dinsdag 31 januari 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De affaire Christie' geschreven door Nina de Gramont

 


De affaire Christie

In 1926 verdween Agatha Christie elf dagen van de aardbol.
Ik ben de enige die de waarheid over haar verdwijning kent.
Ik ben geen Hercule Poirot.

Ik ben de minnares van haar echtgenoot.

In 1925 drong Nan O’Dea de rijke, exclusieve wereld van auteur Agatha Christie en haar echtgenoot Archie binnen. Ze ging deel uitmaken van hun leven, op elk gebied. Eerst van dat van allebei, later alleen van dat van Archie. Al gauw werd Nan Archies minnares en lokte ze hem weg van zijn toegewijde vrouw, in de hoop met hem te kunnen trouwen.

Nan bedacht haar plan niet op de dag dat ze Archie en Agatha ontmoette. Het kreeg jaren eerder al vorm, in Ierland, toen ze nog een jong meisje was. Nan en haar geliefde leken voorbestemd om samen te zijn, maar het lot was hen niet gunstig gezind. De Grote Oorlog, een pandemie en lasterlijke geheimen dreven hen uit elkaar. Daarna bleven ze door onbeschrijfelijke gruweldaden van elkaar gescheiden. Waarom pleegt iemand een moord? Hoever wil iemand gaan in de naam van de liefde? Welk soort misdaad is onvergeeflijk? In deze briljante, onvergetelijke roman van Nina de Gramont worden deze en vele andere vragen verkend.

‘Een ingenieuze psychologische thriller.’ 
- The Washington Post

‘Een verhaal over moord, leugens, liefde en ontdekkingen. Ik heb er zó van genoten. Ik kon het boek niet wegleggen en las het in één ruk uit.’ 
- Reese Witherspoon 


De auteur:

Nina de Gramont doceert Creatief Schrijven aan de universiteit van North Carolina Wilmington. Ze schreef eerder The Last September en verschillende youngadultromans.
Lees meer over de auteur en haar werk op haar website.

De affaire Christie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: De affaire Christie
Auteur: Nina de Gramont
Genre: thrillers & misdaad
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Pelckmans Uitgevers, november 2022
ISBN: 9789464018806
ISBN: 9789464019827 (eBook)
ISBN: 9789464019865 (luisterboek)
Oorspronkelijke titel: The Christie Affair
Vertaald door: Katrien Verelst

(bron info: Pelckmans Uitgevers)

maandag 30 januari 2023

Ik las het omkeerboek 'Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose' geschreven door Taco Veldstra

Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose


Het lichte meisje en Seneca 

In de prelude lees je over het tot stand komen van dit verhaal.
Birute, 22 jaar, verzocht de auteur tijdens een bezoek aan zijn stamkroeg haar levensverhaal vast te leggen. Ze kenden elkaar op dat moment nog helemaal niet.
Op zijn vraag of ze niet wat jong is voor zoiets haalt ze hem over met haar antwoord.

“Ze reageert door mij een verhaal te vertellen dat zo vol is van criminaliteit, foltering en prostitutie dat het fictie overschrijdt…

… We luisteren ook veel naar muziek die we het meest vinden passen bij het verhaal. Haar leven is wreed en misdadig mooi. Maar wat mij het meest verbaast is dat zij van een crimineel die haar uitbuitte, Seneca’s Brieven moest lezen.”

Elk van de achttien hoofdstukken in Het lichte meisje en Seneca begint met een op die plaats heel betekenisvolle spreuk. 
Het verhaal is een aangrijpend verslag van haar leven. Via het criminele circuit komt ze gedwongen in de prostitutie terecht. Maar door haar angst voor represailles neemt ze de teksten in het boek niet bewust op. 
Maar wel onbewust. Seneca spreekt voortdurend haar bemoedigend en met wijsheid toe waardoor ze alle liederlijkheid en folteringen kan doorstaan. 

Het achttiende hoofdstuk is een overzicht van de in dit boek gebruikte aforismen van Seneca. 
Lees deze ook op een later tijdstip en je zult merken dat je ‘ja’ zit te knikken. Het klopt als een bus.
Omdat Het lichte meisje en Seneca bedoeld is als boek en filmscript staat achterin ook nog een mogelijke soundtrack. Het zou mooi zijn om deze op Spotify terug te kunnen vinden.

Het lichte meisje en Seneca is een aangrijpend verslag van het leven van Birute die al op jonge leeftijd wegens omstandigheden via het criminele circuit gedwongen in de prostitutie terecht komt. Zonder veel achterwege te laten worden de gebeurtenissen heel beeldend beschreven door Taco Veldstra, waardoor je niet anders kunt dan door blijven lezen. 

Het lichte meisje en Seneca heeft me enorm ontroerd en op veel momenten ook boos gemaakt. 


Metamorfose 

In het eerste van de tweeëntwintig lekker korte hoofdstukken lees je hoe George een bod kreeg op een boek dat hij nog moest schrijven!
De intellectueel die al sinds hij een baby was erg lelijk is, wist al snel dat hij met zijn uiterlijk geen indruk op vrouwen zou maken. Contact met leeftijdsgenoten is ook uitgesloten en zelfs een baan vinden na zijn cum laude, universitaire studie Latijn en Grieks blijkt onmogelijk. Hij lijdt daar onder en ziet zijn lot niet meer veranderen. Maar het ondenkbare gebeurt.

“De goden grepen in. Wellicht wilden ze mijn vervloekingen bestraffen. Ik had die avond meer dan anders gedronken en viel in slaap achter het stuur.
Een kastanjeboom wist van geen wijken en ving me op. Ik werd in het ziekenhuis wakker met een bandage om mijn hoofd en mijn lichaam was aan een oerwoud van slangen verbonden.”

Een plastisch chirurg tovert hem om tot een mooie man. Omdat hij George heet, lijkt het hem dat een metamorfose met het gezicht van George Clooney het meest voor de hand ligt. Een operatie volgt en hij komt er uit als een mooie man, geen George Clooney, maar hij kijkt weer graag in de spiegel. 
Tijdens fysiotherapie wordt aangeraden om te gaan tennissen en door veel oefenen wordt hij langzaamaan een kampioen… en niemand herkent hem!
Als mooie man lukt hem alles; hij krijgt een baan bij De Bezige Bij en ook de liefde lacht hem toe. 

Kick Wilstra ziet hem tennissen en benadert hem. Hij heeft een nieuw racket ontwikkeld en is van mening dat George zeker iets aan een psychosomatische training heeft, die hem mentaal en fysiek weerbaar maakt. George stemt in en samen gaan ze aan het werk. Het wordt een groot succes, hij leert zich zelfs ontspannen met de mooiste muziek!

Muziek speelt door het hele verhaal een grote rol en de auteur beschrijft hoe een bepaald nummer steeds in je gedachten blijft, ongeacht wat je aan het doen bent.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de tenniswereld. 

Maar geluk kan niet altijd voortduren. Het lijkt alsof de duivel er mee speelt en er vinden aanslagen op hem en zijn vriendin Suzanne plaats. George verdedigt hen tegen dit geweld en de overvallers raken flink gewond.
Wat ze dan nog niet weten is dat nadat de overvallers gearresteerd zijn, deze hen nog steeds in de gaten laten houden. Wraak? 

“De wraak moet in koelen bloede worden uitgevoerd. We zijn in onze eer gekrenkt en we worden binnen onze kring belachelijk gemaakt. Dat moet worden rechtgezet en we willen onze vrijheid terug!”

Of dat zal lukken, moet je zelf lezen in ‘Metamorfose’.
‘Metamorfose’ is een verhaal dat gaat over de discriminatie van lelijke mensen, maar het gaat ook over muziek, liefde, doorzettingsvermogen, misdaad en in elkaar geloven.


De auteur:

Taco Veldstra deed na de HBS de opleiding HALO in Den Haag en werd in 1968 leraar lichamelijke opvoeding. Hij gaf les op diverse middelbare scholen en was in 1969 en 1970 ceremoniemeester op de SS Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn. In 1976 werd hij aangesteld als docent volleybal, tennis- èn conditietraining aan het Universitair Sportcentrum te Leiden. 
Daar ontwikkelde hij trainingen op muziek en stressreductie. Onder de naam Tacoyo Nederland wordt momenteel deze training door het hele land gegeven. 
Hij heeft drie succesvolle boeken uitgegeven: Tacoyo antistresstraining, Liefdevol en Verzeker je tegen doodlachen.

Het omkeerboek Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het lichte meisje en Seneca | Metamorfose
Auteur: Taco Veldstra
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 68 | 110 pagina’s
Omkeerboek, twee gebundelde verhalen
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2022
ISBN: 9789464620535
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zaterdag 28 januari 2023

Ik las: 'De IJzeren Schaduw' geschreven door Stefano Siggia

 Op feiten gebaseerde thriller over de Eerste Wereldoorlog


De ijzeren schaduw

Het verhaal begint in Brussel in 1915 met de volgende woorden:

“Hij vond het een vreemde gedachte dat een doodgewone paraplu het lot van heel Europa in zich zou kunnen verbergen. 
Toch liep hij hier met die paraplu in zijn hand, terwijl hij probeerde die loodzware gedachte te verjagen en een normale indruk te maken. 
Heel even draaide hij zijn hoofd om voor een blik naar achteren.”

Je begrijpt dat ik na deze woorden niet meer kon stoppen met lezen. Het gevaar kwam binnen en de spanning bleef tijdens het lezen. Achter in het boek lees je meer over de bovenstaande situatie.

Stefano Siggia heeft zich goed geïnformeerd over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt waardoor het een spannende thriller is geworden die op echte feiten gebaseerd is. Je wordt mee teruggenomen in de tijd.
De kaart voor in het boek is een prettige aanvulling.

Je wilt weten of Melbourne zijn missie kan volbrengen en we te weten komen wat of wie dit gevaar met de naam de IJzeren Schaduw is. Heel knap hoe Siggia steeds weer een stukje van de broer naar voren laat komen, waardoor het belang van de zoektocht voor Melbourne nog groter wordt.

“Het was nu een week geleden sinds Melbournes wereld compleet was ingestort door de woorden van kolonel Dunn-Hamming. De dood van Henry Arthur en de onthulling van zijn geheime leven had Melbourne diep in zijn ziel geraakt. Hij was niet veel meer dan een lege huls.”

De personages zijn zeker interessant en omdat alles en iedereen zo beeldend beschreven is, zou er zonder meer een film van gemaakt kunnen worden.
‘De IJzeren Schaduw’ laat goed zien hoe belangrijk spionage is voor en tijdens een oorlog. De mix van actie en spionage maakt het tot een verhaal wat je tot de laatste bladzijde in zijn greep houdt. Met name in de hoofdstukken waarin afgeteld wordt naar een bepaalde datum lees je over het vluchten van personen, grote fouten maken en een redding. Ook wordt duidelijk dat de IJzeren Schaduw een veel groter gevaar vormt dan iemand gedacht had.

“De pijn was ondraaglijk. Hij viel op zijn knieën, nu met beide handen tegen de wond gedrukt. Zijn hart leek uit zijn borstkas te breken en hij werd duizelig. Sterren zweefden voor zijn ogen en in zijn oren klonk een harde fluittoon.”

Na het lezen van de laatste zin in het boek is een vervolg is niet ondenkbaar. 
Achter in het boek lees je in het hoofdstuk ‘Historische achtergronden’ dat de ware identiteit van degene die de woorden in de laatste zin gesproken heeft nog altijd in nevelen is gehuld. Dat maakt toch enorm benieuw, nietwaar?

‘De IJzeren Schaduw’ is een buitengewoon rijke thriller met volop twists en ik heb hem graag gelezen, maar hetgeen waarover ik las vervulde me ook met afschuw en angst...De auteur:

Stefano Siggia zet al sinds zijn kindertijd verhalen op papier. Hij is van Italiaanse afkomst maar groeide op in Bangladesh, Italië, China en Duitsland. Momenteel woont hij in België, waar hij werkt als antiwitwasspecialist.

De ijzeren schaduw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De ijzeren schaduw
Auteur: Stefano Siggia
Genre: historische thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 29 maart 2022
ISBN: 9789026154348
ISBN: 9789026154355 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: The Iron Shadow
Vertaald door: Jan Smit


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Fontein)

donderdag 26 januari 2023

In de schijnwerpers: 'Hoe vang je een kangoeroe?' van de redactie van de Nederlandstalige New Scientist

 100 waanzinnige weetjes over dieren 


Hoe vang je een kangoeroe?


Waarom staan flamingo’s op één poot? Hoe komen zebra’s aan hun strepen? Waarom steken slangen hun tong uit? Waarom slapen vleermuizen ondersteboven? Hoe vang je een kangoeroe?

Het antwoord op deze en nog veel meer toffe vragen lees je in dit boek. De redactie van New Scientist verzamelde honderd waanzinnige weetjes over dieren. Zo lees je dat sommige dieren hand in hand slapen en dat haringen op een wel heel bijzondere manier met elkaar praten. Je ontdekt of katten echt altijd op hun pootjes landen en of dieren ook kunnen dromen. Van kolibries die achteruit vliegen tot pinguïns die hun poep zo ver mogelijk wegschieten, het hele dierenrijk komt voorbij!


Achter in het boek staat een dierenlijst op alfabet waardoor je het dier dat je zoekt zo hebt gevonden.

Eerder las ik de volgende uitgaven door New Scientist:

Hoe vang je een kangoeroe koop je bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Auteurs: 

Monique van den Boomen 54, 79, 116, 126, 154, 160
Emmeke Bos 44, 192
Luc Bouwens 48, 59, 178
Ruben Boyd 70
Peter de Brock 22, 106, 138
Ivar Dilweg 56, 90, 124
Yannick Fritschy 32, 36, 68, 92, 102, 112, 128, 142
Fenna van der Grient 180
Nanna Hilton 126

Marleen Hoebe 28, 30, 34, 38, 40, 52, 62, 76, 82, 86, 94,
100, 108, 122, 136, 146, 150, 152, 162, 168, 176, 184
Jim Jansen 91
Joris Janssen 144
Kristel Kleijer 16, 18, 19, 70, 130, 156, 174, 186, 192
Gerard Korthals 78, 88, 110, 132
Loes Maassen 8, 10, 12, 14, 50, 66, 134, 140, 170, 190

Kees van Oers 120
Isabelle Pirson 72, 96
Mark Reid 20, 46, 58, 60, 74, 188
Froukje Rienks 78, 88, 110, 120, 132
Jochem van Roon 84, 118, 148, 172
Sebastiaan van de Water 24, 26, 42, 64, 80,
98, 104, 114, 164, 166, 173, 182, 194
Martijn Wieling 126
Tamara van ’t Woud 158

Illustraties door:

Jurriaan Gorter: 8, 11, 12, 14, 16, 18, 19, 20, 22, 35, 38, 40, 45, 46,
48, 50, 52, 56, 58, 59, 60, 64, 66, 70, 74, 77, 78, 84, 88, 90, 91, 92, 99,
102, 106, 110, 119, 121, 124, 126, 129, 130, 132, 135, 136, 139, 140, 144,
148, 156, 170, 172, 173, 174, 177, 178, 182, 186, 188, 190, 192, 194

Cees Heuvel: (quickcartoon.nl) 25, 26, 28, 30, 32, 37, 42, 55,
63, 69, 73, 79, 81, 82, 87, 95, 96, 101, 105, 108, 112, 115, 116, 122,
125, 143, 147, 150, 153, 154, 159, 160, 163, 164, 167, 168, 181, 185

Boekgegevens:

Titel: Hoe vang je een kangoeroe?
Auteur(s): (zie hierboven)
Illustraties: (zie hierboven)
Genre: kinderboeken, 8-12 jaar
Uitgave: paperback met illustraties 200 pagina’s, januari 2023
Een uitgave van Veen Media en gemaakt door de redactie van de Nederlandstalige New Scientist.
ISBN: 9789085717966
ISBN: 9789085718024 (eBook)
NUR: 210


Met dank aan New Scientist voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: New Scientist)

woensdag 25 januari 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De zondaar' geschreven door Hans Faber

Een reeks moorden houdt de gesloten gemeenschap op Urk in de greep. Kan Vince de moordenaar ontmaskeren?


De zondaar
Van Zandt #3

Misdaadverslaggever Vince van Zandt heeft een moeilijke tijd. Een grote en spraakmakende reportage van zijn hand moet gerectificeerd worden en van de nieuwe hoofdredacteur mag Vince alleen nog maar bureaudiensten draaien. Tijdens een van die diensten stuit Vince op een duistere moord op Urk. Op eigen rekening reist hij af naar de plaats delict waar de moordenaar een Bijbeltekst in het strand heeft achtergelaten. 

Niet veel later wordt Urk opgeschud door een tweede moord. Vince' interesse wordt gewekt als iemand op een blog details over de moorden publiceert die alleen de moordenaar kan weten…


De auteur

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau. 
Eerder schreef hij De rus en De minister in de Van Zandt-serie.

De zondaar koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zondaar
Serie: Van Zandt #3
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: The House of Books, januari 2023
ISBN: 9789044364194
ISBN: 9789044364200 (eBook)
NUR: 332

(bron info: The House of Books)

dinsdag 24 januari 2023

Ik las: 'Afrekening' geschreven door Bernard Minier

Oplaaiende spanningen in de Franse buitenwijken, genadeloze bendemoorden en een geheim complot...


Afrekening
Martin Servaz (7)

In de meedogenloze thriller Afrekening van Bernard Minier belandt Martin Servaz in een wereld vol demonstraties, complotdenkers en moord wanneer er een dode jongen in het bos wordt aangetroffen. 
Er ontstaat tegelijkertijd een groeiende kloof tussen inwoners van hetzelfde land.

Dit was mijn eerste kennismaking met het werk van Bernard Minier en ik was behoorlijk onder de indruk van de kracht van zijn woorden. 
Voor in het boek lees je over een man die in moeilijkheden verkeert en nog geen beslissing heeft genomen over wat hij zal gaan doen…
Wel is duidelijk dat hij zwaar teleurgesteld is in de soort van beschaving waar hij nu in leeft.
Pas aan het einde van het boek valt het een en ander op zijn plaats en weet je pas écht wat er in deze man omging en waarom dat zo was.

Het verhaal start bij vollemaan in de bossen bij Toulouse. 
Een naakte jongeman wordt dood aangetroffen na een botsing met een auto. Voor de bestuurder was het niet meteen duidelijk dat het hier om een mens ging; hij dacht dat hij een hert had aangereden.
Het hoofd van het slachtoffer was omhuld door een hertenkop. Hij werd blijkbaar als wild opgejaagd.

“Weer hoorde hij de mannenstemmen achter zich, onderdaan de helling, in de duisternis waar hij vandaan kwam. De angst kwam terug. Hij werd er bijna misselijk van…
...En hij wilde leven. Hij hield van het leven.”

Het was niet alleen vollemaan die nacht, maar deze maan werd ook de jachtmaan genoemd. 
Samen met schouwarts Djellali ontdekt Servaz op de vindplaats van het stoffelijk overschot, dat het woord ‘gerechtigheid’ op diens borst was gebrand.
Hoofdinspecteur Martin Servaz en zijn team gaan aan het werk en al snel wordt duidelijk dat er meer jongens vermist worden. Is het toeval dat ze allemaal uit de buitenwijken van Toulouse komen? Ze vragen zich af wat hier aan de hand is.

Minier heeft een heel beeldende schrijfwijze; je ziet hierdoor ook Martin Servaz tot leven komen. Het wordt een mens van vlees en bloed en je leert hem steeds beter kennen naarmate het verhaal vordert. Servaz is een ruwe bolster met een blanke pit en ik vind het jammer dat ik hem niet eerder heb ontmoet.
Alle personages worden in ‘De afrekening’ goed neergezet en de dialogen zijn sterk. De beschrijvingen van situaties waarin de personages zich bevinden zijn levensecht. 

“Esther verstijfde. Ze voelde een schokgolf van ongerustheid door haar borst razen... 
...Ze vond zichzelf ineens belachelijk, dat ze had geloofd dat hij haar versierde. Wat een stommeling was ze geweest… 
Tranen welden op in haar ogen, maar ze stroomden niet. En ze begreep het waarom van deze angstwekkende verandering. Ze begreep waarom hij er was...”

Servaz vermoedt een complot. Dit verhaal speelt zich af in een land dat op springen staat door de groeiende kloof tussen inwoners, tijdens corona, avondklok en een afkeer van het heersende gezag. De Franse elite speelt een grotere rol dan Servaz had vermoed, maar ook de interne politie-lijnen zijn niet even duidelijk voor iedereen. Bovendien heeft Martin Servaz geen hoge pet op van de rechtspraak in Frankrijk.
Hij moet aanpoten om voor gerechtigheid te kunnen zorgen.

De opgeroepen beklemmende sfeer zal me nog lang achtervolgen.
Ik heb dit zevende deel met Martin Servaz in de hoofdrol graag gelezen.


De auteur:

Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Hij werkte als douanebeambte, maar droomde van een bestaan als schrijver. 
Zijn debuut Een kille rilling werd lovend ontvangen door de Franse pers, wereldwijd vertaald en verfilmd door Netflix. 
Afrekening is het zevende boek over hoofdinspecteur Martin Servaz.

Bernard Minier is goed voor miljoenen verkochte boeken in meer dan twintig landen. 

Neem ook een kijkje op zijn website.

Afrekening koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Afrekening
Serie: Martin Servaz (7)
Auteur: Bernard Minier
Genre: psychologische thriller, politieserie
Uitgave: paperback, 448 pagina’s
Uitgever: Xander Uitgevers, maart 2022
ISBN: 9789401616843
ISBN: 9789401616881 (eBook)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: La Chasse
Vertaald door: Aniek Njiokiktjien


Met dank aan Xander Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Xander Uitgevers)

zaterdag 21 januari 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Adriaan en de vlinder Prince' geschreven door Rocío CalderonAdriaan en de vlinder Prince

Adriaan de rups heeft een fijn leven in het grote veilige Appelbos, maar zijn onbezorgde leventje verandert plotsklaps als hij de vlinder Prince ontmoet. Prince is gewond aan zijn vleugels en hij zegt tegen Adriaan dat hij in een heftige wervelstorm zijn hele familie is kwijtgeraakt. Adriaan besluit daarop zijn nieuwe vriend te helpen, niet wetende dat zijn hele leven zal veranderen. 

Dit boek neemt je mee langs spannende avonturen waarbij de beide vrienden een paar belangrijke lessen leren. Hoe zwaar de situatie ook is, er is altijd hoop als je niet opgeeft. Blijf geloven in jezelf. 

De auteur:

Rocío Calderon is moeder van twee mooie jongens: Chavez en Joaquin. Verhalen bedenken stroomt al vanaf jonge leeftijd door haar bloed. Vol liefde en passie heeft zij aan dit kinderboek gewerkt. Door middel van verhalen wil Rocío zowel jong als oud moed inspreken. En duidelijk maken, dat je als mens - in welke omstandigheid dan ook - nooit de hoop op moet geven, maar juist door moet zetten!


Adriaan en de vlinder Prince koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: Adriaan en de vlinder Prince
Auteur: Rocío Calderon
Genre: fictie kinder- en jeugdboeken, avonturen
Uitgave: paperback, 300 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Sam Northerlake, september 2022
ISBN: 9789464494402
ISBN: 9789464495249 (eBook)
Is ook verschenen als luisterboek
NUR: 280

Met dank aan Uitgeverij Sam Northerlake voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Sam Northerlake)

vrijdag 20 januari 2023

Ik las en genoot van: 'Heel de wereld wordt wakker', samengesteld door Jaap Robben, met illustraties door Sebastiaan Van Doninck

 Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten


Heel de wereld wordt wakker

Jaap Robben stelde 'Heel de wereld wordt wakker' samen; een verzamelbundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. 
Er wordt wel eens vergeten dat poëzie onmisbaar is in ieders leven en daar kun je dan ook het best zo jong mogelijk van gaan genieten. 

Poëzie verrijkt je wereld, laat je voelen en niet op de laatste plaats: poëzie laat je nadenken.

'Heel de wereld wordt wakker' is op een manier opgebouwd zodat je als lezer kunt meegroeien. Niet alleen wat betreft leesniveau, maar ook in leeservaring.
In elk van de vier delen in deze bundel stap je een nieuwe fase van de kindertijd binnen. 
Voor in de bundel staat een inhoudsopgave met daarin elk van de vier delen in een verschillende kleur vermeld.

Het begint klein, maar naarmate je verder leest in deze bundel worden de verhaallijnen groter en complexer. Wanneer kinderen op jonge leeftijd in aanraking kunnen komen met poëzie, zal dat een verrijking zijn voor de rest van hun leven. De schroom om te gaan genieten van poëzie en er over te spreken met elkaar is dan niet meer zo aanwezig. Ze weten dan immers waar ze het over hebben: poëzie is niets om geheimzinnig over te doen, maar een juweeltje dat voor het grijpen ligt.
En terwijl jij groeit, groeien de gedichten met je mee in 'Heel de wereld wordt wakker'. 
Het is een verzamelbundel die je leven lang meegaat.

Jaap Robben heeft op meesterlijke wijze de mooiste kindergedichten in deze bloemlezing samengesteld tot een verzamelbundel die nergens mag ontbreken, ongeacht je leeftijd.
De levendige kleurenillustraties van Sebastiaan van Doninck maken deze bundel compleet.

Deze bundel is op een manier samengesteld dat het passend is voor kinderen. Kinderen weten niet op alle leeftijden wat een woord omvat, bijvoorbeeld ‘dood’: pas als ze wat ouder zijn beseffen ze de betekenis van gevoelens die dat woord oproept.

Poëzie kan troostend werken voor kinderen en soms zal een kind iets herkennen in wat hij leest en ziet. Maar vooral de manier waarop een kind om zal gaan met de taal zal veranderen. Omdat zoveel meer mogelijk is, wordt het gebruik ook speelser. De woordenschat groeit dan ook op een prettige manier.
Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen, Akwasi, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin, Bette Westera en nog vele anderen: de geselecteerde dichters vergroten stuk voor stuk met hun bijdragen het leesplezier.

De titel ‘Heel de wereld wordt wakker’ is een zin uit het prachtige gedicht ‘Winterochtend’ van Ted van Lieshout. 

“Ik loop naar buiten en zie meteen
dat ik besta: mijn adem is een wolk.
De deur van de schuur snurkt nog

en mijn fiets heeft geen zin om mee
te gaan. Het wiel sleept een beetje 
en de ketting hoest, maar het moet.

School bestaat ook in de winter als
het guurt en de dag lekker uitslaapt 
onder een deken van nacht en mist

en dauw. Dan zie ik jou, net zo dapper
als ik, het schoolplein op gaan. Je zwaait,
en heel, heel de wereld wordt wakker.”

In elk van de vier delen groei je als mens een beetje meer. Je kunt er om die reden niet jong genoeg mee beginnen.
Mocht je al wat ouder zijn en je hebt nog geen kennis gemaakt met de Nederlandse poëzie is dit een mooie kans op een kijkje in een prachtige wereld. Je zult nooit meer dezelfde zijn.
Emoties zoals vreugde, angst, boosheid en verdriet zijn naast humor, schoonheid en verrassingen volop aanwezig in de gedichten in ‘Heel de wereld wordt wakker.’
Het is een bloemlezing voor een mens in de groei, ongeacht de leeftijd.De auteur:

Jaap Robben is een gevierd auteur van poëzie, romans, prentenboeken, kinderboeken en artikelen, bekend van onder andere de prentenboeken over Suzie Ruzie en de roman 'Birk', die meermaals werd bekroond. 
Lees meer over deze auteur en zijn werk op zijn website.

De illustrator:

Illustrator Sebastiaan Van Doninck (winnaar van de Boekenpauw 2020) voorzag alle 333 prachtige gedichten van pakkende, poëtische beelden die de bundel voor jong en oud tot een lust voor het oog maken.
Neem ook een kijkje op de website van Sebastiaan Van Doninck

Heel de wereld wordt wakker koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Heel de wereld wordt wakker
Samensteller: Jaap Robben
Illustraties: Sebastiaan Van Doninck
Genre: poëzie vanaf 6 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 368 pagina’s
Uitgever: uitgeverij Gottmer, september 2022
ISBN: 9789025774837
NUR: 290
Met dank aan uitgeverij Gottmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij Gottmer)

Vandaag in de schijnwerpers: 'Het leven smaakt goed' geschreven door Liesbeth Verboomen

 Recepten en reflecties uit de keuken van Liesbeth


Het Leven Smaakt Goed


In dit onconventioneel kookboek zijn niet alleen de recepten belangrijk, maar delen ze het podium met woorden en muziek. Woorden, gepuurd uit de ervaring van elke dag. Muziek als versterking van de belevenis. 

In Het Leven Smaakt Goed vind je moed en troost voor grijze dagen, vreugde en inspiratie uit onverwachte hoeken, en feest en gezelligheid brengen een heerlijk gevoel van verbinding teweeg. Het moedigt aan om de innerlijke en uiterlijke schoonheid toe te laten. 

Met haar koken drukt Liesbeth een levensstijl uit waarin gezondheid, het pure en liefde samenkomen. Haar gerechten vertalen het feestelijke en het integere, de verbinding en het eigenzinnige. Het geleefde en onnoembare vertaalde Liesbeth al heel jong in gedichten. Deze passie bleef ze haar hele leven doorzetten en verfijnen. Later ging ze ook teksten schrijven over het leven met haar drie kinderen. Ze slaagt erin het persoonlijke heel direct over te brengen op een kwetsbare manier, zonder angst. Hierdoor zijn haar teksten eenvoudig, elegant, open en vooral ontwapenend. 

Ze wil met Het Leven Smaakt Goed mensen nabij zijn, moed geven en hen aanmoedigen om nieuwe en mooie facetten van zichzelf en de wereld te ontdekken. Een boek vol liefde. Een geschenk aan iedereen.

De auteur:

Liesbeth Verboomen leidt het bedrijf Mens in Contact, waarmee ze mensen begeleidt in hun persoonlijke groei en hen helpt bij het benoemen van de verdiepende lagen in hun mens-zijn. Vanuit Mens in Contact reikt ze de handleiding aan in ieders mensenleven. Voordien werkte ze acht jaar lang als kok, waarvan de laatste vier ook als programmamedewerker en begeleider van persoonlijke ontwikkelingstrajecten bij het verblijfs- en seminariecentrum Heerlijckyt van Elsmeren.

Bekijk hier een interview op YouTube – Boeken cafe

Lees meer over Liesbeth en haar werk op haar website.

Het Leven Smaakt Goed koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekinformatie:

Titel: Het Leven Smaakt Goed
Auteur: Liesbeth Verboomen
Genre: kookboek, essays, poëzie
Uitgave: hardcover, 280 pagina’s
Uitgever: Willems Uitgevers, november 2022
ISBN: 9789493242906

Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Willems Uitgevers)

donderdag 19 januari 2023

Ik las: 'De straatwaarde van de ziel', geschreven door Roel Bentz van den Berg

 


De straatwaarde van de ziel

In ‘De straatwaarde van de ziel’ schrijft Roel Bentz van den Berg over talloze onderwerpen die hem bezighouden. 

“Everybody has a song
Which is no song at all
It is a process of singing
And when you sing
You are where you are”
John Cage

In ‘De straatwaarde van de ziel’ vraagt Roel Bentz van den Berg zich af waar de ‘soul’ zit en wat de waarde van de ziel bepaalt.
Hij neemt de lezer in zijn overpeinzingen ook mee terug naar een tijd waarin hij ongeveer acht jaar oud was en de combinatie van woorden, ritme en gevoelens hem duidelijk maakten dat er meer was dan ‘gewoon’ een lied.

“Ik kende nog niet goed Engels, had meestal niet meer dan een vaag idee van de letterlijke betekenis van woorden – die voor mij vooral uit klank bestonden. Maar de op die klank en door het ritme gedragen muziek die ze samen maakten – waarin, vermoedde ik, net als bij de plaatjes die ik draaide, de ware betekenis school – verstond ik des te beter.”

De melancholie is nooit ver weg in de vijfendertig stukken die je leest. Soms zijn het kortere maar indrukwekkende overpeinzingen en een andere keer essays om ‘U’ tegen te zeggen. Steeds weer kom je de woorden ‘ziel’ en ‘soul’ tegen. Maar blues, jazz en rock ontbreken ook niet.

Stukken tekst van songwriters en auteurs sieren vaak het begin van een essay; steeds weer toepasselijk op deze plaats in het boek.
Zoals een gedeelte van de tekst uit de song ‘City of Dreams’ door Bill Fay, waaronder een beschrijving staat van een vrouw die een bericht van iemand ontvangt, maar dit samen met andere post die ze tegelijkertijd ontvangt als ‘niet goed genoeg’ bestempelt. 
Je kunt doen net zoals spreeuwen dat doen; iets wat je wilt hebben tussen alle anderen dingen wegpikken. Pik overal een graantje van mee en maak daar jouw ervaring van. 
Dit is een van mijn favoriete stukken in het boek.

Spreeuwen

I’m a street sweeper
In your city of dreams
Sweeping off the paper cups
Between the limousines
Street sweeper, in your city of dreams”

De auteur schrijft over het ritme van de woorden van zijn vader die hij buiten hoort praten en die hem in slaap wiegen. Het is een gevoel dat hij nooit vergeten is en dat een gevoel bij hem heeft opgeroepen net zoals muziek en dans dat deden en nog steeds doen.

Je leest behalve over Bob Dylan en Neil Young ook over Elton John en Bruce Springsteen wanneer Roel Bentz van den Berg het heeft over wat woorden, ritme en zang met een mens kunnen doen.

Wat is herinnering, wat is verbeelding? Het maakt eigenlijk niets uit want samen met deze ervaringen gecombineerd met literatuur, muziek en dans maakt dat tot onze eigen ‘soul’.

Zo las ik stukken in ‘De straatwaarde van de ziel’ waarbij ik dacht “ja, zo ervaar ik dat ook”. 
Roel Bentz van den Berg beschrijft iets op een manier waarbij ik hetzelfde gevoel kreeg, maar ik dat gevoel nooit onder woorden had kunnen brengen. Het is alsof een tovenaar iets laat verschijnen.

Ik ga ‘De straatwaarde van de ziel’ zeker nog een keer lezen.De auteur:

Roel Bentz van den Berg maakte programma’s voor de VPRO, was medewerker van NRC Handelsblad en is redacteur van De Gids. Van hem verschenen de bundels De luchtgitaar, De overdaad, Zapdansen en Engelen in regenjas, en de romans Dagen van vertrek en Het naderen van een brug. Voor Zapdansen ontving hij in 2007 de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Zijn werk is in het Duits vertaald. 

De straatwaarde van de ziel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De straatwaarde van de ziel
Auteur: Roel Bentz van den Berg
Genre: literaire essays
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Atlas Contact, 24 maart 2022
ISBN: 9789025459857
ISBN: 9789025459864 (eBook)
NUR: 323


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)