dinsdag 29 april 2025

Ik las 'Sidderingen', een tragikomische roman geschreven door Peter Drehmanns. Lees hier mijn recensie

 


Sidderingen

Intrigerende en gelaagde vertelling die op knappe wijze grenzen 
tussen komedie en tragedie verkent

Zonder zijn medicamenten vertrekt de Italiaanse kersverse weduwnaar en hartpatiënt Holm naar een afgelegen dorp in den vreemde. Daar neemt hij zijn intrek in een eeuwenoud, gemeubileerd pand en wacht hij geduldig op de dood. Het pand was oorspronkelijk van de moorddadige aristocraat en componist Carlo Gesualdo.
Zijn stervenswens krijgt echter te maken met even raadselachtige als sinistere gebeurtenissen, die Holms vastberadenheid steeds meer ondermijnen. De weg naar het einde blijkt bezaaid met vele valkuilen. 
Het blijkt al snel dat zijn aanvankelijke wens eerder een bron van humor is dan een serene realiteit.
 
Drehmanns schetst met een scherp oog voor detail een kleurrijk palet aan zonderlinge dorpsfiguren die Holms pogingen tot afzondering op onbedoelde wijze saboteren. De vrachtwagenmagnaat, de vastgoedstyliste, de dorpsgek en de twee bemoeizuchtige buurvrouwen vormen een levendig, soms karikaturaal, maar altijd herkenbare microkosmos. We mogen ook de dorpshistoricus niet vergeten. 
Het dorp, hoewel ogenschijnlijk uitgestorven, bruist van onuitgesproken verhalen en een dynamiek waarin roddels en kleine incidenten uitgroeien tot lokale legendes. Drehmanns bevestigt dit cliché op geestige wijze, maar toont tegelijkertijd hoe juist deze beklemmende, theatrale sfeer Holm paradoxaal genoeg een zekere houvast biedt. Het ritme van het dorpsleven, hoe oppervlakkig ook, lijkt hem te beschermen tegen de chaos van zijn eigen innerlijke aftakeling.

De auteur hanteert een droge, geestige en ritmische schrijfstijl. Zijn zinnen golven voort, soms rustig kabbelend, dan weer met een onverwachte scherpte. Hij combineert tragiek en ironie op een meesterlijke manier, waardoor de existentiële ernst van het verhaal nooit verloren gaat. De taal is rijk en precies, met een scherp oog voor detail en een uitstekend gevoel voor timing.
Peter Drehmanns' roman ‘Sidderingen’ is een intrigerende en gelaagde vertelling die op knappe wijze de grenzen tussen komedie en tragedie verkent. Dit doet al snel denken aan Dantes' Hel, mede door een aantal  Italiaanse straatnamen die in dit verhaal gebruikt worden.

Langzaam verschuift de focus van de komische observaties naar de schrijnende realiteit van Holms fysieke en existentiële strijd. De signalen van zijn lichamelijke verval worden steeds nadrukkelijker voelbaar, en de roman ontwikkelt zich subtiel tot een moderne lijdensgeschiedenis. 
De symbolische relatie tussen mens en natuur wordt steeds pregnanter. In dit duistere decor ontstaat een ontroerende band tussen Holm en een eenvoudige ezel. De sporadische aanwezigheid van dit stille, standvastige dier biedt Holm een onverwachte vorm van troost, een stille belichaming van aanvaarding in een steeds chaotischer wordende wereld.
Behalve over de ezel, lees je ook over papegaaien die de straten bevuilen met hun uitwerpselen, en een everzwijn waarop gejaagd wordt omdat deze alles omwoelt.

Deze roman over het verval van de glorie en de glorie van het verval voelt nergens geforceerd. Mede door het imponerende einde blijft hetgeen je gelezen hebt nog lang in je gedachten hangen. 


De auteur

Peter Drehmanns publiceerde vijftien romans, een verhalenbundel en vier dichtbundels. Zijn roman ‘Altijd maar begraven’ werd in het Duits vertaald, de roman ‘De begeleider’ in het Italiaans. Tussen 1992 en 2007 schreef Drehmanns recensies over buitenlandse literatuur voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Voor zijn gehele literaire oeuvre kreeg hij in 2015 de Halewijnprijs.

Neem een kijkje op zijn website.

Sidderingen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Sidderingen
Auteur: Peter Drehmanns
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 172 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Magonia, maart 2025
ISBN: 9789492241771
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Magonia voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Magonia)

maandag 28 april 2025

Vandaag in de schijnwerpers 'Niet zoet genoeg' geschreven door Peter Nieuwendijk. Lees hier meer

 Een twijfelachtige geschiedenis


Niet zoet genoeg

Gewetensnood van een Nederlandse agent in de tijd van gedwongen razzia’s

Een man komt terecht in de beklemming van de Tweede Wereldoorlog. Hij is politieagent en wordt gedwongen deel te nemen aan razzia’s. Hij heeft daar grote moeite mee, is gezagsgetrouw, maar probeert met gevaar voor eigen leven de opdrachten die hij van de Duitse bezetter krijgt zoveel mogelijk te saboteren. Na de oorlog werkt hij bij de inlichtingendienst en is het zijn taak om allerlei zogenaamde staatsgevaarlijke groepen te onderzoeken en in beeld te brengen. Hij maakt plichtsgetrouw verslagen over bijeenkomsten van communisten, homoseksuelen, lesbiennes en teruggekeerden uit de Duitse kampen. Zijn geweten knaagt, hij is niet geschikt voor dit werk. Omdat hij een vrouw en drie kinderen heeft blijft hij trouw aan zijn baan en de zorgen voor zijn opgroeiende kinderen.

‘Niet zoet genoeg’ is een ontroerende en informatieve geschiedenis over een eigenzinnige man die twijfelt over zijn functioneren en met humor en zelfspot door het leven probeert te komen, maar uiteindelijk de weg kwijtraakt.

De auteur

Peter Nieuwendijk is beeldend kunstenaar, schrijver en cartoonist. In 2006 werd het boek “Ooggetuige” uitgegeven (een overzicht van zijn schilderijen en tekeningen over de periode 1965-2005). Van hem verscheen in 2013 de poëziebundel “Greppels graven voor de duivel” (gedichten met een licht ironische ondertoon over de naweeën van de Tweede Wereldoorlog) en in hetzelfde jaar verscheen de uitgave “Zo leuk genoeg” (grafische humor).

Nieuwendijk is geboren in Amsterdam (1946) en woont sinds 1986 in Hillegom.

Niet zoet genoeg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Niet zoet genoeg
Auteur: Peter Nieuwendijk
Genre: roman, geschiedenis
Uitgave: paperback, 200 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, augustus 2024
ISBN: 9789464872118
NUR: 680


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Ik las 'LetterRijk, Rebellie der Letteren' geschreven door Rob Bakker, met illustraties door Vick Debergh. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

 Het Alfabet


LetterRijk
Rebellie der Letteren

Een satirische novelle over Het Alfabet, de literatuur en de schrijvers

Met 'LetterRijk, Rebellie der Letteren' levert Rob Bakker een verrassend originele en bijtend satirische novelle af die zowel de literatuurwereld als de bredere maatschappij op de korrel neemt. Het uitgangspunt is even absurd als briljant: Het Alfabet komt in opstand tegen zijn scheppers, de schrijvers, en vestigt een nieuw, totalitair regime onder de vlag van de Alfabetische Intelligentie.

Bakker weet deze bizarre vooronderstelling op knappe wijze uit te werken tot een gelaagd verhaal dat de lezer aan het denken zet over macht, manipulatie en de rol van taal. De quote van de opstandige letters, met de plechtige oproep tot "Vrijheid, Gelijkheid, Letterschap!", zet direct de toon voor de Orwelliaanse sfeer die de rest van het boek doordrenkt. De parallel met '1984' is duidelijk voelbaar in de beschrijving van het opkomende 'LetterRijk', waar de letters hun eigen wetten en hiërarchieën creëren.

De humor in 'LetterRijk' is scherp en vaak ironisch. De personificatie van de letters, met hun onderlinge conflicten over hoofdletters versus onderkast en hun worstelingen met genderidentiteit, levert hilarische en tegelijkertijd confronterende scènes op. Bakker spaart niemand: de zelfingenomenheid van sommige schrijvers, de oppervlakkigheid van de moderne consumptiemaatschappij en de mate waarin we soms blindelings nieuwe technologieën omarmen, worden op geestige wijze ontmaskerd.

De novelle is niet alleen een vermakelijke satire, maar bevat ook een serieuze onderlaag. Bakker stelt fundamentele vragen over de betekenis van taal, de macht van woorden en de relatie tussen schrijver, tekst en lezer. Wanneer de AI uiteindelijk ten tonele verschijnt als de ultieme antwoordgever, werpt dit een onheilspellend licht op onze huidige fascinatie met kunstmatige intelligentie en de mogelijke gevolgen daarvan voor de creativiteit en de menselijke expressie.

'LetterRijk' is een aanrader voor iedereen die van intelligente humor, originele concepten en een kritische blik op de wereld houdt. Het is een boek dat je met een glimlach en tegelijkertijd met stof tot nadenken achterlaat. Of je nu een fervent lezer, een worstelende schrijver of gewoon geïnteresseerd bent in een uniek literair experiment, deze Rebellie der Letteren zal je ongetwijfeld verrassen en vermaken.




De auteur

Rob Bakker (Bussum, 1949) is zelfstandig auteur, journalist, historicus, Erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. 
Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003, rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies, waarvan een wetenschappelijke uitgave in april 2019 volgde. Als romanschrijver geeft hij een vervolg aan zijn eerdere oeuvre.
Neem ook even een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Rob Bakker: Echtgenoten, echte mannen.

De illustrator

Vick Debergh (1972) is een zelfstandig illustrator/striptekenaar/cartoonist opererend onder de bedrijfsnaam Inktvlekproducties gevestigd in het Limburgse Meerssen. Lees meer over hem en zijn werk op zijn website.

LetterRijk, Rebellie der Letteren koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: LetterRijk, Rebellie der Letteren
Auteur: Rob Bakker
Illustrator: Vick Debergh
Genre: literaire fictie, novelle
Uitgave: hardcover, 120 pagina's
Uitgever: Nobel Boeken, februari 2025
ISBN: 9789083463384
ISBN: 9789083463377 (eBook)


Met dank aan Nobel Boeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Nobel Boeken)

zaterdag 26 april 2025

Ik las 'Pechstrook' geschreven door Kris Van Steenberge. Lees hier meer (inclusief inkijkexemplaar)

 Minder dan een maand na de lancering is de tweede druk van ‘Pechstrook’ aangekondigd!


Pechstrook

Knap gecomponeerde roman over familiebanden, de dunne lijn 
tussen zorgzaamheid, obsessie en schuld

Kris Van Steenberge's roman 'Pechstrook' is een indringend en meeslepend verhaal dat diep onder de huid kruipt. Met een trefzekere pen schetst Van Steenberge het leven van Danny en Nicole, wier prille liefde aan het einde van de jaren tachtig al snel overschaduwd wordt door een tragische gebeurtenis die onherroepelijk hun gezinsleven tekent. 
De dood van hun baby Hans-Peter tijdens een familie-uitstap is niet alleen een hartverscheurende gebeurtenis op zich, maar werpt ook een lange schaduw over de relatie met hun oudste zoon Raphael.

Van Steenberge weet op knappe wijze de complexe dynamiek binnen het gezin bloot te leggen. Raphael, getraumatiseerd door het zien van het ongeluk, ontwikkelt een verstikkende verantwoordelijkheid voor zijn jongere zus Helena, die twee jaar later wordt geboren. Helena, een levenslustig meisje dat droomt van een carrière in de dans, wordt onbewust de spil in een web van onuitgesproken schuldgevoelens en obsessieve zorgzaamheid. De auteur navigeert behendig door de delicate balans tussen liefdevolle bescherming en verstikkende controle, waardoor de spanning in het verhaal langzaam maar zeker toeneemt.

De titel 'Pechstrook' is veelzeggend en resoneert op meerdere niveaus. Het verwijst letterlijk naar de plek des onheils in Dinant, maar symboliseert tevens de onverwachte en onverbiddelijke wendingen in het leven van de personages. Ze bevinden zich figuurlijk op een 'pechstrook', waar de normale gang van zaken abrupt tot stilstand is gekomen en waar de onderlinge relaties onder extreme druk komen te staan.

Iemand heeft me deze ochtend de fotoalbums laten bezorgen die thuis op het dressoir liggen. Waarschijnlijk zit mijn moeder daarachter. Zij is altijd degene geweest die het leven heeft proberen vast te kleven op handgeschepte kartonnen vellen. Met telkens een blad pergamijn ertussen om een waas over de herinneringen te leggen. Zodat ze tot rust kunnen komen. Pas dan kun je ze echt herinneringen noemen, als de tijd de felheid van het licht versluierd heeft.

Van Steenberge blinkt uit in zijn psychologische portrettering van de personages. Danny, de stoere truckchauffeur met een gewelddadig verleden als hooligan, worstelt met zijn vaderschap en de onmacht die hij voelt. Nicole zoekt wanhopig naar een manier om haar gezin bij elkaar te houden, terwijl Raphael gevangen zit in zijn schuldgevoelens en Helena vecht voor haar eigen dromen binnen de verstikkende muren van haar familie. De innerlijke conflicten en de onuitgesproken spanningen tussen de gezinsleden worden op een subtiele en overtuigende manier weergegeven.

De thematiek van schuld en de verwoestende stilte die daaromheen hangt, is een rode draad door het verhaal. De personages dragen elk op hun eigen manier een last met zich mee, die de communicatie bemoeilijkt en de onderlinge banden dreigt te breken. Van Steenberge toont op indringende wijze hoe onverwerkt trauma en onuitgesproken emoties een gezin kunnen ontwrichten. ‘Pechstrook’ wordt afwisselend verteld vanuit de perspectieven van de drie hoofdpersonages.

'Pechstrook' is geen gemakkelijk boek, het blijft je lang bij. Het is een verhaal dat je als lezer raakt en aan het denken zet over de complexiteit van familiebanden, de impact van tragische gebeurtenissen en de dunne lijn tussen zorgzaamheid en obsessie. De ingenieus gecomponeerde structuur en de heldere, maar tegelijkertijd gevoelige schrijfstijl van Kris Van Steenberge maken van deze roman een literair hoogtepunt dat nog lang nazindert. Het is een absolute aanrader voor lezers die houden van psychologische romans met diepgang en emotionele impact.



De auteur:

Kris Van Steenberge (1963) is schrijver, regisseur en docent. Van zijn debuutroman Woesten (2013), waarmee hij de Debuutprijs en De Bronzen Uil won, werden meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Dat werk werd onder meer gevolgd door de romans Blindelings (2016) en De advocaat en de zeiler (2020).

Pechstrook koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Pechstrook
Auteur: Kris Van Steenberge
Genre: literaire fictie, roman
Uitgave: paperback, 304 pagina’s
Uitgever: Pelckmans Uitgevers, maart 2025
ISBN: 9789464342635
ISBN: 9789464342642 (eBook)
ISBN: 9789463838146 (luisterboek)
NUR: 306


Met dank aan Pelckmans Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Pelckmans Uitgevers)

Vandaag in de schijnwerpers 'Een gespierde lafaard' geschreven door Cees van Hoore. Lees hier meer over deze bijzondere roman

 


Een gespierde lafaard


Denken is één. 
Zeggen is twee. 

Als het om belangrijke zaken gaat, zoals liefde, macht en lijfsbehoud, is wat we tegen anderen zeggen bijna nooit een waarheidsgetrouwe afspiegeling van wat we denken. In dat opzicht zijn we voor onszelf strenger dan de Russische censuur onder Stalin. Beschaving mondt uit in gelieg en gedraai. Of in zwijgen. 
Maar er was eens een man die dat niet meer wilde, die wilde zeggen wat hij werkelijk dacht. Die niet half meer wilde zijn maar heel. Hem wachtte een droevig lot. Over die man en zijn arme en liefhebbende vrouw gaat dit boek.

De auteur

Cees van Hoore (Den Haag 21.2.1949) is een Nederlands journalist, prozaschrijver en dichter. 
Van Hoore debuteerde in 1983 met de gedichtenbundel Groot licht, waarvoor hij een aanmoedigingsprijs van het Fonds voor de Letteren kreeg. In 1985 verschenen opnieuw gedichten in de bundel Een bon-vivant in de dodenstad. Van Hoore schreef columns, korte verhalen en impressies voor het Leidsch Dagblad en NRC/Handelsblad. Hij publiceerde een aantal gedichtenbundels en proza bij diverse uitgeverijen. Zijn werk is vertaald in het Duits en het Engels. 
Zijn lijfspreuk: 'Frappez toujours.'

Eerder las ik van Cees van Hoore

Een gespierde lafaard koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Een gespierde lafaard
Auteur: Cees van Hoore
Genre: roman
Uitgave: paperback, 151 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, november 2024
ISBN: 9789464872583
NUR: 301


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

vrijdag 25 april 2025

Vandaag in de schijnwerpers 'Jonge Beloften 1970-1980' geschreven door Jasper Mikkers. Lees hier meer

 Het Wolfsbit (4)


Jonge Beloften 1970-1980

De jaren zeventig zijn aangebroken, een tijd van ingrijpende veranderingen en grootse idealen. Henri Pafort en Walter Bosveld maken kennis met het studentenleven en komen voor fundamentele keuzes te staan.

‘Jonge beloften’ is deel 4 van Het Wolfsbit, de romancyclus van Jasper Mikkers die meer dan honderd jaar Brabantse geschiedenis omspant. ‘Jonge beloften’ vormt het kloppend hart van deze indrukwekkende kroniek.  

De auteur

Jasper Mikkers (1948) publiceerde romans en dichtbundels. Van de romancyclus Het Wolfsbit verschenen vier delen. Andere delen zijn in voorbereiding. Als inleiding op de romancyclus werd het introductie-boek Het Wolfsbit uitgegeven. Van Jasper Mikkers verscheen ook werk onder het pseudoniem Tymen Trolsky.

Lees meer over deze auteur en zijn werk op zijn website.

Eerder las ik van Jasper Mikkers

Jonge Beloften (1970-1980) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Jonge Beloften (1970-1980)
Reeks: Het Wolfsbit (4)
Auteur: Jasper Mikkers
Genre: roman
Uitgave: paperback, 673 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2025
ISBN: 9789464872873
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Ik las 'De man die dacht dat hij dood was' geschreven door Michiel Richards. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar)

 


De man die dacht dat hij dood was

Over identiteit, eenzaamheid, betekenis en onzichtbare banden 
die mensen met elkaar kunnen hebben

Wat een bijzonder en intrigerend boek is 'De man die dacht dat hij dood was' van Michiel Richards! De premisse alleen al – een man die ervan overtuigd is niet meer te leven en door de stad dwaalt op zoek naar een manier om zich los te wrikken van het aardse door anderen te helpen – is origineel en prikkelt onmiddellijk de nieuwsgierigheid.

‘De man die dacht dat hij dood was’ bestaat uit twee delen: 
‘De vader’ en ‘De dochter’.

Richards weet deze absurdistische insteek op een knappe manier te combineren met onverwachte tederheid en een diepere laag over menselijke connectie en identiteit. De eenzame man, wiens naam we wellicht nooit helemaal zeker weten, is een fascinerend personage. Zijn onzichtbare aanwezigheid en zijn pogingen om goed te doen, vaak onopgemerkt, roepen zowel mededogen als een zekere verwondering op. Je vraagt je voortdurend af wat er in zijn hoofd omgaat en of er wellicht meer achter zijn bizarre overtuiging schuilt.

De manier waarop de man de levens van de passanten beïnvloedt is subtiel en soms zelfs komisch. De onbedoelde gevolgen van zijn acties en de vertrouwensbanden die hij aangaat met mensen die hem als een wijze zonderling zien, voegen een interessante dynamiek aan het verhaal toe. De vraag of de man daadwerkelijk wijs is, of dat zijn gedrag slechts een projectie is van de behoeften van de ander, houdt de lezer alert.

De introductie van de dochter brengt een verrassende wending in het verhaal. Langzaam ontvouwt zich een familiegeschiedenis die complexer en emotioneler is dan de aanvankelijke absurdistische setting doet vermoeden. De meanderende structuur, zoals de uitgever het terecht omschrijft, zorgt ervoor dat je als lezer steeds nieuwe puzzelstukjes krijgt aangereikt, waardoor het mysterie rondom de man en zijn verleden langzaam maar zeker wordt ontrafeld.

Een van de grote sterktes van dit boek is de gekozen vertelstructuur. De korte hoofdstukken, die telkens het perspectief van een andere betrokkene belichten, maken het verhaal inderdaad zeer levendig en toegankelijk. Je krijgt als lezer een caleidoscopisch beeld van de gebeurtenissen en de impact van de man op verschillende levens. Deze fragmentarische aanpak verhoogt het tempo en zorgt ervoor dat je als lezer constant betrokken blijft bij het verhaal. Maar denk niet dat je dit boek ‘even tussendoor’ zult lezen. 

'De man die dacht dat hij dood was' is geen doorsnee roman. Het is een eigenzinnig en verrassend boek dat je aan het denken zet over thema's als identiteit, eenzaamheid, de behoefte aan betekenis en de onzichtbare banden die mensen met elkaar kunnen hebben. Michiel Richards heeft met dit boek een origineel en ontroerend verhaal neergezet dat nog lang na het omslaan van de laatste bladzijde in je gedachten blijft hangen. Een absolute aanrader voor lezers die op zoek zijn naar iets anders dan het alledaagse.




De auteur

Michiel Richards (San Francisco, 1971) werkte jarenlang als scenarioschrijver voor Nederlandse tv-series en schreef hiernaast de tijdreisfilm Time will tell (2018). Schrijver Paul Levinson schreef over deze film: ‘The ending has some excellent twists, and the narrative holds together well.’ 
In zijn verhalen en boeken wisselt Michiel uiteenlopende genres af.

Lees meer over Michiel Richards en zijn publicaties op zijn auteurspagina bij Godijn Publishing.

De man die dacht dat hij dood was koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De man die dacht dat hij dood was
Auteur: Michiel Richards
Genre: roman, literaire fictie
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Uitgever: Godijn Publishing, november 2024
ISBN: 9789464642469 
ISBN: 9789464642476 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan Godijn Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Godijn Publishing)