genre: literaire thriller
Uitgever: Ambo|Anthos  16 februari 2015
Uitgave: paperback, 384 pagina's
ISBN: 978 90 41417 25 1
Ook als Ebook verkrijgbaar
ISBN: 978 90 26330 86 5
Oorspronkelijke titel: Second LifeVertaling: Ankie Klootwijk en Ernst de Boer 
Omslagontwerp: Roald Triebels

woensdag 11 februari 2015

Ik las: 'Verscheurd verlangen' van Wilma Hollander

Verscheurd verlangen

Auteur: Wilma Hollander
Genre: roman
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Cupido, 2013
ISBN: 978 94 62040 90 8
Ook als Ebook verkrijgbaar en als grote letter uitgave.

Waar gaat het verhaal over?

Verscheurd Verlangen vertelt het verhaal van de Nederlandse Andrea Groeneveld, die na de scheiding van haar Griekse echtgenoot in het kleine bergdorpje Milies op het mooie schiereiland Pilion is blijven wonen. Wanneer ze voor een onverwacht familiebezoek naar Nederland reist en in het vliegtuig naast de sexy bestseller-auteur Jonathan van der Werf terechtkomt, slaat er tussen hen een vonk over die haar leven wel eens een heel andere wending zou kunnen geven.
Gebeurtenissen uit het verleden verhinderen haar echter om open te staan voor een toekomst waar ze wel naar verlangt, maar niet in durft te geloven. Ook de gevierde schrijver Jonathan wordt verscheurd door verlangen. Naar Andrea, ja, maar tegelijkertijd ook naar een leven dat niet beheerst wordt door schijn en image. Daarvoor moet hij echter het een en ander loslaten, en of hij daar nu wel echt aan toe is... dat valt nog maar te bezien!

Bekijk hier de boektrailer van Verscheurd verlangen op YouTube.

Ik las de papieren versie en dit is mijn leeservaring:

Een roman neigend naar chicklit. Het verhaal straalt de liefde van de auteur voor Griekenland uit.
De personages groeien tijdens het lezen, je leert ze steeds beter kennen.
Een heel mooie cover, die je laat verlangen naar de warmte van de Griekse zon.
Voor in het boek staan de laatste woorden tekst uit het lied Ballad of the runaway horse van Emmylou Harris. Een heel mooi lied om naar te luisteren.

De proloog laat je kennismaken met een jonge vrouw die gedesillusioneerd besloten heeft om in Griekenland te blijven na het verlies van haar ongeboren kind en het op de klippen lopen van haar huwelijk. Het kan alleen maar beter worden, dacht ik op dat moment. En dat werd het ook, gelukkig. Het verhaal ontwikkelt zich tot een aardige roman met een niet onverwacht einde.

Ik waardeer dit boek met 2,5/5 sterren.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of bij
Bol.com


Over de auteur (Hebban.nl):Wilma Hollander vertaalt, corrigeert en redigeert manuscripten voor diverse uitgeverijen en in haar privéleven is ze echtgenote, moeder, dochter, zus en tante. Ze leeft op een romantische plek Pilion (Griekenland) en dit is voor Wilma een onuitputtelijke bron van inspiratie. Auteur van o.a. Onder de Griekse zon, Bouzouki Boogie en Vlinders op de vensterbank.


De auteur over zichzelf:
Op mijn tiende verjaardag kondigde ik al vol trots aan dat ik ooit een boek zou schrijven. Het duurde alleen een flink aantal jaren voordat ik daar ook werkelijk aan toe kwam. Lees verder op haar website.
Een interview van het Valentijngenootschap met Wilma Hollander gedateerd 12 augustus 2014 kun je hier lezen.


zondag 8 februari 2015

Ik las: 'Mijn eerste lijk is gelukkig vers' van Pascale Bruinen

Mijn eerste lijk is gelukkig vers
Belevenissen van een vrouwelijke officier van justitie

Mijn eerste lijk is gelukkig vers biedt een uniek kijkje achter de schermen van de misdaadbestrijding. Pascale Bruinen is officier van justitie en schrijft een wekelijkse column over haar werk in Algemeen Dagblad.
Welke gevoelens, emoties en twijfels gaan er schuil achter die strenge zwarte toga van de officier van justitie? Met een open en eerlijke blik beschrijft Pascale Bruinen haar spannende, grappige en vaak indringende ervaringen tijdens strafzittingen, nachtelijke diensten en het leiden van opsporingsonderzoeken van de politie.

In Mijn eerste lijk is gelukkig vers laat zij zien dat ze als officier van justitie dan wel `één en ondeelbaar' is maar dat zoals ze in het voorwoord aangeeft, ze als persoon en auteur juist de som van drie delen is: magistraat, mens en moeder.
Met dit boek opent ze een deur naar een wereld die tot voor kort hermetisch gesloten bleef.

Ik las het papieren boek en dit is mijn leeservaring:

Toen ik de titel las was ik als liefhebber van thrillers natuurlijk meteen geïnteresseerd en het boek heeft me niet teleurgesteld mag ik wel zeggen. De zaken die in het boek besproken worden, zijn kleine thrillers op zichzelf.
Als thrillerliefhebber kun je dit boek lezen als een aanvulling op wat je dacht, als verrijking voor jezelf.
Je zult zien dat je nu anders aankijkt tegen een krantenartikel over een misdaad of wanneer iemand voor de rechter moet verschijnen.

Dit is een boek om iedere dag een aantal hoofdstukken uit te lezen. Het leest lekker vlot door de ontspannen maar toch directe schrijfstijl van Pascale Bruinen. Heel natuurlijk, geen hoogdravend taalgebruik en zonder poespas.

Achter in het boek staat een verklaring van de gebruikte noten; soms is het een verwijzing naar een artikel of column een andere keer een verklaring of een gedachte van de auteur. Alles is wel gemakkelijk te volgen op deze manier.
De columns van Pascale Bruinen in het Algemeen Dagblad zijn op een goede manier in het boek verwerkt. Het vloeit over in de rest van de tekst.

Ook is een dosis humor deze auteur niet vreemd. Ik lag in een deuk toen ik las wat ze allemaal uit haar kantoor heeft moeten halen wanneer besloten wordt dat men gaat flexwerken en er daarom geen persoonlijke spulletjes op kantoor moeten staan. Ik zie het voor me terwijl ik lees;
'Nadat ik drie zakken tjokvol heb gestouwd, kijk ik tevreden om me heen. Hé, ik kan de vensterbank weer zien!' en 'Ik voel me verlost, gelouterd, bevrijd.' 

De lezer krijgt een persoonlijke inkijk op haar werk.
Tijdens een huiszoeking op een adres waarvan bewoners verdacht worden van het in bezit hebben van kinderpornografie, ziet ze twee dochtertjes van de verdachte;
'Bij het zien van zo veel angst en wantrouwen in hun ogen moet ik even slikken. Ondanks het feit dat ik gewoon mijn werk doe en de mij gegeven bevoegdheden correct uitoefen, voel ik plaatsvervangende schaamte om zo in hun privéleven binnen te dringen. Het voelt heel dubbel, want als de verdenking klopt, zijn zij zelf mogelijk slachtoffer...'
Hier spreekt de zakelijkheid, vertaald naar haar thuis-situatie. Ze stelt zich kwetsbaar op in dit boek.

Ik denk dat het heel goed is dat ze dit boek geschreven heeft; goed voor zichzelf maar vooral goed voor ons, de lezers. We weten nu meer dan we eerst voor mogelijk hadden gehouden. Ik heb dit boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.

Kijk hier naar het interview op RTL Late Night van 27 januari en luister naar Radio 1 De Nieuws BV

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Over de auteur:

Pascale Bruinen (11 februari 1964) is al ruim zestien jaar officier van justitie. Ze werkt thans bij Parket Limburg. Voorheen heeft ze zeven jaar gewerkt als advocaat.
Daarnaast is ze ook freelance columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, blogt ze regelmatig op haar twee eigen sites http://www.coolcolumns.com en http://www.cruisecraver.com en heeft ze artikelen gepubliceerd in Fabulous Mama Magazine.

Pascale woont samen en heeft een zoon van 20 en een dochter van 18.

Boekgegevens:
Auteur: Pascale Bruinen
Genre: literaire non-fictie algemeen
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, januari 2015
ISBN: 978 90 26136 83 2
Ook als Ebook verkrijgbaar

vrijdag 6 februari 2015

Nog te lezen: 'Tweede leven' van S.J. Watson

Tweede levenHoelang houdt ze dit vol?

Auteur: S.J. Watson
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos verwacht  16 februari 2015

ISBN: 978 90 41417 25 1
Ook als Ebook verkrijgbaar
ISBN: 978 90 26330 86 5
Oorspronkelijke titel: Second Life
Vertaling: Ankie Klootwijk en Ernst de Boer
Omslagontwerp: Roald Triebels

Op een dag wordt de Londense Julia, echtgenote en moeder, geconfronteerd met de gewelddadige dood van haar zusje Kate in Parijs.
Ze vindt steun bij Kates huisgenote en beste vriendin, die zich steeds meer laat ontvallen over het dubbelleven dat Kate leidde. Wanneer Julia dit tweede leven van haar zusje begint te onderzoeken, ontmoet ze de charmante en mysterieuze Lukas. Hij lijkt Kate te hebben gekend.
Julia’s zoektocht wordt langzamerhand obsessief en ze belandt erdoor in een levensgevaarlijke wereld.
Kan ze daaruit nog ontsnappen? 

Evenals in Voor ik ga slapen toont SJ Watson zich een meester in het haarscherp neerzetten van het totale isolement van de hoofdpersoon. De lezer wordt meegetrokken in een beklemmend spel van waarheid en bedrog.


SJ Watson debuteerde met Voor ik ga slapen, waarvan wereldwijd vier miljoen exemplaren zijn verkocht. Tweede leven is zijn volgende thriller.  
Wiki: S.J. Watson is een Engels schrijver.(1971) Hij debuteerde in 2011 met Voor ik ga slapen, dat tot dusver in 30 verschillende landen werd gepubliceerd.
Watson werd geboren in Stourbridge, in de West Midlands. Na zijn studies aan de Universiteit van Birmingham verhuisde hij naar Londen waar hij in diverse ziekenhuizen werkte en zich specialiseerde in de diagnose en behandeling van slechthorende kinderen. 's Avonds en in het weekend schreef hij fictie.
In 2009 werd Watson geaccepteerd voor 'Writing a Novel' aan de Faber Academy. Het resultaat was zijn debuutroman, Voor ik ga slapen

Nog te lezen: 'Doodsklok' van Peter James

Doodsklok
Doodsklok is het negende deel in de Roy Grace-serie van Peter James

Auteur: Peter James
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: De Fontein Romans & Spanning, februari 2015
ISBN: 978 90 26136 40 5

Bij een roofoverval in Brighton komt de bejaarde bewoonster om het leven. Hoewel de buit miljoenen waard is, gaat het de familie alleen om een antiek horloge, dat voor hen van onschatbare waarde is. Alles zullen ze ervoor doen om het terug te krijgen, álles. De zoektocht brengt inspecteur Roy Grace in de wereld van het antiek en uiteindelijk leidt het spoor terug in de geschiedenis, naar het New York van 1922. Roy Grace vindt een connectie met de maffia en moet op zoek naar een moordenaar die gedreven door woede en hebzucht tot het uiterste gaat.
'Peter James schiet met elk nieuw boek naar nummer 1 in de bestsellerlijsten in Engeland.'

Over de auteur:Peter James is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. Zijn thrillerserie met inspecteur Roy Grace in de hoofdrol, gesitueerd in Brighton, wordt in meer dan dertig talen vertaald. Elk nieuw deel in de serie beland direct na verschijnen onmiddellijk in de hoogste regionen van de bestsellerlijsten. Om zich zo goed mogelijk in te leven in zijn hoofdpersoon, gaat Peter James geregeld mee op patrouille met de lokale politie. Peter James woont afwisselend in Londen en Brighton. Hij is geboren in Brighton.

Zijn website.

Wil je hem ontmoeten?
Kom 15 februari naar Brouwerij de Prael in Amsterdam voor de speciale UK-edition van de Literaire Thriller Salon met Peter James en Roger Jon Ellory!
Ontmoet de auteurs, stel je vragen en laat je boeken signeren!

Beide auteurs worden door Carla de Jong en Annet de Jong aan de tand gevoeld over hun werk.

Entree is GRATIS

Nog te lezen: 'De crypte' van Amanda Stevens

De crypte
boek 1 van de Dodenrijk-serie

Auteur: Amanda Stevens
Genre: thriller
Uitgave: luxe formaat, 320 pagina's
Uitgever: Harlequin Holland, 3 februari 2015
ISBN: 978 90 34754 54 7
Ook als Ebook verkrijgbaar

Een jonge vrouw is op gruwelijke wijze vermoord en achtergelaten in een graf dat niet het hare is. Voor rechercheur John Devlin, die op de zaak wordt gezet, roept vooral de plek waarop ze is aangetroffen vragen op. Een historisch kerkhof in Charleston, dat al tientallen jaren niet meer wordt gebruikt. Waarom heeft de moordenaar haar juist daar begraven? En waarom in het graf van een veertienjarig meisje dat lang geleden aan roodvonk overleed?

Hij besluit de hulp in te roepen van Amelia Gray. Zij restaureert historische begraafplaatsen en kent de situatie op het kerkhof goed. Daarnaast is zij de enige die meer weet over de symbolische betekenis van de inscripties op het graf teksten waarvan Devlin hoopt dat ze hem naar de dader zullen leiden.

Amelia, die van kinds af aan vertrouwd is met de geesten die onder de mensen dwalen en jong geleerd heeft ze op een afstand te houden, beseft al snel dat ze zich nu op gevaarlijk terrein begeeft. Want met de teksten leidt de moordenaar haar niet alleen naar de andere slachtoffers die hij heeft gemaakt, hij lokt haar ook in een val. Omdat zij - door haar gave - zijn uiteindelijke doelwit is...

Deze titel is eerder verschenen in de reeks IBS Thriller (#47).

Bekijk hier de boektrailer van De crypte.

Over de auteur:
Amanda Stevens groeide op in de Ozarks, een gebied dat bekendstaat om zijn meren, bergen en - wat voor haar ontwikkeling veel belangrijker bleek - een sterke hang naar folklore en bijgeloof. Nadat Amanda in de jaren tachtig tot de conclusie was gekomen dat een carrière bij de Amerikaanse belastingdienst toch niet helemaal was wat ze in gedachten had, ging ze Engelse taal- en letterkunde studeren aan de universiteit van Houston. Niet lang daarna verscheen haar eerste boek.

Vele jaren en boeken later, en op zoek naar een inspiratie voor een nieuw project, las Amanda iets over een zeldzaam beroep: het restaureren van oude begraafplaatsen. Dit trok onmiddellijk haar aandacht, en gecombineerd met haar voorliefde voor thrillers en spookverhalen was het fundament voor de Dodenrijk-trilogie snel gelegd.


Bestel dit boek bij Harlequin

Nog te lezen: 'Het boek van Tess' van Miriam Bruijstens

Het boek van Tess

Auteur: Miriam Bruijstens
Genre: Young Adult
Uitgave: hardcover
Uitgever: Clavis Uitgeverij, februari 2015
ISBN: 978 90 44823 27 1

Samenvatting:

Beleef een zomer lang hoe Tess inspiratie opdoet voor haar boeken. Want om schrijfster te worden, moet je eerst veel meemaken, vindt ze. Daarom onderneemt ze wilde avonturen. Maar dan ontmoet ze Patrick, die haar rust geeft. Aan hem vertelt Tess haar grootste geheim …

Ontmoet Tess, 23 jaar. Tess schrijft, Tess leeft en Tess doet. Dat laatste vooral, zonder veel na te denken over de gevolgen van haar acties. In Het boek van Tess maak je een zomer lang mee hoe Tess inspiratie opdoet voor haar boeken. Want om auteur te kunnen worden, moet je wel zorgen dat je zelf ook veel meemaakt, vindt ze. In haar eentje onderneemt ze gevaarlijke avonturen, met haar vriendinnen komt ze in bizarre situaties terecht en berooft ze een fontein. Gelukkig ontmoet ze iemand die haar rust geeft en haar na laat denken over haar leven. Aan hem vertelt ze haar grootste geheim.

Een cross-overroman over een zomer vol drank, seks en gedichten. Vol lijstjes en liefde. Maar ook vol eenzaamheid en pijn.

Over de auteur:

Miriam Bruijstens (1980, Haastrecht) werkte een tijdlang in het onderwijs. In 2009 heeft ze haar baan opgezegd om te gaan reizen en schrijven. Ze reisde door Australië, waar ze ook een jaar woonde, en heeft ook door Canada en de Verenigde Staten gereisd.
Tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan schrijven.

Bestel dit boek via je lokale boekhandel of via:
Clavis Books

Nog te lezen: 'Ryder' van Nick Pengelley - Het eerste deel van een ultraspannende thrillertrilogie rond Ayesha Ryder

Ryder
Het eerste deel van een ultraspannende thrillertrilogie rond Ayesha Ryder

Auteur: Nick Pengelley
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Manteau, verwacht 16 februari 2015
ISBN: 978 90 22331 33 0

Net wanneer Israëlische en Palestijnse leiders zich klaarmaken om een gezamenlijke verklaring af te leggen in de Tower of London wordt de invloedrijke geleerde Sir Evelyn Montagu gemarteld en vermoord in zijn woning in St. John's Wood.
Academisch onderzoekster Ayesha Ryder gelooft dat beide feiten met elkaar te maken hebben, aangezien Montagu onlangs enkele schokkende onthullingen deed over T.E. Lawrence - de befaamde Lawrence of Arabia.
Is het mogelijk dat Montagu een doelwit werd vanwege zijn ontdekkingen? Ryders zoektocht neemt haar mee terug naar haar oude leven in het Midden-Oosten, en ze krijgt te maken met moordenaars en bedriegers. Terwijl ze aan beide zijden van het confl ict de aandacht trekt van agenten en detectives, legt ze steeds meer geheimen van Lawrence bloot.
De zaak wordt grimmiger en gevaarlijker, en wanneer een aanslag Londen op zijn grondvesten doet schudden, laten de spelers in hun kaarten kijken. Ayesha Ryder is de enige die de puzzel compleet kan maken.

Over de auteur:


Nick Pengelley werd geboren in Australië en werkte in binnen- en buitenland als rechtendocent, juridisch adviseur en politiek analist van het Midden-Oosten. Pengelley woont momenteel in Toronto met zijn vrouw Pamela. Ryder is het eerste deel van een trilogie rond Ayesha Ryder.  

Nog te lezen voor de Crimezone Leesclub: 'Pittsburgh' van Lex Pieffers

Pittsburgh

Auteur: Lex Pieffers
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Q, februari 2015
ISBN: 978 90 21457 84 0

Een man zit verscholen in een stoepput in Elm Street in Dallas, Texas. Hij treft voorbereidingen voor een precisieschot. De stoet komt langzaam in beeld. Hij schiet: het slachtoffer zakt in elkaar. De schutter vlucht.

Amerika is in shock door de moord op president John F. Kennedy. Iedereen zoekt de schutter, en niet alleen de autoriteiten. Zijn opdrachtgevers, die hem de codenaam Pittsburgh hebben gegeven, sturen een psychopathische huurmoordenaar achter hem aan. Jake, zoals hij heet, probeert een nieuw leven op te bouwen. Hij krijgt een relatie met de journaliste Rosaly. Zij laat hem vol trots weten dat ze is aangesteld als speciale verslaggeefster om alles van de onderzoekscommissie naar de moord op Kennedy op de voet te volgen.
Waarom haalde Jake de trekker over? Hij moest niets of weinig van politiek hebben; liever speelde hij jazznummers van Wes Montgomery op zijn gitaar. Pittsburgh is meer dan een fictieve thriller.

Luister hier naar Bumpin' On Sunset van Wes Montgomery op YoutubeOver de auteur:
Lex Pieffers (1954) is scenarioschrijver en regisseur, en werkt met internationaal opererende film- en tv-producenten. Je zou hem misschien kunnen kennen van het feit dat hij bij zijn vorige boek, Verliefd op Adolf, een biljet van honderd euro meestuurde naar recensenten. Pittsburgh is zijn thrillerdebuut.