vrijdag 8 december 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De schreeuw van de bergen', geschreven door Ibon Martín

In het ruige gebergte van het Baskenland houdt een meedogenloze seriemoordenaar zich schuil


De schreeuw van de bergen

Als in de thriller De schreeuw van de bergen van Ibon Martín het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden, vermoedt detective Ane Cestero al snel dat het om een ritualistische moord gaat.

In De schreeuw van de bergen, het derde deel in de bestsellerserie van Ibon Martín, wordt detective Ane Cestero opgeroepen omdat er een gruwelijke vondst is gedaan: in een grot is het zwaar toegetakelde lichaam van een jonge vrouw gevonden. De scène wijst op een ritualistische moord, en verraadt van alles over de intenties van de moordenaar. Ane en haar team moeten op jacht naar de dader, en snel. Ze vermoedt dat de moordenaar niet ophoudt na dit eerste slachtoffer…

Ibon Martín combineert in De schreeuw van de bergen nagelbijtende spanning met het adembenemende Baskische landschap tot een spectaculaire thriller. Voor de fans van Elizabeth George en De stilte van de witte stad.

‘Boeiend van begin tot einde door de verschillende verhaallijnen en de constante spanning.’ 
Hebban.nl

‘Ibon Martín is de erfgenaam van Henning Mankell.’ 
Ell Correo Gallego

De auteur:

Ibon Martín begon zijn carrière met het schrijven van reisliteratuur. Als liefhebber van het Baskische landschap en geografie brengt hij zijn dagen meestal door op de schitterende wandelroutes door het Baskenland. 
In het Nederlands verschenen eerder De dans van de tulpen en Het uur van de meeuwen.

De schreeuw van de bergen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De schreeuw van de bergen
Serie: Ane Cestero (3)
Auteur: Ibon Martín
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Xander Uitgevers, december 2023
ISBN: 9789401620901
ISBN: 9789401620918 (eBook)
Originele titel: El ladrón de rostros
Vertaald door: Carla Zijlemaker


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Xander Uitgevers)

donderdag 7 december 2023

Vandaag in de brievenbus: 'Levend verkocht - De zaak Babylon' geschreven door Eric Oosthoek

 Severyn & Govaert (4)


Levend verkocht – De zaak Babylon
Gebaseerd op waargebeurde zaken

Een vijftienjarige Nederlands-Turkse jongen doet aangifte van verkrachting. Lydia Govaert start een tactisch opsporingsonderzoek. Een verdachte wordt diezelfde avond aangehouden. 

Twee jonge vrouwen springen uit het raam van een flatwoning in A'dam-Noord. De een overlijdt ter plekke, de ander overleeft, zwaargewond, en blijft onder politiebewaking in het ziekenhuis, buiten bewustzijn. Geen naam, geen identiteit. 

Dan blijkt er een link: in beide zaken spraken de verdachten over 'La Mama'. 

Maarten Severyn leidt het onderzoek…

INKIJKEXEMPLAAR


Over de serie Severyn & Govaert:

Severyn & Govaert is een serie misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Wat deze reeks zo bijzonder maakt is dat Eric Oosthoek schrijft over waargebeurde zaken die hier en nu spelen, in de wereld van vandaag. De onderwerpen zijn bij wijze van spreken dagelijks in het nieuws. Oosthoek voegt achtergronden toe waardoor je de dader en zijn wereld beter begrijpt. Datzelfde geldt voor de complexe samenwerking van Openbaar Ministerie en de recherche. 

Maak kennis met de hoofdpersonen:

Maarten Severyn (1966) is een lange, magere man met grijsblond, steeds dunner wordend haar en blauw-groene ogen. Hij oogt jonger dan zijn leeftijd, is volbloed Fries, geboren in 1966 in Harlingen. Hij groeit op als jongste van drie broers. Zijn vader is visserman, net als diens twee oudste zoons. Maarten heeft niets met de zee en kiest zijn eigen weg, tegen de wens van zijn vader. Na zijn opleiding aan het atheneum van de RSG Simon Vestdijk gaat hij rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn propedeuse besluit hij dat hij geen advocaat wil worden. Hij stapt over naar een meer praktijk gerichte studie: de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Het lukt hem om naast de studie in Apeldoorn in deeltijd in twee jaar zijn bachelor rechten te halen, ‘om zijn ouders een plezier te doen’.

Maarten Severyn over zijn dienstpistool:

“Ik heb niks met dat ding. Het ligt meestal op het bureau in mijn locker, of thuis in de kluis.”

Lydia Govaert is energiek, slank en heeft donkerbruin haar en bruine ogen. Ze wordt in 1980 geboren in de stad Groningen met als meisjesnaam de Wilde. Als kind leeft Lydia in een voortdurende concurrentiestrijd met haar twee jaar oudere zus Lieke. Op latere leeftijd blíjft hun verhouding afstandelijk.

Lydia groeit op in een intellectueel, upper-class milieu. Ze wordt bewust agnostisch opgevoed. Eerlijkheid en gerechtigheid zijn belangrijke waarden. Haar vader is rechter-commissaris en een succesvol bestrijder van misstanden in het Nederlandse rechtssysteem. 

Lydia Govaert over haar werkkleding:

“Ik heb er maar één, mijn RAIO-toga, nog zonder zijden banen. Die dingen kosten een godsvermogen. Ik heb wel drie beffen. Iedere zittingsdag naam ik een schone, en ik doe hakken aan, altijd.”

De pers over de serie:

Onder verdenking: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2020
Dood in opdracht: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2021
Kwaad ontwaakt: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2022

De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.

Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije. Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.

Lees meer over Eric Oosthoek en wat hem bezighoudt op zijn website.

NB: Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over deze boekpresentatie en andere publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast.

Eerder las ik van Eric Oosthoek:
Onder verdenking - De zaak morgenstond
Dood in opdracht - De zaak Dantzig
Kwaad ontwaakt - De zaak Ananke

Levend verkocht – De zaak Babylon koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Levend verkocht – De zaak Babylon
Serie: Severyn & Govaert (4)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: literaire thriller, misdaadroman
Uitgave: paperback met flappen, 304 pagina’s
Uitgever: All Fiction, november 2023
ISBN: 9789082993479
ISBN: 9789083359809 978-90-(eBook)
ISBN: 9789083359816 (luisterboek, voorgelezen door Dieuwertje Blok)

Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: All Fiction) 

Ik las: 'Een lege plek' geschreven door Sophie Wester

 Arts Birgit gaat altijd tot het uiterste om haar cliënten te helpen met hun kinderwens.
Maar deze keer gaat ze te ver...


Een lege plek

Birgit Zilver is een succesvolle arts in haar eigen vruchtbaarheidskliniek en samen met haar businesspartner Johan heeft ze daar alles goed geregeld. Wanneer haar ex-vriend Sander uit het niets aan haar vraagt of ze hem en zijn vrouw Annabel wil helpen met hun kinderwens, is Birgit zo overrompeld dat ze toestemt. 
Maar wanneer ze daarna te maken krijgt met vreselijke bedreigingen is niet alles meer zo eenvoudig in haar leven. Ze kan naar haar gevoel ook niet meer terug in wat ze beloofd heeft aan Sander en ze raakt volledig de controle over haar eigen leven kwijt, zo lijkt het. 
Maak ook kennis met de buurman van Birgit: Mathieu Delacourt.
De bedreigingen aan haar adres worden steeds erger en Birgit maakt een fout die ze waarschijnlijk niet gemaakt zou hebben als ze nu niet zoveel op haar bordje had. 

‘Een lege plek’ start met een spannende proloog en bestaat verder uit vijf delen en een epiloog.
Je leest uit het perspectief van Birgit, van Annabel en van haar stalker. Je volgt Birgit terwijl ze probeert de controle probeert terug te krijgen, maar ze realiseert zich ook dat ze steeds afhankelijker van haar slaappillen wordt. Haar moeder komt te overlijden en dat is een groter domper voor Birgit waardoor ze vaak terugdenkt aan het verleden.
Lees in cursief over de herinneringen van Birgit aan haar moeder en anderen.

“Door de jaren heen heeft ze het leven van ontelbare baby’s mogelijk gemaakt en ze heeft er nooit over nagedacht waar die kinderen terechtkwamen. Ze is er altijd blind van uitgegaan dat ze veilig waren, omdat ze ze gewenst waren. Nu pas realiseert ze zich dat ze al die jaren, zonder het zelf te weten, voor god heeft gespeeld.”

Het is duidelijk dat dit auteursduo zich goed heeft geïnformeerd over het onderwerp waar ze over schrijven.
Over Sophie Wester:

Achter de naam Sophie Wester gaat het schrijversduo Sophie Fraza en Ester Ankoné schuil. Hun missie is om spannende verhalen te schrijven waarin de lezer zich kan verliezen. Want wat is er nou heerlijker dan de wereld om je heen voor even te vergeten?

Als (voormalig) docenten Nederlands delen zij een grote liefde voor de Nederlandse taal. Natuurlijk lezen zij graag en veel, maar ook schrijven is iets wat zij altijd hebben gedaan. In september 2019 zijn zij gestart met een tweejarige opleiding aan de Schrijversacademie om hun schrijfskills verder te ontwikkelen. Daar ontstond het ambitieuze plan om samen een boek te schrijven. Samen karakters uitwerken, elkaars scènes redigeren, de plotlijnen als puzzelstukjes in elkaar passen, het bleek uitdagend en ontzettend leuk om te doen.

Het resultaat is de meeslepende thriller Moordende hitte, die in augustus 2022 verscheen. 
Hun tweede psychologische thriller Een lege plek kwam  in februari 2023 uit.
Ik kijk uit naar Schaduwkant die in 2024 uitgebracht wordt.

Een lege plek koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Een lege plek
Auteur: Sophie Wester 
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 300 pagina’s
Uitgever: De Crime Compagnie, februari 2023
ISBN: 9789461096838
ISBN: 9789461097088 (eBook)
NUR: 332


Met dank aan De Crime Compagnie voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Crime Compagnie)

maandag 4 december 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Arthur's pelgrimage' geschreven door Wouter ter Braake

 Kroniek van een spirituele ontdekkingsreis


Arthur’s pelgrimage

Arthur’s pelgrimage is een verhaal over een gejaagde en gefrustreerde man. Een levenscrisis legt een fundamenteel gat in zijn ziel bloot. Een gat uitgehold door levenspijnen en jeugdtrauma’s. De roman beschrijft de uitdagingen van het leven als de hoofdfiguur gehoor geeft aan een oproep om onbekende paden te verkennen.

De auteur:

Wouter ter Braake is zingevingscoach en begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij verstaat de kunst om een respectvolle en veilige sfeer te scheppen waarin mensen constructieve confrontaties met zichzelf durven aangaan. 

Zijn levensvisie: ‘Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit’.

Neem een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Wouter ter Braake:

Arthur’s pelgrimage koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

NB: Vraag de schrijver om een gesigneerd exemplaar en
stuur een mail naar: wouter@zinenzen.nl

Boekgegevens:

Titel: Arthur’s pelgrimage
Auteur: Wouter ter Braake
Genre: roman
Uitgave: paperback, 162 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Van Warve, december 2023
ISBN: 9789493288959
NUR: 301


Met dank aan Wouter ter Braake voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Warve)

zaterdag 2 december 2023

Ik las en genoot van 'Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas'. Tekst van Barend Last & Anouk Overman met illustraties van Géwout Esselink

 


Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas


Het is weer Sinterklaastijd en daar hoort natuurlijk ook een leuk prentenboek bij. 
Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas is een grappig Sinterklaasboek over de tijd voorafgaand aan 5 december.
Klaas de kat heeft een heel fijn leven, samen met zijn vriendjes Mila en Max. Maar op een dag hebben ze geen aandacht meer voor hem. Wat is er aan de hand? Klaas gaat op onderzoek uit. Zal het hem lukken om het raadsel te ontrafelen?

Extra leuk: ga in de prenten op zoek naar de Sint en zijn Pieten.

Het boek blijft genieten, ook na 5 december!

 
Op de website van De Vier Windstreken staat een gratis ‘Klaas de kat download’. Hierin vind je allerlei leuke Sinterklaas knutselwerkjes, kleurplaten en baksels. Kinderen kunnen net zoals Mila en Max aan de slag gaan. Dit brengt het boek nog meer tot leven!

Klaas de kat kit

Knutsel een kijkdoos, maak een pietenmuts, tover een keukenrol om in Klaas de kat, maak Sinterklaas lichtjes en nog veel meer om te puzzelen, kleuren en knutselen!

In de Klaas de kat kit (22 pagina's) vind je allerlei leuke Sinterklaas knutselwerkjes, kleurplaten en baksels. Ga net zoals Mila en Max aan de slag. Dit brengt het boek nog meer tot leven!

Onderstaande downloads zijn helemaal gratis.

Het verhaal is bedacht en geschreven door de makers van De Voorleeshoek. De Voorleeshoek heet tegenwoordig The Reading Corner en is een plezierig, rustig en veilig hoekje van het internet, waar kinderen van 0-10 jaar voorleesfilmpjes kunnen bekijken op de tablet, smartphone of computer. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek. Neem een kijkje op hun website.

Barend Last:

Barend Last stond eerst als Meester Barend voor de klas, waar hij zijn passie voor het vertellen van verhalen ontdekte. Sinds 2018 is hij samen met Anouk het gezicht van De Voorleeshoek, waar hij wekelijks de leukste verhalen voorleest. Daarnaast schreef hij boeken voor kinderen en volwassenen, zowel fictie als non-fictie. In het dagelijks leven is Barend onderwijskundig adviseur, spreker en trainer. Meer info op www.barendlast.com.

Anouk Overman:

Anouk Overman is algemeen en creatief directeur van De Voorleeshoek. Anouk studeerde aan de pabo en ronde in 2016 haar studie Muziekwetenschap af. Tijdens haar studie muziekwetenschappen werkte ze als Product Manager bij de televisiezenders Brava en DJAZZ.tv. Na haar studie heeft ze De Voorleeshoek opgericht. De Voorleeshoek is een online video platform voor kinderen van 0-10 jaar. Ze heeft het opgericht, omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen in aanraking komen met mooie voorleesverhalen en nieuwe muziek leren kennen. Naast voorlezen in De Voorleeshoek bezoekt Anouk graag concerten, loopt ze een rondje hard in het Vondelpark en bakt ze taarten in haar vrije tijd.

Géwout Esselink:

Géwout is geboren in 1957 in Deventer. Toen hij zes jaar oud was verhuisde hij naar Steenwijk, waar hij nu nog steeds woont. Als klein jongetje op de lagere school wist hij het al: hij zou later tekenaar of kunstschilder worden. Op de middelbare school herkende een leraar het talent van Géwout. Deze leraar, Jan van Merwijk, stelde hem voor om naar de kunstacademie te gaan. En dat deed hij. Na het doorlopen van de kunstacademie begon Géwout met het illustreren van boeken. Voor Géwout is tekenen geen ontspanning, maar inspanning. Maar wél een leuke inspanning.

Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas
Auteurs: Barend Last en Anouk Overman
Illustrator: Géwout Esselink
Genre: prentenboek vanaf 4 jaar
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, oktober 2021
Vorig jaar helemaal uitverkocht, daarom nu een herdruk. 
ISBN: 9789051168648


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: De vier Windstreken)

Ik las: 'Burgeroorlog' geschreven door Johan van de Velde

 


Burgeroorlog

In zijn debuutroman Burgeroorlog schetst Johan van de Velde een alternatieve geschiedenis van Nederland.
Van de Velde weet een overtuigend beeld te schetsen van een Nederland in oorlog. De roman bevat indringende beschrijvingen van het leven in een oorlogssituatie. De auteur toont de oorlog vanuit het perspectief van verschillende personages, waardoor de lezer een goed beeld krijgt van de impact van de oorlog op het leven van gewone mensen.

“Cornelis maakte zich los uit zijn omhelzing, verontschuldigde zichzelf, gaf zowel zijn zoon als schoondochter een knuffel en liep met Ida weg, de drie anderen achterlatend.
‘Zullen we hem nog levend terugzien?’ vroeg Klaas aan zijn vrouw. Anna schudde slechts haar hoofd. Constantijn liet zich in zijn stoel vallen, hij was hier gekomen om meer te weten te komen over het verdrag van Versailles. Dit was totaal niet meer van belang. Het enige dat telde was het feit dat hij zijn enige vriend zou verliezen.”

De hoofdpersonages in dit boek zijn Constantijn, Maurits, Klaas en Anna.
Een van de sterke punten van de roman is de beschrijving van de karakters. Van de Velde weet zijn personages levensecht en sympathiek neer te zetten. De lezer kan zich goed inleven in hun situatie en hun dilemma's. 

“In de drie jaar die volgden ging het steeds beter in Nederland. Een deel van de katholieken had hun bezittingen teruggekregen een ander deel kreeg een vergelijkbare woning in een gebied waar ze rustig konden wonen…
...Hoewel de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen groot was, liep het zelden uit de hand. Natuurlijk waren er geregeld vechtpartijen en er waren helaas enkele doden te betreuren. Gezien wat er allemaal gebeurd was viel het mee.”

Burgeroorlog is een knap debuut van Johan van de Velde. Deze roman biedt een interessante kijk op een alternatieve geschiedenis van Nederland. De auteur:

Johan van de Velde: Johan (1966) woont in Dordrecht en is werkzaam als boekhouder, wat behalve een woordspeling weinig met schrijven te maken heeft. In zijn vrije tijd schrijft hij veel verhalen en daarnaast zijn er wedstrijdverslagen en columns van hem te lezen op de website van voetbalvereniging Dubbeldam. Zijn interesse in geschiedenis is merkbaar in zijn debuut ‘Burgeroorlog’.

Burgeroorlog koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Burgeroorlog
Auteur: Johan van de Velde
Genre: literaire roman, historische roman
Uitgave: paperback, 317 pagina’s
Uitgever: Ambilicious, november 2022
ISBN: 9789493275539
NUR: 301, 342


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ambilicious)

vrijdag 1 december 2023

Ik las: 'Schuifelende grijsaard met stok' geschreven door Bart Nooteboom

 


Schuifelende grijsaard met stok

Schuifelende grijsaard met stok is een novelle van de Nederlandse schrijver Bart Nooteboom, en verscheen in 2022 bij Uitgeverij Aspekt. 
Het boek vertelt chronologisch het verhaal een denkbeeldige familie; Max IJzerdraad en zijn familie. De beschreven gebeurtenissen spelen zich af in Toledo, Spanje of in Amsterdam. Max denkt na over zijn verleden en hoe het hem vergaan is. Had hij het anders willen doen?

“Misschien had hij vroeger te veel geslingerd om de lussen van loyaliteit en gehoorzaamheid, in vergaderingen waar om de hete brei werd geschuifeld. Misschien had hij meer op zijn poot moeten staan, maar hij werd al gezien als een dwarse zeurpiet.”

Wanneer Max zich afkeert van de economie en zich gaat wijden aan het schrijven van korte filosofische boeken over mens en maatschappij is dat het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn leven.
Hij draait zijn hand niet om voor het schrijven van een roman of novelle en ziet dat als een bevestiging van zijn stelling dat de samenleving alleen maar wil horen over tragedies en menselijk gedoe.

De locaties in Spanje zijn duidelijk beschreven zodat het lijkt alsof je er bij bent terwijl je leest.

“Aernoud ging een keer met Rebecca op bezoek bij haar zuster Amalia, in Murcia, onder Alicante. Ze gingen met de auto, door het ‘Zwarte Gebergte’, langs uitgestrekte velden, met daarover gestrooid olijfbomen, met verwaaide kruin in hun grove stammen gehurkt, en daartussen de Spaanse zwarte stier, die gekweekt werd voor stierengevechten. Hogerop in de bergen was er de spichtige amandelboom.”

Je leest over de verschrikkingen die Bagatel heeft moeten ondergaan en die haar ertoe brachten zelfmoord te plegen. Het was een zelfmoord die Max had voorzien en probeerde te voorkomen door haar in een klooster op te laten nemen, wat helaas niet mocht baten. De slechtheid van de mensen bleef haar achtervolgen, zelfs in het kloosterpak waar ze op een avond wandelde en verkracht werd door de tuinman van het klooster.

“Max leed aan kanker, op verschillende plaatsen, weigerde chemotherapie, en hij was er op voorbereid geleidelijk dood te gaan. Dat hoort bij het leven, vond hij…
...Er was niemand meer om verdriet om hem te hebben, en te rouwen, maar daar had hij geen last van.”

Schuifelende grijsaard met stok is een prachtig en ontroerende novelle. Nooteboom schrijft met veel gevoel voor detail en sfeer. Hij weet het leven van Max en diens familie op indringende wijze te verwoorden. Het boek is bovendien een aangrijpend portret van een familie die is verscheurd. De tragiek is voelbaar.


De auteur:

Bart Nooteboom studeerde wiskunde en econometrie. Hij ontving drie internationale prijzen voor zijn werk in innovatie en vertrouwen. Hij was lid van de WRR en van een overheidscommissie over technologiebeleid. Later verschoof zijn belangstelling naar filosofie, sociologie, psychologie, geschiedenis, en antropologie, vooral het brede thema van mens en samenleving. 
Hij schreef vooral in het Engels, maar recent ook een serie essays in het Nederlands, en sinds kort ook fictie in drie novelles, alle bij Aspekt. In totaal schreef hij 32 boeken en 350 artikelen.

Eerder las ik van Bart Nooteboom:

Schuifelende grijsaard met stok koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Schuifelende grijsaard met stok
Auteur: Bart Nooteboom
Genre: novelle
Uitgave: paperback, 36 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2022
ISBN:  9789464628784
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

donderdag 30 november 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Zes' geschreven door Rudy Morren

 Wraak rijpt en rust nooit


Zes

Inspecteur Tessa Vermeer onderzoekt samen met Sander Cap enkele schijnbare zelfmoorden. De slachtoffers blijken allen betrokken bij een groepsverkrachting tijdens een jeugdkamp in 1985. Vijf van de daders werden in bescherming genomen terwijl een onbekende zesde jongen, de verpersoonlijking van het noodlot, wegvluchtte.

Wil iemand deze vreselijke daad nu, bijna veertig jaar later, wreken? De overgebleven belagers vrezen voor hun leven. Niet iedereen kan het gewicht van zijn verleden torsen. En wie was die zesde jongen?


De auteur:

Rudy Morren (Aarschot, 30 juli 1963) is acteur, scenarist van films en televisiereeksen en een gevestigde thrillerschrijver. Hij debuteerde in 2019 bij Horizon met Wild vlees. Een jaar later volgde Sneeuwspoor, waarmee hij de Knack Hercule Poirotprijs won. Zijn derde boek, Verdronken land, werd eveneens voor deze prijs genomineerd. In 2022 verscheen Het incident. Al deze boeken ontvingen lovende recensies. Rudy Morren kreeg bovendien vier keer op rij vier sterren in de Vrij Nederland Thrillergids.


Zes koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zes
Auteur: Rudy Morren
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 288 pagina’s 
Uitgever: Horizon, november 2023
ISBN: 9789464104035
ISBN: 9789464104042 (eBook)
ISBN: 9789464104042 (audio download)
NUR: 305


Met dank aan Horizon voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Horizon)

woensdag 29 november 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Wolvenvrouw' geschreven door Hay van den Munckhof

 


Wolvenvrouw

Kita leeft op de prehistorische toendravlakte van 40.000 jaar geleden. Op een dag vindt ze bij de rivier het misbruikte lichaam van haar beste vriendin. Net als de meeste jagers geeft ze de schuld aan de neanderthalers, die beestmensen worden genoemd. Dan maakt Kita een vreselijke fout, die ze alleen goed kan maken door een levensgevaarlijke tocht naar het dal van de beestmensen te ondernemen... 

Over onze voorouders van 40.000 jaar of langer geleden bestonden tot voor kort heel wat foutieve voorstellingen. Zo werd gedacht dat de moderne mensen in onze streken (meestal Cro-Magnon genoemd) er ongeveer uitzagen zoals wij. Dat beeld klopt niet en daar is bij de cover van dit verhaal rekening mee gehouden. Recent onderzoek bewijst namelijk dat de Cro-Magnon weliswaar blauwe ogen hadden, maar dat hun huid niet licht, maar juist heel donker was. Neanderthalers werden vroeger vaak afgeschilderd als lompe, harige woestelingen, die meer op apen dan op mensen leken. Neanderthalers lijken echter weinig voor de Cro-Magnon onder te hebben gedaan. Ze maakten kunstige stenen werktuigen, waren bekwame jagers en begroeven hun doden met veel zorg, soms zelfs met bloemkransen. Ook met die nieuwe inzichten is in het verhaal van Kita rekening gehouden.

De auteur:

Hay van den Munckhof (1949) stond 42 jaar voor de klas. Sinds zijn pensioen houdt hij zich bezig met het schrijven van verhalen en romans in het historische en fantasy-genre. Alya’s keuze was zijn romandebuut. De auteur woont in Panningen.
Lees meer over hem op zijn website.

Eerder las ik van Hay van den Munckhof: 

Wolvenvrouw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wolvenvrouw
Auteur: Hay van den Munckhof
Genre: fictie, 15+
Uitgave: paperback, 206 pagina’s
Uitgever: Godijn Publishing, november 2023
ISBN: 9789464641356
ISBN: 9789464641349 (eBook)
NUR: 285


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)

zondag 26 november 2023

Ik las: 'De affaire Christie' geschreven door Nina de Gramont

 


De affaire Christie

In 1926 verdween Agatha Christie elf dagen van de aardbol.
Ik ben de enige die de waarheid over haar verdwijning kent.
Ik ben geen Hercule Poirot.

Ik ben de minnares van haar echtgenoot.

De affaire Christie van Nina de Gramont is een roman rond de mysterieuze verdwijning van Agatha Christie op vrijdag 3 december 1926. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Nan O'Dea, de minnares van Christie's echtgenoot Archie, maar ook Agatha zelf heeft een stem in het geheel.

“Hoe dik de muren ook waren, ik kon het kamermeisje perfect verstaan: ‘Kolonel Christie. Er is telefoon voor u. De dame zegt dat het dringend is.’
De luchtverplaatsing die daarop volgde, gaf aan dat Archie de deur overdreven hard openrukte. Vervolgens hoorde ik hem met zelfverzekerde tred achter de kamermeid aan naar beneden lopen. Ik kon wel raden welke woorden er door zijn hoofd gingen. Ongetwijfeld dacht hij – net als ik – dat het telefoontje van Agatha kwam, die volkomen ontredderd was, hunkerde naar zijn thuiskomst en dat dringend noemde. Ik lag te huiveren onder mijn dekbed, blij dat ik niet degene was die haar gehuil en gesmeek moest aanhoren.”

Nina de Gramont weet een interessante invalshoek te vinden voor het verhaal. Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van Nan krijgen we een nieuwe kijk op de gebeurtenissen. Nan is een complexe en sympathieke figuur, die worstelt met haar eigen gevoelens van liefde, haat en wraak. Haar verhaal is zowel tragisch als meeslepend en het is onmogelijk om haar niet te begrijpen, zelfs als je haar daden niet goedkeurt.

De Gramont heeft veel onderzoek gedaan naar de verdwijning van Christie en ze weet dit goed te verwerken in haar verhaal. Het is een soort ingebeelde geschiedenis geworden. De historische details zijn accuraat en de sfeer van het tijdperk komt goed tot leven. Het verhaal is spannend en ontroerend en het zal de lezer zeker boeien tot het einde.
De auteur neemt de tijd om de karakters en de situatie goed te introduceren, maar dit werkt de leessnelheid tegen.

“Agatha reikte me de schaal aan, maar die wuifde ik weg, want ik kreeg geen hap door mijn keel.
‘Willen jullie graag een verhaal horen over een moment waarop ik tot moord in staat was?’
Het was de perfecte avond voor een griezelverhaal. Buiten waaide het. Enkel het vuur gaf licht. Wij met ons vieren, dicht bij elkaar, veilig en verrassend goedgeluimd.”

Al met al is De affaire Christie een geslaagde historische roman geworden over een van de meest mysterieuze gebeurtenissen in de geschiedenis van de literatuur. Het is een spannend, ontroerend en goed geschreven verhaal dat de lezer zeker zal boeien. 


De auteur:

Nina de Gramont doceert Creatief Schrijven aan de universiteit van North Carolina Wilmington. Ze schreef eerder The Last September en verschillende youngadultromans.
Lees meer over de auteur en haar werk op haar website.

De affaire Christie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: De affaire Christie
Auteur: Nina de Gramont
Genre: vertaalde literaire roman, spannende boeken
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Pelckmans Uitgevers, november 2022
ISBN: 9789464018806
ISBN: 9789464019827 (eBook)
NUR: 302, 330
Oorspronkelijke titel: The Christie Affair
Vertaald door: Katrien Verelst


Met dank aan Pelckmans Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Pelckmans Uitgevers)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het kwaad in de polder' geschreven door Erik Jan Tillema

 Het huis in de polder (2)


Het kwaad in de polder 

Herinner je je het huis in de polder? En het kwaad dat er zat? Daar zit het nu niet meer. Of tenminste, niet meer alléén daar. Want het heeft een manier gevonden om zich te verspreiden. Aan de hand van een huiveringwekkend verslag vertelt de jongen Eric ons hoe diep het kwaad geworteld zit. Om ons te waarschuwen, en vooral om zijn onschuld te bewijzen. 

Het tweede deel van de bloedstollende reeks over de polder. Voor lezers met stalen zenuwen vanaf 12 jaar.

NIET VOOR GEVOELIGE ZIELEN!


De auteur:

Al zijn hele leven vertelt godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema (1983) verhalen en laat zich daarbij inspireren door de vele eeuwenoude teksten uit verschillende religies. 
In 2022 maakte Tillema met zijn vrouw en twee kinderen een wereldreis.
Ze reisden van de piramides in Egypte naar de piramides in Mexico en van hoogtes in Peru naar een tam nijlpaard in Zuid-Afrika.

Andere boeken van Erik Jan Tillema bij Clavis:

Het kwaad in de polder - Het huis in de polder (2)  koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het kwaad in de polder
Reeks: Het huis in de polder (2)
Auteur: Erik Jan Tillema
Genre: fictie, 12-15 jaar
Uitgave: hardcover, 168 pagina’s
Uitgever: Clavis, september 2023
ISBN: 9789044851571
NUR: 283, 284


Met dank aan Clavis voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis)