zaterdag 5 juli 2025

Ik las 'Een gespierde lafaard' geschreven door Cees van Hoore. Lees hier mijn recensie

 


Een gespierde lafaard

Verhaal met psychologische diepgang en maatschappijkritiek, 
verpakt in een persoonlijke tragedie

Denken is één. 
Zeggen is twee. 

'Een gespierde lafaard' van Cees van Hoore duikt met scherpzinnigheid in de complexe lagen van de menselijke psyche, vooral wanneer het aankomt op de kloof tussen gedachte en woord. De samenvatting belooft een intrigerende verkenning van de hypocrisie en zelfcensuur die inherent lijken te zijn aan de 'beschaving'. Dit boek positioneert zichzelf als een diepgaande reflectie op de maatschappelijke conventies die ons dwingen tot leugens, draaierijen of stilzwijgen, zelfs wanneer de inzet hoog is: liefde, macht en zelfbehoud.

De centrale premisse, over een man die weigert zich langer te conformeren en de waarheid te spreken, is zowel moedig als tragisch. Het roept direct de vraag op naar de prijs van authenticiteit in een wereld die gebouwd lijkt op façades. De vergelijking met "Russische censuur onder Stalin" benadrukt de extreme mate van restrictie die we onszelf opleggen, wat een veelbelovende donkere ondertoon geeft aan het verhaal.

Van Hoore lijkt hier een universeel menselijk dilemma aan te snijden: de strijd om 'heel' te zijn in plaats van 'half'. De belofte van een "droevig lot" voor de hoofdpersoon suggereert dat dit geen feelgood verhaal is, maar  eerder een confronterende spiegel die de lezer voorhoudt. Het feit dat het verhaal ook de "arme en liefhebbende vrouw" van de man omvat, duidt op een emotionele diepgang en een focus op de persoonlijke impact van zijn onverbiddelijke zoektocht naar waarheid.
Dit is een boek voor wie van psychologische diepgang en maatschappijkritiek houdt, verpakt in een persoonlijke tragedie. 

De auteur

Cees van Hoore (Den Haag 21.2.1949) is een Nederlands journalist, prozaschrijver en dichter. 
Van Hoore debuteerde in 1983 met de gedichtenbundel Groot licht, waarvoor hij een aanmoedigingsprijs van het Fonds voor de Letteren kreeg. In 1985 verschenen opnieuw gedichten in de bundel Een bon-vivant in de dodenstad. Van Hoore schreef columns, korte verhalen en impressies voor het Leidsch Dagblad en NRC/Handelsblad. Hij publiceerde een aantal gedichtenbundels en proza bij diverse uitgeverijen. Zijn werk is vertaald in het Duits en het Engels. 
Zijn lijfspreuk: 'Frappez toujours.'

Eerder las ik van Cees van Hoore

Een gespierde lafaard koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Een gespierde lafaard
Auteur: Cees van Hoore
Genre: roman
Uitgave: paperback, 151 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, november 2024
ISBN: 9789464872583
NUR: 301


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

vrijdag 4 juli 2025

Vandaag in de schijnwerpers 'Een boek dat van je houdt' geschreven door Piekermeisje. Lees hier meer (inclusief inkijkexemplaar)

 Warme woorden voor meer zelfliefde


Een boek dat van je houdt 

Lieve reminder

Soms vergeten we welke bergen we al hebben beklommen. Dit boekje is een lieve reminder dat je al zoveel hebt bereikt. Dat je trots mag zijn op je zelf. Op zelfverzekerde én op onzekere dagen. Met warme woorden en tekeningen biedt het een duwtje in de rug, een schouderklopje en een pakketje zelfvertrouwen. Want net zoals dit boekje van je houdt, verdien jij het om van jezelf te houden.

Liefs,

Piekermeisje


'De pure Piekermeisje-magie nodigt je uit om met zachte ogen naar jezelf te kijken.'
- Jef Willem, Onbespreekbaar

De auteur

Piekermeisje
Louise Marie Leuwers is illustrator en schrijver. Op Instagram deelt ze onder het pseudoniem Piekermeisje hersenspinsels over emotionele weerbaarheid en mentaal welzijn, geïnspireerd door haar praktijkervaring in de bijzondere jeugdzorg. Met haar kanaal bereikt ze een community van bijna 45.000 mensen.

Een boek dat van je houdt koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Een boek dat van je houdt
Reeks: De Piekermeisje-reeks: lieve woorden als geschenk
Auteur: Piekermeisje
Genre: cadeauboeken, lifestyle algemeen
Uitgave: hardcover, 144 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, april 2025
ISBN: 9789020925746
NUR: 370/450


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Lannoo)

donderdag 3 juli 2025

Vandaag in de schijnwerpers 'Een boek als een warm dekentje' geschreven door Piekermeisje. Lees hier meer (inclusief inkijkexemplaar)

 Lieve woorden voor donkere dagen


Een boek als een warm dekentje  

Lieve reminder

Sommige dagen zijn te zwaar om alleen te dragen. Dit boekje, vol hartverwarmende tekstjes en lieve illustraties, is er om je door die momenten heen te helpen. Of je nu zelf rouwt of iemand wilt steunen, het biedt een zachte plek van troost en hoop. Als een warm dekentje op een iets te frisse avond. Met dit boekje aan je zijde hoop ik dat je stap voor stap weer wat licht vindt. En vergeet niet: je bent nooit alleen, zelfs als je dat zelf even niet meer ziet.

Liefs,
Piekermeisje


‘De pure Piekermeisje-magie nodigt je uit om met zachte ogen naar jezelf te kijken.’ 
– Jeff Willem, Onbespreekbaar

De auteur

Piekermeisje
Louise Marie Leuwers is illustrator en schrijver. Op Instagram deelt ze onder het pseudoniem Piekermeisje hersenspinsels over emotionele weerbaarheid en mentaal welzijn, geïnspireerd door haar praktijkervaring in de bijzondere jeugdzorg. Met haar kanaal bereikt ze een community van bijna 45.000 mensen.

Een boek als een warm dekentje koopt u bij (de website van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Een boek als een warm dekentje
Reeks: De Piekermeisje-reeks: lieve woorden als geschenk
Auteur: Piekermeisje
Genre: cadeauboeken, lifestyle algemeen
Uitgave: hardcover, 160 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, april 2025
ISBN: 9789020922790
NUR: 370/450


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Lannoo)

Ik las 'Wiebelplank' geschreven door Michelle Hollaar-Groen, met illustraties van Wendelien van de Erve. Lees hier mijn recensie

 


Wiebelplank  

Een sprankelend verhaal over moed en doorzettingsvermogen

'Wiebelplank' van Michelle Hollaar-Groen, met sprankelende illustraties van Wendelien van de Erve, is een heerlijk boek dat jonge lezers meeneemt op Vlinders eerste, spannende surfavontuur. Dit prentenboek belicht op een speelse en herkenbare manier belangrijke thema's zoals doorzettingsvermogen, vriendschap en het omgaan met tegenslagen.

Het verhaal draait om Vlinder, die dolenthousiast is om voor het eerst te surfen. Haar enthousiasme slaat echter al snel om in frustratie wanneer ze merkt hoe moeilijk het is om op de plank te blijven. De strijd die Vlinder levert met de golven en haar eigen onzekerheid is zeer invoelbaar. Elk kind (en volwassene!) dat ooit iets nieuws heeft geprobeerd en daarbij is gevallen of heeft gewankeld, zal zich in haar kunnen herkennen. De angst om te falen en de neiging om op te geven worden op een gevoelige manier behandeld.

Gelukkig is daar Marouan, een fijne nieuwe vriend die Vlinder niet alleen helpt met praktische tips, maar haar vooral aanmoedigt en inspireert om te blijven proberen. De dynamiek tussen Vlinder en Marouan toont de waarde van vriendschap en steun bij het overwinnen van uitdagingen. Samen oefenen ze, vallen ze en staan ze weer op, wat leidt tot een mooie les: het is niet erg om te wiebelen, zolang je maar blijft proberen.

Michelle Hollaar-Groen heeft een warm en luchtig verhaal geschreven dat perfect aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. Ze weet complexe emoties eenvoudig te verwoorden, waardoor het verhaal toegankelijk en leerzaam is zonder belerend te worden. De tekst is ritmisch en uitnodigend, wat het voorlezen tot een plezier maakt.

De illustraties van Wendelien van de Erve zijn absoluut een hoogtepunt. Ze vangen de energie van de zee, de frustratie van Vlinder en de vreugde van het succes op een prachtige manier. De kleuren zijn levendig en de personages expressief, waardoor de emoties van Vlinder duidelijk zichtbaar zijn en het verhaal echt tot leven komt. De combinatie van tekst en beeld werkt perfect samen om de boodschap van het boek te versterken.

'Wiebelplank' is meer dan zomaar een verhaal over surfen; het is een waardevol boek over de moed om te beginnen, het plezier van leren en de kracht van doorzettingsvermogen. Het leert kinderen op een subtiele manier dat vallen een essentieel onderdeel is van groeien en dat elk klein stapje vooruit telt. Dit maakt het een ideaal boek voor thuis en op school, om het gesprek aan te gaan over veerkracht en het omgaan met nieuwe uitdagingen.

Kortom, 'Wiebelplank' is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een hartverwarmend en inspirerend prentenboek dat kinderen helpt om met vertrouwen nieuwe dingen te proberen en te ontdekken hoe geweldig het is om uiteindelijk over de golven te gaan, zowel letterlijk als figuurlijk.


Neem een kijkje op de website van auteur Michelle Hollaar-Groen.

Illustrator Wendelien van de Erve over zichzelf:

“Ik maak illustraties in opdracht.
Voor alle leeftijden maar met name voor kinderen. Ik werk met (kleur)potlood, ecoline, aquarelverf, krijt en gouache.”

Wiebelplank koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Wiebelplank
Auteur: Michelle Hollaar-Groen
Illustrator: Wendelien van de Erve
Genre: prentenboeken (> 6 jaar) 
Uitgave: hardcover met illustraties, 24 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, mei 2025
ISBN: 9789083470559
NUR: 274


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Levendig Uitgever)

dinsdag 1 juli 2025

Ik las 'Het boek van honderd-en-een nacht', ingeleid en vertaald door Richard van Leeuwen. Lees hier mijn recensie

 


Het boek van honderd-en-een nacht

Een compacte maar zeker niet minder betoverende reis

Richard van Leeuwens inleiding en vertaling van 'Het boek van honderd-en-een nacht' biedt lezers een fascinerende inkijk in een minder bekend, maar zeker niet minder boeiend, deel van de Arabische verteltraditie. Dit werk, vaak omschreven als het 'kleine zusje' van de wereldberoemde 'De vertellingen van duizend-en-een nacht', bewijst met zijn compactere en strakkere compositie dat minder soms meer is.

Net als in haar bekendere tegenhanger is het Sjahrazaad die elke nacht het zwaard van executie afwendt door koning Sjahriaar te boeien met haar verhalen. En boeien doet ze, niet alleen de koning, maar ook de lezer. Van gepassioneerde liefdes en complexe zoektochten van prinsen, tot wijze viziers, betoverde eilanden, angstaanjagende djinns, magische talismans en verborgen schatkamers – Van Leeuwen slaagt erin deze wonderbaarlijke wereld levendig over te brengen. De rijke details en de meeslepende narratie zorgen ervoor dat je, net als Sjahriaar, verlangt naar de volgende dageraad om te horen hoe het verhaal verdergaat.

‘Er is me verteld, majesteit – maar alleen God kent Zijn geheimen in Zijn wijsheid – dat er in Hind ooit een koning leefde die rechtvaardig over zijn onderdanen heerste. Elk jaar hield hij een groots festijn waarop hij met zijn gezellen en staatslieden bijeenkwam. Hij beval hen zich in hun fraaiste gewaden te hullen en voorzag hen rijkelijk van voedsel en dranken. Als zijn gasten gegeten en gedronken hadden, trok de koning zich terug in zijn paleis en verscheen dan enige tijd later weer in zijn allermooiste gewaad. Dan ging hij op zijn troon zitten en gaf het bevel een reusachtige Indische spiegel te halen, die op een ijzeren wiel voor hem werd neergezet. Hij bekeek zijn gezicht erin en vroeg aan zijn gezellen en staatslieden: “Kennen jullie iemand op de hele wereld die mooier is dan ik?” ’

Wat 'Het boek van honderd-en-een nacht' onderscheidt, is de focus en de beheersing van de verhaallijnen. Waar 'Duizend-en-een nacht' soms de indruk wekt van een onuitputtelijke, zij het soms wat uitwaaierende, stroom van verhalen, voelt deze Noord-Afrikaanse variant veel gerichter. Het is duidelijk dat de verhalen, hoewel overgeleverd in achttiende- en negentiende-eeuwse manuscripten, diep geworteld zijn in de oudere Indiase, Perzische en Arabische tradities. Deze diepgang, gecombineerd met een schijnbaar efficiëntere vertelkunst, maakt dat veel lezers Sjahrazaad in dit werk zelfs nog beter in vorm vinden dan in de 'Duizend-en-een nacht'.

De inleiding van Richard van Leeuwen, die tot 2022 islam en geschiedenis van de Arabische wereld doceerde aan de Universiteit van Amsterdam en een ervaren vertaler is van Arabische literatuur (waaronder 'De vertellingen van duizend-en-een nacht'), is een waardevolle toevoeging. Zijn expertise schijnt door in de nauwkeurigheid en de context die hij biedt, waardoor de lezer een dieper begrip krijgt van de culturele en historische achtergrond van deze verhalen.

Kortom, 'Het boek van honderd-en-een nacht' is een absolute aanrader voor liefhebbers van sprookjes, mythologie en Arabische literatuur. Het is een compact meesterwerk dat bewijst dat Sjahrazaads vertelkunsten nog altijd net zo betoverend en levensreddend zijn als eeuwen geleden. Een prachtig verzorgde uitgave die je meeneemt op een onvergetelijke reis.


Het boek van honderd-en-een nacht koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Het boek van honderd-en-een nacht
Auteur: ingeleid en vertaald door Richard van Leeuwen
Genre: literaire fictie, vertaalde verhalenbundel
Uitgave: hardcover met stofomslag, 255 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Bulaaq, mei 2025
imprint van Uitgeverij Jurgen Maas
ISBN: 9789493397101
NUR: 304


Met dank aan Uitgeverij Bulaaq voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Bulaaq)

maandag 30 juni 2025

Ik las en genoot van 'Jonge Beloften 1970-1980' geschreven door Jasper Mikkers. Lees hier mijn recensie van 'Het Wolfsbit (4')

 Het Wolfsbit (4)


Jonge Beloften 1970-1980

Diepgaande blik op de strijd van een generatie om hun plek te vinden 
in een snel veranderende wereld

In 'Jonge Beloften 1970-1980', het vierde deel van Jasper Mikkers' indrukwekkende romancyclus ‘Het Wolfsbit’, duiken we in een decennium van radicale veranderingen, grote idealen en de turbulente zoektocht van een generatie. Dit deel, dat het kloppende hart vormt van een kroniek die maar liefst 102 jaar Brabantse geschiedenis omspant, neemt ons mee naar de cruciale vormingsjaren van personages als Henri Palfort en Walter Bosveld.

De jaren zeventig waren een broedplaats voor nieuwe ideeën en Mikkers weet deze sfeer perfect te vangen. Henri Palfort, die rechten studeert maar wiens hart uitgaat naar literatuur en schrijven, belichaamt de intellectuele honger van die tijd. We zien hem zich vastbijten in de grote wereldliteratuur die dan in vertaling verschijnt en zijn eerste stappen zetten als dichter. Zijn vriend Walter Bosveld bewandelt een ander, meer zoekend pad. Ook voor hem blijkt rechten niet de juiste keuze, en de vrijheid na het seminarie kan hij moeilijk hanteren. Zijn worsteling met alcohol, zijn werk als hulpkok op cruiseschepen en knagende schuldgevoelens leiden tot een persoonlijke crisis.

Toch inspireren deze twee vrienden elkaar en koesteren ze grootse ambities. Ze delen een diep verlangen naar vrijheid, een kritische houding ten opzichte van de gevestigde orde en een sterk politiek bewustzijn. Mikkers richt zich in 'Jonge Beloften' met name op die jongeren die weigeren zich te conformeren. Zij storten zich met hartstocht op literatuur, beeldende kunst en toneel, en hun maatschappelijk engagement is voelbaar op elke pagina. Ze experimenteren volop, zoeken naar hun eigen waarheid en balanceren voortdurend op de grens tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, roes en redelijkheid, rivaliteit en kameraadschap.

Natuurlijk eist ook de liefde haar tol, met alle slachtoffers van dien. De roman vangt de intensiteit van deze relaties en de vaak complexe dynamiek tussen de personages. Wanneer de kruitdampen van de jaren zeventig langzaam optrekken en het revolutionaire vuur lijkt uitgewoed, daalt er een zekere kalmte neer in de levens van Henri, Walter en de anderen. Maar Mikkers laat overtuigend zien dat volkomen rust ook daarna niet intreedt. De impact van deze vormende jaren blijft doorspelen. 

Wat 'Jonge Beloften' zo sterk maakt, is Mikkers' vermogen om de tijdsgeest tot leven te wekken en deze te verweven met de persoonlijke ontwikkelingen van zijn personages. Hoewel het deel uitmaakt van een grotere saga die het leven van diverse personages volgt van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het eerste coronajaar (2020), is het boek prima zelfstandig te lezen. 
De verhalen variëren van onderhoudend tot spannend, van tragisch tot amusant, en bieden een rijk en meeslepend beeld van een bepalend decennium. 'Jonge beloften' is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in sociale geschiedenis, karaktergedreven romans en een diepgaande blik op de strijd van een generatie om hun plek te vinden in een snel veranderende wereld.

Ik heb genoten van ‘Jonge Beloften’ en kijk uit naar het vijfde deel van ‘Het Wolfsbit’. 

De auteur

Jasper Mikkers (1948) publiceerde romans en dichtbundels. Van de romancyclus Het Wolfsbit verschenen vier delen. Andere delen zijn in voorbereiding. Als inleiding op de romancyclus werd het introductie-boek Het Wolfsbit uitgegeven. Van Jasper Mikkers verscheen ook werk onder het pseudoniem Tymen Trolsky.

Lees meer over deze auteur en zijn werk op zijn website. 

Eerder las ik van Jasper Mikkers

Jonge Beloften (1970-1980) koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Jonge Beloften (1970-1980)
Serie: Het Wolfsbit (4)
Auteur: Jasper Mikkers
Genre: roman
Uitgave: paperback, 673 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2025
ISBN: 9789464872873
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

zaterdag 28 juni 2025

Ik las en genoot van 'Hé goedemorgen, hoe gaat het?' geschreven door Martina Hefter. Lees hier mijn recensie (inclusief inkijkexemplaar en leesfragmenten)

 


Hé goedemorgen, hoe gaat het?

Een diepzinnige duik in kwetsbaarheid en verbinding

Martina Hefters 'Hé goedemorgen, hoe gaat het?', winnaar van de Deutscher Buchpreis 2024, is een roman die je lang na het omslaan van de laatste bladzijde nog bezighoudt. Het boek werpt een verrassend fris licht op thema's als eenzaamheid, verlangen, bedrog en de zoektocht naar authenticiteit in een steeds complexere wereld.

Centraal staat Juno, een danseres en actrice wiens leven overdag gedomineerd wordt door de zorg voor haar ernstig zieke man, Jupiter. 
's Nachts, wanneer de slaap haar ontglipt, zoekt ze een onverwachte uitlaatklep: ze chat met love-scammers op Instagram. Maar in plaats van slachtoffer te worden, draait Juno de rollen om. Ze manipuleert de gesprekken, zegt en is wie ze maar wil en vindt in deze virtuele confrontaties een bizarre vorm van vrijheid. Het is haar manier om te ontsnappen aan de beklemmende realiteit en de zorgen om Jupiter.

De kracht van Hefters roman zit in de gelaagdheid van Juno's interacties. Wat begint als een spel van bedrog, verandert wanneer ze Benu ontmoet, een love-scammer die haar leugens doorziet. Ondanks de afstand en de onconventionele aard van hun ontmoeting, ontstaat er een onverwachte vriendschap. Dit is waar het boek echt excelleert; het verkent de fragiele lijnen tussen echt en virtueel, en toont aan dat ware verbindingen kunnen ontstaan op de meest onwaarschijnlijke plekken.

Soms lopen dingen nou eenmaal uit de hand en is het achteraf onmogelijk te achterhalen wat er precies is gebeurd en waarom. Jij zei dit en toen zei ik dat en daarom deed jij dit et cetera.
Maar misschien was dat te makkelijk.
Misschien bestonden er simpelweg goede en slechte mensen.

'Hé goedemorgen, hoe gaat het?' is allesbehalve oppervlakkig. Hefter daagt de lezer uit om na te denken over universele vragen: Lieg je, wanneer je liegt, niet in de eerste plaats tegen jezelf? Hoe verhoudt kunst zich tot een wereld die steeds meer gedreven wordt door economisch gewin? 
De roman snijdt tevens diepe maatschappelijke thema's aan zoals armoede en rijkdom, en de cultuurverschillen tussen wit en Europees versus zwart en Afrikaans. Het boek laat je nadenken over kwetsbaarheid, moed, liefde en zorgzaamheid, en de 'niet geleefde levens' die we soms met ons meedragen.

Tijd is geen straal, meer een soort soep.
Onze sterfelijkheid het enige dat er altijd is, dat overal in doorsijpelt.
Wat je ook aan het doen bent,
de bloemen water geven,
een boterham eten,
je doet het onderweg naar de dood.
Dat proces noemen we ouder worden.
We worden ouder vanaf onze geboorte.

Er is een melancholie die door de pagina's heen sijpelt, een besef van eenzaamheid, maar ook een verrassende lichtheid die het verhaal draaglijk en zelfs opbeurend maakt. Het is een roman die de tijdsgeest van de jaren twintig van de eenentwintigste eeuw perfect vangt – de paradox van hyperconnectiviteit en diepgewortelde eenzaamheid.

Kortom, Martina Hefters 'Hé goedemorgen, hoe gaat het?' is een indrukwekkende en ontroerende roman die je uitnodigt tot introspectie en het overdenken van je eigen behoeften en verlangens. Het is een viering van de menselijke veerkracht en de onverwachte wegen die we bewandelen om contact te maken. Een absolute aanrader.


De auteur

Martina Hefter (1965) is een auteur en performer die in Leipzig woont. Ze heeft drie romans en vijf dichtbundels gepubliceerd. 
Voor Hé goedemorgen, hoe gaat het? (2024) ontving ze o.a. de Deutscher Buchpreis, de Großer Preis des Deutschen Literaturfonds en de Wiesbadener Literaturpreis.

Hé goedemorgen, hoe gaat het? koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Hé goedemorgen, hoe gaat het?
Auteur: Martina Hefter
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Lebowski, mei 2025
ISBN: 9789048876235
ISBN: 9789048876242 (eBook)
NUR: 302 
Originele titel: Hey guten Morgen, wie geht es dir?
Vertaald door: Lotte Lentes


Met dank aan Lebowski voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebwoski)